PDA

View Full Version : Google'ın Büyük Ayıbı

RaSenGan
08.Aralık.2009, 20:30
Google'ın büyük ayıbı

Google'ın sözlük hizmeti sessiz sedasız hizmete girdi ama

Arama devi Google, geçtiğimiz günlerde sessiz sedasız bir şekilde Google Dictionary'i kullanıcıların hizmetine sundu.

Google'ın kendi tanım veritabanının yanı sıra Dictionary sitesinden de aldığı sonuçları kullanıcılara aktaran hizmetin pek çok yararlı özelliği var. Kelimeleri yıldızla işaretleyerek daha sonra tekrar görmek, en son aramaları bulmak, diğer diller için çeviri kaynaklarına geçmek çok kolay.

Google Translate'den ayrı bir hizmet olan Google dictionary, internet üzerinde hizmet veren sözlük sitelerinin ziyaret oranlarını oldukça düşürecek gibi görünüyor.

Google'ın yeni hizmetinden en ağır etkilenecek sitelerden birisi Answers.com. Daha önce Google aramalarında yer alan "definition" yani tanım bağlantısı, Wkipedia benzeri Answers.com'a bağlantı sunuyordu. Artık bu bağlantı Google Dictionary hizmetine yönlendiriyor.

Merriam-Webster, Oxford ve diğer ciddi dil kurumlarıyla yakından çalışan Alex Zaudin, Paragon Software'in sahibi. Zudin, Google'ın hizmetinin düşük seviye tüketici hizmetlerne cevap verdiğini, ancak öğrenciler ve profesyonellerin daha yüksek kalite ve tutarlılıkta sözlüklere ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Google'ın sözlük hizmetinde "Google"ı aratınca çıkan sonuç "İnternette Google arama motorunu kullanarak bilgi aramak"; verilen örnekler ise "Partide tanıştı kadını Google'ladı"; "Çocuklarım bütün gün Google'lıyor" oluyor.

Google Dictionary'de listelenen diller şu şekilde: "İngilizce, Fransızca, almanca, İtalyanca, Korece, İspanyolca, Rusça, Çince (Geleneksel), Çince (Basitleştirilmiş), Portekizce, Hintçe, Arapça; Bengal dili, Bulgarca, Hırvatça, Flemenkçe, Fince, Yunanca, Gujarati dili, İbranice, Kanada dili, Malayalam dili, Marathi, Sırpça, Tamil dili, Telugu dili, Tayland dili. Bu diller ile sadece İngilizce arasında sözlük hizmeti var.

Google'ın büyük ayıbı, bu kadar dile sözlük hizmeti sunup da Türkçe'yi hizmetine dahil etmemiş olması.

Google Dictionary hizmetine www.google.com/dictionary adresinden ulaşabilirsiniz.

HaberTürk

El Barto
08.Aralık.2009, 20:39
Neden ayıp olsun yahu? Eğer ortada bir ayıp varsa o da Türlçe'nin dünya üzerinde pekte hatrı sayılır bir dil olmasını sağlayamayanların ayıbıdır.

GeNç KaRTaL
08.Aralık.2009, 20:45
Malayalam dili felan varken Türkçe'yi koymamaları ayıp olmuş harbiden.Şimdilik sadece İngilizce'den çeviri yapılıyormuş diğer dillerle.Bunu geliştirirlerse ve Türkçe'yide eklerlerse çok iyi olur valla benim adıma..:icon_smile:

RaSenGan
08.Aralık.2009, 21:03
Neden ayıp olsun yahu? Eğer ortada bir ayıp varsa o da Türlçe'nin dünya üzerinde pekte hatrı sayılır bir dil olmasını sağlayamayanların ayıbıdır.

Telugu falan daha mı hatrı sayılır :)

Vieri
08.Aralık.2009, 21:37
10bin imza kampanyası yapalım :D

GeNç KaRTaL
08.Aralık.2009, 21:41
10bin imza kampanyası yapalım :D

Hehe..İyiydi Mustafa abi..:icon_biggrin:

SAİT71
09.Aralık.2009, 00:46
Bana görede ayıptır. Yunanca, MArathi, malayam, çekoslavakça vs. gibi diller varken Türkçede olmalıydı. Almanca, İngilizce, Fransızca felan olsada bizimki olmasa eyvallah.. Tr de de o kadar kullanıcısı var..

yunusgs
09.Aralık.2009, 13:51
Dilimize sahip çıkamıyoruz malesef.Gerçi diğer bahsedilen dilleri konuşan uluslar ne kadar sahip çıkıyor orası da tartışılır ama malesef Dünya üzerinden en çok konuşulan 5.dil olan Türkçe'ye önem vermiyorlar :(

ozzymanborn
09.Aralık.2009, 14:56
google'ın translator yani çeviri hizmetinde Türkçe mevcut ordan tek kelime taratmak da mümkün ancak büyük ihtimalle o çeviri ile Türkçenin bilgisayar destekli çeviride anlaşılmaz hale geldiği ve kimsenin de daha iyi bir çeviri için uğraşmadığı gerçeğini görüp vazgeçmişlerdir.

brotha
09.Aralık.2009, 16:52
Bana görede ayıptır. Yunanca, MArathi, malayam, çekoslavakça vs. gibi diller varken Türkçede olmalıydı. Almanca, İngilizce, Fransızca felan olsada bizimki olmasa eyvallah.. Tr de de o kadar kullanıcısı var..

kardesim yunanca o bahsettigin almanca veya ingilizceden kat kat eski bir dil ve daha hatiri sayilir bir dil bana gore. Turkcede yunanca kadar olmasa da ingilizceden degerli bir dil bana gore.

TuNdRaLoWeR
09.Aralık.2009, 17:56
Ben de tam Yunanca'yı söyleyecektim, Yunanca Türkçe'den daha önemli bir dil, eski Yunan mitolojisinden dolayı Yunanistan baya baya bir el üstünde tutuldu ve hâla da tutuluyor.

Amma velakin; "Hintçe, Bengal dili, Gujarati dili, İbranice, Malayalam dili, Marathi, Tamil dili, Telugu dili, Tayland dili." dillerinin eklendiği bir sisteme Türkçe'nin eklenmemesi ayıptan öte saçmalıktır.Gujarati nedir Malayalam nedir? Bu diller varken Türkçe neden yok?

Heralde mantıklı bir açıklaması vardır gogılın..

SAİT71
12.Aralık.2009, 16:13
Ama ben şuanki duruma göre konuştum. Sanırsam Yunancadan daha çok konuşulan bir dil bizimki. Eski olduğunu bende biliyorum tabi ama günümüzde Yunanca varsa Türkçede olmalı.. Türkçede eski bir dil. Taa Osmanlı'lara kadar dayanıyor. :)

ThersoN
12.Aralık.2009, 18:41
ilerde koyarlar

Bekq
12.Aralık.2009, 19:35
Google Translate var zaten buna ne gerek vardı diyebilirsiniz ancak Translate sözlük olarak pek işlevsel değil. O yüzden uzman kullanıcılar bir sözcüğün başka bir dildeki karşılığını bulmak için google arama çubuğuna “define:” kodunu girerek arama yapıyorlar. İnternet devi google bu işlevi daha da genişleterek başlı başına bir hizmet haline dönüştürüyor. Bu hizmet henüz daha erken aşamada olduğu için sınırlı dil seçeneği mevcut ve bunlar arasında Türkçe yok.

LA Times’ın haberine göre bu sözlük o kadar akıllı ki tanımları bazı sitelerden bulup getirebiliyor (örneğin Wikipedia’dan). Yani Google bu sözlük hizmeti için sahip olduğu arama avantajlarından büyük oranda yararlanıyor. Şimdilik sadece 28 dil destekleniyor. Diğer taraftan 28 dil içinde Tay, Tamil ve Telugu gibi diller yer alırken Türkçe nasıl olmaz diyesi geliyor insanın. Türkçe desteği Translate hizmetine de oldukça geç eklenmişti.

Bu yazı yeterli sanırım.

Estranged
12.Aralık.2009, 20:17
Ama ben şuanki duruma göre konuştum. Sanırsam Yunancadan daha çok konuşulan bir dil bizimki. Eski olduğunu bende biliyorum tabi ama günümüzde Yunanca varsa Türkçede olmalı.. Türkçede eski bir dil. Taa Osmanlı'lara kadar dayanıyor. :)

Osmanlıdan çok daha eski, Türkçe'nin tarihi Orta Asya'da olduğumuz zamanlara dayanıyor.Tarihini falan tam hatırlamıyorum,Yunanlarınki kadar eski olmasa da bizim dilimiz de eski yani.

El Barto
12.Aralık.2009, 20:21
google'ye yasak koyalım erişilemesin mahkeme kararı alalım vay terbiyesizler vay Türkçe'yi koymamışlar ha. Bildiğin Türkleri aşağılamak bu.

KaPaLı
13.Aralık.2009, 13:34
Aman Emre aman şimdi çıkar birisi yasak koyar. Ağzını açma en iyisi. Bahane arıyolar zaten yasak koymak için.