PDA

View Full Version : Efsane Afrikalı ''Fernand Coulibaly''

A.FaruK
03.Haziran.2010, 12:19
Nette dolaşırken bi makale gördüm futbolla ilgili 2008 yılında yazılmış bi makale paylaşmak istedim.

http://4.bp.blogspot.com/_jL4DATnM_jw/SMEXH32hdAI/AAAAAAAAAac/tH3GWTADJhM/s320/94-95.gif

Geçenlerde bir yazı yazmıştım, ligimizdeki Afrikalı futbolcu akınının geçmişte ne kadar fazla olduğuna dair. İşte bugün size o akımın futbolcularından birini tanıtmaya çalışacağım: Fernand Coulibaly!

Coulibaly, ligimizin Kompela ile birlikte en eğlenceli futbolcusuydu. Bir ara öyle dönemler oldu ki onu futbol sahası yerine "televole"lerde izlemeye başladık. Eğlencenin yanında etkili bir golcüydü de, tabii bu etki Anadolu sahasında kaldı ama ligimizde hep bir tat bıraktı.

Fernand, 1994-1995 sezonunda Adana Demirspor tarafından Türkiye'ye getirildi. Malili futbolcu, henüz o zaman Türk seyircisinin dikkatini çekti. Ertesi sezon Coulibaly'i Celal Doğan'ın başkanlığındaki Gaziantepspor transfer etti. Başkan Celal Doğan bir röportajında o günleri anlatırken "mealen" şunları söylemiş: "Coulibaly ile her önemli maç öncesi gol atıp atamayacağına dair iddiaya girerdik ve o, hep kazanırdı." Hakkında bir efsaneye dönen "para"yı çok sevmesi durumunun gerçekliğini bu sözlerden az da olsa çıkartabiliyoruz.

2 senelik Gaziantepspor macerasından sonra bu sefer başkentin takımı Ankaragücü'ne transfer olan Coulibaly, orada da iki sene kaldı ve 1999-2000 sezonunda küme düşmeme mücadelesi veren Vanspor'a transfer oldu. 1 sene Vanspor'da oynadıktan sonra ertesi sezon yine küme düşmeme mücadelesi veren Denizlispor'la anlaştı. Orada da 2 sezon ancak oynayabilen(yarım sezonu Siirt Jetpaspor'da geçirdi) Coulibaly, 2002-2003 sezonu için Diyarbakırspor'a transfer oldu ama 7 maç sonra takımdan ayrıldı. İşte Coulibaly'nin 9 sezonu içeren Türkiye kariyeri böyle, tamı tamına 7 Anadolu takımında oynayarak bir daha kolay kolay kırılamayacak bir rekorun da sahibi olan Fernand'ın hayatının mottosu ise şu cümle:

"Banim işim gol, gelsin şakarım!"

Şimdi onu daha iyi tanıyabilmek için 2002'de Hürriyet'e verdiği röportaja bir göz atalım:

Hangi macera seni Türkiye'ye sürükledi?

- Afrika Kupası için Tunus'ta maç yapıyorduk. Beni bir Türk menajer görmüş ve beğenmiş. Tuttu kolumdan beni Adana Demirspor'a getirdi. O sezon Adana Demirspor küme düştü.
...
Sekiz yıldır Türkiye'den başka bir yere kımıldamadın hiç. Seni buraya maddi mi yoksa manevi aşk mı bağlıyor?

- Mecburen burada kalıyorum. Fransa'ya dönemem. Ama buraya alıştım, çok seviyorum. Rahatım yerinde. Türkiye'de futbolda iyi para var. İngiltere için bir teklif getirmişlerdi bakmadım bile. Futbolu bıraktıktan sonra menajerlik yapacağım, belki de Türkiye'nin ilk zenci teknik direktörü ben olacağım.
...
Didi vardı. Onu zenci saymıyor musun?

O sahte zenciydi. Melezdi.
...
Fransa'ya girmen mi yasaklandı? Niye dönemiyorsun?

- Askerlikten kaçtım. 18 yaşında Arabistan'da oynarken, gel askerlik yap dediler. Burada kazandığım paraları verin, hergün askere giderim dedim. O yüzden Fransa'ya giremiyorum. Yedi sene memlekete girmeme cezası veriyorlar. Altı yılım doldu.
...
Paragöz olduğun söyleniyor. Dinin imanın para mı?

- Coulibaly'nin parasını ver Coulibaly sorun olmaz. Ben profesyonelim. Türkiye'de kimsem yok. Eşim bile yok. Akşam eve gidince hemen yatak odasına gidiyorum. Sabah da antrenmana. Ben neden bunu yapıyorum? Para kazanmak için. Sözleşme imzalıyoruz. Para ödenmesi konusunda sorun çıkar diye bir madde yok. Baştan söyleseler o zaman sorun çıkarmam. Ama pazartesi gel paranı al diyorlar, olmuyor çarşamba gel diyorlar. Günler bitmiyor bir türlü.
...
Futbolu bıraktığında kazandıklarını afiyetle mi yiyeceksin? Ticaret mi yapacaksın?

- Buradaki bankalara güvenmiyorum. Bir bankanın tabelası bir gün var birgün yok. Mali'ye de güvenmiyorum o yüzden paralarımı Fransa'ya yatırıyorum. Ama memlekette bir diskoteğim var. Türkçe bir isim verdim. Bir Tanem.

A.FaruK
03.Haziran.2010, 12:21
Gerçekten hoşuma giden bi yazı oldu.Kendisini Vanspordan hatırlıyorum eminim bir çoğunuzda hatırlıyacaksınız. :) :)