Log in

View Full Version : Okullarda Kıyafet Serbest

Suicider
27.Kasım.2012, 14:04
Öğrenciler okul, sınıf ve şubelerde tek tip kıyafet giymeye zorlanamayacak. Kız öğrenciler, imam-hatip ortaokul ve liseleri ile çok programlı liselerin imam-hatip programlarında tüm derslerde, ortaokul ve liselerde ise seçmeli Kur'an-ı Kerim derslerinde başlarını örtebilecek.

Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Öğrencilerinin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmelik Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Buna göre, öğrenciler, okul, sınıf ve şubelerde tek tip kıyafet giymeye zorlanamayacak. Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ve özel okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin kılık ve kıyafetlerine dair usûl ve esasları düzenleyen yönetmelikte belirlenen sınırlamalar dışında okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde kılık ve kıyafet serbest olacak. Yönetmelik de yapılan değişikliğe göre öğrenciler okul, sınıf ve şubelerde tek tip kıyafet giymeye zorlanamayacak. Ancak, velilerin en az yüzde 60'ının muvafakatiyle, MEB'e bağlı özel kurumlara ait okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde 4'üncü maddede yer alan sınırlamalara uyulmak kaydıyla, okul yönetimlerince okul kıyafeti belirlenebilecek. Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri, yaş grubu özelliklerine uygun, temiz ve düzenli kıyafet giyecek. Öğrencilere, öğrenim gördükleri programın özelliğine göre atölye, işlik ve laboratuarlarda önlük veya tulum, işyerlerinde ise yapılan işin özelliğine uygun kıyafet belirlenecek. Öğrenciler, beden eğitimi ve spor derslerinde eşofman, diğer spor etkinliklerinde ise etkinliğin özelliğine uygun kıyafet giyecek ancak tek tip eşofman veya spor kıyafeti giymeye zorlanamayacak.

-VÜCUT HATLARINI BELLİ EDEN KIYAFET GİYMEK YASAK-

Kız öğrenciler, imam-hatip ortaokul ve liseleri ile çok programlı liselerin imam-hatip programlarında tüm derslerde, ortaokul ve liselerde ise seçmeli Kur'an-ı Kerim derslerinde başlarını örtebilecek. Sağlık özrü bulunan ve bu durumu belgelendiren öğrencilerin özürlerinin gerektirdiği şekilde giyinmelerine izin verilecek. Özel gün, hafta ve kutlamalarda ders içi ve ders dışı faaliyetlerde kullanılmak üzere veliye malî yük getirecek özel kıyafet aldırılamayacak. Öğrenciler öğrenim gördükleri okulun arması ve rozeti dışında nişan, arma, sembol, rozet ve benzeri takılar takamayacak. İnsan sağlığını olumsuz yönde etkileyen ve mevsim şartlarına uygun olmayan kıyafetler giyilemeyecek. Yönetmeliğe göre, öğrencilerin yırtık veya delikli kıyafetler ile şeffaf kıyafetler giyemeyecek. Vücut hatlarını belli eden şort, tayt gibi kıyafetler ile diz üstü etek, derin yırtmaçlı etek, kısa pantolon, kolsuz tişört ve kolsuz gömlek giymek yasak. Siyasi sembol içeren simge, şekil ve yazıların yer aldığı fular, bere, şapka, çanta ve benzeri materyalleri kullanamayacak. Öğrenciler okul içinde baş açık, saçlar temiz ve boyasız olarak bulunacak, makyaj yapmayacak, bıyık ve sakal bırakılmayacak. Bu maddenin başı açık hükmü imam-hatip ortaokul ve liseleri ile Kur'an-ı Kerim dersine girecek öğrenciler için saklı olacak. Yönetmelik hükümlerine aykırı hareket eden ortaokul öğrencilerine Millî Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği; lise öğrencilerine de Ortaöğretim Kurumları Ödül ve Disiplin Yönetmeliği hükümleri uygulanacak.

-DAHA ÖNCEDEN BELİRLENEN OKUL KIYAFETLERİ 2013-2014 ÖĞRETİM YILINDA DA GİYİLEBİLECEK-

Öğrenciler, 2012-2013 ve daha önceki öğretim yılları için okul yönetimlerince belirlenen önlük veya okul üniformalarını 2013-2014 öğretim yılında da giyebilecek. Yönetmelikte belirlenen sınırlamalar dışında okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde kılık ve kıyafetinin serbest olmasına dair bu yönetmelik, 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu'ndaki milletlerarası özel öğretim kurumları, yabancı okullar ve azınlık okulları öğrencileri hakkında uygulanmayacak. Diğer yönetmelik ve düzenleyici işlemlerin resmi ve özel okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin kılık ve kıyafetlerine ilişkin konulardaki bu yönetmeliğe aykırı hükümleri uygulanmayacak. Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Milli Eğitim Bakanlığı ile Diğer Bakanlıklara Bağlı Okullardaki Görevlilerle Öğrencilerin Kılık Kıyafetlerine İlişkin Yönetmelik yürürlükten kaldırıldı. Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmeliğin 14. maddesinde yer alan "ile 22/7/1981 tarihli ve 8/3349 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına bağlı "Milli Eğitim Bakanlığı ile Bakanlıklara Bağlı Okullardaki Görevlilerle Öğrencilerin Kılık Kıyafetlerine İlişkin Yönetmelik' hükümleri" ibaresi yürürlükten kaldırıldı.

Öğrenciler, 2012-2013 ve daha önceki öğretim yılları için okul yönetimlerince belirlenen önlük veya okul üniformalarını 2013-2014 öğretim yılında giyebilecek.

Kaynak: mynet.com

Escochae
27.Kasım.2012, 17:50
Durumu iyi olmayan hergün farklı kıyafet giyemeyecek çocukların durumları ve psikolojisi ne olacak ? Bunu düşünen varmı ? Tabiki de yok çünkü amaç farklı.

europeanconquer
27.Kasım.2012, 18:15
Ben de okuyorum ancak hiç umurumda değil ha okul giysisi giymişim ha başka bir giysi.Fark etmez yani giyecek olsun yeter :D Ancak işime gelmedi değil tabi :D

Ayrıca bir noktaya değinmek isterim ki,okul kıyafetleri kaldırılmadı sadece giyme zorunluluğu kaldırıldı yani okul kıyafetini giymek isteyen yine giyebilecek.

Suicider
27.Kasım.2012, 18:21
Özgürlük olsun,türbanla sınıfa girilsin ona tepkim yok.Ama sen türbanla girilebilir deyip,kolsuz kıyafetle gelmeyi yasaklarsan,hem de bunu özgürlük adı altında sunarsan kusura bakmayın da özgürlük bu kadar görece bir şey değildir.Sana göre,bana göre diye bir özgürlükten bahsedemeyiz.Ama maalesef burda 'hükümete göre özgürlük' tarzı uygulanıyor.

jesmatador
27.Kasım.2012, 18:23
-VÜCUT HATLARINI BELLİ EDEN KIYAFET GİYMEK YASAK-

Kız öğrenciler, imam-hatip ortaokul ve liseleri ile çok programlı liselerin imam-hatip programlarında tüm derslerde, ortaokul ve liselerde ise seçmeli Kur'an-ı Kerim derslerinde başlarını örtebilecek. Sağlık özrü bulunan ve bu durumu belgelendiren öğrencilerin özürlerinin gerektirdiği şekilde giyinmelerine izin verilecek. Özel gün, hafta ve kutlamalarda ders içi ve ders dışı faaliyetlerde kullanılmak üzere veliye malî yük getirecek özel kıyafet aldırılamayacak. Öğrenciler öğrenim gördükleri okulun arması ve rozeti dışında nişan, arma, sembol, rozet ve benzeri takılar takamayacak. İnsan sağlığını olumsuz yönde etkileyen ve mevsim şartlarına uygun olmayan kıyafetler giyilemeyecek. Yönetmeliğe göre, öğrencilerin yırtık veya delikli kıyafetler ile şeffaf kıyafetler giyemeyecek. Vücut hatlarını belli eden şort, tayt gibi kıyafetler ile diz üstü etek, derin yırtmaçlı etek, kısa pantolon, kolsuz tişört ve kolsuz gömlek giymek yasak. Siyasi sembol içeren simge, şekil ve yazıların yer aldığı fular, bere, şapka, çanta ve benzeri materyalleri kullanamayacak. Öğrenciler okul içinde baş açık, saçlar temiz ve boyasız olarak bulunacak, makyaj yapmayacak, bıyık ve sakal bırakılmayacak. Bu maddenin başı açık hükmü imam-hatip ortaokul ve liseleri ile Kur'an-ı Kerim dersine girecek öğrenciler için saklı olacak. Yönetmelik hükümlerine aykırı hareket eden ortaokul öğrencilerine Millî Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği; lise öğrencilerine de Ortaöğretim Kurumları Ödül ve Disiplin Yönetmeliği hükümleri uygulanacak.

Burası sevincimi yitirmeye yetti...

manager725
27.Kasım.2012, 18:35
Burası sevincimi yitirmeye yetti...

Yani senin amacın biraz farklı ama böyle bir şey zaten mümkün değil.Kim konrol edicek.Müfettiş yılda bir kere gelir yüzünü bile görmeyiz.Teehh.Yani aslında hiçbir şey değişmedi.Bizim okulda etek de giyilir,makyaj da yapılır.:)

footballer33
27.Kasım.2012, 18:42
Özgürlük olsun,türbanla sınıfa girilsin ona tepkim yok.Ama sen türbanla girilebilir deyip,kolsuz kıyafetle gelmeyi yasaklarsan,hem de bunu özgürlük adı altında sunarsan kusura bakmayın da özgürlük bu kadar görece bir şey değildir.Sana göre,bana göre diye bir özgürlükten bahsedemeyiz.Ama maalesef burda 'hükümete göre özgürlük' tarzı uygulanıyor.
Aynen budur: :k: Amacı belli bir uygulama bu. Çocuk kandırmasın kimse!

Bu arada; europeanconquer, 'isteyen okul kıyafeti de giyebilir' demiş. Şöyle bir sorun var; giysi alacak durumu olmayan ve okula okul üniforması ile gelen bir öğrenci ile şımarık, zengin arkadaşları alay edebilir, 'şuna bak, zorunluluk kalktığı halde okul kıyafeti giymeye devam ediyor' şeklinde. Bu da, o çocuğun psikolojisini bozabilir ve okuldan soğumasına yol açabilir. Ya da kıskanç birisi, kendisinde olmayan bir pantolonu veya t-shirt'ü veya kazağı vs. arkadaşının üstünde görerek cahilce eylemlerde bulunabilir, kişiye veya eşyaya zarar verme gibi. Bunlar olmaz demeyelim; oluyor, olabilir.

Uygun bir karar değil bence.

Nocna Mora
27.Kasım.2012, 19:55
Bir çok yönden farklı yorumlar yapılacaktır bu kararların üzerine. Örneğin özgürlükçü insanlar ne güzel artık militer eğitim olmayacak istediğimizi giyebileceğiz ama hala sınırlamalar var off diyecektir. Durumu olmayan insanları düşünenler ise farklılıklar yaratacıgını düsündügü için karsı cıkacaktır. İlginç bir durum aslında. Yaşayarak göreceğiz neler olacagını

Rick Nelson
27.Kasım.2012, 20:04
gram sevinmediğim olay, hatta çok saçma..ayrıca okulun da insiyatifine bağlıdır, saç uzatma da serbest ama yasak koyulabiliyor.

EndoplazmiK RetikuluM
27.Kasım.2012, 20:36

Aynen katılıyorum çok doğru bir yorum...

Yabancı ülkelerde çok rahat uygulanıyor çünkü yurt dışındaki kimsede marka takıntısı yok... Ama bizim ülkemizde maalesef var. Giydiğin t-shirt'ün markası, ayakkabının model, yediğin yemek, içtiğin içecek, cüzdanındaki bolluk kadar insansın bu ülkede. Ben bunun uygulamaya geçmemesinden yana olanlardanım.

Ha bu arada, güya saç kuralı kalktı ama biz hala kontrolden geçiyoruz :D

Suicider
27.Kasım.2012, 20:48
Bir de bazı üniversite de okuyan arkadaşlar 'Bakın üniversiteler de öyle bir sorun yok ne güzel işte' falan gibi bir şeyler söylüyorlar.Yani hakikaten üniversite de okuyan birinin bunları söylemesi akıl alacak gibi değil.Sen kendini ilkokul da okuyan çocukla bir mi tutuyorsun?Biz üniversite de okurken ailemizin durumunun farkındayız,ona göre giyiniyoruz veya ona göre yerlerde takılıyoruz.İlkokulda ki çocuk diğerinde olan bir ceket veya pantalondan istediğin de ailesi bu çocuğa durumları olmadığını nasıl anlatacak? Bırakın da bari çocuk bu yaşlardayken ayrımcılığa maruz kalmasın.Büyüsün de adaletin olmadığı yerde yaşadığını öyle öğrensin.

Börk
27.Kasım.2012, 21:29
Çok büyük tartışmalar ve kavgalar döneceğini şimdiden görüyorum ben.Bunlara takılı kalıp yok serbest,yok türban gibi şeylere esneklik veya kaldırma getireceklerine şu eğitim sistemine birazcık daha düzen getirebilseler keşke.80 kişilik 1.sınıflar,8 ders gören orta öğretimler.İşe yaramaz skandallarla dolu sınavlar.Nasıl gündem değişir nasıl başka yöne çekilir bu işler çok iyi biliyorlar.

Sadece Kur'an derslerinde türban takılacaksa olabilir ama diğer derslere kesinlikle olmamasını gerektiğini düşünüyorum.Kıyafet konusuna da gelince devletin zorunlu tuttuğu kravata,pantolona zaten 4-5 tane de tişört alınır.Şu yazdıklarımla bu kararı savunduğum anlaşılmasın kesinlikle eleştiriyorum ama ben bu hükümetin ne eski ne yeni yönetmelikte yaptığı hiç bir şeyi beğenmiyorum o yüzden değişen bir şey olmayacak.Artık zengin-fakir ayrımı ilk okullara kadar inmiş olacak sadece.

luganoagan
27.Kasım.2012, 21:58
Eşitlikten bahsediliyor ve bu serbestlik getiriliyor,çok yanlış.Fakirle zengin çok kolay ayrılacak.Öğrenciler daha öğrenimin başından özgüvenlerini yitirecekler.Dershaneleri kapatıp devlet okullarını özel okul tarzına getiriyorlar sanırım.

goosfraba
27.Kasım.2012, 22:16
Tayt yok,dar pantolon yok,kolsuz gömlek yok,diz üstü etek yok,şort yok.DEVLET BİZİ ÇIPLAK İSTİYOR ;))))

alıntıdır...

E.Cartman
27.Kasım.2012, 22:42
Hem yararlı hem zararlı bir uygulama gözüken o ki. Ayrıca bu giyilecek giyilmeyecek kıyafetlerin hem çok dikkatli düzenlenmesi lazım hemde iyi kontrol edilmesi lazım. Son olarakta adamlığın cebindeki telefonla veya giydiğin t-shirtün markasıyla ölçüldüğü güzel ülkeme böylesine bir serbestlik fazla. Serbest kıyafet diyeceklerine okul kıyafet yönetmeliğini biraz esnetsinler yeter.

ReaList
27.Kasım.2012, 22:46
Davacı, Kemal Sunal'ın 1986 yapımı bir filmidir. O filmi izlerken bir sahne gözüme çarptı.

http://c1211.hizliresim.com/13/v/gbuct.jpg

26 yıl önce ilk okulda kız öğrencileri başını kapatıyormuş. Yeni bir şey diye bakmamak gerek.

Özgürlük olsun,türbanla sınıfa girilsin ona tepkim yok.Ama sen türbanla girilebilir deyip,kolsuz kıyafetle gelmeyi yasaklarsan,hem de bunu özgürlük adı altında sunarsan kusura bakmayın da özgürlük bu kadar görece bir şey değildir.Sana göre,bana göre diye bir özgürlükten bahsedemeyiz.

Kesinlikle katılıyorum. Ayrıyeten Kılık kıyafet yönetmeliğinde esneklik olabilir ama serbestliğe karşıyım. Öğrencilerin ekonomik durumlarını zor durumda bırakmayacak şekilde tasarlanacak okulu temsili Üst kıyafet bütünlüğünün olması taraftarıyım. Bu sıcak havalarda bir T-Shirt soğuk havalarda bir kazak olarak tasarlanabilir. Alt kıyafette de serbestlik olabilir. Tamamen serbestlik durumuna ise hala hazır değiliz, yanlış anlamayın hazır olmayan çocuklar değil anaları ve babaları. Onların kıyafetler üzerindeki tercih ve davranışları yüzünden sorunlar yaşanabilir.

europeanconquer
27.Kasım.2012, 23:11
Bu arada; europeanconquer, 'isteyen okul kıyafeti de giyebilir' demiş. Şöyle bir sorun var; giysi alacak durumu olmayan ve okula okul üniforması ile gelen bir öğrenci ile şımarık, zengin arkadaşları alay edebilir, 'şuna bak, zorunluluk kalktığı halde okul kıyafeti giymeye devam ediyor' şeklinde. Bu da, o çocuğun psikolojisini bozabilir ve okuldan soğumasına yol açabilir. Ya da kıskanç birisi, kendisinde olmayan bir pantolonu veya t-shirt'ü veya kazağı vs. arkadaşının üstünde görerek cahilce eylemlerde bulunabilir, kişiye veya eşyaya zarar verme gibi. Bunlar olmaz demeyelim; oluyor, olabilir.

Uygun bir karar değil bence.

Merak etme abi dalga geçilmesi için kıyafetlerin serbest olmasına gerek yok.Ortamı biliyorum ben.Allah'ın her günü bu tarz şeylere rastlıyorum.

Night_Mare17
27.Kasım.2012, 23:18
Bence güzel bir şey rahat rahat herkes istediğini giyer oh :)

Kaka Leite
27.Kasım.2012, 23:37
Bence güzel bir şey rahat rahat herkes istediğini giyer oh :)
Kendisi kolej'de okuduğundan sorun yok :0:

Homer J.S
28.Kasım.2012, 00:17
Kadına özgürlük değil türbana özgürlük olduğundan sonuna kadar karşıyım.

Night_Mare17
28.Kasım.2012, 00:18
Kendisi kolej'de okuduğundan sorun yok :0:

Alakası yok :)

Cengo
28.Kasım.2012, 02:13
Öncelikle yönetmeliğin ilgili maddesi yazılmış. Kıyafet serbestliği diye bir şey yok. Aksine eskisinden fazla sınırlama var.

Fazlası ile yeterli bir uygulama olacak. Liselerde benim çağlarımda bile durum vahimdi. Üzerinden 10 yıl geçti, şimdi çok kötü durumda. Diz seviyesi etek konusu çok önce yapılmalıydı. İlgili madde olmadan da okul yönetimleri tarafından yasaklanıyordu. Bazı kızlar bilerek ve isteyerek eteklerin bir kısmını kıvırıp kısaltıyorlardı. Okul yönetimlerinin elleri güçlendi. Yanlış bir uygulama değil. Aksine disiplin için yasal zorunluluk olması daha iyi.

Tayt, şort, kolsuz tshirt, kolsuz gömlek, makyaj, sakal, bıyık laubaliliktir. Okulun bir disiplini bulunur. Gayri Safi Millî Hasıla çok düşük. Tek tip kıyafet zorunluluğu elzem.

Okulların elbise aldırmak için dayatmaları da engellenmiş. Bir işletmeye zorla teşvik ediliyordu. Okul yönetimi kim bilir ne rant kazanıyordu. Tek tip kıyafet zorunluluğu kalktığı için okul sadece nasıl giyileceğini söyleme yetkisine sahip. Okullar zaten her yıl yaptıkları gibi üniforma tipi belirleyecekler. Bu kural tam olarak İmam Hatip Liseleri'nin uygulamada önünü açmış oldu. Tam olarak bu üniforma değil diye tavır koyamaz okullar artık. Uygulanabilirliği problem. Çünkü hâlâ kayıt parası almaya direniyorlarken tehdit etmelerini engellemek zor. Bence bu maddeye okulların üniforma tercihlerini raporlama zorunluluğu da konulsa, ayrıca armaların okul aracılığı ile MEB tarafından belirlenecek tek tip fiyat üzerinden satılması zorunlu kılınsa daha iyi olurdu.

Daha önce ne giydiniz ise şimdi de onu giyeceksiniz. Değişen bir şey yok. Değişiklik sadece İmam Hatip Liseleri'nde.

Sheriff
28.Kasım.2012, 03:02
Güzel bir uygulama bencede, yalnız ne aşağı doğru ne yukarı doğru abartılması sorun çıkaracaktır. Yenilikler ülkemizde öyle hemen kabul görmez ama zamanla farkında olmadan unutulur alışılır.

Fakir-zengin ayrımı olacağını sanmıyorum, olacak olsa her türlü oluyordu zaten, benim zamanımda ayakkabıdan tut, kravata, takım elbisenin markasına, içtiği sigara, yediği yemek, kullandığı telefon, sırtındaki çanta vs. vs. takan bunlarada takardı.

footballer33
29.Kasım.2012, 17:48
https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/401176_10151360623451804_1245842900_n.jpg

Okula üniformayla gelmek demek:

1-Dolabında doğru düzgün giyecek kıyafeti olmayan çocukların maddi durumu iyi olan öğrencilerle aralarındaki farkın en azından görünüş açısından ortadan kalkması demek,

2- Öğrencilerin kendilerine "Acaba yarın okula giderken ne giysem?" diye sormayıp derslerini düşünmeleri demek,

3- Çocukların anne babalarına" Daha bunu dün giydim, aynı kıyafeti yarın da giymem", "Arkadaşlarım hep farklı kıyafetler giyiyorlar, ben de istiyorum"," Bu eteğimin aynısı Ayşe'de de var, ben bunu istemem" dememeleri demek,

4-Binbir zorlukla evlerine bakmaya çalışan anne babaların çocuklarına güzel kıyafetler alamadıkları için kendilerini rahatsız hissetmemeleri demek,

5-Öğrencinin pantolonunun kısa, kotunun yamalı, tişörtünün dikili olduğunu göstermemek için tahtadaki soruyu cevaplamaya çıkma korkusunun olmaması demek,

6-Çocukların "kıyafeti güzel olanlar ve kötü olanlar" diye gruplaşmamaları demek,

7- Kızların erkekleri, erkeklerin kızları kendilerine beğendirmeye çalışmalarının en aza indirgenmesi demek,

8-Çocukların sırf okula aynı kıyafetle gitmek istemediği için hasta numarası yapmaması demek,

9-Yine çocukların harçlıklarını sırf yeni kıyafetler almak için biriktirip gerekirse aç kalmalarına engel olmak demektir,

10-Öğrencilerin okulda ilgilerini süs-püs yerine eğitim öğretime ayırıp ilerde kendilerine güzel meslekler seçebilmeleri, güzel hayatlar yaşayabilmeleri demek...

Ortada bunca önem taşıyan konu varken, neden KIYAFET SERBESTLİĞİ?

europeanconquer
29.Kasım.2012, 18:15
Ben bir öğrenci olarak zorunlu kıyafetin kaldırılmasını destekliyorum ancak bu kararı almadan önce ''kaldırılsınmı kaldırılmasın mı ? '' diye en kötü 7.sınıflardan başlayan bir anket yapılabilirdi.Hem böylece deneklerin fikri alınmış olurdu hem de bu kadar büyük bir tartışma olmazdı.Anketten çıkan cevap büyük ihtimalle kaldırılsın olurdu.Ancak demokratik bir ülkede yaşıyorsak...aman neyse büyükler ne dediyse odur.Kaldırın derlerse kalkar,geri yasak koyun derlerse yasak geri döner.Yıllardır koyun gibi yetiştirilen öğrenciler büyüyor sonra halk oluyor.Kocamaaaaan bir koyun ülkesi oluyoruz.Böyle benim gibi fikirlerini söyleyen öğrencilere de cevap olarak ''büyüdün de nasihat mı veriyorsun len eşek sıpası :n:'' tarzı saçma sapan espriler yapılır.Aslında konuyla pek ilgili olmadı ama genel durum bu.Öğrenci ciddiye alınmıyor,sonra ''bu gençlik niye bu kadar asi ?'' oluyor.

Kaka Leite
29.Kasım.2012, 18:17
Çok mu fazla duygusala bağladık acaba diyorum kendi içimde sanki ilk kez bizim ülkemizde yapılacakmış gibi bu olaylar..

2-5-6-8-9-10

Maddeleri saçmalık diye düşünüyorum hele ki 2 çok çok saçma o zamanı da adam bilgisayar başında harcayacak :icon_biggrin:

Tamam ülkemizde marka takıntısı var da sanki özel okula 2-3 tane orada okuyanlardan farklı durumda olan kişiyi atmışız muhabbeti dönmeye başladı her yerde çok saçma geliyo bana bu.

Üniforma varken de pantolon kısa olabilir bu arada 5. madde de.Sanırım o maddeleri yazan okumamış ya da farklı bir öğretim hayatı geçirmiş..

Birisi kalksa dese ki öğrenci dediğin kıyafetinden belli olur ona eyvallah derim ama böyle acıtasyona dökünce bu işi cidden saçma bir hal alıyor.Bu karar çıktığında yaygara kopardan öğrencileri kim düşünecek diyecek kadar duyarlı olan güzel ülkemin güzel vatandaşları kıyafeti kısa sökük olan adama gülmemesini de bilir diye düşünüyorum hani herkes itiraz ediyor ya karara madem bu kadar duyarlıymışız bi sorun da olmaz.

9. maddeye bi de iyi yönünden bakalım, tutumlu olmayı öğrenecekler işte küçük yaştan fena mı ? bende böyle düşünüyorum madem herkes kötü yönünden bakmış konuya.

darkkobal123
29.Kasım.2012, 22:01
Okul kıyafeti giyelim giymeyelim benim için fark etmez. Saç, sakal ve ayakkabımıza karışmasınlar yeter.

attirson
29.Kasım.2012, 22:34
İlkokullarda dalga gecme durumu olabilir çocuklar kücük oldugu icin bilmiyorum ama artık liselerde o zengin sımarık havası gecti eskisi gibi degil kişi zengin bile olsa fakir birine şu giydigine bak diye bir dalga durumu olmuyor tabi ki bazı beyin fakirleri olabilir istisna.
Birşey eklemeyi unuttum.Tabi ki bu yasanın türban için cıktıgı çok net belli.

Krusty
29.Kasım.2012, 22:39
yillardir okullarda kiyafet ozgurlugune tepki gosterildi, alan var alamayan var denildi, uygulamaya girmedi. peki simdi niye? ne oldu yani? turbani serbest yapmak icin kiyafet zorunlulugu kalkti herhalde..

Flawless Victory
29.Kasım.2012, 23:27
Pis Yedili'deki gibi tipler çoğalacağı için uygulamaya karşıyım, aynı zamanda ekonomik durumu iyi olmayan ailelerin çocuklarını da düşünmemişler yine. Bunlar kültürü yok etme çabalarının sonucu. % 100 Avrupalılaşmak, % 100 kimliğimizin kaybolması demek. Belki ufak bir değişim ama bunlar toplana toplana yozlaştırılıyoruz.

Night_Mare17
30.Kasım.2012, 00:10
Arkadaşlar olarak okul dışında da birbirimizle görüşüyoruz ve bir sıkıntı olmuyor her şeyi drmatikleştirmenin alemi yok.

Night_Mare17
30.Kasım.2012, 00:13
https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/401176_10151360623451804_1245842900_n.jpg

Okula üniformayla gelmek demek:

1-Dolabında doğru düzgün giyecek kıyafeti olmayan çocukların maddi durumu iyi olan öğrencilerle aralarındaki farkın en azından görünüş açısından ortadan kalkması demek,

2- Öğrencilerin kendilerine "Acaba yarın okula giderken ne giysem?" diye sormayıp derslerini düşünmeleri demek,

3- Çocukların anne babalarına" Daha bunu dün giydim, aynı kıyafeti yarın da giymem", "Arkadaşlarım hep farklı kıyafetler giyiyorlar, ben de istiyorum"," Bu eteğimin aynısı Ayşe'de de var, ben bunu istemem" dememeleri demek,

4-Binbir zorlukla evlerine bakmaya çalışan anne babaların çocuklarına güzel kıyafetler alamadıkları için kendilerini rahatsız hissetmemeleri demek,

5-Öğrencinin pantolonunun kısa, kotunun yamalı, tişörtünün dikili olduğunu göstermemek için tahtadaki soruyu cevaplamaya çıkma korkusunun olmaması demek,

6-Çocukların "kıyafeti güzel olanlar ve kötü olanlar" diye gruplaşmamaları demek,

7- Kızların erkekleri, erkeklerin kızları kendilerine beğendirmeye çalışmalarının en aza indirgenmesi demek,

8-Çocukların sırf okula aynı kıyafetle gitmek istemediği için hasta numarası yapmaması demek,

9-Yine çocukların harçlıklarını sırf yeni kıyafetler almak için biriktirip gerekirse aç kalmalarına engel olmak demektir,

10-Öğrencilerin okulda ilgilerini süs-püs yerine eğitim öğretime ayırıp ilerde kendilerine güzel meslekler seçebilmeleri, güzel hayatlar yaşayabilmeleri demek...

Ortada bunca önem taşıyan konu varken, neden KIYAFET SERBESTLİĞİ?

Bu maddelerin hiç birine katılmıyorum , yaşanılacağına bile ihtimal vermiyorum.

footballer33
30.Kasım.2012, 00:39
O maddeleri ben yazmadım; alıntıydı, belirtmeyi unutmuşum. Fakat, ordaki maddelerin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini zaman gösterecek.

Ayrıca, bu uygulamanın ne amaçla çıkarıldığı ortada. Bu konulara girip siyaset yapmak istemiyorum forumda.

barahir
30.Kasım.2012, 03:22
Dershanelerde dediğiniz durumlarla karşılaşan oldu mu?

BleedingMoon
30.Kasım.2012, 03:27
aslında okullar bana göre tek tip adam yetiştirme yerleridir. okulların yapısı her yönden, -disiplinle birlikte- komünizme atıfta bulunur. herkesin aynı kıyafeti giyme zorunluluğu aslında okulda bulunan tüm öğrencilerin eşit olduğunu bilinçaltına yerleştirme ve bunun yanında bir düzen, disiplin oluşturmak amacı güder.

ne var ki okullardaki kıyafet serbestliği, türkiye gibi gelişmemiş ülkelerde öğrenciler arasındaki gelir dağılımının yarattığı statü farkından doğan sıkıntıları ortaya çıkarabilir. bununla ilgili duygu sömürüsü yapmaya gerek yok. eğer duygu sömürüsü olursa, gelir düzeyi düşüklüğü normalleştirilmiş, böylelikle sisteme hizmet edilmiş olur.

fakirlik bir eziklik, bir utanç kaynağı olmamalıdır. fakirlik normalleştirilmemeli, sosyal devlet olduğunu iddia eden ülkenin sorunu olmalıdır. yoksulluğun yarattığı duruma üzülmek değil, direkt olarak yoksulluğa çözüm bulmaya çalışmak gerekir.

BleedingMoon
30.Kasım.2012, 03:28

dershaneye kayıt olabilen öğrenciler zaten belli bir gelir düzeyine sahip olan ailelerin çocuklarıdır. burslu okuyanları tenzih ederim tabii.

Suicider
30.Kasım.2012, 03:31
Tartışmak yerine en güzeli yaşayıp görmek.Sanki biz böyle olmasını istiyormuşuz gibi hava oluştu.İnşallah öyle bir şey olmaz da her şey güllük gülistanlık yaşar gideriz.Yaşayıp görelim neler olacağını umarım biz haklı çıkmayız.

Kaan Souza
30.Kasım.2012, 04:24
Büyük ve ciddi sorunları da beraberinde getirecektir.Tamamen saçmalık.

barahir
30.Kasım.2012, 04:44
Bir kere tartıştığımız şey yanlış.. Biz fakirliğin ortaya çıkıyor olmasını tartışıyoruz.. Oysa fakirlerin neden bu denli çok olduğunu tartışmak gerekir ama neyse..

Suicider
30.Kasım.2012, 04:58
Siz yardım edilmiş yoksullar istiyorsunuz,bizse ortadan kaldırılmış yoksulluk.. Victor Hugo

Diyip bitirelim muhabetti ozaman.

Alicanfmfan
30.Kasım.2012, 08:37
Gruplaşma, kıyafete göre arkadaşlık , gelir düzeyi iyi olan veya olmayan. Bunların nedeni ne biliyor musunuz yada böyle olacağını düşünmemiz ? Yıllardır bu konu altında diziler ve filmler çekilmesi , bir tarafta zenginler bir tarafta gelir durumu olmayanlar. Hep insanları bu mantık üzerine ikiye ayırdırlar. Doğal olarak bizde böyle şeyler düşünebiliyoruz. Temennim sıkıntı olmaması yönünde tabi bu uygulamanın.

ozan42
30.Kasım.2012, 11:34
Parayla okumağı kaldırıyorlar dershaneleri parası olanla parası olmayanı esit tutmak için kaldırıyorlar sonrada gidip kıyafeti özgür yapıyorlar... Resmen sacmalık bu kendılerıyle celısıyorlar bir yandan esitlik diyorlar bir yandan kıyafet serbest diyorlar yazık gerçekten bu ulkemızın halıne yazıklar olsun..

davidvilla
30.Kasım.2012, 12:41
Tekstil sektörünü hareketlendir. Zara gibi Bershka gibi dandirik dundirik ithal malların 28 kat fiyatla satıldıgı yetmiyormuş gibi bir de onları yatırım için daha da teşviklendir. Gelen gümrük vergilerini güzelce ye (fiyata yansıtılır) sonra müşterinin alışverişinden gelen verigiyi de bir güzel ye.
Alın verin ekonomiye can verin mantıgıyla yapılan bir hareket daha.
Alacam da neyle vereceğim diyen yok. Maaş alıyoruz harcamalara bakıyorum yarısı devlete. He bu arada az buz da maaş almıyorum antiparantez ortalamanın üstü, asgari ile geçinenleri düşünemiyorum bile. Satış yapan şirketler de antin kuntin işlere girmese,işi döndüremeyecek zaten.
Adamlar holding yönetir gibi ülke yönetiyor ya, hepimiz müşteri gibiyiz.

RasAnt
30.Kasım.2012, 13:01

Katılıyorum,tepkiler her zaman olacaktır şaşırmadım herkesi memnun etmek malesef mümkün değil.

Çoğumuz üniversitede okuyoruz,okuduk buradada kıyafet zorunluluğu yok bir sürü fakir edebiyatı yapılmış kesinlikle iyi niyetli değiller tamamen muhalefetlik için yazılmış yazılar,memnun olmayanlar sizler üniversiteyede üniformayla gidin.

davidvilla
30.Kasım.2012, 13:10
Ekonomiyi birebir etkileyebilecek yasaları, üzerine bambaşka sosyal anlamlar yukleyip insanları asıl temel noktadan uzaklaştırarak çıkartma taktiği son yılların moda politik akımı oldu. (Tüm dünya için konuşuyorum)

Suicider
30.Kasım.2012, 16:24
Katılıyorum,tepkiler her zaman olacaktır şaşırmadım herkesi memnun etmek malesef mümkün değil.

Çoğumuz üniversitede okuyoruz,okuduk buradada kıyafet zorunluluğu yok bir sürü fakir edebiyatı yapılmış kesinlikle iyi niyetli değiller tamamen muhalefetlik için yazılmış yazılar,memnun olmayanlar sizler üniversiteyede üniformayla gidin.

Bir de bazı üniversite de okuyan arkadaşlar 'Bakın üniversiteler de öyle bir sorun yok ne güzel işte' falan gibi bir şeyler söylüyorlar.Yani hakikaten üniversite de okuyan birinin bunları söylemesi akıl alacak gibi değil.Sen kendini ilkokul da okuyan çocukla bir mi tutuyorsun?Biz üniversite de okurken ailemizin durumunun farkındayız,ona göre giyiniyoruz veya ona göre yerlerde takılıyoruz.İlkokulda ki çocuk diğerinde olan bir ceket veya pantalondan istediğin de ailesi bu çocuğa durumları olmadığını nasıl anlatacak? Bırakın da bari çocuk bu yaşlardayken ayrımcılığa maruz kalmasın.Büyüsün de adaletin olmadığı yerde yaşadığını öyle öğrensin.

Bunu senin gibi düşünenler için öngörüp yazmıştım bir önceki sayfada.Yazık ne diyeyim.

RaSenGan
30.Kasım.2012, 18:35
http://img13.imageshack.us/img13/8827/a845sifcqaa88zy.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/13/a845sifcqaa88zy.jpg/)

RasAnt
30.Kasım.2012, 18:41
Bunu senin gibi düşünenler için öngörüp yazmıştım bir önceki sayfada.Yazık ne diyeyim.

Off ağlamayın artık birşeyide sömürüye vurmayın kabullenin.İlkokul çocukları dershaneye gitmiyor mu gidin dershanelerede söyleyin üniformayla gelsin çocuklarımız diye.Ayrıca dediğin kadar kıyafet farkları olmaz o kadar iyi giyinenler özel okullarda okuyor zaten kendi kendinize sorun yaratmakta üstünüze yok.

Başkasında görüpte istediği bir kıyafet kaldı deme şu memlekette.

RaSenGan
30.Kasım.2012, 18:45
Off ağlamayın artık birşeyide sömürüye vurmayın kabullenin.İlkokul çocukları dershaneye gitmiyor mu gidin dershanelerede söyleyin üniformayla gelsin çocuklarımız diye.Ayrıca dediğin kadar kıyafet farkları olmaz o kadar iyi giyinenler özel okullarda okuyor zaten kendi kendinize sorun yaratmakta üstünüze yok.

Başkasında görüpte istediği bir kıyafet kaldı deme şu memlekette.

Saçmalıyosun cidden.Zaten maddi durumu iyi olan aileler çocuklarını dersaneye gönderebiliyor.Haliyle kıyafetleri falan da düzgün oluyor çocukların.

RasAnt
30.Kasım.2012, 19:06
Bana görede sen ve senin gibi düşünenler saçmalıyor.Okul öncesi eğitimde zaten üniforma diye birşey yok çocuklar en baştan nasıl giyiniyorlarsa öyle serbest şekilde devam edecekler.Hayda bu önlüklerde nereden çıktı demeyecekler.

Çocuğun aklında gerçekten okumak varsa sizin o saçma düşünceleriniz akıllarına gelmez yok efendim ondaki ceketten istiyormuş.

Bu ülkede o giyinemeyenler hep iyi yerlerde oluyor zaten çalışıyor,çabalıyorlar hakediyorlar.

Gösteriş peşinde koşanlar aklı fikri okulda nasıl görünürüm diyenler bence sizin gibi düşünenler.Okumaya konsantre olursanız bu sorunu çabucak aşacağınızı düşünüyorum.

Kaka Leite
30.Kasım.2012, 21:27
Lise de falan olsaydım karne günü takım elbise giyerek giderdim 1'lerle dolu karneyi almaya :icon_biggrin:

erdem344
01.Aralık.2012, 01:02
Ben karşı değilim ama öğrencinin dışarda normal vatandaştan farklı olması gerekir bence serbestlik yerine daha şık bi kombin olabilirdi misal keten pantolon üstüne tek renk bi lakos

sui generis
01.Aralık.2012, 01:09
Etkisinin nasıl olacağını göreceğiz hep beraber.

Ama ben karşıyım. amacına girmeyeceğim zaten de doğuracağı sonuçlar tehlikeli olabilir. Dersane ve özel okul örneklerine anlam veremiyorum. Çünkü; denildiği gibi oralara belli bir gelir seviyesinin üzerindeki kişiler gidebiliyor. İlkokulda tehlikeli bir durum olacağını düşünmüyorum. Genelde ilkokul için mahalledeki okula yollanır bizim ülkemizde. Mahallede de gelir seviyesi aynı olur genellikle. pek fark olmaz, istisnalar da var tabii. ki zaten o yaştaki çocuklarda pek düşünmezler marka olaylarını. Sıkıntı olursa lisede olur. ki bence olmaması imkansız gibi. bekleyip göreceğiz.

Night_Mare17
01.Aralık.2012, 01:21
Benim niye bir püskevitim yok anne banada püskevit alsana olayına döndürdünüz işi iyice o devir kapandı bu ülkede artık maddi durumu kımın ne kadar zayıf olursa olsun herkesde son model telefonlar var bunu dısarıda gorebiliyoruz , yiyecek ekmeği olmayan kişi kendisine paket paket sigara alabiliyor.

Corpus
01.Aralık.2012, 01:25
Ben karşı değilim ama öğrencinin dışarda normal vatandaştan farklı olması gerekir bence serbestlik yerine daha şık bi kombin olabilirdi misal keten pantolon üstüne tek renk bi lakos

İyice moda yerine döndürelim okullarımızı.

pele96
01.Aralık.2012, 02:24
http://sphotos-d.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/76445_10151189960969531_733328913_n.jpg
Olaya bakis acisi cok farkliymis ne demek istedigini cozemedim ?
Ne olursa olsun bizim okulu etkilemeyecekmis biz yine uniformayla gidecekmisiz bizim okul ne yapmaya calisiyor cozemedim saclar serbest dediler bizimkiler daha sık kestirmeye basladi :D

Rsa
01.Aralık.2012, 02:36
Ayrımcılığın kralını yapıyoruz demek istiyor.

pele96
01.Aralık.2012, 02:38
Ayrımcılığın kralını yapıyoruz demek istiyor.

Kral yanimizda halt yemis diyorda olabilir :o

erdem344
01.Aralık.2012, 02:38
Yazıklar olsun benim meb müsteşarıma

barahir
01.Aralık.2012, 02:43
Zaten şu makamlara konuşmayı bilen 1-2 insan gelse şaşarım.. Konuşmayı da geçtim nasıl bir gaflettir bu..

Gncl1905
01.Aralık.2012, 02:46
Deneyip görelim, değişimden bu kadar korkmayın. Ben olsam bu yönetmeliği/kanunu neyse artık çıkarmazdım, çünkü ben de değişimden korkarım ama çıktı. Şimdi etkilerini görmek lazım.

Ben çok büyük bir problem olacağını sanmıyorum açıkçası düşününce. İlkokulda çocuklar bunun farkına varamaz pek; markaymış, güzelmiş, kötüymüş. Zaten genelde mahalleli gittiğinden sokakta oynadığınız arkadaşlarınızla gidiyorsunuz okula sokakta görüyorsun da okulda mı problem çıkacak? Sorun çıkarsa lise kısmında çıkacaktır. Ancak şu anda da sorun olmadığı anlamına mı geliyor üniforma? Ayakkabısından, cep telefonuna, saatine her şey markalı değil mi? Facebook'da paylaşılan pahalı yerlerde takılmalar falan da sizin deyiminizle ayrımcılığa neden olmuyor mu? Onlar serbest olunca ayrılık çıkmıyor da bir pantolondan falan mı çıkacak?

Suicider
01.Aralık.2012, 15:26
Önceki sayfalarda dediğim gibi ben karşı çıkınca değişiklik istemeyen biri gibi algılandım sanırım.Ben her zaman yenilik ve çağdaşlaşma,özgürleşme taraftarı bir insanım.Eğer böyle bir kanun çıkacaksa üzerinde enine boyuna uzun süre düşünülüp artıları ve eksileri tartışılmalı,bize getireceği yararlar ve zararlar incelenmelidir.Ama meclisin amacı tamamen başka olduğu için sırf o konuyu düşünüp böyle bir kanun çıkardılar.Diğer yönlerini çok düşündüklerini sanmıyorum.Karşı çıkmamın sebebi de bu zaten.Yoksa bu kanun düzgün bir şekilde sorunsuz uygulanacaksa ben niye karşı çıkayım? Daha önce dediğim gibi umarım siz haklı çıkarsınız arkadaşlar ve hiç bir sorun çıkmaz.

darkkobal123
13.Aralık.2012, 18:32
Bizim okulda denenmeye başladı. Çarşamba günleri serbest gideceğiz artık, eğer deneme başarılı olursa haftanın 5 günü de serbest gideceğiz.

nannar
13.Aralık.2012, 21:54
Herhalde meslek icabı en çok bizleri ilgilendiriyor bu konu :)

Açıkçası ben serbest kıyafet uygulamasına çok sevindim fakat neden sınırlar koyuldu anlamadım :) Hayır madem serbestlik istiyorsun,ne diye yırtmaç sınırı,kolsuz giyme,tayt giyme,zart giyme zurt giyme diye beni bekçiliğe itiyorsun?Yıllardır okulda ya da dışarda okul kıyafetiyle öğrencileri görüp giyimlerindeki yönetmeliklere aykırılıktan dolayı hep idarecileri yani bizleri suçladı insanlar :) Artık gelecek yıldan itibaren öğrencinin sadece maddi durumu ayyuka çıkmayacak.Aynı zamanda ailenin öğrenciye vermiş olduğu edep,adap ve ahlak gibi değerler de kıyafetlere yansıyacak! Artık veli toplantısında baldırı çıplak gelen öğrencinin velisine tepki gösterilsin.Çünkü biz yokuz artık :) Benim işim gücüm yokta sabahları yırtmaç testine mi sokacağım kızları? Ya da vücut hatlarını mı inceleyeceğim? Böyle saçma işlere girmem ben. Bundan sonra kim ne giyerse giysin artık... İsteyen insan gibi giyinsin,isteyen satanist,isteyen beline kadar saç uzatsın,isteyen dazlak gelsin... Artık okulda ailelerin ,yani ana babaların birer aynası olacak okullarda... Bakalım kim ne kadar ahlaklı,edepli ve düzgün çocuk yetiştirmiş... :)

Y4S1N
01.Aralık.2013, 15:15
Bakın arkadaşlar ben yaklaşık 8-9 yıldır özel dersler veren birisi olarak bu konu hakkında şunları söylemek istiyorum.
Benim karşımda beton yok,çocuklar ve yetişkinler var.Ben sadece matematik öğretmiyorum,onlara aynı zamanda nasıl hayatta kalınır onu da öğretiyorum.Ben kendi lisemde bir hafta sakalımı kesmeyi UNUTTUM diye sınıftan atılan bir insanım.Fakat beni sınıftan atan hoca benden daha fazla ASLA başarılı olamaz.Çünkü başarıyı tek noktaya odaklamıştır kendisi.Hayatta başarılı olmanın milyonlarca yöntemi vardır ama biz çocuklarımızı eğitirken sadece bir tanesini öğretmeye kalkarsak,onlar birden fazla yöntemi gördükleri zaman gerek öğretmenlerine,gerekse ebeveynlerine ya da onunla ilgilenen etrafındaki insanlara her zaman isyan edeceklerdir ve onlara ASLA saygı duymayacaktır.

Sözün özü:ZORLA GÜZELLİK OLMAZ