Şimdi şöyle söyleyim; CM 97/98'den beri bu oyunu oynamaktayım. Futbol'u seven ama "futbol" olduğu için seven, düsturu "vur kır parçala bu maçı kazan"olmayan romantik futbol sevdalısı birisi olarak bu oyunun bana aradığım özlediğim, gerçekte yapmak isteyebileceğim ama yapamayacağım şeyleri yaptırmasından dolayı, yıllar içinde geçirdiği evrim sayesinde bir oyun olmaktan çıkıp yavaştan, inceden bir simülasyona bürünmesinden ötürü saygı duyar severekte oynarım. Özelde bu başlıkta ancak genelde forumda açılmış oyunun olumsuzluklarını içeren pek çok başlıkta gördüm ki esas sıkıntı oyundaki aksaklıklardan ziyade henüz oyunu görmemiş kimselerin soruları sonucu kendi bakış açısıyla ve yardım etme düşüncesiyle yazılmış cevaplardan kaynaklı bir sıkıntı söz konusu. Bunu biraz daha açmak gerekirse anlatılan ve bahsi geçen sıkıntıların pek çoğu farkında olmadan birbirimizi yönlendirmemizden dolayı ortaya çıkmakta. Örneğin henüz oyunu oynama fırsatı olmamış bir arkadaşın sorusu üzerine bir başka arkadaşın yaşadığı ya da gördüğü olumsuzluğu içeren ancak bunu birazda kendi bakış açısıyla olumsuz bir tavırla anlatan tabiri caizse yeren cevabı bizi ve sorunun muhatabını ister istemez etkisi altına almakta ve henüz oynamamış ya da oyanayıp o olumsuzluğa tanıklık etmemiş kimseleri ye'se düşürmekte ve içten içten oyun hakkında bir antipati ya da daha doğru ifadeyle oyuna ve oynamaya karşı bir soğukluk paydah etmektedir. Bu fikrime katılırsınız ya da katılmazsınız belkide okuyanların pek çoğu "yahu biz saf mıyız bizim kendi düşüncemiz ya da bakış açımız olamaz mı birden fazla insan aynı fikri savunamaz mı" gibi söylenecektir ve hatta belkide cevap yazacaktır. Ancak benim fikrim maalesef bu yönde. Bazı konularda doğru ya da yanlış diye bir şey yoktur, yalnızca popüler fikirler vardır ve oyunla alakalı dile getirilen istekler ya da beklentiler ne yazık ki bu popüler fikirlerden ibarettir. Neticede bu bir oyun evet belki simülasyon deneyimine neredeyse yakın bir oyun ama "oyun"! Ortaya çıkan aksaklıklarda o veya bu şekilde muhatap bulabiliyorsa ve bir şekilde üzerine kafa yorulup giderilmeye çalışılıyorsa bu kadar sert olmanın anlamsız olduğu kanaatindeyim.
Başlığı açan arkadaşın biz deneme tahtası mıyız sorusuna ve yazdıklarına gelince; "Banane arkadaş, ben paramı vermiyor muyum? Orijinal oyun almıyor muyum? Bir de sana hatalarını tespit ederek belirtmek zorunda mıyım ben? Böyle bir şey nerede görülmüş." cümlesi kendisininde dediği gibi biraz sert olmuş ancak biz tüketiciler olarak istesekte istemesekte satın aldığımız herşeyle alakalı hataları ya da yanlışları kimi zaman doğrudan kimi zaman dolaylı olarak üreticilere bildirmekteyiz. Bazen üreticiler (örneğin bilgisayar işletim sistemleri) bunları bizden izin alarak yapar, bazen kendisi habersiz yapar bazense bizzat biz yaparız. Kaldı ki severek kullandığımız bir ürünü hayalimizdeki haline getirilmesi için katkı sağlamak bence sıkıntı veren bir konu olmamalı.
Sonuç olarak; Bu oyunu almadan önce hiçbir forumda ya da reel ortamda oyunla alakalı herhangi bir şeyi ne okudum ne de dinledim ki bu sayede kendi görüşüm olabilsin. Bunu daha önceki serilerde de bunda da bundan sonra da böyle yapmaya özen göstereceğim. Bu sayede olumsukluklar olduysa da ben henüz fark etmişken ya da olmasaydı keşke derken ufak tefek dokunuşlarla müdahale gördü ve burada pek çok kimsenin yazdığı gibi oyuna karşı bir soğuma bende olmadı. Orhan babanın dediği gibi "Hatasız kul olmaz".