PDA

View Full Version : FM 2010 Türkçe Yolda mı?

Pages : 1 2 3 4 5 [6]

perpetua
04.Ocak.2010, 01:24
Ben fm 2010 a kadar bahsettiğiniz 2. gruptaydım korsan oynuyordum ama Türkçe çıkarsa orjinal alırm diye düşünüyordum. fm 2010 daki yaklaşımları ise daha önce söylediğim gibi aşırı derecede soğuttu beni oyundan. Ne korsan oynuyorum ne orjinal aldım. KAldıki yine daha önce söylediğim üzere ben müşteriyim, firma yatırım yapsın diye ona destek olmak zorunda değilim.

Hayir efendim. 2. gruba giriyorsaniz musteri degilsiniz. Oyuna para odemeden kullanan ve bu nedenle de oyunun gelisimi icin katki yapmamis bir kisisiniz. Korsan kullanici olarak da acikcasi pek bir talep hakkiniz yok. Oyunu satin almadan oynayarak da bu oyunda Turkce'nin olmamasina neden olmus kisilerden birisisiniz.

Bu dusunceye sahipseniz, oynamayi birakarak belki de en dogrusunu yapmissiniz. Ne de olsa verilen emegin karsiligini vermeyi dusunmemissiniz bile.

Bugün Türkiye pazarına daha çok önem veren cm daha kötü olsada, fm Türkçe çıkarana kadar her zaman cm yi tercih edeceğim. Cmnin işten kimleri çıkardığıda beni ilgilendirmez onların şirket politikasıdır, ben önüme sunulan ürüne bakarım. Ucuz işçi çalıştırsın seneye önüme gelen ürün bir öncekinden +1 daha fazla ise yine orjinal cm alırım. Ama seneye fm Türkçe çıkarmaz ise yine fm almam.

CM alin. Hangi oyun oldugu onemli degil. Kullaniyorsaniz, parasini verip oynayin. Parasini verip oynadiginiz takdirde Turkiye'de bir pazar oldugunu kabul eder yabanci sirketler. Bu pazardaki paylarini buyutmek icin cabalarlar. Korsan kullandiginiz takdirde ortada bir pazar yok zaten.

Fm nin şartları kesinlikle yerine getirilmemelidir. Eğer siz oyunu satın alın sonra Türkçe eklerim mantığı tutarsa diğer oyun firmalarıda aynı dayatmalarıda yapacaklardır.

Dayatma olarak nitelendirmek cok garip olmus. Ben olsam hakkini aramak olarak nitelendirirdim. Siz boyle bir tabir kullanirsaniz %97'lik grup'un yaptigini da dayatma olarak nitelendirmek mumkun. Sonucta herkes kaybeder. Kazanan olmaz.

Söylediğim gibi ben fm nin bu mantığına destek olmamakla birlikte protesto ediyorum. Fmnin bu yaptığı satış stratejisi falan değil resmen bağış toplamaktır. Çevirinin maliyeti örneğin 100 bin dolar ise bu 100 bin dolarlık satış Türkiye`den yapılana kadar Türkçe çıkmayacak demektir. Söylediğim gibi Fm yapımcı firmasının kafasındaki alıcı-satıcı profilinde bir yanlışlık var ya da biz Türkleri enayi olarak görüyorlar. Kimse bana korsandır odur budur demesin, bugün dünyanın en büyük ***** sitelerinin sahibi yabancılardır.

Demek ki siz de yapimci firmayi enayi goruyorsunuz. Korsan oynadiginiza gore.

Koysun Türkçe dil desteğini, fiyatıda 50 liraya çeksin bakın nasıl satılıyor oyun. Abartmıyorum öyle bir durumda 3 tane oyun alırım 1 tanesi kendime diğerleri hediye olmak üzere.
Oyunu 45TL'ye satin alabiliyordunuz oyun cikmadan once (Zavvi.co.uk adresinden). Simdi fiyati 62TL (Steam uzerinden). Fiyat konusunda cok uzak degilsiniz esasinda. Turkiye'den alarak verdiginiz vergilerden arindirilmis olarak oyunu satin almaniz mumkun.

farfarforfor
04.Ocak.2010, 12:09
Benim aklıma takılan soru şu bu SI şirketi tutturmuş sizde korsan var diyor ok korsan sadece türkiyede yok ki avrupada da var ortadoğuda da var belki yüzdesel oranlara bakıldığında bizde çok satılır bi gerçek varki bu adamlar ajanmı tutmuşlar veya emniyet güleriyle operasyonamı çıkmışlar veya organize bişeymi düzenlemişler de bu kadar detyalı olarak %97 korsan satılıyor sattırmayın diyor nereden ve nasıl diyebiliyor böyle bir şeyi? illegal yollardan satılmasına bizde karşıyız burada korsanıda savunmuyorum ama diyorum gerçekten bu yabancı şirket nereden biliyor bu verileri o zaman türkiye büyük bir pazarsa türkçe çıkartmaları zorunda her şirket gibi risk almak zorundalar bizlerde yalvarmak zorunda değiliz çıkartmıyorlarsa çıkartmasınlar kardeşim dersiniz olur biter bizler yabancıların ağzının içine düştüğümüz için ülke ve halk olarak bu kadar kötüyüz yaa bırakalım bu türkçe işini gerçekten bizler yaparız hemde en iyisini yaparız biraz güvenimiz olsun yeter. Bu kadar zamandır yapmıyorlarsa yapmazlar bence SIGAMES türkçe çıkarmayacak ne seneye nede ondan sonraki seneye

perpetua
04.Ocak.2010, 13:48
Benim aklıma takılan soru şu bu SI şirketi tutturmuş sizde korsan var diyor ok korsan sadece türkiyede yok ki avrupada da var ortadoğuda da var belki yüzdesel oranlara bakıldığında bizde çok satılır bi gerçek varki bu adamlar ajanmı tutmuşlar veya emniyet güleriyle operasyonamı çıkmışlar veya organize bişeymi düzenlemişler de bu kadar detyalı olarak %97 korsan satılıyor sattırmayın diyor nereden ve nasıl diyebiliyor böyle bir şeyi?

FM 2009'da internet uzerinden veya telefon ile aktivasyon yapma zorunlulugu oldugu icin her ulkede oyunun ne kadar kullanildigi hakkinda bilgi toplayabildiler.

illegal yollardan satılmasına bizde karşıyız burada korsanıda savunmuyorum ama diyorum gerçekten bu yabancı şirket nereden biliyor bu verileri o zaman türkiye büyük bir pazarsa türkçe çıkartmaları zorunda her şirket gibi risk almak zorundalar bizlerde yalvarmak zorunda değiliz çıkartmıyorlarsa çıkartmasınlar kardeşim dersiniz olur biter bizler yabancıların ağzının içine düştüğümüz için ülke ve halk olarak bu kadar kötüyüz yaa bırakalım bu türkçe işini gerçekten bizler yaparız hemde en iyisini yaparız biraz güvenimiz olsun yeter. Bu kadar zamandır yapmıyorlarsa yapmazlar bence SIGAMES türkçe çıkarmayacak ne seneye nede ondan sonraki seneye

Oldukca arabesk olmus bu son yazdiklariniz.

Peki Turkce yapin. Benim sahsen guvenim sonsuz.

Bu ceviriyi herhangi bir karsilik beklemeden, en iyisini yapin.

Yukarida isin maliyeti ile ilgili ornek verilmisti. Cevirinin bir profesyonel tarafindan yapilmasinin maliyeti 60-130 bin TL civarinda. Bu bedeldeki isi hic bir karsilik beklemeden FM severlere dagitmak icin yapmayi kabul ederseniz, tabii ki bu kampanyaya gerek yok.

Yillardir bu yuku TSI bunyesinde bu ceviriyi yapanlar hic bir karsilik beklemeden tasiyor. Ustelik cevirinin cikis tarihi ozel hayatlarindaki islerinden dolayi biraz uzun surdugunde burada hakaretlere varan yorumlarla karsi karsiya kaliyor. Buyurun profesyonelce (yani ceviri programlarinin kotu cevirilerine basvurmadan) ceviriyi yapin ve bedavaya dagitin. Bakalim kac hafta sonra pes edecek, bu yukun karsiliginda bir sey bekleyeceksiniz.

Ama bosuna beklemeyin. Sizin yazdiginizdan da belli oldugu gibi bu isin karsiligini vermeyi kabul eden pek insan yok Turkiye'de maalesef. SI'i gectim, yazik degil mi o zamanini Turkce'nin yapilmasi icin harcayan Turk cevirmenlere? Bu ceviriyi siz yapacaksaniz, yazik degil mi size?

Not: Ben Turkce cevirisi ile ugrasmiyorum. Ama ugrasanlarin cektiklerini gozlemleme firsatina sahip olmus birisi olarak bu kampanya SI icin falan degildir. Bu kampanya o cevirmenler icindir. Bu kampanya Turkce'nin oyunda olmasini isteyenler icindir.

kralksk
04.Ocak.2010, 15:40
Hayir efendim. 2. gruba giriyorsaniz musteri degilsiniz. Oyuna para odemeden kullanan ve bu nedenle de oyunun gelisimi icin katki yapmamis bir kisisiniz. Korsan kullanici olarak da acikcasi pek bir talep hakkiniz yok. Oyunu satin almadan oynayarak da bu oyunda Turkce'nin olmamasina neden olmus kisilerden birisisiniz.

