Fenerbahce alt yapisindan son yillarda cikip Turkiye liglerinde davamli oynayan futbolcu sayisi cok kisitli. Ben Fahri Tatan disinda pek fazla kimseyi hatirlamiyorum. Alt yapiya onem verilerek alt yapidaki sporcularin daha kaliteli hale gelecekleri konusuna katiliyorum ancak su anda Alex Pastoor un basinda oldugu Fenerbahce PAF takimi 1. Lig PAF takimlari arasinda 13. sirada.
Fenerbahce yaptigi yatirimlarla ileride alt yapidan daha fazla oyuncu cikartacaktir. Ama oyunun basladigi gun Fenerbahce'nin cok iyi bir alt yapisi oldugunu soylemek bence kesinlikle dogru olmaz. Yani oyundan bir sezon gecer gecmez, Fenerbahce alt yapisindan birdenbire 3-5 adet cok kaliteli oyuncu cikmasi dogru olmaz. Ancak oyunda yatirim yaparak alt yapinin daha yuksek kaliteye getirilmesi su anda yatirim yaparak alt yapisinin kalitesini yukseltmeye calisan Fenerbahce'ye daha benzer olacaktir. Sonucta Lensen ve Pastoor daha yeni ise basladiklari, ve yabanci bir ulkeden geldikleri icin adaptasyon sureleri ve oyuncu kesfetme ve hazirlamalarinin 1 yil kadar kisa bir sure olmasi beklenemez. Hatta Lensen 14 Aralik 2005'de yaptigi ve yapacagi calismalarin 2-3 seneden once meyve vermeyecegini aciklamisti.
Haber burada
Ayrica, Chelsea'nin alt yapisi su anda oyunda Fenerbahce'nin alt yapisi ile asagi yukari ayni seviyede olarak duzenlenmis. Chelsea'nin alt yapisi cok kaliteli olmamasi ile bilinir. Chelsea Reserv takimi da bu su anda guney takimlari arasinda Tottenham'in 16, Arsenal'in 14 puan gerisinde, 14 takim arasinda 7. sirada. Chelsea U18 liginde ise Southampton'in 12 puan gerisinde ve ucuncu sirada.
Fenerbahce'nin alt yapisi oyunda senelerdir kaliteli oyuncular cikartan Trabzonspor ile yaklasik ayni ve PAF liginde Fenerbahce'nin ustunde olan Ankaraspor ve Caykur Rizespor'dan cok daha iyi.
FM 2005'de oldugu gibi Fenerbahce'nin alt yapisina 20'ler vermek dogru olmayacaktir. Fenerbahce'yi alt yapi kalitesi siralamasinda gecmiste ve hala yuksek kalitede futbolcu yetistirme kulturu olan takimlarin birdenbire ustune veya ayni seviyesine getirmek yanlis olur. 2-3 sene sonra, yatirimlar meyve verdigi zaman Fenerbahce'nin alt yapisi yuksek seviyelere cekilebilir. O zamana kadar dusuk tutulmali ve oyun basladiktan sonra yatirim ile gelismesi saglanmalidir.