Hubble'ın bugüne kadar çektiği çarpışan Antennae galaksilerinin en keskin fotoğrafı. Galaksiler birbirinin içine girerken, milyarlarca yeni yıldız doğuyor.
Sigar Galaksi
Galaksi Messier 82’nin (M 82) en geniş ve keskin fotoğrafı. Galaksinin merkezinden fışkıran hidrojen bulutları görülüyor. Gökbilimcilerin “Sigar Galaksi” diye de adlandırdığı M82, Dünya’dan 12 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunuyor.
Spiral Galaksi
Hubble'ın 28 Şubat 2006'da görüntülediği Messier 101'in bu görüntüsü, bir spiral galaksinin bugüne kadar çekilebilmiş en geniş ve ayrıntılı fotoğrafı. Galaksi, yüz milyarlarca yıldızdan oluşuyor.
Yıldızlı Gece
Hubble'ın Mart 2004'te görüntülediği bu fotoğraf, Vincent Van Gogh'un "Yıldızlı Gece" isimli tablosunu andırıyor. Daha önce hiç görülmemiş gaz ve tozdan oluşan spiraller uzay boşluğunda trilyonlarca kilometre bir alanı kaplıyor.
Harika beyazlık
Spiral galaksi Sombrero'nun bir fotoğrafı. Merkez etrafındaki yoğun gaz bulutları, çekirdekteki yoğun enerjiden dolayı ışıldıyorlar ve sonuçta bu sıradışı görüntü ortaya çıkıyor.
Parıldayan gazlar
Binlerce yıldızın meydana geldiği ısınan ve ışıldayan gazlardan oluşan bir bölge olan Orion Nebula'sının (bulutsu) bir fotoğrafı.
Yıldızların doğumu
Hidrojenden oluşan bu gaz sütunları, yeni yıldızların doğumhaneleri. Karanlık bölgelerdeki ufak baloncuklar yeni doğan yıldızları gösteriyor.
Göklerin gözü
MyCn18'in bu fotoğrafı tıpkı bir gözü andırsa da merkezinde bir yıldızın bulunduğu ve bu yıldızın çeşitle renklerde parlamasına neden olduğu gaz kütlelerinden oluşuyor.
Fırtınalı hava
Yıldızlararası toz ve gaz bulutlarının bulunduğu bölgelerde, gaz bölgeleri arasındaki ısı farklılıkları Dünya’daki hortumları andıran oluşumlara yol açıyor. Fotoğraf, Lagoon Nebula'sının (bulutsu) merkezi bir bölgesini gösteriyor.
Kozmik At Başı
Gökyüzünde fotoğrafı en fazla çekilen obje olan At Başı nebulası (bulutsusu).
Kadim Cüceler
Samanyolu'nda bulunan yaşamlarının sonlarına yaklaşmış beyaz cüce yıldızlar.
NGC 1850
Magellan Bulutu’nda bulunan en parlak yıldız topluluğu.
Galaksiler
Her birinde yüz milyarlarca yıldız bulunan galaksi kümeleri.
Süpernova
Hubble'ın görüntülediği SN 2002dd Süpernova patlaması. Süpernova patlamalarıyla yokolan yıldızlar, patlama anında kendi galaksilerinin tümünden daha parlak bir ışımaya neden oluyorlar. Bu patlamaların yaydığı radyasyonun dünya üzerindeki yaşamı ve genlerimizdeki mutasyonları etkilediği, böylece evrimin temel tetikliyicilerinden biri olabileceği düşünülüyor.
Komşu galaksi
Samanyolu galaksisine komşu galaksilerden NGC 1569'un bir fotoğrafı.
NGC 3370
1994'de gözlemlenen süpernova patlamasının meydana geldiği spiral galaksi NGC 3370.
Çarpışan galaksiler
Birbirinin çekim kuvvetine kapılmaya başlamış biri büyük iki galaksi. Bu dev yıldız kümeleri kozmik okyanusun enginliği içerisinde dahi birbirleriyle çarpışabiliyorlar.,
Bizim yıldızımız
Dünyamızdaki yaşamı tetikleyen, türümüzün enerji ve yaşam kaynağı Güneş'in X-ray bir fotoğrafı
![]()