View Full Version : 30 bin liraya taksitle bedelli askerlik
Ralph
22.Kasım.2011, 23:20
Başbakan Erdoğan bedelli askerliğin detaylarını açıkladı. 30 yaşından gün alanlar, 30 bin lira karşılığında bedelli askerlikten faydalanacak. 21 günlük temel eğitim de almayacaklar. Bedelin yarısı peşin, yarısı taksitle ödenebilecek.
http://img534.imageshack.us/img534/5545/ekranalntskxg.jpg (http://img534.imageshack.us/i/ekranalntskxg.jpg/)
Başbakan Tayyip Erdoğan, bedelli askerliğin ayrıntılarını grup toplantısındaki konuşmasında açıkladı.
Bedelli askerliğin 9 yıl boyunca gündemlerinde olduğunu belirten Erdoğan şunları söyledi: "Şartların oluşmasını, terörle zafiyete yol açacak bir durumun oluşmamasını dikkatle gözledik. İlgili kurumlarla istişaresini sürekli olarak Genelkurmay başkanlarımızla yaptık. Bu tasarıyı hazırlamamız uzun bir ön çalışmanın sonucudur. Bedelli için uygun ortam oluştu, adımımızı bugün attık.
Anayasanın 72. maddesi vatan hizmetinin her vatandaşın hakkı ve ödevi olduğunu belirtiyor. İlgili kanunlarda bu hizmetin bedelli ve dövizli askerlik şeklinde yapılacağı belirtiliyor. Daha önce üç kez bedelli mümkün hale geldi. 1987 ve 92'de amaç saklı, bakaya ve yoklama kaçağı birikiminin engellenmesiydi. 99'da depremin zararlarını gidermek için çıkarıldı. Biz iki önemli hedef gözetiyoruz. Birincisi bakaya kalanların sayısının ciddi oranlarda artığını görüyoruz ve bedelli askerlik yoluyla bu birikimin azaltılmasını hedefliyoruz. İkincisi ise Bedelli Askerlik Kanunu ile çok önemli sosyal bazı hizmetleri ve destekleri gerçekleştirmeyi hedefliyoruz."
Erdoğan'ın açıkladığı bedelli askerlik düzenlemesinde ayrıntılar şöyle:
10 BİN EURO'YA DÖVİZLİ ASKERLİK
En az 3 yıl süreyle yabancı ülkelerde bulunanlara 38 yaş sınırı gözetilmeksizin 10 bin Euro bedelle askerlik görevini ifa etme hakkı getiriliyor. 21 günlük eğitimi de tamamen kaldırılıyor. Dövizli askerlik hakkına sahip olanlar 10 bin Euro ödeyerek bu yükümlülüğü yerine getirecek, yaşı ne olursa olsun.
YAŞ SINIRI 30
Fiili askerlik hizmetine başlamamış 30 yaşından gün almış olanlar kanun yürürlüğe girince bedelli askerliğe hak kazanacak. Yaş sınırı için kanunun yürürlüğe girdiği tarih belirleyici olacak.
30 BİN LİRAYA TAKSİTLİ ASKERLİK
Kanun yayınlandığı gün 30 yaşından gün almış olanlar 30 bin TL parayı 6 ay içinde ödeyebilecekleri gibi, yarısını başvuru sırasında, diğer yarısını da başvuru tarihinden itibaren 6 ay içinde ödeyerek bu hakkı kazanmış olacak.
GeNç KaRTaL
23.Kasım.2011, 00:54
Bedelli askerlik yapabilmek için 30 yaşına kadar nasıl askere gitmemenin yöntemi nedir peki?
byariff
23.Kasım.2011, 00:58
Simdi ben yurt disindayim 38 yasina kadar yapma hakkim var demi ?
sui generis
23.Kasım.2011, 01:05
Bedelli askerlik yapabilmek için 30 yaşına kadar nasıl askere gitmemenin yöntemi nedir peki?
Aklıma ilk gelen açıköğretim okumak...
