Yoklama Dönemi
1 Ocak tarihinde askerlik çağına giren yükümlülerin kimlik listeleri köy ve mahalle muhtarlıklarında 1-30 Nisan tarihlerinde askıya (ilân edilmektedir) çıkarılmaktadır. Kimlik listelerinde ismi bulunmayanlar ile bilgilerinde hata ve noksanlık bulunanların nüfus müdürlüklerine müracaat ederek ilgili eksiklikleri düzelttirmeleri gerekmektedir.
Yükümlülerin, son yoklamalarını 1 Temmuz-31 Ekim tarihleri arasında yaptırmaları gerekmektedir. Mazeretleri nedeniyle son yoklama yaptıramayanların, mazeretlerine ilişkin belgeyi askerlik şubeleri ile konsolosluklara 31 Ekim tarihine kadar ibraz etmeleri gerekmektedir. 3. Yükümlülerin son yoklamaya gelirken, son yoklama çağrı pusulasında belirtilen durumlarına uyan belgeleri de yanlarında bulundurmaları gerekmektedir.
Muvazzaflık Dönemi
Son yoklamalarını yasal süresi içerisinde yaptıran yükümlüler, müteakip yıl askerlik şubelerinin celp dönemlerinde sevke tabi (yasal erteleme hakkı bulunanlardan sevkini talep edenler ve ertelemesi sona erenler) tutulurlar.
Yükümlülerin, kayıtlı oldukları askerlik şubelerinin celp dönemlerinde sevk işlemini yaptırabilmek için en yakın askerlik şubesine müracaat etmeleri gerekmektedirler.
Bedelli askerlik hizmeti 1111 Sayılı Askerlik Kanunu´nda düzenlenmesine rağmen, mevcut kaynak (Askere alınacak yükümlü sayısı) Silahlı Kuvvetlerin ihtiyacını ancak karşıladığından uzun vadede böyle bir uygulama olmayacağı değerlendirilmektedir.
Yedeklik Dönemi
Yükümlülerin terhislerini müteakip üç ay içerisinde terhis kayıtlarını yaptırmak için askerlik şubelerine müracaat etmeleri ve her yıl 1 Ocak-31 Ekim tarihleri arasında yedeklik yoklamalarını yaptırmaları gerekmektedir.
Erteleme İşlemleri
Son yoklama sırasında haklarında askerliğe elverişli oldukları anlaşılmayan ve mazeretleri nedeni ile askerlik yapmayacakları anlaşılanların muamele ve muayeneleri ertesi seneye bırakılır.
Muafiyetler
1111 Sayılı Askerlik Kanunu´nun 2´ nci maddesi 13´ ncü fıkrası gereğince TC-KKTC çifte tâbiiyetli yükümlülerden KKTC´de askerlik yapanlar Türkiye´ de tekrar askere alınmazlar. Ancak, Türkiye´de yapılan askerlik hizmeti KKTC´de sayılmamaktadır. Kanun hükmünde yer alan “Askerlik Hizmeti” ifadesi; Askerlik Kanunu ile Yedek Subay ve Yedek Askerî Memurlar Kanununa tâbi olarak yapılan muvazzaf askerlik hizmetini kapsamakta ve intihar dahil her nevi ölüm olayı hükmün uygulanması için yeterli sayılmaktadır. Önemli olan, ölüm olayının askerlik hizmetinden sayılan bir süre içinde gerçekleşmesidir.
Askerlik hizmetinden sayılmayan firar, izin veya hava değişimi tecavüzü vb. durumlar haricinde meydana gelen ölüm olaylarında, ölen yükümlünün kardeşi muafiyet hakkına sahiptir.