malum 2009 a haftalar kaldı bu yüzden bu taktiği 2009 da geliştirim FM09 taktiği olarak yayınlamayı düşünüyorum ve FM09 a da direk kendi taktiğimle başlıycam :D
Arkadaşlar beinm savunmadaki sorunum 4lü savunmanın kenarlarında oynayan oyuncularımın [D R/L] arkalarına çok fazla adam kaçırmaları ve çok fazla şut yemem. Ne yaptıysam bu sorunları çözemedim. Yardım bekliyorum
DR ve DL oyuncularının adam kaçırmaları demek, onların bolca hücum etmeleri demektir. Rakibiniz AMR ve AML, FR ve FL veya uzun oklu MR ve ML kullanıyorsa beklerinizin çok ofansif olmamasına dikkat etmeniz gerekir. Bunu onların mentality'lerinden biraz kısarak, forward run'larından biraz kısarak gerçekleştirmeniz mümkün. Ayrıca sıkı markaj yaparlarsa da çok ileri çıkamayıp arkaya daha az adam kaçırabilirler.
Ayrıca DR ve DL oyuncularının önünde bulunan orta saha oyuncularının da kanatları iyi kapamaları gerekir. Bunu sağlamak için üçlü veya dörtlü orta saha kullanmanızı öneririm.
Ayrıca defansif çizginin de çok ileride olmaması gerektiğini belirteyim.
Teşekkürler aydoğan bu sorunuda hallettim ama bir sorun daha var :icon_smile:
dmc ve 2 mc'em sürekli küçük bir üçgen gibi duruyorlar.Birbirlerine çok yakın oynuyorlar ve o ona veriyor topu oda onu sanki 3 tane maldonado oynuyor gibi oluyor :D Tek forvet oynuyorum o adama bir tane ara pas yada defansın arkasına uzun top atan yok :(
http://img03.final4ever.com/images.p..._skyorlar2.JPG
http://img03.final4ever.com/images.p..._skyorlar3.JPG
http://img03.final4ever.com/images.p...2_skyorlar.JPG
Ya dakika 90 adamlar hala aynı şekilde duruyorlar.
http://img03.final4ever.com/images.p..._skyorlar4.JPG
Gayet güzel bir soru. Sanırım benim hazırladığım taktiğe benzer bir taktik kullanıyorsunuz. Aynı sorunu belli bir müddet içinde ben de yaşamıştım. Çözümünü şu şekilde buldum:
* DM pozisyondaki oyuncuyu iki MC'nin ortasına getirip orta sahayı üçledim. Ortadaki MC'nin defansif olmasını sağlamak için DM pozisyonuna ok çektim. Böylece baştaki iki MC kanatlara yakın oldu.
* MC oyuncularından birinin (tercihen soldaki) mentality'sini 13 yaptım. Sağdaki MC'nin mentality'sini 12 yaptım. Ayrıca ikisinin de forward run'larını often yaptım (İngilizce terim kullandığım için anlamıyorsanız anlamını sorabilirsiniz). Ortadaki MC'nin ise mentality'sini 10 yaptım ve forward run'larını mixed yaptım. Ayrıca orta MC'deki oyuncunun direkt, sağ MC'deki oyuncunun mixed paslaşmasını sağladım. Böylece soldaki ve sağdaki MC hücuma oldukça güzel katkılar sağladılar.
* Sağ ve sol MC oyuncularımın closing down'larını 12-13 civarında ayarladım. Böylece orta alanda iyi basıp, çok ilerdeyken o kadar fazla pres yapmayıp pozisyon kaybetmemelerini sağladım. Ayrıca ortadaki MC'ye tight marking verdim ve closing down'ını 7 olarak ayarladım, böylece ileri top kapmaya değil de, rakibin atak orta saha oyuncularını ve serbest oyuncularını marke eden bir oyuncu olmasını sağladım.
Not: Bu yazdıklarım FM 2008 versiyonlarında en iyi maç motoruna sahip olan 802 versiyonu için geçerlidir. Diğer versiyonlar (özellikle 800) için tutmayabilir.
Abi bunları kullanacaüım teşekkürler :)
İlhan abi bu kadar ilgilendiğin için teşekkürler. Evet senin ilk sayfada anlattıklarına göre bir taktik yaptım. En son mesajında söylediklerini uyguladım ve dediğin gibi hafif kanatlara doğru açıldı mc'ler . Ama şimdide çoğu pozisyonda sağ ve soldaki mcler aynı adamın peşine koşuyor ve birinin bıraktığı pozisyondaki adam çok boş kalıyor. Abi birde kalecime topu defansa ver dediğim halde uzun top atmakta diretiyor :D
Sağ ve sol MC'nin aynı adam peşinde koşması ilginç. İkisinin de closing down'larından biraz kısarsanız belki bu gerçekleşmez.
Kalecinin topu defansa atmaması ayrı bir sorun ve benim başıma da gelmişti. Mentality'sini artırırsanız ve creative freedom'ını minimuma getirirseniz kısmen çözmüş olursunuz.
Ayrıca her pozisyonda defansa verilmesi her zaman iyi olmayabilir.
İlhan abi senide fazla rahatsız ediyorum ama :(
Sayende taktik kafama göre oldu. Anlamadığım bir kaç noktayı daha sormak istiyorum.
Oyuncu talimatları bölümünde 2 nokta var anlamadığım through balls ve cross ball
Ne işe yaradıklarını anlamadım. Türkçe yamayıda kurdum ama oda bana pek açıklayıcı gelmedi. Ne işe yarar ne zaman kullanılmalıdır ?
http://img03.final4ever.com/images.php/i757_taktik.JPG
Birde bire biri,refleksi,ani çıkışı,hava hakimiyeti,zıplaması,pozisyon alması iyi , hızı ve hızlanmasıda orta seviye bir kalecim var. Ben kalecimin ceza sahasındaki her topa çıkmasını istiyorum. Mesela oyuncularım kısa olduğu için her yan topa açılmasını ve rakip forvetler ceza sahasına girince açılarak onların açılarını daraltmasını istiyorum. Bunun için kaleciyi nasıl ayarlamalıyım ?
Soru İlhan abi'ye gitmiş ancak ben sana bildiğim kadarıyla geçici bir çözüm önerisinde bulunayım İlhan abi geldiğinde daha açıklayıcı bir yorum getirir.
Through Balls: Direk toplar anlamına gelmektedir.Kontra-atak taktiği ile oynuyorsanız ve ileride araya atılan topları alabilecek süratli-akıllı forvetleriniz varsa sık sık yapmanızı tavsiye ederim.Ayrıca oyuncunun pas özelliğinin iyi olması ve ppmlerinde "Öldürücü paslar atar"(Tam hatırlamıyorum ama buna yakın bir şeydi.) ppminin mevcut olması direk toplar için çok büyük avantajdır.
Ben genelde mixed yani karışık olarak işaretliyorum onu.
Cross Ball:Ne kadar sıklıkla orta yapılacağını belirtir.Mc oyuncusunda nadiren olması genelde tercih edilir.
Kaleci konusuna gelecek olursak;bu kalecinin ani çıkış özelliği ile ilgili bir şeydir.Ama kalecinin closing down yani alan daraltmasını yüksek tutarak az da olsa bir artı sağlayabilirsiniz sanıırm.İyi oyunlar.
Through balls aslında tam olarak da ölümcüm ara paslar demek değil.
Yanınızda biri var. Önünüzde rakip var. Rakibin arkasında da yine pas atabileceğini takım arkadaşınız var. Ara pas'ı sık olan adam topu önündeki adama aktarmaya çalışır. Seyrek ayarlanmış adam da yanındakine verir.
Cross ball konusunda Emre açıklayıcı olmuş yeterince.
Football Manager 2008 versiyonunda 06 ve 07 de olduğu gibi başarılı taktik oluşturmak çok zor değil. 15-16 maçınızı harcadıktan sonra takımınıza uygun taktiği oturtabiliyorsunuz. Deneme yanılma yolu ile. Fakat aynı taktiği yıllar boyu kullanıp başarı yakalayamıyorsunuz.
FM 2008 de bir taktiği en fazla 2 sezon kullanıyorum. Ardından yeni bir dizilişe yada mentaliteye geçiyorum. Bu versiyonunda 2005 ve öncesinde olduğu gibi sürekli başarı getiren bir taktik olmuyor. Bir süre sonra oyun monotonluğu gidermek için size kötü sonuçlar vererek taktik değiştirmenize sebep oluyor.
Abi birde 8.0.2 sürümü için rehber hazırlayabillir misin? :)
Test edelim de öyle hazırlarız:)
Ellerine sağlık.Çok yararlandım bu yazından.
şimdi ben de bazı sorular soracam
1.ne zaman düşük tempo oynamalıyım?
2.eğer ki antrenmanlarda 1 gün aralarını ne zaman ve ne şekilde vermeliyim?
3.rakip takımın ayarlarını senin taktiğinde nasıl yapmalıyım?
[IMG]file:///C:/Users/hp/AppData/Local/Temp/moz-screenshot-1.jpg[/IMG]http://img7.imageshack.us/img7/406/fataltactic.jpgişte basit takımlara karşı yapılmış olan bir taktik ve onun sonucundaki puan durumu...
Not:Eğer ii bir takıma sahip değilseniz bu taktik çok tehlikelidir.Forvetleriniz ve omf niz ii olursa leblebi gibi gol atarsınız.
.
.
.
Birleştirilen Mesaj:
http://img17.imageshack.us/img17/4112/tactic.jpg
.
.
.
Birleştirilen Mesaj:
resim koymayı tam olarak bilmediğim için resimler baya küçük oldu.Eğer biliyorsanız nasıl yapıldığını, bana anlatırsanız memnun olurum.
eline sağlık güzel yazı.
harika bir yazi olmus