Sayfa 7 / 50 İlkİlk ... 5678917 ... SonSon
181 ile 210 arası toplam 1479 sonuç

Konu: Galatasaray SK

Nesil
    2003
    Yer
    Bursa

Şimdi Arda hakkında bir kaç şey daha söyLemek istiyorum.

Şimdi Arda iLk profesyoneL kariyerinde ki maçLarını Manisaspor da oynadı. Manis da oynarken sağ bek oynuyordu. DoğaL oLarak biraz da oLsa defansif özeLLikLerine katkıda buLunmuş oLması gerek. Biz Arda yı Manisada oynarken neden takdir etmiştik ? Savunmada iyi yer tutabiLdiği, top kapabiLdiği ve tekniğini kuLLanarak zaman zaman hücuma destek vermesinden doLayı aLkışLamış heLaL oLsun demiştik.

Arda nın GaLatasaray taraftarı gönLünde taht kurduğu Borisov maçına bakıyoruz. Yine savunmasına yardım eden, mücadeLeye giren ve hücuma destek veren bir maç çıkarmıştı, goL atıp attırmıştı.

Şimdi Arda ya asLında bunu bu zamana kadar sormamız gerekiyordu. Arda sende zaten böyLe bir potansiyeL var bunu neden her maç kuLLanmıyorsun diye ? Ama kuLLanamaz artık tamamen GaLatasaray da kendini ofansif anLamada geLiştirmeye adadı ve o yoLda iLerLiyor. Son zamanLarda da MentaL oLarak ta kendisini epey geLiştirdi, ama bahsetmek istediğim oLay Arda anca canı isterse, kendini çok iyi bir maça motive ederse Benfica maçında ki performansını sergiLer.Bu yetenekLere sahip oLduğunu hatırLar ve kuLLanır. Defansif anLamda yani. Zaten bakıyoruz geriye bir Borisov ve Benfica maçLarı böyLe performans sergiLediği maçLar oLarak akıLLarda. O iki arada ki bazı maçLarda da o kadar dikkat çekmeyecek şekiLde defansif performans göstermiştir. Ama bunu sürekLi yapamayacağı da bir gerçektir ve bunun göstergesidir.

KIsacası o kadar iyi top kapma puanını haketmediği gibi sadece defansif anLamda pozisyon aLmasında bir kaç puan yükseLme ideaLdir diye düşünüyorum.
    ÖLürken BiLe Yanımda oL sevgiLim...

Aydin bence suan cok vasat, nasil su takimda yer buldugunu bile anlayamiyorum. Aydin defansa hic yardima gelmiyor, paslari o kadar iyiki masallah belki yüzde 5% istedigi yere gidiyor, fizigi yok.

Aydin'i ne kadar cok abartiyorsunuz yahu..Suan Cafercan A takimda olsa daha cok katkisi olur.

Aydin'in tek özelligi hizi,baska birsey yok..bombos..daha cook gelistirmeli kendisini..

Nesil
    2007
    Yer
    İstanbul

Quote Originally Posted by YusufT19 View Post
    Aydin bence suan cok vasat, nasil su takimda yer buldugunu bile anlayamiyorum. Aydin defansa hic yardima gelmiyor, paslari o kadar iyiki masallah belki yüzde 5% istedigi yere gidiyor, fizigi yok.

Aydin'i ne kadar cok abartiyorsunuz yahu..Suan Cafercan A takimda olsa daha cok katkisi olur.

Aydin'in tek özelligi hizi,baska birsey yok..bombos..daha cook gelistirmeli kendisini..
    Cafercan önce gaziantep belediye de göstersin kendini. Ondan hala umutlu olanlar var aklım almıyor. Bu forma 3 4 beden büyük ona. Biraz geliştirsse kendini aanadolu takımlarında oynayabilir ancak.

Nesil
    2007
    Yer
    artvin

Galatasaraylı arkadaşlarım ADRA ya ben hafra kadar pa isterse katılmam ama anlarım mehmet topala yüksek PA istrse anlarım...

ama lütfen ya...

daha kendisini ispat etme aşamasında olan...

bir türlü sakatlıklardan kurtulamayan...

tekniğine rağmen bunu çeviklik ve fizik olarak yansıtamayan Aydın için çok yüksek PA Lar CA lar istemek gerçekten samimiyetsizlik ve mantıksızlık...

benim gördüğüm kadarıyla araştırma ekibinde farklı düşündüğümüz konular var...

ama asla fenere gelince şöyle galatasaraya gelince böyle...gibi bir çifte standart yok...

ama sadece bazı galatasaraylı kardeşlerimin medyanın gazına gelip henüz kendisini kanıtlayamamış oyuncuları ronaldinho sanması var...

geçen sene 2008 için kaleci aykuttan arda yamehmet topaldan servete kadar bir çok oyuncu için yükseltilme yapılmasını isteyen biriyim...

ama lütfen ya...

aydın yılmaz Cem sultan...emre çolak...falan falan falan...bir başlar bu konuda eleştiri furyası..sanarsın bu adamlar galatasaray kadrosunun vazgeçilmezleri...

bi saniye ya...

daha galatasarayın kadrosunnda 3 maç arka arkaya oynayamamış oyunculara milan oynar diye PA MI VERİLECEK yapmayın allah aşkına ya...
    Last edited by OMANA : 08.Kasım.2008 at 14:24
    BÖBÜRLENME PADİŞAHIM SENDEN BÜYÜK ALLAH VAR

Geçmişini iyi bil ki, geleceğe sağlam basasın.
    Nereden geldiğini unutma ki, nereye gideceğini unutmayasın...”
    Şeyh Edebali

Nesil
    2003

Quote Originally Posted by eXcitinG View Post
    Şimdi Arda hakkında bir kaç şey daha söyLemek istiyorum.

Şimdi Arda iLk profesyoneL kariyerinde ki maçLarını Manisaspor da oynadı. Manis da oynarken sağ bek oynuyordu. DoğaL oLarak biraz da oLsa defansif özeLLikLerine katkıda buLunmuş oLması gerek. Biz Arda yı Manisada oynarken neden takdir etmiştik ? Savunmada iyi yer tutabiLdiği, top kapabiLdiği ve tekniğini kuLLanarak zaman zaman hücuma destek vermesinden doLayı aLkışLamış heLaL oLsun demiştik.

Arda nın GaLatasaray taraftarı gönLünde taht kurduğu Borisov maçına bakıyoruz. Yine savunmasına yardım eden, mücadeLeye giren ve hücuma destek veren bir maç çıkarmıştı, goL atıp attırmıştı.

Şimdi Arda ya asLında bunu bu zamana kadar sormamız gerekiyordu. Arda sende zaten böyLe bir potansiyeL var bunu neden her maç kuLLanmıyorsun diye ? Ama kuLLanamaz artık tamamen GaLatasaray da kendini ofansif anLamada geLiştirmeye adadı ve o yoLda iLerLiyor. Son zamanLarda da MentaL oLarak ta kendisini epey geLiştirdi, ama bahsetmek istediğim oLay Arda anca canı isterse, kendini çok iyi bir maça motive ederse Benfica maçında ki performansını sergiLer.Bu yetenekLere sahip oLduğunu hatırLar ve kuLLanır. Defansif anLamda yani. Zaten bakıyoruz geriye bir Borisov ve Benfica maçLarı böyLe performans sergiLediği maçLar oLarak akıLLarda. O iki arada ki bazı maçLarda da o kadar dikkat çekmeyecek şekiLde defansif performans göstermiştir. Ama bunu sürekLi yapamayacağı da bir gerçektir ve bunun göstergesidir.

KIsacası o kadar iyi top kapma puanını haketmediği gibi sadece defansif anLamda pozisyon aLmasında bir kaç puan yükseLme ideaLdir diye düşünüyorum.
    Esasinda bu soyledikleriniz, Arda'nin bu ozelliklerinin yuksek olmasi (yani Benfica macindaki Arda'yi yansitacak sekilde olmasi), surekliliginin dusuk olmasi ve onemli maclar ozelliginin yuksek olmasini gerektiriyor. En azindan FM bazinda.

Nesil
    2003

Quote Originally Posted by YusufT19 View Post

Esasinda bir yeri atlamissiniz. Aydin'in en buyuk ozelligi top ile beraber hizi. Sabri'de hizli bir oyuncu ancak top ile bir Aydin kadar hizli degil.

Arda kadar teknik degil, Arda'dan beklendigi gibi bir maestro olma ihtimali yok denecek kadar az.

