konudan biraz sapmak olacak ama bu konuda araştırmacı olduğundan perpetua'nın görüşlerini merak ediyordum. kendisi de sağolsun düşüncelerini söylemiş. bu konuda ben katılmadığım noktaları belirtmek isterim.
öncelikle hepimiz fenerbahçe'de oldukça genç bir oyuncunun bırakın düzenli, arada bir forma giymesinin imkansıza yakın olduğunu bilir (tamer güney'in kısa bir süre yönetip gençlere şans verdiği dönem hariç). recep bunu başaran nadir oyunculardan hem de 17 yaşında. ben bir fenerbahçeli olarak takımımın bu özelliğinden nefret ediyorum. ama galatasaray biraz daha okullu geleneğine dayandığından genç oyuncular forma şansı bulabiliyorlar. emre 16 yaşındayken oynadı. o yüzden gs li aydın, manisalı caner örnekleri çok da yerinde örnekler değiller. çünkü manisada ve fenerde aynı yaşta forma giymenin eşdeğer olduğunu belirtmek çok da doğru bir yaklaşım değildir.
ayrıca muhammedi barcelona istemiş o yüzden -9PA gerekçesi bana komik geliyor. Bu arada belirteyim, Muhammed bence -9PA olmalı, ama sadece yukarıdaki gerekçeden değil. Çünkü belki hatırlarsınız Abdülkadir vardı Fenerbahçe'ye gelen. Gerrard olacak diyorlardı. oynadığı yaş grubunun en iyilerindendi, fizikliydi ve hakikaten de genç turnuvalarındaki (u17 avrupa şampiyonasının en iyi oyuncusu seçilmişti) başarılarıyla Avrupa'daki birçok kulubün dikkatini çekmişti ve hatta Chelsea istemişti. Ama ne oldu abdülkadir'e fenerde forma bile giyemeden çürüdü gitti. abdülkadir okuyorsa kızmasın

kendisini tanıyan bir arkadaşım, ne yazık ki çalışma disiplini olmayan tembel bir oyuncu diye bahsetmişti kendisinden. dolayısıyla kendini geliştiremedi. ama abdülkadir hiçbir zaman -9PA falan olmadı onu chelsea istiyor diye.
dolayısıyla sözün özü, evet her yeteneği parlak oyuncu gelişemiyor perpetua'nın örneklerindeki gibi. ama bir kısmı da gelişiyor ve nuri şahin, emre belözoğlu, arda turan oluyor. eski cm serilerinde aynı potansiyelli gençlerden biri okan koç biri tuncay şanlıydı, oyunda ikisi de harikalar yaratırdı. gerçekte biri tuncay oldu, bir ise herkesin unuttuğu okan.
benim şahsi fikrim recep gibi muhammed gibi genç yetenekler 2-3 senede 1 defa gelir. ve bunlardan en fazla yarısının mayası tutar, sonuç olarak 5 yılda 1 türk genç hakikaten türkiye sınırlarının ötesinde bir başarıya sahip olur.
o yüzden muhammed -9PA ile bu ışığı size veriyorsa, ondan aşağı kalmayan recep'in de bu ışığı verdiğini yakalabilmelisiniz ve bu ara güncelleme döneminde en azından -9PA ile oyunda yer alırsa bırakın onu fmciler geliştirsin. geliştiremeyen recep'ten okan koç elde etsin, geliştirebilen arda turan. (benim tercihim determination, ambition gibi ozelliklerine random değerler atanması idi ama perpetua bu kadar kısa sürede onları doğru bilemeyiz dediği için bu görüşe saygı duyarak bu son cümleler kaleme alınmıştır)