View Full Version : 80-(12+3+8) = ?
DisCo
14.Haziran.2010, 12:04
Pervin Kaplan yazdı...
BU soruyu ilköğretim 3. sınıf öğrencileri matematik dersinde çözüyor. Ancak üniversiteli olmaya hazırlanan lise son sınıf öğrencisi ya da mezunu 1.5 milyon gençten 600 bini üniversiteye giriş sınavında bu soruyu yanıtlayamıyor.
Geçtiğimiz gün ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan’la bu hafta başlayacak Lisans Yerleştirme Sınavları öncesinde röportaj yaptık. 36 yıldır üniversite sınavlarını gerçekleştiren kurumun başındaki kişi olarak kendisini en çok hangi tür soruların yapılamıyor olmasının şaşırttığını sordum. Artık şaşırmadığını ama yüzde 99’unun çok rahat çözebileceği soruları yarım milyonu aşkın gencin çözememesine üzüldüğünü söyledi.
Sonra da bunu örnekle açıkladı:
“Bir iki yıl önce üniversiteye giriş sınavında 80 - (12 + 3 + 8) = ? diye bir soru sorduk. Şimdi bu soruya baktığınızda ne düşünürsünüz? ‘Çocuklar bunu yapar’ dersiniz. Oysa bu soruya 600 bin öğrenci cevap verememiş. Neden cevaplamamışlar, neden yapamıyorlar? İlkokul çocuğu bu soruyu yapıyor. Bunlar lise çocukları ya da mezunları. İşte bu soru gibi yüzde 99’unun kesinlikle çözmesi gereken çok basit sorular var. Ama çözemiyorlar. Biz çok basit, yüzde 100 hepsi cevap verir diye ‘Cumhuriyet kaç yılında ilan edildi?’ gibi soruları sınavlarda sormuyoruz. Ama artık kuşkuluyum. Şimdi bu soruyu sorsak, ‘Yüzde yüz doğru cevap alırız’ diyemiyorum. Herhalde yanlış cevap verenler çıkacaktır diye endişe ediyorum.”
Yarımağan’ı gerçekten de endişeye düşüren bu durum, son yıllarda eğitimde tehlike çanları çalmaya başladığının bir göstergesi olarak algılanmalı. Üniversite sınavında, SBS’de her yıl başarısızlığın artması üstelik de soruların kolay olmasına rağmen, yapılma yüzdesindeki düşüş ve özellikle de bazı devlet okulları arasındaki uçurumlar artık “eğitimde kalitenin” ne durumda olduğunu gösteriyor.
Bugün İstanbul’un göbeğinde köklü devlet liselerinin öğrencileri arasında heceleyerek okuyan öğrenciler karşımıza çıkıyor. Üniversite kapısına bu şekilde getirdiğimiz çocuklarımız bırakın dört işlemi, iki hatta tek işlemli soruları da çözemez durumdalar. Bu durumda biz bu çocukları mı yargılayacağız yoksa onları liseye kadar taşıyan ve ellerine diploma veren eğitim sisteminin ne kadar mükemmel (!) olduğunu mu tartışacağız? Çünkü çocukları yargılamak işin en kolay yanı...
El Barto
14.Haziran.2010, 12:22
Siz üzülün buna yahu yıllardır eğitim sisteminin ırzına geçen siyasetçiler düşünsün. Yalnız o rakamın içinde meslek liseliler yani orta okuldan sonra matematik görmeyen insanlar, cevap kağıdında kaydırma yapanlar, sınava öylesine girenler falanda var. O zaman bu sayı normalleşiyor bence. Bu soruyu geçtim hiçbir soruya doğru cevap veremeyen niceleri var.
