Verilmiyor. Dikkatimizden kacmis. Geregi yapildi.
Printable View
günlerdir fanatizm yapan diğer taraftarların sayfalarca yayınlanan mesajlarıda dikkate alınır umarım
@perpetua
Genel olarak araştırma iyi olsa da bence en büyük problem herkesin kendi bakış açısına göre değer vermesi. Örneğin bu konudaki en büyük fark Dia-Sercan(hız, hızlanma) karşılaştırması ve yabancılardan örnek verecek olursak Pique-Terry karşılaştırması(teknik veya pas değeri arasında 1 puan fark var ve bu en kibar tabirle gülünç).
Aynı şekilde İngilizlerle İspanyolların yaratıcılık değerleri arasında da büyük bir fark var. Messi'nin bence gözü kapalı 20 olması gereken yaratıcılığı 17 mi ne, eğer İngilizler Messi'nin profilini yapsa bu değer en kötü 19 olurdu.
Gelmek istediğim nokta, SI yetkilileri bu konu üzerine kafa yoruyor mu, yani bir özellik konusunda bir oyuncuyu en yüksek nokta gösterip puanlamanızı buna göre yapın diyor mu? Yaptıklarını pek düşünmüyorum çünkü ülkeler arasındaki değerlerde büyük farklılıklar var. Eğer bir oyuncunun konsantrasyon değerini verirken Xavi ile kıyaslayın denirse daha gerçekçi değerler verileceğini düşünüyorum.
Ayrıca kaleci değerlerini verirken de gerçeğe göre değil maç motoruna göre değer verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Volkan'dan örnek verirsem, bire bir özelliğinin 10 olması normalde iyi bir değer fakat FM'de her maçta 10 civarı karşı karşıya pozisyon olduğundan bu değer düşük kalabiliyor.
Uzun bir mesaj oldu ve derdimi çok iyi anlatamadım.
Bu konulardaki düşüncelerini merak ediyorum.
oyuncu profillerini selçuk inan'ınkı gibi koyabilir misiniz(özellikle gs oyuncularını)
Derdini anladim. :)
Bir kac yonden cevap verecegim bu konuya.
1. Oyuncu ozelliklerinin tanimlari ve anlamlari
Bu konuda her arastirmaci hep yuzde yuz bilgiye sahip olmuyor. Arastirmaci bu isi ne kadar yaparsa, o kadar tecrubeleniyor ve oyuncu degerlerini biraz daha dikkatli bir sekilde yapmaya basliyor. Tabii herkesin de ayni ilgi ve ogrenme istegi ile yaklastigini da varsaymak yanlis olur.
2. Futbola bakis acilari
Tabii herkes farkli. Butun takim tutma onyargilarini ortadan kaldirsan bile, insanlar ayni pozisyonu farkli yorumlayabiliyor. Bu izledikleri maclar icin de gecerli. Ayrica bazilari daha dikkatli izliyor, bazilari ayni dikkatle izlemiyor.
3. Liglerin kuvvetli ve zayif yonlerini goz onunde bulundurarak degerlendirme
Sonucta herkes butun ligleri izlemiyor. Bir cok kisi ya sadece kendi ligini veya sadece kendi takimini izliyor. Diger takimlarla ilgili sadece kendi takimi ile oynadigi maclardan bilgi topluyor.
Mesela bir Man Utd taraftari normalde kendi takimini izler, belki en yakin rakip Chelsea'yi izler, ayni sehirin takimi oldugu icin Man City'yi izler ama gidip de Real Madrid'i, Barcelona'yi bir yilda 2-3 defadan fazla izlemez. Bu nedenle arastirmacilara, hem kendi liglerinin kuvvetli yonlerini, hem de zaaflarini fark ettirmek gerekli. Aksi takdirde bir Ingiliz icin zayif olan guce sahip bir oyuncu, diger ligleri bilmeden degerlendirme yaparsa, guce 5 verebilir. Ama buyuk ihtimalle bu oyuncu Ingiltere'de zayif gorunurken, Yunan liginde bu adamin gucunun 11-12 olmasi gerekir.
