Sayfa 62 / 88 İlkİlk ... 1252606162636472 ... SonSon
1,831 ile 1,860 arası toplam 2805 sonuç

Konu: Football Manager 2014 | 14.3.1

Hybrid View

Nesil
    2006
    Yer
    London

Quote Originally Posted by darqqness View Post
    bence oyunda şu yok; mesela gerçek hayatta yüzüne bakmayacağın oyuncuları olan bir takım teknik direktör değişikliği ve bir kaç takviye ile şampiyonluğa oynuyor sezon sonunda oyuncular kapış kapış gidiyor. fm de bu yok illa gerçekten yüksek ca ve pa ya sahip olması gerekiyor satılabilmesi için. örnek 96-2000 arası gs 96 da takımdan gönderilmek istenen oyuncular terim sayesinde 2000de avrupa gündeminde oluyorlar. yani benim fatih terim gibi bir vasfım oyunda hiç olmuyor. tek yapabildiğim yüksek ca lı oyuncu alıp bide taktiğe alıştırmak. amaç sadece iyi oyuncular almak gibi fm de. bir kaç regen bul tek başına oynasın iyi paraya sat bu kadar. sizce de bu ca pa zihinsel ve fiziksel değerler teknik demiyorum farklı bir sisteme dayalı olmamalımı. en azından zihinsel ve fiziksel özelliklerine etki edebilmeliyim hoca ve teknik kadro takımın moraliyle.
    Ne demek istediğini tam anlayamadım ama sanıyorum ki düşük PAlı oyuncuların yüksek PAlılar kadar iyi olmadığına yakınıyorsun. Ben şöyle söyleyim, aslında düşük PA oyuncularda en az 200ler kadar iyi oynayabiliyor. Bu tamamen oyuncunun değerlerinin hangi skillere dağıldığı ile alakalı. Mesela ben bir oyuncu alıyorum MC oyuncusu defansa çalıştırıyorum 5 sene 200e geldiğinde defansif özellikleri MC den daha iyi oluyor, başka takım bunu 200lük diye alıp orta sahada oynatsa dahi orta sahada iyi bir verim alamaz. Bazı düşük PAlı oyuncular şans eseri yetenekleri tam olarak mevkilerinin gerektirdiklerine gelmez. Mesela bir defans oyuncusu çıkar, Zıplama 5, Elle kontrol 20 tabi kaleci özellikleri gelmezde ben olayı tam anlatmak için örnek veriyorum, doğal olarak yeteneğin bir kısmını elle kontrol alacağı için gelişirken daha az gelişecektir, tabi bunun gibi bir çok yeteneğe dağıldığı zaman en az 30-40 yetenek boşada gidebiliyor, ama bazen şans böyle değil tam yeteneğine dağılıyor puanları ve oyuncu 150 de 200lük oyuncu kadar gelişiyor, yani bu tamamen şans olayı

Nesil
    2009
    Yer
    Turksportal

Quote Originally Posted by xwerswoodx View Post
    Ne demek istediğini tam anlayamadım ama sanıyorum ki düşük PAlı oyuncuların yüksek PAlılar kadar iyi olmadığına yakınıyorsun. Ben şöyle söyleyim, aslında düşük PA oyuncularda en az 200ler kadar iyi oynayabiliyor. Bu tamamen oyuncunun değerlerinin hangi skillere dağıldığı ile alakalı. Mesela ben bir oyuncu alıyorum MC oyuncusu defansa çalıştırıyorum 5 sene 200e geldiğinde defansif özellikleri MC den daha iyi oluyor, başka takım bunu 200lük diye alıp orta sahada oynatsa dahi orta sahada iyi bir verim alamaz. Bazı düşük PAlı oyuncular şans eseri yetenekleri tam olarak mevkilerinin gerektirdiklerine gelmez. Mesela bir defans oyuncusu çıkar, Zıplama 5, Elle kontrol 20 tabi kaleci özellikleri gelmezde ben olayı tam anlatmak için örnek veriyorum, doğal olarak yeteneğin bir kısmını elle kontrol alacağı için gelişirken daha az gelişecektir, tabi bunun gibi bir çok yeteneğe dağıldığı zaman en az 30-40 yetenek boşada gidebiliyor, ama bazen şans böyle değil tam yeteneğine dağılıyor puanları ve oyuncu 150 de 200lük oyuncu kadar gelişiyor, yani bu tamamen şans olayı
    Arkadaşın demek istediği farklı birşey anladığım kadarıyla. Mesela sen kadrosu vasat olan X takımını aldın. 2-3 takviye ve güzel bir taktikle başarıya ulaştın. Bu gerçek hayatta olduğunda o takımı başarıya taşıyan o vasat oyuncular değerleniyor ve büyük takımların radarına giriyor. Sen de onları iyi paralara satabiliyorsun. Ancak oyunda özellikle büyük takımlar belirli bir CA/PA değerinin altındaki oyuncuları almıyorlar. İsterse istatistikleriyle dünya rekorları kırsın. Çünkü o şekilde ayarlanmış. Yani özetle CA/PA değerleri düşük oyuncuları iyi oynatsak dahi onlara değer katamıyoruz diye yakınıyor.

Ekleme: Mesela Dortmund'daki Großkreutz çok mu yetenekli bir oyuncu normalde? Bence değil ama Dortmund'la birlikte o da değerini bir hayli arttırdı o takımın bir parçası olarak.
    NOBLESSE OBLIGE!
    17.06.2014

Nesil
    2006
    Yer
    London

Quote Originally Posted by Walter Sakana View Post
    Arkadaşın demek istediği farklı birşey anladığım kadarıyla. Mesela sen kadrosu vasat olan X takımını aldın. 2-3 takviye ve güzel bir taktikle başarıya ulaştın. Bu gerçek hayatta olduğunda o takımı başarıya taşıyan o vasat oyuncular değerleniyor ve büyük takımların radarına giriyor. Sen de onları iyi paralara satabiliyorsun. Ancak oyunda özellikle büyük takımlar belirli bir CA/PA değerinin altındaki oyuncuları almıyorlar. İsterse istatistikleriyle dünya rekorları kırsın. Çünkü o şekilde ayarlanmış. Yani özetle CA/PA değerleri düşük oyuncuları iyi oynatsak dahi onlara değer katamıyoruz diye yakınıyor.

Ekleme: Mesela Dortmund'daki Großkreutz çok mu yetenekli bir oyuncu normalde? Bence değil ama Dortmund'la birlikte o da değerini bir hayli arttırdı o takımın bir parçası olarak.
    Bu daha açıklamalı oldu, anladım evet o sorun bende de var, bu yüzden genelde as oyuncularımızı almak istiyorlar sürekli, yedekler elimizde kalıyor, o konuda size katılmadan geçemeyeceğim, ancak bence daha büyük bir sorun şu ki biz oyuncu transfer ettiğimizde 10k para alan oyuncu 100k para istiyor, yada mesela küçük bir takımda 10k alan bir oyuncuya 5-6k veremiyorsun, aynı şeyi bizden bilgisayar aldığı zaman daha büyük bir takıma bizim verdiğimiz paranın yarısına gidiyor. Ek olarak mesela biz oyuncu sattığımızda oyuncu bizden şu kadar maaş ver gideyim diyor, biz aynısını yapınca oyuncu gidip takımına bunu demiyor. 10milyonluk oyuncuya 120milyon para istemeler, yok bizdeki 20 milyonluk oyuncuya 5-6 milyon teklif etmeler. Biz kiralama listesinde olmayan oyuncuya kiralama teklifi yapamazken, diğer takımların as oyuncularımıza kiralama teklifi yapabilmesi, fm14 de transfer yapmaktan nefret ettirdi beni...

Bu daha açıklamalı oldu, anladım evet o sorun bende de var, bu yüzden genelde as oyuncularımızı almak istiyorlar sürekli, yedekler elimizde kalıyor, o konuda size katılmadan geçemeyeceğim, ancak bence daha büyük bir sorun şu ki biz oyuncu transfer ettiğimizde 10k para alan oyuncu 100k para istiyor, yada mesela küçük bir takımda 10k alan bir oyuncuya 5-6k veremiyorsun, aynı şeyi bizden bilgisayar aldığı zaman daha büyük bir takıma bizim verdiğimiz paranın yarısına gidiyor. Ek olarak mesela biz oyuncu sattığımızda oyuncu bizden şu kadar maaş ver gideyim diyor, biz aynısını yapınca oyuncu gidip takımına bunu demiyor. 10milyonluk oyuncuya 120milyon para istemeler, yok bizdeki 20 milyonluk oyuncuya 5-6 milyon teklif etmeler. Biz kiralama listesinde olmayan oyuncuya kiralama teklifi yapamazken, diğer takımların as oyuncularımıza kiralama teklifi yapabilmesi, fm14 de transfer yapmaktan nefret ettirdi beni...
    Bu söylediklerin oyundaki en büyük problemler. Nedense hala bir düzeltme yok, nedendir anlamıyorum, çok mu zor bunlarla ilgili bir update yapmak.

Ve yeni update ne zaman gelir tahimini olan var mı ? Takımın yarısı sakat çıldırıcam artık, beta şuanki oyundan çok daha güzeldi açıkcası.

evet daha iyi anlatmış demek istediğimi teşekkürler

6. Default

Quote Originally Posted by darqqness View Post
    bence oyunda şu yok; mesela gerçek hayatta yüzüne bakmayacağın oyuncuları olan bir takım teknik direktör değişikliği ve bir kaç takviye ile şampiyonluğa oynuyor sezon sonunda oyuncular kapış kapış gidiyor. fm de bu yok illa gerçekten yüksek ca ve pa ya sahip olması gerekiyor satılabilmesi için. örnek 96-2000 arası gs 96 da takımdan gönderilmek istenen oyuncular terim sayesinde 2000de avrupa gündeminde oluyorlar. yani benim fatih terim gibi bir vasfım oyunda hiç olmuyor. tek yapabildiğim yüksek ca lı oyuncu alıp bide taktiğe alıştırmak. amaç sadece iyi oyuncular almak gibi fm de. bir kaç regen bul tek başına oynasın iyi paraya sat bu kadar. sizce de bu ca pa zihinsel ve fiziksel değerler teknik demiyorum farklı bir sisteme dayalı olmamalımı. en azından zihinsel ve fiziksel özelliklerine etki edebilmeliyim hoca ve teknik kadro takımın moraliyle.
    Böyle bir şey olması çok iyi olurdu. 3 ay sakatlanan oyuncunun özellikleri düşüyorsa bunu yapmak da zor değildir aslında. Genç oyuncular uzun süreli sakatlandığında PA düşüşü olabiliyormuş. PA değerini de esnek yapmak bence zor değildir. Ama FM her sene 1-2 özellik ekleyip yeni FM diye sunduğu için bunu yapmaları çok zaman alır. Ben FM 2013'de buna benzer bir kariyer yapmıştım. 2. Ligde genç bir kadro kurmuştum ve Süper Lig'e çıktığımda onlar da geliştiği için kimisi şans bulmuştu, kimisini de kiralık göndermiştim. Çok zevkliydi. 2016-2020 arası sürmüştü.

Oyuncuya daha düşük teklif gelmesini bu sene çıkardılar. Hangi mantıkla yaptılar böyle bir şeyi anlamıyorum. Hadi yaşlı oyuncular neyse de genç adamlara bile değerinin yarısından az teklif ediyorlar. Oyuncu satılık listesindeyse değerine bile zor satılıyor. Oyuncu alırken zaten ben beğendiğim bir oyuncuya direk teklif yapamıyorum. Önce gözlemci yolluyorum, satın alma fiyatı çıkıyorsa ona göre teklifte bulunuyorum. Yoksa oyuncu almak çok zor.

Arkadaşlar ben sürüm olarak şuanda 14.1.3 deyim şuan son güncellemeyle sürüm 14.2.2 olmuş sanırım. Güncellemeyi yapayım mı ? yoksa '' aman gardaş dur durduğun yerde'' mi Diyorsunuz

Nesil
    2006
    Yer
    London

Messinin 71 gol atması motorun düzgün olduğunun kanıtı mıymış? E benim 140 lık oyuncum sezonda 41 gol 59 asist yapıyor? Bu oyuncu da forvet, o zaman benim bu oyunu harika oynuyor olmam lazım oradaki modların mantığı ile. Oyunun hatasız olduğunu düşünenler, sadece bu işten çıkar sağlamaya çalışanlardır, o yüzden onların yazdıklarını takmaya gerek yok

Ben FM 14 ü sildim FM 13 e devam ediyorum rahatladım valla. ha fm 13 hatasız süpermi tabiki değil ama bu fm 14 deki gariplikler sacmalıklar tum serilere rahmet okutur yetmez üstüne helvasını kavurtur. yamayla falan düzeleceğinede umudum yok

defans hattı biraz daha dertli toplu gibi geldi bana ama taktiksel sıkıntılarım hala devam ediyor

Nesil
    2009
    Yer
    Turksportal

Mantıklı bir cevap veremedikleri tüm konuları kapatıyorlar. Ben kendilerine kanıtlarla gidiyorum, saçmalıkları gösteriyorum onlar ise "hayır bu böyle değildir" "hayır yanılıyorsun" tarzı cevaplar dışında somut bir şeyle gelmediler daha.

Maç motoru ayrım yapmaz diyorsun e ben sana gösteriyorum işte yapıyor. Sen de bana aksini kanıtla o zaman varsa somut bir örneğin. Sonra diyor ki yapıcı eleştirilerle gelin.
    NOBLESSE OBLIGE!
    17.06.2014

arkadaşlar 14.2.2 oyun motorunda oyuncuların anlamsız anlamsız 1 dkya yakın hareketsiz beklemeleri ve en müsait olmayan yerlerden dahi herkesin pas vermek yerine kaleye şut atıp dağlara taşlara vurmalarına bi çözüm var mı acaba? Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

Oyunun hatalarını açıklamalar ve ekran görüntüleriyle sakince ispatlayan bir kişiye bile bu şekilde yaklaşan bir firma aynı kişilerden oyunu orjinal almasını bekliyor. Kafanız çok güzelmiş canım, güle güle kullanın.

Anlamıyorum bu şekilde davranarak ellerine ne geçiyor ? Oyunu zorlaştırmak içib bu kadar saçma şeylerin olmasına gerek yok. Oyuncuların özelliklerinin maç motoruna etki etmesini sağladıkları an bu iş çözülecek. Onlara şunu sormak lazım, madem istatistik onlar için önemli, dünyadaki x liginde y takımının maçlarına baksınlar. O takımın herhangi bir maçında 3 şut direkten dönmüş mü ? Oyunda ortalama 2 maçta 1 en az 3 şut direkten dönüyor totalde. Bunu incelesinler bakalım cevap verebilecekler mi veya ne cevap verecekler ?

Atletico Madrid'i almışım, ligin en zayıf ekiperinden olan Elche benim evimde bana karşı Barcelona gibi top oynuyor. Tiki taka paslaşmalar, her topa kusursuz müdahaleler, inanılmaz pres. Oyuncuların özelliklerine bakıyorum, mantık çerçevesinde bu kadar iyi oynamalarının imkanı yok ama oyunda oluyor bu. Bu maçlık birşeydir diye geçiyorum, bir sonraki maç yine aynı olay. İşin ilginci bütün rakipler bana karşı aynı oyunu oynuyor. Aynı ataklar, aynı paslaşmalar, aynı şutlar. Artık hangi pozisyonun sonunda ne olduğunu ezberledim, ne olacağını, topun nereden nereye nasıl gideceğini falan biliyorum yani.
    Last edited by xwerswoodx : 19.Ocak.2014 at 20:18 Reason: Kural 1

Nesil
    2004
    Yer
    İstanbul

beyler malum okullar tatile girdi evde can sıkıntısı 2014ü almaya değer mi? yorumlara bakıyorum fikrim değişiyor yoksa 2013le devam edicek gibiyim

oyunun hataları belki patch le düzelir belki düzelmez ama derdini somut olarak görüntülerle anlatan bir kullanıcıya (ve kullanıcılara) yapılan bu ukala yaklaşımı ne veya hangi patch düzeltir onu bilemiyorum işte..

Beşiktaş Yeni stadyumda koltuk sorunu var sürüm 14.1.4
    18 bin civarı koltuk var ve o kadar taraftar gelebiliyor nasıl çözebilirim?

Eğer son sürümü aktifleştirirsem kayıtlı oyun düzelir mi?

14.2'den sonra oyundan atmaya ve daha çok crash dumps vermeye başladı. Hatta 14.2.2'den önce hiç böyle sorunla karşılaştığımı hatırlamıyorum.

Nesil
    2007
    Yer
    Raccoon City

Mac motorunu ellememisler , birde ustelik transfer yapmakda inanilmaz zorlasmis , degeri 15 M$ olan adami Porto , Ingiltere Sampiyonu Tottenham'a 45 M$ a vermiyor , 60 veriyorum yine kabul etmiyor , her patchde bir nebze daha icine ediyorlar oyunun vallahi helal olsun

Nesil
    2007
    Yer
    Hatay

yapılacak şey oyunu seneye almamak olacak..Görelim bakalım satış rakamları yüzde elli düştü mü ne yapacaklar..

Nesil
    2008
    Yer
    İstanbul

Yalnız maç içerisinde bize olan şeyler, rakip takıma da oluyor. Ben çok bilirim kornerden gol attığımı, kontralarla gol bulduğumu, rakip takım kalecisinin topu ceza sahası dışında yakaladığını, son dakika da gol atıp kazandığımı ve bunun gibi başımıza gelen bir sürü aptallıklar rakiplerin de başına geliyor.

Sanırım Walter Sakana'nın konusuna verilen cevapta bu söylenmeye çalışılmış.

Bunların bir an önce düzelmesi lazım. Ben ne olursa olsun, Turksportal'daki insanların emeğini görmek için bile orjinal alırım oyunu.
    Sentugo.

Nesil
    2008
    Yer
    İstanbul

Bu kadar soruna rağmen bu oyunu yıllardır orjinal alan abilerime saygım bir kat daha arttı.
    Fakat onlarında(SI Games modlarının) aynı hisleri taşıması gerekirken laubalilikleri artmış gibi gözüküyor...

perpetua hocamıza bazen oyuncu özellikleri hakkında tartışırken kızan abilerimiz var.Acaba böyle bir üslupla davransa perpatua nasıl bir karşılık alırdı burada.Fikrini zor değiştirse bile en azından uzun süre sizinle konuşmaya çalışıyor.Oradaki modlar ise bir tane cevap bile vermeden kapatmış konuyu.Saçma konu ne demek Allah aşkına.Adam sana kanıtlarla gelmiş.Bir şeyler de en azından...

Nesil
    2007

Ben de şu özellik işini garipsiyorum. Rakibe bakmaya gerek yok. Örnek Sneijder ve Gabriel Iancu. İlk sezonum, profillerini az çok biliyorsunuzdur ama biraz bahsedeyim.

Sneijder; Corners, Crossing ve Technique +16. Decisions ve Antipication +15. Daha ne gerekebilir bilmiyorum. Kornerden asisti ya yok ya da 1 tane çeyrek sezonda.

Gabriel Iancu; Corners, Crossing ve Technique; 12, 15, 15 gibi bir şey. Antipication ve Decisions 10, 12 mi neydi bir şeydi. Iancu'nun her kullandığı korner tehlike, asist sayısı da çok iyi. Sırf kornerden gol bulmak için oynatılır adeta. Diyeceksiniz ki kornerden gol atmak için mi oynuyorsun. O problem değil, problem olan özellikleri yüksek olan adam daha iyi kullanması gerekmiyor mu? Korneri kötü kullanan atıyorum saha içinde de iyi pas veremez ya da iyi şut çekemez o özelliklere rağmen vs. vs. Hadi saha içinde yavaş diye performansı düşük olabilir derim de kullandığı da korner yani, yavaşlılığının ne gibi etkisi var? Güç falan da mı etkili bu korner kullanmada çözemedim gitti.

Rakipteki 5 para etmez oyuncuların Xavi vari paslar atmasına alıştım artık ama bari kendi takımımda böyle tutarsızlıklar olmasın.

Nesil
    2006
    Yer
    İzmir

okuduklarımdan anladığım oyun 5 cente düşene kadar orijinal alma SI forumunun da terbiyesizliği bal kaymak olmuş

Nesil
    2003
    Yer
    İstanbul

Valla yeter birader, ben artik keyfime bakiyorum.

Oyun vasat alti bir oyun, simulasyon desen zaten hic degil, o yuzden yapiyorum hilemi oh mis. En azindan kafam rahat, delirmiyorum.

Adam mi sakatlandi, yapistiriyorum in-game editorden "sakatliklari kaldir"i piril piril oluyo adam, sapasaglam.

20 kaleyi bulan suta karsilik, 2 sutla mac mi kazaniyo rakip, kalecim degaji defans oyuncuma carptirip kendi kaleme gol mu atiyo, degistir dedigim sari kartli oyuncu on dakika degismeyip de ikinci saridan kirmiziyla oyundan mi atiliyo, cikiyorum oyundan girip bastan oynuyorum.

Ne ugrasicam birader, siz de adam gibi oyun yapsaydiniz, biz de adam gibi oyun oynasaydik. 15 sene oldu be, cocugum olsa yontardim 15 senede.

arkadaşlar biliyorum başka bir konuya yoğunlaşmış durumda şuan bu başlık ancak benim sorunum da oyunu çekilmez kılıyor şuan. Bu konunun içinde değil de ayrı bir başlık olarak yazmıştım sorunumu ama bikaç saniye içinde o konu silindi ve buraya yazdım sonra burada da cevap gelmedi.

Değerli vaktinizi alarak tekrar soruyorum. Oyuncuların müthiş bir bencillikle olduk olmadık yerlerden topu kaleye vurmaları, forvet oyuncularının neredeyse hiç pas vermemeleri, zorlama vurdukları şutların dağlara taşlara gitmesi 14.2.2 maç motorundan kaynaklanan bişey mi? Yoksa genel olarak fm 2014'ün bir sorunu mu? Cidden çözüm bulamadım buna.

Lütfen değerli fikirlerinizi esirgemeyin. Şimdiden teşekkürler.

Nesil
    2008
    Yer
    İstanbul

Quote Originally Posted by big10bang View Post

Değerli vaktinizi alarak tekrar soruyorum. Oyuncuların müthiş bir bencillikle olduk olmadık yerlerden topu kaleye vurmaları, forvet oyuncularının neredeyse hiç pas vermemeleri, zorlama vurdukları şutların dağlara taşlara gitmesi 14.2.2 maç motorundan kaynaklanan bişey mi? Yoksa genel olarak fm 2014'ün bir sorunu mu? Cidden çözüm bulamadım buna.

Oyun anlayışında felsefen katı olursa her dediğini yapmaya çalışır oyuncular.Onda da yapmazlarsa çok katıyı dene.Ama ben bunu önermiyorum.Ben dengeli yapıp oyun anlayışını oyuncu vurmak istiyorsa vursun görüşündeyim.Birde tempoyu düşük tutuyorum.Böylece daha sakin ve beynini kullanarak oynamaya çalışıyor oyuncular.

Nesil
    2009
    Yer
    Turksportal

Maç motorunun da etkisi var mutlaka. Taktiksel açıdan bakarsak;

Oyuncuların sahada senin dediklerinle o an kendi karar verdiklerini yapma arasındaki seçimleri "yaratıcılık özgürlüğü (creative freedom)" komutuna bağlı. Yaratıcılık özgürlüğü verilmiş bir oyuncu sahada daha fazla kendi tercihlerini uygular. Bu yüzden kararlar (decisions) özelliği oldukça önemlidir (doğru seçimleri yapabilmesi açısından).

Oyuncuya ne kadar yaratıcılık özgürlüğü verileceğini öncelikle "daha yaratıcı/üretken olun (be more expressive)" ile "daha disiplinli olun (be more disciplined)" takım komutlarından birini seçmek belirler. Ayrıca LifeYourself'in değindiği gibi oyun felsefesi de (yani akışkanlık/fluidity) önemli. Şöyle ki; akışkan (fluid) oyun felsefelerinde oyunculara otomatik olarak daha fazla yaratıcılık özgürlüğü verilir. Katı (rigid) oyun felsefelerinde ise tam tersi yani daha düşük yaratıcılık özgürlüğü verilir.

Biraz daha açarsak; yaratıcılık özgürlüğünün oyun felsefesine göre şu ölçülerde verildiğini varsayalım (mevkiden mevkiye değişir, bu daha çok orta saha ve hücum oyuncuları için geçerli):

Çok katı (very rigid): 5
    Katı (rigid): 8
    Dengeli (balanced): 10
    Akışkan (fluid): 12
    Çok Akışkan (very fluid): 15

Şimdi siz takım komutlarında daha disiplinli veya daha üretken seçimini yaptığınızda bunlara yaklaşık 3 kademelik bir etki yapar. Yani;

Daha disiplinlide:
    Çok katı (very rigid): 2
    Katı (rigid): 5
    Dengeli (balanced): 7
    Akışkan (fluid): 9
    Çok Akışkan (very fluid): 12

Daha üretkende:
    Çok katı (very rigid): 8
    Katı (rigid): 11
    Dengeli (balanced): 13
    Akışkan (fluid): 15
    Çok Akışkan (very fluid): 18

Demek istediğim, takım komutlarından "daha disiplinli" komutunu vermeniz oyuncunun yaratıcılık özgürlüğünün çok düşük olacağı anlamına gelmez. Bunda oyun felsefesi etkilidir. Çok akışkan oyun felsefesini seçip "daha disiplinli" takım komutunu vermeniz oyuncunun 12 yaratıcılık özgürlüğü almasını sağlayacaktır ki bu da yüksek bir değerdir.

İşin bir de oyuncu komutları, rolleri ve oyuncu özellikleri kısmı var tabi. Bu konuda detay vermemişsin. Kadrondaki bahsettiğin oyuncuların "kararlar" özellikleri düşükse yanlış tercihler yapmalarının en büyük nedenlerinden birisi bu. "Takım oyunu" özellikleri düşükse bencil oynamalarının nedeni de bu. "box to box" rolü verilmiş oyuncu genelde uzaktan şut çeker. "poacher" rolü verilmiş oyuncu genelde ceza sahası içinde kaleye vurmayı düşünür, kolay kolay pas vermez vs...
    NOBLESSE OBLIGE!
    17.06.2014

Quote Originally Posted by Walter Sakana View Post
    Maç motorunun da etkisi var mutlaka. Taktiksel açıdan bakarsak;

Oyuncuların sahada senin dediklerinle o an kendi karar verdiklerini yapma arasındaki seçimleri "yaratıcılık özgürlüğü (creative freedom)" komutuna bağlı. Yaratıcılık özgürlüğü verilmiş bir oyuncu sahada daha fazla kendi tercihlerini uygular. Bu yüzden kararlar (decisions) özelliği oldukça önemlidir (doğru seçimleri yapabilmesi açısından).

Oyuncuya ne kadar yaratıcılık özgürlüğü verileceğini öncelikle "daha yaratıcı/üretken olun (be more expressive)" ile "daha disiplinli olun (be more disciplined)" takım komutlarından birini seçmek belirler. Ayrıca LifeYourself'in değindiği gibi oyun felsefesi de (yani akışkanlık/fluidity) önemli. Şöyle ki; akışkan (fluid) oyun felsefelerinde oyunculara otomatik olarak daha fazla yaratıcılık özgürlüğü verilir. Katı (rigid) oyun felsefelerinde ise tam tersi yani daha düşük yaratıcılık özgürlüğü verilir.

Biraz daha açarsak; yaratıcılık özgürlüğünün oyun felsefesine göre şu ölçülerde verildiğini varsayalım (mevkiden mevkiye değişir, bu daha çok orta saha ve hücum oyuncuları için geçerli):

Çok katı (very rigid): 5
    Katı (rigid): 8
    Dengeli (balanced): 10
    Akışkan (fluid): 12
    Çok Akışkan (very fluid): 15

Şimdi siz takım komutlarında daha disiplinli veya daha üretken seçimini yaptığınızda bunlara yaklaşık 3 kademelik bir etki yapar. Yani;

Daha disiplinlide:
    Çok katı (very rigid): 2
    Katı (rigid): 5
    Dengeli (balanced): 7
    Akışkan (fluid): 9
    Çok Akışkan (very fluid): 12

Daha üretkende:
    Çok katı (very rigid): 8
    Katı (rigid): 11
    Dengeli (balanced): 13
    Akışkan (fluid): 15
    Çok Akışkan (very fluid): 18

Demek istediğim, takım komutlarından "daha disiplinli" komutunu vermeniz oyuncunun yaratıcılık özgürlüğünün çok düşük olacağı anlamına gelmez. Bunda oyun felsefesi etkilidir. Çok akışkan oyun felsefesini seçip "daha disiplinli" takım komutunu vermeniz oyuncunun 12 yaratıcılık özgürlüğü almasını sağlayacaktır ki bu da yüksek bir değerdir.

