Abooo:

Beni kolay kolay kiramazsin

Ilk olarak alt yapiya deginecegim. Acaba bir liste var mi, 1. ligde oynayan ve Fenerbahce, Besiktas veya Galatasaray al yapilarindan cikmis oyuncular icin. Ne yazik ki bu listeyi cikartacak zamanim yok su anda ancak eminim ki bu listeye bakinca goreceksin ki, Fenerbahce alt yapisindan cikip, 1. ligde oynayan futbolcu sayisi, Besiktas ve ozellikle Galatasaray'in altindadir.

Ayrica, Galatasaray sadece Avrupa yakasindan futbolu almaz alt yapiya. Ornegin Cafercan ve Ozgur Can- Antalya, Mehmet Guven - Malatya, Oguz - Akhisar ve Fenerbahce nin de istedigi ama Galatasaray a gelen Irfan - YÜREĞİR de kesfedilip Galatasaray alt yapisina getirilmistir. Bunun disinda Almanya'dan gelip alt yapida oynayan bir kac oyuncu da vardir. Yani Galatasaray alt yapisi sadece Istanbul'lu oyuncularla dolu degildir. Fenerbahce'de alt yapisina baska sehirlerden oyuncular kazandirilmistir ancak bu oyuncularin simdiye kadar (kaleci disinda) A takima pek yararli oldugunu goremedik.

Reserv ligi veya PAF liginde basarili oynayan oyuncularin, takdir edesin ki 1. lige ciktiklarinda basarili olma ihtimalleri daha yuksektir. Eger o yasta, bu macin onemi yok nasilsa diye bir mantalite ile oynuyorsa futbolcular o zaman birinci lige ciktiklarinda cuvallayacaklardir. Ayrica alt yapi, eger A takima oyuncu hazirliyorsa, o takimin futbol mantalitesini bir an once ogretmesi gerekir. Yani galatasaray alt yapisindan bir oyuncudan mucadeleci olmasi benlenebilir. Teknigi cok iyi olmasa da o oyuncunun mucadeleci olacagi konusunda suphe olmaz. Belli bir mantalite ile oynamak asilanirsa, bu futbolcular A takimina ciktiginda yabancilik cekmez ve kolay adapte olurlar. Sundan bundan denemeli bir egitim gorurlerse, hic bir seyde cok iyi olmaz ama herseyde orta karar olur ve A takima cikip oynayamadiklari zaman da bir yere varamazlar.

Ayrica bir seye dikkatini cekmek isterim. Galatasaray alt yapisindan cikip ileride basarili olacak oyuncu goremedigini soylemek tabii senin gorusundur. Takim munakasasina donusturmeden sunu soylemek isterim ki Galatasaray alt yapisinda oynayan oyuncular, her yas gurubundaki milli takimlarin buyuk bir kismini olusturmaktadir. Bu da tesaduf degil, bu futbolcularin alt yapida iyi hazirlandigini ve iyi secildigini gosterir.

En son alt yapidan cikip, A milli takimda oynayan Fenerbahce'li futbolcu Emre Asik. Ozellikle Galatasaray alt yapisindan cikmis ve milli takimda oynayan futbolculari saymamin gerekli olmadigini dusunuyorum.

Olcan ve Gurhan konusunda katiliyorum. Semih ve Mahmut Hanefi icin artik biraz gec oldugunu dusunuyorum. Baska bir yerde yazdigim gibi, son iki senedir yedekten bekleyen futbolcular, ozellikle futbollarina bir seyler katmasi gerektigi donemlerde oynamiyorsa, o futbolculardan fazla birsey bekleyemezsiniz. En fazla Turkiye 1. liginde Anadolu takimlarinda oynayan veya buyuk kuluplerde yedek olan oyuncular olabilirler. Digerleri icin gorus bildiremeyecegim. Ancak, Fenerbahce'nin kaleci egitimi konusundaki ondeligini de goz ardi etmemek lazim. Pozisyon oyunculari konusunda ise yetistirme zaaflari oldugunu futbolcu cikartilmamasindan dolayi kesin olarak goruyorum.

Ayrica ozellikle Galatasaray alt yapisi ile Fenerbahce'nin arasindaki farkin karsilastirilmamasi gerektigini, cunku senelerdir Galatasaray'da yapilan yatirimin Fenerbahce'de yapilmaya daha yeni baslandigini, dusunuyorum.

Merchandising gelirleri konusuna gelince. Perakende saticilar, maliyetlerinin uzerine normalde %100 eklerler satis fiyatini belirlemek icin. Bu maliyet sadece urunun satin alma maliyeti degil, o dukkani calistirmak icin bir cok baska maliyeti de kapsar (elektrigin masrafindan tut, dukkan kirasina, calisan eleman maasina ve hatta sigorta masraflarina). Bu bilgiye ulasmak, daha once belirttigim gibi cok zordur cunku bu perakende satis isleri halka acik olmayan ve Fenerbahce kulubune ait bir firma tarafindan yurutulmektedir. Bu sirket de bu bilgileri verme zorumlulugu olmadigi surece de aciklamaz. Kim bilir, belki Fenerbahce kendi uretiyordur formalari ve araciyi ortadan kaldirdigi icin daha da fazladir kar marji. 50% kar marjini ben perakende satislarda kabul edilebilir bir ortalama olarak soyledim. Bu 40% da olabilir, 60% da olabilir.