Daha once de yazdigim gibi, eskiden sadece CA bazinda degerlendirme yaparken, bu degerlendirmeyi son bir yilda (daha dogrusu Ocak ayindan beri) ozellik bazinda karsilastirmaya gecirmeye basladik. Hala CA bazinda da degerlendirme yapiliyor ama ozellik bazinda da degerlendirmeler basladi. Veritabaninin zamanla daha da dogru bir hale gelebilecegini dusunuyorum.
Sonucta arastirmacilar sadece 3-4 ozellik degerlendirmiyor. Oyle olsa, karsilastirma yapmak daha kolay olurdu ama her bir oyuncunun sadece oyun ozellikleri 60 tane. Sayfaya dokup, karsilastirmaya kalksan en fazla 5-10 oyuncuyu belki degerlendirebilirsin. :)
Not: Mac motoruna gore ozellik vermememiz, bizden ozellikle istenen. Cunku mac motoru bir surumden, diger surume degisiyor hep.
son 7-8 yılda hiç bir galatasaray maçını kaçırmamış biri olarak bikaç kelam etmek istiyorum; fm 2011 ratingleri hakkında ... amacım sadece fikirlerimi yazıya geçirmek eleştirmek veya etki altında bırakmak değil.
aykut erçetin'in CA'sı oyunda oldukça düşük, yedekte kalsa bile yıllardır galatasaray'ın kalesini korumuş bi adam. çalışma azmi, soğukkanlılık, cesaret gibi zihinsel özellikleri de oldukça düşük.
ufuk ceylan'ın havasal hakimiyeti 18 bu çok şişirilmişti bi özellik geçen sezon yaptığı rezillikler aklıma gelince şaşıyor insan.
umarım gökhan zan'ın fiziksel özellikleri artmıştır. doğal formu 5di. servet'in zıplama-güç gibi fazla şişirilmiş özellikleri düşmeli.
sabri'nin orta açma 14-pas 13 bunlar fazla gelmişti bana.
ayhan'ın tekniksel ve zihinsel özellikleri ne kadar abartılmışsa fiziksel özelliği de bi o kadar kötüydü.
selçuk inan'ın yaratıcılığı 1-2 rakam arttırılabilirdi.(bunu resme bakarak söylüyorum)
milan baros'un sezon başında CAsı 150 iken 147 oldu devre arası. bence bu rakamları hakedecek bi performans göstermedi. çalışma azminin düşmesi çok yerinde olmuş.
bunların haricinde ratingleri genel olarak beğeniyorum, derecelendirme yaparken yapılan emeğe saygı duymak gerekiyor. ben ince eleyip sıkı dokunulduğuna inanıyorum..
@perpetua
benim sorumda vardı yukarıda kaçırdınız sanırım onuda cevaplarmısınız acaba ?
bi papua gineli gelse türk futbol hakkında 0 bilgisi olsa emre dünyanın en oyuncusu derdi heralde şu yazılanları okuyunca.. şaka gibi
perpetua ' nın Emre - Selçuk ve Gökhan - Serkan arasındaki sorularda verdiği cevaplar , sorular benim olmamasına rağmen tatmin etti beni.Ben de oyunda Gökhan'ın mevkisindeki çoğu oyuncuyu araştırdım o sebeple Gökhan'ın profilini yeterli buldum kendimce.Bir Fenerbahçeli olarak öncelikle bizim oyuncularımıza baktım.Açıkcası doğru buldum profilleri.Tebrik ve teşekkürler.
bnm istegime cvp verecek yok mu??(gs oyuncu profillerini grafiksel olarak istemiştim)
Bence Araştırma Konuları ve Oyuncu Profilleri Kilitlensin Artık :)
volkan iki hata yapınca gelip buraya örnek vermeyi biliyor ama araştırmacılar. ya da yobo 1 hata yapınca konsantrasyonunu 10a düşürmeyi biliyorlar. ikisinden birini yapmayın bir şey denmez size zaten... yobonun profilini ingilizler yapıyormuş ama araştırmacılarımız isterse uyarabilirler bence...
üslup hep aynı biri gelip 3-4 üyelik almış sürekli nick değiştirip yazıyor kalabalıkmı gözükmek istiyor bilmiyorum ama topicleri meşgul ettiği aşikar
Dostum senden özel bir şey rica edeceğim. Aklında ki Fenerbahçe datasını editorden yapıp buraya koyabilirmisin. Bakalım nasıldır ? Diğer takımlarla karşılaştıralım. İstersen Sigames'in forumuna da koyarız orada da tartışılır.
Ayrıca sana bir tavsiye vermek isterim belki üstüme düşmez ama bence özelliklerin maç dinamiğine etksini bi araştır.
Bu arada ben editorden yapsın öyle oynasın manasında demedim. Sadece merak ettim incelemek istedim.
Başka bir arkadaşta Emre için Xavi ve Lamparda yakın özellikler belirlemişti eğer onun dediği gibi olsa oyunun en iyi 5 ortasahasından biri oluyordu.Bu dendiği zaman umrumda değil gerçek Emre oyundaki değil böyle olmalı demişti.
Gökhan Gönül içinde bi profil vardı.Perpetua paylaşmıştı Dani Alves'ten iyi oluyordu :)
bence emrenin değişmesi gereken özellikleri:
Emre
Corners: 14
Long shots: 15-16
Penaltı:16
Tackling:14-15
Anticipation:17-18
Positionin:14
Work rate: 15-16
Stamina:14
Finishing:10-11
Belki de acclerition da +1lik bir artış.
diğerlerini de yapardım da şimdi pc başından kalkıyorum boş zamanım olursa gelir koyarım. buna xavi diyecekler varsa xaviyi aynı emrenin profili + benim değiştirdiğim özellikleri yaparak oynasın editorden...
İşte Xavi'nin kornerleri 25 yapılamadığı için, 20 üzerinden karşılaştırmaya dayalı bir sistem yapılmış football manager de zaten, bunun neresini anlamıyorsunuz?
Dostum görüşüne saygılıyım ama bu genel olarak Emre değil ki, Emre böyle olsaydı Türkiye liginde durmazdı hatta şuanda hala Inter'de olur bizde Sneijder, Cambiasso, Emre ortasahasını izlerdik.
Senin istediğin gibi yapılsaydı profiller oyuncuların en iyi oynadığı maçlar göz önünde tutulurdu sadece Q7 tarzı adamlarda 20ler havada uçuşuyor olurdu.
Trabzonspor bi onceki seride financialy cok kotuydu, kimseyi alip satmasan bile sen sonunda zarar ediyordu. Bunda herhangi bi degisiklik oldumu cunki suanda Trabzonsporun mali yapisi cok daha guclendi.
Tabii ilk sezon Sampiyonlar ligi gelirleri cok rahatlatacaktir oyunda Trabzonspor'u.
Benim testlerde gordugum kadariyla, en azindan ilk sezon finansal olarak refahta. Ilerleyen sezonlari ise, o gelen paranin nasil kullanilacagi belirleyecek (mesela yuksek maliyetli oyunculari alip, sampiyonlar ligine tekrar katilamazsa Trabzonspor zorlanir).
Oyle diyorum ama yine de dikkat etmen lazim. Trabzon cok yuksek bir butceye sahip bir takim degil. Bu yil da cok akillica transferler yapti, buyuk paralar odemeden. Yanilmiyorsam odenen en yuksek maas 1.7 milyon Euro, o da Zokora.
