Bir zamanlar Jason Kidd mi daha iyi, Steve Nash mi tartışmaları NBA fan'ları arasında alıp başını gitmişti. Futboldaki Messi mi, Christiano Ronaldo mu tartışmasının bir benzeri halinde... (Çocukluğumda da pozisyonları farklı olmasına rağmen Lary Bird mü, Magic Johnson mı tartışmalarını duyar ve okurdum.)

Nash'le ilgili bu paylaşımdan çok mutlu oldum. Bu vesileyle Kidd mi, Nash mi konulu eski bir yazımdan önemli gördüğüm bazı bölümleri paylaşmak istiyorum. Hem Kidd'e, hem Nash'e bir saygı duruşu kabul edin... İyi ki varlar... İşte yazım:

Kidd mi, Nash mi? Bence her ikisi de... Niçin mi ikisi de çok büyük? Önce Kidd'den başlayalım:

İçinde zeka payı olmayan çıplak yetenek beni çekmez.. Hiçbir insan maymun kadar sıçrayamaz; hiçbir insan bir manda gücünde olamaz.. İnsana Allahın verdiği o "akıl" adlı nimettir ki, bize bütün canlılara hükmetme, onlara hakim olma gücünü verdi ve bu sebeple maymunlardan smaç yapmasını, mandalardan pivot olmasını beklemiyoruz.. Kidd niçin büyüktür? Çünkü o basketbol yeteneklerini Allahın en büyük nimeti olan akıl ve zekanın tezgahında yeniden dokumuş büyük bir sanatçıdır... Lary Bird, Jason Kidd, John Stockton.. Allah vergisi yeteneği zeka tezgahında örgüleştirme sanatı denince tüm zamanların en iyileri bu isimlerdir.. Onlar başkaları kadar zıplayamaz, hoplayamaz ama onlar en iyiler arasındadır.. Çünkü nerede, ne yapmaları gerektiğini en iyi bilenlerdir onlar...

2000'lerin başında Kidd mi, Payton mı daha iyi diye tartışırdık. Payton yaşlandı; Kidd bu süreçte Nets'e iki final oynattı. Nash'in Suns'la anlaşmasından ve iki defa MVP olmasından itibaren Nash mi, Kidd mi tartışmaları oldu. Kidd daha iyi savunmacı, hatta çok iyi bir savunmacı; fiziki olarak çok güçlü... Fakat son yıllarda geliştirmekle birlikte kariyeri boyunca şutları sorunluydu. Nash skor opsiyonu olarak yeri gelince tek başına maçı taşıyabiliyor, (bir playoff maçında sanırım 49 sayı atmıştı) ayrıca ligin en elit şutörlerinden... Oyun IQ'su Kidd'le yarışır ama yarı saha hücumundan ziyade hızlı hücuma dayalı organizasyonlarda öne çıkıyor. Yine Nash'in top hakimiyeti müthiş, beş kişinin içine giriyor, çıkıyor, top eline yapışık gibi... İkisinin farklı özellikleri var ama açık ara aktif oyuncular içinde en zeki iki isim... Fakat Nash'in yetenekleri biraz daha önde, inanılmaz zekasına rağmen... Kidd'in ise zekası biraz daha önde, inanılmaz yeteneklerine rağmen... Bu açıdan Nash'i Magic Johnson-Isiah Thomas gibi yine muhteşem bir oyun zekasına sahip olan ama yetenekleri, doğuştan gelen özellikleri o muhteşem zekaların bile bir adım önünde olan zincirin bir halkası yapmakta fayda var. Kidd'i ise yine Lary Bird ve John Stockton gibi muhteşem yetenekleri olan ama oyun görüşleri o inanılmaz yeteneklerin bile bir adım önünde olan zincire bağladım. Nash'in tek kusuru savunmada neredeyse hiçbir şey yapmamasıdır. Ama dünya üzerinde Kidd dahil onun kadar topa hakim başka bir gard yoktur.

Hakan YAMAN