Konu :
- Amca Beni Sabitle![]()
Burada FM oyunundaki oynucu seçimi için tecrübelerimi aktaracağım. Belki bir faydası olurŞimdilik biraz ufak tefek istatistik ekliyorum ama çok daha eğlenceli şeyler ekleyeceğim
OYUNCU ÖZELLİKLERİ :
Soğukkanlılık : Öncelikle aşağıdaki jpgye bir bakın. 36 özellik içinde sadece birini işaretlememin bir sebebi var. Soğukkanlılık, bu özelliklerin içerisinde en belirleyici olanı. Bir oyuncunun bu özelliği 14 ve üzeriyse o oyuncuyu yakından izleyin. Altından bir yıldız çıkabilir. Hele 20 yaşın altındaysa hemen alın onu. Dikkat ederseniz gözlemcilerinizin bulduğu iyi oyuncuların iki özelliği ön plana çıkıyor. Biri bu soğukkanlılık. Bakın ilk jpgde oyuncunun soğukkanlılığı 20 gözüküyor. Performansından da bahsedeyim. Sezon boyunca(fotodaki sezon değil) iki maçta,ayrı ayrı, 6 gol attı. Ajax maçında, deplasmanda, 70. dk da oyuna aldım. 4 gol attı. Şampiyonlar liginde de gol kralı oldu. Uzun lafın kısası, ilk bu özelliğe dikkat edin.
Soğukkanlılığı 14 ve üzeri olanlar / Tüm oyuncular oranı : Yaklaşık 2/7
Kararlılık : İkinci özelliğimiz, kararlılık.Bir genç oyuncunun kararlılığı yüksekse onu almayı düşünmeye başlayın.Ama burası biraz karışık. Dikkat etmemiz gereken "kararlılık" değil "verilen kararlar" (1. fotoda kararlılık özelliğinin hemen üstünde). Bunun da 15 ve üzeri olmasına dikkat ediyoruz.Şimdi burada bir not düşelim.
Kararlar 15 ve üzeri olanlar / Tüm Oyuncular oranı : Yaklaşık 1/16 (niye düşük? bir aşağıyı okuyun!)
Not: Kararlılık özelliği, oyuncunun potansiyeli hakkında fikir verir ama soğukkanlılık vermez.Soğukkanlılık iyi olacağını gösterir ama yıldız olacağı garanti değildir.
Bitiricilik : Savunma oyuncularının genelde kafa,markaj,top kapma özelliklerine bakıyoruz.Fakat, bitiricilik özelliğinin iyi olması onun yıldız olabileceğine işarettir.Ayrıca bu oyuncudan çok gol kazanabilirsiniz.
Bitiriciliği 15 ve üzeri olanlar / Tüm Oyuncular oranı : Yaklaşık 1/4
Frikikler : İyi frikik atma, iyi bir atak oyuncusunda bulunması gereken özelliklerdendir. Bu yeteneğin en az 15 olması lazım ki vurduğu gol olsun. Benim gördüğüm sol ayaklı oyuncular daha iyi frikik atıyor. Sol ayaklılara attırın. Bir de hani "özel yetenekler" bölümünde söylemiştik ya oyuncu da "çok sert serbest vuruş kullanıyor" özelliği varsa buna attırın. İşte bu bölümün inceliği: Eğer bir oyuncunun hem frikiği hem penaltı atıcılığı hem de soğukkanlılığı iyiyse 1. frikikçinin o olsun. Çünkü bu oyunda en geçerli oyuncu her işten biraz yapan oyuncudur. Mesela bütün enerjileri 10 olsun. Bu oyuncu tekniği,özel yeteneği vs. birçok özelliği 20 diğerleri 3,4 olan oyuncudan daha verimlidir.
Frikiği 15 ve üzeri olanlar / Tüm Oyuncular oranı : Yaklaşık 1/14
Kafa : Tamam savunmalar için illa iyi olmalı. Fakat, forvetler için de kesinlikle iyi olmalıdır. Gerçek hayatta çok önemli değil. Forvetin boyu kısa olsa da kötü kafa vursa da olur(Ö: Nihat) ama bu oyunda 13'ten düşükse almayın derim.Ayrıca Defansif orta sahalarınızın da boyu 1.80 den az olmasın.Dikkat ettiyseniz oyun,rakip kalecinin degaj veya kale vuruşlarından gelen topların sizin orta saha ve defansınızın kafayla indirdiği toplardan bir de beklerinizin olağanüstü paslarından çözülüyor
Kafa özelliği 13 ve üzeri olanlar / Tüm oyuncular oranı : Yaklaşık 2/5
Korner : Hep iyi korner atan bir oyuncumun olmasını isterdim.Aaaah ah!Ne kadar önemli olduğunu Pirlo, Ronaldinho ile büyük takımlarda oynayanlar bilmez. Ben Ronaldinho'yu 32 yaşında Konya'ya getirdim (hava alanında bir izdiham bir izdiham) Duran topları hep ona attırdım. Her kullandığı top olay! Bu özellik için 12 ve üzeri olmasına bakıyoruz. Keşke 20 olsa ama... Şu da var frikiği 15 in üzerinde olanların sayısı, kornerleri 15 ve üzeri olanlardan fazla(benim gördüğüm).
Kornerleri 15 ve üzeri olanlar / Tüm Oyuncular oranı : Yaklaşık 1/17 (yukarıda frikikle kornerleri karşılaştırdığım için 15 ve üzerini verdim)
Kornerleri 12 ve üzeri olanlar / Tüm Oyuncular oranı : Yaklaşık 1/7
Markaj : Öncelikle olması gereken mevki savunmacılar.Daha sonra DM'lar,MC'lar,M LR'ler -buraya dikkat- forvetler "en son atak oyuncular". Tabi atak oyuncusunu forvetin arkası değil de orta sahada oynatırsanız. son ikisi yer değiştirir. Özellikle DM ve M LR'ler orta sahanın kanatlarında ise onlara bölge markajı yaptırın(Lucescu taktiği). Attığınız gol sayısı düşer ama yediğiniz de düşer. Zor maçlarda yapın bence. Bir de forvetlere bölge markajı yaptırın. Top kapmayı "hafif" yapın. Bakın nasıl goller oluyo
Markaj 15 ve üzeri olanlar / Tüm oyuncular oranı : Yaklaşık 1/25
Orta Yapma : Orta yapma tüm kanat oyuncuları için en az 16 olmalı ama daha da önemlisi oyuncunun yaratıcılığı. Çünkü kanat oyuncuları genellikle derine orta yapıyor. Bir de oyuncu özel yeteneklerinden "içeri kesiyor" vb. özellikler önemlidir.
Orta Yapma 16 ve üzeri olanlar / Tüm oyuncular oranı : Yaklaşık 2/25
Pas : Bir futbol maçında görebileceğimiz en çok şeyPas özelliğinin en az 15 olması kadar, oyuncunun-önem sırasına göre- soğukkanlılık, teknik,yaratıcılığının da iyi olması gerekir. Özel yeteneklerde de buna uygun ek yetenekler arayabilirsiniz. "isabetli paslar atıyor" gibi. Ama hani 36 özellik içinde olan özel yetenek var ya onun 20 olmasının pasla bir alakası yok, tekniğin var. Pas :20 olduğu halde, "bu nasıl pas atıyor" demişsinizdir.
Pasları 15 ve üzeri olanlar / Tüm oyuncular oranı : Yaklaşık 3/20
Penaltı : Gole çok yakınsınız. Küt! diye düştünüz. Zart! diye çalındı penaltı. Aaaaa bir oyuncunuzun penaltısı 20. Durun hemen attırmayın ya!Önce bir bakın soğukkanlı bir oyuncu mu yoksa heyecanlanıyor mu? Tıpkı GS-ARSENAL UEFA FİNALİ'ndeki gibi hani spiker Ergün için ne diyordu? "Ergün'e arkadaşları buz adam diyor. Hadi Ergün!.." Anlatabiliyor muyum?
![]()
![]()
Penaltı 15 ve üzeri olanlar / Tüm oyuncular oranı : Yaklaşık 1/14
Teknik : Teknik diyince aklıma Pirlo geliyor. Tamam pasları çok iyi ama tekniği sayesinde rakibinden kurtulup pas atabiliyor. Yani önce topu iyi kontrol edeceksin, pas pozisyonu alacaksın sonra pas çekecenBunun için de teknik lazım. Şimdi söyleyin Yıldıray mı Emre mi teknik? Hangisi rakibinden sıyrılıyor, hangisi kendine çalım atıyor? Tabi ki Yıldıray. Yıldıray da Pirlo gibi sürekli yerde! Çünkü topu kapamıyorlar.
Tekniği 15 ve üzeri olanlar / Tüm oyuncular oranı : Yaklaşık 4/25
Top Kapma : Markaj gibi defansif özellik değil. Her oyuncuda olması gerek az çok. Top kapma ve topsuz alan özelliği iyiyse oyuncunuzun kaleciyle çok birebir kalırsınız.Hı bir de çeviklik onlara geleceğiz.
Top Kapması 15 ve üzeri olanlar / Tüm oyuncular oranı : Yaklaşık 3/25
Top Sürme : Eskiden bir lastik reklamı vardı. Ronaldo için "üstün sürüş tekniği" gibi hoş bir benzetme yapıyorlardı. Reklamdaki dış sesin de dediği gibi çok önemli.Orta saha kanatları için önemli özellikle. Ama dedik ya önce bi topu kontrol et bakalım. Top kontrolü benim eklenmesini istediğim özelliklerden biri oyuna.İlk Temas özelliği mental bir özellik, sadece top kontrolünü ifade etmiyor. Ama fikir verebilir. Antrenmanlarda pek geliştiğini görmedim. Top kontrolünü antrenmanlarda yüksek tutun. Oyunu çok etkiliyor. Bazen görürsünüz, adamın arkasına pas atarlar sürekli, ya da direkt rakibe yollarlar sık sık işte bu yüzden.
Top Sürmesi 15 ve üzeri olanlar / Tüm oyuncular oranı : Yaklaşık 1/20
Uzun Taçlar : R.Carlos'un Raul'a, R.Madrid-B.Leverkusen Şampiyonlar Ligi Finali'nde taçtan yaptığı asisti hatırlarsınız. Bu konuda Fabio Grosso çok iyi.
Uzun Taçlar 15 ve üzeri olanlar / Tüm oyuncular oranı : Yaklaşık 1/200 (Yanlış okumuyorsunuz)
Uzun Şut : FM 2005'te 35 metreden Doni'den ardarda yediğim 3 golle 2-0'dan maçı ve lig şampiyonluğunu kaybetmem ne ilginç değil mi? Fakat akıllandım. Artık iyi şut atan (özür ağları delen) oyunculardan oluşuyor kadrom. Yalınz burda bir incelik var ki o da bitiriciliği ve fiziksel özellikleri 15 ve üzeri olan oyuncuların, özel yeteneklerinde de "çok sert şut atıyor" gibi birşey olmamasına rağmen inanılmaz sert şut atmaları. Bu dikkat edilmesi gereken bir ayrıntı.
Uzun Şutu 15 ve üzeri olanlar / Tüm oyuncular oranı : Yaklaşık 1/10
İlk Temas : Bütün oyuncuların temel özelliklerinden biridir. Oyun zekası diyebiliriz. Hani Sergen için söylenir hep "daha top gelmeden nereye atacağını düşünüyor". Tabi böyle bir şey yok. Hiç bir oyuncu top 30m uzaktayken "gelsin de topuklayım bre" dediğini sanmıyorum. Bu anlık birşey. Ümit Karan'da fazlasıyla var. Herhalde attığı harika voleleri planlamıyor. Futbol bunun için güzel, hiçbir şey belli değil
Cesaret : Bu konuda Avrupa'nın bütün büyük takımlarını inceledim ve gördüm ki cesaretin yüksek olma durumu, savunmacılardan ..> forvetlere azalıyor, etkinliği artıyor. Forvetlerde bu özelliği aramayın. Ancak, Eto'o'da olduğu gibi iyi olmasının büyük bir artısı var bu da bir gerçek. Bence daha çok savunmacılarda bu özelliğe bakın.
Konsantrasyon (Derişim) : Konsantrasyon iyi bir oyuncunun temel özelliklerindendir. Devre arasında yapacağınız konuşmalarla etki edebileceğiniz bir özelliktir. Bunda mevki sınırlaması olmaz. "Antrenmanda en çok gelişen özelliklerden biridir".
Pozisyon Alma : Mesela b.sayar başına geçerken iyi pozisyon almak gerekir yoksa her tarafınız uyuşurBu özellik ilk olarak kaleci ve defans oyuncuları içindir. Hatırlarsanız Taffarel'e atılan şutlar hep üstüne geliyordu. Herkes de "Taffarel'in üstüne atıyorlar, biraz köşeye atsana" (tabi böyle kibarca söylenmiyordu) diyordu. Halbuki çok iyi pozisyon aldığı için üstüne geliyordu. Buffon da öyle. Buffon için "bunun neresi iyi kaleci" diyenler hala var.
Saldırganlık : "Sadece yetersiz insanlar saldırgan olur" demeyeceğim. Bu özellik de yine ilk olarak savunmacılar için geçerli. Çok önemli değil.
Söz Geçirme : Takım kaptanını belirlemek için kullanabilirsiniz.
Takım Oyunu : Bence bunun yüksek olması daha iyidir. Hani elinizde Maradona varsa neyse de aksi takdirde bunun 13 ve üzeri olmasına dikkat edin.
Topsuz Alan : Şimdiye kadar hep topsuz alanda yazdık. Ama ne kadar önemliydi değil mi? Bu özellik ilkin forvetler için önemlidir. Üst tarafta yazmıştım sanırım topsuz alan özelliğiyle kaleciyle çok kez bire bir kalabilirsiniz. Benim süper 3'lü dediğim kararlar, soğukkanlılık özelliklerinin 3.'sü.
Yaratıcılık : Gelelim en civcivli bölüme. Oyuna tat veren en önemli özelliktir. Derin-isabetli paslar, harika aşırmalar ve dahası... Özellikle bek ve atak oyuncularda olması gerek ama "ben aşırma goller atmak istiyorum" diyorsanız, forvetler için de yaratıcılık özelliğini arayabilirsiniz. Liginizdeki transfer listenizdeki oyuncuların transfer haberlerini takip edin, genelde orta saha oyuncuları için yaratıcılığı iyi olan oyuncular teklif alır. Yani bu kadarını söyleyeyim.
Yaratıcılığı 15 ve üzeri olanlar / Tüm oyuncular oranı : Yaklaşık 1/20
Çalışma Oranı : Adı üstünde ne kadar çalışıyorsa kendini o kadar geliştirir. Bunun 17 ve üzeri olması lazım. Aksi halde oyuncunun potansiyeli iyi bile olsa kendini geliştiremez.
Önceden Sezme : Orta sahalar dışında hepsinin önemli bir özelliğidir. "Golü kokluyor", "çok iyi yer tutuyor" gibi ifadeler bu özelliğin bir sonucudur. Topsuz alanla ilişkilidir. Fazla gelişmez.
Özel yetenek : Aslında, yazdığımız, iyi bir oyuncuda bulunması gereken özelliklerin sonucudur. Özel yetenek : 20 ise bu, diğer (iyi bir oyuncuda bulunması gereken) özelliklerin gelişeceği anlamına gelir ki bu da bize yeterince fikir veriyor değil mi? Yani topsürme iyiyse, adamı çalımladığınızda "sağdan koşsana" dersiniz; bitiricilik iyiyse, 5 kişinin üzerinden doksana gönderirsiniz;pasınız iyiyse adamı tatile gönderirsiniz; tekniğininz iyiyse Hasan Şaş gibi herkesi çalımladıktan sonra bir de kendinize atarsınız falan. Bilmem bunu da anlatabildim mi?
FİZKSEL ÖZELLİKLER (AYRINTILI) :
Dayanıklılık : Denge ile birlikte en önemli fiziksel özelliktir. Savunma oyuncuları için takdir edersiniz ki bulunması gereken en önemli şeylerden biridir. Mümkünse 20 olsun. Bekleriniz dayanıklıysa 1-0 öndesiniz demektir. Sürekliliğin temelidir.
Denge : En önemli ikinci özellik olan denge aslında sporcunun tüm yaşantısını kapsamalıdır. İlhan Mansız gibi bir oyuncuyu bu yüzden kaybettik. Oyundaki denge ise çeviklikle birlikte iyiyse Ortaya Cesc Fabregas, Ronaldinho gibi bir yetenek çıkabiliyor.
Güç : Anlık veya belirli zamanlardaki etkinliktir. Sürekliliği ifade etmez. Fakat adamlar fiziksel özellikler içine koyduklarına göre iyi olması gerek.
Hız : Dünyanın en iyi 100m cisi veya maratoncusu malesef en iyi futbolcusu değildir. Futbolculuğu dolaylı olarak etkileyen bir özelliktir. Benim şu anki oyunumda bazı oyuncular var, hız : 6 , hızlanma : 8, yaş : 20 ama harika oynuyorlar. Gerçek hayatta tabi ne kadar hızlı olursa o kadar iyi ama oyunda çok takmayın.
Hızlanma : Ani hareketlenmeleri gösteriyor. Bu konuda Kaka, Nihat, Ronaldinho, Eto'o inanılmaz iyiler. Ben eskiden Rommedahl'ı da beğeniyodum.
Sağlık : Böyle eğri büğrü yazmaya devam edersem bu bölüm çok işime yarayacakSağlık kesinlikle 16 ve üzeri olmalı kesinlikle!! Yoksa maçın ortasında sakatlanırlar sap gibi kalırsınız saha kenarında. Antrenmanda çok fazla geliştirebilirsiniz. Fakat çok iyi antrenörlerinizin olması lazım. 5-6 birim gelişebilir. Ben de dünya klası antrenörler var (bastırdım maaşı aldım Chelsea'den) Özellikle sezon öncesi antrenmanlarda güce yönelik çalışmalar yaptırın. Tabi yukarıdaki özellikler de gelişecek. Sezon içinde çok ağır antrenmanlar yaptırırsanız oyuncu özellikleri müthiş gelişiyor. Ancak, 20 oyuncunuzun 10 tanesi sakatlanabilir. Kadronuz genişse bilemem.
Zıplama : "Ne zıplaması basketbolcu mu olacak, Yao'nun üzerinden smaç mı yapacak sanki" demeyin. Bazı oyuncular göreceksiniz oyunda, diğer özellikleri iyi olmasa bile zıplama : 19,20 olacak ve bunlar oldukça iyi bir oyuncu olacaktır. Ne demişler çekirge bir zıplar, iki zıplar, üçüncüde topçu olur.
Çeviklik : Çeviklik, <1.90 m ve <85 kg olan insanlara has birşeydir. Eğer çeviklik iyi, top kapma dehşet, topsuz alan manyak ise, Serkan Aykut'un Galatasaray'da girdiğinden daha çok pozisyona girer o oyuncu. Golü atması ise bitiricilik ve soğukkanlılığa bağlı. Oyunda 2.00 m ve 95 kg olupta çevikliği : 18-20 olanları görebilirsiniz. Bu durumda ne yapıyoruz? Oyuncunun isminin üzerinde sağ tuş/teklif yap/transfer seçeneklerini ayarladıktan sonra/teklifi onayla. Bilmem bunu da bir öncekine nazaran daha iyi anlatabildim mi?
Özellikler bitti sırada bazı istatistikler var onları da ara ara ekleyeceğim. Sonra da biraz oyuna yüzeysel bakacağız. Şimdilik bu kadar...
DEVAMI GELECEK!!!!!!!!
