Quote Originally Posted by perpetua5099
Gecen seneye ait olduklarini zaten yazimin daha en basinda belirtmistim. Bu senenin bilgilerine bakarak daha dogru degerlendirilecegini de ayrica belirttim.

Tekrar bu sene icin bilgilerin Mayis 31, 2006 tarihli finansal tablolardan alinabilecegini belirttim ve oyuna uyarlanacagini umdugumu yazdim.

Benim tahminim ciro nun $18.3 civarinda oldugu idi. Aciklanan $19M da bundan cok fazla uzak degil. Ancak kacirdigin bir nokta bu satilan mallarin maliyetidir.

Satilan mallarin maliyeti sifir ise, bu $19 milyon'un tamami gelir olarak girebilir (ve bu para kulubun diger islerinde kullanilabilecek para olarak butce'ye girebilir). Bu Fenerium dukkanlarinda satilan her urunun kulube uretici kuruluslar tarafindan bagislandigi anlamina gelir. Eger uretici koyu bir Fenerbahceli ise bu olabilir ancak bunun boyle oldugu konusunda benim bir bilgim yok. Ve bu nedenle butun $19 milyon'un gelir oldugu ve butce'ye tamamen girdigi konusunda suphelerim var.

Bu bilginin ciro olarak verildigi goz onune alinirsa, 50% kar ile bu mallarin satildigini varsaymak pek yanlis olmaz. Bu durumda da Fenerbahce'ye tahmini olarak $9.5 milyon gelir giriyor demektir.

Adidas'in yuzde almamasi, satilan 285.000 formayi uretmenin maliyetinin karsiliginda hic bir sey almiyor demek olarak algilanmamalidir. Sonucta, Fenerbahce satilan formalari ve diger mallari satabilmek icin once satin almasi gerekir. Ayrica dukkanlari isletme, calisanlarin maas gibi giderleri de goz onunde bulundurursak, 50% kar marji mantikli bir rakamdir. Oyunda merchandising giderleri belirtilmedigi icin net karin oyuna yansitilmasi $19 milyonluk rakamin yansitilmasindan daha dogru olur..
Adidas'ın bu kadar fazla pay almasını Fenerbahçe kulübü kabul etmeyecektir.Zira aynı zamanda bu ürünleri kullandığınız için reklam da yapıyorsunuz.Maliyet ücreti olarak alacaksa %50 değil %10 civarında olacaktır tahminimce.

Adidas kendi mağazalarında sattıklarından Fenerbahçe'ye yüzde vermiyor, Fenerbahçe de Fenerium'lardan sattıklarından yüzde vermiyor.Anlaşmanın Fenerbahçe'den öğrenilmesi tam olarak gerekmektedir.Benim bildiklerim bunlardır.
Ciro'nun çoğunluğu kâr olarak kasaya geçmektedir kanaatimce.

Quote Originally Posted by perpetua5099
Fenerbahce alt yapisindan son yillarda cikip Turkiye liglerinde davamli oynayan futbolcu sayisi cok kisitli. Ben Fahri Tatan disinda pek fazla kimseyi hatirlamiyorum. Alt yapiya onem verilerek alt yapidaki sporcularin daha kaliteli hale gelecekleri konusuna katiliyorum ancak su anda Alex Pastoor un basinda oldugu Fenerbahce PAF takimi 1. Lig PAF takimlari arasinda 13. sirada.

Fenerbahce yaptigi yatirimlarla ileride alt yapidan daha fazla oyuncu cikartacaktir. Ama oyunun basladigi gun Fenerbahce'nin cok iyi bir alt yapisi oldugunu soylemek bence kesinlikle dogru olmaz. Yani oyundan bir sezon gecer gecmez, Fenerbahce alt yapisindan birdenbire 3-5 adet cok kaliteli oyuncu cikmasi dogru olmaz. Ancak oyunda yatirim yaparak alt yapinin daha yuksek kaliteye getirilmesi su anda yatirim yaparak alt yapisinin kalitesini yukseltmeye calisan Fenerbahce'ye daha benzer olacaktir. Sonucta Lensen ve Pastoor daha yeni ise basladiklari, ve yabanci bir ulkeden geldikleri icin adaptasyon sureleri ve oyuncu kesfetme ve hazirlamalarinin 1 yil kadar kisa bir sure olmasi beklenemez. Hatta Lensen 14 Aralik 2005'de yaptigi ve yapacagi calismalarin 2-3 seneden once meyve vermeyecegini aciklamisti. Haber burada

Ayrica, Chelsea'nin alt yapisi su anda oyunda Fenerbahce'nin alt yapisi ile asagi yukari ayni seviyede olarak duzenlenmis. Chelsea'nin alt yapisi cok kaliteli olmamasi ile bilinir. Chelsea Reserv takimi da bu su anda guney takimlari arasinda Tottenham'in 16, Arsenal'in 14 puan gerisinde, 14 takim arasinda 7. sirada. Chelsea U18 liginde ise Southampton'in 12 puan gerisinde ve ucuncu sirada.

Fenerbahce'nin alt yapisi oyunda senelerdir kaliteli oyuncular cikartan Trabzonspor ile yaklasik ayni ve PAF liginde Fenerbahce'nin ustunde olan Ankaraspor ve Caykur Rizespor'dan cok daha iyi.

FM 2005'de oldugu gibi Fenerbahce'nin alt yapisina 20'ler vermek dogru olmayacaktir. Fenerbahce'yi alt yapi kalitesi siralamasinda gecmiste ve hala yuksek kalitede futbolcu yetistirme kulturu olan takimlarin birdenbire ustune veya ayni seviyesine getirmek yanlis olur. 2-3 sene sonra, yatirimlar meyve verdigi zaman Fenerbahce'nin alt yapisi yuksek seviyelere cekilebilir. O zamana kadar dusuk tutulmali ve oyun basladiktan sonra yatirim ile gelismesi saglanmalidir.
Chelsea belki isim çıkartmıyor ama tesis olarak iyi seviyededir.Arsenal altyapı için bolbol genç yaşlardaki oyuncuları transfer etmişti.

Fenerbahçe altyapısını küçümsemek iyi olmaz.Fenerbahçe'nin altyapısını bu şekilde göstermek de çok yanlış kanımca.

Altyapının iyi olması altyapıdan oyuncu çıkarılması ile anlaşılmaz.Anadolu kulüpleri her yıl altyapılardan oyuncular çıkartırlar.

Ben şu an Galatasaray ve Beşiktaş altyapılarından çıkarak A Takımlarda oynayan ve gelecekte yıldız olabilecek pek fazla bir isim göremiyorum ama Cafercan'ın yetenekli olduğuna hiç şüphe yok.

Fenerbahçe altyapısında biraz yetenekli olan oyuncular genelde kiralanıyor ilk 11 oynayabilecek alt lig takımlarına.

Fenerbahçe'nin altyapısı çok kötü olduğundan değil, önemli bir isim getirmek ve dünyaca ünlü bir altyapı sistemi oluşturmak için Joop Lensen'i getirdi.Galatasaray ve Beşiktaş altyapısı Fenerbahçe altyapısından üstün değil bence.

Fenerbahçe bütün İstanbul Anadolu Yakası'nda rahatça tarama yapabiliyor, fakat Beşiktaş ve Galatasaray Avrupa Yakası'na tamamen hakim olamamaktadırlar doğal olarak (Hiçkimse çocuklarını uzaktaki bir altyapıya götürmek istemez).Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş büyük isimlerdir, altyapı yapıları da gayet iyidir.Birini diğerinden ayıramazsınız, 3 büyüklerin altyapıları varken çocuğunu başka bir altyapıya daha iyi olduğu için götüren birini duymadım hiç bu zaman kadar.

Alt takımlarda oynayan oyuncuların liglerinde şampiyon olması iyi bir altyapıya sahip oldukları anlamına gelmez.Altyapılar şampiyon yapmak için değil, oyuncu yetiştirmek ve genç oyuncuların pratiklerini arttırmak için vardır.

Altyapılarda oyuncu yetiştirirken her şeyi denemelerini sağlarsınız.Bu zaman zaman maçları kaybetmenize sebep olabilir ve de olur.Fakat bu denemeleri A Takımda şampiyonluk mücadelesi verirken yaptıramazsınız.

Beniö bahsettiğim oyuncu modeli; Emre Belözoğlu, Nihat Kahveci gibidir.

Rezerv liglerin sıralamasının hiç bir anlamı yoktur.Reserv ligler sadece oyuncuların pratiklerini unutmamaları için vardır, kimse önemsemez sonuçları.

Fenerbahçe alt takımlardan oyuncu çıkartmadı ise bir dönem, bunun tek sorumlusu vardır:
A Takım Teknik Direktörleri

Fahri'nin yeteneklerinin sınırlı olduğunu düşünüyorum, bu yüzden serbest bırakıldı (Galatasaray bile yeterli görmedi) ama Bilal gerçekten çok yetenekli idi.Onun sebebi sanırım vücut yapısını geliştirememesi.

Buna rağmen Galatasaray Bilal Kısa'yı transfer etmek istedi ama Bilal Kısa Galatasaray'ın teklifini kabul etmeyerek Malatyaspor'a transfer oldu.

Galatasaray altyapsında bir-kaç sene önce en iyi oyuncu şeklinde lanse edilen Mithat Yaşar Fenerbahçe'ye transfer edildi.Şu anda Mardinspor'da kiralıktır Mithat Yaşar.

Can Arat, Olcan Adın, Gürhan Gürsoy,Kerim Zengin, Mahmut Hanefi Erdoğdu, Semih Şentürk.
Bu oyuncuların farkedilmesini istiyorum..

Yazdıklarımdam dolayı istemeden olsa kırdım ise sizi özür dilerim.Ben sadece düşündüklerimi yazdım.