1 ile 9 arası toplam 9 sonuç

Konu: Kırın inanç sistemlerinizi, kabuklarınızı...

Nesil
    2006
    Yer
    Karşıyaka 35½

Smile Kırın inanç sistemlerinizi, kabuklarınızı...

''Bir Şeyin imkânsız olduğuna inanırsanız, aklınız bunun neden imkânsız olduğunu size ispatlamak üzere çalışmaya başlar. Ama bir Şeyi yapabileceğinize inandığınızda, gerçekten inandığınızda, aklınız yapmak üzere çözümler bulma konusunda size yardım etmek için çalışmaya başlar"
    Dr. David J. Schwartz

Bilim adamları pirelerin farklı yükseklikte zıplayabildiklerini görürler. Birkaçını toplayıp 30 cm yüksekliğindeki bir cam fanusun içine koyarlar. Metal zemin ısıtılır. Sıcaktan rahatsız olan pireler zıplayarak kaçmaya çalışırlar ama başlarını tavandaki cama çarparak düşerler. Zemin de sıcakolduğu için tekrar zıplarlar, tekrar başlarını cama vururlar.
    Pireler camın ne olduğunu bilmediklerinden, kendilerini neyin engellediğini anlamakta zorluk çekerler. Defalarca kafalarını cama vuran pireler sonunda o zeminde 30 santimden fazla zıpla(ya)mamayı öğrenirler. Artık hepsinin 30 cm zıpladığı görülünce deneyin ikinci aşamasına geçilir ve tavandaki cam kaldırılır. Zemin tekrar ısıtılır. Tüm pireler eşit yükseklikte, 30 cm zıplarlar! Üzerlerinde cam engeli yoktur, daha yükseğe zıplama imkânları vardır ama buna hiç cesaret edemezler.

Kafalarını cama vura vura öğrendikleri bu sınırlayıcı 'hayat dersi'ne sadık halde yaşarlar. Pirelerin isterlerse kaçma imkânları vardır ama kaçamazlar. Çünkü engel artık zihinlerindedir. Onları sınırlayan dış engel (cam) kalkmıştır ama kafalarındaki iç engel (burada 30cm'den fazla zıplanamaz inancı) varlığını sürdürmektedir. Bu deney canlıların neyi başaramayacaklarını nasıl öğrendiklerini göstermektedir.

Bu pirelerin yaşadıklarına 'cam tavan sendromu' denir. Bir insanın gelebileceğine inandığı en üst nokta, onun cam tavanıdır. Cam tavanınız hayallerinizin tavan yüksekliğini gösterir.

İnsan inandığına denktir. Yapabileceğini düşündüğü kadardır.

Mail olarak geldi, çok hoşuma gitti, sizinle paylaşayım dedim...
    "YÜCE ATATÜRK"

Nesil
    2006
    Yer
    Island

paylaşım için teşekkürler,çok güzel bir yazı

Nesil
    2005
    Yer
    Istanbul/Moskova

benim cam tavanım 178 cm yukarda(boy 177 cm)

Nesil
    2006
    Yer
    Bilgisayar

Çok güzel Serkan.Sağol....
    Uzun aradan sonra, tekrar merhaba TURKSPORTAL !

S-B-Z Misafir

gerçekten çok güzel serkan,tam bende bu aralar kabuğumu kırmaya çalışıyorum,moral oldu bana bu

Nesil
    2006
    Yer
    Malatya

Sağol yazı için ama bu yanlış bir deney.deney doğruda insanlara uyarlanması yanlış. çünkü onlar hayvan düşünemez biz insanız düşünebiliriz. Bizim ki sendrom falan değil önyargı. Keşke sendrom olsa. Bir önyargıyı parçalamak atomu parçalamaktan daha zor (Einstein)

gercekten cok güzel ve anlamli bir yazi,paylasim icin cok saol

gercekten cok güzel birşey sağol paylaşım için

çok güzel bir deneyi. derste bizim işletmeci bu olayı 'kendi sınırlarınızı kaldırın diyerek' anlatmıştı. olumsuz koşullanma üzerine faydalı bir psikolojik örnek.

Mesaj Yetkileri