Ancak su da var ki Christiano Ronaldo da bir maestro degil. O da bir kanat oyuncusu ve onun da Deco, Scholes gibi top teknigi yuksek ve yaratici oyunculara ihtiyaci var. Robben de bir maestro degil mesela, onun da Sneijder, van der Vaart gibi oyunculara ihtiyaci var. Ancak bu oyuncular top ayaklarinda oldugu zaman sahip olduklari hiz sayesinde ilk olarak dikkat cekmis, bunun yaninda baska diger ozellikleri ekleyerek mevcut seviyeye gelmislerdir.

Ben Aydin bir Christiano Ronaldo olabilir demiyorum. Hem cok fizik gelistirmesi, hem de hava hakimiyeti olmasi ile Christiano Ronaldo'nun cok calisarak sahip oldugu ilk temas, bitiriclik, kafa vurma gibi ozelliklerini gelistirmesi gerekir buralara ulasabilmesi icin. Bunun icin de su anda yeterli yetenege sahip oldugunu dusunmuyorum. Su anda yeterli yetenege sahip degilse, onunde calisacak ve bu ozelliklerini gelistirecek daha az zamani vardir demektir. Ancak Aydin pekala bir Robben gibi hizli, topu surukleyen, takimi kontra ataga kaldiran onemli bir role sahip olabilecek bir oyuncu. Her sey de fiziksel gelisimine bagli. Guclenir, dengesini arttirir, su anda oldugu kadar yere dusmezse su anda bile Aydin'in hizi ile basa cikamayan rakiplerin isi cok daha zorlasir. Tabii guc kazanirken, esnekligi kaybetmemek, hizi kaybetmemek gereklidir. Bu nedenle de bu gelisimin sindire sindire yapilmasi, birdenbire sadece agirlik calisarak yapilmamasi gerekir.

Theo Walcott'u izledik Fenerbahce'ye karsi. Gecen seneye oranla cok daha guclenmis, cok daha iyi ayakta kalan bir oyuncu olarak karsimiza cikti. Muthis teknik bir oyuncu degil kesinlikle. Ama hizi onu hem cok tehlikeli, hem de cok etkili bir oyuncu yapiyor. Aydin'dan da esasinda beklenen bu kuvvetlenme.

Nesil
    2003

Quote Originally Posted by OMANA View Post
    ama asla fenere gelince şöyle galatasaraya gelince böyle...gibi bir çifte standart yok...

ama sadece bazı galatasaraylı kardeşlerimin medyanın gazına gelip henüz kendisini kanıtlayamamış oyuncuları ronaldinho sanması var...

geçen sene 2008 için kaleci aykuttan arda yamehmet topaldan servete kadar bir çok oyuncu için yükseltilme yapılmasını isteyen biriyim...
    Isin komigi, Fenerbahce kadrosundaki oyuncularda nispeten cok az degisiklikler yapilirken, Galatasaray kadrosunda:

Mehmet Topal: 16 CA
    Arda: 11 CA
    Servet: 7 CA
    Emre Gungor: 12 CA
    Hakan Balta: 8 CA

civarinda yukselmeler gordu.

Bunun yaninda genel olarak Umit Karan'da ve Hasan Sas'da ufak birer dusurme yapilirken, hemen hemen diger hic bir oyuncuda dusme olmadi.

Belki Arda'yi yeterince gelistirmedim, olabilir, bazi ozelliklerine simdi bakinca farkli dusunuyorum. Ama acikcasi en nefret ettigim sey oyuncularin CA'larini ileride dusurmek zorunda kalmak. PA'lar icin de gecerli bu. Ozellikle bu oyuncular henuz kariyerlerinin zirvesine ulasmamis oyuncularsa. Yani her ne kadar 32 yasina gelmis bir Hasan Sas'da dusurme normal geliyorsa, 1 yil sonra daha 22 yasindaki bir Arda icin dusurme yapmak o kadar anormal geliyor. Zira bu oyuncunun gelisiyor, gittikce daha iyi oluyor olmasi lazim.

Fenerbahce kadrosuna gleince, kadrounun yasli oldugu, gecen sene gosterilen performansin bu sezon gosterilemeyecegini ve ilk yama'da Fenerbahce'yi dusurmemiz gerekecegi taa yaz ortasinda belliydi. En buyuk adaylar da Roberto Carlos, Alex Deivid, Kezman gibi artik kariyerlerinin zirvesini yasamis, bundan sonra etkili olsalar da ozellikle fiziksel olarak dusus yasamaya musait oyuncularin oldugu zaten biliniyordu.

Ama mesela bir Gokhan Gonul kotu performans gosteriyor diye dusurulmesine karsi gelirim. En fazla CA ayni seviyede kalir, bu yil gelisim gostermiyorsa, gecen sezon oynadiginin ustune koymuyorsa potansiyeli biraz azalir.

Ayni sey her oyuncu icin gecerli. Ustune birseyler koyan genc oyuncunun CA yukselir, ustune birseyler koymayan genc oyuncunun PA duser.

Yasli oyuncularda PA sabit kalir ama CA artik kaybetmeye basladigi ozelliklere gore duser.

Ama tabii bu bir seferde olmaz. Goruruz ki Roberto Carlos artik futbol ile alakasini kesmis, ona gore duzenleme yapariz. Tabii bu degerlendirmelerde riski biz tasiyoruz. Roberto Carlos'u dusurmus olsak ve Roberto Carlos sezona muthis girmis olsa, bu sefer de Fenerbahceli taraftarlar elestirmeye baslar. Adam muthis oynuyor siz dusuruyorsunuz diye..

Yani herkezi memnun etmek imkansiz.

Ne zaman ki Galatasaray kadrosu yaslanir, performansinin zirvesine cikmis olur ve dususe gecer. Bu sefer de artik Servet bu kadar iyi oyuncu degil (kalirsa tabii), Hakan Balta'yi abartmissiniz vs. gibi elestiriler gelmeye baslar. Buyuk ihtimalle o zaman da Fenerbahce kadrosu genc olur ve bu genc kadronun neden yeterince iyi olmadigi sorgulanir..

Boyle gelmistir.. boyle gider.

Hatirlanmasi gereken, bizim yaptigimizin gorduklerimizi yansitmamiz olmasi. Yani 2 ay onceden Roberto Carlos'un buyuk dusus icine girecegini hissedebiliriz ama bunun uzerine herhangi bir hamle yapmamiz dogru olmaz cunku biz bu isin profesyoneli degiliz. Profesyoneli oldugumuzu da iddia edemeyiz hic bir zaman. Oyuncularla yatip kalkmiyor, oyuncularin antrenman performanslarini her gun izlemiyoruz. Pek tabii gelismeler ve dusurmeler gec olacaktir. Saniyorum ki bu kabullenildigi zaman herkez cok daha mutlu olacaktir..

Nesil
    2003
    Yer
    Bursa

Quote Originally Posted by perpetua View Post
    Esasinda bu soyledikleriniz, Arda'nin bu ozelliklerinin yuksek olmasi (yani Benfica macindaki Arda'yi yansitacak sekilde olmasi), surekliliginin dusuk olmasi ve onemli maclar ozelliginin yuksek olmasini gerektiriyor. En azindan FM bazinda.
    Uzun süre sonra size iLk kez katıLıyorum. Demek istedikLerimde bunLardı zaten. Ayrıca ek oLarak ta defansif anLamda ki pozisyon aLması da 1-2 puan artabiLir.
    ÖLürken BiLe Yanımda oL sevgiLim...

Nesil
    2006
    Yer
    ıstanbul

9.01 de ardada 3- 5 puanlık bı artıs olabılır o zaman omer abi....tabi performansa gore.....

Nesil
    2007
    Yer
    Manhattan, New York

Nedense hep es geclien bi noktatigi belirtmek istiyorum Arda kariyerine bi sag bek olarak baslamistir bunun Ersun Yanal veya Manisaspor ile alakasi yoktur.

Nesil
    2006
    Yer
    İstanbul

Arkadaşlar Bugün GS Florya Tesisleri'ne gittim. Orada Aydın'ı koşu yaparken gördüm. Yanımda çalışmasını izleyen bir adam onun babasının yakın arkadaşıymış ve onunla daha önce konuşmuşlar. Konu ise sakatlanmasi imiş. Ben adama çok sakatlanıyor diyince anlatmaya başladı Aydın'ın ağzı ile "Bana Eric Gerets, zamanında kaldırabileceğimden daha fazla kondisyon yükledi ve çok çalıştırdı bunun sonucunda da adelelerim zarar gördü" Evet arkadaşlar sanırım neden bu kadar sık sakatlandığı artık anlamışsınızdır. BU yazdıklarım bir hikaye değildir %100 gerçektir..Ömer abimin dikkatine
    Football Manager araştırmasında gözlemlediğiniz eksiklikler ve hataları bildirebilirsiniz. Yazdıklarınız araştırma sorumluları tarafından değerlendirilecek ve veri tabanı üzerinde gerekli düzenlemeler yapılacaktır.
    Futbolcu Bilgileri
    Oyuncu profillerini buraya tıklayarak görebilirsiniz.

abi arda %18 isabet oranıyla orta yapıyor dedin dünyada %100 ya da %90 la orta yapan bi futbolcu olmadığına göre(bildiğim kadarıyla) senin için ölçü % kaç ?

Nesil
    2007
    Yer
    Manhattan, New York

haberiniz var mi bilmiyorum sole bi duyum aldim Cagri Yarkin'nin bonservisi'nin %50"si Galatasaray'daymis ve Ugur Akdemiz Rizespor'a 100% verilmis. Sanirim yonetim Ugur Akdemit'den pek bi beklentisi yok ama ilerde Cagri'yi gidisatina gore geri almak isteyebilir. Bu konuyu arasitrsaniz iyi olur bence cunku Cagri'nin verilmesine cok sasirmistim dogrusu o yuzden boyle bi sey olmasi mantiklis.

Esasinda bir yeri atlamissiniz. Aydin'in en buyuk ozelligi top ile beraber hizi. Sabri'de hizli bir oyuncu ancak top ile bir Aydin kadar hizli degil.

Arda kadar teknik degil, Arda'dan beklendigi gibi bir maestro olma ihtimali yok denecek kadar az.

Ancak su da var ki Christiano Ronaldo da bir maestro degil. O da bir kanat oyuncusu ve onun da Deco, Scholes gibi top teknigi yuksek ve yaratici oyunculara ihtiyaci var. Robben de bir maestro degil mesela, onun da Sneijder, van der Vaart gibi oyunculara ihtiyaci var. Ancak bu oyuncular top ayaklarinda oldugu zaman sahip olduklari hiz sayesinde ilk olarak dikkat cekmis, bunun yaninda baska diger ozellikleri ekleyerek mevcut seviyeye gelmislerdir.

Ben Aydin bir Christiano Ronaldo olabilir demiyorum. Hem cok fizik gelistirmesi, hem de hava hakimiyeti olmasi ile Christiano Ronaldo'nun cok calisarak sahip oldugu ilk temas, bitiriclik, kafa vurma gibi ozelliklerini gelistirmesi gerekir buralara ulasabilmesi icin. Bunun icin de su anda yeterli yetenege sahip oldugunu dusunmuyorum. Su anda yeterli yetenege sahip degilse, onunde calisacak ve bu ozelliklerini gelistirecek daha az zamani vardir demektir. Ancak Aydin pekala bir Robben gibi hizli, topu surukleyen, takimi kontra ataga kaldiran onemli bir role sahip olabilecek bir oyuncu. Her sey de fiziksel gelisimine bagli. Guclenir, dengesini arttirir, su anda oldugu kadar yere dusmezse su anda bile Aydin'in hizi ile basa cikamayan rakiplerin isi cok daha zorlasir. Tabii guc kazanirken, esnekligi kaybetmemek, hizi kaybetmemek gereklidir. Bu nedenle de bu gelisimin sindire sindire yapilmasi, birdenbire sadece agirlik calisarak yapilmamasi gerekir.

Theo Walcott'u izledik Fenerbahce'ye karsi. Gecen seneye oranla cok daha guclenmis, cok daha iyi ayakta kalan bir oyuncu olarak karsimiza cikti. Muthis teknik bir oyuncu degil kesinlikle. Ama hizi onu hem cok tehlikeli, hem de cok etkili bir oyuncu yapiyor. Aydin'dan da esasinda beklenen bu kuvvetlenme.
    Evet Haklisin, bence Rommedahl gibi olsa bile yeter

Nesil
    2003

Quote Originally Posted by Exellence1905 View Post
    abi arda %18 isabet oranıyla orta yapıyor dedin dünyada %100 ya da %90 la orta yapan bi futbolcu olmadığına göre(bildiğim kadarıyla) senin için ölçü % kaç ?
    Mesela Trabzon konusunda daha uzun bir listeyi koyalamistim.

Nesil
    2006
    Yer
    İstanbul

Quote Originally Posted by taytopcuoglu View Post
    Arkadaşlar Bugün GS Florya Tesisleri'ne gittim. Orada Aydın'ı koşu yaparken gördüm. Yanımda çalışmasını izleyen bir adam onun babasının yakın arkadaşıymış ve onunla daha önce konuşmuşlar. Konu ise sakatlanmasi imiş. Ben adama çok sakatlanıyor diyince anlatmaya başladı Aydın'ın ağzı ile "Bana Eric Gerets, zamanında kaldırabileceğimden daha fazla kondisyon yükledi ve çok çalıştırdı bunun sonucunda da adelelerim zarar gördü" Evet arkadaşlar sanırım neden bu kadar sık sakatlandığı artık anlamışsınızdır. BU yazdıklarım bir hikaye değildir %100 gerçektir..Ömer abimin dikkatine
    Ömer abi okuıduysan bari okudum de
    Football Manager araştırmasında gözlemlediğiniz eksiklikler ve hataları bildirebilirsiniz. Yazdıklarınız araştırma sorumluları tarafından değerlendirilecek ve veri tabanı üzerinde gerekli düzenlemeler yapılacaktır.
    Futbolcu Bilgileri

Nesil
    2003

Quote Originally Posted by taytopcuoglu View Post
    Ömer abi okuıduysan bari okudum de
    Bu konu altinda yazilmissa eger, okumusumdur.

Nesil
    2006
    Yer
    İstanbul

Tamamdır abi
    Futbolcu Bilgileri

Nesil
    2007
    Yer
    Manhattan, New York

Paflarin derbi macini izlediginiz moi bilmiyorum ama bazi gozlemledigim seyleri size yazmak istedim. Mac 2-2 berbabere bitti ve Galatasaray'in attigi golleri resmi sitenin sari kirmizi medya bolumunde goerbilirsiniz. Maca genel olarak bakarsak bakarsak deplasmanda derbi macinda ligin liderine karsi 2-0 geriye dusen bi takim olarak butun oyuncular cok soguk kanli bi grafik cizdiler. Fenerbahce'li gencler ilk yari 2-0 one gecince biraz simardilar sonra da Galatasary'li genclerin kurdugu ustun baski maci 2-2 yapti. Ikinci yari erken goller buldu Galatasaray sonra yorgun dustu macin hakimi Fenerbahce oldu ama macin skorunda bi degisiklik olmadi.

Takimin kilit isimleri hic kuskusuz Semih Kaya, Gokhan Ozturk, ve Emre Colak. Semih defans'da adeta gecit vermiyor defansif acidan oyunu yonetiyor, Gokhan takimi cok iyi yonlendiriyor orta sahadan iki yonlu oynayabilen bir playmaker gibi, Emre'de ofansda ustun teknigi sayesinde ya gol atiyor ya da attiriyor o gun gol atamadi ama ilk golu hazirlayan kendisi idi. Zaten su anda PAF liginde 10 macta 7 golu var Emre'nin sadece 3 macta gol atamadi su ana kadar.

Semih Kaya artik PAF ligini fazlasi ile asmis bi oyuncu kesinlikle A takim icin hazir durumda yani Semih'in PAF liginde oynamasi artik yasi gecmis profesyonel tecrube kazanmis bi oyuncunun orada oynamasi gibi bi durum. Rakip takimlar acisindan esitsizlik oluyormuscasina bi durum yani. PAF liginde oynayan hic bi oyuncu Semih'i zorlayamiyor hic gecit vermiyor ki kendisi aylardir sakat di daha bi kac haftadir oynamaya basladi yeniden. Tek dezavantaji boyunun bi stoper icin cok uzun olmayisi 182 cm. Cok yakin bi zaman icersinde onu A takimda izlersek hic sasirmayin derim. Semih'e Strength 11, Tackling 13, Marking 12, Positioning 10 gibi degerler dusunulebilinir syrica Technique de 11 olabilir. CA acisindan da PAF liginin en iyi oyuncusu olmasi gerek bence su anda ligin en iyi ismi denebilir. A takim duzeyinde oynamaya en hazir ismi ve butun bunlar bi defans oyuncusu olmasina ragmen her hayli ile belli oluyor.

Takimin kaptani ve ayni zamanda 10 numarasi Gokhan Ozturk direk free-kick'den sol ayagi ile sert bi vurusla beraberlik golunu atti karambol'den de faydalandi tabi. Sadece golu atmasi degil cok sakin, cok iyi pas dagitabilen, takimini cok iyi yonlendiren bi lider grafigi cizdi. Takim ilk yariyi 2-0 geride kapamasina ragmen hic kendini bozmadi cok sakin di, cok iyi paslar dagit di. Bu nlar yeni seyler degil keza Gokhan her mac yapiyor bunlari ve git gide her gun kendisni daha da gelisitiryor daha da iyiye gidiyor boyle devam ederse bi ara A takim'da bu sezon dahi forma sansi bulabilir en azindan bi kupa macinda. Kesinlikle yasina gore composure, passing, creativity, ve technique yuksek bi oyuncu ayni zamanda Turkiye'deki yasitlarina gore fizigi baya iyi. Passing 13, Creativity 13, Technique 14, Composure 13, Flair 15, Strength 8 gibi degerleri hak eden bi isim kesinlikle. Ayrica Free-kick taking 10, Long shots 9 gibi rakamlar da dusunulebilinir.

Emre Colak'i zaten anlatmama gerek yok cikardigim kadari ile oyuna iyi bi sekilde yansitilmis. Tek eklicegim Free-kick taking ve long shots icin 10 gibi bi deger dusunulebilicegi.

Bir de yeni yeni piyasaya cikan uzerinde durmak istedigim bi isim var o da Onur Arikan kendisi sag bek mevkisinde oynuyor ve ilerde Gokhan Gonul'e tas cikarabilicek turden yetenege sahip gibi gorunuyor, PAF ligindeki bi cok oyuncu gibi fiziki acidan su anda cok zayif ama haraketli, istekli, mucadeleci, ve teknik oyunu ile kullandigi kaliteli uzun taclar ile de dikkat cekiyor profesyonel kontrat imzalamasi cok uzak degildir bu yuzden dikkat edilmesi gerekir ayrica kendisi ailesinin Turkiye'ye donme karari almasi ile Galatasaray'a Liverpool alt yapisindan gelmis.

Nesil
    2006
    Yer
    İstanbul

Yeni Sabri diyorsun yani Onur için Emre Çolak'ı ben de çok beğeniyorum ama çok güçsüz biraz kuvvetlenirse dadından yenmez
    Futbolcu Bilgileri

Nesil
    2007
    Yer
    Manhattan, New York

Gerci bu tur oyuncularin ne olucagi belli de olmuyo yeni bi Ilker Erbay da olabilir Sabri'den iyi de olabilir bunu ancak zaman gosterir ki Onur'un daha pro kontrati yok zaten ama boyle devam ederse kisa surede imzalar. Solemeyi unutugum onemli bi ayrinti da bu macta Cetin Gungor sol bek oynadi genelde sag bek oynuyodu kendisi Sinan Osmanoglu, Murat Akca, ve kaleci Emirhan Ergun U-19 milli takiminda olduklari icin bu macta yoklardi.

Bu arada U-19 milli takimi Galleri 3-0 maglup etmis 3. golu Sinan Osmanoglu atmis ikinci yari 79. dakikada oyuna girmesine ragmen ve Serkan Kurtulus, Murat Akca, ve Emirhan Ergun 90+ dakika oynamislar. Milli takimizin diger iki golunu Hamburg SV'li Tunay Torun kaydetmis. Bundan once bi mac daha yapilmis ANdorra'yo 4-0 yenmis U-19 milliler Sinan, Murat, Serkan, Emirhan, ve Serdar Eylik butun mac oynamislar.

Eger oyuna aktarmadisaniz kaleci Emirhan Ergun Profesyonel kontrat imzalamis:
    http://www.tff.org/Default.aspx?pageId=30&kisiId=718581
    Last edited by licentia : 13.Kasım.2008 at 09:41

Nesil
    2007
    Yer
    Afyonkarahisar

arkadaşlar herkese merhabalar 1997 yılından beri CM serileri ve sonrasında FM oynamış olmama ragmen foruma hiç yazmadım bundan sonra forumda ilgimi çeken konulara bakmaya karar verdim ve araştırma başlıkları dikkatimi çekti. Geçmiş serilerden(sanırım bundan 3 yıl önceydi)Galatasaray'la 26. sezonu oynarken , oyunu kaydederken kendi hatamdan dolayı oyun bozuldu. En uzun serim o oyundu... Yani Galatasaray hakkında epeyce bilgi sahibi olduk burada hem sizlerin yorumlarını okumak hem de fikirlerimi dile getirmek istiyorum... Nette özellikle online oyunların forumlarında çok fazla dost edindim, umarım buradan da güzel insanlar tanırım... Foruma ilk defa yazıyorum ama sanırım bundan sonra buralarda görünmeye başlarım Mesleğimden dolayı akşamları çok zaman bulamıyorum ama FM-Mania hastalıgına sahip oldugum kesin Şimdiden tüm forum ailesini selamlarım.....

Nesil
    2006
    Yer
    İstanbul

Hoşgeldin
    Futbolcu Bilgileri

Quote Originally Posted by kral_67 View Post
    peki C.Ronaldo'lu portekiz Avrupa Şampiyonasında çeyrek finali neden aşamadı?...
    kaldıki biz yarı final oynadık portekizden yukardayız yani...
    Arda'nın oynamadığı Almanya maçında elendik diye hatırlıyorum ben...
    Robinho Man.City'e ne kadara transfer oldu?...
    Tottili Roma ne zaman Şampiyonlar Ligini kasup kavurabildi?...
    hadi şampiyonlar ligini geçtim Ribery'li Bayern Munich geçen sezon UEFA'da final bile oynayamadı...

benim bahsettiğim durum çok farklı bir şey...
    Millet olarak aynı durumdayız ben burda araştırmacıları eleştirmiyorum...

"Yahu bizim topçulardan o kadar iyisi çıkmaz kardeşim" mantığı...
    tıpkı
    "Bu sene kupada final oynamak istiyoruz"
    demek gibi...
    kupa hiçbir zaman hedef değil final hedef olur yıllardır...
    aynı şey Arda konusundada söz konusu...
    "evet iyi oyuncu AMA..."
    her zaman bir ama mevcut yani...

yine iddia ediyorum Arda marsilyada doğmuş cezayir asıllı Fransız olsa bugün Fransa basını Ribery-Arda-Benzama üçlüsünün resmini basıp Dünya Kupasını yürüyerek alırız diye manşet atardı...

kral_67 'nin yorumuna sonuna kadar katılıyorum.
    Ülkemiz insanlarının genel sorunu kendi ülke insanını küçümsemesidir. Bu sadece Arda olayında değil genel anlamda her sektörde bu gibi durumla karşılaşıyoruz.
    Her başarı tesadüf oluyor, her potansiyeli olan insanda bir ama her zaman ortada duruyor.
    Yabancı insanlar 15-16 yaşındaki futbolculara gözle görülür bir başarı veya sahnede yer almamalarına rağmen o kadar büyük özellikler yüklüyor ki şaşmamak elde değil. Bizim futbolcularımız ise ağızlarıyla kuş tutsa gene amalar havalarda uçuşuyor. perpetua öyle bir yorum yaptı ki şaşmamak elde değil. Arda iyi olsa şimdi final oynamıştık dedi. Kral_67 de çok güzel bir açıklama getirdi. C.Ronaldo geçen yılda Dünyanın 1 numaralı oyuncusu oldu ve Portekizin şampiyonadaki durumu ortada. Kaldı ki Arda'nın oynamadığı maçta Portekiz bizi 2-0 eze eze yendi gene Arda'nın oynamadığı maçta Almanya'ya elendik. Zaten sonuç yenip yenmemek değil. Kaldı ki bireysel performans bazında C.Ronaldo şampiyonanın en kötü oyuncuları arasında gösterildi. Artık dünya futbolunda bir futbolcu tek başına takım kurtaramaz. Eğer oyuncunun iyi veya kötü olduğu takımın başarısı ile sınırlıysa FM2008 de Arjantinli Agüero'ya öyle yüksek özellikler verilmemesi gerekirdi. Buna şuan itibariyle en güzel örnek Şaimpiyonanın en iyi oyuncuları olarak gösterilen ve yüksek bir bolservis bedeli ile Tothennam 'a giden Modric. Eğer Modric tek başına takımı kurtarabilseydi Tothennam şuan bu hallerde bulunmazdı. Kaldı ki Tothennam 'ın bu durumuna bakarakta Modric kötü topçudur diyemeyiz. Yani kısacası bir futbolcunun iyi veya kötü özellikler göstermesi bireysel takımının başarısı ile ölçülmemesi gerekir. Eskiden olduğu gibi (Maradona, Pele) bir futbolcu ile maç kazanılmıyor. Artık futbol takım oyununa döndü.
    Mesela Ribery halen Galatasarayda olsaydı bence Football Manager oyununda bu kadar yüksek değerler alamayacaktı çünkü bizde yüksek değer alması için Galatasarayın başarılı olması beklenecekti. Oysa Avrupada bu iş böyle değil. Hani derler ya Futbolcu olunmaz doğulur diye. İşte bu açıdan en kazma oyuncuyu Barcelona'nın alt yapsına koyun en üstün hocalarla en üstün antrenman tesislerinde çalıştırın geleceği yer sınırlıdır. Ama birde futbolcu doğanlar vardır bu adamlar tüm kısıtlı imkanlara rağmen her zaman ön plana çıkmayı başarırlar. Şimdi Messi Barcelona'ya gelince mi yıldızlaştı. Tabi ki hayır. Adam futbolcu doğduğu için Barcenolaya gelmeden önce keşfedildi ve Ümitler Şampiyonasında gösterdiği performans ile Barcelonaya geldi.
    Lütfen oyuncularımıza biraz daha fazla değer verelim. Potansiyeli olan oyunculara değerlerini vermekte cimri davranmayalım.
    Haaa birde Superlig'de araştırma yapan araştırmacılar tarafsız gözle araştırsınlar futbolcularını. İki takım oyuncuları arasında garip farklar oluşması kafalarda soru işaretleri üretmektedir. en güzel örnekler Can Arat ile Servet olayı (Can bir sezonda toplasan 3-4 maçta onbirde oynamamasına, Servetin ise takımının maçlarında full çekmesine rağmen kafa vurmada Can'dan aşağıda bir değer alması gibi. Gerçi araştırmacılar istatistiki olarak açıklamaya çalışmışlar Servetin vurduğu kafaların çoğu dengesiz vuruş diye ama sunuçta iki oyuncunun yaptığı maç sayısından dolayı fiziki ve mental düşüş sayesinde bunun ne kadar anlamsız olduğunu bulabiliriz. Kaldı ki Can o kadar iyi kafa vursa zaten 4-5 maç değil en az 20 maç oynardı kendi takımında. Buna Sabri'nin hızlanması ile R.Carlos ve Uğur Boral'ın hızlanması arasındaki farkları da ekleyebiliriz.)

Nesil
    2003

Quote Originally Posted by brosman View Post
    Ülkemiz insanlarının genel sorunu kendi ülke insanını küçümsemesidir. Bu sadece Arda olayında değil genel anlamda her sektörde bu gibi durumla karşılaşıyoruz.
    Her başarı tesadüf oluyor, her potansiyeli olan insanda bir ama her zaman ortada duruyor.
    Yabancı insanlar 15-16 yaşındaki futbolculara gözle görülür bir başarı veya sahnede yer almamalarına rağmen o kadar büyük özellikler yüklüyor ki şaşmamak elde değil. Bizim futbolcularımız ise ağızlarıyla kuş tutsa gene amalar havalarda uçuşuyor. perpetua öyle bir yorum yaptı ki şaşmamak elde değil. Arda iyi olsa şimdi final oynamıştık dedi. Kral_67 de çok güzel bir açıklama getirdi. C.Ronaldo geçen yılda Dünyanın 1 numaralı oyuncusu oldu ve Portekizin şampiyonadaki durumu ortada. Kaldı ki Arda'nın oynamadığı maçta Portekiz bizi 2-0 eze eze yendi gene Arda'nın oynamadığı maçta Almanya'ya elendik. Zaten sonuç yenip yenmemek değil. Kaldı ki bireysel performans bazında C.Ronaldo şampiyonanın en kötü oyuncuları arasında gösterildi. Artık dünya futbolunda bir futbolcu tek başına takım kurtaramaz. Eğer oyuncunun iyi veya kötü olduğu takımın başarısı ile sınırlıysa FM2008 de Arjantinli Agüero'ya öyle yüksek özellikler verilmemesi gerekirdi. Buna şuan itibariyle en güzel örnek Şaimpiyonanın en iyi oyuncuları olarak gösterilen ve yüksek bir bolservis bedeli ile Tothennam 'a giden Modric. Eğer Modric tek başına takımı kurtarabilseydi Tothennam şuan bu hallerde bulunmazdı. Kaldı ki Tothennam 'ın bu durumuna bakarakta Modric kötü topçudur diyemeyiz. Yani kısacası bir futbolcunun iyi veya kötü özellikler göstermesi bireysel takımının başarısı ile ölçülmemesi gerekir. Eskiden olduğu gibi (Maradona, Pele) bir futbolcu ile maç kazanılmıyor. Artık futbol takım oyununa döndü.
    Mesela Ribery halen Galatasarayda olsaydı bence Football Manager oyununda bu kadar yüksek değerler alamayacaktı çünkü bizde yüksek değer alması için Galatasarayın başarılı olması beklenecekti. Oysa Avrupada bu iş böyle değil. Hani derler ya Futbolcu olunmaz doğulur diye. İşte bu açıdan en kazma oyuncuyu Barcelona'nın alt yapsına koyun en üstün hocalarla en üstün antrenman tesislerinde çalıştırın geleceği yer sınırlıdır. Ama birde futbolcu doğanlar vardır bu adamlar tüm kısıtlı imkanlara rağmen her zaman ön plana çıkmayı başarırlar. Şimdi Messi Barcelona'ya gelince mi yıldızlaştı. Tabi ki hayır. Adam futbolcu doğduğu için Barcenolaya gelmeden önce keşfedildi ve Ümitler Şampiyonasında gösterdiği performans ile Barcelonaya geldi.
    Lütfen oyuncularımıza biraz daha fazla değer verelim. Potansiyeli olan oyunculara değerlerini vermekte cimri davranmayalım.
    Arda uzerinde kafamda bir kac degisiklik var. Ancak her standart kanat oyuncusunda gordugunuz yuksek olan ozellikleri beklemeyin cunku Arda standart bit kanat oyuncusu degil bence.

Mesela orta yapmasi makul bir seviyede, onunla ilgili derdim yok.
    Dripling/teknik yine makul seviyedeler.

Ilk temas, yaraticilik, guc, denge biraz uzerinde oynama yapilmasi gereken ozellikler bence.

Sunu da unutmamak lazim ki Arda her ne kadar iyi bir oyuncu olsa da , iyi olmasi her ozelliginin yuksek olmasindan kaynaklanan bir oyuncu degil bence.

Haaa birde Superlig'de araştırma yapan araştırmacılar tarafsız gözle araştırsınlar futbolcularını. İki takım oyuncuları arasında garip farklar oluşması kafalarda soru işaretleri üretmektedir. en güzel örnekler Can Arat ile Servet olayı (Can bir sezonda toplasan 3-4 maçta onbirde oynamamasına, Servetin ise takımının maçlarında full çekmesine rağmen kafa vurmada Can'dan aşağıda bir değer alması gibi. Gerçi araştırmacılar istatistiki olarak açıklamaya çalışmışlar Servetin vurduğu kafaların çoğu dengesiz vuruş diye ama sunuçta iki oyuncunun yaptığı maç sayısından dolayı fiziki ve mental düşüş sayesinde bunun ne kadar anlamsız olduğunu bulabiliriz. Kaldı ki Can o kadar iyi kafa vursa zaten 4-5 maç değil en az 20 maç oynardı kendi takımında. Buna Sabri'nin hızlanması ile R.Carlos ve Uğur Boral'ın hızlanması arasındaki farkları da ekleyebiliriz.)
    Tarafsiz goz demeyelim zira bu tip farklar gozden pekala kacabilir. Hemen bu ortaya cikabilecek hatalari tarafliliga vurmak biraz fesat dusunmek olsa gerek.

Isin ilginci, Can Arat'in ozelliklerine editor'den veya 9.0.1 yamasinda bakarsaniz, Can Arat'in kafa vuruslarinin 12 oldugunu gozlemleyebilirsiniz.

Sabri'nin hizlanmasi konusunda daha once de yazilmisti. Onu 1 puan yukseltecegiz.

Arda uzerinde kafamda bir kac degisiklik var. Ancak her standart kanat oyuncusunda gordugunuz yuksek olan ozellikleri beklemeyin cunku Arda standart bit kanat oyuncusu degil bence.

Mesela orta yapmasi makul bir seviyede, onunla ilgili derdim yok.
    Dripling/teknik yine makul seviyedeler.

Ilk temas, yaraticilik, guc, denge biraz uzerinde oynama yapilmasi gereken ozellikler bence.

Sunu da unutmamak lazim ki Arda her ne kadar iyi bir oyuncu olsa da , iyi olmasi her ozelliginin yuksek olmasindan kaynaklanan bir oyuncu degil bence.
    Bu konuda sonuna kadar haklısın. Zaten "Lütfen oyuncularımıza biraz daha fazla değer verelim. Potansiyeli olan oyunculara değerlerini vermekte cimri davranmayalım" derken değer olarak oyunu kastetmedim. Sonuçta bu bir oyun. Önemli olan bu gibi bütün Türk oyuncularının gerçek hayatta değerlerini bilmek.

Tarafsiz goz demeyelim zira bu tip farklar gozden pekala kacabilir. Hemen bu ortaya cikabilecek hatalari tarafliliga vurmak biraz fesat dusunmek olsa gerek.

Isin ilginci, Can Arat'in ozelliklerine editor'den veya 9.0.1 yamasinda bakarsaniz, Can Arat'in kafa vuruslarinin 12 oldugunu gozlemleyebilirsiniz.

Sabri'nin hizlanmasi konusunda daha once de yazilmisti. Onu 1 puan yukseltecegiz.
    Tamamen iyi niyetle yazdım fesat düşünmedim.

Kolay gelsin.

Nesil
    2007
    Yer
    artvin

şimdi senden alıntı yaptım ama yazacaklarım sadece senin yazınla ilgili değil örnek olsun diye aldım...

FM nin forumlarının en önemli amacıda araştırma gurubu açısından benim algılayışıma göre bu oyunu oynayan arkadaşların eleştrilerini almak ve daha iyisini yapmaya çalışmak

ancak eleştrilerde sürekli izlenen bir trend var...

oda kim hangi takımı tutarsa kendi takımının oyuncularına az değer verildiğini dile getiriyor.. ...
    bu konuda en fazla mukayesede Galatasaray ile fenerbahçe arasında yapılageliyor...

örneğin arkadaşım demişsinki CAN ARAT fenerde kaç maç oynadı servet full oynuyor...neden Canın kafa vuruşları servetten yüksek yapılmış...

bu eleştrinin iki yanlış yönü var...

1- yedek kalan bir oyuncunun belli bir değerinin yüksek olması onun şahsi meziyetidir...illakide sürekli oynayan oyuncudan düşük olmasına sebep olmaz...örneğin teo walcott dünyanın en iyi sprinterlerine taş çıkaracak kadar hızlı ise arsenalde yedek kalıyor diye bu özelliğini düşüremezsiniz..veya van persi den daha aşağı yapamazsınız...

2- mesela arkadaşım fenerde CAN ARAT oynamıyor niye özelliği yüksek diye eleştririrken fenerin neredeyse tüm yükünü tüm maçlarında oynayan çeken (geçen sene itibariyla söylüyorum) ALEXİN ca sının neden geçen sene bir türlü istikrarı yakalayamayan LİNCOLN den çok daha fazla olması gerektiğini düşünmüyor... ve eleştrimiyor...

senin yorumunda fazla belirgin değil ama bu forumlardaki eleştirilerin bir çoğu böyle ....

geçen yıl galatasaraylılar İLHAN PARLAK a neden -9 verildi diye isyan ediyorlarlardı...peki...zamanında PA yağdırılan galatasarayın gençleri bugün ikinci liglerde... bunu hangi galatasaraylı arkadaşım eleştirdi...

burada bir ayrım yapmıyorum malesefki fenerlimizde galatasaraylımızda veya diğer takımlarımız taraftarlarıda aynı..

kimse gerçek eşitlikten yana değil...

geçen sene İNTERLİ Balotelli 170 PA ile oynadı..nihattan 2 puan az.. ardanın şimdiki PA sını bilmiyorum ama sanırım Balotilli den düşük olmayacak...

sizce ARDA DAN DAHAMI KÖTÜ bALOTELLİ den dahamı az yetenekleri var...

herkes benim takım oyuncuma yüksek PA lar CA lar yağdırılsın hesabında...

ama iyikide bu eleştrileri hoşgörüyle karşılayan ancak buna meyil etmeyen bir araştırma ekibi var...
    BÖBÜRLENME PADİŞAHIM SENDEN BÜYÜK ALLAH VAR

Geçmişini iyi bil ki, geleceğe sağlam basasın.
    Nereden geldiğini unutma ki, nereye gideceğini unutmayasın...”
    Şeyh Edebali

Omana arkadaşım,
    Zaten ben Can'a niye bu kadar verildi de Servet'e niye bu kadar verildi demiyorum. Servet'e neden o kadar verilmediği sorusuna verilen istatistiki cevabın yanlışlığı konusunda fikir olması amacıyla bişeyler yazdım. Kaldı ki bu hususuda yetenek konusunda seninle aynı görüşte değilim.
    Yazdığım yorumda yabancı oyuncular ile ilgili bir husustan bahsetmedim. Yazımda Türk oyunculara daha fazla değer (oyundaki sayısal rakamları değil gerçek yaşamdaki değerden bahsediyorum) verilmesi gerektiğini düşündüğümü belirttim.
    Bu oyuncular İlhan Parlak olur (ki bu adamın güiza kadar şans verilse ondan 5 kat daha iyi bir golcü olacağını düşünüyorum. Semih'in değerininde çok geç fakedildiği kanısındayım), Arda Turan olur, Aydın Karabulut olur, Batuhan Karadeniz olur v.b.
    Fm 'nin ilk oyunundan son oyununa kadar yıldız adayı olarak belirtilen tüm liglerde heba olup giden tonlarca oyuncu çıkar. Sırf kötü örnekler akla getirilerek gene böyle olacağı görüşüyle yeteneklere bu derece kısıtlı bakmak bence yanlış. Sonuçta hangi takım olursa olsun bu Galatasaray da olur Fenerbahçe olur Beşiktaş olur veya diğer takımlar olur Türk oyuncuların değerlendirilmesi lazım.

Nesil
    2007
    Yer
    Manhattan, New York

Cagri Yarkin en son Umit Milli takim'a cagrildi. Daha once de belirtmistim kendisinin bonservisinin %50'si Galatasaray'da diye duymustum oldukca mantikli cunku yasi gence yonetimin ve teknik heyetin halen gelecek icin beklentileri oldugunu dusunuyorum kendisi icin. Bu konu arastirilsa ve durumun asli ogrenilse iyi olur ama zor her halde. Tabi bu %50 oyunda percentage of next sale mi yoksa percentage of next sale profit olarak mi yansilitir onu da bilemiyorum ama sanirim 1-2 sezona kendisini gelisitirir ve kendini gostermeyi basaririsa yeniden Galatasaray formasi ile gorebiliriz kendisini zira yazin Ferdi Elmas takasinda kullanilan oyunculardan birisi oldugunu duydugumda inanilmaz sasirmistim. O da eminim ki hic istemeyerek ayrildi ama yonetim git diyince onun da yapabilicegi bisey yok tipki Ferhat Ozturan'da oldugu gibi yoksa gecen sene verdigi reportajda ne kadar iyi bir Galatasaray'li oldugu belli idi.

Nesil
    2003

Omana arkadaşım,
    Zaten ben Can'a niye bu kadar verildi de Servet'e niye bu kadar verildi demiyorum. Servet'e neden o kadar verilmediği sorusuna verilen istatistiki cevabın yanlışlığı konusunda fikir olması amacıyla bişeyler yazdım. Kaldı ki bu hususuda yetenek konusunda seninle aynı görüşte değilim.
    Yazdığım yorumda yabancı oyuncular ile ilgili bir husustan bahsetmedim. Yazımda Türk oyunculara daha fazla değer (oyundaki sayısal rakamları değil gerçek yaşamdaki değerden bahsediyorum) verilmesi gerektiğini düşündüğümü belirttim.
    Bu oyuncular İlhan Parlak olur (ki bu adamın güiza kadar şans verilse ondan 5 kat daha iyi bir golcü olacağını düşünüyorum. Semih'in değerininde çok geç fakedildiği kanısındayım), Arda Turan olur, Aydın Karabulut olur, Batuhan Karadeniz olur v.b.
    Fm 'nin ilk oyunundan son oyununa kadar yıldız adayı olarak belirtilen tüm liglerde heba olup giden tonlarca oyuncu çıkar. Sırf kötü örnekler akla getirilerek gene böyle olacağı görüşüyle yeteneklere bu derece kısıtlı bakmak bence yanlış. Sonuçta hangi takım olursa olsun bu Galatasaray da olur Fenerbahçe olur Beşiktaş olur veya diğer takımlar olur Türk oyuncuların değerlendirilmesi lazım.
    Bu oyunculara gerçekten değer verilmediği kanısına, bu bölümü okuyarak vardıysanız eğer, buna bir açıklama getirmek bence doğru olur.

En azından benim bu oyunculara karşı herhangi bir garezim yok, özellikle hepsini de ne zayıf ne de abartılı yapmak gibi bir isteğim, niyetim de yok.

Ancak bazı gerçekleri gözardı etmemizi isteyen de çok kişi var.

Mesela Servet'in kafası neden 12 diye soran kişiler var bol bol. Aynı soru Luca Toni'nin kafa vuruşları neden 13 olarak da Alman araştırmacılara iletiliyor.

İnsanlar eksiksiz, oyuncu profili görmeye alışkın. Bunda SI'ın da hatası var çünkü özellikle yeni yaratılan oyuncuların kalitesini, oyunda gelişebilmeleri için yüksek tutuyorlar.

Bunda başka araştırmacıların da hatası var çünkü bir oyuncuya nasıl çok özellik veririz acaba arayışları içinde olanlar var. Öte yandan bir çok araştırmacı oyuncunun kalitesine bakmak yerine, performansına bakarak öpücük dağıtır gibi özellik dağıtıyor. Öte yandan kötü performans göstermiş oyuncuyu darmadağın ediyor.

Elimize bir Baros geliyor.. bitiricilik 12, soğuk kanlılık 10, süreklilik 14, konsantrasyon 14... CA 137

Bariz bir şekilde bu adam gol atamadı, gol atma özelliklerini düşüreyim demiş İngiliz.

Kewell geliyor.. hız 12, hızlanma 11, süreklilik 14, dayanıklılık 12, kararlar 12.. CA 140

Bu oyuncular çok mu vasat oyuncular da bu özellikler, CA'lar verilmiş?

Aghahowa geliyor CA 105, hızlanma 16, hız 14.

Oyuncuyu Rusya'ya yolluyoruz, teknik olmayan Gökdeniz'e takır takır teknik yükleniyor sonra güç bela düşürttürüyoruz.

De Sanctis geliyor, top tutma özelliği 17 ama refleksleri 14. Daha gelir gelmez biraz araştırıyorum İtalyan medyasında ne yapmış ne etmiş, kliplere göz atıyorum, kendisine getirilen eleştirilere bakıyorum ve hemen hemen hepsinin birleştiği bir nokta var. Refleksleri iyidir ama topu tek hamlede tutma konusunda zorlanır, elinden kaçırır.

Ceza sahasında genelde top ile fazla oynadığı için pozisyon kaybeden Baros'un soğuk kanlılığına 10 verilir.. Benim yükselttiğim 15 bile az belki Baros için. Ama bitiriciliği var mı diye sorarsanız bence benim yükselttiğim 13 seviyesi abartılmıştır. Ama Baros'un bitiricilik nasıl 13 olur, Güiza nasıl 18 olur diye eleştiriyi basarlar aynı zamanda. Ama Güiza'nın İspanya'da attığı gollere bakarsak 18 pek abartılı görünmez. Güiza'nın zaafı sol ayağı ile vurması gereken toplara sol ayağı ile vuramamasıdır. Şimdiye kadar nasıl kaçtı o gol dedirtenler de genelde Fenerbahçe'nin solundan sağ ayağı ile yapmaya çalıştığı gol vuruşlarıdır. Orada solu ile vuramıyor ama sağı ile vuruyorsa bu Güiza'nın kötü bir bitirici olduğunu değil, sol ayağının zayıf olduğunu gösterir. Baros ise iki ayağı ile düzgün vuruşlar yapabilen ama topu kalecinin üstüne nişanlama ihtimali yüksek bir oyuncudur. Bitirici değildir ama çok pozisyona girebildiği için kariyerinde etkili olmuş ancak çok golcü olamamıştır.

Sıra bizim hatamıza geldi. Bizim hatamız esasında bence hata değil ama hata görünümünde. Yazacağım mantıkta eksik görürseniz lütfen belirtin.

Oyuncular belli bit kalıptan çıkmıyor. Hepsi aynı şekilde gelişecek diye bir kaide de yok. Buna göre genç oyuncular için oyunun hangi yönlerinde iyi, hangi yönlerinde zayıf olduklarına bakmamız gerekli.

Genel olarak:
    Oyuncular çok nadir teknik özelliklerini 19-20 yaşlarından sonra büyük oranda geliştirebiliyor. Bunun nedeni de teknik gelişimin tekrarlayıcı antrenman gerektirmesi ve özellikle yoğun maç temposuna sokulan oyuncularda bu tekniğin bir plan ve program içinde geliştirilmemesi.

Bu yaşlardan sonra fiziksel özellikleri geliştirmek için çok çalışmak gerekiyor.

Zihinsel özelliklerin gelişimi, oyuncunun zihinsel kapasitesine bağlı kalıyor. Yani oyuncu ne kadar zeki ve ne kadar oyunu öğrenmek isitiyor.

Teknik beceri
    Sürekli aynı hareketleri çalışıp, bu hareketleri etkili bir şekilde yapmayı gerektiren özellikler. Bu açıdan çok teknik oyuncularımız olduğunu söylemek zor. Oyuncu eğer doğuştan yetenekliyse, gençliğinde çok top oynamış ise teknik gibi görünüyor olsa da, en basidinden bir top istop etme konusunda yaşadığımız sorunlar ve bu nedenle rakip baskı yaptığında dağılmamız, oyuncularımızın esasında ne kadar teknik olmadığının bir göstergesi. Zira top istop etme ve pas verme futbol eğitiminin ilk dersleridir genelde. Ama nedense herkez özellikle genç oyunculardan müthiş teknik beceri bekliyor.

Fiziksel kapasite
    Bunun bir kısmı doğuştan geliyor, bir kısmı da antrenman ile geliştirimesi gerekiyor. Genelde hem kuvvetli oyuncular veya hızlı oyuncular çıkartabilsek de, hem hızlı hem de kuvvetli oyuncu sayımız çok az. Bunu da bence özellikle dayanıklılık ile kapatmamız gerekli. Kuvvetli oyuncuların hızlanmak için, hızlı oyuncuların kuvvetlenmek için çalışması gerekli. Ama tabii A takıma çıkmadan önce.

Zihinsel kapasite
    Bu konuda kuvvetli olduğumuz yönler kadar, zayıf olduğumuz yönler de var. Biraz da teknik direktörlerin nasıl bir futbol oynatmak istediğine bağlı gelişiyor bu özellikler. Mücadeleci futbol oynanan ligimizde oyuncuların genelde mücadeleci olup, organize takımlar karşısında çuvallamasının belki de en büyük nedeni bu mantalite. Mücadelecilik kötü bir şey değil kesinlikle. Ama bir gerçek de var ki oyunu yavaşlatıp, hareketlı olup daha akıllıca bir futbol oynamamız gerektiğinde bu konuda büyük sorunlar yaşıyor, esasında takım oyununda ne kadar zayıf olduğumuz ortaya çıkıyor. Yani belki de zihinsel özelliklerin en önemlilerini değil, her oyuncunun yapabileceğinin gelişmesini sağlıyor teknik direktörler ve Türkiye'de bulunan hemen yolla, daha fazla mücadele ettirecek olanı getir düşüncesi.

Peki bu özelliklere bakarak hangi oyuncular ne seviyede değer alması gerekir. Zihinsel özelliklerin genç oyuncularda daha oturmamış ve zayıf olduğunu, A takıma çıktıktan sonra gelişeceğini varsayarak:

Teknik iyi, fizik zayıf:
    Genelde kıtmete bindirdiğimiz oyuncular. Pekala iyi çalışma ile fizik biraz daha toparlanır. Ancak 19-20 yaşındaki oyunculardan büyük fiziksel gelişim beklememek gerekir. O yaşta hızlı olmayan bir oyuncu, 2 yıl sonra dünyanın en hızlı oyuncularından birisi olmaz. Veya 1.77 boyundaki bir stoper, birdenbire 10 santim uzamaz. (hiç beklenmedik durumlar dışında). Oyuncunun potansiyeli, fiziğinin ve zihinsel kapasiteisnin ne kadar gelişeceği ile kısıtlıdır. Genelde zihinsel kapasite CA'ya en az etki eden özellik olduğu için CA ile PA arasında fark pek yoktur.

Teknik zayıf, fizik iyi:
    Bu oyuncular genelde genç yaşta öne çıkmış ya hızlı olduğu için ya da kuvvetli olduğu için erkenden şans tanınmıştır. FM tabirine göre bu oyuncunun CA'sı, tekniği iyi ama fiziği zayıf oyunculara göre daha yüksek bir oyuncudur. Tekniği ya çok az gelişir ya hiç gelişmez çünkü bu oyuncu tekniğini geliştirecek fırsatı bulmakta çok zorlanır. Bu konuda 8-9 yaşından beri profesyönel bir şekilde eğitilen Brezilyalı veya Fransız oyuncularla aynı sepete konulamaz. Zihinsel kapasitesi PA'nın ne kadar yüksek olacağını belirler.

Teknik iyi, fizik iyi:
    Genelde -9 potansiyel alabilecek, alması gereken oyuncular (ve özellikle Arsene Wenger'in Arsenal'e aldığı tipte oyuncular). Bunun nedeni de hem teknik hem de fiziksel olarak bu genç oyuncu iyi seviyede ise, bu oyuncunun zaten CA'sı diğer iki örneğe göre daha yüksektir. Zihinsel geişimin olup olmayacağı PA'nın ne kadar yüksek olacağını belirler.

Biz ne yapıyoruz?

Hem fiziği iyi seviyede olan, hem de tekniği iyi seviyede olan oyunculara -9 PA zaten veriyoruz.

Tekniği iyi, fiziği zayıf oyuncular genelde -8 alıyor.

Fiziği iyi ama tekniği zayıf oyuncular ise genelde -7 veya -6 alıyor.

Şimdi bir Ilhan Parlak'ı bu süzgeçten geçirelim mesela. Fiziksel olarak çok iyi olmasa da oldukça iyi. Teknik açıdan da hiç bir zaman üst düzey diyemeyeceğimiz bir tekniğe sahip. Yani Ilhan Parlak gelişecekse eğer, tamamen zihinsel olarak gelişim ile bu gelişimi gösterecek bence. Bu açıdan da önünde bir Semih örneği var. Pekala Semih gibi yedek bekleye bekleye çok şey öğrenebilir. İçinde bu varsa, teknik direktörler Ilhan'ın zeki olduğunu düşünüp üstünde durursa.

Aydın Karabulut'a bakalım bir de. Teknik iyi, fiziksel olarak çok iyi diyemeyiz. Hem CA, hem de potansiyeli zaten bunu gösteriyor bence. Aydın'ı etkileyici bir oyuncu yapan flair özelliği. Yani beklenmedik şeyleri sahada yapmayı sevmesi. Kendisinde bu güveni bulması.

Aydın Yılmaz. Fiziksel olarak hızlı ama dengesiz olduğu için etkisiz. Teknik oldukça iyi ama çok iyi diyemeyiz. Belki de -9 ile -8 arasında en çok kaldığım oyunculardan birisi. O hıza sahıp olmak her oyuncuya nasip olan bir şey değil. Ancak bunu geliştirmek gerekli, Aydın'ın daha fazla ayakta kalmasını sağlamak gerekli. Tabii zihinsel gelişimin de gerekli olduğunu unutmamak gerekli. Aydın'ın -9 almamasının nedeni hem fiziksel hem de zihinsel gelişimi uzak ihtimal olarak görmem. Ama olmayacak şey de değil.

Arda Turan. Arda'yı öne çıkartan tekniğinden daha çok zihinsel kapasitesi. Arda çok zeki bir oyuncu ve zeki olduğu için de yaşıtlarının çok önüne geçti. Ama genelde yazılanlara göre istenen Arda'nın müthiş teknik bir oyuncu olması. Peki Arda'nın bu kadar zeki bir oyuncu olduğunu nasıl çözdük? Sürekli oyununun üstüne koydu, belki tekniği onu Galatasaray'da ilk 11'e soktu ama ilk 11'de sürekli yer almasını sağlayan yaşına göre çok üstte olan zihinsel kapasitesi oldu.

Batuhan'da -9 alması gereken oyuncular profiline tam uyan bir oyuncu. Hem tekniği iyi seviyede, hem de fiziği çok yerinde ve etkili. Zaafı gençliği ve futbol bilgisinin daha çok üst düzey olmaması. Bu da zaman zaman etkisizliğinin nedeni. FM bazında bence Batuhan'ın CA'sı düşük (bundan sonra cikacak ilk yama'da yukselmesi gerekli(, PA ise olması gereken yerdedir.

Sercan Yıldırım, Aydın Yılmaz gibi hızlı ve oldukça teknik bir oyuncu. PA'nın -9 olmasının mantığı da buradan doğuyor. Aydin'a gore Sercan'in fizigi daha oturmus durumda.

Zamanında Cafercan'ın -9 alması, İbrahim Akın'ın -9 alması biraz da bu oyuncuların hem zihinsel hem de fiziksel olarak büyük gelişim gösterebilecekleri ümidini besliyordu. İkisi de fizik olarak hemen hemen oldukları yerde saydılar, zihinsel olarak da gelişemediler. -9 almaları bile risk taşıyordu, -10 aldılar.

Tabii temel sorun nedir? Oyuncularımız, sanıldığı kadar teknik değil ilk olarak. Bazı teknik özellikleri iyi olsa da, genelde komple değiller. İyi pas yapan ille de iyi top istop edemez, iyi dripling yapan ille de iyi orta yapamaz, iyi top istop eden ille de iyi pas veremez vs. vs.

Bunlar çalışarak gelişir mi? Pekala gelişir tabii. Ama 20 yaşına geldikten sonra, daha 10 yaşında öğrenmesi gereken top istop etmeyi öğrenmeye çalışıyorsa bir genç, bu fiziksel veya zihinsel özelliklerinin geliştirmek için yapılacak çalışmalara daha az zaman bırakır.

Kısacası yetenek, futbola yatkınlık başka şey. PA başka şey. Bunlar karıştığı zaman zaten potansiyeli abartı oyuncular ortaya çıkıyor. Mevcut durumun da esasında geçmişle pek o kadar alakası yok. Geçmişte Cafercan, İbrahim Akın, Tuncay'a verilen yüksek PA'ları bizim vereceğimizi sanmıyorum. Bunun nedeni de bizim futbolu daha önce bu değerleri veren kişilerden daha iyi bilmemiz değil. FM'in o zamandan bu zamana kadar gelişirken CA ve PA değerlerinin tanımını özellik bazında yapması. Yani o zamanlar yetenek, futbola yatkınlık olarak tanımlanan PA, artık oyuncunun hangi özelliklere sahip olduğu, bunlardan hangilerinin gelişeceğini öngörmeyi gerektiriyor.

Bundan 7 yıl sonra Batuhan zihinsel olarak gelişmezse ve hemen hemen olduğu yerde sayarsa, Batuhan için potansiyeli vardı ama buna erişemedi diyebiliriz. Zira zihinsel gelişimin ne kadar olacağını önceden süzmek çok zor. Ancak mesela bir Emre Çolak, zayıf fiziği nedeniyle her ne kadar çok teknik olsa da hem fiziksel yönden, hem de zihinsel yönden çok yol kat etmesi gerekir. -8 potansiyel verilmesi de zaten zihinsel yönden yol kat edeceğini varsaydığımızı gösterir. Aynı zamanda fiziksel yönden de çok büyük aşama kaydetme ihtimalinin biraz da zamana bırakılması, bunun önce görülüp sonra daha yüksek potansiyellerin düşünülmesini gerektirir bence.

Genelde diğer ülkelerde yüksek potansiyel alan oyuncuların kendilerini tanımlayıcı teknik, ve bunun yanında iyi fiziksel kapasiteleri oluyor (özellikle güney amerika'da). Bu oyuncular zihinsel gelişimi de gerçekleştirirse ortaya bir Kaka, bir Ronaldinho, bir Messi çıkıverıyor. Ancak ilk başta bu yüksek potansiyelleri alan oyuncuların önemli bir kısmı da zihinsel gelişimi yapamıyor ve FM efsanesi oluyorlar. Mesela Carrusca iyi tekniğine rağmen bu zihinsel patlamayı yapamamış teknik oyunculardan birisi. Bazen de kumaşı iyi olarak tabir ediliyor.

Durum aşağı yukarı bu. Türk oyuncular bu nedenlerle genelde yüksek potansiyel almıyorlar.
    Last edited by perpetua : 15.Kasım.2008 at 00:42

Sayfa 7 / 50 İlkİlk ... 5678917 ... SonSon

Mesaj Yetkileri