View Full Version : Coca cola neden soğuk içilir ?
Fıratcan Alçınkaya
02.Mayıs.2007, 18:55
Coca cola neden soğuk içilir ?
Coca Cola'yı bulan şahıs bu işe başlarken tüm dünyanın tadını seveceği bir şerbet yapmayı kafasına takmış. Tüm servetini buna yatırmış. Sonunda da ünlü Coca Cola formülünü hazırlayıp piyasaya sürmüş. Ama sonuç tam bir fiyasko olmuş. Yılların emeği boşa gitmiş. Fakat daha sonra şirketin bir ortağı formülde hiç değişiklik yapmadan Coca Cola'yı bugünkü satış rakamlarına ulaştırmış. Ne mi yapmış? Sadece şerbeti soğutup satışa sunmuş! Bu nedenle tüm Coca Cola şişelerinin üzerinde "Soğuk içiniz" yazıyormuş.
Formülü açıklansa isteyen herkes evinde çay yapar gibi Coca Cola üretebilirmiş. Formül işte bu yüzden dünyanın en önemli sırrı gibi gizli tutuluyormuş.
Kimyayla alakası olan herkes bilir ki Coca Cola asidik yapıdadır. Bundan ötürü de dışarıya ısı verdikçe, yani soğudukça, daha "kararlı" hale gelir. Böylece de lezzeti artar. Coca Cola soğuk sevmemizin ve şişelerin üstünde "soğuk içiniz" yazmasının nedeni bu "asid-baz" ilişkisinden kaynaklanmaktadır.
bursa_mc
02.Mayıs.2007, 19:11
paylaşım için teşekkürler..
LaigLeNoiR
02.Mayıs.2007, 19:27
Tamamen Kimyasal bir olay.Kola'nın içindeki madde belli bir sıcaklığın altında reaksiyona girmiyor.Belli tadı vermiyor.Ancak soğuk ortamda çalışıyor ve gerçek tadını veriyor.
Bencede Soğuk İçiniz " :D
El Comandante
02.Mayıs.2007, 19:37
Aha bilmiyordum bu hikayeyi,ilgincmis.Ama zaten soguk iceriz biz Kolayi :)
Addolorato
02.Mayıs.2007, 19:47
Sıcak kolayı sevmem sıcak kolayı içenide sevmem
RaSenGan
02.Mayıs.2007, 20:21
Kola dediğin soğuk içilir zaten :) Sıcak tadı kalmıyo.
Varonil
02.Mayıs.2007, 23:13
İlginçmiş hikaye gerçekten.Düşünsenize herkes evinde çay demler gibi kola yapıyo :) Kola soğuk içilirken daha güzel,sıcak içince anlamıyorsun kola içtiğini :)
TürkuAz
02.Mayıs.2007, 23:55
Sudan çok kola içerim, ancak buz gibi olması şartıyla.. :)
King_91
03.Mayıs.2007, 03:01
Zaten üstünde sıcak içiniz yazsa da soğuk içerim ..
anil luque
03.Mayıs.2007, 03:08
aygunce bir yaklasım daha :D ama haklısın kardesım.. paylasım ıcın sagolun
ThersoN
20.Mayıs.2007, 05:41
bir kaç ay önce Pepsi , Coca Cola'nın formülünü çalmış fakat Pepsi üst düzey yetkilileri böyle bir şeyi kendilerine yediremeyecekleri için çalan isimleri polise vermişler, bunun için Coca Cola; Pepsi'ye teşekkür etmişti, demekki önemli bir mevzu
Universal
20.Mayıs.2007, 05:46
bir kaç ay önce Pepsi , Coca Cola'nın formülünü çalmış fakat Pepsi üst düzey yetkilileri böyle bir şeyi kendilerine yediremeyecekleri için çalan isimleri polise vermişler, bunun için Coca Cola; Pepsi'ye teşekkür etmişti, demekki önemli bir mevzu
Pepsi, eğer bu formül ile üretim yapsa yasalara karşı iş yapmış olacak ve cezalandırılacaktı. Çünkü Cola Cola bunu yasal hakkını almış.
ThersoN
20.Mayıs.2007, 05:51
Pepsi, eğer bu formül ile üretim yapsa yasalara karşı iş yapmış olacak ve cezalandırılacaktı. Çünkü Cola Cola bunu yasal hakkını almış.
O kadarını bilmiyorum ama çalan belli olmadığı için Pepsi'nin bu durumdan sorumlu tutulacağını sanmıyorum, ama yine de böyle bir şey yapmak gereksiz
a.arıcı-11
20.Mayıs.2007, 06:05
Yahu adamlar 120 yıldır fabrika ortamında o böceğin bilmemnesinimi çıkarıyolar,bence çok saçma.Ayrıca aslında herkes evinde çay gibi yapabileceği için formül saklanıyormuş millet heryerde o böcekten bulamayacağına göre???
Wesley Sneijder
21.Mayıs.2007, 01:53
Gazların çözünürlüğü ile alakalı bir konu. Sıcaklık arttıkça gazların çözünürlüğü azalır. Kolaya asitliği veren de CO2 gazıdır.
Ben de böyle biliyordum. Kolayı pek sevmem, seveni de pek sevmem. İçtiğim zaman da sıcak kola içerim. :D Ben daha çok seviyorum öyle. :D
RaSenGan
21.Mayıs.2007, 01:57
Iyy sıcak kolanın tadı tuzu yok :D
Universal
02.Mayıs.2008, 20:52
Hayatım boyunca Kimya'yı sevmedim ve dinlemedim. Kopya ile felan geçtik. Lise 3'de öğretmenimiz Kola'nın neden soğuk içildiğini anlatınca Kimya'yı geçde olsa öğrenmeye başladım. :)
Kimyayla alakası olan herkes bilir ki Coca Cola asidik yapıdadır. Bundan ötürü de dışarıya ısı verdikçe, yani soğudukça, daha "kararlı" hale gelir. Böylece de lezzeti artar. Coca Cola soğuk sevmemizin ve şişelerin üstünde "soğuk içiniz" yazmasının nedeni bu "asid-baz" ilişkisinden kaynaklanmaktadır.
TR.CaPTaiN
03.Mayıs.2008, 17:51
Coca Cola'da çalışan 2 kişi formülü Pepsi'ye satarken yakalanmış ve hapis cezası almışlardı.
Onurap
03.Mayıs.2008, 18:19
coca colanın formülüyle ilgili bir sürü şehir efsanesi var..Açıklanmadı sanırım hala formül çözülememeside çok enteresan..
Aykan19o3
03.Mayıs.2008, 18:37
İlginç gerçektende.. Bencede her zaman Coca Cola'yı soğuk içiniz :)
Defuser
03.Mayıs.2008, 18:41
Gazların çözünürlüğü ile alakalı bir konu. Sıcaklık arttıkça gazların çözünürlüğü azalır. Kolaya asitliği veren de CO2 gazıdır.
YusufT
04.Mayıs.2008, 05:43
Coca böcekleri var diyorlar..icinde yani :)
Onurap
04.Mayıs.2008, 15:26
Haber doğru değil bence bunca sene açıklamadığı sırrı Antalya Tüketici Mahkemesi
nin davasıyla mı açıklayacak..Ayrıca Cochineal böceği larvası kolaya koonulsa bile yapılan deneylerde bulunması kolay olurdu gibime geliyor..