Beşiktaşın efsanesi İlhan Mansız Beşiktaş'ın teknik direktörlük görevine getirildi. Beşiktaş yönetimi aldığı karar için çok sayıda eleştiri alsada taraftarlar İlhan Mansız'dan umutlu.
İlhan Mansız'ı Tanıyalım
Spoiler: Futbol Kariyeri
Altyapı
Almanya' da doğan ve annesi terzi, babası fabrika işçisi olan İlhan Mansız, 9 yaşındayken annesi kardeşi ve ablası ile birlikte ailesinin memleketi olan Eskişehir'e döndü. 4 yılını Eskişehir'de geçirdi ve ailesinin Almanya'da kalması sebebiyle geri döndü. Almanya'ya dönüşünden sonra burada futbola başladı. Ayrıca kardeşi Erman Mansız da Köln takımının genç takımında oynamaktadır.
SV Lenzfried, FC Kempten ve FC Augsburg altyapılarında oynadığı futbol ve attığı gollerle dikkat çekti. Augsburg takımıyla 1993'te Almanya Gençler Şampiyonluğu, bir sene sonra da Almanya Gençler Kupası'nın sahibi oldu. O sene finalde yendikleri ülkenin köklü takımlarından FC Köln'e transfer oldu. 19 yaşında yaptığı bu transferle futboldan ilk defa para kazandı. Kazandığı ilk parayla kendisine bir müzik seti almıştır. Köln ekibi ile iki yıllık sözleşme imzalayan futbolcu, birinci sene 1. FC Köln II takımında oynayıp, sonraki sene birinci takıma çıkacaktı ancak babasının isteği ile Türkiye'ye gelmeye karar verdi.[1]
İlk yılları
Almanya'da geçen alt yapı yıllarının sonunda ailesinin baskısıyla, Türkiye'deki futbol macerası başladı. İki senelik sözleşme ile Gençlerbirliği'ne transfer oldu. 17 Eylül 1995'te Altay SK karşısında kariyerinin ilk maçına çıktı. 24. dakikada Nihat Baştürk'ün yerine oyuna dahil olmuştu. İlk sezonunda sadece 2 maça çıkan futbolcu, Eylül 1996'da sözleşmesini karşılıklı olarak feshetti ve Almanya'ya döndü. Münih Türkgücü'nde amatör olarak futbola devam ederken parasal sorunlar nedeniyle tekrar Türkiye'ye dönmeye karar verdi. İkinci Türkiye seferine İkinci Lig takımlarından Kuşadasıspor'da başladı. Kuşadası için çıktığı ilk maçta Düzcespor'a 2 gol attı.
Samsunspor
Daha önceki Türkiye deneyiminde yaşadığı uyum sorunu Kuşadası'nda yine baş gösterdi. Kuşadası'ndan 1. Lig'de mücadele eden Samsunspor'a transferinden sonra futbolu bırakarak, yarım bıraktığı FOS Kempten Ekonomi Bölümü'ne devam etmeyi düşündü. Fakat son anda verdiği kararla Samsun'da kaldı.
Samsunspor için ilk maçına UEFA Intertoto Kupası'nda Lyngby BK karşısında çıktı. Samsunspor rakibini 3-0 yenerken, devre arasında oyuna giren İlhan, üç dakika sonra Samsunspor için ilk golünü attı. Sezon öncesindeki bu turnuvada Samsunspor, yarı finale kadar çıkmayı başardı. 8 Ağustos 1998'de Kocaelispor karşısında çıktığı maç ile de ikinci kez 1. Lig'e merhaba dedi. 29 Ağustos'ta Fenerbahçe'ye attığı gol 1. Lig'deki ilk golü oldu. İlk sezonunu 27 maçta 4 gol ile kapadı.
1999-2000 sezonunda Samsunspor'da daha çok forma şansı bulmaya başladı. Bir yandan da gol sayısını arttırıp 10 gole ulaştı. Bir sonraki sezonda ise 31 maçta 12 gol attı. Sezon için Antalyaspor'a ve Adanaspor'a hat-trick yaptı.
Beşiktaş JK[
Samsun'da 3 sezon boyunca son derece başarılı bir performans gösteren İlhan Mansız Samsunspor ile sözleşmesinin bitmesi üzerine 2001-02 sezonu için Galatasaray ile sözleşme imzaladı. Fakat daha sonra Beşiktaş'ın daha cazip bir teklif yapması üzerine Galatasaray ile sözleşmesi bulunmasına rağmen, Beşiktaş'a da imza attı. Dönemin Beşiktaş yönetiminin Galatasaray'a ricası üzerine, Galatasaray İlhan'ı şikayet etmekten vazgeçti ve olaylı bir şekilde Samsunspor'dan takım arkadaşı Tümer Metin ile beraber Beşiktaş'a transfer oldu.
Beşiktaş'ta ilk sezonu olan 2001-2002 sezonunda başarılı performansını sürdürdü. İlk maçında Trabzonspor karşısında sahaya ilk 11'de çıkan futbolcu, 23. dakikada sakatlanıp sahayı terk etmek zorunda kaldı. Bir hafta sonra ise Bursaspor karşısında sahaya yine ilk 11'de çıkan futbolcu, 2-2 biten maçta Beşiktaş'ın 2 golünü de kaydedip, beraberliği getiren isim oldu. Sezon içinde Malatyaspor'a hat-trick yaptı. Sezon boyunca attığı 21 golle, Galatasaray'dan Arif Erdem'le birlikte gol krallığına ulaştı. Bu sayede Milli Takım'a kadar yükseldi.
Dünya Kupası sonrası uzun süren sakatlıklar serisi başladı ve bir sonraki sezon olan 2002/2003 sezonunda uzun süre Beşiktaş'ta kadroya giremedi. Ancak sezon ilerledikçe düzeldi ve lig şampiyonluğunda büyük rol aldı. Özellike Türkiye Kupası çeyrek finalinde Gençlerbirliği ile oynanan ve Beşiktaş'ın uzatmalarda 4-3 kaybettiği maçta attığı 3 golle ve gösterdiği performans ile Beşiktaş tarihine adını yazdırdı. 2003-04 sezonunda da 13 maçta 8 gol kaydetti. O sezon attığı goller dışında gördüğü kırmızı kartlarla da dikkat çekti. 1 Ekim 2003'te Beşiktaş'ın deplasmanda Chelsea FC ile oynadığı UEFA Şampiyonlar Ligi grup maçında düdükten sonra topa vurması nedeniyle gördüğü iki sarı kart nedeniyle 51. dakikada kırmızı kartla takımını 10 kişi bırakmıştı. 25 Ocak 2004'te Beşiktaş'ın 5 kırmızı kart gördüğü meşhur Samsunspor maçında son kırmızı kartı görerek Beşiktaş'ın hükmen mağlup olmasına neden oldu.
Mansız, Beşiktaş formasıyla ligde 58 maçta 36 gol atma başarısını göstermiştir.
Vissel Kobe
2003-2004 sezonuna da son derece başarılı bir başlangıç yapan İlhan Mansız, devre arası Japon takımı Vissel Kobe'ye transfer oldu. 13 Mart 2004'te Kobe'nin Jef United karşısında oynadığı maçta ilk kez forma giydi. Mansız, bu maç boyunca taraftarlardan ve basından büyük ilgi görmüş, tribünlere Türk bayrağ asılmıştı. [2] Ancak ikinci maçında sonra sakatlık geçirip Haziran ayına kadar sahalardan uzak kaldı. Sezon sonunda bir maç daha oynayan futbolcu, ayın sonunda ülkeye uyum sağlayamadığını açıklayarak takımdan ayrıldığını açıkladı.
Son yılları
2004-05 sezonuna sakatlığı nedeniyle takımsız başlayan Mansız, 30 Kasım 2004'te Bundesliga ekibi Hertha Berlin ile anlaşıp Almanya'ya geri döndü. Sözleşme imzalamadan önce takım ile bir süre antrenmanlara çıktı. Bu dönemde de ufak sakatlıklar yaşayan futbolcu, Mayıs ayında Hertha Berlin'in Almanya üçüncü liginde mücadele eden ikinci takımı ile bir maça çıktı. Haziran ayı sonunda İlhan Mansız'ın Berlin ekibi ile sözleşmesi fesh edildi.
2005-2006 sezonunda sakatlığı geçti ve sezon başında Ankaragücü'ne transfer oldu. Ankaragücünde oynadığı 9 maçta 4 gol atarak, başarılı bir performans sergiledi. Futbol kariyerindeki son resmi golü de, Ankaragücü formasıyla 30 Ekim 2005 tarihinde oynanan Süper Lig maçında Beşiktaş'a attı. 17 Aralık 2005'te Sivasspor karşısında çıktığı maç ise profesyonel kariyerinin son karşılaşması oldu.
Şubat 2006'da Almanya'da geçirdiği trafik kazası nedeniyle futbolu bıraktığını açıkladı. Ancak daha sonra önce ABD'de sonra da Ankara'da futbola geri dönmek için antrenmanlara başladı.
11 Ağustos 2008 yaptığı açıklamada futbola yavaş yavaş yaklaştığını söyleyerek, önümüzdeki sezon (2009-2010) futbol oynayabileceğini söyledi. Mansız, "Sakatlığımla ilgili şu anda Almanya'da tedavim devam ediyor. Hem antrenman hem de tedavi programlarını aksatmadan İzmir'de dizi çekimlerine gidiyorum. Bu çalışma temposunda yaklaşık olarak iki devre arasında bir takımla antrenman çalışmalarına gelmiş olacağım. Futbola yavaş yavaş yaklaşıyorum. Yaklaşık 2 senedir futboldan uzak kaldım. Hiç kimse 2-3 ay içinde futbola dönmemi bekleyemez. Gerçekçi olursak en erken bundan sonraki sezonda futbola dönebileceğimi düşünüyorum" dedi. 2009 yılının Temmuz ayında futbola yeniden dönme çabası içinde 1860 Münih ile deneme maçlarına çıkmış, oynadığı ilk maçında gol atmıştır. İkinci hazırlık maçında iki gol birden atarak eski günlere dönüşünün sinyallerini vermiş ancak 1860 Münih klübü İlhan Mansızla anlaşma imzalamamıştır.
İlhan Mansız, 2009 Ekiminin sonunda futbola veda ettiğini açıkladı
Basın: Uzun bir zaman sonra efsane olduğunuz klübe geri döndünüz neler hissediyorsunuz ? İ.Mansız: Buralara dönmek güzel. Futbolu bıraktıktan sonra tamamen uzaklaşmadım antrenörlük kurslarına gittim yardımcı antrenörlük yaptım sonunda takımımımdayım. Basın: Sizi futbolu bıraktıktan sonra dizilerde görmeye başladık. İ.Mansız: 2008'den beri teknik direktörlük için eğitimler aldım o kısmı bir hataydı. Basın: Takımda üzerinizde baskı olacak, ilk profesyonel deneyiminizi burada yaşayacaksınız neler düşünüyorsunuz ? İ.Mansız: Ben Beşiktaş'a futbolcu olarak geldiğimde de aynı soruyu sormuştunuz hiç değişmemişsiniz :) Basın: Takım ciddi bir maddi sıkıntı içinde bu konu hakkında bir deyiminiz var mı ? İ.Mansız: Takımda gereksiz gördüğüm bir çok futbolcu var büyütülen onları satarak yeni ve daha iyi bir takım yaratacağız.
Takımda ki ilk 11 de yeni futbolcular var bunların alışması taktiğin oturması felan derken 4 haftayı 2 galibiyet 1 beraberlik 1 mağlubiyetle tamamladık. Transfer ettiğim oyuncular şu ana kadar fena değiller.
Genel Değerlendirme*
Takım toparlandı baya bi çıkışa geçtik gol yollarındaki sorunlarımızı çözdük ama hala top tutmada sıkıntı yaşıyoruz oğuzhan'ın yanına devre arasında takviye şart önerisi olanlar söyleyebilir.Gelelim Fenerbahçe maçına. Üst üste galibiyetler alarak çıktığımız Fenerbahçe maçından kim bilebilirdi ki böyle bir hezimetle ayrılacağımızı ?
Genel Değerlendirme*
Şu büyük takımlara şansım tutmuyor ya önce Fenerbahçe sonra Galatasaray kendi sahamda yendi beni. Sadece Trabzon'u yenebildim ilk yarı bakalım ikinci yarı neler olacak...
29.Mart.2014, 19:53
rexpo1994
Transferler güzel,Maçlar güzel yalnız şampiyonluk istiyorsak büyükleri de yenmemiz lazım.
29.Mart.2014, 19:57
Ankaraguclu06
Quote:
Originally Posted by rexpo1994
Transferler güzel,Maçlar güzel yalnız şampiyonluk istiyorsak büyükleri de yenmemiz lazım.
Valla bu sezon anlamadım gitti herkese çatır çatır oynuyoruz Galatasaray-Fenerbahçe geliyo fark yiyoruz :uzgun:
29.Mart.2014, 20:23
Ankaraguclu06
Orta Sahaya 1 transfer yaparak sezonu kapattım. Oğuzhan ve Aytaç idare edemiyor.
Saçma saçma puanlar kaybediyoruz. Kayseri Erciyesten 3 gol yedik. Galatasarayı 3-1 yendik. Bu sene ligden ümidim yok tüm gayretimle Türkiye Kupasını kaldırıp ligde ilk 3 içinde kalmaya çalışacağım Şampiyonlar Ligi için.
Arkadaşlar 32. haftada Galatasaray ile Ligde ondan sonra Türkiye Kupası Finalinde oynayacağız. Büyük ölçüde şampiyon belirlenecek o maçta canlı anlatım yapacağım :)
Evimizde Trabzon'a yenildik son dakikalarda gelen gol ile. Kayseri Erciyes'in Galatasaray'a 4 atmasıda ilginç tabi ki :D Bu arada Galatasaray'da Burak-Drogba-Umut-Sneijder-Semih-Muslera sakatmış ama benim maça yetişecekler :(
Eurosport Türkiye
Derbiye beş dakikadan daha bir kısa süre kaldı... Bu sadece bir derbi değil ayrıca ligin şampiyonunuda belirleyebilecek bir maç. Beşiktaş'ta Soriano ve Pektemek'in hafif sakatlıkları var.
Eurosport Türkiye
Beşiktaş'ın vuruşuyla başladı derbi.
•
29.Mart.2014, 21:13
Ankaraguclu06
2•
Eurosport Türkiye
Oğuzhan yerde kaldı Ceyhun'un müdahelesiyle. Almeida ortayı kontrol edemedi.
3•
Eurosport Türkiye
Beşiktaş Olcay ile gole yaklaştı ama kale ağzında kontrol etti kaleci. Oğuzhan pas alamayınca çok kızdı bu pozisyonda.
3•
Eurosport Türkiye
Büyük bir uğultu var Arena'da.
29.Mart.2014, 21:18
Ankaraguclu06
15•
Eurosport Türkiye
Gökhan ters kanattaki Oğuzhan'ı kaçırdı Oğuzhan'dan Mustafa Pektemek'e müthiç bir pas karşı karşıya Mustafa Pektemek ve GOOOOOOOOOOOOOOLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL!!!!
Dakika 14 ' Galatasaray 0 - 1 Beşiktaş
29.Mart.2014, 21:19
Ankaraguclu06
18•
Eurosport Türkiye
Semih Kaya'nın hatası top önünde kaldıı Mustafa Pektemek ve GOOOOOOOOOOOOOOLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL!!!!
29.Mart.2014, 21:36
Ankaraguclu06
Arkadaşlar maç 7-1 bitti muslera yokmuş genç kaleciyle cıktılar karşıma olanlar ortada :D
eyvallah hocam.Galatasarayın çoğu oyuncusu sakatlandı. Yoksa işimiz zordu birazda şans ile şampiyon olduk :)
30.Mart.2014, 02:24
CwC0deR
Çok güzel ilerlemişsin umarım önümüzdeki sezonda başarılı bir sezon geçirir hedeflerini gerçekleştirirsin takibindeyim. ;)
30.Mart.2014, 02:26
Ankaraguclu06
Quote:
Originally Posted by CwC0deR
Çok güzel ilerlemişsin umarım önümüzdeki sezonda başarılı bir sezon geçirir hedeflerini gerçekleştirirsin takibindeyim. ;)
Eyvallah hocam. Klüpte maddi sıkıntı var onu çözersek gerisi gelir. :)
30.Mart.2014, 02:38
Pedro
Chedjou harici eksik yok demişsin, Chedjou oynamış Muslera oynamamış 7 olmuş maç, -hadi muslera sakat anlarım da, eray ufuk falan öldü mü onu anlamadım, bi önceki maçta GS'de takımın yarısının sakat olması -büyük ihtimalle oyunun kendi yarattığı bi forvetle oynadı GS- falan filan şampiyonluğa gölge düşürmüş bence. Her neyse, önümüzdeki sezon için başarılar
30.Mart.2014, 02:47
Ankaraguclu06
Quote:
Originally Posted by Pedro
Chedjou harici eksik yok demişsin, Chedjou oynamış Muslera oynamamış 7 olmuş maç, -hadi muslera sakat anlarım da, eray ufuk falan öldü mü onu anlamadım, bi önceki maçta GS'de takımın yarısının sakat olması -büyük ihtimalle oyunun kendi yarattığı bi forvetle oynadı GS- falan filan şampiyonluğa gölge düşürmüş bence. Her neyse, önümüzdeki sezon için başarılar
Hocam onu yanlış yazdım bir GS-BJK maçı canlı anlatımından direkt yapıştırdım yanlış oldu :) Valla bende anlamadım Muslera-Burak-Drogba-Sneijder felan sakatlanmıştı
30.Mart.2014, 19:35
rexpo1994
GS maçları süper, %32 topsahibi olup 7-1 yenmek ayrı güzel:) oyun anlayışın hakkın bir kaç bilgi verirmisin:)
30.Mart.2014, 19:59
yakar350
Öncelikle böylesine geriden gelipte iki kupada da mutlu sona ulaştığın için kutlarım. 7-1lik maçta da 3 kalecininde muslera eray ve ufuğun aynı anda sakat olması senin için büyük şans olmuş. Bir de dikkatimi çeken birşey daha var Galatasaray 21.haftada paylaştığın puan tablosuna göre 21 maçta 18G 1B 2M ve 11 gol yemiş , 30.hafta sonunda 19G 4B 7M alıp 31 gol yemiş, arada geçen 10 hafta da Koca Galatasaray 1G 3B 5M alıp 20 gol yemiş. Galatasarayın bu formsuzluğunu iyi değerlendirmişsin sende
30.Mart.2014, 20:22
playeray
Oyuncu rolleri ve takım direktifleri vermeden mi bu kadar iyi oynadın
31.Mart.2014, 00:23
Pedro
Quote:
Originally Posted by yakar350
Öncelikle böylesine geriden gelipte iki kupada da mutlu sona ulaştığın için kutlarım. 7-1lik maçta da 3 kalecininde muslera eray ve ufuğun aynı anda sakat olması senin için büyük şans olmuş. Bir de dikkatimi çeken birşey daha var Galatasaray 21.haftada paylaştığın puan tablosuna göre 21 maçta 18G 1B 2M ve 11 gol yemiş , 30.hafta sonunda 19G 4B 7M alıp 31 gol yemiş, arada geçen 10 hafta da Koca Galatasaray 1G 3B 5M alıp 20 gol yemiş. Galatasarayın bu formsuzluğunu iyi değerlendirmişsin sende
9 Haftada GS 6 puan almış evet, bu da takımın alayının sakat olmasından -kupa maçında kilit oyuncu Eboue gözüküyor falan-, kusura bakmayın kimse beni inandırmak zorunda değil tabi ama benim burnuma FMRTE kokuları geliyor