Originally Posted by
slheltk
Tamam kardeşim bu da bir bakış açısı anlıyorum, hak veriyorum. Ama yazdıklarına kısa kısa cevaplar vermek istiyorum. Oyunun (özellikle maç motorunun) yeniliklerine %100 devrim niteliğinde olmasa da (2D'den 3D'ye geçiş gibi) fark yaratan bir yenilik içerdiği gerçeğinden hareketle sabır gösterilmesi gerekir demiştim. Sende demişsin ki 2009'da biz bu sabrı zaten gösterdik, ayrıca bize bu yeniliklerden bahsetmediler dolayısıyla niçin sabır gösterelim. Ayrıca olumsuz görüşler içeren fikirlerin raporlanmasını dile getirdikde ne oldu diye sormuşsun. Şöyle söyleyeyim, ülkemiz kullanıcılarının yaşadığı problemleri eğer kendileri bir şekilde bildiremiyorsa bu konuda aracılık etmesi gereken topluluk Turksportal ekibidir çünkü Sigames'le resmi bağı olan tek kuruluştur ve tahmin ediyorum onlarda bu forumda yazılanlar ve kendi yaşadıkları tecrübeler doğrultusunda bunu layıkıyla yerine getiriyorlardır. Kaldı ki bahsi geçen problemler sadece bizde değil dünya üzerindeki diğer kullanıcılarda da meydana geldiği için Sigames bugün biraz daha kapsamlı bir güncellemeyi yayınladı. İşte o geri dönüşlerin faydası kusursuza yakın oyunlarda göremeyeceğimiz ara takvimlerde güncelleme yayınlanmasına yol açıyor. Planlanlı güncellemelerin yanına ekstra günceleme yayınlanmasına sebebiyet veriyor ki bu olumlu bir şey, bizlerin bildiriği geri dönüşlerin dikkate alındığını gösteriyor. Haberdar edilme ve sabır konularına gelince dünya üzerindeki hiçbir firma yeni ürün için potansiyel müşterilerini "bakın biz şöyle şöyle şeyler yapmayı planlıyoruz haberiniz olsun ha" şeklinde bilgilendirmez bunu oyunun duyurusunu ve lansmanını yaptığı zaman yapar ki onlarda zaten öyle yaptılar. Oyununun tanıtımını yaparken yenilikleri uzun uzadıya övünerek anlattılar. Kullanıcı olarak tabii ki sabır göstermek zorunda değilsin, değiliz. Ancak sabırlı olamam diye de ortaya konan emeği yermek hatta o emeğin sahiplerini paramı gaspetti hırsızlar diye yaftalamak bence pek etik değil. Sonuç olarak oyunu zorla satın almadık ve yıllardır müşterisi olduğumuz bu firmanın bütün bunları düzelteceği gerçeğinide geçmişte gördük, görmeye de devam ediyoruz !
Football Manager 2012'ye niçin kadro güncellemesi yayınlamıyorlar demişsin. Bunu yapmak gibi bir zorunlulukları yok ancak kullanıcı çok istiyorsa Database güncellemesi yapılmış güncel kadroları içeren dosyalara çeşitli forum sitelerinden ulaşır. Ayrıca geçmiş oyun için böyle bir destek verecek olsalar niçin FM 13'ü piyasaya sürsünler ya da oyunun isminde 2013 ibaresi geçsin. Niçin ya evet biz bir halt ettik kusura bakmayın bunu da düzelteceğiz bir ara ama siz şimdilik eski oyunla az öte yanda oyalana durun gençler desin. Hataları bir an önce ortadan kaldırmanın bir diğer yolu da pek çok büyük yazılım firmalasının yapıtğı gibi (Örneğin Apple, Microsoft...) gerçek kullanıcıların geri dönüşleri değil midir ? Bu hem hazır kaputu açmışken diğer küçük çaplı problemleri de görmelerini sağlar hem de üzerlerinde bir an önce halletmeliyiz yoksa uzun vadede para ve müşteri kaybederiz baskısıyla daha dikkatli ve ihtiyatlı hareket etmelerine zemin hazırlar. Forumda okuduğum kadarıyla maç motoru dışında oyundan soğutan bir sıkıntı çok fazla göze batmıyordu. Bende bir önce ki cevabımda oyun kusursuzlaşana kadar Commentary ya da 2D seçeneğiyle idare edilebilinir diye yazmıştım. Gülü seviyorsan şayet dikenine de bir müddet katlanmak gerek düsturundan hareketle...
Yeni yama bugün yayınlandı ama ben yinede yazayım, 27 gündür ses çıkmadı demişsin; o yama çıkmadan önce ve çıktıktan sonra Sigames maç motoru üzerinde hala çalışmaların sürdüğünü yeni bir güncellemeyi yeni yıl öncesine yetiştirmeye çalıştıklarını açıklamıştı zaten ! Kesin bir tarih belirtmese de yapılan bu kısa açıklama problemin üzerine eğildiklerini, bizlerin görüşlerini dikkate aldıklarını ve üzerinde çalıştıklarını gösterir. Yapılacak iş bir harf düzenlemesi veya görsel bir rötuş olmadığından zaman alması da bence gayet normaldir.
Evet haklısın liseli aşıkların sürekli telefona bakması misali sürekli forumu kontrol etmek ve beklemek zorunda değilsin, değiliz. Dediğin gibi FM 2012 üzerinde ufak tefek rötuşlarla da bu seneki oyun piyasaya sürülebilirdi. Ancak sorun her ne olursa olsun Sigames'in daha gerçekçi bir oyun havası yaratabilmek, daha detaylı, simülasyona yakın bir oyun deneyimini biz kullanıcılılara yaşatabilmek için bana göre iyi niyetle atmış oldukları bu adımı atmalarını yapıcı olmadan yerici ifadelerle eleştirmek bardağın dolu tarafını görmek isteyen kullancıları doldurmaktan öteye gitmiyor, hoşnutsuz kullanıcılarınsa nefretini körüklemekten başka bir işe yaramıyor. Belki bu konuda Turksportal sabit bir konu açıp biz üyelerin farklı başlıklar altında bunları tartışmasındansa o sabit konuya bunları yazmasını sağlaması ve bunları tek seferde Sigames'e iletmesi daha makul bir yaklaşım olur.
Son olarak oyundaki Türkçe dil seçeneğiyle alakalı olarak yazdıklarına gelince, hoşumuza gitse de gitmese de bu veriler amatör bir ruhla ama azimle ve şevkle Turksportal ekibi tarafından hazırlandı. Hataların olması kaçınılmazdı. Bu çalışmalar başladığı zaman yine bu forumdan defaatle hatalar olacaktır ancak bu hatalar evet düzeltilecek olmasına rağmen Sigames'in resmi yamaları vasıtasıyla oyuna entegre olabilecektir açıklamaları yapıldı. Eğer bu konuda farklı bir yol izlenebilirse yine buradan bildirileceği belirtildi. Kaldı ki ben zaten görüş belirtirken bunu yermedim, aksine bu çabayı yeren cümlelerine cevap olarak ortaya konan işe saygı duyulması gerektiğini belirttim ! 46 gündür düzeltilmeyen hatalar bugünki yamayla daha makul bir hale geldi ayrıca bunu da belirtmekte fayda var.