1 ile 4 arası toplam 4 sonuç

Konu: Beyin Gücüyle Bilgisayar

  1. #1

    Default Beyin Gücüyle Bilgisayar

    Beyin Gücüyle Bilgisayar

    Felçli olduğu için vücudunu hareket ettiremeyen bir hasta, beynine takılan çip sayesinde bilgisayarı yönetebiliyor, bilgisayarda oyun oynayabiliyor.Matthew Nagle, 2001 yılında bıçaklı saldırı sonucunda boyundan aşağısı felçli hale gelmişti. New England Sinai Hastanesi’nde yapılan devrim niteliğindeki ameliyat ile dünyada hiçbir insanın sahip olmadığı bir güce kavuştu. Nagle’ın beynindeki çip, düşüncelerini okuyarak bilgisayara aktarabiliyor. Bilgisayar ise komutları deşifre ederek hareketlere dönüştürüyor. Nagle, müzik setini çalmak veya kanalı değiştirmek istediğinde bilgisayar bu cihazlara komut gönderiyor.Bilim insanları, beyin-bilgisayar bağlantısı üzerinden eşya kontrolü teknolojilerine büyük önem veriyor. Bu alanda gerçekleşecek atılımlar felçlilerin, yatağa mahkum hastaların ve kimi yaşlıların hayatını kolaylaştıracak. Araştırmalar ilk olarak maymun beynine takılan elektrotlar vasıtasıyla komut gönderme deneyleriyle başladı. Daha sonra insanlar üzerinde yapılan araştırmalarda, tekerlekli sandalyeye mahkum iki kişi, 64 adet elektrot içeren bir şapka üzerinden bilgisayarda imleci yürütmeyi başardı. Nagle’a takılan çip olan BrainGate, 100 adet saç teli inceliğinde elektrottan oluşuyor. Cihaz, kafatasının 1 millimetre altında motor korteksi adlı beynin hareketleri kontrol eden bölmeye yerleştirildi. Çip, beyinden aldığı sinyalleri bilgisayara gönderiyor, bilgisayara yüklü yazılım bunu diğer cihazlar üzerinde gerçek komuta çeviriyor. Nagle’a takılan çip, beyindeki hücre hareketlerini hissediyor ve vücudun dışında bulunan alıcıya gönderiyor.



    FELÇLİ VE YATALAK HASTALARA UMUT

    Cihazı geliştiren Brown University öğretim üyesi Profesör John Donoghue, bilgisayar ekranınındaki ikonların farklı işlevler gördüğünü ve Nagle’ın bu ikonları kullanarak cihazları kontrol edebileceğini belirtti. Dr. Donoghue gelecek yıllarda daha çok felçli kişiye çip nakli yapılacağını ifade ediyor. Uzun dönem hedef ise kişinin felçli kaslarını basit işlemler yapacak harekete kavuşturacak cep telefonu büyüklüğünde bir cihaz üretmek. Felçli kası harekete geçirmek aslında bilim dünyasının uğraştığı en ciddi problemlerden sayılıyor. Tek bir kası dahi harekete geçirmek için, elektrik sinyallerinden oluşan karmaşık bir sistem çalışıyor. İnsan yapımı çipler, milyonlarca nöronun tümünü birden harekete geçirecek yetenekten henüz çok uzak.

    BEYİN GÜCÜYLE NESNELERİ KULLANABİLİYOR

    Dışarda bulunan bilgisayar gelen beyin komutlarını gelişmiş bir program yardımıyla çeviriyor ve hareketleri Nagle’ın yapay uzuvlarına komut olarak yolluyor. Nagle, bu sayede bilgisayarda imleci oynatabiliyor, e-postalarına bakabiliyor, bilgisayar oyunu oynayabiliyor ve yapay eli sayesinde nesneleri kavrayabiliyor. Dolayısıyla çipler beyindeki komutların bir şekilde vücudun dışına aktarımını sağlıyor ve dışardaki bilgisayarlar Nagle’ın uzuvlarının yerine geçiyor. Nagle bu sayede bir takım işlerde bağımsız davranabiliyor; örneğin artık ışığı kendi açıp kapayabiliyor. Nagle, duygularını şu sözlerle ifade ediyor: “Kelimelere dökemiyorum, ama muhteşem bir olay.”

  2. #2
    Nesil
    2006
    Yer
    Göçebe
    Mesajlar
    670

    Default

    teknolojiye bak be acaba türk bilimadamları bu seviyeye ne zaman gelirler
    Hani, kurşun sıksan geçmez geceden,
    Anlatamam, nasıl ıssız, nasıl karanlık... Ve zehir - zıkkım cıgaram.

  3. #3

    Default

    Asıl tüm insanlar bunları yapabilir fkt yani kendini geliştirmesi lazım Türklere laf yok bizimkiler tembel

  4. #4
    Nesil
    2006
    Yer
    geleceğim söylemem
    Mesajlar
    0

    Default

    Mükemmel bir çalışma fazla söze gerek yoq ilerisini düşünemiyorum bile daha ne yaparlar acaba?

Mesaj Yetkileri

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •