Bu gece 00.00'da geliyor değil mi full sürüm ?
Şimdiden hayırlı olsun. Beta oynamadım. Demo'nun ana ekrana bakıp çıktım. Allah nasip ederse Pazar günü alacağım oyunu.
TariboWest
1 defa test edilse o yama bu yorumlar olmazdı şimdiadamlar 1 defa test etmeden yamayı yüklemiş diyosunuz ki 'betadır hata olur' bence aksine daha da sert olunması lazımmm
turksportal...
O ilk cumlenin de gosterdigi gibi yerden yere vurulan oyun degil. Oyunu yapanlar.
O cumleden sonra ne kadar guzel elestiri yaparsan yap fark etmiyor. Daha ilk cumleden okuyan kisinin ilgisi kaybedilmis cunku is kisisellestirilmis. Adam da cikar, cok biliyorsan otur sen daha iyisini yap der. Musteri oldugu icin acik acik demez ama bunu dusunur. Yani o mesaj daha ilk cumleden cop olur. Mesaj silinsin veya silinmesin. Fark etmez.
Cok daha basit bir sekilde bence bu sorunlarin giderilmesi gerekli diye baslayip, sorun olarak gorduklerini listelemek, mumkunse orneklerini vermek cok daha verimli olacak bir yontem.
Yazida hakaret yoksa demissin ama yazida hakaret var. Daha ilk cumlede var. Anahtar kelimeler sarcasm, insult, jibe.
Burada benzer seyler yazilinca, ben genelde benzer cevaplar veriyorum cunku bunlar burada hakaret olarak gorulmuyor. Burada bazi yazilanlara cevaben yazdigim gibi SI forumlarinda yazsam benim mesajlarimi da silerler. Uzaklastirma cezasi da verirler.
Yani burada yazilabildigi gibi, orada yazmamak gerekli. Cunku hakaretin ne olduguna dair kriterleri farkli. Bunu gozardi etmeden orada yazmak gerekli.
Saat 2 olsada oynasak sorunlar bir kısmı çözülür düşüncesindeyim .
İngilizcem çok iyi değil o yüzden perpetua'nın çevirisini aldım.
"Oyunu ilerletmek yerine geriye goturdugunuz icin sizi tebrik ederim" ifadesi nasıl hakarettir? Oyunun betası çıktı. Neden çıktı beta? Hataları görüp, düzeltmek için değil mi? Birçok hata bu şekilde belirlendi ve düzeltildi. Beta sürüme yeni bir güncelleme yapılıyor. Ne beklersiniz yeni güncellemeden? Kullanıcı ya da yapımcı tarafından belirlenen/belirtilen hataların, yanlışların, sorunların düzeltilmesini değil mi? Gelen güncelleme ile oyun nasıl bir hal alıyor peki? Oyunun en kilit özelliği saçma sapan bir düzene geçmiş. Bu güncelleme betada bir ilerleme mi yoksa gerileme mi oluyor? Bu kişinin yorumuna bakar. O yorumu yapan arkadaş gerileme olarak görmüş. Nesi hakaret bunun? Eve ekmek götürmek ifadesi günde 8-10 saat asgari ücretle çalışan için kullanılır. Bilgisayar programcıları, dünyanın en popüler oyunlarından birisinin yapımcıları için kullanmak çok saçma olur bence.
daha 19 yaşında, düşlerinde özgür dünya...
Oyunu ilerletmek yerine geriye götürdüğünüz için sizi tebrik ederim.
Burada oyuna değil yapımcıya direkt olarak hakaret var, bu çok açık ve net bence. Türk toplumu olarak bunları hakaret olarak görmeyebiliriz ama biri gelip senin yaptığın işe "İşi ilerletmek yerine götürdüğün için teşekkür ederim" deseydi sen bu cümleyi eleştiri olarak mı alırdın yoksa kendine hakaret olarak mı? Ortada bir emek var ve emeğe karşı böyle bir yorum yapmak saygısızlıktır. Bunun Türkçe de dahi saygısızlık olduğuna inanıyorum ben.
Kaldı ki daha ilk paragrafta bununla yetinmeyip dönüp şut yüzdeleri ve goller hakkında üzeri kapalı bir laf sokmada var işin içinde. Sonuçta eleştirinin bile bir adabı var yani bir yerde durmak gerekliydi.
Her ne kadar yorumun hakaret içerdiğine inansamda bir moderatorün mesajı değiştirip keyfine göre bir şeyler yazmasını kabul etmem mümkün değildir. Uyarı verilmesini anlayabilirdim ama yorum değiştirilmesi kabul edilemez bir davranıştı.
Sonuçta parasını verebilirsin, ama yarın önüne sana taktik ekranı olmayan bir oyun koysa onu oynayacaksın, yada istese paf takım bile eklemez, SEGA oyunu geliştireceğine söz vermedi ki, oyunu satın alırken geliştiriciler sana oyunu satın al geliştireceğimize söz veriyoruz diye bir cümle kullandı mı? Bence bu kadar büyütülecek bir şey yok, evet test edilmedi ama BETA nın amacı zaten oyuncuların test etmesi. Bunun için Beta var zaten, yoksa siz tam sürüm çıkana kadar betayı oynayın oyalanın diye açmıyorlar o betayı. Siz oyun başlayana kadar oyalanın isteseler Demo çıkarırlardı, ki onuda çıkardıklarına göre onu oynayabilirsiniz bence çok büyük bir sıkıntı yok ortada
Oyun Londra saati ile 00:00 Türkiye saati ile +2 yani 02:00 da çıktığı zaman steam otomatik olarak oyunun güncellemelerini yapacaktır, genelde 02:01 olarak verilir bu değer yani bir kaç dakikalık gecikmeler muhtemeldirSaatinizin Greenwich saatine göre tam olarak +2 olduğundan eminseniz güncelleme tam zamanında başlayacaktır
![]()
O laf hakaret olarak algılanıyorsa ohoo
Oyunu geliştirme sözü vermiyor, haklısın. Ama bu güncellemeler neden yayınlanıyor? Ben bu seriden bahsediyorum. Önümüzdeki sene isterse sadece Singapur ligini koysun oyuna, Türkiye-İngiltere vb sözü vermedim ben size diyerek. Bu sezon bu özellikler var, bir çok da hata var. Betayı oynayanlar yanlışları, hataları bildirmişler. Bunlar üzerinden, bu hataları gidermek için güncelleme yayınlıyorsun. Daha önce sağlam olan şeyi de bozmuşsun. Bu upgrade-downgrade olayının neresine düşer? "Upgrade yapacağız derken downgrade yaptığınız için tebrikler" kinayeli bir göndermedir. Küfür yok, kişiliğe saldırı yok, argo yok, emeğe saygısızlık da yok. Tabii bu yazdıklarım ilk cümle için geçerli. Geri kalanının ne olduğunu bilmiyorum.
Dünya nasıl bir hale geldi yahu ? 12 yaşındaki çocuk dahi harçlığından arttırıp bu oyunu alacak ki ucuza satılmıyor bence (40-100 TL arası gayet iyi bir rakam oyun için). Her ne kadar beta olsa dahi bir ton sorun olacak, sonra oyunun yapımcılarına 'ben bu oyunu aldım ama siz ileri götüreceğinize geri götürmüşsünüz' diyemeyecek he ? Çok komik yorumlar var konuda cidden, kapital dünya mı desem ne desem bilemedim ama yapımcıları tanrı parçacığı yapmadığı kalmış bazılarının yorumlarda.
Birde 'beta'nın 'demo'nun arkasına sığınılmış. Beta, demo demek oyunda saçma sapan hatalar olacak demek değildir. Örnek vereyim; transfer ettiğin adamın 'geçmiş' sekmesinde yer alan goller gözükmez, maçlar gözükmez bu beta hatası olabilir. Maç esnasında ses yoktur ve ya bir buton çalışmıyordur bu olabilir. Ama tutup da oyunu oyun yapan bölümlerde hata var ise bunu 'demo, beta' diye geçiştiremez kimse.
O zaman ön-sipariş ile satmasınlar bu oyunu. Zira dünkü güncellemeden sonra bu oyunu oynamaya devam eden biri varsa, tahammül seviyesi harikaymış derim. Bakın dikkat ettiyseniz; düne kadar olan bölümün, dünkü güncellemeden daha kaliteli olduğundan bahsetmedim bile. Hani bunca yıldır orijinal oyun alıp oynarım, ilk defa bir oyunun beta aşamasının gitgide daha kötü olduğuna şahit oldum.
Her neyse... En başta da dediğim gibi, oyun muazzam ötesi olsa dahi; öyle en ufak eleştiriye 'SEN BANA HAKARET EDİYORSUN AMA :S' deme hakkı yoktur yapımcıların. Parayı kazanan onlar, kazandıran biziz..
Olaya soyle bakin. Eger SI (veya arastirma ve ceviri konularinda biz), oyunun tartisilabilecegi ve yorumlar yapilabilecegi bir alan saglamis olmasak herkes istedigini istedigi sekilde farkli forumlarda/sitelerde yazabilecek. Konunun dagilmasi veya olayin kisisellestirilmesi onemli olmayacakti.
Ama bu forumlar acilmis. Neden acilmis? Insanlar yorumlarini yapsinlar ve bu yorumlar okunsun ki oyun/arastirma/ceviri gelissin. Yani gelin bizi elestirin denilmis. Sevdiginiz bu oyunun size daha cok hitap etmesini saglamak icin gelisiminde soz hakkiniz olsun denilmis. Ama elestirirken de buna emek veren insanlari kirmadan yapin. Cunku ortak bir hedef paylasiliyor. Ortak bir hedef paylastigin insanlarin sevkini kirmanin bir faydasi da yok.
Bu tip kirici yorumu da ortak hedef paylastigin birisinden duymaman gerekli. Ortak hedef paylasmiyorsan da zaten yorumunun pek bir degeri yok.
Mesela Ibrahim Toraman, Sezer'e temponu yukselt diye laf sokmak yerine, gel beraber fazladan antrenman yapip tempomuzu yukseltelim, eksiklerimizi kapatalim ve 11'e girmek icin birbirimize destek olalim da diyebilirdi.
Araştırma ve çeviri konusunda sonuna kadar katılıyorum size. Yalnız oyun yapımcısının işi bu, karşılığında maaş alıyor, oyun şirketi de oyun için bir ücret alıyor. Adamlar bu işi hayrına yapmıyor kısacası.
Beta versiyonda hatalar olabilir, biz de bunlarda hemfikiriz zaten. Yoksa beta sürüm denmezdi, geri bildirim forumları açılmazdı. Fakat oyunda sorun olmayan bir bölümde(transfer teklifleri) bir hata yapılıp bunun oyun yapımcıları tarafından fark edilmemesini anlayamıyorum gerçekten. Mantıklı bir açıklaması olmalı bunun, yoksa kabul etmemiz mümkün değil böyle bir hatayı. Üstelik o kadar tepkiye rağmen bunu sorun ilk çıktığı zaman küçük bir fix çıkarar çözmek varken tam sürümün çıkması için bekletilmemiz çok saçma geliyor nedense. Hatta daha ileri giderek( böyle düşünmek istemiyorum ama) , bunun kastılı olarak yapıldığını falan düşünmeye başladım. Ya da yapımcıların işgüzarlığıdır belki de.
Kısacası, belirgin bir hata yapılmışken bunun anında çözülmesi gerekirken, binlerce insan bekletiliyorsa o yapılan yorum hafiftir bile. Hakaret falan değildir, eleştridir sadece. Evet iğneleyeci bir cümledir ama kesinlikle hakaret değildir. Ve o yorum oradaki modaretörün yanlış algılaması ya da işine gelmediğinden dolayı silinmiştir bence.
Transfer sisteminin değiştiğini var sayarsak yeni bir sistem olduğunu göz önünde bulundurursak BETA kelimesinin ardına neden saklandığımız yukardaki cümlede daha net anlaşılır haldeBeta ya da Beta Sürüm, yazılımın ilk sürümündeki sistem testlerinden ve eksiklik testlerinden geçirilmeyi belirtir. Bu sürümde amaçlanan farklı donanımlar altında yazılımı sorunsuz çalıştırmadır. Tüm kullanıcılar tarafından gerçek verilerle test edilen yazılımın test sonuçları, yazılım testçileri tarafından yakından takip edilir. Demo ile karıştırılmamalıdır.
Bazı geliştirici takımları, ürettikleri beta yazılımlarını tüm kullanıcılar yerine belirli kullanıcıların denemesini isteyebilirler. Bu programları kullanabilmek için Beta Tester[Beta Testçisi] olmak gerekir. Fakat bazı kurum/kuruluş lar beta testerlık için kayıt izni istemektedir. Bunun nedeni yazılımın kararlı bir sürüm(en az hatalı bir sürüm) oluşturmadan uzak olmasıdır. Bazı geliştiriciler ise beta yerine preview(önizleme), technical preview(TP)(teknik önizleme) early access(erken giriş) gibi isimler kullanabilirler. Yeni sürümde yeni özellikler eklendiyse bunlar doğru çalışmayabilir. Ya da varolan yazılımın son sürümü çok fazla hata iletisi çıkartıyorsa geliştirme takımları hata ayıklama yapabilirler. Beta sürümdeki tüm hatalar düzeltildiğinde yazılım kararlı bir sürüm halini alır.![]()
Senin bahsettiğin olay gönüllü işlerde olur perpetua. Bu ticari bir iş. Ben bu oyuna para ödüyorsam hakaret olmadığı takdirde her türlü eleştiri hakkını kendimde görürüm. Oyun zaten bir sürü hatayla, sorunla doluyken; SI'nin yayınladığı hata giderme güncellemesi ile oyunun en önemli özelliklerinden birisi bozuluyorsa "hayat ne güzel, çiçekler, böcekler" demez kimse. "Oyunu daha da bozmuşsunuz" der, haklı olarak. Ha bunu demesine izin verilse belki yapımcılar yapıcı bir cevap verecekler ama kraldan çok kralcı olanlar izin vermemişler buna. Zaten buradaki en önemli eleştirilerden birisi de moderatöre.
Transfer konusu hakkında forumda 100lerce konu açılmış, hiç biride kapatılmamış, o zaman bir konu kapatılmışsa bunun tek nedeni konuşma tarzıdır.
Moderatörü kesinlikle savunmuyorum, yaptığını kesinlikle hatalı buluyorum, ama BETA sürümünde hataların olması çok normaldir. Bu gece tam sürüm çıktığında aynı hatalar devam ederse zaten benimde savunacağım bir konu yokturYaklaşık olarak 6 saat 12 dakika sonra göreceğiz akı, karayı
![]()
Ticari is de olsa, gonullu is de olsa mali satan kole degil.
Birisine bir isi yaptirtmak istiyorsaniz ona neden yapmasi gerektigini anlatmak, yapmazsan malini satin almam demekten veya ne bicim adamsin yapman gerekeni yapmiyorsun demekten daha etkili olur.
Bunun cicek/bocek ile alakasi yok. Bu karsindaki insani senin derdini anlamaya motive etmek.
SI forumlarinda cogu yazisilan kisi memur. Memur, her yerde memurdur. Ona verilen gorevi mumkun olan en az eforu sarf ederek yapmaya calisir.
Eger binlerce elestiren kisinin icinden siyrilip sizin yapilmasini istediginiz islerin yapilmasini saglamaksa amaciniz, bunun yolu karsinizdakini sizin tarafiniza cekmek, olayi sizin acinizdan gormesini saglamaktir.
Zaten efor sarf etmek istemeyen bir memurun mesajinizi daha ilk cumlesinden okumayi birakmasina neden olan kirici, laf sokan mesajlar yazmak degil.
En azindan benim hayat tecrubem bunu gosteriyor.
abi peki bir özel şirket çalışanı, ya da sizin deyiminizle "memur" o şirketin politikasını sergileyen kişi değil midir? yani düz bi memur kendi kafasına göre iş yapabilir mi? patronu ya da müdürü demez mi arkadaş sen nasıl müşteriye böyle davranırsın diye?
yani olay memurda değil. şirket politikasında.. şirket öyle olmasını istemese memur da o şekilde davranamaz müşteriye.
bu gönüllü bir iş değil. kaldı ki gönüllü bir iş dahi olsa bu şekilde davranma hakkı doğmaz. en fazla ben bu işi zaten gönüllü yapıyorum sizinle uğraşamam ne haliniz varsa görün deyip bırakıp gider. yerine de mutlaka birileri gelir. e bu adamlar gönüllü de değil. eşek yüküyle para kazanıyorlar bu işten. o yüzden alay eder gibi müşterinin asla hakaret, küfür vs. içermeyen biraz sitemkar belki biraz da sert eleştirisini silip yerine kendileri yazamazlar..yazmamalılar.. eğer bu kültür farkıysa, gerçekten o yazılanlara hakaret diyecek kadar medeni iseler bu insanlar o halde yaptıklarının da çok çok ayıp olduğunu bilmeleri gerekir.
Bahsedildi mi bilmiyorum, gozumden kacmis olabilir;
Oyuncumu kiralanmasi icin "development list"e aldim. Iki gun sonra 14 takimdan kiralama teklifi geldi.
Hicbirini kabul edemiyorum, hepsinde sadece "reddet" secenegi acik.
Bu da oyunun hatalarindan biri acaba? Var mi benzerini yasayan? :S
Memur evet sirketin politikasini sergiliyor. Amac gereksiz polemiklerden uzak durup, yapici elestirilere yogunlasarak urettikleri urune deger verenleri memnun etmek.
Oyunu oynarken cok fazla hata mi veriyor (crash dumps)?
Laf sokmak yerine hata dosyasini bugs forumundaki FTP kurallarina uyarak onlara iletebilir, cozum bulunmasi saglanabilir.
Cok fazla sut oldugunu mu dusunuyorsun?
Macin PKM dosyasini bugs forumunda paylasip, bunu analiz etmeleri saglanabilir.
Ama yazilan ne?
Geleceği görme
"It seems that we will have a nonplayable, garbage game in the February update thanks to your efforts."
Çabalarınız sayeseinde Şubat yamasından sonra oynanması mümkün olmayan, çoplük bir oyuna sahip olacağız.
İşi yapanlardan daha iyi bilme
"Seemingly, it is soooo hard to patch the erroneous sides of the game and keep the working ones."
Görünüşe göre oyunun iyi çalışan yönlerini saklayıp, hatalı yönlerini düzelmek çooook zor.
Tehdit
If you are insistent to work like this, we, FM lovers, would have to reconsider our contribution to your pockets thanks to this game.
Eğer böyle çalışmaya ısrar ederseniz, biz FM severler, bu oyun sayesinde ceplerinize yaptığımız yardımı tekrar gözden geçirmemiz gerekecek.
Parasını suratına fırlatıp, bir daha da dükkanıma adım atma demek geliyor içimden.
o değil de şimdi Sabriye 85.000 teklif geliyomuşaraba parasına Sabri vay lan
![]()
turksportal...
marek hamsik'e 350.000 teklif geldi psg den olayı bittiği yerdeyiim