3-4 oyuncuyla 2.5 milyon Euro maas ile sozlesme yaparsan o butce yetmemeye baslayacaktir.
bence yanlışın var hocam, bu sezon verdiği bonservisler;
celutska: € 1 milyon
mierzejewski: € 5.2 milyon
zokora: € 5 milyon
paulo henrique: € 3.7 milyon
bu futbolcular ŞL ile ilgili karar açıklanmadan transfer edildi ve bence şl de oynamayan bi takım sadece bonservis için 15 milyon euro ödememeli.. şl den sonra alınan sapara'yı vittek'i volkan şen'i saymıyorum bile.
Umut ve Jaja'nin ayrildigini da unutmayalim. Ikisi de rahatlikla 1 milyon Euro ve ustu rakamlara oynuyordu. Onlardan gelen bonservis parasi da 8 milyon Euro civarinda. Halil geldi maas olarak asagi yukari Jaja'nin yerini aldi.
Yattara'nin 1.7 milyon Euro'luk maasi da defterden silindi. Yerine Zokora'nin maasi geldi.
Ayni sekilde Selcuk, Ceyhun ve Cale'nin de maasi silindi. Celutska 350 bin, Paulo Henrique ve Mierzejewksi 700-800 bin Euro gibi maaslarla oynuyor ki bu rakamlar Selcuk, Ceyhun ve Cale'nin ustunde maaslar degillerdir diye tahmin ediyorum.
Bu degisiklikler icin net maliyet bir yilligina asagi yukari 6 milyon Euro civarindadir ve bu da yeni bir takim kuran takim icin oldukca makul.
Ustune Cech, Sapara, Vittek ve Volkan'in gelmesi krema oldu. Bonservislerini sampiyonlar ligi parasi rahatlikla karsilar.
Demek istedigim, gidip 3-4 oyuncuya 2.5 milyon Euro maas vermediler. Genc ve en azindan 3-4 yil faydalanabilecekleri ve satis degeri olacak oyuncular aldilar. Vittek ve Zokora disinda.
Gayet akillica bir transfer politikasi bence.
selcuk inanın bravery 1 arttırılıp flair 1 düşürülmesi daha gerçekçi olmaz mı acaba
O oyuncu neden öyle bu oyuncu neden böyle tartışmalarını kendi adıma gereksiz görüyorum ama şunuda belirtmek istiyorum, bazı oyuncu profilleri gerçekten pek objektif olmamış bencede. Araştırmacılarında, bazı oyuncuların profillerini eleştiren arkadaşların da duygusal olarak olaya yaklaştığını kabul etmeselerde bu bir gerçek. Türkiye ligini dışarıdan birilerini getirip izlettirsek çok daha farklı sonuçlar çıkacağı görüşündeyim, tabi bu olanaksız. En kolay çözüm herkes editor ile kendisi düzenler bazı noktaları. Sonuçta bu bir oyun ve bir oyuncuyu burada ne kadar iyi yaparsanız yapın veya tersi olarak kötü yapın gerçekleri değiştirmiyor. lige bakıldığında da oyunda ki belirlenen oyuncu özelliklerinin pek etkisi olmadığı görülebiliyor.
ben birşeyi merak ediyorum; yaz transfer döneminde transfer olan oyuncu örneğin muslera hangi ülke araştırmacılarının sorumluluğa giriyor?
anladım teşekkürler
O pozisyonda Almeida çok kötü vurdu ve top kalecinin üstüne gitti.Halbuki sol köşeye bırakabilseydi rahat gol olurdu.Eğer bu pozisyon için dünyada kaç kaleci çıkartabilir bu pozisyonu derseniz,yazdıklarınızın araştırmacılar tarafından değerlendirmeye alınmaması gayet normal.
Buyrun 8.52'den itibaren seyrebilirsiniz pozisyonu.
http://www.youtube.com/watch?v=RCXUPzWxI7Q
Daha iyi olduğunu iddia edenler de var malesef :) İkisi de çok kaliteli ama Nuri daha önde :)
Forumdan bi arkadaş Türkiyede tanınırlık oranlarında 1.Emre 2.GG 3.Volkan 4.Nuri 5.Arda 6.Hamit olsun demişti