Önder HOCA'nın söylediğinin yanı sıra istenilen maaşları düşürmek için çeşitli yollar izlenebilir.
Rehberlerde yer alan
Bütçe Yönetimi ve Kar Etme Rehberi'nde Giderler kısmındaki "
Oyuncu Maaşları" kısmını incelemenizi öneriyorum.
1 - Oyunculara kontrat önerirken, maaş bütçenizin hepsini transfer bütçesine aktarmanız gereklidir. Oyunda bu işlemi yapmak, oyuncuların daha az maaşı kabul etmelerine neden olur. Maaş bütçesini düşürdüğünüz taktirde oyuncunun istediği maaşı veremiyorsanız (yeni düzenlenen maaş bütçesi mevcut maaş bütçesinden düşük olursa [
kırmızı olarak gözükür zaten]) maaş bütçesine ona göre arttırmak gerekebilir. Oyuncunun maaşlarını düşürmesinin en etkili yolu budur.
2 - Rehberde yazılmış olduğu üzere, oyuncuların Kadro Durumlarına göre aldıkları maaşların birbirine çok yakın ya da eşit olması gerekmektedir. Yani Rotasyon oyuncunuz As takım oyuncunuzla aynı maaşı alıyorsa, As takım oyuncusu tabii ki daha fazla maaş talep edecektir. Yine aynı şekilde, Anahtar oyuncularınızın aldıkları maaşlar, As takım oyuncusundan düşükse Anahtar oyuncular mızmızlanacaktır. Buradaki olay tamamen maaşlar arası denge ile halledilebilir.
3 - Bir oyuncuyla sözleşme yenilerken, uzun süreli kontratlar yapmalıyız. Açıkçası ben 30 yaşına kadar oyuncularla 5'er yıllık sözleşmeler imzalıyorum ve böylece onları resmen kulübe bağlıyorum. 30 yaş ve üstü oyuncularla ise 2-3 yıllık sözleşmeler yeterli oluyor. 30 yaş üstü oyuncular zaten aldıkları maaşlarda indirime gidebiliyorlar.
4 - Oyuncularınız göstermiş oldukları performansa göre bazen yeni sözleşmeler istiyor olabilirler. Onlarla konuşup (en üstteki seçeneği seçip) sözleşmesinin devam ettiğini ve bunu konuşmanın sırası olmadığını söylemeliyiz.
5 - Baktınız işler artık çığrından çıkıyor. Oyuncumuzla sözleşme yenilerken, uzun süreli sözleşme yenileyeceğimizi düşünerek, Kendisine ve Menejerine para yedirme yolunu seçebiliriz. Kendisine vereceğimiz para (eskiden imza parası olarak geçiyordu) aylık olarak ödeneceğinden, 5 yıllık sözleşme yaptığmızda vereceğimiz para aylık olarak bizi çok etkilemeyecek ve olası bir satış durumunda oyuncuya vermeyi söylediğimiz o sadakat priminden kurtulmuş olacağız. Menejerine verilen para ise oyuncuya 5 yılda verilecek parayı bir anda yarı yarıya bile indirebilir.
6 - Artık iyicene durumlar kötü. Oyuncu bunların hepsini yapmamıza rağmen hala diretiyorsa, oyuncunun karakterinde bir sorun vardır demektir. (Gizli özellikleri ile alakalı bir durum) O oyuncuyu satın!