Bu oyunda çok bug var onları düzeltsinler, Türkçe eklesinler alalım gibi polyanacılık oynamayı bırakın arkadaşlar, Nedvedmania konuyu çok iyi özetlemiş tipik Türk insanı bakış açısı, bu sitede 200bin üye varsa buradan %1 oran belki orijinal kullanıyordur gerisi korsan. Bunun ekonomik boyutuda var tabiki fakat korsan oynadığı halde orijinalin almamayı mazeret olarak bugları ve Türkçe olmamaya bağlayan kullanıcıların bu tavırları bana komedi geliyor. 2 TL ye almak varken 80 TL vermeyi enayilik olarak görebiliyor.

Yukarıda birisi orijinal ile kopya arasında fark yok gibi birşey söylemiş acaba hiç eline bu zamana kadar orijinal oyun kutusunu aldıda içerisini açtı mı? Benim rafımda bu zamana kadar çıkmış tüm CM FM serilerinin orijinalleri sıralanmaktadır. Bu en başta benim tutkunu olduğum oyuna gösterdiğim saygıdır. Her yıl oynadığım bir oyun ve hatalarda olsa başka alternatifim var mı? Olmadığını biliyorum ve her yıl bütçemden bir kısmını buna ayırıyorum. Bu beni zorlamıyor. Zorlanan varsa almaz lafım yok. Hatalarlada olsa oynuyoruz bir şekilde kopamıyoruz başka oyunlarda bunda bulduğumuzu bulamıyoruz, FM yi diğerlerinden farklı kılanda bu değil mi? Eğer bıktıysanız ve düzelmiyorsa hatalar alıp almama hakkına sahibiz fakat korsan kullanıp gelip burada söz söyleme hakkı olduğunuzu düşünmüyorum..

Yazılım mühendisiyim bu işlerin derinliğini çok iyi bilirim, fm nin derinliğide çok büyük bir havuz fakat bu kadar kaliteli ve geniş bir şirketin kod yapısı gibi nedenlerin altına sığınacağı durum söz konusu değil. Bu bizim kendi varsayımlarımız .

Türkçe eklenmesinin maliyeleri açısından yorum yapan arkadaşlar içinde, dışarıdan zurnanın sesi güzel gelir ama iş çalmaya gelince kuvvetli ciğer gerekir. SEGA kurumsal bir şirket, kurumsal şirketlerin yapısı basit şirketlere benzemez, herşey kurallar talimatlar prosedürlere bağlı olarak işler, eğer yeni bir dil eklenecekse bunun her noktasının problemsiz olması çok önemlidir. Bu yüzden 1 ay gibi bir sürede 250bin kelimelik bir havuza 30 kişiyi sokmak ile çözüleceğini zannediyorsanız yanılıyorsunuz, FM'nin geliştirilme takvimi çok profesyonel olarak işlemekte. Her çalışan yazılımcının hangi koda nekadar saat çalıştığı gibi ince maliyetlendirmeler söz konusu, Türkçe dil seçeneğinin eklenmesi demek, Veritabanlarında ona göre alanların yaratılması, kodlama üzerinde yeni fonksiyonlar eklenmesi demek. Bunlara çalışacak yazılımcıların saat maliyetleri, çeviri maliyetleri, test maliyetleri, Türkçe baskı maliyetleri gibi derinleştikçe derinleşir. Bu maliyetler karşısında firmanın beklentisi Türk pazarında acaba para kazanır mıyızdır? Bunu görmeden risk almadan böyle bir girişimde bulunacaklarını zannetmiyorum. Az çok Türkiye pazarı hakkında bilgi sahibiler, bizde sürekli kendilerini bilgilendiriyoruz.

Diyecek olursanız CM nasıl yaptı diye? Evet Eidos bir risk aldı, Türkçeleştirme çalışması yaptılar, maliyetlerini göz önüne aldılar ve ilk Türkçe Menajerlik oyunu diye Türkiye'de en popüler hotellerin birisinde gösteriş yapacaklar. Bu Türk oyun severine Türk pazarına bakış açısının değişmesine neden olabilir, bu esasta hepimiz açısından sevindiren bir gelişme, CM'yi deneyip ne kadar beğenmesemde bu girişim için çok mutluyum, FM içinde aynı girişimleri hevesle beklediğimide belirteyim.