Arles Takımının Taktik Yapısı
Fransa'nın önde gelen spor gazetelerinden Le Equipe'nin spor yazarlarından Regis Dupont, Aydoğan ile takımın taktiksel yapısı ve takımdaki geleceği hakkında konuştu.
Regis Dupont: Sayın Aydoğan, öncelikle merhaba. Arles takımını ligde tutmak için Fransa'ya geldiniz. Bundan önce İngiltere'de yaşadığınızı biliyorum. Neden teknik direktörlük, ve neden Arles?
İlhan Aydoğan: Ben küçük yaştan beri futbol aşığı bir adamım. Her ligi yakından takip ederdim. Arles'in iddaasız bir ekip olduğunu biliyordum. Onlar ligte kalmak için çok çaba sarfedeceklerdi, ben de kendimi ispatlamak için. Kariyerime başlamak için zirvede bir ekip seçmek yerine, şu anda bulunduğum konum gibi küçük bir yerden başlamayı tercih ettim.
RD: Fransa'yı özel olarak seçmenizin başka bir sebebi var mı?
İA: (Güler) Mmm, Fransız bayanların güzelliğinin methini duydum. Fransa'yı başka yönden de fethetmek gerek değil mi? (Gülüşürler)
RD: Taktik konuşmayı, taktiklerden bahsetmeyi sevdiğinizi biliyorum. Takımınızın taktiğinden biraz bahseder misiniz? Nasıl bir futbol oturtacaksınız?
İA: Ben her zaman oyuncuların parsellediği bölgelerin öneminin altını çizerim. Barcelona gibi alan hakimiyeti yüksek futbolculara sahip takımlarda 3'lü santrafor mümkün olabilir ama bu Arles'te kolay olmaz, o yüzden 442 formasyonunu tercih ediyorum:

Beklerimiz hızlı olsa da pozisyon alma yetileri üst düzey değil, tandem oyuncularımız da ağır adamlar oldukları için defans çizgisi biraz geride, ancak defans rakibi geride bekleyen cinsten değil. Yarı sahalarında rakibi rahatsız edip kolay pas atma ve pas alma şansı tanımayan bir yapıdalar.
Charisteas gibi kuvvetli ve atılan uzun topları saklayabilen bir forvet ve yanında Ghilas ve Frank Dja gibi hızlı forvetlerimiz varken kontra atak şanslarımızı da değerlendireceğiz. Öyle her hücumda sete dönmek yok.

Defans çok gerekmedkçe ileri çıkmayacak. Beklerimiz ve tandemlerimiz sigortamız olarak geride kalacaklar. Önlerinde iki orta saha da hurra çıkmayacak hücuma. Oyun kurarken Charisteas sakladığı toplarla yakınındaki oyuncuya pas dağıtarak oyun kurulmasına katkı sağlayacak. Eğer hücumu olgunlaştırabilirsek ileride kulemiz Charisteas ve aralara sızan Ghilas var. Ayrıca kanatlarımız hücuma sık sık çıkacaklar, sadece çizgide kalmayıp içeri de girecekler:

Duran top fırsatlarını iyi değerlendirmek adına çok adamla saldıracağız:

Savunma yapımız pozisyonunu kaybetmeyen, ancak rakibe de rahat dolaşma izni vermeyen yapıda olacak. Rakibe 4 savunma ve iki orta sahamız ile sıkı adam markajı yapacağız. Burada amaç rahat top yaptırmamak, rahat top aldırmamak.

Taktiğimizin dikkat çekebilecek yanları bunlar.
RD: Teşekkürler sayın Aydoğan. Bildiğiniz üzere Fransa'da genelde takımlar tek ya da 3 forvetle oynarlar. Umarım felsefeniz burada futbolun gelişmesine yardımcı olur. Sizinle önümüzdeki röportajlarda görüşmek üzere.
İA: Görüşürüz Regis, kendine iyi bak
Football Manager 2006&2007&2008 Türkçe Dili Çevirmeni & Çevirmen Ekibi Yöneticisi - Turksportal Site ve Forumları Eski Yöneticisi