View Full Version : Türkiye liginin içler acısı hali (Yabancı sınırlaması hakkında yaşadığım bir sorun)
alper556
03.Aralık.2012, 03:47
Arkıadaşlar galatasaray olarak oynuyorum 2 sezon bitirdim ve yabancı sınırlaması durumu git gide can sıkıcı hal almaya başladı. Ilk sezon bittikten sonra 6+2 olan sınırlama 6+0 oldu 2. sezondan sonra ise 6+0 sınırlaması 5+0'a kadar düştü. Bu olay benim oyunumla alakalı bir şeymi yoksa herkestemi böyle bunu öğrenmek istiyorum ve bunu devam eden oyunda tekrar arttırma şansımız varmı acaba ? Teşekkürler şimdiden.
Not : Bildiğim kadarıyla +2 kuralanın kalkması gündemde fakat 2. sezondan sonraki 5+0'a sok oldum diyebilirim. Sanırım oyun türk kulüplerinin avrupa turnuvalarında başarılı olmasını istemiyor :)
rkmen
03.Aralık.2012, 04:21
Herkeste böyle.
kornification
03.Aralık.2012, 04:38
Eleştirimi yapayım o zaman ben de hazır konu açılmışken bunu tartışmış olalım sorumlu arkadaşlarla;
Şimdi öncelikle bu kurallar ve istenilen bu düzen Yıldırım Demirören tarafından açıklandı fakat "Yapmayı istediği" olarak açıklandı sadece.
Bir resmiyet veya kesin olarak açıklanan bir şey yok bu kuralların değişeceği konusunda.
Bunu oyuna resmiyet yokken yansıtmak transfer dedikodusu çıkan bir oyuncuyu imza atmadan o takımın kadrosuna eklemek kadar büyük (hatta daha büyük) bir hata.
Bu yabancı hakları değişir veya değişmez orasını bilemem (bence 5'e inmesi imkansıza yakın) ama resmiyet kazanmadan bunu oyuna yansıtmamak gerekirdi.
Benim gözümden kaçan bir teoriyle yapıldıysa umarım geçerli bir sebep vardır, açıklarsınız ve içime siner benim de...
alper556
03.Aralık.2012, 05:00
Eleştirimi yapayım o zaman ben de hazır konu açılmışken bunu tartışmış olalım sorumlu arkadaşlarla;
Şimdi öncelikle bu kurallar ve istenilen bu düzen Yıldırım Demirören tarafından açıklandı fakat "Yapmayı istediği" olarak açıklandı sadece.
Bir resmiyet veya kesin olarak açıklanan bir şey yok bu kuralların değişeceği konusunda.
Bunu oyuna resmiyet yokken yansıtmak transfer dedikodusu çıkan bir oyuncuyu imza atmadan o takımın kadrosuna eklemek kadar büyük (hatta daha büyük) bir hata.
Bu yabancı hakları değişir veya değişmez orasını bilemem (bence 5'e inmesi imkansıza yakın) ama resmiyet kazanmadan bunu oyuna yansıtmamak gerekirdi.
Benim gözümden kaçan bir teoriyle yapıldıysa umarım geçerli bir sebep vardır, açıklarsınız ve içime siner benim de...
Ilk mesajımdada yazdığım gibi hocam bende gündemde diye biliyorum mevzu ama gerçekleşmeden işleme geçmesi gerçekten çok saçma olmuş. Hatta gündemdeki mevzuyla alakalı olabileceği aklımın ucundan geçmediği için ilk sezon sonu türkiye ligi sıralaması 5 sıra düştüğü için +2 kuralı kalkmıştır dedim fakat 2. sezon 2 sıra yukselmemize rağmen 5 yabancı kuralını görünce kafama dank etti diyebilirim :)
Benim sormak istediğim bunu kayıtlı oyunumuzu bozmadan halletmenin bir yolu varmıdır acaba ? Benim tek aklıma gelen yol gerçek zamanlı editörler ile bir kaç futbolcuyu türk uyruklu yapmak fakat bunun için genie scout'un çıkmasını beklemek gerekiyor. ( Yaklaşık 1 hafta.)
Varsa öneri yada fikirleri olan paylaşırsa sevinirim.
Universal
03.Aralık.2012, 12:17
Ilk mesajımdada yazdığım gibi hocam bende gündemde diye biliyorum mevzu ama gerçekleşmeden işleme geçmesi gerçekten çok saçma olmuş. Hatta gündemdeki mevzuyla alakalı olabileceği aklımın ucundan geçmediği için ilk sezon sonu türkiye ligi sıralaması 5 sıra düştüğü için +2 kuralı kalkmıştır dedim fakat 2. sezon 2 sıra yukselmemize rağmen 5 yabancı kuralını görünce kafama dank etti diyebilirim :)
Benim sormak istediğim bunu kayıtlı oyunumuzu bozmadan halletmenin bir yolu varmıdır acaba ? Benim tek aklıma gelen yol gerçek zamanlı editörler ile bir kaç futbolcuyu türk uyruklu yapmak fakat bunun için genie scout'un çıkmasını beklemek gerekiyor. ( Yaklaşık 1 hafta.)
Varsa öneri yada fikirleri olan paylaşırsa sevinirim.
Kayıtlı oyununda bu kuralı değiştirebileceğini sanmıyorum; fakat kayıtlı oyun editörleri eğer çıktı ise yabancı oyunculara ikini vatandaşlık Türkiye verirsin, sorun hallolur.
petrol_fb12
03.Aralık.2012, 15:25
Oyuncu yetiştir altyapıya önem ver..Zaten amacımız bu Milli takım geriye gidiyor her sene..
mertayasava
03.Aralık.2012, 15:44
Oyuncu yetiştir altyapıya önem ver..Zaten amacımız bu Milli takım geriye gidiyor her sene..
Milli takımın geriye gitmesi bence yabancı sınırlaması olmasından kaynaklanıyor.Türk futbolcular nasıl olsa sınırlama var iyi kötü kadroya gireceğim diye,ne adam gibi forma mücadelesi yapıyor ne de kendini geliştirmek için kafa yoruyor.Durum böyleyken bile fiyatları tavan yapıyor,müthiş paraları haketmeyerek kazanıyorlar.Eşit şartlarda rekabet ortamı yaratılmadığı sürece ben Türk oyuncuların genelinin gelişmeyeceğine inanıyorum.
SteveScarlett
03.Aralık.2012, 15:53
Ben bu durumdan memnunum açıkcası.
Çünkü yabancı sayısınız maç kadrosunda 5+0, kayıt edebileceğin 8 olunca bu durum beni alt yapıya önem vermeye ittiyor. Sürekli alt yapı geliştire geliştire en iyi regenlar benim takımımdan çıkar oldu. Ve üstelik dünya çapında regenler çıkıyor ligimizden. 2017-2018 sezonundayım ve Türk Milli Takımı Dünya sıralamasında 7. sırada. 1 Dünya Kupası 2.liği, 1 Avrupa Şampiyonası yarı finali mevcut.
heartbreaker007
03.Aralık.2012, 16:52
Ya arkadaşlara anlam veremiyorum fm serilerinde başarılı oluyor diye sanki gerçek hayatta da o başarı gelecek diye bir kaide varmış gibi alt yapıya önem verilmeli diyorlar. peki sorarım size bunun futbolda canlı örneğini verebilirmisiniz? tabi ki de hayır çünkü artık altyapıya kimse önem vermiyor neden çünkü başarı için uzun vadeli plan yapmak çok saçma ayrıca risklide. günümüzden örnek verelim Arda Turan'ın dışında 3 büyüklerden kendi altyapısından çıkan kaç oyuncu sayabiliriz? Hala BJK li Muhammed'i İnönüde şöyle bir 30 dak0ika izleyemedik resmi maçta... herhalde Arda Turan son örnek ve yakın zamanda da çıkabilecek yok.
Peki ya Avrupa'da? Ajax gelirdi eskiden akla ztn o efsanevi şampiyonlar ligi şampiyonluğu alt yapıdan çıkan kadro Van der Sar dan Klivert'a De bour dan Davids Seedorf lu kadro. Ajax ın altyapı modeli adeta devlet kurumu gibi bir yerde okumuştum, bu sistemi baz almaya çalıştı bazı kulüpler hatta Türkiye'den G.S da Cüney Tanman açıklama yapmıştı ee peki sonuç? Neyse Avrupa konusuna GERİ DÖNERSEK KAÇ takımın kadrosunda alt yapıdan yetişen ve düzenli oynayan oyuncu var? yada kaç altyapı oyuncusu as kadroda sadece belli kurallar yerine getirilmesi adına(Ş.L lig kotaları) AS TAKIMDA PİYON OLARAK DURUYOR?
Alt yapıyı etikin kullanan (son dönemde) bir tek BArcelona oldu. Onlarda son kozlarını oynadılar, çünkü maddi olarak çok iyi değiller evet her sene bir yıldız alabilirler ama bu sınırlı gerisini nerden bulacaklardı? Altyapıyla tabi ve başarılı oldular yani bu sefer tuttu diyebiliriz fakat olay şu ki İDDAA ediyorum BARCELONA da oynayan oyuncuların da en büyük avantajı hep bir arada oynamaları O TAKIMDAN HERHANGİ BİR İSMİ AKIP BAŞKA BİR TAKIMA KOYSANIZ O KADAR İŞ YAPMAZ... Yani demem o ki aslında altyapıya yönelmesi ve başarının sağlanması barcelona da o kadar da daimi olmayacak bu kadro mesala Puyol'un yerine bir veliahtları yok hala çok iyi bir forvetleri yok altyapıdan çıkanlar(montoya v.s) ağabeylerinin iyi oyunları yüzünden fazla göze batmıyor. ya somut örneği de var işte Bojan o takımda leblebi gibi atıyordu golleri Milan'da ne yapıyor?
Özetle konmuyu şu şekilde sonlandırmak istiyorum. Artık herksin odaklandığı tek bir konu var başarı hatta somut başarı yani kupa Bunun içinde artık beklencek fazla zaman ve paralelinde uzun vadeli programlara tahammül yok çünkü taraftarın beklemeye tahamüllü yok. İşte BJK ekonomik sıkıntılardan dolayı genç ve altayapıya dönük bir model uyguladı tamam şu an için de takım iyi gidiyor ama bir futbol sever olarak içimde bi rahatsızlık var yani BJK de ben OĞuzhan'ı fln izlemek istemiyorum o formayı ve o takımın büyüklüğünü gösterecek büyük oyunculara yakışır kara kartal amblemli forma... son olarakta eskiden büyük takımlar 9-13 yaş oyuncu transfer ederdi şimdi artık oda yok doğru çünkü neden 6 sene beklesin ki bir oyuncu için bastır parayı al.
Birde milli takım konusuna getirmişler konuyu bende şöyle bir örnekle sorayım herkes kabul eder sanırım Rusya milli takımı şu an hem oyun anlamında hemde kağıt üzerinde bizden iyi durumda. Kendi ligi dışında da fazla oynayan oyuncusu yok( Bizim Ardamız onlarında artık son baharını geçiren arshavin leri var) neyse işte bu ülkenin yabancı sınırlaması kuralı şu: Bizdeki gibi AB vatandaşlığı konusu yok(yani herkes yabancı sayılıyor Ukraynalısı, Gürcüsü) transferde sınırlama yok ilk 11 de 7 yabancı oynatabiliyorsun..... ve bu ülkenin milli takımını bizle kıyaslasanız biz daha iyiyiz bizim oyuncularımız çok daha kaliteli diyemeyiz herhalde... O yüzden yabancı sınırlayarak bir şeylerin değişeceğini bekleyenlere katılmıoyrum malesef.
Yani özetle bu iş Formula 1 yönetiminin mantığına döndü baktılar ki Ferrari geçilmiyor tutulmuyor o zaman kuralları aşağı çekersek rekabet öyle gelir dediler 5 senedir adamlar şampiyon çıkaramıyor işte DEMİRÖREN ve AVRUPA'da da PLATINI bunları futbolda uyguluyor. yok 5 yabancıymış yok FİNANSAL FAİR PLAY MİŞ bunlar oyun seyir zevkini düşüren şeyler yükselten değil. Düşünsenize Edin Hazard gibi bir adamın bundan 2-3 sene önce değilde 2015 te yıldızının parladığını... Ortada bir Belçikalı süper oyuncu ama kriterlerden dolayı onu Lille takımında izliyoruz vallla dua ediyorum şu Lewandowski'yi bir büyük takım transfer etsin şu mali kriterler uygulanmaya başlanmadan ben böyle bir oyuncuyu Ronaldo'nun Hazar'dın önünde yada Agüero, Rooney'in yanında izlemek istiyorum arkadaş bu hakkımız transfer de bu büyük takımların hakkı...
perpetua
03.Aralık.2012, 17:06
Süper Lig Statüsü (bundan daha resmisi yok :))
http://www.tff.org/Resources/TFF/Documents/000013/TFF/STATULER/Spor-Toto-Super-Lig-Statusu-2012-13.pdf
MADDE 2 - FUTBOLCULARIN UYGUNLUĞU
( 1) Kulüpler, istedikleri sayıda yabancı uyruklu futbolcu ile sözleşme imzalayabilirler. Müsabakalarda 8 yabancı uyruklu futbolcu 18 kişilik müsabaka isim listesine yazılabilir, ancak aynı anda en fazla 6 yabancı uyruklu futbolcu oynatılabilir.
( 2) 2013-2014 Sezonunda kulüpler, en fazla 10 yabancı futbolcu ile sözleşme imzalayabilirler ve 6 yabancı uyruklu futbolcu müsabaka isim listesine yazabilirler.
( 3) 2014-2015 Sezonunda kulüpler, en fazla 8 yabancı futbolcu ile sözleşme imzalayabilirler ve 5 yabancı uyruklu futbolcu müsabaka isim listesine yazabilirler.
( 4) 2012-2013 Sezonunda; Spor Toto Süper Ligine dâhil kulüpler; resmi müsabakalarında müsabakanın oynanacağı tarihte kulübe tescil tarihi üzerinden kesintili veya kesintisiz en az bir yıl süre geçmiş, 01.01.1990 ve daha sonra doğmuş ( 1) bir Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı profesyonel futbolcuyu 18 kişilik müsabaka isim listesinde bulundurmak zorundadır.
tosyalinl
03.Aralık.2012, 17:26
Türkiye liginde oynamasamda pek içler acisi bir halinin oldugunu düsünmüyorum, tam aksine Türk takimlarini gereginden fazla güçlü yapmislar(hosuma gitmiyor degil tabiki, Kibris'i zar zor arkasinda tutan bir ülke oyunda Hollandayi, Rusyayi Ukraynayi geçiyorsa adamin gurur duyasi geliyor). A Milli takimimiz Hollandali gruptan tek maglubiyet'le(oda son maçlarda 1.ligi garantiledikten sonra) çikiyor. 2016 Avrupa Sampiyonasinda Final oynuyor(ev sahibi Fransa'yi 2. tur'da 4-0 yeniyor) Galatasaray, Fenerbahçe ve Trabzonspor her sene Avrupa'da nerdeyse zirveye oynuyor.
Abartilan Fransiz regenleri kadar olmasada inanilmaz kalitede regenlar çikiyor.
Galatasaray'in transferlere harcadigi rakam inanilmaz:
http://i.imgur.com/gZx2e.jpg
http://i.imgur.com/6vXin.jpg
azaptar
03.Aralık.2012, 17:41
Yasaklarla yaşamaya alışmış bir millet olduğumuzdan yabancı kontenjanını azaltarak Türk futbolcu yetişeceğini zannediyoruz ne alakaysa artık...Alper Potuk,Orhan Gülle,Soner Aydoğdu,Muhammet Demir,Onur Kıvrak,Arda Turan gibi uzatabileceğimiz topçular çıktı altyapıdan da bizim yönetenlerimiz mi oynatmadı.Alt yapı zihniyeti bozuk bizde,yetiştirme diye bişe yok,yetenekliysen zaten kendini gösteriyorsun değilsen de çürüyüp gidiyorsun antrenörlern kayda değer bi iş yaptığı yok.Alt yapı tesisleri zaten belli takımlar haricinde içler acısı...Bu yabancı sınırlaması gelirse harbiden (ki sanmıyorum 5 e çekebileceklerini) takımlarımızın kalitesi düşecek,avrupayı filan bırakın arkadaşlar biz kendi ligimizde güzel maçlar seyredemeyeceğiz.Ligimizin en kaliteli topçuları ne yazık ki yabancı.Şu halde bile astronomik rakamlar istiyor anadolu klüpleri (ki haklılık payları da var) , yabancı sınırlaması gelince 20 milyon avroları filan görürüz demedi demeyin.
Halbuki federasyon (ama demirören fenerasyonu değil adam gibi bi federasyon), dese ki kardeşim 5 ıl içerisinde tüm süper lig ve ptt takımlarımızın alt yapıları uefa standartlarına getirilecek,gelirlerin şu kadarı mecburi olarak alt yapılara harcanacak ve altyapıdan 1 oyuncu oynatma mecburiyeti filan getirilecek , parası olmayanlara da şu kadar federasyon yardımda bulunacak...bunlar şu anda beyin fırtınası tamamen saçma da olabilr ama en azından bu yabancı sınırlamasından daha mantıklıdır.
alper556
03.Aralık.2012, 17:45
Benim oyunumda Türkiye 2014 dünya kupasını alarak 5. sıraya kadar yukseldi ama sorun o değil ben kadromda yerel oyuncu yerine yabancı oyuncu oynatmak istiyorum. Buraya herkes içindekileri dökmüş kimse bana bir öneride bulunmamış :) Kayıtlı oyunlarda bu olayı düzeltmenin bir yolu varmıdır varsa nasıl yaparım ? Teşekkürler şimdiden.
heartbreaker007
03.Aralık.2012, 17:52
Süper Lig Statüsü (bundan daha resmisi yok :
http://www.tff.org/Resources/TFF/Documents/000013/TFF/STATULER/Spor-Toto-Super-Lig-Statusu-2012-13.pdf
her ne kadar yasaların kanunların kuralların çok çabuk değiştiği istikrarsız bir ülkede yaşamaktan gem vursamda umarım bu kuralda da aynısı olur ve hemen değişir. saçmalık ztn kuralın kendisi istediğin kadar yabancı transferine izin ver 2 sene sonra ise sadece 5 yabancı kontejanı getiriyor ve bunun adı yabancı kontejanını KADEMELİ olarak sınırı aşağı çekiyoruz oluyor 2 sene de hiç bir şey kademeli inmez çıkmaz bu düpedüz ben yaptım oldu yada dostlar alışverişte görsün felsefesidir. Kural ise hepten saçmalık ALLAH aşkına milli takım havuzundan kaç tane ilk 11 in 6 sını oluşturcak ve açıklarını yabancıyla sınırlandırcak 11 çıkartabilirsiniz? Anadolu takımları ucuza yabancı oyuncu getirebiliyordu en azından süper lig kaliteine uygunda olsa şimdi ptt 1. ligden yeni çıkmış bir takım 5 yabancıyla nasıl ligde kalma savaşı yapacak zira süper lig ile 1. lig arasında fark war o farkı bu ucuz yabancılar bir şekilde kapatıyordu şimdi ne olcak adamlar çıkar çıkmaz düşmemeye oynauyacaklar halbuki bi Eskişehirspor, Antalyaspor Kayserispor bu tarz tabancı oyuncuların katkılarıyla lige tutundu ve doğru programlamalarla avrupa maçlarına kadar çıkabilme başarısı gösterdi Bursaspor dibe vurdukrtan sonra bu şekilde sıçradı ve ligin 3. Anadolu'dan çıkan şampiyonu oldu.
EeEe peki bu kurallardan sonra ne olacak?
HeracLes
03.Aralık.2012, 17:56
Alt yapı tesisleri zaten belli takımlar haricinde içler acısı...Bu yabancı sınırlaması gelirse harbiden (ki sanmıyorum 5 e çekebileceklerini) takımlarımızın kalitesi düşecek,avrupayı filan bırakın arkadaşlar biz kendi ligimizde güzel maçlar seyredemeyeceğiz.Ligimizin en kaliteli topçuları ne yazık ki yabancı.Şu halde bile astronomik rakamlar istiyor anadolu klüpleri (ki haklılık payları da var) , yabancı sınırlaması gelince 20 milyon avroları filan görürüz demedi demeyin.
Kardeşim o 20 milyon avro dediğin sadece büyük kulüpler için fiyatı. Ha isteyen verir parayı alır. Ben kulüp başkanı olsam o 20 milyon avroyu altyapıya aktarırım. Gençlerbirliği, Gaziantep çıkarıyor da Fenerbahçe, Beşiktaş, Galatasaray niye çıkaramıyor. İşleri ne gençleri çıkarsınlar oynatsınlar. İlla anadoludan oyuncu almaya gerek yok. Adam akıllı uygulanırsa çok yararlı olabilir. Hazıra konmamak gerekiyor. 3 büyüklerden iyi oyuncuların çıkması gerekiyor.
perpetua
03.Aralık.2012, 18:22
her ne kadar yasaların kanunların kuralların çok çabuk değiştiği istikrarsız bir ülkede yaşamaktan gem vursamda umarım bu kuralda da aynısı olur ve hemen değişir. saçmalık ztn kuralın kendisi istediğin kadar yabancı transferine izin ver 2 sene sonra ise sadece 5 yabancı kontejanı getiriyor ve bunun adı yabancı kontejanını KADEMELİ olarak sınırı aşağı çekiyoruz oluyor 2 sene de hiç bir şey kademeli inmez çıkmaz bu düpedüz ben yaptım oldu yada dostlar alışverişte görsün felsefesidir. Kural ise hepten saçmalık ALLAH aşkına milli takım havuzundan kaç tane ilk 11 in 6 sını oluşturcak ve açıklarını yabancıyla sınırlandırcak 11 çıkartabilirsiniz? Anadolu takımları ucuza yabancı oyuncu getirebiliyordu en azından süper lig kaliteine uygunda olsa şimdi ptt 1. ligden yeni çıkmış bir takım 5 yabancıyla nasıl ligde kalma savaşı yapacak zira süper lig ile 1. lig arasında fark war o farkı bu ucuz yabancılar bir şekilde kapatıyordu şimdi ne olcak adamlar çıkar çıkmaz düşmemeye oynauyacaklar halbuki bi Eskişehirspor, Antalyaspor Kayserispor bu tarz tabancı oyuncuların katkılarıyla lige tutundu ve doğru programlamalarla avrupa maçlarına kadar çıkabilme başarısı gösterdi Bursaspor dibe vurdukrtan sonra bu şekilde sıçradı ve ligin 3. Anadolu'dan çıkan şampiyonu oldu.
EeEe peki bu kurallardan sonra ne olacak?
Kuluplerin cok iyi alt yapilari olsa ve oyuncular buyuk liglerdeki kuluper tarafindan kapisiliyor olsa, yabanci siniri olmasin. Ama kuluplerin alt yapilari futbolcu yetistirmiyor.