İşin bir de oyuncu komutları, rolleri ve oyuncu özellikleri kısmı var tabi. Bu konuda detay vermemişsin. Kadrondaki bahsettiğin oyuncuların "kararlar" özellikleri düşükse yanlış tercihler yapmalarının en büyük nedenlerinden birisi bu. "Takım oyunu" özellikleri düşükse bencil oynamalarının nedeni de bu. "box to box" rolü verilmiş oyuncu genelde uzaktan şut çeker. "poacher" rolü verilmiş oyuncu genelde ceza sahası içinde kaleye vurmayı düşünür, kolay kolay pas vermez vs...
    Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim.
    Bu kadar detaylı bir cevap gelebileceğini tahmin etmediğim için ayrıntıları vermemiştim ama şimdi detay vereyim. Real Madrid'i yönetiyorum. Sol kanatta içeri kat eden oyuncu olarak ronaldo sağ kanatta da kanat oyuncusu olarak bale oynuyor. Benzema da önlerinde yaratıcı forvet olarak oynuyor. Orta sahada bir savaşçı ortasaha (essien), bir oyun kurucu(modric) ve iki yönlü ortasaha(xabi) oynuyor. Benim oyun felsefem daha disiplinli oynayın, düşük tempo, rakip ceza sahasına paslaşarak girin ve dengeli (hücüm) şeklinde. Bu kısımlar sizin de anlattığınız konularla örtüşüyor gibi. Ama hala biraz olsun kaleyi gören herkes 3 pozisyonun ikisinde kaleye vuruyor. Kanat oyuncuları topu getiriyor cizgiye kadar sonra içeri girip zor pozisyonda vurmaya çalışıyor.
    Oyundan soğudum nerdeyse

Nesil
    2009
    Yer
    Turksportal

Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim.
    Bu kadar detaylı bir cevap gelebileceğini tahmin etmediğim için ayrıntıları vermemiştim ama şimdi detay vereyim. Real Madrid'i yönetiyorum. Sol kanatta içeri kat eden oyuncu olarak ronaldo sağ kanatta da kanat oyuncusu olarak bale oynuyor. Benzema da önlerinde yaratıcı forvet olarak oynuyor. Orta sahada bir savaşçı ortasaha (essien), bir oyun kurucu(modric) ve iki yönlü ortasaha(xabi) oynuyor. Benim oyun felsefem daha disiplinli oynayın, düşük tempo, rakip ceza sahasına paslaşarak girin ve dengeli (hücüm) şeklinde. Bu kısımlar sizin de anlattığınız konularla örtüşüyor gibi. Ama hala biraz olsun kaleyi gören herkes 3 pozisyonun ikisinde kaleye vuruyor. Kanat oyuncuları topu getiriyor cizgiye kadar sonra içeri girip zor pozisyonda vurmaya çalışıyor.
    Oyundan soğudum nerdeyse
    Bu rol dağılımıyla rakip ceza alanına fazla oyuncun girmez normalde. 1 forvet olur, 2 sol açık (Ronaldo). Bale çizgiye inip orta yapar. Xabi Alonso'nun hücuma katkısı sınırlı olur (ceza sahası dışında kalır). Essien'in de zaten asıl görevi top kazanma. Modric'in görevi oyun kurma, dolayısıyla o da genelde onsekiz dışında olur. Bekler hücumcu olsa da kanattan bindirirler. Yani özetle ceza alanında 2'den fazla oyuncun olması zor görünüyor. Hatta topu getiren Ronaldo ise bazen sadece Benzema da tek kalabilir Bale'in pozisyonuna göre.

Kanat oyuncuların bahsettiğin bencillikleri yaptığında tekrarını izle ve aslında pas verebilecekleri kimse varda vermiyorlar mı yoksa pas verecek kimseyi bulamadıkların mı şut çekiyorlar ona bak. Ceza alanında oyuncularının sayısı azsa ve markaj altındalarsa adam mecburen şut çekiyor ya da çalım deniyor olabilir. Yazdıklarını okuduktan sonra aklıma ilk gelen bu oldu. Hücumlarında rakip ceza alanında olacak oyuncu sayını arttırarak kanat oyuncunun pas seçeneklerini çoğaltmış olman bu soruna yardımcı olabilir. Mesela orta saha oyuncularından birine hücum görevi, ayrıca sık sık ileri çıkması talimatını da vererek.

Düşük tempo ve ceza alanına paslaşarak gir komutları rakip defansın daha iyi pozisyon alıp geride çoğalmasına zaman tanır. Düşük tempo ile hücumun pek uyumlu bir ikili olduğunu söyleyemem. Hücum mentalitesinde oyuncular bir an önce topu ileriye taşıyıp gol atmayı düşünür. Diğer talimatların çok önemi yok. Kafalarında asıl ve öncelikli şey budur. O yüzden genelde ileri doğru oynamaya çalışırlar. Kaleye vurmalarının sebeplerinden biride bu olabilir. Senin verdiğin komutlara daha uygun olanı kontrollü hücumdur. Mesela Barcelona'nın oyun stratejisi kontrollü hücumdur.

Oyun stratejisi ne kadar defansif olursa yana ve geriye paslar da o kadar artar. Defansiften kastım savunma taktikleri değil, örneğin kontrollü oyun stratejisi hücum oyun stratejisinden daha defansif bir oyun stratejisidir. Standart ondan daha defansif...vs... Oyuncularının top çevirmesini istiyorsan bunu da göz önünde bulundurmalısın.
    NOBLESSE OBLIGE!
    17.06.2014

Nesil
    2007
    Yer
    East Unbool

öncelikle, burası platformu değil ama big10bang'e bazı ufak tavsiyeler vererek başlayacağım, sonra da asıl derdimi anlatacağım.

big10bang; topu ayağında tut, kısa pasla oyna, ceza sahasına paslaşarak gir. bunları yaptığında halen daha söylediklerin oluyorsa çokça taktiğinde başlıbaşına bir uyumsuzluk var demektir, iyice bir bakman lazım. bu söylediklerim %60-70 engeller sorunlarını sanırım.

şimdi konumuza gelelim: sigames yeni böyle olmadı arkadaşlar, hep ukalaydılar ve hep "önce siz bizi tatmin edin" dediler. 2009 ya da 2010 yıllarında "ufacık ülkeler için bile dil desteği veriyorsunuz burada çok büyük potansiyel var neden türkçe dil desteği vermiyorsunuz?" dendiğinde cevapları "orijinal almıyorsunuz, 50 bin orijinal alınsın o zaman dil desteği verelim" şeklindeydi ve yanlış hatırlamıyorsam 48-49 bin civarı filan satış oldu. peki ne dediler "50 bin olmadı o nedenle dil desteği bu sene de yok". siz böyle bir satış stratejisini anlayabiliyor musunuz? hangi şirket böyle bir bakışla satış yapmaya çalışır allah aşkına. minimum 10 yıldan fazladır finans sektöründe, üstelik satış ekipleri ile içiçe çalışıyorum, herhangi bir müşteriye böyle bir şey söylesen seni kızılcık sopasıyla kovalar. adamlar bu kadar ukalalar.

hadi yine bir iki yıldır türkçe desteği veriyorlar, ben bunu bile beklemiyordum, hatta işi ücretsiz yaparak önlerine hazır sunmamış olsa oyunun fanları bu site aracılığıyla yine türkçe destek vermeyeceklerine adım gibi de eminim o kadar söyleyeyim.

bir diğer konu da, sigames çok uzun zamandır yapay zeka üzerine çok emek harcamıyor. oyunu görselleştirmek ve ps ya da xbox gibi oyun platformlarında yer edinmek amacındalar ve bunun üzerine gidiyorlar diye düşünüyorum. yani ne kadar kendinizi parçalarsanız parçalayın yapay zekada önümüzdeki 2-3 yıllık süreçte ciddi bir iyileşme göremeyeceksiniz, eğer ki satış rakamları ciddi düşüşler yaşamazsa. kitlemizi kayvediyoruz yeniden kazanmamız lazım korkusunu yaşamadıkça büyük beklentiler içine girmeyin derim. ve forumlarda da doğal olarak örneklenen şekilde cevaplar alacaksınız. ben yıllarca türkçe dil desteği verilmesi ile ilgili olarak elimden geldiğince konu açtım ve birşeyler yazmaya çalıştım, müşteri memnuniyetinden girip ticari işletmelerin müşterilerine şart koşmamaları gerktiğine kadar her konuda fikir beyan ederek. çoğu siilindi yazdıklarımın ve diğer kısımlarının da çoğunuda "saçma" vb. diyerek kapattılar.

mesela yanlış hatırlamıyorsam 2011 yılında pa ve ca değerleri için sistemin doğru olmadığını, özellikle avrupa'da ilk 8'e giremeyen liglerdeki aslında çok yetenekli olabilecek oyuncuların bu nedenle saçma değerlerde kalabildiğini, işin içerisine antrenör ve teknik direktörün de katılarak değer aralığı üzerinden ilerleyecek bir sistemin oyuncuları yeni yetenekler çıkartmaya daha motive edeceğini yazmıştım. örnek olarak da arda turan'ı vermiştim, "2005'de vestel'de kiralık oynarken 120-130 olan pa değeri günümüzde 150'ye kadar yükseldi. bu adamın potansiyeli yükselmedi ki, potansiyeli olduğu farkedilmeye başlandı" demiştim. cevap aşağı yukarı şu anlama gelen 2 cümle: "mevcut sistem oyuncuların geneli tarafından beğenilmekte ve işlevini düzgün şekilde yerine getirmektedir. konu kapatılmıştır." ben sana bir öneri sunuyorum be adam ki baktığında yanlış bir şey de söylemiyorum, bir değerlendir, aksi kanıtlar sun bişey yap. hayır, sadece kestir at.

hata bizde arkadaşlar, ülke olarak değil bu oyunu oynayan dünya çapındaki kitle olarak, "işinizi beğenmiyoruz"u sözde söylemek yeterli değil, almamak lazım ki daha önce yine burada anlattığım bir olay nedeniyle artık orijinal oyun almayacağım. kopyayı bile 2 defa düşünür öyle edinirim...

Sayfa 62 / 88 İlkİlk ... 1252606162636472 ... SonSon

Mesaj Yetkileri