-
05.Ağustos.2013, 01:46
Maddelere sığmayanlar
Maç Öncesi Konuşmalar

Bildiğiniz üzere maçlara başlamadan önce, devre arasında ve maç bitiminde oyuncularımızla konuşma fırsatı buluruz. Bu konuşmalar oyuncuların anlık motivasyon değerlerini etkiler. Yani iyi bir konuşma ile morallerini bir tık arttırırken, kötü bir konuşma ile maçı bile kaybedebilirsiniz.
Forumda Takım Konuşması Rehberi henüz bulunmuyor. Yazmak da düşünülemez. (Sabit bir şey yok çünkü, tonlarca olasılık var ve hangi birinin en etkili olduğunu gerçekleme fırsatı yok.) Benim bu rehber için değineceğim nokta ise her gördüğünüz yeşil rengin olumlu olmadığıdır. Çok spesifik bir örnek vermem gerekirse; oyunculara “Üzerinizde Baskı Yok” gibilerinden bir konuşma yaparsanız, takım belki de çok fazla rahatlayıp maçı bırakacaktır. Ancak dediğim gibi, bu örnek çok spesifik. Baskı Yok konuşması özellikle Avrupa maçlarında çok işe yarayan bir konuşmadır.
Yine örnek vermeye devam edecek olursam; bazı durumlarda oyunculara “Kızgın” bir şekilde bağırmak da oyuncuları motice edebilir. (Gerçek hayattaki Fatih Terim faktörü gibi.) Özellikle çok rahat geçeceğini düşündüğünüz bir maçta geriye düşmüşseniz bu seçeneği tercih edebilirsiniz. Tabii bazı durumlarda ters tepebileceğini ve oyuncuların morallerini düşürebileceğini unutmayın. Neyse özetle doğru olan takım konuşması morali olumlu etkiler dileyim.
Takım Toplantısı
İşler artık çığrından çıktıysa, takım sürekli puan kaybediyorsa ya da ligde son haftalarda zirveye doğru giderken bir anda yenilmeye başlamış ve liderliği zora sokmuşsak vs. başvurmamız gereken yer işte tam da burasıdır.
Takım Konuşması- Toplantısı yapmak için “Ana Kadro” --> “Kadroyla Görüş” butonuna tıklamalıyız.

Karşımıza şu ekran gelir.

Görüldüğü üzere benim takımın moralleri iyi. Hatta çok iyi. Bu tür bir durumda “Hırslı” bir şekilde takım konuşması yapmayınız. Yaptığınız taktirde oyuncuların morallerini düşürürsünüz. Bu tür durumlarda yapılabilcek maksimum şey, “Sakin” bir dille numaralandırılmamış olanı(ortada olan) oyunculara söylemektir. Konuşmanın sonucunda çok fazla oyuncunun etkilenmediğini görebilirsiniz.
Görselde numaralandırdığım konuşmalar daha etkili olmaktadır. Bu konuşmaları yaparken yine ses tonumuza dikkat etmemiz gerekir. Benim şu ana kadar deneyimlediğim en iyi takım toplantısı konuşma tonu “Hırslı” dır. Ondan bir sonra gelen ise “Sakin” ses tonudur.
Takımdaki oyuncuların moralleri çok kötü ise Hırslı bir şekilde Numara 2’yi oyuncularınızla paylaşmak, çok sayıdaki oyuncunuzun moralini bir hayli arttıracaktır. Daha sonra “Kaptana Sor” butonunu kullanmanızı ve bir daha takımla konuşmanızı tavsiye ederim.

Konuşmayı bitirirken de hala oyunculara moral verebilir veya morallerini götürebilirsiniz. Bunun için karşınızda üç seçenek bulunmaktadır;

İşte benim de peşinde olduğum tepki buydu: Oyuncuların moralleri düzeldiyse kesinlikle ve kesinle bu seçeğeni tercih etmelisiniz. Motive olan oyuncuların sayısına göre çoksa “Hırslı” bir şekilde az sayıda ise “Sakin” bir şekilde oyuncularını bunu söyleyin.
Benim, sakin bir dille iyi gittiğimizi söylereyek bitirdiğim toplantı sonucunda oyuncuların moral artışını görüyorsunuz.

Sanırım ben durumu yanlış değerlendirdim: Bu konuşma resmen kurtarıcı konuşmadır. Eğer oyuncularınız söylediğiniz şeylerden motive olmadıysa ve hatta daha kötüsü demoralize oldularsa, hemen toplantıyı bu seçeneği söyleyerek bitirin. Çünkü bu durumda siz hatalı olduğunuzu oyunculara aktarmış oluyorsunuz ve oyuncuların eski moralleri geri geliyor. Sanki hiç konuşma yapılmamış gibi oluyor yani...
Bu tepkiden dolayı hayal kırıklığına uğradığımı söylemek zorundayım: Vallahi bu seçeneği hiç kullanmadım. Rehberi hazırlarken de denedim ancak hiç olumlu bir tepki almadım. Hiç kullanmayın derim. Zaten bu rehberde hangi konuşmaları yapmanız gerktiği yazıyor. Onları takip ederseniz hiç bir zaman da kullanmazsınız 
Şunu belirtmek isterim ki oyuncular sık sık takım toplantısı yapmayı sevmezler. İster iyi durumda ister kötü durum olsunlar, ister iyi ister kötü bir şey söyleyecek olun, yine de buna pek sıcak karşılamazlar hemen “üzgün” oluverirler. Ayda maksimum 1 kere yaptığınızdan emin olun. (ki o bile çok bence.) Bunun haricinde sezon başlarında ve yeni bir takıma gittiyseniz o takımla konuşmalar yapmalısınız. Bu durumda oyuncuların morallerini hemen etkiliyor.
Kişisel Konuşma
Oyuncunun moralinin artmasını sağlayan şey oyuncu ile konuşma olduğu için, ister övün, ister yerin, ister kulübün maddi durumdan ötürü kendisini satmak zorunda olduğunuzu söyleyin, ister milli takımdan emekliliğini isteyin, ister ders aldırın ister ders verin oyuncunun morali olumlu ya da olumsuz bir şekilde kendi karakterine bağlı olarak etkilenecektir, değişecektir.
Genelde Teknik Heyetten Önerilen oyunculara övgülerde bulunuruz. Biliyorsunuzdur, bilmezden gelmeyin. Yoksa kim uğraşacak tek tek oyuncularla konuşmaya değil mi ?

Bu hizmet çok güzel olsa da aynı takım koplantısında olduğu gibi oyuncular sık sık övülmeye ya da yerilmeye gelemezler. Özellikle morali “Süper”,”Çok İyi” seviyelerinde olan bir oyuncuyu kesinlikle övmeyin. Gerek yok çünkü. O halinden memnun. Eğer överseniz büyük bir olasıkla morali bir tık düşecektir.

Eğer oyuncunun mevcut morali Normal, İyi gibilerindense ve harbiden de iyi bir performans sergiliyorsa tabiiki övebilirsiniz.
İyi bir performans sergileyip sergilemediğini ise şu şekilde daha kolay anlayabilirsiniz. Teknik Heyet Önerilerini “Her Hafta” olarak düzenleyin ve Adam yönetimi için önerilerde bulunacak ekip üyesini de dikkatli seçin.

Görüldüğü üzere benim seçtiğim kişi asistan menejerim. Onun neyi yapıp neyi yapamadığını, menejere tıkladıktan sonra sağ üstte bulunan “Bilgi” kısmından görebilirsiniz. Benimkinin yardımcı ekip danışmanlığı konusunda mahşallahı var. Adam Yönetimi Özelliği de maksimumda olduğu için bana yanlış bilgi vermeyecektir. (Eğer Kadrodaki Oyuncuları Bilgisi tam olursa çok daha iyi, benimkinin düşük olduğu için şimdilik yanlış değil ama eksik önerilerde bulunabilir.)
Böylece eğer son maçta övmeniz istenilen oyuncu iyi bir performans sergilemişse ve morali de mükemmel değilse onu övün.

Sonuç kesinlikle olumlu olacaktır. Hepinize esenlikler diliyorum.
Not: “Turksportal” adını geçirmek üzere bu yazıyı istediğiniz yerde kullanabilirsiniz.
Sorularınızı ve görüşlerinizi lütfen belirtiniz.
Bir sonraki yazımda görüşmek üzere. Takipte olunuz.
BU YAZININ PDF HALİ İÇİN TIKLAYINIZ
-sentugo-
Last edited by sentugo : 08.Ağustos.2013 at 11:27
Reason: Rehbere ekleme yapıldı.
Sentugo.
Mesaj Yetkileri