Hollanda'da yabanci siniri yok cunku dunya futbolunun koklu ulkelerinden birisi. Alt yapilari, cok dusuk nufusa ragmen bir suru futbolcu yetistiriyor. Almanya'nin nufusu var ama onlar da koklu bir futbol ulkesi. Fransa da oyle. Ispanya da. Italya da. Ingiltere de. Bu ulkeler futbolun son 100 yildaki gelisimine neden olan ulkeler. Sinegin yagini bile cikartabiliyorlar, vasat bir adami bile iyi futbolcu yapabiliyorlar.
Biz ise Avrupa'nin en genc nufusuna sahibiz. Topraklarimizda bir suru zeytin agaci var. Bu zeytinleri toplayip, yagini cikartmaya usendigimiz veya nasil yapilacagini bilmedigimiz icin gidip baskasinin sinek yagini aliyoruz. Daha fazla sinek yagi almak icin de kontenjan istiyoruz.
Ne mi olacak? Kulupler zeytinin yagini cikartmayi ogrenecek. Ogrenemeyen de tutunamayacak.
heartbreaker007
03.Aralık.2012, 18:32
Kardeşim o 20 milyon avro dediğin sadece büyük kulüpler için fiyatı. Ha isteyen verir parayı alır. Ben kulüp başkanı olsam o 20 milyon avroyu altyapıya aktarırım. Gençlerbirliği, Gaziantep çıkarıyor da Fenerbahçe, Beşiktaş, Galatasaray niye çıkaramıyor. İşleri ne gençleri çıkarsınlar oynatsınlar. İlla anadoludan oyuncu almaya gerek yok. Adam akıllı uygulanırsa çok yararlı olabilir. Hazıra konmamak gerekiyor. 3 büyüklerden iyi oyuncuların çıkması gerekiyor.
Gençlerbirliği Gaziantep kimleri çıkarmış hocam? Yapmayın arkadaşlar şampiyonluk bekleyen en az 20 milyon taraftarı olan ve kulüp yöneticilerinin kendi varlıklarından kulübe yapılan aktramaların büyük finansal boyutları olan bir ortamda çıkıp genç oyuncu beklemeyin. avatarımda yazıyor hangi takımı tuttuğum o yüzden sakın ezeli rakibini bombalıyor diye düşünmesin kimse ama örneğin Galatasaray'da Semih Kaya, Emre Çolak gibi isimler büyük hedefleri olan bir takımda risk taşıyor. Yakıştıramıyoprum o takıma, tamam performansı vasatın üzerinde olabilir ama bu iyi olduğu anlamına gelmiyor. Ha kaliteleri hamuru o yıldız ışığı Arda kadar olsa tamam Arda için nasıl helal olsun dediysem bu isimler içinde söylerdim ama yok değiller yani ne Emre Çolak'a baktığımda evet olur diyebilliyorum ne de emih'e. Walla Pes 13 bile son orijinal yamasından sonra bu 2 liyi 11 e almamış ilk çıktığında wardı sonra cris danny 2 lisi ward defansta ki olması gereken de bu
Fenerbahçe içinde aynı şeyler geçerli bi Salih uçan Sezer ÖZtürk Orhan Şam bunlar hep Türkiye kupası maçlarının oyuncuları yada asları sakatlanırsa yerini dolduracak oyuncular.
4 sene önce Fenerbahçe Beşiktaş İzmir'de kupa finali oynadı FB teknik direktörü Aragones Kupada buraya kadar kalede Mert'le geldik bu maça da onla çıkarız dedi, herkes takdir etti peki maçta Mert ne yaptı takımı yaktı. aradan yıllar geçti o Mert Volkan'ın sakatlığyla yine kaleyi devraldı hem FB yi Hem milli takımı yaktı. Özetle başarıların ve beklentilerin büyük olduğu bir kulüpte zaten iyi imkanlara sahipsindir ve risk alacak fazla bir durum yoktur işte o yüzden adam gibi yap transferini kur kadronu maceralara giripte sonra saç baş yolmaya gerek yok.
Ayrıca şu an Anadolu takımlarında oynayıpta adı 3 büyüklerle anılan yada transfer borsalarında adı geçen Alper Potuk Cenk Tosun v.s gibi oyuncular tamam belli potansiyelleri war ama biraz zaman gerekir ayrıca eğer bu takımların kapısı 3 büyükler için çalınıyorsa o takımlarda elbetteki fiyatı yukarıya çeker. Sahibi olduğunuz bir şeye talip olan birisinin maddi durumunun iyi olduğunu öğrenseniz ne yaparsınız talip olunan şeyin değeri en fazla 5 etse bile siz en az 7-8 den açmazmmısınız pazarlık kapısını? kaç delikanlı çıkıpta malın ederi olan paraya satarım bana ne karşımdaki karun olsa kaç yazar der? o yüzden suçlamayın kimseyi Bakın Manchester city'e yada Rus takımlarına, oyunda bile bu takımlarda sözleşmesi bossman'a düştüğünde adamlar astronomik maaşlar istiyor çünkü önceki takımı wermiş o maaşı ona çıta yükselmiş işte sorun bu futbol artık sadece sahada oynanmıyor bunun farkına varanlar hemen kurumsallaşıp maddi durumunu düzeltiyor ona göre sistem kuruyor bizde ise hala Demirören enkazını kaldırmaya çalışıyoruz yarın bir gün eğer bir terslik yaşanırsa aynısını Ünal Aysal'ın yapmayacağı ne malum? Alt yapıdan önce sistemli ve kurumsal bir mali program belirlenmeli sonra futboldan anlayan insanlar ztn o mali programın uluşturacağı bütçeyle bir kadro kurmalı o kadronun yapısına göre bir taktik ayrıca takım uyumu ve takımdaşlık başarı ondan sonra ztn gelir
heartbreaker007
03.Aralık.2012, 18:55
Kuluplerin cok iyi alt yapilari olsa ve oyuncular buyuk liglerdeki kuluper tarafindan kapisiliyor olsa, yabanci siniri olmasin. Ama kuluplerin alt yapilari futbolcu yetistirmiyor.
Hollanda'da yabanci siniri yok cunku dunya futbolunun koklu ulkelerinden birisi. Alt yapilari, cok dusuk nufusa ragmen bir suru futbolcu yetistiriyor. Almanya'nin nufusu var ama onlar da koklu bir futbol ulkesi. Fransa da oyle. Ispanya da. Italya da. Ingiltere de. Bu ulkeler futbolun son 100 yildaki gelisimine neden olan ulkeler. Sinegin yagini bile cikartabiliyorlar, vasat bir adami bile iyi futbolcu yapabiliyorlar.
Biz ise Avrupa'nin en genc nufusuna sahibiz. Topraklarimizda bir suru zeytin agaci var. Bu zeytinleri toplayip, yagini cikartmaya usendigimiz veya nasil yapilacagini bilmedigimiz icin gidip baskasinin sinek yagini aliyoruz. Daha fazla sinek yagi almak icin de kontenjan istiyoruz.
Ne mi olacak? Kulupler zeytinin yagini cikartmayi ogrenecek. Ogrenemeyen de tutunamayacak.
Şu saydığın ülkelede şampiyonluğa oynayan takımlardan kaçının 11 inde alt yapıdan gelişmiş oyuncu var? Almanya dedin Münih gelio aklıma lahm schweinstchger peki ya dortmund? Real madrid de kaç tane war Peki ya city de? chelsea yda ingiltere nin bence en köklü kulubü olarak gördüğüm Liverpool'da? peki bu takımlarda en az 1 tane olduğunu kabul edersek sirkilasyon nasıl söyleyeyim : koskaca 0. Gerard, Lampard emeklilik yaşı gelmiş hala bir yenisi yok neden uğraşmıyorlar neden zahmetli demode ve uzun vadeli bir iş ben takımlar alt yapıya yatırım yapmasın ilgilenmesin demiyorum ama o sizin dediğiniz zeytin örneğinde ki gibi bolca bulunmuyor yeteknekli oyuncu. Yetenekli oyuncunun hamurunda vardır ztn kendini belli eder. Megolamanlık şeklinde algılanmasın ama şu şekilde örenek vereyim Serkan Balcı mahalle arkadaşımdı Nazilli'de oturduğum dönemde tüm İlçe Serkan'ı konuşurdu çünkü iyiydi. Gözlemciler gelir izler gider bir gün dediler İlhan Cavcav gelecek şeref tribününü görseniz sanki başbakan gelmiş gibi neyse maç başlkadı serkan orta saha sağ iç oynuyor biz maçtan fazla şeref tribününe bakıyoruz. Serkan Balcı bi çalım yaptı sonra topu ters kanada açtı (net hatırlıyorum sallama yok) o atakta Nazilli'nin topu direkten döndü şeref tribününde Nazilli Başkanı ile İlhan Cavcav el skışırken gördük ondan sonraa Serkan da transfer oldu.
Bir başka örnek Yekta Kurtuluş Kolejden arkadaşımdı İzmirspor artık kapandı kapanacak zor tutunuyor para lazım Yekta o zaman lise sonda yani yaşımız 17. Sinan Engin gelmiş İzmir'e hemen Sinan Kaloğlu İbrahim Akın'la ön mukavekle yapmışlar sormuş tavsiye ederrmisiniz İzmir'den Yekta'yı önermişler maçını izlemiş maç sonında direk Yekta ile görüştü gel diye BJK ye Yekta hasta fanatik Galatasaraylıdır 2000 de UEFA finaline götürsün diye ailesi ewden kaçıpğ cep telefonunu fln kapattı 2 gün haber alamadılar o kadar hasta Sinan Engin'e 3 FB yada BJk forması giyip takımıma ihanet edemem dedi reddetti sabır gösterdi en son muradına erdi.
Bunları uzun uzun yazdsım çünkü bu 2 örnek sizin o bol zeytinyağı örenğine uymuyor malesef şimdi için süper ligde bi Alper Potuk ismi sık dolanıyor birde Cenk Tosun Bir Göztepeli olarak 1. ligi de takip ediyorum orda da yok parlayan zamanında Mehmet Batdal vardı Şans ta buldu ne oldu ama şimdi dönün bakın yine Bucasporda gollerine dewam ediyor ama büyük takım topçusu değil malesef bu iş hamurda yetenekte yani allah vergisinde sizin söylediğiniz ise o yetenekleri disiplinize etmekte o ülkeler bunu yapabiliyor ama oyuncularda yetenekli biz ise kendimizi çok yüksek görüyoruz yetenekli oyuncuuz war yok değil ama her şey gibi oda sınırlı topçu dediğ,n 5 dakikada gösterir kendisini daha tünelden santraya yürüyüşüyle belli eder farklılığını işte o farklı oyuncular sadece bizde değil dünya genelinde zeytin kadar değilde inci kadar nadir az we değerlidir o yüzden biz romario ları zidanlar ronaldinhoları totti leri del pieroları maldinileri efsane olarak görüyoruz gerisi bir yerde 11 i doldurmak için kadroya yazılan isimler olarak kalıyor... ama biz ise bütün herkesin yukarıdaki isimler gibi olsun istiyoruz bu imkansız ve hayal
heartbreaker007
03.Aralık.2012, 19:21
Birde şu açıdan bakmak lazım alt yapı olayına Ben İzmirliyim Buca da oturuyorum ama Göztepe'yi desteklerim İzmir deki tüm maçlarına giderrim. Yıllarca Göztepe Altay Karşıyaka birbiriyle çekişti didişti Bucaspor ise aradan sıyrıldı ve süper lige çıktı alt yapıdan bolca futbolcuyla ayrıca alt yapısıda fabrika gibi Bucaspor'un çok iyi kumaşı olan oyuncuları var ve U takımları hep derece alıyor.
Peki şu açıdan bakalım birde; İzmir Türkiye'nin Buca'da İzmir'in en çok göç alan kesmidir bu bir gerçektir. Çocuk zaten taşrda alan bol imkan bol hadi oyun oynayalım dedinde hemen bakkaldan bir plastik top taştan 8 adımlı kaleler başlar maça e göç etmiş gelmiş şehire şehirin pisliğinden belasından uzak tutmak için aile yazdırmış futbol okuluna ee çocuk topa yatkın zamanın çoğunu topla geçirmiş yetenekte var parlıyor hemen aradan şehirde yaşayan çocuk nerde oynasın topu cadde demi e bir başka etken şehirdeki çocuğa hadi oyun oynayalım desen aklına ya playstation yda PC gelir. ha eğer Kaka gibi Alex gibi Ronaldo gibi iyi sosyal imkanlara sahipken aklına futbolcu olmayı kafaya koyduysan o başka ama her futbolcu öyle değil işte her topçunun geçmişinde hüzünlü bir hikaye var hep aynı fakirlik imkansızlık futbol topu tek arkadaşımdı flnlar. İşte bunun ışığında ki çelişki KSK Göztepe Altay'da bir tane bırak altyapıdan oyuncuyu İzmir'li topçu bulamazsın ama Bucaspor'da doğma büyüme aileden İzmir'li yok ama tüm oyuncular alt yapıdan ve bu çelişki İzmir'de peki İstanbul'da Galatasaray Beşiktaş, Fenerbahçe ne yapsın? soru da burda ztn kalkıp hem cevher aramaya hemde o cevhere bir şekil verecek kadar uzun vaadeli programlara tahamüllü yok kimsenin, kimsede bekleyemez ztn tahamüll etmeyi. İşte Çarşı grubu en delikanlı taraftar grubudur yeri geldi gönül verdiği takımı bile protesto etti söz konusu genç oyuncu meselesi olunca onlarda hep destek weren demeçlerde bulundu ama gerçekle yüzleşip kendileri ciddi ciddi işi gençlere bıraktığını görünce onlar bile bi buruk şimdi takımına İnönüde eski ateşli Çarşı yok artık. neden o siya h beyaz formayı daha iyi oyuncuların sırtında görememenin burukluğu çünkü bu kadro sezon sonu en iyi 3. yapar we 3. lük sadece BJK için değil hiç bir büyük CAMİA olarak kabul edilmez
burda kimseyi yermek istemiyorum sadece şunu göz önüne koymak amacım futbolda kötü oyuncu yoktur en düşük seviyesinden yıldız olarak adlandırabileceğiniz bir katogori sistemi olur ve siz bu oyuncuların en ama en fazla 7-8 senede bir döneme mahsus maksimum 2 tanesini yetiştirebilirsiniz ki aslındarakımları çok iyimser söylüyorum. peki 8 senede 2 oyuncu yetiştirmeyi mi beklersiniz yada oyuncu kadronuzda bir mevkiide 3 alternatifli oyuncunuz var 2 si ciddi sakatlık geçirdi ve altyapıda da o mevkide gelecek vaat eden bir oyuncu war onu mu alırsınız as takıma weya en yakın transfer döneminde işi bitirmek adına o andan transfer görüşmelerine mi başlarsınıız? tabi bunu fm platformunda değilde bir taraftar olarak tuttuğunuz takımla ilgili soruyorum gerçek hayatta işler değişik çok az insan çıkıpta giden şampiyonluk olsun Türk futbolu ve XxX takım bir oyuncu kazandı der. Hele ki o oyuncu bir lig maçında bir hata yaparsa tamam artık adamı bir idam etmediğimiz kalır. Tamam yanlış kabul ediyorum fakat eğer büyük paralar 25 milyonluk bir kitle we tüm beklentiler kupaya odaklanmış ve rakiplerinizde aynı kriterlerdeysse machiavelli felsefesinde hareket etmek gerekir yani ülke milli takımı şu bu kriterler değil başarımı lazım başarı iyi futbolcu yetiştirmek uzun vadeli ayrıca zahmetli bir iş mi bu yola girince meyvelerini çok geç ayrıca nadir olarak mı toplayacaksın o zman tarnsfere ve maç kadrosuna kota koyma arkadaş
alper556
03.Aralık.2012, 19:25
Kısaca demirören beşiktaşı yaktı sıra süper ligde bu kadar basit :)
zeck17
03.Aralık.2012, 19:29
Bence kesinlikle serbest olmalı akıllı olan takım he sezon 25 milyon harcayacağına 10 milyon alt yapıya verilir bir de satışlardan kar sağlar akılsız kulüp ise durmadan para harcar zarar elde eder
Son olarak genç oyuncularımız çok var ama özel ilgi yok bunlara hayatlarında yardımcı olacak koç yok antrenör yok..
HeracLes
03.Aralık.2012, 19:48
Gençlerbirliği Gaziantep kimleri çıkarmış hocam? Yapmayın arkadaşlar şampiyonluk bekleyen en az 20 milyon taraftarı olan ve kulüp yöneticilerinin kendi varlıklarından kulübe yapılan aktramaların büyük finansal boyutları olan bir ortamda çıkıp genç oyuncu beklemeyin. avatarımda yazıyor hangi takımı tuttuğum o yüzden sakın ezeli rakibini bombalıyor diye düşünmesin kimse ama örneğin Galatasaray'da Semih Kaya, Emre Çolak gibi isimler büyük hedefleri olan bir takımda risk taşıyor. Yakıştıramıyoprum o takıma, tamam performansı vasatın üzerinde olabilir ama bu iyi olduğu anlamına gelmiyor. Ha kaliteleri hamuru o yıldız ışığı Arda kadar olsa tamam Arda için nasıl helal olsun dediysem bu isimler içinde söylerdim ama yok değiller yani ne Emre Çolak'a baktığımda evet olur diyebilliyorum ne de emih'e. Walla Pes 13 bile son orijinal yamasından sonra bu 2 liyi 11 e almamış ilk çıktığında wardı sonra cris danny 2 lisi ward defansta ki olması gereken de bu
Türkiye liginde oyuncu satışından en çok kar sağlayan iki kulüp Gençlerbirliği ve Gaziantepspor'dur. Ha illa altyapıdan çıkarmaları gerekmiyor bulmaları bile yeterli.Gençlerbirliği deyip geçmeyin. Zamanında Geremi'yi parlatıp da bir kulüp. Kaldı ki kimi çıkardı diyorsun. Şurada saysam bitmez. Beşiktaşlı olduğumdan bilirim bu takımlardan bayağı oyuncu almıştık zamanında. Niye İsmail Köybaşı, Ayhan Akman gibi birini almak için Gaziantep'e ihtiyaç duyuyoruz veya Mustafa Pektemek'i niye Gençlerbirliği'nden önce Beşiktaş alıp kadrosuna katmıyor ? Çünkü fırsat verilmiyor. Görüşünüze saygım var ama ben yabancı sınırlamasına olumlu bakıyorum. Böyle olursa Türk futbolculara daha fazla şans verilecek. Milli takımın halini herkes görüyor. Altyapıda revizyona gitmemiz gerek.
azaptar
03.Aralık.2012, 23:50
Heracles altyapıdan oyuncu çıkararak başarılı , mücadeleci bir takım oluşturmak bu devirde imkansıza yakın...İmkansıza Yakın diyorum çünkü Barça örneği istisna...Alt yapılarda futbolcu yetiştirilir, lakin her sene bir tane topçu çıksa öpüp alnına koyarsın,her sene alt yapısından 2 3 topçu as takıma koyabilen var mı bu dünyada bırakın Türkiyeyi.Altyapıların kötü olduğunu ben söylüyorum zaten ama ideal olsa bile 5 yabancı sınırlaması hiçbirşeyi düzeltmez.Alt yapılar ideal olunca ne bekleniyor yani her sene 4 5 topçu mu çıkacak a takıma.arda gibi bir adam bile kaç yılda çıkıyor.Arda bile diyorum çünkü o da bizim takımlarımızın büyük turnuvalarda başarılı olmasına yetecek seviyede değil.daha 2 3 gün önce real karşısında atletiko 11 indeydi sahada gezindi üst düzey maç olunca böyle.Sen bir hagi bir alex bir jaja yetiştiremezsen olmaz o işler.Bunları yetiştirmenin yolu da zihniyeti değiştirmektir yasaklarla hiçbir yere varamazsın ancak kalite düşer.göreceğiz zaten 2 3 seneye..
lakin1907
04.Aralık.2012, 00:00
:k::k::k: Aynen öyle.
heartbreaker007
04.Aralık.2012, 00:14
Türkiye liginde oyuncu satışından en çok kar sağlayan iki kulüp Gençlerbirliği ve Gaziantepspor'dur. Ha illa altyapıdan çıkarmaları gerekmiyor bulmaları bile yeterli.Gençlerbirliği deyip geçmeyin. Zamanında Geremi'yi parlatıp da bir kulüp. Kaldı ki kimi çıkardı diyorsun. Şurada saysam bitmez. Beşiktaşlı olduğumdan bilirim bu takımlardan bayağı oyuncu almıştık zamanında. Niye İsmail Köybaşı, Ayhan Akman gibi birini almak için Gaziantep'e ihtiyaç duyuyoruz veya Mustafa Pektemek'i niye Gençlerbirliği'nden önce Beşiktaş alıp kadrosuna katmıyor ? Çünkü fırsat verilmiyor. Görüşünüze saygım var ama ben yabancı sınırlamasına olumlu bakıyorum. Böyle olursa Türk futbolculara daha fazla şans verilecek. Milli takımın halini herkes görüyor. Altyapıda revizyona gitmemiz gerek.
Yabancı kontejanı 5 le sınırlandırılınca ne olacağını söyleyeyim mesela Şu an Transfer borsasının en önemli ismi Alper Potuk Eskişehirspor pazarlıkta kapıyı yüksek fiyatttan açcak kesin tamam haklı sayılabilir kulübün en gözde oyuncusunu satın almak istiyorsan büyük paraları konuşacaksın bu böyle. Ama 5 yabancı demek sahada 6 Türk demek yani Türk futbolcuya yönelmek demek peki o zaman ne olacak, Türk futbolcusu maddi anlamda bir değer olacak kulüp bossmanla kaptırmamak için uzun mukavele önerecek uzun mukavelede de futbolcu garanti para isteyecek. hele birde mukavelesi devam ederken 3 büyüklerden biri oyuncuya talip olupta o kulüp takımın menfaatleri doğrultusunda hareket etmeye kalkar ve görüşmeler tıkanırsa o topçudan nasıl verim alacaksın? (örn Ali Turan adam GS uğruna yarım sezon top oynamadı çekti gitti)ayrıca futbolcu kendini garanti para olayından sonra ne kadar Türk futboluna hizmet yada formaa aşkına bakar ki yada çıkıp topumu oynayayım para kazanyım derdi mi kalacak? Transfere yönelsen tüm kulüpler (özellikle Anadolu kulüpleri 3 büyüklere karşı) nominal değerdeki oyunculara biraz daha üstünde değer biçecek(Kaldıki kurumsal olmadıkları yani borsa değeri olmadıkları için değer biçme hakkı başkana saklı) hele Alper Potuk gibi topçular için avrupadan yıldız yada bir Elmander-Meireles-Queresma gibi isimleri alabilecek rakamlar istenecek kısacası rakamlar uçacak ortadaki futbol ise aynı olacak bu iyi diyorsanız peki ama ileride Anadoludan XxX bir kulüpten 3 büyüklerden birine transfer edilen her oyuncu için ya Avrupadan o paraya şunu getirirsin muhabetleri döndüreceğiz futbolumuzda ama futbol yerinde sayacak sadece marka değeri yükselcek oda ödenen paralardan içi boş kalacak bunlar hatta daha da fazlası olacak
Ayrıca dediğin gibi Gençlerbirliği Gaziantepspor gibi takımlar yerli kadar yabancı satmışlıda var mesela aklıma ilk Popov geliyor yani bir nevi yerli kadar yabancı trAnsferyilede ayakta kalıyor kulüple ee kontejan 5 le sınırlandırılınca onlar ne yapacak? Çünkü bu tarz takımların strataejileri belli ucuz al 1 sene vitrinde tut(oynat) sonra sat ee adam şimdi vitrinlik oyuncu mu alsın yoksa ligdeki hedefine göre mi oynasın? her şeyden bir tutarsızlık bir saçmalık var
rapX
04.Aralık.2012, 00:22
Süper Lig Statüsü (bundan daha resmisi yok :))
http://www.tff.org/Resources/TFF/Documents/000013/TFF/STATULER/Spor-Toto-Super-Lig-Statusu-2012-13.pdf (http://forum.turksportal.net/vb//redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.tff.org%2FReso urces%2FTFF%2FDocuments%2F000013%2FTFF%2FSTATULER% 2FSpor-Toto-Super-Lig-Statusu-2012-13.pdf)
4. madde oyuna yanlış yansıtılmış. 3 yıl olarak.
Örneğin Recep Niyaz'ı kadroya aldığımızda kurala uyması lazım ama oyunda kabul etmiyor. Başka bir genç seçmemiz gerekiyor.
heartbreaker007
04.Aralık.2012, 00:26
Örneğin Recep Niyaz'ı kadroya aldığımızda kurala uyması lazım ama oyunda kabul etmiyor. Başka bir genç seçmemiz gerekiyor.
Ben ztn son 2 Fm de hiç 7 yedekle çıkamadım ki Bak İtalya'ya adamlar 12 yedekle çıkartıyor bizimki yok şurdan yetişçek şu kadar yaşı olcakla uğraşıyoruz oldu olacak İngilizlerin eski sistemi 5 yedek getirin tam olsun
perpetua
04.Aralık.2012, 01:06
Şu saydığın ülkelede şampiyonluğa oynayan takımlardan kaçının 11 inde alt yapıdan gelişmiş oyuncu var? Almanya dedin Münih gelio aklıma lahm schweinstchger peki ya dortmund? Real madrid de kaç tane war Peki ya city de? chelsea yda ingiltere nin bence en köklü kulubü olarak gördüğüm Liverpool'da? peki bu takımlarda en az 1 tane olduğunu kabul edersek sirkilasyon nasıl söyleyeyim : koskaca 0. Gerard, Lampard emeklilik yaşı gelmiş hala bir yenisi yok neden uğraşmıyorlar neden zahmetli demode ve uzun vadeli bir iş ben takımlar alt yapıya yatırım yapmasın ilgilenmesin demiyorum ama o sizin dediğiniz zeytin örneğinde ki gibi bolca bulunmuyor yeteknekli oyuncu. Yetenekli oyuncunun hamurunda vardır ztn kendini belli eder. Megolamanlık şeklinde algılanmasın ama şu şekilde örenek vereyim Serkan Balcı mahalle arkadaşımdı Nazilli'de oturduğum dönemde tüm İlçe Serkan'ı konuşurdu çünkü iyiydi. Gözlemciler gelir izler gider bir gün dediler İlhan Cavcav gelecek şeref tribününü görseniz sanki başbakan gelmiş gibi neyse maç başlkadı serkan orta saha sağ iç oynuyor biz maçtan fazla şeref tribününe bakıyoruz. Serkan Balcı bi çalım yaptı sonra topu ters kanada açtı (net hatırlıyorum sallama yok) o atakta Nazilli'nin topu direkten döndü şeref tribününde Nazilli Başkanı ile İlhan Cavcav el skışırken gördük ondan sonraa Serkan da transfer oldu.
Bir başka örnek Yekta Kurtuluş Kolejden arkadaşımdı İzmirspor artık kapandı kapanacak zor tutunuyor para lazım Yekta o zaman lise sonda yani yaşımız 17. Sinan Engin gelmiş İzmir'e hemen Sinan Kaloğlu İbrahim Akın'la ön mukavekle yapmışlar sormuş tavsiye ederrmisiniz İzmir'den Yekta'yı önermişler maçını izlemiş maç sonında direk Yekta ile görüştü gel diye BJK ye Yekta hasta fanatik Galatasaraylıdır 2000 de UEFA finaline götürsün diye ailesi ewden kaçıpğ cep telefonunu fln kapattı 2 gün haber alamadılar o kadar hasta Sinan Engin'e 3 FB yada BJk forması giyip takımıma ihanet edemem dedi reddetti sabır gösterdi en son muradına erdi.
Bunları uzun uzun yazdsım çünkü bu 2 örnek sizin o bol zeytinyağı örenğine uymuyor malesef şimdi için süper ligde bi Alper Potuk ismi sık dolanıyor birde Cenk Tosun Bir Göztepeli olarak 1. ligi de takip ediyorum orda da yok parlayan zamanında Mehmet Batdal vardı Şans ta buldu ne oldu ama şimdi dönün bakın yine Bucasporda gollerine dewam ediyor ama büyük takım topçusu değil malesef bu iş hamurda yetenekte yani allah vergisinde sizin söylediğiniz ise o yetenekleri disiplinize etmekte o ülkeler bunu yapabiliyor ama oyuncularda yetenekli biz ise kendimizi çok yüksek görüyoruz yetenekli oyuncuuz war yok değil ama her şey gibi oda sınırlı topçu dediğ,n 5 dakikada gösterir kendisini daha tünelden santraya yürüyüşüyle belli eder farklılığını işte o farklı oyuncular sadece bizde değil dünya genelinde zeytin kadar değilde inci kadar nadir az we değerlidir o yüzden biz romario ları zidanlar ronaldinhoları totti leri del pieroları maldinileri efsane olarak görüyoruz gerisi bir yerde 11 i doldurmak için kadroya yazılan isimler olarak kalıyor... ama biz ise bütün herkesin yukarıdaki isimler gibi olsun istiyoruz bu imkansız ve hayal
Ingiltere'den bahsetmissin. Ingiltere'de yetenekli futbolcu cikmiyor cunku artik Ingiltere'de isci sinifi diye bir sey kalmadi. Futbolcu olmak yerine bankaci oluyor Ingilizler. :)
Iste o yuzden sinekten yag cikartiyorlar yazdim. Hem genc nufus az, hem de futbolcu olmak isteyen az.
Alman milli takiminda oynayan oyuncularin yavas yavas Turk, Polonya vs. asilli iscilerin cocuklariyla dolmasi da supriz degil.
Hollanda ne yapsin peki? Sadece Istanbul + Ankara'nin nufusu daha fazla.
Ama onlar yetisen zeytinlerini futbolcu yapiyor, ustune bir de sinegin yagini cikartiyorlar.
Biz elimizdeki zeytinleri iyi isleyemiyoruz.
Inciler ise sans isi. Sen zeytinlerin yagini cikartirken karsina inci cikarsa onu da en iyi sekilde degerlendirirsin. Ama zeytinin yagini cikartamayan, elindeki inciden de yararlanamaz. :)
Avrupa'nin buyuk takimlari alt yapidan oyuncu pek cikartmiyor. Varsayalim boyle. Bizim kuluplerimizden hangisi Avrupa'nin bu buyuk takimlari arasinda? Ingiltere ile futbolcu transferi konusunda yarismak icin ligimizin yayin haklarini tipki Ingilizler gibi dunyaya satmamiz gerekmez mi? Kim para verecek bu maclara peki?
Ustelik bu ulkelerin kulupleri biz alttan oyuncu yetistirmeyelim demiyor. Hatta bu yil Ingilizler geride kaldiklarinin farkina varip alt yapida futbolculara verilecek egitim mufredatini bastan asagiya degistirdi. Kuluplerin 25 kisilik kadrolarinda 8 tane ulke icinde yetismis oyuncu bulundurma zorunlulugu gectigimiz yil getirdiler.
Biz alttan yetistirmedigimizin farkindayiz. Ama pek de umursamiyoruz bu durumu. Nasil olsa Almanya, Belcika, Hollanda vs. bizim icin yetistiriyor. Ustelik eskiden Alman milli takimi icin bile dusunulebilecek Yildiray, Hamit ve Nuri gibi oyunculari alir, takimin isketletini Turkiye'de yetismis oyunculardan kurardik. Simdi Turkiye'de yetismis oyuncu Turk milli takimina giremiyor cunku onunu kapatan Alman milli takimi icin dusunulmeyen oyuncular. Bunun sorumlusu da bu ise son 10 yilda kuluplerin yeterince onem vermesini saglamayan federasyonlar ve alttan yetistiremedigi icin yabancinin serbest olmasini isteyen, alt yapidan yetisen oyuncular uzerine titizlenmek yerine parayi basip transferi yaparak kahraman yapilan kulup baskanlari.
Bu ulke Bati Avrupa'dan akil getirip alt yapilarin gelistirilmesiyle, futbolculari egiterek UEFA kupasini kazandi ve Dunya Kupasinda 3. oldu. Simdi Bati Avrupa'nin artik futbolcularini getiriyoruz.
perpetua
04.Aralık.2012, 01:07
Evet oyle. Ilerleyen yamalardan birisinde duzeltecekler.
heartbreaker007
04.Aralık.2012, 02:04
Ingiltere'den bahsetmissin. Ingiltere'de yetenekli futbolcu cikmiyor cunku artik Ingiltere'de isci sinifi diye bir sey kalmadi. Futbolcu olmak yerine bankaci oluyor Ingilizler. :)
Iste o yuzden sinekten yag cikartiyorlar yazdim. Hem genc nufus az, hem de futbolcu olmak isteyen az.
Alman milli takiminda oynayan oyuncularin yavas yavas Turk, Polonya vs. asilli iscilerin cocuklariyla dolmasi da supriz degil.
Hollanda ne yapsin peki? Sadece Istanbul + Ankara'nin nufusu daha fazla.
Ama onlar yetisen zeytinlerini futbolcu yapiyor, ustune bir de sinegin yagini cikartiyorlar.
Biz elimizdeki zeytinleri iyi isleyemiyoruz.
Inciler ise sans isi. Sen zeytinlerin yagini cikartirken karsina inci cikarsa onu da en iyi sekilde degerlendirirsin. Ama zeytinin yagini cikartamayan, elindeki inciden de yararlanamaz. :)
Avrupa'nin buyuk takimlari alt yapidan oyuncu pek cikartmiyor. Varsayalim boyle. Bizim kuluplerimizden hangisi Avrupa'nin bu buyuk takimlari arasinda? Ingiltere ile futbolcu transferi konusunda yarismak icin ligimizin yayin haklarini tipki Ingilizler gibi dunyaya satmamiz gerekmez mi? Kim para verecek bu maclara peki?
Ustelik bu ulkelerin kulupleri biz alttan oyuncu yetistirmeyelim demiyor. Hatta bu yil Ingilizler geride kaldiklarinin farkina varip alt yapida futbolculara verilecek egitim mufredatini bastan asagiya degistirdi. Kuluplerin 25 kisilik kadrolarinda 8 tane ulke icinde yetismis oyuncu bulundurma zorunlulugu gectigimiz yil getirdiler.
Biz alttan yetistirmedigimizin farkindayiz. Ama pek de umursamiyoruz bu durumu. Nasil olsa Almanya, Belcika, Hollanda vs. bizim icin yetistiriyor. Ustelik eskiden Alman milli takimi icin bile dusunulebilecek Yildiray, Hamit ve Nuri gibi oyunculari alir, takimin isketletini Turkiye'de yetismis oyunculardan kurardik. Simdi Turkiye'de yetismis oyuncu Turk milli takimina giremiyor cunku onunu kapatan Alman milli takimi icin dusunulmeyen oyuncular. Bunun sorumlusu da bu ise son 10 yilda kuluplerin yeterince onem vermesini saglamayan federasyonlar ve alttan yetistiremedigi icin yabancinin serbest olmasini isteyen, alt yapidan yetisen oyuncular uzerine titizlenmek yerine parayi basip transferi yaparak kahraman yapilan kulup baskanlari.
Bu ulke Bati Avrupa'dan akil getirip alt yapilarin gelistirilmesiyle, futbolculari egiterek UEFA kupasini kazandi ve Dunya Kupasinda 3. oldu. Simdi Bati Avrupa'nin artik futbolcularini getiriyoruz.
Daha açık konuşayım daha anlaşılır olsun...
Avatarımda yazan 3 takımı da yakından takip ediyorum ben bu takımların formasının arkasında Ronaldo ve onun ayarında yada uefanın 2. torba kulüpleri ayarında takımlarda forma giyen oyuncular görmek istiyorum çünkü futbol artık spordan öte bir şey bir şölen(örneğin belki garip gelecek ama 2005 teki Milan FB maçı için o kadar yol tepip gittim İstanbul'a yenildik ama diğer yandan Avrupa'nın en iyi golcülerinden biri olan Sevchenko'nun 4 golünü izledim canlı olarak yada Ronaldo'nun selefi ve futbolu bana sevdiren adam Figo'yu canlı görmek adına maç her durduğunda kulübede yada ısınmaya çıkan oyuncularda onu aradı gözlerim)
Şimdi bir çok Türk futbolcu var Avrupa'da ama futbol gelişimini bu topraklarda yapan 2 futbolcu var Emre Arda senin dediğin gibi bir altyapı sistemi olsa bu sayıyıyı en fazla ama en fazla 10 yap sendede 3 büyük ve bir o kadarda mali durumu olan kulübün var ayrıca ama öyle ama böyle menejer piyasası tarafından da takip edilen bir ligin var diyeceğim o ki bir takım en fazla senede yetişen 10 üst düzey yetenekli oyuncudan 1 ini satın alacak. Şimdi ben takımımda bir Arda gibi oyuncum olsun hem gurur duyayım hemde formasını satın alıp maçlara gideyim isterim ama yoksa da en az o ayarda bir topçu görmek isterim herkes görmek ister (herhalde şu zamanlarda en çok BEŞİKTAŞLILAR) İşte o yüzden yerli alamıosam yabancı alsın ama o kutsal formanın arkasında büyük bir isim o formaya yakışan isim yazsın...
ha altyapı çalışmaları devam etsin tabi ama gözlemcinin maaşı yol otel vize masrafı ıvır zıvırdı die uğraşacağıma o parayı ona harcayacağıma transferde kullanırım daha iyi sonuçta sineğin yağını çıkarmak lazım :)
Ha bi menejer gelir başkan şöyle cevher böyle canavar Ronaldo'nun Van şubesi sanki denecek kadar birini överler getittir ailesiyle ev aç çocuğu okula gönder eğitim alsın bas 10 yıllık kontratı yetiştir pilot takımlarına yolla(Feeder clublardan bahsediyorum) ama tabi bu çok nadir olacak bir şey işte anlatmak istediğim yabancı sınırlaması gelince bu Ronaldo yada Messi vari oyuncular yetişecek die bir şey olmayacak sadece bunun için çaba harcanacak, develer tellal, pireler berber olacak. Tamam belki çok iyi yolda değil futbolumuz ama yapılan bu hamle işleri düzeltmeyecek tam tersi tıpkı 13.1.3 güncellemesi gibi yeni hatalar doğuracak normalde bonservisi elinde olan ama alınmaz denilen oyunculara bonservis ödemek zorunda kalacaklar. hele ki Alper Cenk gibi biraz iş yapan topçular Krasic Hamit Q7 maliyetlerine ulaşacak. Ben 9 milyona Mehmet Topuz'u değil o paraya alıncak Kranjar-Badelj-Reus gibi isimleri görmek isterim böyle isimlerin formasını almak isterim.
Mesela Göztepe'de bir oyuncu sol açık Halil Akbunar 93 doğumlu İzmir'li ve İzmir'in plaka kodu ve Göztepe için önemli olan 35 numaralı formayı giyiyor. İnanılmaz hırslı koşuyor çabalıyor mücadele ediyor ve ruhuyla oynuyor hatta bazen o ruhunu saha koyması Tuncay Şanlı'yı hatırlatıyor bana efendi çocuk ama ne zamanki takım atakta soldan gelen akınlarda işi bitirecek bir pas,, şut, orta yok topu kaptırır kaptırdığı yerden bir bakmışsın kale önüne kadar koşmuş ama atakta kayıp bal yapmayan arı misali. Yaş katogorisinde milli takımada seçiliyor. ama ben bu kadar iyi niyetine rağmen o bölgede maça onunla başlamam o bölgede Yasin Avcı Dilaver Güçlü Ali Kuçik gibi isimler var ha maç gelir 60-70 arasına maçta kopmuştur hadi der ilk Halil'i sokarım oyuna ama kalkıpta hele düşme tehlikesi geçiriyorken genç diye ruhu var diede 93 lü ye forma vermem hatta imkanım olsa transfer isterim devre arasında... sonrasında Recep Niyaz herkes üstüne titriyor ama onun sonu şimdiden belli Olcan gibi !. lig takımlarında oynayacak sonra Antep Genççlerbirliği gibi ligin gediklilerinden birinde oynar bi hazırlık maçında milli takıma seçilir kimse beklemesin bir şey peki burd suç Recep temi hayır Halil demi hayır Klüplerdemi hayır burda suçlu yok sadece bu oyunculardan daha iyileri var hepsi bu ve bir takım her zaman iyilerden kurulur ve TANRI herkese eşit yada aynı yeteneği tüm herkese vermez birilerinde mutlaka farklı bir meziyet vardır ve bu onu farklı kılar işte bu altyapı yabancı kontejanı ile ilgili değil bu yaratılış ve doğal yeteneğin profesyonelleşmesiyle ilgili bir şey ki bu alt yapılarda olan bir olgu zaten olmayan ALTYAPILARDA YETENEKLİ TOPÇU o zman transfere yönelmek zorundasın
O yüzden en haran olduğum kulüp Real Madrid hep transfer yapıyorlar ve kral kupası zayıf turlar haricinde o formaya yakışmayan oyunvulara forma şansı vermiyorlar gelecek vaat edene de azar azar kararında (Varane) gibi yoksa şu anda futbol piyasasında iyi sayılacak bir çok oyuncu var Real Madrid alt yapısından çıkmış ama 5 maç bile oynayamayan Soldado Portillo Etoo Garay ilk akla gelenler.
Sonuç olarak eğer yabancı kontejanı değiştirilecekse bu sınırlandırılma yoluna gidilerek yapılmamalı tersine Ab kurallları gelmeli işte o zaman Türk topçuları diyecekki papuç pahalı sıkacak kendilerini ondan sonra düzelir herşey...
Avrupa içinde o nadir yetişen topçuların tüm hayatını Pele gibi sadece bir takımda geçirmesini izlemek istemem tamam o Pele'nin kendi tercihi idi ama şimdi kulüplerin transferde elini kolunu bağlayacak olan FİNANSAL fair play saçmalığı sonrası bizim bu başlık altında tartşıtığımızı tüm futbol kamuoyu tartışmaya başlayacak kural uygulanırsa... İşte o zmn fm nin de tadı kalmayacak
ozan42
04.Aralık.2012, 02:20
Bayern munich,Dortmun bunlarda kim varki altyapıdasında suan diyen arkadaşa sesleniyorum.Bayern Munichte , Bastian Schweinsteiger,Philip Lahm,Toni Kroos,Batstuber,Thomas Muller...Dortmundda ise şuan A takımdakilerin % 45 i altyapı oyuncusu klup küme düştüğü vakit mali krizdeydi ve büütün planlarını o zaman yaptılar ve aldıkları en pahalı oyuncu 1.200euroya Kagawa oldu onun dışındaki Marco Reus,İlkay Gündoğan,Götze vs hepsi altyapısıdan cıkma oyuncular.
heartbreaker007
04.Aralık.2012, 02:42
Bayern munich,Dortmun bunlarda kim varki altyapıdasında suan diyen arkadaşa sesleniyorum.Bayern Munichte , Bastian Schweinsteiger,Philip Lahm,Toni Kroos,Batstuber,Thomas Muller...Dortmundda ise şuan A takımdakilerin % 45 i altyapı oyuncusu klup küme düştüğü vakit mali krizdeydi ve büütün planlarını o zaman yaptılar ve aldıkları en pahalı oyuncu 1.200euroya Kagawa oldu onun dışındaki Marco Reus,İlkay Gündoğan,Götze vs hepsi altyapısıdan cıkma oyuncular.
Kroos mu altyapıdan bir daha bak istersen Rostock çıkışlı kendisi Badstuber stutgartlı Reus gladbachta parladı ilkay Bochum dan çıkmadır Schweinsteiger içinde Emre Bölezoğluna ne kadar Galatasaray da yetişti dersen bastian için aynısı geçerlidir.... Çünkü nasılki Emre Zeytinburnu çıkışlıdır Emre Bonservisiyle her transfer edilişinde o kulübe yetiştiricilik parası verilir Schweinsteiger de Rossenheim (Münih in Zeytinburnu- Güngören ayarında ki bir takım) çıkışlıdır.
Rica edicem fm de ilk takımı o die her oyuncuyu o takımdan sanmayın biraz araşıtırın ha Lahm a bir şey demem Puyol de anlarım Maldini fln eywallah ama sakın İniesta yada yukarıdaki isimler alt yapıdan çıkmış demeyin komik oluyor :)
perpetua
04.Aralık.2012, 03:00
Sonuç olarak eğer yabancı kontejanı değiştirilecekse bu sınırlandırılma yoluna gidilerek yapılmamalı tersine Ab kurallları gelmeli işte o zaman Türk topçuları diyecekki papuç pahalı sıkacak kendilerini ondan sonra düzelir herşey...
Yazdiklarindan cikarttigim, oyuncu yetenekliyse zaten olur.
Quaresma cok yetenekli ama bir turlu olmadi.
Sergen cok yetenekliydi ama bir turlu olmadi.
Bizim yillardir yasadigimiz sorun yetenekli veya yaratici oyuncu cikartmak da degil. Biz savunma oyuncusu cikartamiyoruz. Biz bek oyuncusu cikartamiyoruz. Bunlarin olmamasinin nedeni ne peki?
Oyuncularimiz icin hep soylenen taktik disipline sahip olmadiklari. Taktik disiplinine sahip olmak dogustan gelen bir yetenek degil.
Alttan Mehmet Topuz kalitesinde oyuncu cikartamiyorsan, tabii gider 9 milyon Euro'yu odersin. Ulke alttan 50 tane Mehmet Topuz kalitesinde oyuncu cikartamiyorsa tabii Mehmet Topuz'un da fiyati 9 milyon Euro olur.
Peki bu oyunculara boyle paralar verildigini goren bir kac tane baskan neden cikip ben alt yapidan her yil 1 tane Mehmet Topuz seviyesinde oyuncu cikartacagim parayi cebe indirecegim demez? :)
Kimsenin bir seyler yaratmaya, bir seyler yaratilirken beklemeye sabri yok. Oyuncularin taktiksel disiplinin olmamasinin nedeni de sabirsiz olmalari degil mi zaten?
Bu duzeltilebilir bir kusur. Tabii duzeltmek istersen. :)
ozan42
04.Aralık.2012, 03:15
Kroos mu altyapıdan bir daha bak istersen Rostock çıkışlı kendisi Badstuber stutgartlı Reus gladbachta parladı ilkay Bochum dan çıkmadır Schweinsteiger içinde Emre Bölezoğluna ne kadar Galatasaray da yetişti dersen bastian için aynısı geçerlidir.... Çünkü nasılki Emre Zeytinburnu çıkışlıdır Emre Bonservisiyle her transfer edilişinde o kulübe yetiştiricilik parası verilir Schweinsteiger de Rossenheim (Münih in Zeytinburnu- Güngören ayarında ki bir takım) çıkışlıdır.
Rica edicem fm de ilk takımı o die her oyuncuyu o takımdan sanmayın biraz araşıtırın ha Lahm a bir şey demem Puyol de anlarım Maldini fln eywallah ama sakın İniesta yada yukarıdaki isimler alt yapıdan çıkmış demeyin komik oluyor :)
Toni Kroos rostock çıkışlı değil Greifswalder SV takımından çıkışlı bu takımda Bayern Münich takımına bağlı oluyor.Holger Badstuber TSV Rot takımından çıkışlı Bayern münich pilot klübü oluyor ve Marco Reus ise Dortmundun Pilot klübü ve aynı zamanda sehirin A2 olan Post SV Dortmund takımından çıkan bir oyuncu biraz araştırma yapıp yorum yazsaydın çünki komik durumu düşen ben değil sen oldun.:)
heartbreaker007
04.Aralık.2012, 03:22
Bizim yillardir yasadigimiz sorun yetenekli veya yaratici oyuncu cikartmak da degil. Biz savunma oyuncusu cikartamiyoruz. Biz bek oyuncusu cikartamiyoruz. Bunlarin olmamasinin nedeni ne peki?
Oyuncularimiz icin hep soylenen taktik disipline sahip olmadiklari. Taktik disiplinine sahip olmak dogustan gelen bir yetenek degil.
Alttan Mehmet Topuz kalitesinde oyuncu cikartamiyorsan, tabii gider 9 milyon Euro'yu odersin. Ulke alttan 50 tane Mehmet Topuz kalitesinde oyuncu cikartamiyorsa tabii Mehmet Topuz'un da fiyati 9 milyon Euro olur.
Peki bu oyunculara boyle paralar verildigini goren bir kac tane baskan neden cikip ben alt yapidan her yil 1 tane Mehmet Topuz seviyesinde oyuncu cikartacagim parayi cebe indirecegim demez? :)
Kimsenin bir seyler yaratmaya, bir seyler yaratilirken beklemeye sabri yok. Oyuncularin taktiksel disiplinin olmamasinin nedeni de sabirsiz olmalari degil mi zaten?
Bu duzeltilebilir bir kusur. Tabii duzeltmek istersen. :)
Hazır düzgün olanı warken we mali durumunda iyiyken neden düzeltmekle vakit ve nakit harcayayımki düzgününü alırım :) Bak mesela senin bu konuşmaların bana tıpkı Arsene Wenger'i hatırlattı oda aynı senin gibi her potansiyel yetenekten iyi bir futbolcu yaparım düşüncesindeydi peki elinde kaç tane adam gibi topçu wardı Barca kökenli fabregas Van persie Walcott gerisi ise tutunamadı ee eldekileri başarı gelmeyince küstürdeün adamlar haklı kariyerlerinde şampiyonluk görmek istiyor gitti Wenger ne yapmaya yöenlmek zorunda kaldı Podolski gibii Gerwinho gibi santi giroud chamckh gibi transfer yaptı ha başarı gelmeyebilir yine ama en azından camia yatıştı çünkü arsenal artık yeni yetme çözez değil profesyonel topçu alıyor burdan sonra iş Wenger'in taktik anlayışıyla elindeki kadronun taktik yatkınlığı arasıdna bağı kurmakta we ona göre bir oyun felsefesi belirlemekte kalıyor... ztn futbolun temel sistemi de böyle değilmi bir hocan wardır belli bir felsefesi wardır we teknik ekip yönetime bu felsefe doğrultusunda transfer raporu sunar eksiklikler giderilir olur yada olmaz ama en kötü kulüp yönetim bazında o transfer ücretini merchandise olsun reklam ve sponsorluk anlaşmasıyla kombine ve biletle o parayı çıkartır alt yapı da ise alt yapı için sistem hazırla maliyet gözlemci maliyeti antreman saha malzemeleri v.s ve ordan iyi oyuncuı çıkacakta sen onu iyi rakama satacaksında şu da da da da aslında kendin söylüosun kapıda mali kıskaçlar dışlarıda taraftar ee bunlara göğüs ger bir de sabırla genç oyuncu yetiştirme zahmetine gir ve bu uzun vaadede olacak bir şey. ewt 80 we 90 lı yıllar öyleydi ama futbol dünyası böyle değildi ama şimdi futbol artık bir spor değil bir endüstri ve malesef söylediklerinin tamamına katılıyor hattta haklı olduğunu kabul etsemde senin savunduğun eşyanın kimyasına uymuyor çünkü artık futbol eski futbol değil bak mesela transferin bile cılkı çıktı bizler Hulk'u City mi Real mi Milan mı alır derken adam Rusya'ya gitti kim beklerdiki... Ruslar deli gibi para harcıyor ama milli takımlarıda o kadar kötü değil ee ligde 7 yabncı kontejanı dış liglerde en fazla 5-6 oyuncu ama adamlar hem kulüpsel anlamda hem milli takım bazında iyiler eğer alınacaksa Rusya model alınsın onlar araştırılsın en azından Rusya futbol olarak bize daha denk bir ülke
heartbreaker007
04.Aralık.2012, 03:47
Toni Kroos rostock çıkışlı değil Greifswalder SV takımından çıkışlı bu takımda Bayern Münich takımına bağlı oluyor.Holger Badstuber TSV Rot takımından çıkışlı Bayern münich pilot klübü oluyor ve Marco Reus ise Dortmundun Pilot klübü ve aynı zamanda sehirin A2 olan Post SV Dortmund takımından çıkan bir oyuncu biraz araştırma yapıp yorum yazsaydın çünki komik durumu düşen ben değil sen oldun.:)
Bak uzamasın ama dediğim örnekten anlatamadım galiba o zman Emre Galatasaray Altyapısından mı yoksa Zeytinburnundanmı çıktı peki ya iniesta Barca altyapısındanmı yoksa albaceteli mi? peki sen bir takımın gelecek vaat eden oyuncusunu pilot takımına gönderiyorsun yetişsin diye peki ordan en büyük ezeli rakibine kaptırımısın oyuncunu? madem münihin malı münih çıkışlı rot takımına pişsin die gönderilde ee o stutgart gibi ezeli rakibinin formasını nasıl giydi? reus dortmundun pilot takımında nçıktı diosun sen hiç pilot takımında izlediğin bir oyuncuyu sonra ligin başka bir ekibine kaptırıp ondan 17,5 milyon € gibi bonservis ödemesi nasıl oluyor peki? senin söylediğin mantık şu küçüklüğünde GS FB BJK futbol okullarına gitmiş tüm İstanbullu topçular aslında o kulüp tarafından yetiştiriliyor... Benim bldiğim gördüğüm şudur evet futbol okuluna alt yapı okullarına girer bir genç başarılıysa raporlanır seçmelere katılır geçerse yaş katogorisine uygun takımda idmana çıkar mukavelesi yapılır lisansı çıkarılır işte ilk lisansı çıktığı kulübü o klüptür sonra yetiştirmek için pilot takıma gönder başka takıma gönder ama o topçu senindir kalkıpta bonserwis wermezsin 17,5 € gibi bir rakam hiç ödemezsin ztn Reus dedin örnek o oldu...
heartbreaker007
04.Aralık.2012, 03:59
Birde işin o yönü var yetenikliyse olur elbette ama disiplini hoca ve kulüp sağlayacak yani ortam. Q7 nin hocası Terim olsa bu kadar olurmuydu? Sergen'e bizim çocuk muamelesi gözüyle bakılıp şımarıkları sineye çekildiyse bunun altyapıyla alakası yokki demekki kulüp ve teknik ekipte disiplin yok mesela Batuhan Karadeniz BJK liler bilir bir Gaziantep maçında son dakikalarda gol atmıştı gidip Batuhan'a Porsche boxer hediye etttiler ama işin komik tarafı Batuhan da daha ehliyet yok :)
Başka örnek Emre Bölezoğlu ile Tugay idmanda Rolex saatine direğe vurdurmaca oynuyorlar Emre kazanıyor Kolunda Rolex le görüyor Fatih Terim alıyor sen ne zaman adam oldun diye? rolex sahibine dönüyor ama sezon sonu Terim kendi hediye ediyor sıfır rolex'i
son oalrak disiplin illa altyapıda oluşmaya başlar die bir sey söz konusu değil Arda'yı izlediysen ztn bu tez dorudan çürüyyor hem sahada he msaha dısındaki disiplinsiz Arda şimdi takımın 10 nuumarası ama Aynı Arda milli takımda yine taktik disiplinden kopuk kafasına göre takılıyor sahada ee demekki bir şey var biz kendi yetiştirdiğimiz topçuları şımartıyoruzda aynı zamanda ayrıca disiplin seviyesi yüksek hoca sıkıntımız war demektir bu ee takımda disiplini ve bunun dewamında saha içinde taktik disiplini oturtamayan hocalarla mı alt yapıya yönelcez?
perpetua
04.Aralık.2012, 12:04
Birde işin o yönü var yetenikliyse olur elbette ama disiplini hoca ve kulüp sağlayacak yani ortam. Q7 nin hocası Terim olsa bu kadar olurmuydu? Sergen'e bizim çocuk muamelesi gözüyle bakılıp şımarıkları sineye çekildiyse bunun altyapıyla alakası yokki demekki kulüp ve teknik ekipte disiplin yok mesela Batuhan Karadeniz BJK liler bilir bir Gaziantep maçında son dakikalarda gol atmıştı gidip Batuhan'a Porsche boxer hediye etttiler ama işin komik tarafı Batuhan da daha ehliyet yok :)
Başka örnek Emre Bölezoğlu ile Tugay idmanda Rolex saatine direğe vurdurmaca oynuyorlar Emre kazanıyor Kolunda Rolex le görüyor Fatih Terim alıyor sen ne zaman adam oldun diye? rolex sahibine dönüyor ama sezon sonu Terim kendi hediye ediyor sıfır rolex'i
son oalrak disiplin illa altyapıda oluşmaya başlar die bir sey söz konusu değil Arda'yı izlediysen ztn bu tez dorudan çürüyyor hem sahada he msaha dısındaki disiplinsiz Arda şimdi takımın 10 nuumarası ama Aynı Arda milli takımda yine taktik disiplinden kopuk kafasına göre takılıyor sahada ee demekki bir şey var biz kendi yetiştirdiğimiz topçuları şımartıyoruzda aynı zamanda ayrıca disiplin seviyesi yüksek hoca sıkıntımız war demektir bu ee takımda disiplini ve bunun dewamında saha içinde taktik disiplini oturtamayan hocalarla mı alt yapıya yönelcez?
Yani egitim eksikligi konusunda anlastik, simdi bu egitimin ne zaman verilmesi gerektigini tartisiyoruz. :)
Bence agac yasken egilir. 8-11 yaslari arasinda top kontrol etmeyi ogretmedigin, 12-15 yaslari arasinda taktik ogretmedigin, 16-19 yaslari arasinda fiziksel gelisimi icin calistirmadigin oyuncu sadece yetenekli kalir.
Bir konuda uzmanlasmak icin onu 10 bin saat yapmak gerekir denilir.
Diyelim ki yilda 250 gun, gunde de 4 saat antrenman/futbol uzerinde calisma yapiyor bir futbolcu. Yani futbol konusunda uzman olmasi icin 10 yil emek vermesi gerekli. Buna 17-18 yasinda baslarsa ancak fiziksel dususe gecmeye basladigi 27-28 yaslarinda uzman olur.
Bunu zaten yapiyoruz. Bizim yapamadigimiz 19-20 yasinda bu cocuklarin uzman olmasini saglamak. Yetenek bir yana. Yetenekli olan en ust seviyede oynar, yeteneksiz olan daha alt seviyede. Ama en azindan yeteneksiz uzman olarak oynar.
Bizim bugun Batuhan'i konusmamizin tek nedeni onun gibi baska bir suru genci yetistirmemis olmamiz. Batuhan'in kisisel zaaflarina takiliyoruz. Halbuki 4 tane daha Batuhan kalitesinde oyuncu yetistirilmis olsa kimse Batuhan'i umursamaz.
Elmander, Kuyt, Ujfalusi, Hamit bunun icin guzel ornekler. Cok mu yetenekliler? Ama futbolu bilerek oynuyorlar. Fiziksel kapasiteleri, bu bitik halleriyle bile, ligimizin ustunde. Hadi bizden onlardaki kadar is disiplinine sahip futbolcu cikmasin. Onlarin sahip oldugu oyun bilgisinde futbolcu ciksin yeter. Yetenekli oyuncular da alt yapilarda futbol bilgisi yuksek oyuncularin yaninda, karsisinda oynasin ki vasat rakiplere karsi 10 macta 30 gol atip kahraman olup, sonra A takima cikinca yeterli olmadiklarini gorup sok gecirmesinler. Kademe atlamak icin calismalari, daha cok calismalari, ve ondan sonra daha da cok calismalari gerektigini alt kademelerden gelirken ogrenmis olsunlar.
Hasbelkader bir tane hem yetenekli, hem de is disiplini olan birisi cikacak, sonra elinde takunya ile dolasan bir hocanin eline dusecek de adam olacak diye yillarca beklemeye de gerek kalmaz. :)
exit61
04.Aralık.2012, 13:06
Güzel bir tartışma ortamı olmuş.İkinizde doğru söylüyorsunuz aslında,
heartbreaker007 nickli arkadaşa bende katılıyorum yabancı sayısını sınırladığımız zaman zaten bu ligde haddinden fazla para döndüğü için ederi 2 olan oyuncuya 20 vermek gerekiyor buda oyuncuların "nasılsa bu halimle ülke şartlarının hatta dünya futbol şartlarının (üst düzeyi katmıyorum) üstünde para kazanıyorum neden kendimi kasayım" demesine neden oluyor.
Birde bu duruma ek olarak Trabzonlu olduğum için şöyle bir örnek vereyim; Trabzon'da amatörden profesyonele kadar bir çok kulüp var, adam A takımının alt yapısında diyelim 2 lira kazanıyor başındaki hocada gayet yetnekli ve o oyuncuya çok şeyler katacak ama A takımından daha alt ligte bir B takımı diyorki gel sana 15 lira bu adam Trabzon'da yaşayan ailesinin geçinmesi için uğraşan bir genç hayatında 15 lirayı bir arada görmemişki hemen B takımına gidiyor ama o takımın başında yeteneksiz hatta o futbolcudan bile daha az futbol zekası olan bir hocanın altında eriyip gidiyor.Emin olun bu verdiğim örnek o kadar çok ki futbol adına bir katliam düzeyinde.
perpetua'da çok güzel açıklamış Türk futbolcularının fiziksel durumunu.Bunada en güzel örnek Arda Turan'dır.Ardanın Galatasaraydaki halini hatırlarsınız, garip bir göbek ve berbat bir fizik yapısı.Peki şimdiki Arda nasıl Allah aşkına bi bakın Arda ya adamın anatomisi değişti neredeyse.
Bizim ülkemizde yetenek bolluğu var buna inanın, sadece futbolda değil bir çok branşta yetenekli gençlerimiz yeterli alt yapı eğitimi olmadığı için daha 20 yaşına gelmeden eriyip gidiyor.
Bence işin özü ne tamamen alt yapıya yönelip yabancılara sırtını döneceksin nede Alt yapıyı yok sayacaksın.Doğru düzgün bir spor eğitimi sistemini yerleştirmeden bu ikisinin dengede olması da bence imkansızdır.eğer o dengeyi sağlayamazsan işte ya ligin beceriksiz yabancılarla dolar ya da kendini geliştirmeye ihtiyaç duymayan yerli sporcularla dolar.
İşin özü Cem YILMAZ ne diyor "Eğitim Şart" :) gerisi zaten iplik söküğü gibi gelir.
Cengo
04.Aralık.2012, 13:19
Buna katılmamak elde değil ama ben bu kadar kararlı bir TFF göremiyorum. Yıldırım Demirören ne yaptığını bilmeden daha fazla yerli oyuncu yetiştireceğiz diyor. Kısacası masal anlatıyor. Amacı çok açık, Beşiktaş kurtulmazsa ihalesi bana kalır. O zaman ligin kalitesini düşürelim.
Futbolumuz da ekonomimiz gibi. Yatırım yapıp istihdam yaratıp uzun donemde bütçeyi düzeltmek ve borçlanıp faiz ödemelerini kapatmak yerine bugün kemer sıkıp gerek sıkı vergi takibi, gerek özelleştirmeler ile para bulup faiz ödemeleri yaptık ve IMF borçlarının faizlerini bitirdik. Piyasaya KİT sokup kendi paramizi döndürmek yerine yabancı yatırımcı çekiyoruz ki onun parası dönsün, hacim genişlesin. Yoksa kriz olur. Merkez Bankası yüksek faiz verilyor bu yüzden.
Hiçbir zaman biz doğru yolu seçmiyoruz kısacası. İnanmıyorum ben bu baskıcı totaliter kararların kulüplerin yöntemlerini değiştireceğine. Eski tas eski hamam olacak. Kulüplerde iş bilen prof yönetici yok. Balık baştan kokar. Hiçbir şey değişmeyecek. Hatta yerli futbolcular daha pahalı olacaklar. Daha iyi yetiştirilmiş genç oyuncu yetişmeyecek. Çünkü neyi değiştirmesi gerektiğini, nerede hata yaptığını bilen yok. Yöneticiler futbol içinden gelmiyorlarsa ciddi bir problem var.
Bu iş böyle olmaz. Kulüplere maddi yardım sözü ver ve otur konuş TFF başkanı isen. Ne gerektiğini öğren ve öğretse kulüplere. Rica ile altyapı tesisi yaptır. Gerekirse mimari çizimlerinin masraflarını karşıla. Dünyaca ünlü eğitmenleri açacağın altyapı antrenör kurslarına davet et. TFF olarak Clairefontaine benzeri akademi aç. Gözlemci yetiştir ve scouting felsefesini öğret.
Sen hiç bir şey yapma. Kulüplere yabancı sınırları koy, zayıflat. Kulüplerin paraları yok, aldığı para harcamalarını zor karşılıyor. Altyapıya yeterince ayrılacak mebla yok. Düzgün antrenman tesisleri bile yok. Bucaspor gibi bir kulüp parasızlıktan altyapıyı kapatmayı düşünsün. Almanya'da oyuncu yetişmediği farkedilince ülke çapında stadyumlar yapılmaya başlandı önce. Hiçbir şeyi sırası ile yapmıyoruz. Para olmadan bu işler olmaz. Aynı anda yüksek rekabette yarışmak zorundasın. Sonra neden başarılı olamıyoruz? Nasıl başarılı olalım ki? Bari bırakın da 3 büyüklerin Avrupa'da bir başarı ihtimali olsun. Hiç bir şeyi düzgün idare edemiyoruz. Sonra da testi kırılınca herkes yol göstermeye çalışıyor. Neden bahsediyoruz ki biz?
trinitrotloen
04.Aralık.2012, 14:03
Selamlar herkese. Aslında herkes kendi tarafından baktığında haklı yönleri var. ama bütün konuşmaların ortasında tek bir ortak noktada var. Altyapıdaki eğitim mantalitesi.
Bir arkadaş demişti, şehirlerde top oynayacak neresi var diye. bütün oyuncular kasabalarda yada daha az gelişmiş şehirlerde(küçüsemek amacıyla söylemiyorum yanlış anlaşılmasın) yetişmiyor üstadım :) GS-FB-BJK-TS bu takımlar neden büyük sayılıyor. Bu ülkenin önde giden ve ekonomik olarak daha iyi durumdalar da ondan. Bu takımlar için çok fazla söylnecek söz var ama.
Bu kulüplerin hangi şehirlerde akademileri var ? bahsettim akademi. öyle basit bir kurguyla yapılan spor okulları değil. Bahsettiğiniz Liverpool, Bayern, Milan, Real, Barça, bu takımların hepsinin akademileri var. ve eğitim yapıları gerçekten bizim yapımızdan farklı.
Del Bosque Türkiye'ye geliyor başarılı olamıyor. ancak adam gidiyor kendi ülkesini dünya şampiyonu yapıyor. her ülkenin eğitim kafası farklıdır. Ne yazıkki bizim ülkemizde spor eğitimi konusunda sabırsız, disiplinden çok çirkefliği, disiplinsizliği öğreten, yalakaların, dayıların :) işin içinde olduğu bir eğitim yapısı var.
Evet belkide çok disipline olmayı seven bir toplum değiliz. içimizden geldiği gibi olmayı seviyoruz :) ama üst seviye ülkelerde ve kulüplerde eğitim nasıl iyi oynanır, nasıl kendini geliştirebilrsin şeklinde. gerekirse bireysel hocaların eşliğinde çalışmalar yapılır.ve yeteneklerine ve eksiklerine göre çalıştırılırlar.(16-7 yaşındaki çocuklarda değil. bunun yapıldığı 11-12 yalşında çocuklara bile uyguluyorlar). Türkiye'de ise mantelite tam tersi. Maçı kazansın kazanamazsada çamura yatsın kendini temize çıkarsın mantığı ile bir eğitim veriliyor.
Bir arkadaş demiş 17.5 milyon €'ya kaptırmazdı almazdı falan diye tek bir örnek vereceğim. alt yapıdan alakasız. Elvir Boliç. Bir döenlerin Türkiyedeki iyi oyuncularından biriydi. Galatasaray'a geldiydi bu oyuncu ilk. bunu aranızda bilen kaç kişi var merak ederim. Ama Fenerbahçe bir şekilde elinden aldı. Bu tarz şeyler olabiliyor. Üzücü ama olabiliyor.
Ama bir arakdaşın görüşünede katılıyorum :) sadece eğitim/altyapı değil sadece transfer değil akıllıca olması lazım. gidip boşa 30M€ harcamaktansa gidip 10M€'ya dünya çapuında eğitimciler getirir 20M€ transfer yaparım ;)
herkese saygılar.
perpetua
04.Aralık.2012, 14:31
Cengiz kuluplere bir suru para veriliyor. Ozellikle super lig kulupleri.
Bucaspor'un iyi bir alt yapisi, oturmus da bir kadrosu vardi Bank Asya'dan cikarken. Super Lig'e gelip ne yaptilar? Sezon basinda aldiklari yabanci oyuncularin cogunu devre arasi yollamak zorunda kaldilar ve ligden dustuler.
Samsunspor ne yapti? Bir suru transfer, cogu devre arasinda yollandi. Sezon sonu kume dustuler.
Elazigspor da aynisini yapti bu sezon. Kume dusmenin en buyuk adayi takim.
Bu takimlar pek para harcamayan Akhisar Bld.'den daha kotu durumda mi olurlardi ayni kadro ile devam etmeye calissalar? En kotu ihtimalle geldigin yere geri donersin ama alt yapi, tesis vs. eksiklerini tamamlarsin aldigin parayla. Ustelik kadron hala alt ligden cikmis oyunculari barindiran bir kadro olur. Belki 1-2 oyuncuyu baska kuluplere pazarlarsin, onlarin yerine de genc oyuncular monte edersin.
Ankaragucu'nun oldukca iyi bir alt yapisi vardi. Alt liglerden oyuncu alirdi. Ne zaman buyuk paralarla transfer yapmaya kalktilar, kulup batma asamasina geldi.
Manisaspor alt liglerden gayet iyi oyuncular buluyordu ve yetistiriyordu. Transfer yaparak hamle yapmak istediler, paralari odeyemediler ve kume dustuler.
Galatasaray, Faruk Suren ve Ozhan Canaydin doneminde alt yapidan oyuncu cikartmak, genc oyunculari takima katmak icin cok ugrasti. Bazilari basarili oldu, bazilari basarisiz. Canaydin doneminde herkesin odemesi aksarken alt yapida odeme sorunu yasanmamasi icin cabalandi. Adnan Polat gelip altta ne oyuncu varsa carcur etti. Semih Kaya'nin Caglar'a karsilik takasta bonservisi Denizli'ye verilmisti ama Semih gitmek istemedi. Simdi Caglar nerede, Semih nerede?
Besiktas'in Demiroren doneminde yapmadigi transfer kalmadi. Oyuncu getirmek icin kulubun kasasinda olmayan paralar bolca harcandi. Bu parayi alt yapi oyuncularina saha ve tesis yapmak icin kullansa, alt yapi hocalarini yurt disina egitime yollasa Besiktas o sezonlari belki liderin 25 kusur puan gerisinde degil 27 puan gerisinde bitirirdi.
Takimlarin paralari yok degil. Ama bu parayi, Turk futbolcular pahali oldugu icin, yurt disina gonderiyorlar. Yabanci siniri serbest olunca da bu paranin tamami yurt disina gidecek.
Yabanci siniri ile, evet ilk basta Turk oyuncular ederinden daha pahali satilacak. Ama bir akilli kulup cikacak ve biraz yatirimla kaliteli futbolcu yetistirmeyi, isimli transfer yapmaya tercih edecek. Buna ikinci bir kulup, ucuncu, besinci kulup eklendiginde kaliteli oyuncu sayisinda artis, fiyatlarda ise dusus olur. Bu isi buyuk kulupler yaparsa, diger kulupler oyuncularina alici bulamayip tutunabilmek icin kalite arttirmak zorunda da kalirlar.
gargi_17
06.Aralık.2012, 22:25
Güzel bir tartışma ortamı olmuş.İkinizde doğru söylüyorsunuz aslında,
heartbreaker007 nickli arkadaşa bende katılıyorum yabancı sayısını sınırladığımız zaman zaten bu ligde haddinden fazla para döndüğü için ederi 2 olan oyuncuya 20 vermek gerekiyor buda oyuncuların "nasılsa bu halimle ülke şartlarının hatta dünya futbol şartlarının (üst düzeyi katmıyorum) üstünde para kazanıyorum neden kendimi kasayım" demesine neden oluyor.
Birde bu duruma ek olarak Trabzonlu olduğum için şöyle bir örnek vereyim; Trabzon'da amatörden profesyonele kadar bir çok kulüp var, adam A takımının alt yapısında diyelim 2 lira kazanıyor başındaki hocada gayet yetnekli ve o oyuncuya çok şeyler katacak ama A takımından daha alt ligte bir B takımı diyorki gel sana 15 lira bu adam Trabzon'da yaşayan ailesinin geçinmesi için uğraşan bir genç hayatında 15 lirayı bir arada görmemişki hemen B takımına gidiyor ama o takımın başında yeteneksiz hatta o futbolcudan bile daha az futbol zekası olan bir hocanın altında eriyip gidiyor.Emin olun bu verdiğim örnek o kadar çok ki futbol adına bir katliam düzeyinde.
perpetua'da çok güzel açıklamış Türk futbolcularının fiziksel durumunu.Bunada en güzel örnek Arda Turan'dır.Ardanın Galatasaraydaki halini hatırlarsınız, garip bir göbek ve berbat bir fizik yapısı.Peki şimdiki Arda nasıl Allah aşkına bi bakın Arda ya adamın anatomisi değişti neredeyse.
Bizim ülkemizde yetenek bolluğu var buna inanın, sadece futbolda değil bir çok branşta yetenekli gençlerimiz yeterli alt yapı eğitimi olmadığı için daha 20 yaşına gelmeden eriyip gidiyor.
Bence işin özü ne tamamen alt yapıya yönelip yabancılara sırtını döneceksin nede Alt yapıyı yok sayacaksın.Doğru düzgün bir spor eğitimi sistemini yerleştirmeden bu ikisinin dengede olması da bence imkansızdır.eğer o dengeyi sağlayamazsan işte ya ligin beceriksiz yabancılarla dolar ya da kendini geliştirmeye ihtiyaç duymayan yerli sporcularla dolar.
İşin özü Cem YILMAZ ne diyor "Eğitim Şart" :) gerisi zaten iplik söküğü gibi gelir.
;;) Alkışlıyorum.Ayrıca ekliyorum.Avrupa'da lisanslı sporcu sayısı en az ülkeyiz.Avrupa'nın en kalabalık ülkelerinden biri olmamıza ragmen.M.Topuz ların 9m etmesinin en büyük sebebi Türk oyuncu havuzunun darlığıdır.İktisadi tanımı şudur: Talep sabitken arzı artırırsan denge fiyatını düşürürsün.Saygılar ;;)
garez0066
07.Aralık.2012, 00:07
Herkes kendine göre haklı. Ancak özet geçmek gerekirse, benim düşünceme göre olay şudur ;
Yabancı sınırlamasına karşıyım ben. Bence TFF kriterler getirip alt yapıya destek olmak adına hamleler yapmalı. Bunu yasak getirerek değil ödül vererek yapabilirsin. Örneğin her yıl bir genç oyuncu havuzu yaratıp, yılın genç oyuncusu ödülünü alan takımın oyuncusuna ve takımına ödül olarak orada ki parayı paylaştırırsın. Yada, kadroda bir tane alt yapıdan yetişen oyuncu olması yerine bunu ilk 11'e koymalarını isteyebilirsin.
Perpetua'nın görüşüne katılmakla beraber şunu da belirtmeliyim. Dediklerin doğru şeyler. Ancak işin bir de taraftar noktası var.
Ayrıca işin en kötü noktası şudur ki, 5 yabancı oynatacaksan eğer aldıkların iyi oyuncular olmalı. İyi oyuncu demek iyi para demek. Bir de Türk oyunculara para vereceksin. Hangi kulübün mali yapısı bunu kaldırır ? Hiç sanmıyorum.
Spe1907
07.Aralık.2012, 05:35
bence bu kontenjan yüzünden oyuncularımızın dışarıya transferide zorlaşıyor hatta imkansız bir hâl alıyor. şöyleki Alper Portuk'un normalde değeri 4m olsun, yabancı takımda bunu transfer edecekse gelir 4-5m verir ama aynı oyuncuyu 3 büyükler almak zorunda oldukları için, başka çareleri olmadığı için 8-9M a kadar çıkarlar. e Eskişehirspor da neden diğer takıma satsın ki. aynı şekilde Alper de 3 büyüklerde yılda 2M alacakken neden avrupadaki takıma gidip 1M para alsın ki.
perpetua
07.Aralık.2012, 19:12
Herkes kendine göre haklı. Ancak özet geçmek gerekirse, benim düşünceme göre olay şudur ;
Yabancı sınırlamasına karşıyım ben. Bence TFF kriterler getirip alt yapıya destek olmak adına hamleler yapmalı. Bunu yasak getirerek değil ödül vererek yapabilirsin. Örneğin her yıl bir genç oyuncu havuzu yaratıp, yılın genç oyuncusu ödülünü alan takımın oyuncusuna ve takımına ödül olarak orada ki parayı paylaştırırsın. Yada, kadroda bir tane alt yapıdan yetişen oyuncu olması yerine bunu ilk 11'e koymalarını isteyebilirsin.
Perpetua'nın görüşüne katılmakla beraber şunu da belirtmeliyim. Dediklerin doğru şeyler. Ancak işin bir de taraftar noktası var.
Ayrıca işin en kötü noktası şudur ki, 5 yabancı oynatacaksan eğer aldıkların iyi oyuncular olmalı. İyi oyuncu demek iyi para demek. Bir de Türk oyunculara para vereceksin. Hangi kulübün mali yapısı bunu kaldırır ? Hiç sanmıyorum.
Taraftarlar, kulubun yetistirdigi oyuncuyu her zaman transfer edilmis bir yabancidan daha fazla sahiplenmistir.
Her yil 5 yabanci alip, devre arasinda yollayarak harcadigin parayi bir yerde toplayip sana 4 yil fayda getirecek oyuncya yatirim yaparak ayni parayi harcayabilirsin. Ayrica taraftar bir suru para alip umursamadan oynayan adami mi seyretmeyi tercih eder, yoksa kazandigi az para ile daha iyi ve daha cok para kazananlara kafa tutani mi?
Ayrica iyi oyuncu yetistirirsen Avrupa kulupleri bunu gozardi edecek mi? Hadi 1 tane 2 tane gozardi eder ama sonunda onlara da yuksek paralara oyuncu satmaya baslarsin.
Su anda kulupler oyuncu yetistirmeden, basarili olmadan bir suru para kazaniyor. Bu para da taraftarin cebinden cikiyor. Paranin onemli bir kisminin harcandigi yer de takima asgari seviyede katki yapan oyuncular.
Bunu gore gore taraftar yabanci serbest olsun, takimlarimiz gitsin bu parayi pek de iyi analiz etmedikleri oyunculari almaya harcasin diyorsa kendi istegiyle kazik yiyordur bence.
Halbuki oyuncu yetistirmekten anlayan kulup, oyuncu satin almaktan da anlar. Dogru oyuncuyu, dogru zamanda, dogru fiyata almayi bilir. :)
meddah
07.Aralık.2012, 19:58
Geçen gün Hikmet Karaman'ın bir röportajını okudum; ulusal bir gazeteye değil, daha sınırlı bir kitlenin takip ettiği bir platforma, ama nihayetinde futboldan anlayan birine verildiği için oldukça samimi bir röportajdı. Karaman'ı beğenirsiniz, beğenmezsiniz, ayrı mesele, ama bizim Türk futboluna dair (kendimizce) görüp söylediklerimizi, adam 15 senedir yaşıyor ama söyleyemiyor (dinleyeni yok).
Bir soru vardı: "Federasyon başkanı olsanız ilk işiniz..." diye, adam muhtemelen soru bitmeden cevabı yapıştırıyor; "borçlanmayı yasaklarım".
Bizde başkanlık hala vitrin; başkan dediğin gündem sarsan transfer yapacak, maç sonu açıklamalarda bulunacak, televizyon programlarına telefonla bağlanacak, rakiplere ve Federasyon'a karşı asacak, kesecek. Yoksa ne iş yapacak?
Bu tür bir kültürde de ortalama bir sezonun mali tablosu kabaca şöyle işler:
Sezon başında kulübün kasasında 0 lira vardır. Başkan (ve yönetim) cebinden 5 lira koyar. Piyasada 1 liralık, 2 liralık ve 3 liralık futbolcular vardır. Hemen bir 3 liralık ve bir 2 liralık futbolcu alınıp bu 5 lira tüketilir. Takımda hala eksik bölgeler vardır doğal olarak. Bankadan 5 lira kredi çekilir ve bu 5 lirayla gaza gelinip bir 3 liralık ve bir 2 liralık futbolcu daha alınır. Sıra nihayet teknik direktörün istediği futbolculara gelmiş ama yine para kalmamıştır. İpotek usulüyle (stad gelirleri, forma vs. satışları) 5 lira daha bulunur. Bir 2 liralık ve üç 1 liralık futbolcu daha alınıp transfer kapatılır. Koca sezon borç ödemeleri ve futbolcuların maaşlarının ötelenmesiyle geçer. Sonrasını Hikmet Karaman söylesin:
"Adam, atıyorum 6 aydır para alamıyor; ben şimdi bu adama şunu şöyle yap, bunu böyle yap nasıl diyeyim? Bir haftalık maç planını çöpe atıyoruz, adamları hadi aslanım, hadi koçum diyerek sahaya çıkarıyoruz".
Bir şey daha söylüyor röportajın ilerleyen kısımlarında: "Bunlar (yani, temelde borçlanmadan kaynaklanan mali sorunlar) futbolumuzun üstyapısının en büyük sorunları; altyapıya ise hiç girmiyorum bile. Orada durum içler acısı bile değil" (bu kadar şahsi hırsa rağmen üstyapıda bile dönemeyen paraların altyapıda işi ne değil mi?)".
meddah
07.Aralık.2012, 20:09
Konuyla alakalı bir şeyler söylememiş de olmayayım.
Yabancı futbolcu üst sınırı serbest olsun, ama yerli futbolcular ve altyapıdan gelen futbolcular için de birer alt sınır koyulsun. Belki bu şekilde futbolculara ödenen paralarda bir optimizasyon sağlanabilir.
Bir de Federasyon yetkilileri, Almanya'da Türk asıllı futbolcu izleyip duracaklarına, hazır gitmişken biraz da tesis incelesinler.
heartbreaker007
07.Aralık.2012, 20:57
Geçen gün Hikmet Karaman'ın bir röportajını okudum; ulusal bir gazeteye değil, daha sınırlı bir kitlenin takip ettiği bir platforma, ama nihayetinde futboldan anlayan birine verildiği için oldukça samimi bir röportajdı. Karaman'ı beğenirsiniz, beğenmezsiniz, ayrı mesele, ama bizim Türk futboluna dair (kendimizce) görüp söylediklerimizi, adam 15 senedir yaşıyor ama söyleyemiyor (dinleyeni yok).
Bir soru vardı: "Federasyon başkanı olsanız ilk işiniz..." diye, adam muhtemelen soru bitmeden cevabı yapıştırıyor; "borçlanmayı yasaklarım".
Bizde başkanlık hala vitrin; başkan dediğin gündem sarsan transfer yapacak, maç sonu açıklamalarda bulunacak, televizyon programlarına telefonla bağlanacak, rakiplere ve Federasyon'a karşı asacak, kesecek. Yoksa ne iş yapacak?
Bu tür bir kültürde de ortalama bir sezonun mali tablosu kabaca şöyle işler:
Sezon başında kulübün kasasında 0 lira vardır. Başkan (ve yönetim) cebinden 5 lira koyar. Piyasada 1 liralık, 2 liralık ve 3 liralık futbolcular vardır. Hemen bir 3 liralık ve bir 2 liralık futbolcu alınıp bu 5 lira tüketilir. Takımda hala eksik bölgeler vardır doğal olarak. Bankadan 5 lira kredi çekilir ve bu 5 lirayla gaza gelinip bir 3 liralık ve bir 2 liralık futbolcu daha alınır. Sıra nihayet teknik direktörün istediği futbolculara gelmiş ama yine para kalmamıştır. İpotek usulüyle (stad gelirleri, forma vs. satışları) 5 lira daha bulunur. Bir 2 liralık ve üç 1 liralık futbolcu daha alınıp transfer kapatılır. Koca sezon borç ödemeleri ve futbolcuların maaşlarının ötelenmesiyle geçer. Sonrasını Hikmet Karaman söylesin:
"Adam, atıyorum 6 aydır para alamıyor; ben şimdi bu adama şunu şöyle yap, bunu böyle yap nasıl diyeyim? Bir haftalık maç planını çöpe atıyoruz, adamları hadi aslanım, hadi koçum diyerek sahaya çıkarıyoruz".
Bir şey daha söylüyor röportajın ilerleyen kısımlarında: "Bunlar (yani, temelde borçlanmadan kaynaklanan mali sorunlar) futbolumuzun üstyapısının en büyük sorunları; altyapıya ise hiç girmiyorum bile. Orada durum içler acısı bile değil" (bu kadar şahsi hırsa rağmen üstyapıda bile dönemeyen paraların altyapıda işi ne değil mi?)".
Hikmet Karaman yılların teknik direktörü kurt hoca ve yurt dışı gözlemlemeleri ile vizyonu da çok geniş, Kocaelispor ile Arsenal'i yendikleri hazırlık maçında Wenger ile dostluk kurmuş bir çok kez davetlisi olarak İngiltere'ye gidip gözlemlerde bulunmuş dedikleri yanlış demek ayıp olur.
Fakat gerek kendisinin demeci gerekse parmala gösterdiği resmin geniş perspektiften bakıldığında atlanılan bir nok ta var: FUTBOL ARTIK BİR SPOR DALI DEĞİL!!!!. Bu artık bir endüstri ve bu forumda bir çoğumuz benim gibi iş güç sahibi çalıştığı kurumun kendi sektör bazında bilgisi olan ve sektörde rakip firmalarla mücadele etmek ve onlardan daha karlı duruma geçmek için gereken tek kilit noktası var SERMAYE.
Futbol endistüri dedik bir başka endistüri dalıyla karşılaştıralım mesela otomotiv. Yatıtımınız yani SERMAYENİZ ne kadar iyiyse siz o kadar iyi motor şase fren teknolojisi v.s üretirsiniz şu an dünya üzerinde binlerce otomotiv şirketi var ama size durduk yere bana bir araba markası söyle deseniz Ferrari,Mercedes, BMW, v.b gibi firmalar söylersiniz çünkü akla bilinç altında olan hep o tarz arabalar çünkü adamlar yer etmiş bir şekilde. Çok az kişi Renault Citroen, Pegeaut. der hatta kendisi bu az önce saydığım arabalardan birine bile sahip olsa....
Şimdi futbola dönelim eğer isim yapmak istiyorsanız Bu büyük otomotiv şirketlerindeki gibi iyi parçalara sahip olmanız bunun içinde iyi sermayeye sahip olmanız gerekir. Eskiden bu sermayeyi alt yapıya yatırmak cazipti çünkü dünya bu kadar global bu kadar küçük değildi ve futbold gelir kaynakları çok azdı (tribün geliri,ve kazanlılan kupa gelirleri) o yüzden Futbolcu satışından gelecek olan gelir kaynağı Takımların bel bağladığı hatta Ajax,'ın temel stratejisiydi bu gelir kaynağı. Ama sonra ne oldu yayın hakkı ve havuz sistemi geldi sonra lig yayınları diğer ülkelerde yayınlanmaya başlandı (hatta ondandırki İngiltere de maçlar genellikle öğle saatlerinde oynanır Çünkü Asya pazarı ile saat farkından doğan sıkıntıyı minimuma indirmek için) Merchandise denen şeyi keşfettiler hatta kulüpler flaş transferlerin bonservis bedelini daha adamı ilk resmi maça çıkarmadan forma staışıyla nerdeyse amorti eder oldu. ama en önemlisi futbol bir endüstri oldu ve bu tarz endüstirlerde kilit nokta KENDİNİ SÜREKLİ YENİLEMEK VE BU YENİLİĞİ DEVAMLI AYRICA ARA VERMEDEN YAPMAK yani altyapıdan verim almayı beklersen yada temel stratejini altyapı olarak belirlersen GERİ KALIRSIN
Şimdi işte bu globelleşen dünyada artık sanayileşmiş futbolda borçlanma yada kulüp yönetiminin şahsi varlıklardan kulüp bütçesine aktarım yapmayı kaldırmak 80 lerin futbol dünyasına dönmek gibi bir şey. Ayrıca bu DEMİRÖREN olayının bir benzerini de ben daha görmedim hiç bir başkan koltuğundan kalkerken ben takıma bu kadar yatırım yaptım geri verin şeklinde. mesela Real Madrid başkanı Perez. Döneminde Brezilyalı Ronaldo ZidaNe Ezeli rakibinden Figo ve daha nice yıldızlar aldı başkanlığı bıraktı bir kaç yıl sonra geri döndü ama olmadığı dönemde hiç bir taş koymadı eski yönetime hatta geldi dünyanın 2 yıldızını aynı anda kadroya kattı hemde dünyanın en iyi hocasıyla birliktee.. Bunlar futbolun güzellikleri işte ama Yazımın başında Hikmet Karaman ve onun savunduğu Platini'nin FİNANSAL FAİR PLAY uygulaması bunlara gölge vuracak işte mesela Fiorentina'lı Jovatic'i büyük bir takımda izlemek varken yada Falcao gibi kariyerinde yavaştan son dmnemine girmiş ve bir anda patlama yapan bir yıldızı daha büyük takımda göremeyeceğiz. İŞTE BU TIPKI FORMULA 1 DEKİ GİBİ EĞER BÜYÜKLERİ GEÇEN BİR BAŞKA TAKIM ÇIKMIYORSA REKABET İÇİN BÜYÜKLERİ ENGELLERİZ zihniyetidir baktılarki özellikle ŞL 1. torbadan giren takımlarla baş edemiyorlar onlarda alttakiler için üstekileri frenlediler...
Sonuç: Hikmet hoca haklı hemde çok haklı ama futbolun tabanı yani seyirci BAKIN TARAFTAR demiyorum futbolu seven bir izleyici buna nasıl bakıyor? bence taraftar gözüyle bakmamak lazım olaya ben izledğim bir maçta görsel şçlen olsun isterim varsın olsun yenilsin tutmasın ama ben Sow'un röveşatalrını, Q7 nin rabonalarını, Melo'nun pittbull sevincini görmek ve yapılacak transferlerinde en az bu ayarda topçular olmasını isterim ha arada Arda gibi Muhammet gibi Semih gibi alt yapıdan da çıksın başımızla beraber ama kalkıpda daha fazla Ardalar yetiştirme masallarıyla DEmirÖren'i istisnasına sığınıp futbolun görselliği ile oynamayın lütfen çünkü başkanı ortadan kaldırınca bir kulübün gelir kaynağı dağılımı ortada: Tribün,yayın geliri,şampiyonluk primleri. Merchandise'ı saymıyorum çünkü Merchandise sadece formayla alakalı değil elbet bunun içinde muglardan battaniyesine hatta kozmetiğine kadar var ama eğer siz sahada takımı ateşleyecek heyecanlandırcak bir başka değişle takıma bir KAHRAMAN bir komutan koymazsanız o taraftar takımının Store'larının ancak önünden geçer... O yüzden sermaye başkansa ve futbolda sermaye şartsa ki EVET ŞART o zaman BIRAKINIZ YAPSINLAR, BIRAKINIZ GEÇSİNLER...
garez0066
07.Aralık.2012, 21:20
Taraftarlar, kulubun yetistirdigi oyuncuyu her zaman transfer edilmis bir yabancidan daha fazla sahiplenmistir.
Her yil 5 yabanci alip, devre arasinda yollayarak harcadigin parayi bir yerde toplayip sana 4 yil fayda getirecek oyuncya yatirim yaparak ayni parayi harcayabilirsin. Ayrica taraftar bir suru para alip umursamadan oynayan adami mi seyretmeyi tercih eder, yoksa kazandigi az para ile daha iyi ve daha cok para kazananlara kafa tutani mi?
Ayrica iyi oyuncu yetistirirsen Avrupa kulupleri bunu gozardi edecek mi? Hadi 1 tane 2 tane gozardi eder ama sonunda onlara da yuksek paralara oyuncu satmaya baslarsin.
Su anda kulupler oyuncu yetistirmeden, basarili olmadan bir suru para kazaniyor. Bu para da taraftarin cebinden cikiyor. Paranin onemli bir kisminin harcandigi yer de takima asgari seviyede katki yapan oyuncular.
Bunu gore gore taraftar yabanci serbest olsun, takimlarimiz gitsin bu parayi pek de iyi analiz etmedikleri oyunculari almaya harcasin diyorsa kendi istegiyle kazik yiyordur bence.
Halbuki oyuncu yetistirmekten anlayan kulup, oyuncu satin almaktan da anlar. Dogru oyuncuyu, dogru zamanda, dogru fiyata almayi bilir. :)
Taraftar tabii ki kendi oyuncusunu daha çok ister. Alt yapıdan çıkan oyunculara büyük destek verir. Amma-ve lakin taraftarın asıl istediği şey şampiyonluktur. Beşiktaş taraftarını örnek gösterebiliriz. Yıldız oyuncular takımdan ayrıldığında büyük bir memnuniyetsizlik vardı. Ancak takım üst sıralara geçince her şey güllük gülistanlık oldu.
perpetua
07.Aralık.2012, 21:44
Taraftar tabii ki kendi oyuncusunu daha çok ister. Alt yapıdan çıkan oyunculara büyük destek verir. Amma-ve lakin taraftarın asıl istediği şey şampiyonluktur. Beşiktaş taraftarını örnek gösterebiliriz. Yıldız oyuncular takımdan ayrıldığında büyük bir memnuniyetsizlik vardı. Ancak takım üst sıralara geçince her şey güllük gülistanlık oldu.
Taraftar da bir gun futbolu ogrenir. :)
meddah
07.Aralık.2012, 21:53
Şimdi işte bu globelleşen dünyada artık sanayileşmiş futbolda borçlanma yada kulüp yönetiminin şahsi varlıklardan kulüp bütçesine aktarım yapmayı kaldırmak 80 lerin futbol dünyasına dönmek gibi bir şey. Ayrıca bu DEMİRÖREN olayının bir benzerini de ben daha görmedim hiç bir başkan koltuğundan kalkerken ben takıma bu kadar yatırım yaptım geri verin şeklinde. mesela Real Madrid başkanı Perez. Döneminde Brezilyalı Ronaldo ZidaNe Ezeli rakibinden Figo ve daha nice yıldızlar aldı başkanlığı bıraktı bir kaç yıl sonra geri döndü ama olmadığı dönemde hiç bir taş koymadı eski yönetime hatta geldi dünyanın 2 yıldızını aynı anda kadroya kattı hemde dünyanın en iyi hocasıyla birliktee.. Bunlar futbolun güzellikleri işte ama Yazımın başında Hikmet Karaman ve onun savunduğu Platini'nin FİNANSAL FAİR PLAY uygulaması bunlara gölge vuracak işte mesela Fiorentina'lı Jovatic'i büyük bir takımda izlemek varken yada Falcao gibi kariyerinde yavaştan son dmnemine girmiş ve bir anda patlama yapan bir yıldızı daha büyük takımda göremeyeceğiz. İŞTE BU TIPKI FORMULA 1 DEKİ GİBİ EĞER BÜYÜKLERİ GEÇEN BİR BAŞKA TAKIM ÇIKMIYORSA REKABET İÇİN BÜYÜKLERİ ENGELLERİZ zihniyetidir baktılarki özellikle ŞL 1. torbadan giren takımlarla baş edemiyorlar onlarda alttakiler için üstekileri frenlediler...
Sonuç: Hikmet hoca haklı hemde çok haklı ama futbolun tabanı yani seyirci BAKIN TARAFTAR demiyorum futbolu seven bir izleyici buna nasıl bakıyor? bence taraftar gözüyle bakmamak lazım olaya ben izledğim bir maçta görsel şçlen olsun isterim varsın olsun yenilsin tutmasın ama ben Sow'un röveşatalrını, Q7 nin rabonalarını, Melo'nun pittbull sevincini görmek ve yapılacak transferlerinde en az bu ayarda topçular olmasını isterim ha arada Arda gibi Muhammet gibi Semih gibi alt yapıdan da çıksın başımızla beraber ama kalkıpda daha fazla Ardalar yetiştirme masallarıyla DEmirÖren'i istisnasına sığınıp futbolun görselliği ile oynamayın lütfen çünkü başkanı ortadan kaldırınca bir kulübün gelir kaynağı dağılımı ortada: Tribün,yayın geliri,şampiyonluk primleri. Merchandise'ı saymıyorum çünkü Merchandise sadece formayla alakalı değil elbet bunun içinde muglardan battaniyesine hatta kozmetiğine kadar var ama eğer siz sahada takımı ateşleyecek heyecanlandırcak bir başka değişle takıma bir KAHRAMAN bir komutan koymazsanız o taraftar takımının Store'larının ancak önünden geçer... O yüzden sermaye başkansa ve futbolda sermaye şartsa ki EVET ŞART o zaman BIRAKINIZ YAPSINLAR, BIRAKINIZ GEÇSİNLER...
İki noktaya ekleme yapmak istiyorum (veya bakış açısını genişletmek diyelim).
Birincisi, Demirören tam olarak bir "kötü yönetim" istisnası değil sanırım. Daha çok bir saçmalama istisnası sayılmalı. Yoksa Galatasaray da mesela, takribi 10 senedir mali açıdan pek iyi durumda değil. Artı, Cluj ve Braga deplasmanlarında öyle çok da hak edilmeden gelen galibiyetler olmasa, bu sezonki bol sıfırlı transferlere mukabil, günü de kurtaracağı şüpheliydi. Veya Fenerbahçe, belki mali açıdan Türkiye'nin en iyi sirkülasyona sahip kulübü ama yine de bir kenarda faizlerini ödediği küçük bir borç dağı var.
Bir taraftan, gelip cebinden 20 lira koyan başkanın, olağanüstü bir başarı elde edilmedikçe, evvelce birikmiş 100 liralık borç dağına çok fazla bir faydası olmuyor; öbür taraftan, Aziz Yıldırım gibi 15 senedir aynı koltukta oturabilen birileri çıkmadıkça uzun vadeli ince borç kapatma hesapları ister istemez dalgalanıyor. Mesela bir Canaydın gelip bir plan yapıyor, ardından bir Polat gelip bu plana limon sıkabiliyor; veya bir Bilgili'nin finansal hamlelerini gelip bir Demirören dağıtabiliyor; şüphesiz Orman'ın toparladığına da yarın öbürgün bir Bakırbüken'in tüy dikme ihtimali yüksek.
O 100 liralık borç dağları olmasa, her şey daha iyi olur mu, olmaz mı? Biraz da ona bakmak lazım.
İkincisi, altyapıyı, sadece bir kulüp nazarından müstakil bir organizasyon olarak görmeyelim. Herkes parası neyse verip futbolcusunu alabilsin tabii, ama bunları birinin de yetiştirmesi lazım. Ülke genelinde futbol altyapısının durumu "iyi" olduktan sonra, Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş gibi büyük kulüplerin altyapıları isterse en kötüleri olsun. Ama sorun şu ki, tesis, personel, program yatırımı yapabilecek esaslı para da ne yazık ki bu büyüklerde. Faraza Fenerbahçe'nin futbol altyapısını önemsemediği bir ortamda, faraza alt yaş gruplarındaki rakibi Zeytinburnuspor'un "büyüklük" ideali de ister istemez küçük kalır. Bu da ülke genelinde altyapı eğitim seviyesini ve futbolcu kalite/yaş oranını düşürür; Almanya'da Götze, Reus, Kroos gibi adamlar 20 yaşında mental olgunluklarının zirvesindedirler, bizdeyse 30 yaşındaki Semih'in daha öğreneceği şeyler vardır.
Kulüplerin yatırım yapması şart değil, devlet de yapabilir bu yatırımı. Almanya'da olan budur mesela.
heartbreaker007
07.Aralık.2012, 22:22
Kulüplerin yatırım yapması şart değil, devlet de yapabilir bu yatırımı. Almanya'da olan budur mesela.
Evet Devlet olabilir hele ki Almanya gibi milliyetçi bir devlet her ne kadar devlet politikasıyla tesisleşen ve alt yapıya önem veren bir ülkenin altyapılarından kendi vatandaşından çok göç aldığı ülkenin devşirme topçuları çıksa da kaldı ki sen hatırlarsın Bucaspor örneğini vermiştim yani o mantıklada olsa yaptılar.
Ama esas soru şu Avrupa'nın göbeğindeki Almanya futbolda atılama devlet politikasıyla gitti yani belki devlet ve Almanya federasyonu takımlarla koordineli yaklaşmasa belki onlarda gitmeyecekti Kaldıki bunu yapanlarda büyük kulüpler değil yani Bi Bayern Münih hala transfer canavarı hatta yakın geçmişine bakılınca Bundesliga da o sezon kim formdaysa çat seneye Müünih'te Olic Gomez, vs.
Avrupa'da çılgın bonservis bedelleri ödeniyor peki oyuncuların menşeylerine bakıldığında nerden gelme mesela Modric, yada Mascherano, Alexis Sanches, Falcao Agüero, Chicarito, PAto, Mandzukic,Jovatic? ya Güney Amerika yada Hırvat,Çek cumhuriyeti gibi Avrup'da diğer ülkelere nazaran kasaba kıvamında ki ülkeler. AMacaım konuyu siyasete getirmek değil yada kimseyi küçümsemek te değil ama orda yeteneğini belli eden parlayanları büyük takımlar çat die alıor? Hatta bu Fm'ye de sıçramış bir çok iyi oyuncu bakın regen demiyorum gerçek oyuncu var NK Dinamo da Zagreb de peki Real madrid yada City'de Mancini, Alex Fergusun Mourinho, Allegri demiyormu yönetime ya biz bunları getirteceğimize yetiştirelim? Ya altyapı denince ajax gelir ve başında da o altyapıdan çıkmış adam var teknik direktör o bile yönetimden transfer istiyor yani.
Daha önce söyledim ben altyapıya karşı tamamiyle karşı bir insan değilim ama şunu inatla savunuyorum bu iş hava kuvvetlerinde jet pilotu yetiştirmek gibi eğitime 1000 lerle başlarsın ama dönem sonunda sadece 10 pilotun olur bunlardan da ancak 5 i kalifiyelere uyupta göreve gelir. alt yapıdan da istediğin kadar iyi tesisin olsun istediğin kadar iyi politikan hocan olsun en fazla 1-2 tan çıkar oda takım başına ee futbol dediğn 11 as 7 yedeke oynanıosa senin transfere ihtiyacın var hele ki eğer senin ülkenin 2 kulübü avrupa'nın kulüpsel anlamda en büyük 2 turnuvada bir üst tura kalmışsa senin yabancı kontejan sınırlaması koyman, Rakiplerle mücadelede kendi kendine ihanet gibidir. Ayrıca futbolun görselliğini de bozar. bana cvp olarak yazdığın yazımın bir köşesinde belirtmiştim bir yerinde TARAFTAR OLARAK DEĞİL, FUTBOL İZLEYİCiSİ OLARA,K FUTBOLADA GÖRSEL ŞÖLEN OLARAK BAKMAYA ÇALIŞIN... biraz NBA gibi her takımda Kobe ayarında bir topçu olsun hatta bir çok takımda LeBraun Wade, Kobe, Howard gibi galaksi gibi olsun. ha arada gençlere de süre verirsin dünkü gladbach mçında Recep'e Özgür'e olduğu gibi ama kalkıpta Recep'i 11 e yazmasın...
heartbreaker007
07.Aralık.2012, 22:52
Hangi taraftar bana bir söylermisin? Ahmet Dursun Seba gitsin diyen, Nouma'yı kral yapan BJK mi O kadar sorumsuz şımarık olmasına rağmen Lincoln'ü her maçında alkışlayan ve tüm takıma söverken onu ayıran, ALt yapının ürünü olan Arda'ya söven GS'mi yoksa Alex'în HEYKELİNİ diktiği FB taraftarımı? hangi taraftar? Yok öyle birtaraftar kardeşim kusura bakma
perpetua
07.Aralık.2012, 23:12
Evet Devlet olabilir hele ki Almanya gibi milliyetçi bir devlet her ne kadar devlet politikasıyla tesisleşen ve alt yapıya önem veren bir ülkenin altyapılarından kendi vatandaşından çok göç aldığı ülkenin devşirme topçuları çıksa da kaldı ki sen hatırlarsın Bucaspor örneğini vermiştim yani o mantıklada olsa yaptılar.
Ama esas soru şu Avrupa'nın göbeğindeki Almanya futbolda atılama devlet politikasıyla gitti yani belki devlet ve Almanya federasyonu takımlarla koordineli yaklaşmasa belki onlarda gitmeyecekti Kaldıki bunu yapanlarda büyük kulüpler değil yani Bi Bayern Münih hala transfer canavarı hatta yakın geçmişine bakılınca Bundesliga da o sezon kim formdaysa çat seneye Müünih'te Olic Gomez, vs.
Avrupa'da çılgın bonservis bedelleri ödeniyor peki oyuncuların menşeylerine bakıldığında nerden gelme mesela Modric, yada Mascherano, Alexis Sanches, Falcao Agüero, Chicarito, PAto, Mandzukic,Jovatic? ya Güney Amerika yada Hırvat,Çek cumhuriyeti gibi Avrup'da diğer ülkelere nazaran kasaba kıvamında ki ülkeler. AMacaım konuyu siyasete getirmek değil yada kimseyi küçümsemek te değil ama orda yeteneğini belli eden parlayanları büyük takımlar çat die alıor? Hatta bu Fm'ye de sıçramış bir çok iyi oyuncu bakın regen demiyorum gerçek oyuncu var NK Dinamo da Zagreb de peki Real madrid yada City'de Mancini, Alex Fergusun Mourinho, Allegri demiyormu yönetime ya biz bunları getirteceğimize yetiştirelim? Ya altyapı denince ajax gelir ve başında da o altyapıdan çıkmış adam var teknik direktör o bile yönetimden transfer istiyor yani.
Daha önce söyledim ben altyapıya karşı tamamiyle karşı bir insan değilim ama şunu inatla savunuyorum bu iş hava kuvvetlerinde jet pilotu yetiştirmek gibi eğitime 1000 lerle başlarsın ama dönem sonunda sadece 10 pilotun olur bunlardan da ancak 5 i kalifiyelere uyupta göreve gelir. alt yapıdan da istediğin kadar iyi tesisin olsun istediğin kadar iyi politikan hocan olsun en fazla 1-2 tan çıkar oda takım başına ee futbol dediğn 11 as 7 yedeke oynanıosa senin transfere ihtiyacın var hele ki eğer senin ülkenin 2 kulübü avrupa'nın kulüpsel anlamda en büyük 2 turnuvada bir üst tura kalmışsa senin yabancı kontejan sınırlaması koyman, Rakiplerle mücadelede kendi kendine ihanet gibidir. Ayrıca futbolun görselliğini de bozar. bana cvp olarak yazdığın yazımın bir köşesinde belirtmiştim bir yerinde TARAFTAR OLARAK DEĞİL, FUTBOL İZLEYİCiSİ OLARA,K FUTBOLADA GÖRSEL ŞÖLEN OLARAK BAKMAYA ÇALIŞIN... biraz NBA gibi her takımda Kobe ayarında bir topçu olsun hatta bir çok takımda LeBraun Wade, Kobe, Howard gibi galaksi gibi olsun. ha arada gençlere de süre verirsin dünkü gladbach mçında Recep'e Özgür'e olduğu gibi ama kalkıpta Recep'i 11 e yazmasın...
Futbola gorsel solen olarak baktigim icin bu is ikinci sinif yabancilari getirmekle olmaz diyorum. :)
Turkiye Avrupa futbolunun gobeginde degil, kenarinda. O yazdigin Falcao, Aguero, Mascherano vs. Turkiye'ye gelmek istemiyor. O oyuncular daha 17-18 yasindayken ileride milli takimin futbolcusu olacaklari belli. Ve milli bu onemli takimlarin futbolcusu olacaklarina gore hic biri gidip Avrupa'nin 11. liginde oynamayi kabul etmiyor. Ne kadar para verirsen ver. Ne o yasta Turkiye'ye gelerek butun kariyerlerini cope atacak kadar ahmaklar, ne de menajerleri buna izin verecek kadar ahmak.
Senin yapabilecegin, bu oyuncularin bir alt kademesinde gelisime acik olan ama ogrenmesi gereken bir cok sey olan oyunculari daha ucuza alip, onlari ust yapida egitip parlatman (bakiniz Lucescu'nun Brezilya transferleri). Iyi guzel de bir kac teknik direktor disinda futbolcu egitme kulturun yok. Olsa zaten alt yapidan kaliteli futbolcu cikartirdin.
Bizim ligimize gelerek kariyerlerini bir ust sinifa cikartabileceklerini dusunseler, gelirler. Ama dusunmuyorlar cunku biz kendi futbolcumuzu yetistirip yurt disina yollayamiyoruz. Milli takimimizin yarisi Almanya'da yetismis. O zaman Turkiye super ligine gelecegine adam 1-2 yil Almanya ikinci ligine gider, kendisini gelistirir, daha yuksek paralar kazanacagi takimlara transfer olur. 28 yasindan sonra Turkiye'ye gelip parasini kazanir. 20 yasinda gelip 25 yasinda futbol hayatini bitirmek yerine.
Biz Turkiye'de kaliteli futbolu ancak kendimiz futbolcu yetistirdigimizde izleriz. Baskalarinin posasi cikmis oyuncularini alinca degil.
heartbreaker007
07.Aralık.2012, 23:37
Turkiye Avrupa futbolunun gobeginde degil, kenarinda. O yazdigin Falcao, Aguero, Mascherano vs. Turkiye'ye gelmek istemiyor. O oyuncular daha 17-18 yasindayken ileride milli takimin futbolcusu olacaklari belli. Ve milli bu onemli takimlarin futbolcusu olacaklarina gore hic biri gidip Avrupa'nin 11. liginde oynamayi kabul etmiyor. Ne kadar para verirsen ver. Ne o yasta Turkiye'ye gelerek butun kariyerlerini cope atacak kadar ahmaklar, ne de menajerleri buna izin verecek kadar ahmak..
Ben yukarıda yazan yıldızların isimlerini yazarak şunu kastetmiştim bu oyuncuları transfer eden kulüpler bu oyuncuları genç yaşta transfer ediyor, kendi ülkesindeki hatta kendi alt yapısındaki yaşıtlarının olmasına rağmen yani transfer etme yoluna gidiyor yetiştirme değil uğraşmıyor. Ayrıca son 5-6 yıldır ligde 3 büyüklerden tut anadolu takımlarına kadar çok iyi oyuncular geliyor artık dediğin gibi çıkmalar değil bence biraz haksızlık ediyorsun ki hel bu sene çok kaliteli yabancılar var bir BJk bile küçülme politikasında bir Mc Gregor ve Escude transferi yapıp ara transferde Nene'den bahsedebiliyor. Ligimizdeki oyuncuların hemen hemen hepsi milli takımlarında. Biz ise hala Recep Niyaz Özgür Çek Orhan Şam için Gökhan Gönül'ün Caner'in yedeği diye şans bulamadı diye yakınıyoruz as olsa ne yazar belli sıradan oyuncu işte hatırlatırım Arda bir Uefa maçında parladı formayı kaptı Dünkü FB'den Egemen, Stoch Krasic hariç hangisine yetiştirmek adına şans verirsin yada başka türlü sorayım bu topçular için mi yabancı kontejanı azalsın diyorsunuz? yapmayın lütfen yapmayın haa olsun Birer Arda yada bir tık altı eyvallah derimki asları çok sağlam ama dünkü FB de bir tek üzüldüğüm nokta Sezer ÖZTÜR'ÜN OLMayışı işte bak mesela o çocuktan olur yetenekte var en azından ışık var ama değil Arda'lar bana sıradan oyuncu yeter, yeterki yerli olsun diyorsanız onu bilemem...
perpetua
08.Aralık.2012, 00:43
Ben yukarıda yazan yıldızların isimlerini yazarak şunu kastetmiştim bu oyuncuları transfer eden kulüpler bu oyuncuları genç yaşta transfer ediyor, kendi ülkesindeki hatta kendi alt yapısındaki yaşıtlarının olmasına rağmen yani transfer etme yoluna gidiyor yetiştirme değil uğraşmıyor. Ayrıca son 5-6 yıldır ligde 3 büyüklerden tut anadolu takımlarına kadar çok iyi oyuncular geliyor artık dediğin gibi çıkmalar değil bence biraz haksızlık ediyorsun ki hel bu sene çok kaliteli yabancılar var bir BJk bile küçülme politikasında bir Mc Gregor ve Escude transferi yapıp ara transferde Nene'den bahsedebiliyor. Ligimizdeki oyuncuların hemen hemen hepsi milli takımlarında. Biz ise hala Recep Niyaz Özgür Çek Orhan Şam için Gökhan Gönül'ün Caner'in yedeği diye şans bulamadı diye yakınıyoruz as olsa ne yazar belli sıradan oyuncu işte hatırlatırım Arda bir Uefa maçında parladı formayı kaptı Dünkü FB'den Egemen, Stoch Krasic hariç hangisine yetiştirmek adına şans verirsin yada başka türlü sorayım bu topçular için mi yabancı kontejanı azalsın diyorsunuz? yapmayın lütfen yapmayın haa olsun Birer Arda yada bir tık altı eyvallah derimki asları çok sağlam ama dünkü FB de bir tek üzüldüğüm nokta Sezer ÖZTÜR'ÜN OLMayışı işte bak mesela o çocuktan olur yetenekte var en azından ışık var ama değil Arda'lar bana sıradan oyuncu yeter, yeterki yerli olsun diyorsanız onu bilemem...
Bu takimlar Falcao vs. gibi oyunculari dunyanin en iyileri oldugu icin transfer ediyor. Transfer ettigi adam mevkisinin dunyada en iyi 2-3 oyuncusundan birisi. Bu takimlar da en tepeye oynadigi icin en iyileri almak zorunda zaten.
Ama birileri yetistiriyor. Kim yetistiriyor? Guney Amerika ulkeleri. Peki bu guney amerika ulkelerinden Falcao gibi cok kaliteli oyunculari almak icin takimlar kac tane pek gelecegi olmayan oyuncuyu alip, kendilerinin alt yapisi olarak isleyen kulupere para aktariyor?
Alt yapida yetistirecek genc bulamiyorlar ki yetistirsinler.
Ispanya'da topu topu 3.6 milyon erkek var 0-14 yaslari arasinda.
Arjantin'de 5.4 milyon.
Birlesik Krallik'ta 5.5 milyon
Kolombiya'da 6 milyon
Turkiye'de 10 milyon.
Brezilya'da ise 25 milyon. Adamlar bosuna surekli bu kadar cok sayida kaliteli futbolcu cikartmiyorlar. Bu nufusun en iyilerini alip egitiyorlar.
Ama tabii bu oyunculari alan ulkeler zengin ulkeler. Genc erkek 3.6 milyon olsa da Ispanya'nin, futbolcu olmayi dusunup egitimini bir kenara itme riskini almayacaktir bu 3.6 milyonun cogu. Onlar da Brezilya, Arjantin, Kolombiya gibi hem kulturlerine yakin, hem de daha alt seviyede gelir sahibi ulkelere para yollayip oyuncu yetistirilmesini tesvik ediyor.
Bize futbolcu yetistirmesi icin para yollayabilecegimiz bir ulke var mi? Bu dinlerine sadik guney amerika ulkelerindeki genc futbolculara, Musluman bir ulkeye gitmek istermisin diyse sorunca verdikleri cevaplar, bizim Turk oyunculara Hristiyan bir ulkeye gitmek istermisin diye sorulunca verilen cevaplardan farkli olmuyor. Guney Amerikali futbolcular, Ingiltere'ye gitme konusunda bile mirin kirin ediyorlar. Ismael Aissati'nin gecen gun verdigi roportajda cok ilginc bir yorumu vardi. Turkiye'de kendisini rahat hissettigini, her seyi rahatlikla yiyebildigini soyluyor (tabii Hollanda'da domuz yenildigi icin). Bu adam ustelik Hollanda dogumlu. O kulture alismis olmasi gerekir degil mi? Ama gorunuyor ki pek de alisamamis. Firsati bulunca musluman bir ulkeye kacmis.
Memleketimizde milyonlarca genci yetistirmek dururken parayi yurt disina yollayip, baskasina mi yetistirtecegiz futbolcumuzu? Ayrica kime yetistirtecegiz? Oyle bir ulke olmasi lazim ki oradan Turkiye'ye geldiginde yabancilik cekmeyecek. Ne dil, ne de yasam farkli olmayacak.
Genc nufusu 1 milyon kisi olan Azerbeycan mi yetistirecek bize futbolcu?
Veya 3.7 milyonluk genc nufusu olan Ozbekistan mi?
2 milyonluk Kazakistan mi?
Onlar yetistirebiliyor olsalar, kendilerine yetistirirler herhalde.
Bunu yapamiyoruz. Peki ne yapiyoruz. Baska ulkelerin yetistirip, en ust kademeye gidemeyen veya en ust kademede oynamis ama artik orayi kaldiramayan futbolcularini aliyoruz. Ustelik ederinin ustune aliyoruz.
Sonra baskanlar diyor ki dunya kulubu olacagiz sunu yapacagiz bunu yapacagiz. Hepsi goz boyama. Hepsi yalan.
Varilan her sonucun bir nedeni vardir. Fransizlar futbol oynayacak Fransiz bulamiyor ki Afrika'daki eski somurgelerindeki gencleri egitip futbolcu yapiyorlar ve milli takimlarinda oynatiyorlar. Belcika da aynisini yapiyor.
Almanya'da Alman gencler futbola fazla ilgi gostermiyor ki oraya gelmis iscilerin cocuklarini egitip, milli takimlarinda oynatiyorlar. Isvicre ve Avusturya da aynisini yapiyor.
Ispanyollar futbol oynatacak fazla genc bulamiyor ki Guney Amerika kuluplerine futbolcularin ederinden fazla para odeyip o ulkelerdeki takimlarin futbolcu yetistirmesini tesvik ediyorlar. Italyanlar da tipa tip ayni davraniyorlar.
Portekizliler de Ispanyollar gibi davraniyor. Ama onlar futbolcunun esas kullanicisi olmak yerine, futbolculara deger katip diger takimlara satan araci kurum rolundeler.
Ingilizler futbollarini butun dunyaya satiyor. Futbolcularini satamiyorlar ama futbollarini satiyorlar. Butun dunya o ligi izlemek icin para oduyor. O parayi da en iyi futbolculari almak icin harciyorlar. Bu dunya ikinci bir Ingiliz ligini kaldiramaz cunku gelir bolunur. O lig tektir. O ligin kalitesi bir gun duserse, yerine gececek lig de Turk ligi olmayacaktir.
Biz kendimize bir rol bicmeliyiz. Bu liglerin kotu bir kopyasi olmaya calisarak onlarla yarisamayiz (son 10 yildir da yarisamadik). Onlardan ogrendiklerimizi, kendimize uyarlayip kendimizin kuvvetli oldugu yonleri one cikartarak onlarla yarisir, onlari gecebiliriz.
Neyse, bu konuda benim fikrim sabit. Gun gectikce de daha sabitlesiyor. Yabanci futbolcu dusmani da degilim kesinlikle. Sadece agizdan dolma Real Madrid soyle transfer yapiyor, bilmem kim boyle transfer yapiyor, bizim kulupler de yapar diye dusunemiyorum. Hayal gucum izin vermiyor.
Ek: Ayip olan Orhan Sam'in oynamasi degil. Ayip olan Orhan Sam'in Turkiye'nin en iyi (atiyorum) 5. sag beki olmasi. 20-25. en iyi olmasi gerekirken.
cemre29
08.Aralık.2012, 02:37
Ben bazi arkadaslarin yazdiklarina katilmakla beraber eklemek istedigim bazi seyler var.Ilk olarak altyapi dedigimiz kavram artik cok genis bir kavram.Yani Kroos 13 yasina kadar bi takimda oynadi sonra munihin altyapisina katildi diye munihin altyapisinda yetismedi demek bence mantiksiz aynisi messi icinde gecerli messi barcelonaya gelmeden once newells formasi giyiyordu.Bence bizim buyuk takimlarin yapmasi gereken real madrid chelsea gibi buyuk paralara yabanci almak degil cunku bizde o maddi guc ve mentalite yok bence bizim yapmamiz gereken sey porto benfica bilbao sunderland gibi ozellikle porto gibi nispeten yetenekli ama daha asagida kalmis kaliteli oyunculari bulup onlari parlatip satmaktir.Zira artik oyuncu yetistirmekte satin almakta pahali oldugu icin gelecekte kar etmesi yuksek bir iki transfer icin bi takim paralar verip daha sonra daha fazla kazanmak bana daha mantikli geliyor.
Bende bunun icin yabanci sinirina karsiyim bizim turk oyuncular yabanci oyuncularin arkasinda kalmak istemiyorsa daha cok calismali bi sezer senelerdir alexin yerine gecemiyorsa semih yillardir yedek klubesinden cikamiyorsa bu yabanci futbolcunun sucu degildir diye dusunuyorum.
heartbreaker007
08.Aralık.2012, 02:53
Ek: Ayip olan Orhan Sam'in oynamasi degil. Ayip olan Orhan Sam'in Turkiye'nin en iyi (atiyorum) 5. sag beki olmasi. 20-25. en iyi olmasi gerekirken.
İşte anlaşamadığımız nokta bu ztn kardeşim sen bana bir ülke göster ama kulüpsel anlamda ama devlet politikasıyla olsun tamamen alt yapı ve genç akademilerle oyuncu yetiştirsin ve her mevkide (verdiğin 20-25 rakamını ironik olarak kabul ediyorum...) en az 5-6 tane alternatifli topçusu olsun YOK olamaz senin nufus örneğine bakılırsa o zaman son atılımlarıyla Çİn'in Japonya'nın dünya sıralamasıında ilk 5 te olması gerekir.
Sorun şu her altyapıdan Kalede: Volkan-Cenk-Onur
Defansta: Gökhan Gönül sol bek yok) Egemen-Toroman (semih Kaya henüz zikredilecek kadar gelişmedi bence o kalitede de değil)
Orta sahada Emre-Arda-Topal-Selçuk İnan
Forvette HAKAN ŞÜKÜR-Burak Yılmaz
bu kalitede bu teknikte bu meziyetlerde topçu YETİŞTİRMEK DEMİYORUM bulursan ve onları GELİŞTİRMEK için vaktin zamanın camianın sabrı varsa o kalifiyelerde hocaların varsa tamam şubat döneminde kalksın yabancı kontejanı ama biz 3 senedir elimizde tek değer olarak Arda'yı tutabiliyorsak yerine yenisini koyamıyorsak ve bu SİSTEMSİZLİKTEN ÜSTÜNE DÜŞÜLMEMESİNDEN DEĞİL ASLINDA HAYATIN BİR GERÇEĞİ İSE yani iyi futbolcu nadir çıkıyorsa bırak Manisaspor Gaziantep Gençlerbirliği v.s kulüpler oyuncu yetiştirsin ztn ligin 18 takımlı formatında figüran takımların düşmemeye oynamaktan başka rolü olsun ama senin liginin ilk 2 si ŞL ayrıca kontejan v.s ile de 2-3 takımı UEFA ya yolluyorsan yabancı kontejanını azaltmak yerine arttırki yukarıda olmayan sol beke en az 2 alternatifli forvet hattına keza öyle kanat oyuncuları için de aynı şey geçerli yani kısacası 38 i yerel en kötü ihtimallede 8 uluslararsı maçlık bir periyotta 5 yabancıyla mücadele edemezsin ya sol bek yok milli takımda peki yabancı kontejanı inince altyapıya yönelince bu sayı kaç artacak KAÇ SENEDE ARTACAK? en azından bu sistemle kör topal da olsa üst tura kalıorsun bişeyler yapıosun diğer türlü nasıl olacak taraftarın sabrı yok yönetimin mali konuda kendisini döndürmesi lazım tamam sportif başarı primine kimse bel bağlamıyor da bunu neyle yapacak? Orhan Şam'ın formasını satarak mı yada Oğuzhan'lı bir zamanlar Sergen'in giydiği 10 numaralı Olcay Şahan'ın sahada çıktığı BJK'nin kombine satışlarıyla mı? Bu seneye kadar, Tarihinde en kötü sezonunu geçirdiğinde bile İnönü'yü dolduran Çarşı maçlara gitmez oldu Kombine ve bilet satışları ortada bunu ben uydurmuyrum tribün bölünmüş en zor anında bile TEK vucut olan BJK taraftarı bölünmüş durumda neden? kaldı ki onlar bu konuda her zaman destek oldular peki şimdi kendi başlarına geldi neden bir küskünlük var? En baştan belirtttiğim gibi Futbol artık spor değil rakibinin gerisinde kalmak kadar yaralıyıcı bir olay daha yok?
Yaklaşımını hep Wegner'e benzettim bunu da belirttim eğer o adamı takip ediyorsan bu sene o adam da bir hüzün var sıkıntı var sanki yaptığı işten zevk almıomuş gibi çünkü senin düşüncelerinin fikir babası olan kendisi bile artık yenildi evet dünya futboluna çok topçu Arsenal'e iyi paralar kazandırdı ama taraftar(ki bu oyunun temel parçası) dünya futboluna kattığı yeteneklerle yada transferden, kulübe kazandırdığı milyon poundlara değil, kazandığı kupalarla tatimin oluyor ve kazanamadığı ve bu yüzden de takımdan giden hemde ezeli rakiplerine kaptırarak kaybettiği oyuncular yüzünden eleştiriyor? işte fm de basın toplantısında sorulan soruya her zaman verdiğim cevap gibi Galibiyet geldikçe kimin oynadığının bir önemi yok. Bu nokta da bir amadiyerek son sözü koyuyorum TÜRK futbolcuların ağırlıklı olcaağı ve sadece 5 yabancıyla sınırlanan bir takımda bu sözü söylemek imkansız...
heartbreaker007
08.Aralık.2012, 03:06
Ben bazi arkadaslarin yazdiklarina katilmakla beraber eklemek istedigim bazi seyler var.Ilk olarak altyapi dedigimiz kavram artik cok genis bir kavram.Yani Kroos 13 yasina kadar bi takimda oynadi sonra munihin altyapisina katildi diye munihin altyapisinda yetismedi demek bence mantiksiz aynisi messi icinde gecerli messi barcelonaya gelmeden once newells formasi giyiyordu.Bence bizim buyuk takimlarin yapmasi gereken real madrid chelsea gibi buyuk paralara yabanci almak degil cunku bizde o maddi guc ve mentalite yok bence bizim yapmamiz gereken sey porto benfica bilbao sunderland gibi ozellikle porto gibi nispeten yetenekli ama daha asagida kalmis kaliteli oyunculari bulup onlari parlatip satmaktir.Zira artik oyuncu yetistirmekte satin almakta pahali oldugu icin gelecekte kar etmesi yuksek bir iki transfer icin bi takim paralar verip daha sonra daha fazla kazanmak bana daha mantikli geliyor.
Bende bunun icin yabanci sinirina karsiyim bizim turk oyuncular yabanci oyuncularin arkasinda kalmak istemiyorsa daha cok calismali bi sezer senelerdir alexin yerine gecemiyorsa semih yillardir yedek klubesinden cikamiyorsa bu yabanci futbolcunun sucu degildir diye dusunuyorum.
Senin verdiğin örnekte Portekiz lginde bir istisna var BREZİLYA'LI oyuncular yabancı statüsünde sayılmıyor bizde daha AB statüsü yok Ayrıca Sezer Semih örneğinde özellikle Semih örneğinde(sezer biraz şansızdı) sana katılıyorum bizim kulüplerimiz o kadar da transfer budalası değil en azından GALATASARAY ve FENERBAHÇE için bu geçerli eğer mevkisinde iyi olsalardı transferde önüne geçecek bir topçu almazlardı. Sabri örneği mesela Tamamen Terim'in eseri yani keşfediliş şans verme v.s ne oldu Fatih Terim neden sırtını dönmek zorunda kaldı adamı unuttu resmen ve Ebue'ye şans verdi ya koskaca GS da kale ve defansta sadece 1 Türk olması ne Galatasaray'ın nede Türk futbolunun ayıbı bu İspanya'da da böyle Fransa'da da böyle İtalya'da defansta olmasa da başka mevki için böyle neden zordur topçu yetiştirmek yada futbolcu piyasası da her piyasa gibi ULUSAL BAZDA TALEBİN ÇOK ARZIN KIT OLDUĞU Bir dengededir bu dengeyi ancak alımla yani transferle yakalayabilirsin yoksa ispanya liginde 20 takım war her İspanyol t takımının bir Puyol yada Alman liginde her takımun bir Neuer çıkarması imkansız bu olamazda ztn
Yıllarca Özer'i bekledim ben Alex ayrı yorum yapıo yok Arda'dan daha iyi yok çok teknik şu bu sakat dedik tam düzeldi yine aynı yerden demekki kendine bakmıyor burda suç alt yapıda değil topçu dediğn hele birde üstüne titreniyorsa kendine bakacak kaldı ki Özer Almanya'da yetişmiş yani o disiplinle harmanlanmış bir şey demekki Özer o kadar beklenildiği gibi bir oyuncu değilmiş şimdi KAsımpaşa'da ama Fenerbahçe'nin Özer'i Recep Niyaz'ı Salih Uçan'ı olsun etsin diye bekleyecek ne vakti ne sabrı ne de bunların gereği var Hele ki ŞL şampiyonu takımdan Meireles'i, nağmağlup Serie A şampiyonu olan ve ŞL direk katılma hakkına sahip takımdan Krasic'i Fransa'nın süpriz lig şampiyonluğu ve yükselen performansının 2 numaralı ismi Sow'u alma imkanına sahipse Orhan Şam Serdar Kesimal Mert Günok gibi topçulara forma vermek ihanettir futbola yapılmış saygısızlıktır buna zorlayan federasyonda yezid'dir gözümde
heartbreaker007
08.Aralık.2012, 03:32
Futbola gorsel solen olarak baktigim icin bu is ikinci sinif yabancilari getirmekle olmaz diyorum. :)
Eğer 2. sınıf yabancı benim milli takımımın sol bekinden forvetinden kanat oyuncusundan kalecisinden daha iyi bir performans yada daha fazla yetenek maç içinde bir anda skora etki eden katkıyı yapıosa bende kendi futbolcum yerine onu sahada görmeyi tercih ederim misal Karabüklü Shelton adam evet 2. sınıf hatta belki 3. sınıf topçu ama adamın bir kozu war HIZLI varmı onun kadar hızlı bir topçu milli takım havuzunda. yad Nobre daha Fener'e geldiğinde Alex'in bonusu die dalga geçiolardı hala Keşke Nobre Türk olsa mİLLİ takımda oynatsak diyoruz kalitesine baktığında 2. sınıf demezsin forvet mevkiinde ama Batuhan'dan Sercan Yıldırım'dan daha iyi mi gol sezgileri konusunda evet o zaman varsın Batuhan'a şans verilmesin varsın Sercan Yedek otursun golü nede olsa Nobre atıo
Ne basit örnekle Fenerbahçe'de bir dönem Atkinson vardı (amacım ezeli rakiplerime taş atmak değil) adam geldi sadece 3 takıma karşı oynadı 6 sınıda de kazandırdı Ali Şen gitti oğlunun altında ki 500 SEL i aldı ona verdi adam takıldı gitti yeter bak futbolun bir görsel güzelliği 6 derbi kazandıran topçu. yada süleymane Youla, giydiği her anadolu takımında BJK'ye gol attığı için en azından alalım bize gol atmasın mantığı ile transfer edilmiş ama 5 maç bile oynayamamış bi forvet buda espiritüel yönü ama sonuçta bir hoşluğu, yada Tabata örneği sonuçta yerel pazarda yabancı satabilme özgürlüğü zamanında ganalı JANSON, Preko gibi vs yabancı kontejanı el kol bağlar hele ki ülkenin gençlerinin önünü açmak onları yetiştirmek masalı ile kadrondaki 10 yabancı senin alt yapında yada Türkiye'nin ücra köşesinde keşfettiğin yeteneğe şans vermene engel olmaz aksine o mevkide eğer güvenilirse bu çocuk beni yüz üstü bırakmaz oynar derse başka mevkiye eksiği olan yere yabancı transferini 1 fazla yapar sakatlık vb risklere göre mesela Fenerbahçe en az 2 sol beke ihtiyacı var ee ülkede sol bek yok o zaman ne yapacak 1 si 1. sınıf diğeri onun yedeği olcak 2. sınıf yabancı alacak en azından Hasan Ali'nin sıfıra kadar inip orta açma korkusu yüzünden bize çektirdiği çile ortadan kalkacak...
perpetua
08.Aralık.2012, 04:24
Kulup olarak Brezilya futbolcu yetistiriyor, Arjantin futbolcu yetistiriyor, Hollanda futbolcu yetistiriyor... Cunku rekabet edebilmelerinin tek yolu bu. Brezilya'nin en iyi (atiyorum) 70. sol beki su anda Bursaspor'un sol beki. Brezilya'nin en iyi (atiyorum) 150. orta saha oyuncusu Antalyaspor'un onemli bir oyuncusu. Brezilya'nin en iyi (atiyorum) 60. on liberosu bizim milli takimin banko futbolcusu oldu.
Brezilya bosuna 28-29 yasina gelen futbolcularin cogunu milli takimdan uzaklastirip surekli bir cok 24-25 yasindaki futbolcularla turnuvalara katilmiyor. Alttan surekli futbolcu geliyor. Yasi ilerleyenleri alttan surekli iten bir grup var. 25-30 yil once Brezilya savunma yapamazdi. Son yillarda dunyanin en iyi stoperleri Brezilya'dan cikiyor.
Devlet degil ama Federasyon olarak Fransa, Ingiltere ve Almanya futbolcu yetistiriyor. Takimlara alt yapilarda nasil futbolcu yetistirilecegi konusunda kriter koyarak bu kriterlere uyan takimlari tesvik ediyor. Fransa'nin yetistirdigi ama Fransa icin oynamayan bir cok futbolcu var. En guzel ornek de Drogba. Kamerun, Cezayir, Mali, Senegal vs. gibi ulkelerin milli futbolcularinin yarisi Fransa'dan yetisme.
Devlet olarak Cin futbolcu yetistirmiyor. Olimpik sporcu yetistiriyor. Son 5 olimpiyatta aldiklari madalya sayilarini takip ederek bunu gozlemlemek mumkun. Bir gun futbola da bulasirlarsa onda da eminim cok iyi bir takim ortaya cikartirlar. Ama saniyorum takim sporu yerine bireysel sporlarla daha cok ilgileniyorlar.
Devlet olarak Ispanya sporcu yetistirmek icin tesvik veriyor. Bosuna teniste, basketbolda, futbolda bu kadar cok sporcu yetistirmiyorlar.
Japonya'nin en cok oynanan sporu Beyzbol (1800'lu yillarin sonundan beri oynaniyor). Futbol'da profesyonel liglerinin kurulma tarihi 1999. Yani bizden 40 yil sonra. Onlarin yetistirdigi kac futbolcu ust duzey liglerde oynadi/oynuyor. Bizim kac tane? Onlar FIFA siralamasinda kacinci siradalar, biz kacinci siradayiz?
ABD'de sporcu yetistirmek bir ovunc kaynagi. Orta okul ve lise seviyesinde devletin aktardigi paralarla sporcu egitimi yapiliyor. Yetenekli olanlarin sporu ogrenmesi ve gelistirmesi saglaniyor. Okullar arasinda bolgesel, sehir, eyalet, ulke bazinda turnuvalar yapiliyor. Universiteler hem ulke icinde, hem de yurt disindan yetenekli sporculara bedava universite egitimi veriyor. Onlarin da olimpiyatlarda ne yaptigini gayet iyi biliyoruz. Futbol ligleri 1993'te kuruldu. Ozellikle Nike'nin sponsorlugunda yetenekli genc sporcularla ozel ilgilenilip ileride milli takimda oynamalari icin hazirlaniyorlar.
Yani herkes birseyler yapmak icin cabaliyor. Biz? Bizim futbol felsefemiz nedir? Teknik becerisi yuksek oyuncu mu yetistirmeye calisiyoruz yoksa fiziksel kapasitesi yuksek oyuncu mu? Bu oyunculara fizikleriyle oynamalari icin yeterli futbol disiplinini, teknikleriyle oynamak icin yeterli futbol bilgisini verebiliyormuyuz?
-0-
Bu arada Wenger'in yaptigina katilmiyorum. Ve benim yazdiklarimin fikir babasi da degil. Benim yazdiklarimin fikir babasi, Avrupa'da futbolun son 100 yildaki gelisimi.
Wenger'in yanlis yaptigi iki is var:
1. Alt yapidan az oyuncu cikartabilmesi. Cikan oyuncularin cogu 17-18 yasinda, diger kuluplerden yuksek maas odeyerek transfer edilen gencler.
2. Takimda onemli seviyeye gelmis futbolculara yuksek maas odemek istememesi ve bu nedenle kulubun temel taslarini kaybederek zor maclarda takimi tasiyacak tecrubeli oyunculara sahip olamamasi.
Ben Wenger kadar kati da dusunmuyorum. Yuksek paraya oyuncu almaya da karsi degilim.
Ama bir kulubun temel taslarinin ve en onemli oyuncularinin o takima en gec 19-20 yaslarinda gelmis kulubu sahiplenmis olmasi gerektigini dusunuyorum. Takima 1 yil once gelmis oyuncunun takimin kaptani olmamasi gerektigini dusunuyorum. Alttan cikan veya genc alinmis futbolcularin, o kulubun futbol felsefesine uygun bir sekilde yetistirilmis ve birbirine uyumlu olmasi gerektigini dusunuyorum. Bir takimda en azindan boyle 14-15 futbolcu olmasi gerektigini dusunuyorum. Futbolcularin gozleri kapali oynayabilecek kadar birbirlerini tanimalari gerektigini dusunuyorum.
Benim dusuncemi birisine benzeteceksen, daha cok Alex Ferguson'a yakin. Eminim Ingiltere'de alt yapilar icin 150km kurali olmasa (Ingiliz kulupleri tesislerden en fazla 150 km uzaklikta olan gencleri egitebiliyor) Man Utd'in alt yapisindan cok daha fazla futbolcu da cikardi son 20 yilda. Ornegin bu kural o donemde olsaydi David Beckham ve Ryan Giggs Man Utd alt yapisindan cikmazdi ve belki de bu isi daha az beceren kuluplerin eline dusup hic bu kadar gelismezlerdi. Alt liglerden veya baska takimlarda daha pek sure bile almadan transfer ettigi oyuncularla uzun sure calisarak hep kulubu belirli bir seviyede tutmayi basariyor.
Bizde Italya arti Hollanda arti Ispanya kadarlik nufus var. Bu ulkelerin yetistirdigi futbolcularin yarisi kadar futbolcu yetistirsek rahatlikla Avrupa'nin en iyi 5. ligi oluruz gibi geliyor bana. Daha kaliteli yabancilar da Turkiye'de oynamak icin can atar. Yurt disindan birileri bizim futbol maclarimizi izlemek icin para oder. Bu paralar sayesinde takimlar transferler yapabilir. Sadece bir kac buyuk takim degil, butun hepsi bu tip transferleri yapabilir.
Bu tabii ki 3 gunde yapilacak bir is degil. Ama vasat bir futbol ulkesi olmaya devam etmek mi istiyoruz yoksa daha uste cikmayi mi?
Bana daha uste cikmak istiyoruz gibi geliyor. Daha uste cikmanin yolu da futbolcu yetistirmek. Yurt disindan vasat futbolcu getirmek degil.
RaSenGan
09.Aralık.2012, 02:23
Yabancı sınırını anladım da ligte yıllarca oynayan yabancı oyuncular neden Türk olmuyor ? Önceden vardı bu olay şimdi neden yok ? Mesela ben Galatasaray'la 2018'deyim şu an.Dany ve Muslera hala takımda.Ama Türk olmadılar.Dany bir 8-10 yıldır burdadır en az.Kaldırıldı mı bu olay ? En azından azaltılan yabancı sayısında çok iş görürdü bu olay.
perpetua
09.Aralık.2012, 13:45
Yabancı sınırını anladım da ligte yıllarca oynayan yabancı oyuncular neden Türk olmuyor ? Önceden vardı bu olay şimdi neden yok ? Mesela ben Galatasaray'la 2018'deyim şu an.Dany ve Muslera hala takımda.Ama Türk olmadılar.Dany bir 8-10 yıldır burdadır en az.Kaldırıldı mı bu olay ? En azından azaltılan yabancı sayısında çok iş görürdü bu olay.
Birisi 2010, digeri 2011'de Turkiye'ye geldi.
Dany'nin vatandasliga basvurma hakki 2015'te, Muslera'nin 2016'da basliyor.
Vatandasliga basvurduktan sonra Turk statusunde oynayabilmeleri icin 5 yil daha Turkiye'de oynamalari gerekiyor.
Yani en erken birisi 2020, digeri de 2021'de Turk statusunde oynayabilir.
Tek istisna Turk milli takiminda oynama hakkina sahip oyuncular icin. Onlar 5 yil sonra Turk statusune geciyor. Ama onlar da Turk milli takiminda oynama isteme/istememe durumuna gore vatandas oluyor 5 yil sonunda.
heartbreaker007
09.Aralık.2012, 15:27
.Daha uste cikmanin yolu da futbolcu yetistirmek. Yurt disindan vasat futbolcu getirmek degil.
O zaman orta yol bulunurak yapılsın bu olay ne yabancı kontejanına sınırlandırma getirsin ne de altyapıya yönel diye de baskı yapılsın.
güzel bir tartışma oldu sen altyapılarda ne cevherlerin olduğunu ve bunlara yönelmektense avrupa'nın çakmkalarını getirmekten çocuklar şans bulamadığını dile getirdin, Bense aslında o kadar fazla olmadığını olamayacağını, var olanında ztn çıktığını ve Bunun sadece bizim ülkemizde değil bizden daha iyi olan ülkelerde bile bunun böyl olduğunu ayrıca sermaye kavramının futbola girmesiyle artık transfer yapmak varken altyapıya yatırım yapmak ticari anlamda uzun vaadeli bir plan olduğundan ve kimsenin artık bu kadar uzun planlama yapmadığından, ayrıca furbolun artık bir görsel şölen yada antik Roma'da arena dövüşleri gibi güç gösterisi haline gelmişken (yani parayı bastırıp en iyi galdyatörleri arenana getirmek gibi) kalkıpta yeni yetmelerin yetişmesini izlemek ona sabır göstermek gibi şeylerle uğraşmadığını belirttim
Peki Avrupa'da Serbest dolaşım maddesi geçerliyken ve Hollanda, Fransa, İngiltere gibi ülkeler milli takım bazında geçmişini ararken ve müdahale yapılması gerektiğinin farkında olmalarına rağmen fakat şu anda bir müdahalenin çok radikal ve geniş kitleleri karşılarına almak tehdidini yaşartken bizim federasyonumuz bu kararı çat die alabiliyor? dahası yukarıda saydığım federasyonlar bu radikal kararları kamuoyunun olumsuz tepkilerinden çekinirken bizim federasyonumuz bu kararda neden destekleniyor? Yani tutarsız bir karar olduğu ortada ikilemler olsuğu ise aşikar. Sen en üst kategorinde yabancı kontejanını 5 e indiriyorsun, Fakat onun bir alt katogorisi 1. ligde yaş kotasını kaldırıyorsun. yada eskiden yabancı oynatmaya izin verilmezdi 1. ligde Kaldıki altyapıdan yeni çıkmış futbolunda profesyonel aşamaya geçmiş ve maç tecrübesi kazanması adına da 1. lig hem kulüpler hemde genç yetenekler için cazipken sen oraya da yabancı oynama serbestliği getiriyorsun. bu şekilde de tutarsızlıklar varken sadece yeni Ardalar Yeni Hakan Şükürler adına yabancıyı sınırlandırma şeklinde sloganlar içi boş inandırıcılığı olmayan kelimelerden başka bir şey uyandırmıyor...
RaSenGan
09.Aralık.2012, 20:43
Birisi 2010, digeri 2011'de Turkiye'ye geldi.
Dany'nin vatandasliga basvurma hakki 2015'te, Muslera'nin 2016'da basliyor.
Vatandasliga basvurduktan sonra Turk statusunde oynayabilmeleri icin 5 yil daha Turkiye'de oynamalari gerekiyor.
Yani en erken birisi 2020, digeri de 2021'de Turk statusunde oynayabilir.
Tek istisna Turk milli takiminda oynama hakkina sahip oyuncular icin. Onlar 5 yil sonra Turk statusune geciyor. Ama onlar da Turk milli takiminda oynama isteme/istememe durumuna gore vatandas oluyor 5 yil sonunda.
Ama daha önce böyle bir şey yoktu.Direk 2000 küsür günden falan geri sayılıyordu o bittiğinde Türk veya hangi ülkede oynuyorsa o milletin vatandaşı oluyordu oyuncu.
perpetua
10.Aralık.2012, 17:47
O zaman orta yol bulunurak yapılsın bu olay ne yabancı kontejanına sınırlandırma getirsin ne de altyapıya yönel diye de baskı yapılsın.
güzel bir tartışma oldu sen altyapılarda ne cevherlerin olduğunu ve bunlara yönelmektense avrupa'nın çakmkalarını getirmekten çocuklar şans bulamadığını dile getirdin, Bense aslında o kadar fazla olmadığını olamayacağını, var olanında ztn çıktığını ve Bunun sadece bizim ülkemizde değil bizden daha iyi olan ülkelerde bile bunun böyl olduğunu ayrıca sermaye kavramının futbola girmesiyle artık transfer yapmak varken altyapıya yatırım yapmak ticari anlamda uzun vaadeli bir plan olduğundan ve kimsenin artık bu kadar uzun planlama yapmadığından, ayrıca furbolun artık bir görsel şölen yada antik Roma'da arena dövüşleri gibi güç gösterisi haline gelmişken (yani parayı bastırıp en iyi galdyatörleri arenana getirmek gibi) kalkıpta yeni yetmelerin yetişmesini izlemek ona sabır göstermek gibi şeylerle uğraşmadığını belirttim
Peki Avrupa'da Serbest dolaşım maddesi geçerliyken ve Hollanda, Fransa, İngiltere gibi ülkeler milli takım bazında geçmişini ararken ve müdahale yapılması gerektiğinin farkında olmalarına rağmen fakat şu anda bir müdahalenin çok radikal ve geniş kitleleri karşılarına almak tehdidini yaşartken bizim federasyonumuz bu kararı çat die alabiliyor? dahası yukarıda saydığım federasyonlar bu radikal kararları kamuoyunun olumsuz tepkilerinden çekinirken bizim federasyonumuz bu kararda neden destekleniyor? Yani tutarsız bir karar olduğu ortada ikilemler olsuğu ise aşikar. Sen en üst kategorinde yabancı kontejanını 5 e indiriyorsun, Fakat onun bir alt katogorisi 1. ligde yaş kotasını kaldırıyorsun. yada eskiden yabancı oynatmaya izin verilmezdi 1. ligde Kaldıki altyapıdan yeni çıkmış futbolunda profesyonel aşamaya geçmiş ve maç tecrübesi kazanması adına da 1. lig hem kulüpler hemde genç yetenekler için cazipken sen oraya da yabancı oynama serbestliği getiriyorsun. bu şekilde de tutarsızlıklar varken sadece yeni Ardalar Yeni Hakan Şükürler adına yabancıyı sınırlandırma şeklinde sloganlar içi boş inandırıcılığı olmayan kelimelerden başka bir şey uyandırmıyor...
Beni yanlis anlamissin. Ben yabanci olmasin cunku alttakiler sans bulamiyor demedim. Alttan iyi futbolcu yetistirirsen yabanciyi da gecsin ve o zaman yabanci serbest birakilsin dedim. Ama yetistirmiyorlar. Su anda Super lig'de oynayan futbolcularin yaklasik %50'si zaten yurt disinda yetismis (yabancilar + gurbetciler).
Oturup bunu oynanan dakikaya bolersek bu daha da vahim duruma gelecek (sirf yabancilar maclardaki toplam surenin %42'sini oynuyor ve ligin %35'i yabanci oyuncu).
Hollanda'da yanancilar %35
Ispanya'da %37
Ukrayna %40
Fransa'da %40
Rusya'da %46
Almanya'da %48
Italya'da %50
Portekiz: %56
Ingiltere'de %65
Yani Ingiltere ve Portekiz disinda ya butun bu ulkeler kadar, ya da onlardan daha fazla baska ulkelerden yetismis futbolculari alip getiriyoruz. :)
Iki turlu basari da mumkun. Az yabanciya sahip olan Ispanyol takimlari da basarili, cok yabanciya sahip olan Ingiliz takimlari da. Cok yabanciya sahip olan Italyanlarin basarisi ile az yabanciya sahip olan Fransizlarin basarisi arasinda da pek fark yok. En azindan Avrupa kuplarindaki basarilara bakarsak.
Futbolun en buyuk sorunu yetenekli oyuncunun cikmamasi degil mi? Bu yetenekli oyuncu yok demek degil.
Yetenekli oyuncu yetistirebilecek nufusa sahip ulkeler yetistirmiyor, yetenekli oyuncu yetistirebilecek ulkeler ise kucuk nufuslari ve yuksek gelir seviyeleri nedeniyle gencleri futbolcu olmaya ikna edemiyor.
Tek istisna Brezilya. Onlarin da nasil futbolcu yetistirdigini goruyoruz. Adamlarin begenmedigi ve milli takimlarinin yakinindan bile gecmesini istemedikleri Hulk gidip 40 milyon Euro'ya transfer oluyor. Milli takima dusunmedikleri Marcos Senna gidip Ispanya'da milli olup Avrupa Sampiyonasini kazaniyor. Portekiz milli takiminin en iyi savunmacisini yetistiriyorlar adam Real Madrid'e kadar yukseliyor. Bizim milli takima oyuncu sokuyorlar vs. vs. vs. :)
Zaafimizi ortmek icin degil, daha guclu olmak icin yabanci futbolcu kisitlamasi kalksin.
Ama daha önce böyle bir şey yoktu.Direk 2000 küsür günden falan geri sayılıyordu o bittiğinde Türk veya hangi ülkede oynuyorsa o milletin vatandaşı oluyordu oyuncu.
Vatandas olan ve olmayan oyuncular konusunda cesitlilik olmasi icin degisti.
Ornegin bu sezon sonunda Bilica 5 sezonu dolduruyor. Vatandaslik icin basvuru yapar mi, yapmaz mi belli degil.
Holosko 2006'dan beri Turkiye'de. Bildigim kadariyla Turk vatandasligina gecmek icin de basvuru yapmadi. Bugun basvuru yapsa en erken 2017/18 sezonunun ikinci yarisinda Turk statusunde oynar. Ama oyunda 2016/17 sezonu ile beraber Turk statusunde olmasi garanti. Bu da pek gercekci degil.
IBB'deki Marcus Vinicius gectigimiz yaz Turkiye'de 5 yili tamamladi. Bildigim kadariyla vatandaslik vasvurusu yok ama oyunda hemen vatandas olabiliyor. Ama eminim Turk milli takiminda oynayabilecek seviyede olsaydi birisi onun aklini celer ve hemen vatandas yapardi.
Veya Cangele. 1.5 yil once vatandaslik icin basvurabilirdi ama boyle bir basvuru olmadi bildigim kadariyla. Ama oyunda hemen vatandas olabilen bir oyuncu.
Veya Isaac Promise. 8 yildir Turkiye'de. Vatandaslik basvurusu yok bildigim kadariyla. Bugun basvuru yapsa 2017/18 sezonunun ikinci yarisinda Turk statusunde oynayabilir. Ama oyunda 2 yilda Turk vatandasi olabiliyordu.
Uzun sure Turkiye'de kalip vatandas olanlar da var, olmayanlar da. Hepsinin hemen belli bir sureyi doldurduktan sonra vatandas olmasi veya her oyuncunun Turk vatandasi olup Turk milli takimi icin oynamak istemesi pek gercekci degildi.
heartbreaker007
11.Aralık.2012, 00:49
Beni yanlis anlamissin. Ben yabanci olmasin cunku alttakiler sans bulamiyor demedim. Alttan iyi futbolcu yetistirirsen yabanciyi da gecsin ve o zaman yabanci serbest birakilsin dedim. Ama yetistirmiyorlar. Su anda Super lig'de oynayan futbolcularin yaklasik %50'si zaten yurt disinda yetismis (yabancilar + gurbetciler).
Oturup bunu oynanan dakikaya bolersek bu daha da vahim duruma gelecek (sirf yabancilar maclardaki toplam surenin %42'sini oynuyor ve ligin %35'i yabanci oyuncu).
Hollanda'da yanancilar %35
Ispanya'da %37
Ukrayna %40
Fransa'da %40
Rusya'da %46
Almanya'da %48
Italya'da %50
Portekiz: %56
Ingiltere'de %65
Yani Ingiltere ve Portekiz disinda ya butun bu ulkeler kadar, ya da onlardan daha fazla baska ulkelerden yetismis futbolculari alip getiriyoruz. :)
Iki turlu basari da mumkun. Az yabanciya sahip olan Ispanyol takimlari da basarili, cok yabanciya sahip olan Ingiliz takimlari da. Cok yabanciya sahip olan Italyanlarin basarisi ile az yabanciya sahip olan Fransizlarin basarisi arasinda da pek fark yok. En azindan Avrupa kuplarindaki basarilara bakarsak.
Futbolun en buyuk sorunu yetenekli oyuncunun cikmamasi degil mi? Bu yetenekli oyuncu yok demek degil.
Yetenekli oyuncu yetistirebilecek nufusa sahip ulkeler yetistirmiyor, yetenekli oyuncu yetistirebilecek ulkeler ise kucuk nufuslari ve yuksek gelir seviyeleri nedeniyle gencleri futbolcu olmaya ikna edemiyor.
Tek istisna Brezilya. Onlarin da nasil futbolcu yetistirdigini goruyoruz. Adamlarin begenmedigi ve milli takimlarinin yakinindan bile gecmesini istemedikleri Hulk gidip 40 milyon Euro'ya transfer oluyor. Milli takima dusunmedikleri Marcos Senna gidip Ispanya'da milli olup Avrupa Sampiyonasini kazaniyor. Portekiz milli takiminin en iyi savunmacisini yetistiriyorlar adam Real Madrid'e kadar yukseliyor. Bizim milli takima oyuncu sokuyorlar vs. vs. vs. :)
Zaafimizi ortmek icin degil, daha guclu olmak icin yabanci futbolcu kisitlamasi kalksin.
Benim tek anladığım nokta şu; genel kanı yabancı statüsüne sınırlama getirilmesinin sebebini Türk futbolcularının özellikle genç topçuların önünü açmak için böyle bir kısıtlamaya gidilmek istenilmesi. Ayrıca bu federasyonun her ne kadar ÖZERK densede ama devlet ama hükümet kanadından birileri herhalde bir lobi faaliyetinde federasyon başkanıyla arasında böyle bir sohbet geçtiği için sayın Demirören bu yola geçti yoksa BJK başkanlığında Portekiz çetesi kuran Tabata'ya 9 milyon € veren bir kulüp başkanının ya ben hata yapmışım deyip bunu böyle düzelteyim şeklinde bu kuralı çıkartması akla mümkün gelmiyor.
İkincisi seninle zeytinin yağı yada inci örneğine girmiştik hatırlarsan, yetenekli oyuncu yok demek değil demişsin fakat yok dencek kadar az yani şu şekilde özetleyeyim, Orhan Şam, Bekir İrtegün, Mehmet Yıldız, Semih Şentürk, gibi normal düzeyde topçu çıkartabilir takımlar ama mesele Arda Turan gibi bir topçu çıkarmakta işte bu noktada ayrılıyoruz galiba Çünkü burda eğer her yaş jenerasyonunda Arda üst düzeyde bir topçuyu çıkartamıyorsan, Ceyhun Gülselam, Gökhan Zan, Mustafa Yumlu, Selçuk Şahin gibi normal düzey futbolcular yetiştireceksen alt yapıya yönelmek burda daha önce saydığım ama özetle FUTBOL ARTIK SADECE BİR SPOR DALI DEĞİL BİR ENDÜSTRİDİR. sözüyle ve ticarette kendini sürekli yenilemen ve geliştirmen gerekliliğini de göz önünde bulundurarak çok riskli ve her sezona rakiplerine oranla handikapla başlamak demek. Şimdi yukarıda saydığım topçular normal düzey futbolcular ama futbolun birde parasal yönünü düşündüğünde aslında kendi ülkelerinde yada genel futbol düzeyine bakıldığın 2. sınıf futbolcular bu saydığım topçulardan daha fazla gelir kaynağı bile olabiliyor takımlara ama transferle ama merchandise ile yani avrupa çıkması, milli takıma ancak hazırlık maçında çağırılan bir oyuncu bile şu yukardda saydığım ve milli takım seviyesinde olan topçudan daha fazla iş yapabiliyor bu ülkede. Bunda ne federasyonun ne başkanın ne kulübün ne taraftarın suçu var. Bu bir hayat döngüsü.
Özetle Herhangi bir kulübün altyapısından Arda Turan Selçuk İnan, Caner Erkin, Cenk Gönen, Necip Uysal ayarında oyuncu çıkmıyorsa bu ne alt yapıya önem ve değer verilmediğinden ne de topçuların yeterli şans bulamadığından ne de kulüp başkanlarının transfere yönelme kolaylığını seçmesinden kaynaklanıyor bu, Tanrının futbol yeteneğini her insana vermediği çok az insanlara bahşetmesinden kaynaklanıyor. Bu noktada ise futbola dönüldüğünde her ne kadar bir röveşata golü olan ve dün takımına 3 puanı kazandıran Bekir iRTEGÜN bir Fenerbahçeli olarak benim gözümde ÇUBUKLU formanın ideal 11 inde asla olmayacak bir isim ha kim hak eder Yobo'nun yanına Lugano olmadı en az onun ayarında yerlide ise dün FB'ye hoca olarak rakip olan Bülent Korkmaz Ayarında. Mesela varmı o ayarda stoper yok neden çünkü demekki o meziyetlere sahip olacak ışığı çakan bir topçu hiç bir altyapıya düşmemiş hiç bir gözlemcinin dikkatini çekememiş neden YOK çünkü Tanrı bir Türk gencine çok üst düzey yeteneklere sahip olacak bir stoper meziyeti vermemiş. Dünyada 1 tane Figo 1 tane Zidane 1 tane Van Der Sar gelmişti şimdi ise 1 tane Ronaldo 1 Messi 1 Rooney var yani dünyada da sürekli bir gelişim söz konusu değil.
Yani özetle altyapıdan çıkan normal düzey topçuyu çıkıp izleyeceğime mesela Sabri Sarıoğlu'nu izleyeceğime senin dediğin gibi Brezilya'nın 60. en iyi sağ bekini izlemeye razıyım ben en azından daha makul iş yapar sahada burası kesin.