-
Kalecilik - Tekniksel (Goalkeeping - Technical)
Kalecilere sıklıkla farklı bir tip olarak bakılır. Onlar Football Manager'da sadece kendileriyle ilgili kendi tekniksel özelliklerine sahiptir ve bunlar standart tekniksel özelliklerle yer değiştirir (her ne kadar bu alanların bazılarında görünmez olarak kalan özellliklere sahip olabilseler de - örneğin sıklıkla penaltı veya sertbest vuruş kullanan bir kaleci bu özelliklere sahip olabilir). Ayrıca şunu unutmayın, kalecilerin başarılı olabilmek için uygun fiziksel ve mental özelliklere de ihtiyacı vardır.
Hava Hakimiyeti (Aerial Ability): Bu, bir kalecinin hava toplarında topla buluşma yeteneğidir - yumruklama ve kavrama. Bu özelliği yüksek kaleciler bu ustalık isteyen durumlarla daha kabiliyetli bir şekilde başa çıkacaktır. Daha uzun boylu kaleciler ekstra bir avantaja sahip olabilir, ancak daha kısa olanların başarısız olacağı söylenemez.
Alan Hakimiyeti (Command of Area): Bu, kalecinin kendi ceza sahasına ne kadar iyi hakim olacağını ve savunma hattıyla ne kadar uyumlu çalışacağını etkiler. Alana komple hakim (yani yüksek Alan Hakimiyeti özelliğine sahip) bir kaleci pozisyonlarda içgüdüsel olarak, özellikle de gelen ortalarda (bu bakımdan bu özellik Alan Hakimiyeti (Aerial Ability) ile tandem çalışır) sorumluluk almaya bakacaktır. Not alın, yüksek bir alan hakimiyeti özelliği sadece ortalara çıkma eğilimini arttırır ve onları (ortaları) karşılaması zorunlu değildir.
İletişim (Communication): Bir kalecinin savunma hattıyla ne kadar iyi iletişim kurduğu ve takımın defansif bölümünü ne kadar iyi organize ettiğidir. Bu özelliğin yüksek olması daha iyi bir iletişim olarak yansır ve arka beşlinizin (veya fazlası) birlikte daha iyi çalışmasına yol açar, daha iyi defansif istikrar sağlar.
Tuhaflık (Eccentricity): Bu özellik kalecinin beklenmeyeni yapması ve tipik bir kaleci gibi davranmaması olasılığını ifade eder. Eğer bu özelliği yüksekse kendi ceza alanı dışında top sürmesi gibi şeyler sıradan olacaktır.
Kavrama (Handling): Kalecinin bir kurtarış yada boşta kalan bir topa hamle yaptığında topu ne kadar güvenli tuttuğudur. Daha fazla Kavrama olumsuz hava koşullarında yararlı olacaktır ancak genel olarak hava toplarında pes etmeyen bir kaleci faydalı olacaktır.
Degaj/Aut Atışı (Kicking): Bir kalecinin degaj yapmadaki (veya aut atışı) fiziksel gücüdür - bu tamamen ulaşabileceği (topu gönderebileceği) mesafeyi tanımlar. Pas ve Teknik özellikleri degajlarının (veya aut atışlarının) ne kadar isabetli olacağını belirler.
Birebirler (One on Ones): Kalecinin bir rakiple karşı karşıya durumda kaldığındaki yeteneğidir. Yüksek özelliklerde, kaleciler kendilerinden emin bir şekilde topu kazanmayı denemeye kendilerini empoze edecektir.
Refleksler (Reflexes): Kalecinin içgüdüsel reaksiyon kurtarışları yapmada ne kadar iyi olduğudur. Eğer yüksek bir refleks özelliğine sahipse öngörülemeyeni karşılaması ve kurtarış yapması daha başarılı olacaktır.
Öne Çıkma (Rushing Out): Kalecinin ara toplarını ve benzer durumları karşılamak için ne kadar iyi öne çıktığıdır (kalesinden). Bir kaleci burada ek olarak Hız (Pace) ve Hızlanmadan da (Acceleration) yararlanır.
Yumrukla Uzaklaştırmaya Eğilim (Tendency to Punch): Bu bir kalecinin tutabileceği bir topu tutma veya yumrukla uzaklaştırmaya karar verme tercihidir. Yüksek bir özellik, belki topu kavramasının mümkün olduğu durumlarda dahi yumrukla uzaklaştırmaya çalışması olarak yansır.
Atma/Dağıtım (Throwing): Kalecinin elleriyle topu ne kadar iyi dağıtabildiğidir. Yüksek bir özellik atışlarındaki isabeti arttıracaktır, her ne kadar Güç (Strength) ulaşabileceği (atabileceği) mesafede rol oynasa da.
Kaleciler ayrıca kendilerine verilmiş az sayıda Tekniksel özelliklere de sahiptir. Bunlar; İlk Dokunuş (First Touch), Serbest Vuruş Kullanma (Free Kick Taking) ve Penaltı Kullanmadır (Penalty Taking). Bu özelliklerin tanımını bir önceki Tekniksel başlığı altında vermiştik.
Last edited by Walter Sakana : 01.Şubat.2011 at 21:28
-
Değerlendirme:
Şimdi yukarıda yazılanlar ışığında birkaç değerlendirme eklemek istiyorum.
Öncelikle birbiriyle bağlantılı özellikleri ele alalım.
Oyuncular:
Hızlanma - Hız ile çok yakından.
Çeviklik - Hız, Hızlanma ve Denge ile.
Hız - Dayanıklılık ve Doğal Kondisyon ile.
Dayanıklılık - Doğal Kondisyon ile direkt olarak.
Önsezi - Topsuz Oyun ile.
Yaratıcılık - Tekniksel Özellikler ile.
Azim - Cesaret ile.
Özel Yetenek - Yaratıcılık ile.
Pozisyon Alma - Önsezi ile bir miktar.
Çalışkanlık - Fiziksel Özellikler ile.
Top Sürme - Hız, Hızlanma, Çeviklik ve Denge ile.
Bitiricilik - Soğukkanlılık ve Kararlar ile.
Kafa Vuruşu - Zıplama ve Oyuncunun Boyu ile ve Güç ile bir miktar.
Uzaktan Şutlar - PPM'ler ile (shoots with power gibi...)
Markaj - Güç, Topsuz Oyun ve Önsezi ile.
Pas - Teknik ile.
Teknik - Diğer bazı Tekniksel Özellikler ile.
Kaleciler:
Hava Hakimiyeti - Kalecinin Boyu ile bir miktar.
Alan Hakimiyeti - Hava Hakimiyeti ile tandem çalışır.
Degaj/Aut Atışı - Pas ve Teknik ile.
Öne Çıkma - Hız ve Hızlanma ile.
Atma/Dağıtım - Güç ile.
Bu tablo ışığında bir oyuncu alırken veya bir oyuncuya taktiksel komutlar verirken sadece tek bir özelliğine bakmamamız gerektiğini anlıyoruz. Örneğin "İyi Top Süren" bir oyuncu aradığımızda sadece Top Sürme özelliğine değil, aynı zamanda Hız, Hızlanma, Çeviklik ve Denge özelliklerine de dikkat etmemiz gerekiyor.
İkinci olarak Özellik Kategorileri ile ilgili açıklamaları okuduğumuzda her birinin ayrı bir öneme sahip olduğunu görebiliyoruz. Ve en önemlisi Tekniksel ve Mental özelliklerin Fiziksel özellikler yetersiz olduğunda pek bir işe yaramadığını anlıyoruz. Yani bir oyuncuda ilk olarak fiziksel yeterlilik aramalıyız ki Tekniksel ve Mental özelliklerini sahaya yansıtabilsin.
Bir başka dikkat etmemiz gereken nokta ise Azim ve Takım Oyunu gibi özelliklerin çok önemli olduğu.
Özetle; gördüğünüz gibi hiç bir özellik veya hiçbir özellik kategorisi tek başına yeterli değil. Yapmanız gereken öncelikli olarak fiziksel açıdan sizi yarı yolda bırakmayacak oyuncular bulmak ve bu oyuncularda yukarıdaki bağlantılı özellikleri değerlendirerek mevkisine göre gerekli diğer özellikleri aramak.
Mesela: Diyelim ki bir kanat oyuncusu arıyorum. Bu kanat oyuncusundan beklentim ise süratli olması ve iyi top sürmesi. Şimdi gerekli özellikleri çıkaralım.
İlk olarak sürat kısmını halledelim: Öncelikle bakacağımız özellik Hız. Hız ile bağlantılı özellikleri hatırlarsak Dayanıklılık ve Doğal Kondisyon özellikleri de vasatın üstünde olmalı. İkinci olarak Hızlanma. Bu özellik ile çok yakından bağlantılı olan Hız'ı zaten ekledik. Üçüncü olarak Topsuz Oyun özelliği yüksek olmalı ki boş alanlara etkili koşular yapıp topla buluşabilsin.
Şimdi top sürme kısmına geçiyoruz: Doğal olarak Top Sürme özelliğini ekliyoruz. Bu özelliğin bağlantılı olduğu Hız ve Hızlanmayı zaten eklemiştik, diğer ikisi Çeviklik ve Denge özelliklerini de ekliyoruz.
Şimdi listemizi yapalım:
Hız
Dayanıklılık
Doğal Kondisyon
Hızlanma
Topsuz Oyun
Top Sürme
Çeviklik
Denge
İşte, benim aradığım kanat oyuncusu bu. Tabi böyle bir oyuncu ararken eğer Barcelona, Man Utd gibi Dünya çapında bir takım yönetmiyorsak tüm bu özelliklerini "18-20" olarak aratmıyoruz
Takımımızın seviyesine göre belirliyoruz. Örneğin Premier Lig'den orta düzeyde bir takım yönetiyorsam arama değerlerini minimum "14" olarak kabul ediyorum. Bank Asya 1.Lig'den bir takım yönetiyorsam o zaman alt sınırı "10-12" arası yapıyorum.
-
05.Ağustos.2011, 01:50
Aslında çok güzel bir rehber olmasına karşın yönetimsel işlem olarak onaylanmadığı için aylarca sadece 1. mesajı görüntüleyebildiniz. Diğer mesajlar görünmeden kaldı. Geç olsa da durumu farkettim.
Şimdi herkese faydalı bir rehber olacaktır.
Walter Sakana'ya teşekkür ediyorum.
Mesaj Yetkileri