El Barto
23.Kasım.2011, 01:07
Kaçacaksın. :) Herkes öyle yapıyor zaten. Şimdi bundan yararlanamayan insanlar yine kaçacaklar askerden. Nasıl olsa 10 senede bir çıkıyor bedelli. :)
Simdi ben yurt disindayim 38 yasina kadar yapma hakkim var demi ?
10.000 € bastırdığın her vakit yapabiliyorsun sanırım. Oradaki 38 yaş daha önceki dönemde farklı ücretler için konmuş bir sınırdı. Şimdi hepsini 10.000'e fikslemişler.
DisCo
23.Kasım.2011, 01:14
30 bin verecek adam düşünsün. Paralı üniversitelerde var, millet bu kadar aldırmıyor. Para herşeyde kapıyı açar, askerliğin bundan kurtulacağını düşünenler varmıydı bilmiyorum. Geçmişteki bedellileri göz önüne alırsak kurtulmadığını görürüz.
Vatan borcudur bu kimisi canıyla kimisi ömründen vererek kimisi de biçilen fiyatı vererek yapıyor. Tercih meselesi. Fazla takmamak lazım.
Sekopej
23.Kasım.2011, 01:18
Askerde görevliyken de söylüyordum, parası olan nasılsa kayrılıyor, en azından karşılığını vermiş olur bu şekilde, göz göre göre adaletsizliğin önüne geçilmiş olur.
europeanconquer
23.Kasım.2011, 01:52
Milletin kararına ben saygı duyarım ama şahsen askerliği normal yapmak istiyorum.Askerliğin parayla ödeneceğine inanmıyorum.Birçok kişi için iyi oldu bu yasa.
SAİT71
23.Kasım.2011, 02:42
Bedelli çıktı diye öyle yapmak zorunda değilsiniz. Zaten istesekte çok zor yapabilmek çünkü çok para hayat şartlarına göre. Bana göre bu görev para ödeyerek geçiştirilemez. Ne yani bu vatanı kanıyla savunanlar afedersinizde kerizmiydi ki şuan bizim keyfini sürdüğümüz bu vatan uğruna verebilecekleri en değerli şeyleri düşünmeden verdiler... En çok burası koyuyor adama. Bazı şeylerin değeri iyice yerlerde.
Nedvedmania
23.Kasım.2011, 15:15
Askerlik tamamen isteğe bağlı bile olsa ben yine de gider askerliğimi yaparım.
kalemci
23.Kasım.2011, 15:27
İlk önce 4 yıllık üniversiteyi bitiryorsun, ardından 2 yıl yüksek lisans ardından açık öğretimde 4 yıllık bir bölüm son olarakta 2 yıl tecil ettiriyorsun. Eğer hala yaş 30u tutmuyorsa açık öğretimin 8 yıla kadar yolu var :)
William Rookwood
23.Kasım.2011, 16:07
Benim anlamadığım şey orada 15 ay askerlik yapanda aynı şeyi öğreniyor 21 gün yapanda. Peki 14 ay boyunca niçin milleti o asker ocağında tutuyorlar, 21 günde askerlik öğreniliyorsa?
El Barto
23.Kasım.2011, 16:09
İlk önce 4 yıllık üniversiteyi bitiryorsun, ardından 2 yıl yüksek lisans ardından açık öğretimde 4 yıllık bir bölüm son olarakta 2 yıl tecil ettiriyorsun. Eğer hala yaş 30u tutmuyorsa açık öğretimin 8 yıla kadar yolu var :)
Artık bunu yapamıyorsun. 2. üniversite okuyorsan tecil hakkın olmuyor.
Bitirdiği eğitim-öğretim kurumunun dengi veya daha aşağı seviyedeki (2 yıl süreli meslek yüksek okulunu bitirip tekrar 2 yıl süreli bir başka meslek yüksek okulunda/4 yıl süreli bir fakülteyi bitirip, tekrar 4 yıl süreli bir başka fakülte veya 2-3 yıl süreli bir yüksek öğrenim kurumunda okuyanlar) bir okulda okuyanların öğrencilikleri nedeniyle askerlikleri ertelenmemektedir.
kalemci
23.Kasım.2011, 16:23
Aynı anda değil bitince olmuyor mu peki ?
Flawless Victory
23.Kasım.2011, 16:24
Ben açık ve net söylüyorum :
Askerliğini Asteğmen rütbesinde yapmış biri olarak, hiçbir zaman bir askere emir vermedim. Emir vermeden askerliğimi bitirdim. O askerlerin çektiği çileyi gördüm, nerede gariban bir asker var eziyet çekiyor. Canını, her şeyini kaybeden insanları karşılaştırma konusu bile yapmıyorum. Diğer ezilen askerler adına konuşuyorum ki, bedelli askerlik âhlâksızlıktır. Kimse alınmasın, benim çok zoruma gidiyor. Kendi adıma değil, ben askerde ezilmedim fazla ama mecburen 15 ay askerlik yapan, hatta daha önceleri senelerce askerde kalanlar için, yapılan bu bedelli askerlik kul hakkıdır.
Bedelli askerliğe başvuranlara bir şey demiyorum, kendi tercihleridir ama böyle bir yasayı çıkaranlar hesabını ahirette vereceklerdir.
El Barto
23.Kasım.2011, 16:25
Aynı anda değil bitince olmuyor mu peki ?
Bitirince olmuyor zaten. :)
Haa bir de hangisine inanalım?
52NWm-Weimg
KQI8hst8SUg
byariff
23.Kasım.2011, 16:28
Ben açık ve net söylüyorum :
Askerliğini Asteğmen olarak yapmış biri olarak, hiçbir zaman bir askere emir vermedim. Emir vermeden askerliğimi bitirdim. O askerlerin çektiği çileyi gördüm, nerede gariban bir asker var eziyet çekiyor. Canını, her şeyini kaybeden insanları karşılaştırma konusu bile yapmıyorum. Diğer ezilen askerler adına konuşuyorum ki, bedelli askerlik âhlâksızlıktır. Kimse alınmasın, benim çok zoruma gidiyor. Kendi adıma değil, ben askerde ezilmedim fazla ama mecburen 15 ay askerlik yapan, hatta daha önceleri senelerce askerde kalanlar için, yapılan bu bedelli askerlik kul hakkıdır.
Bedelli askerliğe başvuranlara bir şey demiyorum, kendi tercihleridir ama böyle bir yasayı çıkaranlar hesabını ahirette vereceklerdir.
ben yurtdisindayim ve parali askerlik yapicam bende 15 ay yapmak isterdim ama burdaki hayat sartlari onu gostermiyor iste ben simdi 1.5 - 2 yil turkiyede askerlik yapinca tekrar ispanyaya donunce is bulamicam , kriz var burda tekrar o calisitigim yer beni alcakmi. o yuzden on yargili olmaya gerek yok herkes vatanini sever ama hayat sartlari obur turlu gosteriyorsa yapcak birsey yok.
Flawless Victory
23.Kasım.2011, 16:31
Valla herkesin işi gücü var, erteledikleri var, kaybettikleri var, herkes benim hayatım başka hayat diyebilir. 8-9 kişilik ailesini geçindiren, yatalak anne babası olan askerler var, bu sadece bir örnek, o adam askere gidiyor 15 ay ve benim hayatım başka hayat, sorumluluklarım var, askere gidemem 15 ay diyemiyor. Neyse çok konuşmayayım moralim bozuluyor. Herkesin düşüncesi kendine göre haklıdır.
BaGa TaRKaN
23.Kasım.2011, 16:46
Valla Ben Şuanda Her An Asker Olabilme Durumundayım Bana Uysa da Bu Paralı Hiç Para Verip de Yapmamak Gibi Bir Niyetim Yok Askere Alınana Kadar Kalan 2 Dersimi Bitirmek Benim Tek Amacım Ondan Sonra da Güle Oynaya Askerliğimi Yapmaya Gideceğim :)
Sekopej
24.Kasım.2011, 01:08
Valla herkesin işi gücü var, erteledikleri var, kaybettikleri var, herkes benim hayatım başka hayat diyebilir. 8-9 kişilik ailesini geçindiren, yatalak anne babası olan askerler var, bu sadece bir örnek, o adam askere gidiyor 15 ay ve benim hayatım başka hayat, sorumluluklarım var, askere gidemem 15 ay diyemiyor. Neyse çok konuşmayayım moralim bozuluyor. Herkesin düşüncesi kendine göre haklıdır.
Yaşanmış bir olaydır, bir askerim vardı, haftasonu nöbetçiydim ve annesi bana ulaştı, askerin ananesinin vefat ettiğini söyledi ve çocuğu ananesi büyüttüğü için, cenazesini bekletecekleri, gelme ihtimali olup olmadığını sordu. Asker çarşıda olduğundan, haftasonu olduğundan ve izin verme işi beni aşan bir konu olduğundan ertesi gün yani pazartesi günü bölük komutanına söyleyeceğimi ilettim. Ertesi gün oldu, ben ilettim, defalarca annesi o gün beni aradı, istirahat günümde ve istirahatli olduğumdan dolayı da gelişmelerden haberim yoktu.
Ertesi gün öğrendim ki, izin vermesi gerek komutan bir türlü imzalamamış izin kağıdını, acemi askerler oldukları için izne ayrılmaları kolay değil ama istenildiğinde gönderiliyor, gönderilmek pek istememiş. Ve ertesi gün başka telefon geldi bana teyzesi tarafından, çocuğun annesi fenalaşmış, beyin ölümü gerçekleşmiş ve makinaya bağlı yaşatılıyormuş. Hal böyle olunca izin en acilinden verildi ama çocuk gidene kadar annesi vefat etmiş, çocuk görememiş.
10 günlük iznin ardından çocuk yine benim nöbetçi olduğum gün geri döndü ve öğle arası olduğu için ve nöbetçi olduğum için izin kağıdını benim imzalamam gerekiyordu. Yemekhanede beni buldu, ben çocuğa bakamıyordum bile, siz vaktinde gönderseydiniz belki annemi teselli ederdim ve onu kaybetmezdim der diye. Çok zorlanarak nasıl olduğunu sordum, iyi değildi haliyle ve anlattıklarıyla ben de kötü olmuştum, babasını senelerdir görmüyormuş, annesini kaybetti ve bir kız kardeşi varmış o da engelli. Ben hala isyan edecek diye beklerken, bir isteği olduğunda ki hali vakti pek yerinde de değildi, para, telefon lazım olduğunda gel dediğimde, hiç bir isteğim yok, sağ sağlim vatan borcumu ödeyip, sonra kardeşime bakacağım, önce vatan dedi. O lafından sonra boğazım düğümlendi ne yemeğimi bitirebildim ne de başka bir şey diyebildim çocuğa.
Emrah'ın dediği gibi, orada ne yaşamlar var, ne acılar ne zorluklarla karşılaşanlar var ama orada dostluk da var. Arkadaşlarının o askeri uzaktan heyecanla beklemeleri benimle konuşurken ve onun üzüntüsünü samimi olarak paylaştıklarını görmem de, onun adına sevindiğim bir noktaydı.
Ama geleceğim yer farklı, önceki mesajımda demiştim ya, parası olan her türlü kayrılıyor diye, acemi ama parası olan başka bir askerin de, izin istediğinde ki acemilerin evci çıkmasına da izin verilmez normalde, bu adam hafta içinde bile dışarı çıkıp, ailesini görebiliyordu, evet ailesi, ailesi 3 aylığına gelip oraya taşınmıştı.
Göz göre göre bu tür pek çok kayrılma yapılıyorsa, en azından zenginin parası alınsın da, gariban her türlü gariban çünkü...
Ralph
24.Kasım.2011, 14:07
MHP, bedelli yapamayan er ve erbaşlara asgari ücret ödenmesi için teklif veriyor.
30 bin TL'ye bedelli askerlik teklifi bugün Meclis'e geliyor. Ancak muhalefet partileri bu teklifin kapsamını genişletmek için çalışma yapıyor.
İlk öneri MHP'den geldi. MHP Hatay Milletvekili Adnan Şefik Çirkin, 16 yaşından küçük olanlara ödenen asgari ücretin, er ve erbaşlara ödenmesi için bir yasa teklifi hazırladı.
Bu miktar yaklaşık 600 TL yapıyor. Ayrıca doğuda görev yapan askerler için bu miktarın iki misline çıkartılması düşünülüyor, yani bin 200 TL.
Teklifin gerekçesinde ise 30 bin TL karşılığında yapılacak bedelli askerliğin yol açacağı eşitsizliğin ortadan kaldırılmasının amaçlandığı belirtiliyor.
Bedelli için teklif vermesi beklenen diğer bir parti ise CHP. Anamuhalefet partisinin parası olmayanların bedelli yapması için imkan yaratmaya yönelik bir çalışma yaptığı belirtiliyor. Kamu hizmetiyle bunun ikame edilmesi için bir çalışma yaptıkları öğrenildi.
AK Parti'nin bedelli askerlik ile ilgili teklifinin bugün TBMM Anayasa Komisyonu'nda görüşülmesi bekleniyor.
NTVMSNBC
byariff
24.Kasım.2011, 15:32
Mhp"nin Fikiri dusuncesi guzel ama 700.000 X 600 tl = 420.000.000 tl ayda eder ve devlet bunu odemez , oduyemez.
Redrum
24.Kasım.2011, 16:26
Mhp"nin Fikiri dusuncesi guzel ama 700.000 X 600 tl = 420.000.000 tl ayda eder ve devlet bunu odemez , oduyemez.
Belki ödenen bedellerden gelen gelirlere göre, ortalama bir şey ayarlanabilir.
El Barto
24.Kasım.2011, 22:27
Zaten bir rivayete göre -bilmiyorum doğru mu Serkan ve Emrah daha iyi biliyor olabilir- askerin maaşı brüt olarak aldığı 20 TL değil. Ancak koğuşu işgal ettiği için, yemek yediği için bunların parası maaşından kesilince kalan 20 TL diye bir dedikodu duymuştum askerde.
Bu arada biz çavuş olduğumuz için fazlaydı maaşımız. 23 TL'ye yakın para alıyordum. :n:
Son maaşı alamadan terhis olunca PTT'ye yollamış TSK sağ olsun ama gidip almaya tenezzül etmedim. :D
World Hollow o1
24.Kasım.2011, 22:35
Zengine Gelince Cüzdanı red...
Garibana gelince 15 Ay net...
Sekopej
24.Kasım.2011, 22:48
Askeriye o konuda hassastır, paranı son kuruşuna kadar verir gerçekten son kuruşuna kadar verir ama 1 59 kuruş olsun küsurat o 59 kuruşu verir. En son 18.99 imzalamıştım askerlerin maaşını ve düzenlemeden sonra 50 kuruş zam gelmişti, yeniden tüm askerlerin maaşlarını imzalamıştım.:) Onbaşı ve çavuşlarınki biraz daha yüksek.:D Doğuda ise bu verilenle kıyaslanmayacak kadar yüksek, net bilmiyorum ama 180 lira civarı olması lazım jandarmada.
Evet muadil olayıvar, herşeyi hesaplarlar, askere verdikleri botu, gömleği bile, koğuşta yanan elektrik, tuvalette akan su ve akla gelebilecek her ihtiyaç, sonra da bunları düşüp, geriye kalan parayı dağıtırlar.
Eğer sivil denetçi yani sayıştaş artık inceleme başlasa çoğu askeriyede boşa giden paranın %10'u bile kurtarılsa bu maaş verilir askerler. Şu anda o kadar çok gereksiz yapılan harcamalar var ki.