Üstteki konuyla ilgili :
ÖZEL YETENEKLER :
Şimdi geçelim oyuncuların özel yeteneklerine... Biliyorsunuz mevkilere tıkladığımızda oyuncunun oynadığı mevkilerdeki verimi, hangi ayaklarını nasıl kullandığı, özel yetenekleri veya kötü özellikleri yazıyor.(aşağıdaki jpgden görebilirsiniz) Oynadığı mevkilerde, normal ve becerikli kelimelerinin yazdığı alanlarda rahatlıkla oynatabilirsiniz.Oyuncunun iki ayağını kullanması önemli böyle oyuncuları tercih edin.Buradaki önerim sol ayaklı bir oyuncuyu sağda, sağ ayaklıyı solda oynatmayın. Verimi düşüyor. İyi olabilmesi için antrenman seçeneklerinde yeni mevki olarak oynatacağınız alanı gösterin. Bir süre sonra ancak orada oynayabilecek duruma geliyor.Ve en alttaki oyuncu yeteneklerine bakın.Savunma ve orta sahalar için "sıkı markaj yapabiliyor"; defansif orta sahalar için "sıkı markaj","sert şut atıyor";ofansif orta sahalar için "sert şut atıyor", "rakip sahaya giriyor" ve işte pasla ilgili yetenekler;Forvetler için ise "kanallar arası çapraz koşular"(en önemlisi Anelka'da var bu) diğerleri çok belirleyici değil;bekler için "ne zaman fırsat olsa hücüma kalkıyor","ikili mücadele" (beklerin yaratıcılığı çok çok önemli aklınızda bulunsun);Orta saha kanatları için ise o 36 özellik vardı ya onlardan "top sürme",teknik,hız,yaratıcılık ve tabi kararlar ile soğukkanlılık.(bkz. elder granja. Herifin 10-11 özelliği var liste gibiTabi hepsi iyi değil mesela çok itiraz ediyor diye birşey var)
Üstteki konuyla ilgili :
PERSONEL(KİŞİSEL ÖZELLİKLER) :
Profilin altındaki "personel" kısmında ise bir şeye dikkat çekeyim. Kişilik.(jpg alttaki) Bunun azimli, kararlı olması lazım. Gördüğüm kadarıyla bu özellik oyuncunun gelişimine değil de maç performansına etki ediyor. Tam tersinin olması lazım ama.
Üstteki konuyla ilgili :
YARDIMCI ANTRENÖR :
Yardımcı antrenörün oyuncunun geleceğiyle ilgili yaptığı yorumları antrenman bölümünde görebilirsiniz.(jpg altta)Eğer yardımcınızın oyuncu potansiyel yargılama ve kararlılık özelliği 15 ve üzeriyse ona güvenin ancak aksi halde oyuncunun maç performansıyla onu değerlendirin.
Üstteki konuyla ilgili :
KIYASLA-MA :
Oyuncuları birbirleriyle kıyaslayarak alıp satmayın!!! Çok yanlış. Bir ara hiç maç yapmamış oyuncuları bu şekilde değerlendiriyordum baktım ki yanlış. Renou adlı oyuncumun eskiden değeri 5 milyon falandı,Agouda ise daha pahalıydı. Ama Renou yukarıda saydığım performansları gösterdi,Agouda ot topladı sezon boyunca
Üstteki konuyla ilgili :
KARARLAR, SOĞUKKANLILIK ve TOPSUZ ALAN AÇIKLAMAMIN İSPATI
Alttaki fotoya bakın. Diego Biseswar'ın (Hollanda), bu üç özelliği son derece iyi. Tam 7 sezondur Ankaragücü'de ve 7 sezonda toplam 50 defa falan teklif aldı belki daha da fazla ama satmadılar. Lyon, PSV, Bayern, İtalyanların yarısı vs. birçok teklif aldı. Tekliflerin en düşüğü 11 milyon TL. Fernando Genro'da da bu özellikler çok iyi. İşte ispatladım. Oooh be!
Üstteki konuyla ilgili :
FİZKSEL ÖZELLİKLER (GENEL) :
Eğer oyuncunun fiziksel özellikleri 15 ve üzeriyse diğer özelliklerine bakmadan onu alabilirsiniz. Tıpkı Nobre gibi mücadeleci bir oyuncudur o.Örnek : Eddie Johnson(aynı Ümit Karan),Sissoko,Essien,Gielson (Geilson da olabilir ismi, Santos'ta)