Öğretmenlerin herhangi bir devlet dairesinde çalışan memurdan farkı yok. Memur zihniyetiyle eğitim ancak bu kadar oluyor. Ayrıca öğretmenlik birazda gönül işi. İçinde yoksa yapmayacaksın öğretmen. Mutlaka öğretmen alınırken bir insan farklı bir elemeye tabi tutulmalı. Siz müthiş matematik bilgisine sahipsinizdir üniversiteyi bitirirsiniz, kpss falan süper puanlar alır öğretmen olursunuz buraya kadar önünüzde engel yok. Ama sizin bildiğinizi aktarabilme yeteneğiniz sıfırsa kimseye bir şey veremezsiniz. İşte burada bir eleme sistemi daha olmalı.
Sekopej
14.Haziran.2010, 13:49
Siz üzülün buna yahu yıllardır eğitim sisteminin ırzına geçen siyasetçiler düşünsün. Yalnız o rakamın içinde meslek liseliler yani orta okuldan sonra matematik görmeyen insanlar, cevap kağıdında kaydırma yapanlar, sınava öylesine girenler falanda var. O zaman bu sayı normalleşiyor bence. Bu soruyu geçtim hiçbir soruya doğru cevap veremeyen niceleri var.
Eğitim seferberliği başlatılmalı, açılım yapılacaksa bu eğitimde açılım olmalı. Eğer eğitimi düzgün verirsen zaten diğer sorunlar da çözülür, araştırmayan, soruşturmayan, sorgulamayan, her denile evet diyen, koyun gibi bir toplum istediği için ülkemizi yönetenler (siyasi değil, başa kim geldiyse bunu istemiştir, ayrım yok) isterler mi eğitimli insan? Onları yönetmek zor olur o zaman.
Öğretmenlerin herhangi bir devlet dairesinde çalışan memurdan farkı yok. Memur zihniyetiyle eğitim ancak bu kadar oluyor. Ayrıca öğretmenlik birazda gönül işi. İçinde yoksa yapmayacaksın öğretmen. Mutlaka öğretmen alınırken bir insan farklı bir elemeye tabi tutulmalı. Siz müthiş matematik bilgisine sahipsinizdir üniversiteyi bitirirsiniz, kpss falan süper puanlar alır öğretmen olursunuz buraya kadar önünüzde engel yok. Ama sizin bildiğinizi aktarabilme yeteneğiniz sıfırsa kimseye bir şey veremezsiniz. İşte burada bir eleme sistemi daha olmalı.
Lisedeki matematik öğretmenlerimi hatırlıyorum, 1 bayan hocamız vardı ODTÜ mezunu, soru sorsan yapamaz, tenefüste bakayım derdi, diğer 2 hocamız vardı (biri Afyon'da okumuş) bırakın derste soru sormayı, tenefüste ayak üstü aynı soruyu sorun, kalem kullanmadan çözerdi.
ODTÜ okumuş ama boşuna okumuş ve hala atanmayan, atanmayı bekleyen binlerce öğretmen varken, eğitim fakültelerinin kontanjanlarının düşürülmesi gerekirken, siyaset adına kontanjanlar arttırılmıyor mu?
Adam okulu bitiyor, atanmak için 3-4 sene bekliyor, okulda öğrendikleri de uçuyor, zaten bu 3-4 senede okuduğu bölüme de, öğretmenliğe de etmediği küfür kalmıyor, hay ben böyle sistemin diyor, bir atanırsam hiç uğraşmam öğrencilerle mantığı bir süre sonra onlarda oluşuyor. İçinde heves varsa da, atandıktan sonra, dediğin gibi memur zihniyetiyle çalışmaya başlıyorlar.
İçlerinde gerçekten seven, isteyen öğretmenlere de yazık oluyor, eğitim hayatımız boyunca karşımıza çıkarsa böyleleri, yıllar sonra bile, ne iyiydi diye hatırlanıyor, diğerleri mi? Onların da bizi düşündüğünü sanmıyorum, hatırlanmasalar da olur.
DisCo
19.Haziran.2010, 12:33
Bu tarz sınavlarda denenen kişiler olduğumuz için hemen işi eğitim yetersiz diye karşı tarafa atmayı seçiyoruz.
Tabi ki eğitim yetersizdir. Yeterlidir diye ısrar etmemekte fayda var. Bugün ben öğretmenlik bölümü okuyorum. Eğitim derslerini 4 sene görüyorum. Şuan benim kpss'ye gelene kadar bu dersler konusunda donanımı mı okulda tamamlamam gerekirdi. Ancak eğitim yetersizliği nedeniyle böyle birşey olmadığı çok açık bir gerçektir.
Fakat eğitim 2+2'yi öğreten bir sistemdir. Burada eğitim yetersizdir demek kendindeki suçuda eğitimin üzerine atmaktır. Bu soruda sadece ilk işlemin parantez içinde yapılacağını bilmektir ki eğitim sistemi dört işlem ve bu konu hakkında yeterli bilgilendirmeyi yapmaktadır.
Ben dün atletizm sınavıma giderken ve dönerken onlarca öğrencinin konuşmalarına şahit oldum. Çeşitli yaş gruplarıydı ama karnem çok iyiydi diyen bir tek kişi duymadım. Eskiden ben 4 aldım mı bunalıma girerdim. Şimdi 8 dersin birinde 2 oldu mu çocuk seviniyor. Konuşmalarda da yine burada bahsettiğim olay vardı. Hoca bana 2 vermiş , vay bilmem ne bana 1 vermiş. Almışım demiyor.
Halbuki saçını başına ayıracağı zamanı, kızlarla geçireceği zamanı biraz dersine verseydi eğitim yetersiz olsa bile kendini bir ölçüde hatta tam anlamıyla yetiştirebilirdi. Böyle bir eğitim ortamında böyle öğrencilere öğretmen olacağım için gerçekten endişe duyuyorum.
Zekirdek
19.Haziran.2010, 12:45
Ogretmenlerde ne varki ne cevap bekliyorlar. Dogru cevap mi bekliyorlar daha cok beklerler.
Size bir ornek vereyim;
Bir Tarih hocamiz var. Sinavdan onceki hafta sinav sorulari ve cevaplarini yaziyor sinavda kopya serbest hic ders anlatmadi butun egitim - ogretim yili boyunca. Diyom SAhin niye ders anlatmiyon. Gelen sevap icler acisi ben 30 yildir ders anlatmiyorum simdi mi anlatacagim. Butun sinifin Tarih dersi 100 den 5. Sozluleride 100 veriyor.
Birde bir matematikcimiz var ne desek ilgilenir canla basla ders anlatiyor. Butun Hocalar okulun bitmesine 2 -3 hafta kala ders anlatmayi birakti ama o birakmadi. Zaten o hoca bizim icin bir sansti. Eski matematik hocamiz derslereya gec geliyordu yada hic gelmiyordu bu hocayida Teknik Lise den gorevlendirdiler bize iyiki de gorevloendirdiler.
Boyle oturduklari yerden konusmayi biliyorlar fakat meslek liselerine atadiklari veyahut yetistirdikleri ogretmenlerin cogunun ne mal oldugu ortada.
di canio
19.Haziran.2010, 13:03
Öğretmenlik farklı bir meslek. Hatta meslekten de öte. Bir avukat, mühendis, vb. den farklı, önemli bir ayrıntısı var. İdealist olmak çok önemli. Devlet memuru vardır burada da sanırım. Kimseyi rencide etmek istemiyorum. Sıkça kullanılan bir ifade var 'devlet memuru zihniyeti" diye. Öğretmenlerin bu genellemeden farklı düşünmesi çok önemli. Maaşımı alırım, boşver gerisini diyemez. Bir doktor da aynıdır. Çok kritik ve önemli noktalardadırlar. Bir öğretmenin ihmali, birçok çocuğun, gencin geleceğini etkiler. Özellikle de her yeni nesille, eğitim daha da önemsizleşirken bu büyük bir tehlikedir. DisCo'nun yazdığı şeyleri görmeyen yoktur çevresinde. Benim halamın oğlu var. 26-24 almış Matematik'ten. Hocanın verdiği kanaat notu ile 43 olmuş ortalaması. Küfrediyor niye 45 yapmamış diye. Sen sınavlarına bir bak, haketmemişsin 43'ü bile. Ama genel düşünce böyle artık öğrencilerde.
BaFraLı
19.Haziran.2010, 13:10
İşte sorunda orda zaten. 42 de bırakıyo iyi güzelde ondan sonra öğrenciye yardım ediyormu, takip ediyormu, o dersten geçmesi için ona birşeyler veriyormu, ben bunu niye verdim diye kendini sorguluyormu. Öğretmenlik evet çok farklı bir meslek. İşte bu yüzden farklı zaten. Birşeyley öğretiyor insanların hayatlarıı yaratıyor bir nevi. Ben maaşımı alırım, bu çocukta 43 ten kalır tatilimi geçirirm mis gibi diyorlar. Öğretmenlik mesleği işte bu değil bana göre. Okulda yaz sınavlarına kalınca girdiğim dersin sınavında bir soru soracam okulda hoca yok o dersin hocasından. Böyle öğretmenler bilinçsizce hareket ediyo.
El Barto
19.Haziran.2010, 13:12
Başka bir yerde de yazmıştım bizlere bunu alıştıran yine öğretmenler. Bir tane geçer not almamış öğrenciye sözlü notları ile 3 verirseniz bir süre sonra bu iş normalleşmeye başlıyor ve aslında normal olanı yapan öğretmenler sanki anormal bir iş yapmış gibi algılanıyor. Öğrenci zihniyeti şudur; 100 aldım, hoca 40 verdi. Yani başarılı olunca ben, başarısız olunca hoca vermedi.
Ancak bu işin çok fazla boyutu var. Devlet okulu düşünün, ilkokul öğretmeni temel eğitimi verecek kişi. Ama karşısında 80-90 kişilik sınıflar. 40 dakika ders. Öğrenci başına yarım dakika düşüyor özel olarak. Bu şartlarda da öğretmenden çok fazla verimli olması beklenemez heralde.
Sonra ilkokulda temeli bozuk öğrenciye ortaokulda lisede de verebilecekleriniz sınırlı. Yani liseye gelmiş bir adamın ilokul ve ortaokul temeli eksikse bir şey kazandırabilmeniz çok zor.
Ülkenin sosyal durumu da bu konuda etkili. Artık öğrencilerin ben şu olacağım bu olacağım diye hayal kurduklarını göremiyorum. Artık gençlerin bir kısmı Polat Alemdar olmak istiyor, başka bir kısmı Ezel, bir diğer kısmı Behlül... Kültürün de yozlaşmasıyla gençler kendilerine inanacak ve savunacak başka şeyler bulabiliyorlar.
Ancak bu soruyu çözemeyenlerin içinde Matematik sorularına hiç bakmayanlar, meslek lisesi mezunları, kodlamada kaydırma yapıp yanlış işaretleyenler falanda var diye iyimser bir gözle bakmakta mümkün ki sanırım ülkenin eğitim sistemini yönetenler böyle bakıyorlar.
Zekirdek
19.Haziran.2010, 13:13
Öğretmenlik farklı bir meslek. Hatta meslekten de öte. Bir avukat, mühendis, vb. den farklı, önemli bir ayrıntısı var. İdealist olmak çok önemli. Devlet memuru vardır burada da sanırım. Kimseyi rencide etmek istemiyorum. Sıkça kullanılan bir ifade var 'devlet memuru zihniyeti" diye. Öğretmenlerin bu genellemeden farklı düşünmesi çok önemli. Maaşımı alırım, boşver gerisini diyemez. Bir doktor da aynıdır. Çok kritik ve önemli noktalardadırlar. Bir öğretmenin ihmali, birçok çocuğun, gencin geleceğini etkiler. Özellikle de her yeni nesille, eğitim daha da önemsizleşirken bu büyük bir tehlikedir. DisCo'nun yazdığı şeyleri görmeyen yoktur çevresinde. Benim halamın oğlu var. 26-24 almış Matematik'ten. Hocanın verdiği kanaat notu ile 43 olmuş ortalaması. Küfrediyor niye 45 yapmamış diye. Sen sınavlarına bir bak, haketmemişsin 43'ü bile. Ama genel düşünce böyle artık öğrencilerde.
Dedigine katiliyorum ama bu tek ograncilerin sucu degil velilerimiz ve buyuk amcalarimizinda sucu. Cunku bunlari beynimize yerlestiriyorlar. Mesela hep en az tesekkur alarim ama aileden biri sorar sinifi gectin mi. Bunlar oldukca bizim zihnimizide yerlesiyor. Bununla etkisi oldugunuda dusunuyorum.
Özgür Çetin
19.Haziran.2010, 13:43
57 cevabıı ne olacak:D
Zekirdek
19.Haziran.2010, 13:51
57 cevabıı ne olacak:D
Diger 600 bin kisiyede soyle 57 yapsinlar.
El Barto
19.Haziran.2010, 13:55
Boşuna demiyorlar bir soru bile sıralamada yerini çok değiştiriyor diye. Bak 600bin kişiyi geçtin bu cevapla. :) Hangi üniversiteye hangi bölüme gitmek istiyorsun söyle bu soruya doğru cevapvereni yerleştiriyorlar direk. :D
Hugo
19.Haziran.2010, 13:55
40 yapar...
Zekirdek
19.Haziran.2010, 13:56
40 yapar...
Nasil 40 cikarttin cok merak ediyom.
El Barto
19.Haziran.2010, 13:58
Ciddiye almamak lazım adam doktor beyler. :D
wolfson
19.Haziran.2010, 14:42
40 yapar...
40 mı :D Ben de çok merak ettim. 57 buldum ama şimdi şüphelerdeyim 40 mı işlem sırası filan mı var diyorum :D
Zekirdek
19.Haziran.2010, 14:47
40 mı :D Ben de çok merak ettim. 57 buldum ama şimdi şüphelerdeyim 40 mı işlem sırası filan mı var diyorum :D
Hata yok ya cevap 57.
80-(12+3+8) =
Neredeyse herkes bilir ama ben yinede nasil cozulecegini yazayim.
Islem onceliginden dolayi ilk once parantez icindeki islemler yapilir. Parantezin icindeki isleme gore 12 + 3 + 8 = 23 eder. Sorunun cevabinida bulmak icin 80 - 23 islemi yeterli olacaktir. Bu islemin sonucuda 57 dir.
di canio
19.Haziran.2010, 16:05
40 yapar...
(bkz: MHP'nin 40. yılı) :p
Chivalry
19.Haziran.2010, 16:18
Şu soruyu çözmek için burda uğraştığınıza inanmak istemiyorum :O Hugo şaka yapmış belli ama EMİN OLMAYAN BİR DİLLE 57 olabilir demeniz beni çok şaşırttı. Hani arada çarpma bölme falan olsa birşey demeyeceğim bildiğin ilköğretim sorusu bu.
lexoqe
10.Şubat.2011, 05:13
80'ni 12 den çıkart 68, artı 3, 71 artı 8, ee 79 dur sonuç :D
Estranged
10.Nisan.2011, 20:42
Soru hatalı, matamatikte "(" diye bir işlem yoktur.
mehmetd
11.Nisan.2011, 22:42
Soru hatalı, matamatikte "(" diye bir işlem yoktur.
doğru MATAMATİK te yoktur belki MATEMATİK te olabilir:)
doğru yanıt( ) yani parantez içindekiler önce hesaplanır 80-(12+3+8) = 80-(23)= 57 bulunur.
Revolution
11.Nisan.2011, 22:50
doğru MATAMATİK te yoktur belki MATEMATİK te olabilir:)
doğru yanıt( ) yani parantez içindekiler önce hesaplanır 80-(12+3+8) = 80-(23)= 57 bulunur.
İşte bu....
El Barto
12.Nisan.2011, 08:53
doğru MATAMATİK te yoktur belki MATEMATİK te olabilir:)
doğru yanıt( ) yani parantez içindekiler önce hesaplanır 80-(12+3+8) = 80-(23)= 57 bulunur.
Şimdi dağılın. :schaf:
Aşk-ı Şehir
12.Nisan.2011, 13:38
80'ni 12 den çıkart 68, artı 3, 71 artı 8, ee 79 dur sonuç :D
80i 12'den çıkartırsak -68 kalır -68 artı 3 -65, -65 artı 8 eee - 57 yapar :p
SAİT71
12.Nisan.2011, 14:35
Bende 57 buldum... Gerçi matematiğim çok berbattır ama o kadar da değildir heralde :D
Bizim orta okuldaki İngilizce öğretmeninin İngilizce bile bildiğini sanmıyorum ben :D Kaldı bırakın bu soruyu Lise talebesi daha heceleyerek okuyor :D
mehmetd
12.Nisan.2011, 15:35
80i 12'den çıkartırsak -68 kalır -68 artı 3 -65, -65 artı 8 eee - 57 yapar :p
80den 12 çıkınca nasıl -68 oldu onu anlamadım benim yukarıda yazdığım gibidir doğrusu.
Zekirdek
12.Nisan.2011, 15:42
80den 12 çıkınca nasıl -68 oldu onu anlamadım benim yukarıda yazdığım gibidir doğrusu.
80'i 12'den çıkarırsak diyor.
SAİT71
12.Nisan.2011, 15:58
80 - (12+3+8) 23 = 57
bende bu şekil 57'ye ulaştım.
mehmetd
12.Nisan.2011, 16:23
80 - (12+3+8) 23 = 57
bende bu şekil 57'ye ulaştım.
ben yazmıştım önce.(yukarda var)
80'i 12'den çıkarırsak diyor.
:(
yaa ne boşa yazılıyor anlamadım.
57 işte hakan ünsal :)
CeNTeR_TR
12.Nisan.2011, 16:42
yaa ne boşa yazılıyor anlamadım.
57 işte hakan ünsal :)
80'i 12 den çıkarmak
Yani 12-80 = -68
mehmetd
12.Nisan.2011, 18:16
80'i 12 den çıkarmak
Yani 12-80 = -68
orayı anladım ben konuya dedim 57 diye.yani sonuç 57 neyi tartışıyoruz diye:)
artı o zaman -57 çıkıyor +57 değil. :)
gene de sonuç 57 artısı eksisi olmadan ama artı 57 tabi doğrusu.:D
El Barto
13.Nisan.2011, 01:01
Şu konu altında eğitim sistemini tartışalım, neden böyle olduğunu tartışalım boşverin sonucun kaç olduğunu detaylara takılmayın.
Haa bu arada hepiniz yanlış yapmışsınız oradan nasıl 57 buluyorsunuz? Bu işlemin sonucu bildiğin 40 yapar 40.
nerazzuri
13.Nisan.2011, 01:04
40 yapmayan işlemlerin eğitim sistemimizde yeri yok.
SAİT71
13.Nisan.2011, 01:10
Ya tamam eğitim sistemimiz kötü de bunun nasıl 40 yaptığını da açıklasanız da merakımız gitse :D
A.FaruK
13.Nisan.2011, 01:12
Haa bu arada hepiniz yanlış yapmışsınız oradan nasıl 57 buluyorsunuz? Bu işlemin sonucu bildiğin 40 yapar 40.
Ahahaha Emre abi alemsin yemin ediyorum ya :D :D :D
Powered by vBulletin® Version 4.2.2 Copyright © 2025 vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved.