1 ile 30 arası toplam 76 sonuç

Konu: Oyuncu Görevleri Rehberi

Threaded View

  1. #1
    Nesil
    2003
    Yer
    Manetheren
    Yaş
    38
    Mesajlar
    2,624

    Default Oyuncu Görevleri Rehberi

    Football Manager 2014'te yer alacak 8 tane yeni oyuncu görevi bulunuyor. Bu görevlerin oyundaki Türkçe karşılıklarını buraya yazmadan önce belirtmem gereken bazı şeyler var.

    Öncelikle birkaç görevi çevirirken bayağı zorlandığımızı söyleyebilirim. Futbolumuza tam oturmamış ve hiç bilmediğimiz birkaç terimi oyuna Türkçe olarak aktarmanın sıkıntısını oldukça yaşadık. Birkaç futbol yazarı hariç, diğer futbol yazarlarımızın ve futbol adamlarımızın başka başka oyuncuları tarif ederken "Dani Alves tipinde oyuncu, Pirlo tipinde oyuncu" dediğini anımsarsınız. İşte işin kolayına kaçarak böyle tarif edilen oyuncuları yabancılar direkt terimleriyle ifade ediyor. Umarım bu terimler bizim de dilimize oturur bir gün.

    Geçtiğimiz sene olduğu gibi bu sene de oyuncu görevlerini çevirirken motamot çeviriden uzak durdum. Burada oyuncu görevleri hakkında fikrinizi belirtebilirsiniz.


    Half Back:

    "Gizli Libero" görevini üstlenen bir oyuncu, defans hattındaki oyuncuların ileri çıkışlarında, standart bir defansif orta sahaya nazaran daha fazla savunmaya çekilir. Ayrıca hücum oyuncuları topu kaptırdığında, topu geri kazanmak için rakibi olabildiğince yıpratmaya çalışır. Bu özelliklerinden ötürü kendisi için libero ve defansif orta sahanın karışımı denilebilir.
    Not: Örnek olarak Busquets geliyor aklıma. Bir zamanlar milli takımda Mehmet Topal da zaman zaman bu rolü üstlenirdi. Bu "sigorta" olayı pek içime sinmeyen bir çeviri oldu. Önerilerinizi alabilirim bu görev hakkında.

    Gizli libero olarak değiştirdim.


    Wide Target Man:

    Hedef Kanat Oyuncusu, savunmadan uzun topla oynanıldığında topla buluşturulmak istenen oyuncudur. Nispeten daha kısa ve zayıf bir bekin karşısında oynadığı zaman verimi artar. Bu oyuncunun asıl görevi, gelen uzun topu kontrol edip hücuma katılan takım arkadaşlarına pas dağıtımı yapmasıdır.
    Not: Aslında bu görev için örnek verebileceğim bir oyuncu yok. Duruma göre oyuncunuza verebileceğiniz bir görev olmuş bu.


    Limited Full Back:

    Salt Bek görevi verilen oyuncu zayıf ve güçlü yönlerinin farkındadır. Savunmaya ağırlık verip, çok nadiren hücuma katılır.
    Not: Modern futbolda kaldı mı böyle oyuncu?


    Complete Wing Back:

    İki Yönlü Bek oyuncusu atağa katılmayı çok sever. Defansif özelliklerinin kuvvetli olmasının yanı sıra bu oyuncunun asıl eğilimi hücuma kanatlardan destekte bulunmaktır.
    Not: Geçen sene ofansif bek görevi için Cafu ve Roberto Carlos'u örnek vermiştim ama aslında bu terime uygun bu oyuncular. 3-5-2'nin kanatlarında hem defans hem de ofansif olarak tam destek sağlayabilecek oyuncular bu terime oturuyor.

    İki yönlü bek olarak değiştirdim


    Enganche

    Takımın Beyni olma görevi verilen oyuncu, orta saha ve forvet arasını organize eder, bu bölgede oyun kuruculuk görevini üstlenir. Takımdaki diğer oyuncular, takımın beyni olan oyuncuyu merkez olarak kabul edip sahaya yayılır. Bu oyuncunun Serbest Oyuncu'dan farkı ise, -adı üstünde- serbest oyuncu sahada biraz daha özgürce dolaşırken, Takımın Beyni ise görev verildiği mevkiden fazla uzaklaşmaz.
    Not: Çevirisinde zorlandığım görevlerden biri buydu. Klasik oyun kurucular diyebiliriz bu oyuncular için. Modern futbolda artık fazla yerleri yok sayılır ancak Güney Amerika'da hala bu türden futbolcular mevcut. Örnek olarak: Guti, Riquelme, Hagi.


    Regista:

    "Regista" defansif oyun kurucunun bir nevi daha agresif versiyonudur. Burada agresiflikten kasıt, oyuncunun oyun kurma konusundaki serbestliğinin yanında, beklenmedik anlarda hücuma katkıda bulunarak takım arkadaşlarını gol yollarında topla buluşturmayı hedeflemesidir. Regista'yı topa rakipten daha fazla hakim olmayı amaçlayan takımlar için kullanmak nispeten daha uygundur.
    Not: Aslında biraz Pirlo'nun gençliğini tarif etmişler. Ayrıca zaten bu terim İtalyanca bir terim. Türkçe karşılığı ise "yönetmen". Oyunun yapımcıları bunu çevirmemişken, ben de çevirmeyeyim dedim ama açıkçası aklıma bu pozisyona verebileceğim hiçbir terim gelmediği için olduğu gibi bıraktım Önerilerinizi alabilirim.


    False Nine:

    Tek forvet veya ikinci forvet olarak kullanılabilen Yalancı Forvet'in en önemli görevi, orta saha ve kanatlara doğru yayılarak kendisini takip eden savunmacının mevkisini terk etmesini sağlayıp, orta sahadan veya kanattan bindirecek takım arkadaşlarına boş alan yaratmaktır.
    Not: Bunun Dünya'daki en iyi örneği Messi'dir herhalde Bunun çevirisini Sahte Forvet olarak da yapmayı düşünüyorum.

    Sahte forvet olarak değiştirdim


    Shadow Striker:

    Gizli Forvet takımın gol tehdidi en yüksek olan oyuncularından biridir. Yardımcı Forvet ile birlikte oynadığında verimi artan Gizli Forvet, top rakip sahaya taşındığı andan itibaren agresif karakteri sayesinde rakip defansı yıpratmaya, yormaya çalışır. Top rakip savunmada olduğunda ise pres ile rakibi boğmaya çabalar.
    Not: Bu görev yalnızca AMC oynayan oyunculara verilebiliyor. Bu yüzden AMC oynatırsanız Rooney, Van Persie, Agüero gibi isimler bu göreve cuk oturur.
    Last edited by Aydin : 11.Ekim.2013 at 00:49

Mesaj Yetkileri

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •