PDA

View Full Version : Atalarımız, çok önce modern hayata geçmiş



Universal
24.Ekim.2006, 23:54
Arkeologların Güney Afrika’da bulduğu bir mağara, atalarımızın deniz sayesinde tüm dünyayı keşfetmiş ve sanılandan çok daha önce modern hayata geçmiş olabileceğini gösterdi.

ABD’nin Arizona Üniversitesinden Curtis Marean ve ekibinin Hint Okyanusu kıyısındaki Pinacle Point mağarasında yaklaşık 164 bin yıl öncesinden kalmış deniz ürünleri, yontulmuş kırmızı taşlar ve küçük araç-gereçler bulması, bilim adamlarına, toprakların soğuduğu ve çoraklaştığı buzul çağında homo sapiens’in beslenmek için denizi kullandığını düşündürdü.

Marean, milyonlarca yıl önce avcı ve “toplayıcı” olan atalarımızın sadece karada buldukları bitki ve etle beslendiklerini, denizden çıkarılan midyelerin “mönüye” son eklenen yiyeceklerden biri olduğunu belirtti.

Bu arada, homo sapiens’in modern hayata sanıldığından çok daha önce geçmiş olabileceği de ortaya çıktı.

Bilim adamlarının mağarada bulduğu modern hayata dair üç kanıt, denizden çıkarılmış ve pişirilmiş deniz ürünleri, kırmızı küçük taşlar ve küçük kesici aletler, sanıldığının aksine atalarımızın daha da erken deniz ürünü yediğini gösterdi.

Marean, büyük ihtimalle kadınların midye ve salyangoz gibi deniz ürünlerinin bulunduğu yere gitmek içni 3-5 kilometre yürüdüğünü ve denizden çıkarılan ürünleri mağaraya getirdiğini, sıcak taşların üzerine koyup bunları pişirdiğini söyledi.

Öte yandan, Marean ve ekinin bulduğu 57 kırmızımtırak kaya parçasının, şimdi yapılan makyaj gibi süslenmek ve diğer insanlara sosyal işaretler vermek için kullanılmış olabileceğini de ortaya çıkardı.

Şimdiye dek bulunan en eski denize yakın yerleşim yerleri 120 bin yıl öncesine dayanıyordu.

Buzul çağı sırasında önemli miktarda suyun buzullarca tutulduğunu ve okyanus seviyesinin bugünkünden 125 metre daha alçak olduğunu, buzullar eridiğindeyse suların kıyıları yuttuğunu, yaşam yerlerinin izlerinin de böylece ortadan kalktığını söyleyen bilim adamları, Pinacle Point mağarasının ise çok yüksek bir noktada bulunması (o dönemde kıyıdan 5-10 km uzakta, bugün deniz seviyesinin 15 metre üzerinde) sayesinde ortaya çıkarılabildiğini belirtiyor.

Deniz zenginliklerini kullanan ve bu nedenle modern hayata daha erken geçtiği sanılan homo sapiens’in ayrıca deniz ürünleri sayesinde kıyı boyunca göç ettiği ve Afrika’nın ötesine geçerek, önce Kızıl Deniz kıyısı, sonra Orta Doğu, Güney Asya, Yeni Gine ve Avustralya’yı keşfettiği sanılıyor.