Quote Originally Posted by mkkadi View Post
Ömer abi şimdi bu bilgiler için sağol. Ama ben bir şey daha sormak istiyorum. Evet özellikle bende duruma göre maç içinde 2-3 defa taktikle oynuyorum. Bunlara artı olarak favori olmadığım maçlarda da bir takım taktiksel değişiklikler yapmak zorunda kalıyorum.

Demişsin ya gol atarsan taktiği değiştiriyorum veya zorlu bir ŞL maçı oynuyorsun deplasmanda sanırım taktiğin yukarıdaki gibi olmaz. O durumlarda ki taktiğini de yukarıdaki gibi açıklayabilirsen sevinirim. Yukarıdaki ayrıntı güzel oldu ama genelde kazanılacak maçlar içindi. Bi de derbi deplasmanında veya chelsea deplasmanında veya barcelona ile içerde nasıl oynuyorsun. (takımlar önemli değil sadece örnek olsun diye yazdım)
Genel olarak sunu diyebilirim..

Ben genelde defansif cizgi ile mantaliteyi ters orantili kullanirim. Yani defansif cizgi ilerideyse, defansif mantalite. Defansif cizgi gerideyse, ofansif mantalite.

Ilki rakibi kendi sahasina hapsetmek, cikartmamak icin.

Ikincisi geride kurdugumuz defanstan cabuk cikabilmek icin.

Ayrica defansif cizgi ilerideyse, cok pres. Defansif cizgi geriydeyse az pres kullanirim.

Amac takimin boyunu kisaltmak. Bunun yaninda enini de kisaltirsaniz, teknik ve iyi pas yapan, oyunculariniz one cikar.

Chelsea/Barcelona gibi takimlara karsi yapabilecek cok sey yok maalesef. Ne kadar iyi taktik yaratsaniz da bu takimlarda o kadar cok skoru degistirecek oyuncu var ki birsini tutsaniz digeri yildizlasiyor.

Ancak bu tip maclarda her zaman icin rakibin en teknik ve en yaratici orta saha oyuncusuna adam markaji yaptiririm. Simdiye kadar Topal'in yiyip bitiremedigi oyun kurucu ile de karsilasmadim diyebilirim. Ama bir tarafi tutayim derken diger taraftan acik veriliyor. Bu da isin gercekci tarafi.

Yani kisacasi benden kuvvetli takimlara karsi genelde adam markajina onem veririm.

Defansi ileride kurmak, veya geride kurmak tamamen rakibin nasil bir mantalite ile oynadigina bagli. Ama takimin boyunu kisa tuttugunuz surece sansiniz vardir.

Ayrica buyuk takimlara karsi ofansinizi belli bir sekilde limitlemek de mantikli olur. Mesela toptan hucuma cikmak yerine, sadece belli oyunculari hucuma cikartmak, savunma guvenligini birakmamak cok onemli. Bunun icin de hizli ve cabuk oyuncular cok ama cok onemli.

Mesela yapabileceginiz bir sey Kewell ile Arda'yi kanatlarda oynatirken sadece bir kanat uzerinden oynamaniz ve zaman zaman Arda, zaman zaman da Kewell'i o kanatta gorevlendirmeniz. Mesela diyelim ki rakibin sag bekini zayif gorup gozunuze kestirdiniz, Kewell'i ML, Lincoln'u AMLC, Ayhan'i MLC olarak gorevlendirip, rakibin ustune bu 3 oyuncu + santrafor hatta belki de DL ile gidebilirsiniz.

Ters kanattaki Arda ve MRC ve DR ataklara katilmaz savunma guvenligini elde tutar. Amac kisacasi rakibe tek kanatta ustunluk saglamak ve o bolgeden gol pozisyonu uretmek olur.

Yapay zeka buna karsilik verebilecek kadar zeki olmayabilecegi icin bunu avantajiniza kullanabilirsiniz. Tabii rakip takimin ofansini durdurabilecek kadar topa sahip olabilir, top cevirirken oyunun temposunu dusurebilir ve rakip takimin kendi yari alaninda cok zaman gecirmesini saglayabilirseniz.