Edit : Son yaptığım deneylerde sorun olmadığımı farkettim. Önceden belirlenmiş transfer değerleri kendini Lig / Ulus itibarına göre daha sonra adapte ediyor. Öncelikle önceki sorunların neyden kaynaklandığını açıklayacağım ;

1- Takımlarımız avrupada başarısızlar, haliyle siz bir takımı çok yüksek seviyelere çıkarsanızda diğer takımlarımız döküldüğü için Ligin itibarı aslında çok artmıyor. Ligin itibarı direktmen Uefa Nation Club Puanları ile alakalı olarak değişiyor. Tüm takımlarımın ülkeye puan kazandırması lazım ki Ligimiz diğer üst seviye ligleri gelecekte yakalayabilsin.
2- Ligimizin başlangıçtaki transfer değerleri zaten benzer itibardaki liglere göre daha düşük. Örnek verelim, Hollanda ligi ile Türkiye Ligini yaklaşık olarak benzer itibarlara sahip diyelim. Bizim başlangıçtaki 191-200 CR sahip oyuncularımız 20m+ ederken onlar bu düşük itibar ile bile 191-200 CR oyuncuları 40-50m+ değerlerde elde tutuyorlar.
3- Takımlarımızın yanlış transfer politikası. Her ne kadar FM deki takımlar gerçek hayata oranla daha iyi yönetilse de bizim ligimiz için açıkça geçerli değil bu önerme
4- Gerçek hayatta kulüplerimizin daha da borçlanarak transfer yapması ve bunun oyuna yansımaması. Mesela Galatasaray bu sene transfere önemli bir bütçe ayırdı. Bunu yaparken daha da borçlandı. Bunu nerden söylüyorum : çünkü Galatasaray bu sene çok ciddi bir zarar açıkladı, ona rağmen ciddi transferler yaptı. Peki bu neyi sağlıyor. Bu Galatasarayın gerçek hayatta hala rekabetçi kalmasını sağlıyor. Ancak biz bunu oyunda yapamıyoruz. Çünkü bu kadar transfer bütçeleri bu kadar zarar ederken oyunda olanaksız kalır. Dolayısıyla takımlarımız oyunda daha az rekabetçi kalıyorlar.
5- Milli takımımız başarısız ve bence bu da oyuncu değerlerini etkiliyor.

Şimdi tüm bu etkenler birleşince bizim takımlar avrupada başarısız oluyorlar, sadece bir takım da ligin itibarını çok yükseltmeye yetmiyor. Her ne kadar ilk 5-6 seviyelerine çıkabilsek de aslında itibarımız çok da artmamış oluyor.

Deneye gelirsek ; Bu sefer ciddi anlamda kulüplerimize bütçe verdim. Her birine yıllık 50-60m devlet desteği, sponsor falan sağladım. National Transfer Preferences'i kaliteli liglerden genç oyuncu almak üzere ayarladım. Alt yapıları coşturdum. Head of Youth Development ve Football Director, Manager, Chariman (türk olanlar) hepsini 200 CA/PA verdim.
Sonuç : Haliyle takımlarımız 2025'den sonra şaha kalkıp avrupayı/dünyayı domine etmeye başladılar. Ve bu sefer gerçekten Ligimizin itibarı arttı. Kulüplerimizde oyuncuların değerleri 80m seviyelerini gördü. Kendi yetişdirdiği oyuncularımız 50-60m lara çıkabildi. Yani önceden ayarlanmış National Transfer Values kendini buna adapte etti ve ben de çok rahatladım. Artık normal save dosyama dönüp kariyerime devam edebilirim. Bildiğiniz 2-3 gündür kafayı yemiştim

Herşey bir yana şanslı olduğumuz konular da var aslında. Bizim ligimizin itibarının başlangıçda düşük olması çok işimize yarıyor. Mesela bir lig 100 itibardan 180 itibara çıkarsa oyuncu değerleri ciddi miktarda artıyor. Ancak başlangıça 150 olan bir lig 180 itibara çıkarsa oyuncu değerleri nispeten daha az artıyor. Yani biraz orantı meselesi var. Başlangıçta düşük olması gelcek için gelişebilecek çok daha fazla alan sunuyor. İnşallah bu FM 18 de böyle kalır.

Bunların dışında araştırmacılara önermek istediğim bir kaç şey daha var ; (eğer bunları düzenleyebiliyorsanız tabiki)

1- Son zamanlarda ülkemizde yetişen oyuncu profili bence biraz değişti. Eskisine göre artık daha profosyenel, sakin ve karakterli oyuncular yetiştiriyoruz bkz: Cengiz Ünder, Enes Ünal
2- Oyunun biraz daha zevkli olması için ülkemizdeki takımların özellikle Youth Recruitment değerleri arttırılabilir FM 18 için. Youth Coaching, Youth Facilities çok yüksek olmasa da olur. Zaten onların yüksek olması gerçekçi olmaz. Ama nüfus potansiyelimizden dolayı Youth Recruitment değerleri arttırılsa çok daha iyi regenler çıkarabiliriz. Tabi bu değerler TFF deki yıllık genç oyuncu lisans sayılarına göre ayarlanıyorsa bilemem.
3- Bu sene giden oyuncuların transfer değerleri göz önüne alarak, düşük halli oyuncuların 1-3m civarında değerlerde olması mantıklı olabilir. Bu çok daha düşüktü FM 17'de. Bkz : Beck, Rhodolfo vb.
4- National Transfer Preferences (Ulusal Transfer Tercihleri) Türkiyeden oyuncu almayı tercih eden ülke sayısı çoğaltılabilir. Brezilyadan, italyaya, almanyaya, çine, arab ülkelerine bir çok yere oyuncu gönderiyoruz. Hatta çekya'ya bile.

Son olarak bunları okuyup zaman ayıran araştırmacılara teşekkür ederim. Hepinizie iyi çalışmalar diliyorum.