Bana göre;
Öncelikle rol ve görev dağılımı yanlış. 3 savunma, 5 destek ve 2 hücum görevli oyuncun var ama sistemin ofansif (kontrollü hücum). Benim her zaman benimsediğim görev dağılımı şu şekilde:
Katı Savunma: 6 savunma / 3 destek / 1 hücum
Savunma: 5 savunma / 3 destek / 2 hücum
Kontratak: 5 savunma / 2 destek / 3 hücum
Standart: 4 savunma / 3 destek / 3 hücum ya da 3 savunma / 4 destek / 3 hücum
Kontrollü: 3 savunma / 4 destek / 3 hücum ya da 3 savunma / 3 destek / 4 hücum
Hücum: 3 savunma / 2 destek / 5 hücum
Yüklenme: 2 savunma / 3 destek / 5 hücum
Gelelim rol dağılımına.
Beklerin ofansif bek ama önlerinde kanat oyuncuları var (her ne kadar içe kateden oyuncu rolünde olsalar da). Hem de destek görevindeler. Ofansif oynamalarını istiyorsan hücum görevi vermek daha mantıklı. Ama; beklerin ofansif oynayacaksa ön libero şart. Orta sahada savunma görevi verdiğin oyuncu onlar ileri çıktığı zaman savunmaya yeteri kadar yakın oynamaz. Ayrıca orta sahadaki oyuncuya verdiğin rol ne, SO "savaşçı orta saha" mı "standart orta saha" mı? Oyun açık olmadığı için emin olamadım aklımda da değil. Eğer savaşçı orta saha ise oyuncu için doğru ama sistem için çok yanlış bir tercih. Savaşçı orta saha topa ilerde basar, rakibe sürekli pres yapar. Yani ön liberodaki boşluğu dolduramaz ve bu yüzden çok atak yersin.
Forvetin Pivot Santrafor ama kanat oyuncuların içe kateden oyuncu. E peki kim orta yapacak forvete? Bekler destek görevinde, hücuma belli oranda bir destek verirler. Bence kanatlardan birini kanat oyuncusu olarak oynat eğer bu dizilimde ısrar ediyorsan ve ortalarını pivot santrafora yapmasını iste (diğer yandan takım komutlarından "havadan orta yap"ı seçerek doğrusunu yapmışsın).
Orta sahadaki diğer oyuncu iki yönlü orta saha rolünde. Hücuma da savunmaya da belirli ölçülerde destek verir, iki 18 arasında dinamo gibi çalışır. Oraya oyun kurucu rolü versen, savunmadan çıkan topları alıp oyun kursa ve ofansif oyun kurucun Fernandes'e aktarsa daha verimli olmaz mı? Ya da orta sahadaki ikiliden birini standart orta saha (savunma) diğerini ise savaşçı orta saha (destek) yapsan da verimli bir ikili olmaz mı? Bi de Southampton'ı yönettiğim için biliyorum, Ward-Prowse hücuma çıktığında çok etkili bir oyuncu. Onu oraya hapsetmek yazık olur.
Taktiğindeki diğer zıtlıklar:
Topa sahip ol - Daha yüksek tempo
Rakip savunmanın üstüne git (top sür) - Göbekten Oyna
Rakibi rahatsız et - Daha sıkı markaj yap
Ayrıca "göbekten oyna" talimatı vereceksen kanatlara oyuncu koymanın pek bir artısı yok. Koyduysan bile o zaman "dar alanda oyna" talimatıyla desteklemen gerekir.
Şunu bir dene:
Kaleci: Libero Kaleci - savunma
Sağ Bek: Standart Bek - destek
Sol Bek: Standart Bek - destek
Sağ İç Stoper - Top Dağıtan Stoper - savunma
Sol İç Stoper - Standart Stoper - savunma
Sağ İç Orta Saha - Oyun Kurucu - destek
Sol İç Orta Saha - Standart Orta Saha - savunma
Forvet Arkası - Oyun Kurucu - destek
Sağ Kanat - Kanat Oyuncusu - hücum
Sol Kanat - Kanat Oyuncusu - hücum
Forvet - Pivot Santrafor - hücum
Bu şekilde savunmada, orta sahada ve hücum bölgesinde oyun kuracak 1'er oyuncun olacak ve Ömer Üründül abimizin deyimiyle "bloklar arası" pas bağlantısını daha iyi kurabileceksin.
Kanatlara hücum görevi verdim, normalde beklere fazla yardım etmezler ama savunman ilerde olduğu için beklerle kanatlar arasında çok fazla boşluk doğacağını sanmıyorum.
Defanstan kısa pasla çık ve dar alanda oyna gibi talimatları da uygulayabilirsin. Rakip üzerindeki baskıyı arttırmak için savunmayı orta sahaya yaklaştır talimatı da uygun. Ama Man Utd, Man City, Chelsea falan onlara karşı değil tabi :)
Shaw daha çok tecrübesiz, bende de benzer hataları yapıyordu. Balanta'yı almıştım tel tel döküldü. Genç oyuncular özellikle savunma oyuncuları hata yapmaya çok meyilli. Ayrıca savunma bölgesindeki oyuncularına yüksek pres verdiğin zaman bu tür hatalar artar. Pres demek yerini boşaltması demek. Daha az pres yapmasını iste. Ortalama puanı iyi gerçi ama o şekilde savunması daha etkili olur.