PDA

View Full Version : Sertab Hadise Taklitçisi Mi?



JunkChorn
05.Ocak.2008, 00:34
Mayıs ayında Rusya’nın Moskova kentinde yapılacak olan Eurovision 2009′a bu sene ülkemizi temsil etmek üzere Hadise katılıyor.Türkiye Eurovision macerasına 1975′te Semiha Yankı’nın seslendirdiği “Seninle Bir Dakika” parçası ile başlamıştı.

Eurovision’da ülkemizi 30 seneyi aşkın sürede o kadar çok sanatçımız temsil etti ki saymakla bitmez ancak akıllarda tek kalan elbette ki birinci olduğumuz 2003 yarışmasıydı.Riga düzenlenen yarışmada Sertab Erener , Demir Demirkan’ın bestelediği “Every Way That I Can” parçası ile birinciliği 167 puan alarak göğüslemişti.

Gelelim 2009 Eurovision’a..Belirttiğimiz üzere bu sene yarışmaya Hadise “Dum Tek Tek” isimli şarkısı ile katılıyor.Geçmişi görmek karşılaştırma yapmak amacıyla 2003 yılında kazandığımız birinciliğin görüntülerini birkaç kez izledim.Ve belki bazılarına kuruntu gibi gelse de ilginç benzerlikler gördüm.

Bu benzerlikler belki artırılabilir ancak ön planda olanları seçtim özellikle:

#Hem Sertab Erener , hem de Hadise 4 kişilik dans grubu ile şarkısını seslendiriyor.(Bu en tesadüf denilecek benzerlik , zira birçok grup 4 kişi seçiyordur.Çünkü 4 makul bir sayı)

#Her ikisi de şarkılarına gruptan geride ve yürüyerek başlıyor.

#İki sanatçımızda sağ elini çok iyi kullanmaya dikkat ediyor.(İkisi de sağlak olduğundan diyebilirsiniz ama bence biraz esinlenme var)

#Şarkı sürerken Hadise tıpkı Sertab Erener gibi arkadaki dans grubunu müziğin ritmine ve kendine göre el hareketleriyle yönlendiriyor.Aradaki tek fark ise every way that i can şarkısının kurgu olarak dum tek tek şarkısından farklı olması.Bu yüzden Hadise dans ettiriyor ama Sertab tepki veriyor.Sonuç olarak yönlendirme sanatçılardan çıkıyor.

#Yine şarkı süresince iki dans grubununda benzer şekilde sanatçının yanında dans etmesi.(E kardeşim başka nerede edecek demeyin , hadi Sertab yaptı aynı şekilde Hadise benzememek için başka bir tür deneyebilirdi.)

#Diğer bir ilginç benzerlik ise; çoğu pop yada hareketli şarkıda olan yükseliş kısmında iki dans grubununda sanatçıya yaklaşması!

#Son olarak sanırım en çok benzeyen yönü şarkının bitiş kısmında şarkı boyunca uzak kalan 4 dansçının bitiş sırasında sanatçıya yaklaşıp , sanatçıyı ortaya alıp bitirmesi.

Bunlara Hadise tamamen taklitçidir de diyebilirsiniz , biraz daha insaflı olup Hadise başarıdan esinlenmiştir de diyebilirsiniz!Hiç umursamayıp hepsi tesadüfte diyebilirsiniz ancak ortada gördüğümüz benzerlikler gerçekten ilginç.Bana kalırsa ortada bir fazla esinlenme var..

not:yazının teknik terimler vikipedi'den (http://tr.wikipedia.org/wiki/Eurovision'da_Türkiye) alınmıştır , geri kalan herşey (düşünce , anlatım) bana aittir (http://www.junkchorn.info/blogger/04-01-2009/hadise-sertab-taklitcisi-mi/).

Video ekledim blogumda fakat o sitelerin kodlarını destekleyen arayüz burada olmadığından ekleyemedim.Link olarak vereyim:
Sertab Erener - Every Way That I Can (http://www.dailymotion.com/relevance/search/sertab%2Berener/video/xzbje_sertab-erener-eurovision-2003-turke_music)
Dum tek tek'i her yerde bulabilirsiniz zaten:)

Addolorato
05.Ocak.2008, 00:43
Sanırım başlık hatalı olmuş yada ben yanlış anladım okuduklarımı

Deniz
05.Ocak.2008, 00:48
Bende yazıcaktım aynısını :)

Benim yanlışım vardır diye yazmadım.

Ciddi istatistikler.

bySilver
05.Ocak.2008, 00:48
Tersi oLacaktı herhaLde.

Pek sanmıyorum takLit oLacagını. Tesadüftür.

Raten
05.Ocak.2008, 01:00
Başlık bir hata var.Konuya gelecek olursak bence tesadüf , sanmıyorum böyle olacağını.

EreN
05.Ocak.2008, 01:09
Tespitlerine göre, madonna ve jenifer lopez'de sertap özentisi..

bugra 1905
05.Ocak.2008, 01:22
Tesadüf Kesinlikle Hadise Başlı Başına Star Taklit Etmez Sertabı

Bekq
05.Ocak.2008, 02:38
Bence pek alakası yok Oğulcan abi.Olaylara çok ön yargılı bakıyorsun.Şöyle düşünelim Ronaldinho ile özdeşleşmiş çok teknik hareketler var futbolda.Bunları başkası yapınca Özentimi olmuş oluyor?

JunkChorn
05.Ocak.2008, 04:50
Sanırım başlık hatalı olmuş yada ben yanlış anladım okuduklarımı

Gördüm düzelttim sağol:)

Tespitlerine göre, madonna ve jenifer lopez'de sertap özentisi..

Ben sadece bir olay için yaptım,ama neyden bahsettiğini bilmiyorum.
Demek istediğim şu Hadise eurovision için esinlenme yada kaba tabirle özenme mi yaptı?

Tesadüf Kesinlikle Hadise Başlı Başına Star Taklit Etmez Sertabı

Star demek için bence erken:)


Bence pek alakası yok Oğulcan abi.Olaylara çok ön yargılı bakıyorsun.Şöyle düşünelim Ronaldinho ile özdeşleşmiş çok teknik hareketler var futbolda.Bunları başkası yapınca Özentimi olmuş oluyor?

Şimdi şöyle Berkay:
Futbolda sahada ne yaparsan o kadar değerlisindir ama bu sanat , özgün bişeyler yapabilmek önemlidir.Bence futbol mantığı ile bakmamak lazım benim.Ben ronaldinho'nun hareketini yapabiliyorum deyip buraya videosunu koysam insanlar bak şu da yapıyor der , ama sanat içerisinde birisinin yaptığını taklit edersen (burada taklit var demiyorum , bence esinti) insanlar seni küçük düşürür.

Sonuca gelirsek bence Hadise yada koreografi çalışmasını sürdüren kişi insanlar beğenisinin ortak olduğunu düşünerek esinlenmiş..
.
.
.
Birleştirilen Mesaj:
Birşey daha Hadise'yi eleştirmek ne amacım , ne haddimdir.Şarkıyı gerçekten beğendim sadece gözüme çarpanlardır bunlar.

Redrum
05.Ocak.2008, 04:54
Ben videoyu izledim, ancak bence özel olarak ayarlanmış bir şey yok Sertab'la aynı olsun diye. Öyle bir amaç göremedim. Çok çok farklı tarzları zaten. Kareografiler de öyle.

matrockmamy
05.Ocak.2008, 05:33
şunları aşalım artık ya. pf ne gibi faydası var? ikisi de bizi temsil edecek. neden taklit etsin?
sesi ve fiziği kat kat daha iyiyken..

JunkChorn
05.Ocak.2008, 05:56
şunları aşalım artık ya. pf ne gibi faydası var? ikisi de bizi temsil edecek. neden taklit etsin?
sesi ve fiziği kat kat daha iyiyken..

neyleri aşalım?