Sow'un Ca'sında bir yükselme düşünüyormusunuz bunu merak ediyorum ?
Pasın tanımı farklı olmaz ki? Manchester-Galatasaray maçındaki pas istatistikleri tutmuyordu galiba.
Topu uzaklastirma niyetli uzun toplari pas olarak kabul edebilirsin, uzaklastirma olarak kabul edebilirsin.
Yapilan ortayi pas olarak kabul edebilirsin, orta olarak kabul edil pas istatistiginden cikartabilirsin.
Duran toplarda paslasarak kullanmayi veya orta yaparak kullanmayi pas olarak kabul edebilirsin, frikik kullanimi olarak kabul edebilirsin.![]()
sow'un Türkiyedeki en iyi santrafor olduğu görüşümü hala savunuyorum ve ca'sında bir yükselişe gitmek gerektiğini düşünüyorum. bu arada röveşatayı ne etkiliyor oyunda? çok çılgın atıyor çünkü![]()
PPM ve Agility.
"Attempts Overhead Kicks" PPM'i (Röveşata Dener).
Agility (Çeviklik).
Flair, yetenek demek. Topla dans eden ya da farklı işler yapan oyuncular için kullanılır. Topla değişik işler yapan Brezilyalı oyuncular gibi. Topla dümdüz, basit oynayan oyuncular düşük puan alır. Hiç topla oynamadan riske girmekten korkan, geldiği gibi kısa basit pas yapan, ileriyi hiç görmeyen oyuncular da "Plays Short Simple Passes" PPM'i alırlar (Kısa ve basit paslarla oynar).
Eccentricity, Eksantiriklik demek. Negatif özelliktir kendisi. Kaleci özelliğidir. Anlamsız işler yapıp kendi kalesinde gol tehlikesi yaratan kalecilerde yüksek olur. Gereksiz çalım dener, sert topu göğsü ile istop etmeye çalışır vs vs..
TURKSPORTAL Interactive - FM Türkiye
Cengiz Haskan
Fenerbahçe Araştırmacısı
flair ya da eccantricy olması lazım.
"insanı kirleten, ağzına giren değildir. ağzından çıkandır insanı kirleten."
burak yılmaz'ın flairının sow'un flairından fazla olması yanlış bence. sow'un gollerinde kesinlikle ve kesinlikle çok daha fazla özel yetenek var.gollerinin çoğu göze hitap ediyor zaten. burak'ın gollerinde daha çok mental(off the ball, anticipation gibi) yetenekler var.
bir de lille'deki sırtı dönük oyunlarının setlerinin hatrına first touch biraz daha fazla olabilir.
Flair olayını bir üstteki mesajda çok güzel açıklamış araştırmacı arkadaş. Ayrıca Sow'un bahsettiğin tarzda golleri gene aynı arkadaşın açıklamasında olduğu gibi "Attempts Overhead Kicks (Kafa Üstü Vuruşlar Dener)" PPM'iyle sağlanabilir. Özel Yetenek yani Flair dediğine mesela Ronaldinho'nun ayak hareketleri vardı rakibi çarşıya gönderen, o tarz hareketleri örnek verebilirim. Son Antalya-Beşiktaş maçında Fernandes'in asisti de Özel Yetenek, normal bir pas değil o. Özetle; düşüncen yanlış değil, Sow'un rövaşata vuruşları da Özel Yetenek aslında ama onu yansıtan bir PPM var.
"First Touch"ın sırtı dönük oyunla pek alakası olduğunu sanmıyorum. Sırtı dönük oynayabilmeyi sağlayan Strength ve Balance özellikleridir daha çok.
First touch sirti donuk oyunda onemlidir. Size pas atildiginda o topu ayaginizdan acarsaniz ya da kontrol edemezseniz cok fark ettirir. Size gelen topu mumkun oldugunca iy ive cabuk yumusatirsaniz daha hizli ve kolay servis yapabilirsiniz. Ayrica sirti donuk forvet icin tek pas cok onemlidir ve bunun icin pas ve teknigin yaninda first touch da gereklidir. Flair konusu icin sunu soyleyebilirim.flairi dusuk yapilmis olmayabilir ama burak yilmaz'dan daha ozel yetenekli oldugunu soyleyebilirim net olarak.
First touch daha cok bir sonraki hamleye hazirlik icin onemli. Atilan topu kontrol edip ayakta tutmak ile atilan topu bir sonraki hamleyi yapmak icin hazirlamak arasinda biraz fark olmali.
Mesela:
1. top X oyuncuya dogru atiliyor, bu oyuncu tek bir dokunusla rakibi ekarte edip sut cekmek icin kendisini hazirliyor.
2. top X oyuncuya dogru atiliyor, bu oyuncu topu kontrol ediyor ve rakip kaleye sirti donuk topu dagitmaya calisiyor.
Birinci oyuncunun ilk temasi daha iyi olmalidir. Ikinci oyuncu icin ise daha ortalama bir first touch degerine sahip olmasi yeterlidir. Ama tabii sirtini rakibe dayayip topa sahip olmaya devam etmek ce topu kullanmak icin denge/teknik gibi ozellikler de faydali olur.
Ozel yetenek konusunda ikisinin de cok flair sahibi oyuncular oldugunu pek dusunmuyorum. Ama Burak rakibi karsisina aldiginda onu ekarte etmek top ve vucuduyla yaptiklari ile Sow'un daha basit oynamak uzerine programlanmis oyun stilini karsilastirinca Burak'in bir adim onde oldugunu dusunuyorum.
Şöyle izah etmeye çalışayım o zaman;
Bir oyuncu Strength ve Balance özellikleri yeterli seviyede olmazsa sırtı dönük top saklayamaz, saklasa da iyi saklayamaz veya bunu sürekli yapamaz. Çünkü sırtı dönük top sakladığınızda arkadan, yandan rakip oyuncuların topu kapmak için fiziksel müdahaleleri olur. Gücünüz ve dengeniz zayıfsa o topu kolayca kaybedersiniz. Yüksekse daha iyi saklarsınız ve rakip oyuncuların faul yapma ihtimalleri de artar. Diğer yandan Strength ve Balance özellikleri yeterli seviyedeyse First Touch özelliği düşük olsa da sırtı dönük top saklayabilir oyuncu, bu onu çok fazla etkilemez. Technique daha fazla etkiler mesela.
Senin dediğin farklı bir şey, adı üstünde ilk dokunuş, sırtı dönük top saklama ise ondan sonraki aşama. Ha dediğin gibi ilk dokunuş yada kontrol iyi olursa bu sonraki hamlesi için kendisine avantaj sağlar. İlk dokunuş/kontol özelliği yüksek olan bir oyuncu topu sonraki hamlesi (top sürme, şut, pas, orta vs...) için daha iyi bir şekilde hazırlar. Yada gelişine vuruşları daha etkili olur. Sırtı dönük iyi top saklayan her oyuncuya First Touch yüksek verilsin senin mantığınla, sence doğru olur mu? Ama sırtı dönük iyi top saklayan her oyuncunun Strength ve Balance özellikleri belirli bir seviyenin üstünde olur, çok nadir istisnalar dışında. Bazı oyuncular daha çok güç ve dengeleriyle, bazıları ise daha çok tekniklerinden yardım alarak bu işi yaparlar.
Tek pas önemlidir diyorsun da tek pas ile sırtı dönük oynamanın pek alakası yok bence. Her oyuncu sırtı dönükken tek pas oynayabilir. Tek pas oynadığı zaman konu "sırtı dönük top saklama"dan çıkmış oluyor zaten.
Burak Yılmaz'dan daha özel yetenekli, değil ona bir yorumum yok. Onu tartışmıyorum daha doğrusu.
Hız 14 , hızlanma 15'e çekilip , çeviklik özelliği 17'ye çıkarılmalı diye düşünüyorum.
Jumping 11^12
First Touch 12^14
Dribbling 9^11
Composure 12^13
Agility 15^17
Şu anki görüntüsü böyle. Düşürülmesi gereken özellikler de olabilir sadece gördüklerimi yazdım.
Kıyaslamayayım diyorum ama Burak Yılmaz'n first touch'ı 13se Sow'un en az 16 falan olması lazım. Sow'un topu kontrol ederken kaptırdığını hiç hatırlamıyorum.
Ca ve özelliklerinin artıcağını düşünüyorum Abooya bu konuda güveniyorum ..
flair yüksek kesinlikle.
Bence Sow'un dribbling özelliği geliştirilmeli. Sow topu ayağına aldığı zaman çalım atmayı ve adam geçmeyi düşünen bir adam. Ama benim önceki oyunlarımda 1 tane bile adam geçmemişti. Sow'un performansını takip eden birisi adamın çalım atma yeteneğinin olduğunu ve bunu da gerektiği zaman kullandığını görecektir. Oyunda ben daha bir kişi geçtiğini görmedim, top ayağına geliyo ve geldiği gibi pas veriyo.
sowdan bir türlü verim alamadim cok sakatlaniyor ilk 2 sezon 51 lig macinda 23 gol atti 3. sezon 3-4 ay sakatlandi o gün bugündür cok verimsiz..
Concentration özelliği kesinlikle 12 gibi bir değeri haketmiyor.Ben 10'un altında bir değer olması gerektiğini düşünüyorum.Sezon içinde bazı maçların bazı anlarında öyle ilgisiz öylesine laubali hareketleri oluyor ki şaşırmamak elde değil.
Güç ve dayanıklılık gibi fizik özellikleri artırılabilir. Şu an adam topu ayağına aldımı özellikle sırtı dönükse kapmak neredeyse imkansız. Off the ball özelliği de düşmeli bence. Top kendisinde değilken çok ta etkili değil ve sürekli ofsayta düşüyor. Ve bir kez da söylüyorum dribbling özelliği arttırlımalı.