1 ile 8 arası toplam 8 sonuç

Konu: Hiroşima ve Nagazaki

  1. #1

    Default Hiroşima ve Nagazaki

    Hiroşima ve Nagazaki



    “Sanki bir milyon insan bir anda haykırdı ve aniden sustu, hiç olmamışlar gibi…” İnsanlık tarihinin en utanç dolu yılları, 1939-1945 tarihleri arasında milyonlarca insanın hayatlarını kaybetmesine yol açan İkinci Dünya Savaşı’nda yaşandı. Bu kara altı yıl, çileden çıkmış ve deyim yerindeyse, dişlerinden tırnaklarına kadar silahlanmış süper güçlerin birbirlerini ve ne yazık ki masum insanları öldürmeye çalıştığı insanlık dışı bir dönemdi.

    İkinci Dünya Savaşı’nın kendisinden önceki ve sonraki savaşlardan en büyük farkı, daha önce veya daha sonra hiçbir savaşta bu kadar çok sivilin hayatını kaybetmemiş olması. Ve işte İkinci Dünya Savaşı’nın en büyük ayıplarından biri bir yaşına daha girmek üzere. 6 ve 9 Ağustos 1945 tarihlerinden bahsedeceğiz, Hiroşima ve Nagazaki’den.
    6 Ağustos 1945 sabahı Albay Paul Tibbets yönetimindeki Enola Gay isimli bir B-29 uçağı, “Little Boy – Küçük Çocuk” isimli çok gizli bir yükle Güney Pasifik’teki Tinian Adası’ndan havalandı. Uçağına çok sevdiği annesinin ismini veren Paul Tibbets’in ve mürettebatın geri kalanının tek bildiği, yükün çok ama çok güçlü bir bomba olduğuydu.
    Gerçi Tibbets dahil, olaydan haberi olan insanların birçoğunun kafasında aynı soru yankılanıyordu. Küçük çocuğun sürprizi ne olursa olsun (ki söylentilere göre dünyanın gördüğü en büyük şey olacaktı) bombanın zaten yenilmiş olan Japonya’ya atılmasının bir gereği var mıydı?
    Yetkililer bunu gerekli bulmuştu ve görev tamamlanmalıydı. 02:45’de havalanan Enola Gay, 08:00’de içinden nehirler geçen liman kentinin, Hiroşima’nın üzerinde turlar atıyordu. 08:13’de Küçük Çocuk 10.000 metreden hedefe yollandı. İki dakika sonra, bomba hedefini bulduğunda Tibbets, hayatı boyunca kendisine sormaya devam edeceği soruyu tekrarlıyordu, “Ben ne yaptım?”
    Küçük Çocuk’un yarattığı patlama şehrin 10.000 metre üzerinde uçan Enola Gay’i az kalsın düşürüyordu, şehirdeki bilanço ise Küçük Çocuk’un dünyanın o ana kadar gördüğü “en büyük şey” olduğunu doğrular nitelikteydi. Şehrin 580 metre üzerinde patlayan bomba ilk anda 70.000 insanı buharlaştırdı. Japonya’nın en güzel kenti olarak bilinen Hiroşima’nın suları, toprağı ve insanları zehirlenmişti. İki ay içinde Küçük Çocuk’un gizli silahı olan radyasyon, ölü sayısını 135.000’e ulaştırdı. Bombardımanı takip eden beş yıl içinde radyasyon nedeniyle mutasyona uğrayan 60.000 kişi daha hayatını kaybetti. Küçük Çocuk’un sürprizleri bununla da bitmemişti, kentin üzerine haftalarca asit yağmuru yağdı ve Hiroşima’dan bütün hayat izleri silindi.



    Hiroşima’dan sadece 3 gün sonra, Küçük Çocuk’un çökerttiği Japonya’ya bir bomba daha atıldı. Bu seferki bombanın ismi “Şişman Çocuk”tu.
    Hiroşima’daki senaryonun bir benzeri de Nagazaki’de yaşandı. İki kentte ölenlerin sayısı 500.000’i aştı. 1998 yılında, Küçük Çocuk’u Hiroşima üzerine bırakan Paul Tibbets, insanlığa yaptığı hizmetler nedeniyle liyakat madalyası aldı.

    Nükleer silahlar insanlık ayıbıdır ve savaşlar her zaman masum sivillerin öldürülmesiyle sonuçlanır. Bunun en büyük örneği Japonya’da yaşandı ve Hiroşima’yla Nagazaki bu dersin bedelini çok ağır bir şekilde ödedi. Kazanıldığı söylenen zaferin insanlığa ne gibi bir faydasının olduğu ise büyük bir muamma.



    Alıntıdır

    -------------------------------------------------------------------------------------

    Bulutsuzlık Özlemi - Hiroşima


    Söz - Müzik: Nejat Yavaşoğulları

    Hirosima
    Hirosima
    Hirosima
    Hirosima'da
    Nagazaki
    Nagazaki
    Nagazaki
    Nagazaki'de

    Yıl 1945.
    Tam 250,000
    Tam 250,000 kisi,
    Topyekün
    Topyekün imha...

    Kongre'nin kararı
    Kongre'nin kararı.
    Enola Gay uçak adı
    Enola Gay uçak adı.
    Paul Tibbets pilottu
    Paul Tibbets pilottu.
    Sisman Adam'dı biri
    Diğeri Küçük Çocuktu.
    Bombaların adı buydu
    Bombaların adı buydu.

    Tam 250,000
    Tam 250,000 kisi,
    Topyekün
    Topyekün imha...


  2. #2

    Default

    Bugün fotoğrafı, düşmanın bir an önce teslim olmasını sağlayarak müttefik ve abd güçlerinin ve insan kaybının önüne geçilmesini sağladığı için ulusuna yaptığı üstün hizmet ve liderlikteki yetenekleri ile teşkil ettiği örnek ile abd ulusal havacılık onur holunde asılı bulunmakta olan tibbets, savaş sonrası röportajlarda ‘‘hiç pişman oldunuz mu?’’ sorusuna karşılık, ‘‘hayır. doğru işi yaptığımıza inanıyordum. evet, birçok insan öldüreceğimizi biliyordum. ama birçok hayatı da kurtaracağımızı biliyordum. japonya'yı işgal etmek zorunda kalmayacaktık’’ demişti.
    http://www.hurriyetim.com.tr/...-m@nvid~159548,00.asp

    dahası aşağıda yazılanlar detaylarıyla kanıtlamalıdır ki tibbets yaptığından pişmanlık bir yana dursun görevini yaparken olası sonuçlarından bihaber de olamazdı çünkü tarihin bu en büyük taammüden cinayetinde failler arasındaydı:
    paul tibbets ,23 şubat 1915 quincy, illinois'de enola gay ve paul warfield tibbets'in oğulları olarak dünyaya geldi. havacılıkla dokuz yaşında tanıştı ve 'ukte' edindi. 1933'de ailesinin isteği üzerine ilk olarak tıp dalında eğitim görmek üzere university of florida / gainesville'e yazıldı. ancak aklı havacılıktaydı ve ailesinin itirazlarına rağmen 1937'de karakuvvetleri uçuş birliğine (army air corps) kaydoldu.

    uçuş brovesini başarıyla kazandıktan sonra çoğu arkadaşlarının aksine avcı uçakları yerine , çok motorlu keşif uçaklarına atanmasını talep etti.

    1942'de b-17 pilotu olarak avrupa'da alman hedefleine yapılan hava bombardımanlarına katıldı.
    1942 sonunda abd'nin kuzey afrika seferi operation "torch" için general mark clark'ı sonrasında ise eisenhower'i cezayire` ulaştıran uçaklara kaptanlık etti.

    filolarına ve ardından 12nci floya atanarak iniş ve kalkışlarda dengesizliği yüzünden pilotlara korku yaşatan müttefiklerin kuzey afrika'ya yerleşmesinin ardından burada konuşlanmış b17b26marauder filolarına kumanda etti.

    1943 temmuzunnda yeni b29 superfortresslerin tasarımına adanmış 4 üretim tesisinden biri olan "boeing wichita"ya danışman ve test pilotu olarak atandı. uçağın bir takım silahlarının azaltılması sayesinde performansının yükseltilebileceğini önererek gelişimine katkıda bulundu.

    eylül 1944'te top secret görevle colorado springs'te atom bombasının bombardıman uçaklarından atılabilmesi için çalışan . general uzal ent ve profesor norman ramsey'e katılarak manhattan project'e silverplate kodadıyla danışman olarak atandı.

    yetkisi hemen hemen sınırsızdı . emrindeki 509ncu bileşik grup, wendover,utah'da konuşlanmış olup , 15 adet b29 ve 1,800 kişiden oluşuyordu. avrupa savaşındaki b-17 mürettebatından tom ferebee (bombardımancı), çavuş george caron (kuyruk makineli), dutch van kirk (nevigator), and çavuş. wyatt duzenberry (uçuş mühendisi)'ni test uçağını uçurmak için seçmişti.
    burada 15 yeni b-29 daha yüksek hız ve irtifada uçaksavar bataryalarının tehdidinden yüksekte uçabilmesi için taretlerinden ve kuyruk makinelisi dışındaki zırhından arındılrıldı. yakıt enjeksiyonlu yeni motorlarla ve özel pervanelerle donatıldı. ve bomba kompartımanı 10.000 poundluk tek bir bombanın ağırlığına dayanabilecek şekilde güçlendirildi.

    bundan sonra 393ncü b-29 bombardıman filosu test uçuşları ardından bombalama tatbikatlarına başladı.
    ana müşkülat atom bombasını atacak uçak ve mürettebatını oluşacak $ok dalgasından korumak için gerekli uzaklığa taşımaktı.
    bilimadamları b-29'un $ok dalgasına 8 millik bir mesafede dayanabileceklerini hesaplamışlardı. 31,000 feette uçtuğundan b-29 zaten patlama noktasından 6 mil mesafede olacaktı. gerekli ek mesafeyi kazanmak için tibbetts 155 derecelik sert bir dönüşün en iyi manevra olacağına karar verdi. 2 dakikalık bir süre zarfında b-29 yönünü tersine çevirerek 5 millik bir uçuş yapacaktı. bir diğer kritik husus bombanın hedefe isabetindeki doğruluğu sağlamaktı. bombanın hedefi 200 feetlik bir hata payı ile vurmasını sağlamak gerekiyordu. bütün bunların yanısıra deniz ve kara üzerinde b-29'un tam bir sessizlik içinde yol alabilmesi için telsiz temasından kaçınarak kendi nevigasyon imkanlarıyla hedefi bulması gerekiyordu. uçuş ekibi tüm bu hususlar için gerekli çözümleri kuba üzerinde uçarak geliştirdi. tüm organizasyon 1944'te hazırlıklarını tamamlandı ve 17 aralık tarihinde resmi göreve atandı.

    tibbets ve adamları bu tarihten 1945 mayısına kadar geçen zamanı pasifikteki mariana takım adalarından biri olan tinian adasına taşınmakla geçirdi. tinian'ın 8,500 footluk uçuş pisti zamanının en uzun pisti olup bu iş için idealdi.

    bu esnada 16 temmuz'da ilk atom bombası testi new mexio alamogordo'da gerçekleştirildi ancan tibbets buna katılamadı cünkü general curtis lemay'i (pasifik'teki stratejik güçlerin hava kuvvetleri komutanı) görevi başka bir birliğe devretmek fikrinden çaydırabilmak için tinian'a dönmek zorunda kalmıştı.

    5 agustos 1945 ögleden sonra başkan truman atom bombasının japonya'ya karşı kullanılmasına ilişkin emri onayladı.
    (bkz: harry s truman)

    6 agustos 1945 02:45 a.m.'de enola gay , paul tibbets ve mürettabetı ile birlikte havalanarak rotasını hiroshima 'ya çevirdi.
    saat tam 03.00'te, bomba teknisyeni albay william parsons hiroshima'nın küçük oğlan çocuğu little boy'u yuvasına yüklemeye başladı. 15 dakika sonra işlem tamamlanmıştı.

    06.05'de 'iwo jima' adası üzerine ulaşan uçak, rotasını japonya'ya doğru kırdı. bu asnada hedef olarak belirlenmiş seçeneklere gözlem için bir saat önde havalanmış üç refakatçi uçaktan biri strait flush'ın komutanı etherley'den "y-3, q-3, b-2, c-1." kodlu mesajı aldılar. bu hiraşima üzerinde görüşe izin verecek kalınlıkta bir bulut tabakası bulunduğu anlamına geliyordu. tibbets adamlarına mesajı iletti "it's hiroshima."

    bundan sonra japonya sahillerine yaklaştılar. shikoku ve iyo denizi üzerinden uçarken herhangi bir direnişla karşılaşmadılar.

    07.30'da parsons, kişisel log defterine 'kırmızı çubuklar devreye sokuldu!' diye yazdı. bombanın ateşleme mekanizması aktive edilmişti!..

    07.41'de tibbets, gaz kollarına yüklenerek tırmanmaya başladı.

    08.38'de, sakince bombanın atılacağı yükseklik olan 30.700 feet irtifaya ulaşıldı. pilot bu noktada uçağı düz uçuşa geçirdi. 08.47'de elektronik fünyeler kontrol edildi ve çalışır durumda oldukları saptandı.enola gay artık tarihin akışını değiştirecek olan misyonunu tamamlamaya çok yaklaşmıştı...

    saat tam 09.00'da tibbets, hiroşima'yı gördü. kentin üzerinde bir tur atarak hedefin her yöne eşit uzaklıkta olacağı noktayı saptadı. bu şekilde azami tahribatı garanti etmiş oluyordu.geri döndü

    tam 09.15'te (lokal saatle 8:15), atom bombasını yuvasından serbest bırakacak kapakları açtı!..tam 09:15 artı 15nci saniyede atom bombası patladı ve savaşın kaderi ve tarih değişmiş oldu.

    yaklaşık iki dakika sonra kabinin içi gözleri kör edecek denli parlak bir ışıkla doldu. patlamayla oluşan ilk darbe enola gay'e vurduğunda, bir an bütün ekip dev uçağın metal gövdesinin perçinlerinden kurtularak parçalara ayrılacağını sandı. kentin üzerinde neredeyse uçtukları yüksekliğe kadar gri bir bulut oluşmuştu. doruğuna doğru giderek büyüyen bir mantar biçimi alıyordu. çekirdeğinde parlayan kırmızı bir kütle yükseldikçe mantarlaşıyor, yayılıyor, giderek morlaşan bir gri tona ulaşıyordu. kuyruk topçusu "bob caron bombaın patlayışına şahit olan tek mürettebattı. gözlüklere rağmen bir an kör olduğunu sandı. "iki dakika önce altımızda upuzun yayılan koca kent adeta buharlaştı!' diye bir çığlık attı.

    atom bombası hiroşima üzerinde patladığı ilk anda 70.000 kişi 'buharlaştı...' kasıma kadar geçen iki aylık sürede 60.000 insan radyasyondan öldü. onu takip eden beş yıl zarfında 65.000 japon daha, vücutları mutasyona uğramış bir biçimde, büyük acılar çekerek öldüler. toprak ve bitki örtüsü kavruldu. nehirler zehirlendi. kentin üzerine haftalarca kara asit yağmurları yağdı!..
    9 ağustos'ta nagasaki üzerinde patlayan bombanın ('fat boy-şişman çocuk') kurbanlarıyla birlikte sayı yarım milyonu geçti. böylece, insanlık bilinen tarihinin en büyük felaketine uğradı.

    2:58 p.m'de enola gay tinian'a iniş yaptı. general spaatz burada paul'ü seçkin hizmet madalyası ve mürettebatını ise
    capt. robert lewis - copilot
    maj. thomas ferebee - bombardier
    capt. theodore van kirk - navigator
    lt. jacob beser - radar countermeasures
    capt. william "deak" parsons - weaponeer
    2nd lt. maurice jeppson - assistant weaponeer
    sgt. joe stiborik - radar
    staff sgt. george caron - tail gunner
    sgt. robert shumard - asst. flight engineer
    pfc. richard nelson - radio
    tech sgt. wayne duzenberry - flight engineer
    hava madalyaları ile onurlandırdı.

    japonya'nın teslim olmasının ardından , çok geçmeden tibbets nagazaki'deki tahribatı yerinde inceledi.
    1946'da bikini'deki nukleer denemelerde danışman olarak yer aldı. ve abd'nin ilk jet bombardıman uçağı b47'lerin tasarım ve geliştirilmesinde yer aldı. 31 agustos 1966'da ordudan emekli oldu, sivil havacılığa geçti. learjetleri avrupada ilk uçuran firmalardan birini yönetti. 1985'de firma el değiştirdiğinde ikinci kere emekli olduğunda lear'larda 400 saatlik bir uçuşu bulunuyordu.

    diğer madalyaları:
    distinguished flying cross
    air medal
    purple heart
    legion of merit
    european campaign medal
    joint staff commendation medal
    american defense service medal
    w.w.ii victory medal
    air force outstanding unit award
    american campaign medal

    kaynaklar:
    http://www.theenolagay.com/man.html
    http://www.acepilots.com/usaaf_tibbets.html
    http://www.tayyareci.com/amerikanucak/ww2/b29.asp
    http://www.tayyareci.com/amerikanucak/ww2.asp

    Alıntı (Ekşi Sözlük)

  3. #3
    Nesil
    2006
    Yaş
    35
    Mesajlar
    6,844

    Default

    bu olayı bizlerle paylaştığın için sağ ol inşallah böyle kötü bir olayı bir daha yaşamayız insanlık katlima bunlar

  4. #4

    Default

    Paylaşım için sağol fakat tarih bölümünde olması gerekmezmi?

  5. #5

    Default

    özür dilerim dalgınlıkla buraya açtım

    mustafa haklı modlardan biri konuyu tarih bölümüne alabilir mi

  6. #6

    Default

    neyse bulutsuzluk özlemi şarkısı gerçekten güzel olmuş.Böyle şeyleri bir daha görmek istemiyoruz

  7. #7

    Default

    paylaşım için sağoll.Elimde olsaydı tarıhte silmek istediğim olaylardan bir tanesi..

  8. #8
    Nesil
    2005
    Yer
    Belli bir yerim yok adımd
    Mesajlar
    0

    Default

    ya yuh be bu kadarda korkak dövüşülmez şu atom bombası kadar nefret ettiğim bir silah yok kardeşim.hem ordaki insanları yok ediyor hem bitkileri yok ediyor hemde ileriki nesilleri tehdit ediyor.bide utanmadan adam diyorki 1 daha olsun bir daha atarım lan insanlıktan yoksul fukara orada senin anan baban olsa tepeden bomba gelse mutlumu olacaksın.madem çok güçlüsünüz ya bir yeride fethedin be hava saldırısında insanları öldürüyorsunuz karaya gelince tık yok savaş işgallerden ibaret değildir.işgalse savaş demek değildir.AMA usa ŞUNU UNUTMASIN KARICALARIN ÖLÜCEKLERİNE YAKIN KANATLARI ÇIKAR VE EN GÜÇLÜ KARINCA OLURLAR ANCAK İKTİDARLIKLARI ÇOK KISA SÜRER.usada inanınki çok yakın zamanda çökkme derecesine gelicek...
    Bursasporlu Olmak Ayrıcalıktır...

Mesaj Yetkileri

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •