1 ile 30 arası toplam 48 sonuç

Konu: Athletic Bilbao -Say no to racism-

Threaded View

Nesil
    2003

Quote Originally Posted by Lim10 View Post

perpetua hocam, Bilbao 2 sezon önce küme düşüyordu neredeyse ve bunda bu mantalitelerinden ötürü kadro yapılarıın kısıtlı kalmasınında etkisinin büyük olduğunu düşünüyorum.Kadro kaliteleri malum.Maddi açıdan sıkıntı çeken bir klüp değil.Eğer böyle bir durum söz konusu olmasa çok daha kaliteli bir kadroları olacağına hiç şüphem yok.Asıl geleceğim konu teknik direktör konusu.Luiz Fernandez bildiğim kadarıyla iyi bir teknik adam, Joaqin Caparros Deportivo'yu 2000li yılların başında İspanya ve Avrupada estiren hoca diye biliyorum, yanlış hatırlıyor olabilirim.Jupp Heynckes Real Madrid'i çalıştırmış ve bu takımla Avrupa Şampiyonu olmuş bir hoca.
    Söylermisiniz madem kadro konusunda böyle bir gelenekleri var ve sadece Bask bölgesinden olan oyunculara yer veriyorlar, neden teknik direktörlerinide sadece bu bölgeden seçmiyorlar?Zaten bu kısıtlı kadrolarıyla La Liga'da tutunmaları ne denli kolay olurdu bu durumda?
    Irkcilik yerine bir pazarlama mekanizmasi olarak da degerlendirilebilir bu kendi yetistirdikleri ile yarisma uygulamasi.

Biz Baskliyiz ve Baskli olmaktan gurur duyuyoruz diyorlar. Bu da haklari. Oyuncularimiz da Baskli olsun ki bizim gibi Baskli olanlar gidip de basarili oldugu icin Real Madrid'i veya Barcelona'yi tutmasin, kendi iclerinden gelen insanlarin oynadigi Atletic Bilbao'yu tutsun, Athletic Bilbao'yu desteklesin diyorlar. Bu destek sayesinde de Athletic Bilbao'nun finansal sorunu yok. Takim kotu oldugu yillarda seyirci ortalamalari artiyor. Baskanlari bir aciklamasinda aynen bunlari demis. Takimin taraftarinin 3/4'unden fazlasi kulubun bu uygulamasini destekliyor.

Pek tabii gectigimiz 100 yilda bazi seyler degisti. 1980'li yillarin sonuna kadar ayni uygulamaya sahip olan Real Sociedad bu uygulamayi kaldirdi da Nihat San Sebastian'da bir efsane oldu.

Olayi irkcilik olarak degerlendirmek de mumkun. Yabancilarin bizim renklerini giymesini istemiyoruz diye bakiliyorsa olaya farkli, bizim renklerimizin altinda Baskli oyunculari veya Bask bolgesinin kulturunu almis, havasini solumus kisileri gormek istiyoruz diyorlarsa olaya farkli bakmak gerekli degilmidir? Bunlardan hangisini soylediklerini biliyormuyuz? Ben bilmiyorum sahsen. Ilkini soylediklerini iddia edecek kadar ise kesinlikle bilmiyorum. Hatta ilkini soylemediklerini ortaya koyabilecek ornekler mevcut.

Ligden dusmemek icin Baskli olmayan antrenor kullaniyorlar tezinin de ne kadar dogru oldugunu bilmiyorum. Heynckes mesela Sampiyonlar Ligi'ni kazanmadan Athletic Bilbao'nun basina gecti. Kulubun en basarili oldugu 1920, 1930, 1940 ve 1950'li yillarda Ingiliz ve Cek teknik direktorleri oldugunu da ortaya koyabiliriz. Hatta gecmislerinde 9 tane Ingiliz teknik direktor var. Belki de kulubun kurucularinin Ingiliz olmasindan kaynaklaniyor.

Son 2 yilda degisen bir durum da degil bu Bask bolgesinde yetismis oyuncularin oynamasi. Mesela Athletic Bilbao icin 1990-1996 yillari arasinda Extremadura (Portekiz siniri) dogumlu Ernesto Valverde de oynadi. Kucuk yasta Bask bolgesine tasindigi ve Alaves'de yetistigi icin de kabul gordu. Ardindan kulubun alt yapisinda hocalik yapmaya baslayip daha sonra Athletic Bilbao'nun basina teknik direktor oldu. Yani taa 1990'li yillarda bile Bask bolgesinde yetismis kisilere acikti kapilari.

Irkcilik damgasi vurulmali mi veya vurulmasi normal mi? Bilmiyorum. Yeterince arastirmadim. Ama en azindan varilabilecek bu sonucun tartismali oldugunu ortaya koyacak yeterli ornek verdim saniyorum. Zaten tartisanlar oldugu icin de Medievil'in karsisina onbinlerce sonuc cikmis.

Ek: Daha ETA ortada yokken ve Franco 20 yasindayken, 1912 yilinda Athletic'de baslayan bu uygulama ne kadar birbirleri ile bagdastirilabilir sorusu da sorulabilir.
    Last edited by perpetua : 26.Mayıs.2010 at 02:56

Mesaj Yetkileri