Log in

View Full Version : Az uyumanın sırrı



SaRPeR1903
22.Ocak.2007, 01:18
Çok fazla uyuduğunu düşünenler için ve yoruldukça daha çok uyuyacağına inanalar için ki bu sanırım çoğumuzun ortak fikridir, okunması gerektiğini düşündüğüm bir yazı.

"Lale, sabahları uyanamamaktan son derece üzgündü. Saat çalıyor; ama Lale uyku mahmurluğuyla saate uzanıyor ve saati kapatıp uyumaya devam ediyordu. Bu yüzden de bir sürü yere geç kalıyor ya da sabah yapılması gereken işleri yapamıyordu.
Uykuya doyamıyor; sekiz saatten aşağı hiçbir uyku ona hiç yetmiyordu. Arkadaşı Merih ise günde üç dört saat uykuyla dolaşabiliyor; bu durumu hiç sorun etmiyordu. İki genç kız bazen birlikte kalıyorlar; Merih sabah beş-altı gibi kalkarken Lale sekizden önden önce yataktan doğrulamıyordu. Lale, Merih’in bu özelliğine gıpta ediyor; nasıl yaptığını soruyordu. Ancak Merih de nasıl daha az uyku ile idare edebildiğini tam bilmiyordu. Neden bazılarının daha az uyuyarak yaşayabildiği ve bazılarının daha çok uykuya ihtiyaç duyduğu bir sır gibiydi. Sonunda bu konudaki kitapları okumaya karar verdiler.

Lale’nin okuduğu bir kitapta insanların yüzde üç-dördünün iki-üç saat uykuyla yaşayabildiği, yüzde elliden fazlasının ise sekiz buçuk saat uykuya ihtiyaç duyduğu belirtiliyordu. Geri kalanlar ise üç saat ile sekiz saat arasında bir uykuyla idare edebiliyordu. Peki bu farklar neden kaynaklanıyordu? Yapılan araştırmalar, 200 saat hiç uyumadan yaşayabilen insanlar olduğunu gösteriyordu. Bu bilgi, insanın hiç uykuya ihtiyacı olmadığını gösterebilirdi. Ancak 200 saatlik uykusuzluktan sonra zihinde ve ifadelerde karışıklık, bulanıklık hakimdi. Uyku ile ilgili kuramlardan bir tanesi, insanın günlük yaşamdaki bilgilerini uyku sırasında beyninin kitaplığına yerleştirdiğini iddia ediyordu. Uyunmadığı zaman bu dosyalama işlemi yapılamıyordu. Ancak bu konuda bir ayrıntı vardı. Yeterince uyunamadığı zaman bu dosyalama işlemi gerçekleşmiyordu. Uyku beş aşamalı bir süreçti. Dosyalama işlemi beşinci aşamada gerçekleşiyordu. Bu beşinci aşama "REM" denilen (Rapid Eye Movement-Hızlı Göz Hareketi) aşamaydı. İnsanlar beşinci aşamada alt beyin rüyaları görüyor; gözler de sanki bir aksiyon filmi izlercesine hızlı bir şekilde hareket ediyordu. Hızlı göz hareketlerini açıklayan tam bir kuram henüz gelişmemişti. Melih Arat bir söyleşisinde, beşinci aşamada uykudaki göz hareketlerinin beynin bir işlemi ters gerçekleştirmesiyle ilgili olabileceğini söylemişti. Uyanıkken göz gördüklerine ilişkin bilgiyi sinirler aracılığıyla beyne ulaştırıyor ve beyin onu bir resme dönüştürüyordu. Alt beyin rüyalarının görülmesi sırasında bunun tersi oluyordu. Beyin resmi kendi kendine görüyor; sanki onu gözüyle görüyormuşçasına gözlerine onu takip etmesine ilişkin talimatlar gönderiyordu. Melih Arat, neden bazı insanların az uyuyarak yaşayabildiğini, bazılarınınsa yaşamadığını açıklamak için de bir model bulmuştu.

Sekiz saat uyuyan sıradan bir insan belki dördüncü beşinci saatten sonra "Hızlı Göz Hareketi" aşamasına geçebiliyordu. Alarmlı saat çaldığında beyin o dosyalama işlemlerini tamamlamadıysa kişi kalkamıyordu. Kısa süre uyuyan nadir yüzde üçlük kesim ise, başını yastığa koyar koymaz "Hızlı Göz Hareketi" moduna giriyor ve dosyalama işleri bittiğinde rahatça kalkabiliyordu. Eğer herkes "Hızlı Göz Hareketi" moduna hızlıca girebilse, herkes daha az uyuyabilirdi.

Hızlı Göz Hareketi moduna girmenin sırrı ise gün içinde zihinsel ve fiziksel olarak yorulmaktı. Hızlıca uykunun beşinci aşamasına geçebilmek içinse hem zihinsel, hem de fiziksel olarak yorulmak gerekiyordu. Diyelim ki, bütün gün üniversite hazırlık problemi çözer gibi problem çözmek ve iki saat koşmak gerekiyordu ya da bunların alternatifleri; Uzun süre bir şey yazmak, bir konuşma yapmak, bisiklete binmek, yük taşımak ve benzerleri. Kısa süre uyku uyumak için bunları bir gün yapmak da yetmiyordu. Sürekli yapmak gerekiyordu. Teori tersine çalışıyordu. Her iki yönden de çok yorulan insanların daha fazla uyuması ve dinlenmesi gerektiği düşünülüyordu; ama bu insanların hızlıca beşinci aşamaya geçebildikleri için daha az uyku onlara yetiyordu. Bir de zihinsel ve fiziksel olarak çok çalışarak üreten insanların başarı duygusu daha yüksekti. Onlara fazladan enerji veriyordu. Lale, her gün çok miktarda kitap okumaya ve düzenli olarak spor yapmaya karar verdi. İki hafta sonra beş saatlik uyku ona yetmeye başlamıştı."

Kaynak:PsikolojiNET

Universal
22.Ocak.2007, 01:49
Bu uyku sorunu bende yok. Bana sekiz saat uyku yetiyor. Akşam 23.00 gibi yatıyorum. Sabah 07.30'da kalkıyorum. Sabitlenmiş durumdayım. Telefonun alarm ile uyanıyorum. Alarm çalmadan önce bir küçük ses ile dıt sesi çıkarır ve ben bu sesi duyduğumda anda uyanırım. Refleks olmuş artık bende. Özellikle beşinci boyut olayını ise gece 04.00 gibi oluyor ve bir saat sürüyor. Ben ise bu olayı hiç hatırlayamıyorum. Uyandığımda fark ediyorum.

Az uykunun vücuda zararları var. Az uykuda insanların metobolizma hızı etkilendiği için daha fazla kilo alıyor ve böylece sağlıksız bir yaşama doğru sürükleniyor. Bu nedenle özellikle bizim yaşlarımızda(15-25) 8 saatlik uyku yeter.

QaaN-07
22.Ocak.2007, 02:38
Bende genelde 23.00-24.00 arası yatıyorum.
Sabahları da 08.00 gibi kalkıyorum bana yetiyor.

Telefonu da kurdum zaten alarm çalıyor,herhangi bir problem yaşamıyorum bu konuda

Sir FRD
22.Ocak.2007, 02:43
ben 3 saatlede yetiniyorum 10 saatle de farkeden bişey yok

ToRoSKaPLaNı
23.Ocak.2007, 03:19
bende bilgisayarımda güzel bir oyun olduğunda gece 12 gibi yatar 3 3.30 gibi kalkar bilgisayar oynarım malum bu sene öss var ondan normal zamanlarda açamıyorum :)

batuhanry
23.Ocak.2007, 03:37
Bu uyku sorunu bende yok. Bana sekiz saat uyku yetiyor. Akşam 23.00 gibi yatıyorum. Sabah 07.30'da kalkıyorum. Sabitlenmiş durumdayım. Telefonun alarm ile uyanıyorum. Alarm çalmadan önce bir küçük ses ile dıt sesi çıkarır ve ben bu sesi duyduğumda anda uyanırım. Refleks olmuş artık bende.

Aynen böyleyim bende :) Sadece yatış saatim 24.00 civarı kalkış saatim 08.15 :)

RaSenGan
24.Ocak.2007, 07:39
Ben haftaiçi 12-1 bazen 2'de yatıp sabah 6.30'da kalkıyorum.Okulda ilk iki ders uyuklasamda geceleri uykum gelmiyor.:)

Universal
26.Ocak.2007, 03:24
Aynen böyleyim bende :) Sadece yatış saatim 24.00 civarı kalkış saatim 08.15 :)

Adaşız zaten... Doğaldır böyle olması. :icon_cool:

uAsamet91
26.Ocak.2007, 03:27
Bende 2 -3 gibi uyuyorum geneLde.Saat 6,30 da kalkiodum okul oldugu günlerde tatillerde 12de falan

BeeTLeJuiCe
26.Ocak.2007, 03:49
Tatillerde 3-4 saat uyku yetiyor. Okul zamanı ise 6-8 saat arası uyuyorum.

Bu yazının ingilizcesini okumuştum hazırlıkta iken. Bu tip, insan vücudu, metabolizması ile ilgili yazılar hep dikkatimi çekmiştir. Teşkür ettim paylaştığın için.

Ralph
26.Ocak.2007, 04:48
Keşke buna alışabilsem.Sonuçta hayat bir oyun değil.Zaman işliyor ve zamandan zaman kazanmak çok iyi olurdu...

Aydin
26.Ocak.2007, 09:05
günde 4-5 saat uyuyabiliyorum. her gün okulum-işim olsun olmasın gece 3-4-5 gibi yatıyorum. bünyem alıştı. ne kadar yorgun olsam da olayım 4 saatlik uyku yetiyor.

El Comandante
26.Ocak.2007, 09:09
Günde 7-8 saat uyurum en fazla,zaten bu da bana yetiyor.Hatta haftasonlari sabahladigim günler olur,2-3 saat uykuyla gecelere kadar dolastigim günler olur.

fenerbahce_1907
26.Ocak.2007, 09:10
8-9 saatten aşagısı kesmez beni:zuhaha.Aşırı uykucuyumdur.Mesela dün gece 19:30 da yatıp sabah 11 de kalkmıstım:zuhaha

Estranged
26.Ocak.2007, 17:19
niyeyse 7 de kalkip okula gidersem yataga yapisiyorum,6.30 da kalkip bilgisayarda onemli bi isimi yaparsam geceden kalma gazla kalkiyorum.

Redrum
26.Ocak.2007, 17:51
ben 24 saat uyumayıp 4 saat uyuyarak telafi ettiğimi de bilirim, 22.30 da yatıp da 10.30 da uyandığımı da bilirim.(bügun oldu. rekorumu kırdım:(:))
.
.
.
Birleştirilen Mesaj:

niyeyse 7 de kalkip okula gidersem yataga yapisiyorum,6.30 da kalkip bilgisayarda onemli bi isimi yaparsam geceden kalma gazla kalkiyorum.

çooook çok haklısın kardeş bende de oluyor sabahleyin bilgisayara girmem falan gerekiyosa bırak erken uyanmayı gece uyuyamıyorum zaten:) Amaç okul olunca insan kalkamıyor ama..

GeNç KaRTaL
26.Ocak.2007, 18:01
Bu bence alışkanlıkla ilgili.İnsan belli saat aralıklarında uyumaya alışırsa bir süre sonra zorlanmadan yatıp kalkabiliyor belirli saatlerde..

Birde magirus senin dediğin şeyde beynimizin algılamasıyla ilgili bir şey herhalde.Çünkü insan sevmediği bir işi yapacaksa dediğin gibi kalkmakta zorluk çekiyor.Bendede aynı durum mevcut.:D