Quote Originally Posted by zazanas View Post
Arkadaşlar alt yapıdan iyi oyuncu çıkarmak için neye geresenim var ?
alt yapı mı iyi coaclar mı yoksa sansa mı ?
Altyapı tesisleri (Youth Facilities)
Antrenman tesisleri (Training Facilities)
Antrenman programı
Coachlar
Maçlarda şans verme

Yukarıda saydıklarımın hepsi etkileyici faktörlerdir. Çoğu kişi antrenman ve coachlara odaklanırken tesislerin kalitesini gözardı ediyor. Halbuki gerek altyapı gerek antrenman tesislerinin kalitesi antrenmanların verimine olumlu veya olumsuz olarak etki eder. Altyapı tesisleri kaliteli olan ve iyi coachlara sahip bir takımın altyapısından her sene en az 1 tane yüksek pa'ya sahip (o takımın düzeyi için) bir genç oyuncu çıkması ihtimali oldukça yüksektir. Ancak her yüksek pa'lı oyuncu yıldız olacak diye bir kesinlik yoktur, bunuda unutmamak lazım.

Ve tabi ki "en iyi antrenman maçtır" sözünü unutmamak lazım. Gelecek vadeden altyapı oyuncularınıza 17 yaşından itibaren A takımın maçlarında yavaş yavaş şans vermek o oyuncuların gelişimine en büyük katkıyı yapar. İlk başta mesela kupa maçlarında sonradan oyuna alarak, ertesi sezon 2-3 maç ilk 11'e alarak yavaş yavaş o oyuncuyu pişirmek gerekir.

Özetle; işte ben altyapıyı kurdum, haydi pişsin avucuma düşsün diye beklememek gerekir Yada oyuncuyu geliştireceğim diye ağır antrenmanlar, sürekli A takımda oynatma gibi aceleci davranışlardan kaçınmak gerekir. Bunu yaparsanız o oyuncuyu kaybetme olasılığınız daha yüksek olur. Adım adım sayarsak; önce altyapı tesislerinizi mümkün olan en iyi seviyeye getirmelisiniz. Ardından oyuncunun profiline (yani mevki rolüne) en uygun antrenman programını oluşturmalı ve o programı uygulatacak iyi coachları ekibinizde bulundurmalısınız. Ve son olarak bir üst paragrafta bahsettiğim şekilde oyuncuya yavaş yavaş A takımda şans vermelisiniz. Tabi tüm bunların işe yaraması için belirli bir PA seviyesinde olan, gelişmeye elverişli doğru oyuncuyu seçmeniz lazım ki buda sizin gözlem yeteneğinize bağlı birşey (yardımcı programlar kullanmıyorsanız).