Bu dusunceye sahipseniz, oynamayi birakarak belki de en dogrusunu yapmissiniz. Ne de olsa verilen emegin karsiligini vermeyi dusunmemissiniz bile.

CM alin. Hangi oyun oldugu onemli degil. Kullaniyorsaniz, parasini verip oynayin. Parasini verip oynadiginiz takdirde Turkiye'de bir pazar oldugunu kabul eder yabanci sirketler. Bu pazardaki paylarini buyutmek icin cabalarlar. Korsan kullandiginiz takdirde ortada bir pazar yok zaten.

Dayatma olarak nitelendirmek cok garip olmus. Ben olsam hakkini aramak olarak nitelendirirdim. Siz boyle bir tabir kullanirsaniz %97'lik grup'un yaptigini da dayatma olarak nitelendirmek mumkun. Sonucta herkes kaybeder. Kazanan olmaz.

Oyunu 45TL'ye satin alabiliyordunuz oyun cikmadan once (Zavvi.co.uk adresinden). Simdi fiyati 62TL (Steam uzerinden). Fiyat konusunda cok uzak degilsiniz esasinda. Turkiye'den alarak verdiginiz vergilerden arindirilmis olarak oyunu satin almaniz mumkun.

Ben bu oyunu oynuyorsam, bırakın oynamayı buna benzer bir oyun oynuyorsam ben fm firması için potansiyel müşteriyimdir. Çeviriye verilecek paranın hesabını yapan bir firma bunlarıda düşünür merak etmeyin. Asıl amaçları benim gibi potansiyel müşterilerini, gerçek müşterileri haline getirmek zaten adamların.
Fiyat konusunda da Türkçe çıkmadığı halde korsanını bile oynamayacağımı söyledim oyunun zaten. Ben enayi değilim kimse kusura bakmasın. Vay efendim alırsan Türkçe çıkartabiliriz diyen bir firmanın ürünlerini alıyım. Bukadar savunduğunuz firma madem bukadar dürüst ozaman Türkiye satış rakamlarını anlık olarak açıklasın internet sitesinde bizlerde görelim nekadar satılmış ya da satılmamış. Hem satış rakamlarını açıklamayacak, hemde açıklamadığı satış rakamları üzerinden şukadar alırsanız Türkçe yaparız diyecek. Türk milletini bukadar safmı görüyor bu firma ?
Söylediğim gibi herşeyi geçtim, madem çok dürüstler Türkiye satış rakamlarını en azından 2-3 günlük periyodlarda güncelleyerek yansıtsınlar sitelerine bizde diyelimki 3 bin kişi daha alırsa Türkçe çıkaracakmış Onu bile yapmıyorki adamlar. Kooperatifmi bu adamlar önce para sonra ürün diyorlar ?
Hem şeffaf olmayacak, hemde gizli kapaklı satış rakamları üzerinden pazarlama stratejisi geliştirecek. Hey gidi hey :)

perpetua
04.Ocak.2010, 18:37
Ben bu oyunu oynuyorsam, bırakın oynamayı buna benzer bir oyun oynuyorsam ben fm firması için potansiyel müşteriyimdir. Çeviriye verilecek paranın hesabını yapan bir firma bunlarıda düşünür merak etmeyin. Asıl amaçları benim gibi potansiyel müşterilerini, gerçek müşterileri haline getirmek zaten adamların.
Fiyat konusunda da Türkçe çıkmadığı halde korsanını bile oynamayacağımı söyledim oyunun zaten. Ben enayi değilim kimse kusura bakmasın. Vay efendim alırsan Türkçe çıkartabiliriz diyen bir firmanın ürünlerini alıyım. Bukadar savunduğunuz firma madem bukadar dürüst ozaman Türkiye satış rakamlarını anlık olarak açıklasın internet sitesinde bizlerde görelim nekadar satılmış ya da satılmamış. Hem satış rakamlarını açıklamayacak, hemde açıklamadığı satış rakamları üzerinden şukadar alırsanız Türkçe yaparız diyecek. Türk milletini bukadar safmı görüyor bu firma ?
Söylediğim gibi herşeyi geçtim, madem çok dürüstler Türkiye satış rakamlarını en azından 2-3 günlük periyodlarda güncelleyerek yansıtsınlar sitelerine bizde diyelimki 3 bin kişi daha alırsa Türkçe çıkaracakmış Onu bile yapmıyorki adamlar. Kooperatifmi bu adamlar önce para sonra ürün diyorlar ?
Hem şeffaf olmayacak, hemde gizli kapaklı satış rakamları üzerinden pazarlama stratejisi geliştirecek. Hey gidi hey :)

Satis rakamlarinin ne kadar oldugunu bilmek sizin satin alma veya almama kararinizi nasil etkileyecegini bir bakima anlamakta zorluk cekiyorum.

Diger yandan bu ogretmene gidip notunu ogrenmek ve finalden kac alirsan dersi gececegini hesaplayip o notu alacak kadar ders calismaya benziyor bu. Hic bir zaman bu tip bir ogrenci olmadigim icin belki de kararinizi nasil etkileyecegini anlamakta zorluk cekiyorum. Sanki "aman bir hata olmasin, 10,000'den fazla satis yaparsak kazik yemis oluruz" dusuncesi bu. Aman bizim uzerimizden kar etmesin bu sirket diyorsunuz yani.

Turkce'nin oyunda olmasinin degeri sizin icin 60-90 TL'nin altinda mi? O zaman almazsiniz. Turkce'nin oyunda olmasi sizin icin 60-90TL'nin ustunde mi? O zaman alirsiniz. Esasinda karar bu kadar basit olmali bence.

Tabii sunu da dusunen cikabilirdi. Bu yil 1 degil 2 alayim. Turkce'nin oyunda olmasini saglayayim. Nasil olsa gelecek 3-4 yil ben bu oyunu korsan oynarim. Hem de Turkce dili ile. Ne de olsa dil bir defa Turkce eklendikten sonra cikartilmayacaktir. O zaman her oyunun maliyeti duser 30-45 TL'ye (paranin zaman degerini gozardi edersek).

Siz diyorsunuz onlar bize guvensin, Turkce cikarsa biz aliriz. Bu satis rakamlarinin gizlenmesi ve once satis dusuncesi bize guvenmediklerini gosteriyor.

Onlar diyor siz bize guvenin, siz alirsaniz Turkce cikarilacaktir. Sizin satin almamaniz da Turkce ciksa bile satin almayacaginizi gosterdigi icin Turkiye'yi kotu bir yatirim haline getiriyor. Yani onlarin size guvenmesinin onune geciyor.

Ben musteriyim, sirket benim ayagima gelmeli diyorsunuz.

Sirket de Turkiye ile ugrasacagima o parayi oyunlarima deger veren ve satin alan Ingilizlere yatiririm diyor. Bunun icin mesela gidip Ingiltere 2. liginin oyuncu resimlerini ve logolarini ekliyor oyuna.

Inatlasma devam ettikce zarar goren SI olmuyor cunku onlarin Ingiltere'de (veya Danimarka'da, veya Norvec'de, veya Italya'da, veya Ispanya'da vs.) yaptiklari yatirim zaten satislari yukseltiyor. Oraya yatiracagi parayi Turkiye'de buyuk ihtimalle satilmayacak oyun icin yatirmak ne kadar mantikli olur ki? Bu nedenle de kaybeden Turkce'nin eklenmesini umit edenler oluyor.

SI'in nezdinde eliniz guclu degil. Sorun da bu zaten. Ya oyunu satin alarak elinizi guclendirmeniz gerekli. Ya da hem sizi hem de SI'i memnun edecek farkli fikirleri uretmek gerekli. Yani biraz daha yaratici olmak gerekli.

Hoslanmayacaksiniz belki de yazdiklarimdan. Ama benim gorus acimdan olayin genel degerlendirmesi bu sekilde.

Ahmet Göktaş
04.Ocak.2010, 19:06
Bence bu kadar tartışmaya luzum yok Ömer abi. Benim şahsi fikrim , firma 10.000 oyun satışı isteyipte , rakamları açıklamıyorsa bu işte bir bit yeniği vardır diye düşünüyorum. Yani çıkıp "Türkçe çıkartmıyoruz" demek bu kadar zor olmamalı.

En azından bunca insan umutla beklemez. Tabiki Türkçe çıkartma zorunluluğu yok , sadece izledikleri strateji bana göre Dünya'nın en saçma satış politikası.

perpetua
04.Ocak.2010, 22:00
Bence bu kadar tartışmaya luzum yok Ömer abi. Benim şahsi fikrim , firma 10.000 oyun satışı isteyipte , rakamları açıklamıyorsa bu işte bir bit yeniği vardır diye düşünüyorum. Yani çıkıp "Türkçe çıkartmıyoruz" demek bu kadar zor olmamalı.

En azından bunca insan umutla beklemez. Tabiki Türkçe çıkartma zorunluluğu yok , sadece izledikleri strateji bana göre Dünya'nın en saçma satış politikası.

Satis rakamlari istedigimde ve burada yazilanlari kisaca anlattigimda verilen cevap su sekilde (ceviri bana ait):

Şimdiye kadar yalan söylemedik, neden şimdi başlayalım? Satış rakamlarını açıklamamız mümkün değil çünkü bu rakamları açıklamak için Japonya'daki Sega yönetim kurulunun kararı gerekiyor ve çok net söylemek gerekirse oyunun ne kadar satıldığı kimseyi ilgilendirmez. Eğer 10 bin rakamını yakalarsak bu konuda çok kısa zamanda herkesin haberi olur çünkü çevirinin yapılması için Türk FM severlerden bedel karşılığında yardım talebinde bulunuruz.

Türk FM severlere, hiç bir zorunluluğumuz olmamasına rağmen, Türkçe'nin eklenmesi için bir fırsat verdik. İmza kampanyası yapıldı, beklenilen imza sayısının hedefin altında kalmasına rağmen quickstart'ı çıkarttık. Bize güvenmediklerini söyleyenler için yapabileceğimiz bir şey yok çünkü zaten quickstart'i çıkartarak sözümüzun eri olduğumuzu göstermekten fazlasını yaptık.

Bu kampanyaya, benim İstanbul'a gelmeme rağmen satış olarak geçtiğimiz yıldan pek ileriye gidebilmiş durumda değiliz ve bu üzuntü verici. Bu nedenle de söyleyeceğimiz veya yapacağımız hiç bir şeyin oyuna para ödemeden oynamak isteyenlerin fikirini değiştireceğini sanmıyorum.

Türkiye için satış hedefi çok düşük olarak ayarlandı ama buna rağmen hedefe yaklaşamadık bile. Bu yıl yaptıklarımızla Türkiye'deki FM severlere çok büyük saygı gösterdik ancak bu gösterilen saygıya karşı maalesef aynı saygıyı göremedik.

Buyurun cevap. Kisacasi ya bu sekilde, ya da hic. Karar size ait. Mart ayina kadar sure. Benden de bu konuda son cevap.

Flawless Victory
05.Ocak.2010, 01:13
Buyurun cevap. Kisacasi ya bu sekilde, ya da hic. Karar size ait. Mart ayina kadar sure. Benden de bu konuda son cevap.

Acaba bir IW, Call of Duty : Modern Warfire 2 için 10.000 satış rakamına ulaşılırsa, oyunu Türkçe seslendirmeli yayınlayacağını söyleyesdi, iddia edildiği gibi Türkçe çeviri, Türkçe seslendirmeden daha pahalıya mal olduğu halde, 10.000'in birkaç katı kadar orjinal satılmaz mıydı? O zaman iğneyi bize batıran SI çuvaldızını kendine batırsın da görelim.

SAİT71
05.Ocak.2010, 11:51
Yine hüsran yine aynı tablo büyük ihtimal çıkmayacak Türkçe.. Adamlar sonuna kadar haklılar..

Universal
05.Ocak.2010, 12:53
Geçen yılki satışlara ulaştıysa gene iyi bir oran yakalamışız. Ekonomik kriz, oyun fiyatının artışı, insanlarım alım gücünün düşüşü. Dubai bile kriz yaşıyorsa, zaten geçen yılki gibi satıldıysa ne mutlu bize.

rammstein7
05.Ocak.2010, 18:42
Adamlar haklilar diyecek bisey yok umarim bu sözden sonra turksportal turkce cikarmaya karar vermistir ?

TaşkınMahmut
05.Ocak.2010, 23:35
Yukarida da yazmistim. Belki gounuzden kacti.

BGS, yani CM'in yapimcilari, calisanlarinin %80'ini isten cikartti.

Bundan boyle oyunun kodlanma isi Cin'de yapilacak. Bunun nedenini Turkce'nin cikartilmasina ve Turkiye'de ucuza satilmasina baglayamayiz tabii ki. Ancak bir gercek var ki BGS yeterli gelir uretmiyor ve maliyet dusurmek icin mevcut calisanlarini isten cikartip, cok daha dusuk maliyet ile calistirabilecegi iscilerle calisacak bundan sonra.

Ömer abi yapma Allah aşkına. BGS tamamen yeniden yapılandırma amaçlı işçilerini işten çıkarttı ve çoğunluğuda İngilizlerden kurulu bir ekip oluşturdu.

Ayrıca scoutlarıda değiştirdi ve her ülkede SIGAMES gibi Scout ve bunlarında başında Head Scoutları var.

Sonuçta oyun BGS tarihinin en iyi oyunu oldu (CM5 , CM 2006 , CM 2007 , CM 2008 içinden)

Oyunda hatalar yok mu? Var. Ama inan FM kadar güncelleme çıkarılmıyor.Çünkü hatalar oyuna çok çok çok büyük etki eden hatalar değil. Sinek ufaktır mide bulandırır dediler Aralık yamasında onuda çözdüler.

Yani demek istediğim ; Ömer abi SIGAMES yılların firması ve Türkiyedeki eski CM ve Yeni FM'cilerin potansiyelini bilen firma. Buna rağmen hala Türkçe eklemiyor yılların oyununa.

BGS Türkiye'de tutunamamış ve eski CMcileri kendine çekememiş bir firma.Ama 2010'da Türkçe'yi ekliyerek belki çok büyük bir çoğunluğu değil ama bir kaçını kendisine çekmeyi başardı (Resmi forumda en aktif bölüm Türkçe bölümü).

Umarım kızmassın abi bu söylediklerime.Ama içimde kalmasın dedim.

El Barto
05.Ocak.2010, 23:36
Ne yolmuş be arkadaş gelmek mümkün değil. :)

Flawless Victory
06.Ocak.2010, 00:15
Adamlar haklilar diyecek bisey yok umarim bu sözden sonra turksportal turkce cikarmaya karar vermistir ?

Birileri edebiyat parçalayınca insanın "harbiden doğru demişler" diyesi geliyor. Buna aldanmıyorum. Ben çok daha dokunaklı şeyler yazdığıma inanıyorum. Diğer, benimle aynı görüşü destekleyen arkadaşlar da güzel şeyler yazdı. SI bir de onları okusun. Ama yok sadece biz onların yazdıklarını okuyoruz. Okurunu dinlemeyen bir yazar gibi SI & Sega.

Cengo
06.Ocak.2010, 00:46
Birileri edebiyat parçalayınca insanın "harbiden doğru demişler" diyesi geliyor. Buna aldanmıyorum. Ben çok daha dokunaklı şeyler yazdığıma inanıyorum. Diğer, benimle aynı görüşü destekleyen arkadaşlar da güzel şeyler yazdı. SI bir de onları okusun. Ama yok sadece biz onların yazdıklarını okuyoruz. Okurunu dinlemeyen bir yazar gibi SI & Sega.

Herkese haklı gelenler çok farklı olabilir.

Satılmayan birşeye kimse yatırım yapmaz, Türkiye'de satılmıyorsa yatırım yapılmaması kadar doğal bir şey olamaz.

@TaşkınMahmut

Bu bir amme hizmeti değil, bu bir ticaret.
Kiminin acil bir paraya ihtiyacı vardır, riske girer ya batar ya çıkar.Kimi kazanıyordur, riske girmez.BSGnin son şansı olduğunu neden kimse kabul etmek istemedi ben anlayamadım doğrusu? 1 $'lık satışın gelirinden medet umulur mu? Etrafınızda gördüüğünüz hiçbir donanım üreticisi 1$'a ürün satar mı? Bunu gördünüz mü? Bırakın 1$'ı 1 Lira indirim yapamazlar, ürünü ederi ne ise o değeri.Ürünlerin bir piyasa değeri var, bu düşürülmez. Bu işin bir ar-ge süreci var, giden belki milyonlarca TL olurken neden bu reklama ihtiyaç duysunlar? Kendinizi haklı çıkarmak için inandırıyorsunuz, kusura bakmayın ama farkında değilsiniz bunun.

Ticarette üreticinin hakları vardır, üreticiye neden yeni bir model üretmiyorsunuz yada Türkiye için başka bir sürüm çıkarmıyorsunuz deme hakkınız var mıdır? Bunu soramıyorsunuz, çünkü onların hakkı olduğunu biliyorsunuz ama herkes SI Games'ten onların hakkı mı var deme hakkını kendisinde bulabiliyor.

Üretici ürünü her bölgeye pazarlama hakkını kendisinde tutar, sizin de satın alma ya da almama hakkınız var.Üreticiye bu sebepten ötürü baskı yapma hakkı kimsede bulunmaz.Kızabilirsiniz ama bu böyle, kızın diye söylemedim elbet ama bunu anlatamadığım için biraz sert ve yazmış olabilirim kusura bakmayın.

SI Games satış adetlerinin ilerlemesini istiyor, aksi taktirde Türkçe eklenti çıkartamayacaklarını dile getiriyor.Bu onların hakkıdır, Türkiye'de orjinali satılmayan/korsanı kullanılan bir ülkeye karşı haklarını arıyorlar ama siz onları haksız konuma koyuyorsunuz. Bu ne yaman çelişkidir?

TaşkınMahmut
06.Ocak.2010, 10:58
Sende haklısın Cengiz.Sert değilsin doğruları söylemişsin. Ben FM oynamam. Ama inan Türkçe olur diye bu sene orjinalini aldım oyunun, sırf destek olsun diye.

BGS 2010 serisi öncesinde Türkiye'deki oyunlarını 66 TL'ye satıyordu ve yine alıcıları vardı (Şimdiki kadar çok olmasada). Ama şimdi Türkiye'de satışlarının en az %60'ı orjinal oyun. Çünkü müşteriyi kendisine çekmeyi başardı.
Bundan önceki araştırma ekibinde bende vardım ve savunuyordum oyunu gelişicek diye.

Şimdi BGS ile bir alakam vs. bişeyim yok.Ama hala savunurum BGS firmasını.

Yani şunu söyliyim. Türkçe FM'de istiyoruz. Bunun için şart sadece 10.000 FM satılması ise duyurulmalı desteklenmeli.

Orjinal alıcısı olmayan EA Sports'un FIFA oyunu bile 2008'den beri Turkcell Super Ligi'ni kattı bünyesine daha ne olsun

Universal
06.Ocak.2010, 11:48
Sende haklısın Cengiz.Sert değilsin doğruları söylemişsin. Ben FM oynamam. Ama inan Türkçe olur diye bu sene orjinalini aldım oyunun, sırf destek olsun diye.

BGS 2010 serisi öncesinde Türkiye'deki oyunlarını 66 TL'ye satıyordu ve yine alıcıları vardı (Şimdiki kadar çok olmasada). Ama şimdi Türkiye'de satışlarının en az %60'ı orjinal oyun. Çünkü müşteriyi kendisine çekmeyi başardı.
Bundan önceki araştırma ekibinde bende vardım ve savunuyordum oyunu gelişicek diye.

Şimdi BGS ile bir alakam vs. bişeyim yok.Ama hala savunurum BGS firmasını.

Yani şunu söyliyim. Türkçe FM'de istiyoruz. Bunun için şart sadece 10.000 FM satılması ise duyurulmalı desteklenmeli.

Orjinal alıcısı olmayan EA Sports'un FIFA oyunu bile 2008'den beri Turkcell Super Ligi'ni kattı bünyesine daha ne olsun

Fifa'yı tek PC olarak düşünmemek lazım. Çünkü Playstation'da oyun satışlarında büyük bir artış var, zorunlu orjinal olması yapımcıların ülkemize olan ilgisini artırdı.

snaru
06.Ocak.2010, 17:37
Ya ne hayal kurun ne başka birşey. FM Türkçe olmayacak boşuna burada olasılık tecrübenizi konuşturmayın demekki SI gamesin açlıktan ağzı kokuyormuş. Gariban mendil açmış. Sizin değerlendirmenize göre 132 veya 61 bin kadar oyuna muhtaç olmuş yazıktır günahtır paypalden bağışta bulunun:). Ama SI Games'e bir tarafınızla gülmeyide unutmayın. Artık Türkiye'de Football Manager devrini kapadı. CM başladı. O Cm oynayanların yarısı korsan ise bile yada çoğunluk merak etmeyin onlarda orjinal alır. Kimse farkında değil ama Türkiye'de orjinal oyun alan sayısı artıyor. Bizim saf kan emici SI Games'te bende kullanim dedi ama patladı. Şu an çoğu insan orjinal FM 2010 almasına rağmen oynamıyor(bende dahil). Zaman online oyun devri ve biz Türk halkıda yavaş yavaş ya bütçemizi ayarlayarak yada ön ödeme şansı ile orjinal oyun almaya başladık. Şahsen ben FM 2010 Türkçe yama çıkartıcak diye aldım bileydim gider başka orjinal oyun alırdım. Ama işte kandık bi kere. Ama bir daha yemem zaten FMyi oynamıyorum artık:) Bence sizde oynamayın bir dahaki sene bırakında SI games satış rakamlarında sadece 2 hane görsün:) Bence sizde Cm'ye geçin malum adı eskiden gelme:D

Cengo
06.Ocak.2010, 21:39
Ya ne hayal kurun ne başka birşey. FM Türkçe olmayacak boşuna burada olasılık tecrübenizi konuşturmayın demekki SI gamesin açlıktan ağzı kokuyormuş. Gariban mendil açmış. Sizin değerlendirmenize göre 132 veya 61 bin kadar oyuna muhtaç olmuş yazıktır günahtır paypalden bağışta bulunun:). Ama SI Games'e bir tarafınızla gülmeyide unutmayın. Artık Türkiye'de Football Manager devrini kapadı. CM başladı. O Cm oynayanların yarısı korsan ise bile yada çoğunluk merak etmeyin onlarda orjinal alır. Kimse farkında değil ama Türkiye'de orjinal oyun alan sayısı artıyor. Bizim saf kan emici SI Games'te bende kullanim dedi ama patladı. Şu an çoğu insan orjinal FM 2010 almasına rağmen oynamıyor(bende dahil). Zaman online oyun devri ve biz Türk halkıda yavaş yavaş ya bütçemizi ayarlayarak yada ön ödeme şansı ile orjinal oyun almaya başladık. Şahsen ben FM 2010 Türkçe yama çıkartıcak diye aldım bileydim gider başka orjinal oyun alırdım. Ama işte kandık bi kere. Ama bir daha yemem zaten FMyi oynamıyorum artık:) Bence sizde oynamayın bir dahaki sene bırakında SI games satış rakamlarında sadece 2 hane görsün:) Bence sizde Cm'ye geçin malum adı eskiden gelme:D

Dünyada 180-190 ülke var yaklaşık, sadece tüm dünyanın bize çalıştığını düşünmemelisiniz.Gariban ifadelerine de içerledim, ticarette böyle bir şey yok.Ticarette bugün vardır, dün yoktur.Kullanıcılar için bir oyun olabilir ama geliştiriciler/dağıtıcılar için ise ticarettir.

Neden CM'ın popüler olduğunu düşündüğünüzü bilmiyorum, popüler oyun sitelerinde açıklanan global satış rakamlarını inceleme fırsatınız var ise FM'ın en çok satan bir kaç oyundan bir tanesi olduğunu görebilirsiniz.Zaten bunu kabul ettikleri için CM, 1 USD bedel ile satılmıştı.

kumralyakisikli
09.Ocak.2010, 01:20
Bişeyin satılıp satılmadığını önce o halkın dilinden hizmet vermeden nerden karar veriyolarki...

İngilizce bir oyunu heleki menejerlik gibi kapsamlı bir oyunu anlamayacak olduktan sonra neden satın alalım...

19yusuf05
09.Ocak.2010, 04:11
Herkese haklı gelenler çok farklı olabilir.

Satılmayan birşeye kimse yatırım yapmaz, Türkiye'de satılmıyorsa yatırım yapılmaması kadar doğal bir şey olamaz.

@TaşkınMahmut

Bu bir amme hizmeti değil, bu bir ticaret.
Kiminin acil bir paraya ihtiyacı vardır, riske girer ya batar ya çıkar.Kimi kazanıyordur, riske girmez.BSGnin son şansı olduğunu neden kimse kabul etmek istemedi ben anlayamadım doğrusu? 1 $'lık satışın gelirinden medet umulur mu? Etrafınızda gördüüğünüz hiçbir donanım üreticisi 1$'a ürün satar mı? Bunu gördünüz mü? Bırakın 1$'ı 1 Lira indirim yapamazlar, ürünü ederi ne ise o değeri.Ürünlerin bir piyasa değeri var, bu düşürülmez. Bu işin bir ar-ge süreci var, giden belki milyonlarca TL olurken neden bu reklama ihtiyaç duysunlar? Kendinizi haklı çıkarmak için inandırıyorsunuz, kusura bakmayın ama farkında değilsiniz bunun.

Ticarette üreticinin hakları vardır, üreticiye neden yeni bir model üretmiyorsunuz yada Türkiye için başka bir sürüm çıkarmıyorsunuz deme hakkınız var mıdır? Bunu soramıyorsunuz, çünkü onların hakkı olduğunu biliyorsunuz ama herkes SI Games'ten onların hakkı mı var deme hakkını kendisinde bulabiliyor.

Üretici ürünü her bölgeye pazarlama hakkını kendisinde tutar, sizin de satın alma ya da almama hakkınız var.Üreticiye bu sebepten ötürü baskı yapma hakkı kimsede bulunmaz.Kızabilirsiniz ama bu böyle, kızın diye söylemedim elbet ama bunu anlatamadığım için biraz sert ve yazmış olabilirim kusura bakmayın.

SI Games satış adetlerinin ilerlemesini istiyor, aksi taktirde Türkçe eklenti çıkartamayacaklarını dile getiriyor.Bu onların hakkıdır, Türkiye'de orjinali satılmayan/korsanı kullanılan bir ülkeye karşı haklarını arıyorlar ama siz onları haksız konuma koyuyorsunuz. Bu ne yaman çelişkidir?

hmm ilginç noktalara değinmişsin nerden başlasam bilemiyorum 1$ dan başlayalım 1$ olayı iflas değildir arkadaşım bu konuyu incele bu bir reklamdır prestijini tazelemek isteyen bi firma bu yola gider biz değiştik bizi deneyin diye o 1 $ değildi ama neyse cm nin satışlarının düştüğünü herkes biliyor amaç burda değişimi göstermek

ikinci olarak indirime gelelim bu yılbaşında 7 gün steamda çok büyük indirimler oldu belki duymuşsundur şimdi senin dediklerini duyduktan sonra valva'a kızmaya başladım ve aldığım oyunlar demek batıyor şaşırdım left 4 dead 2 33 (50$)dolara aldım crysis complate pack(59$) 20 dolar (malesef yeni ala bildim)orangebax 14.99$ (30$)Killing Floor 3$ (15$) Street Fighter IV 10$ (40$] kısaca çok büyük kazık yedim iflas eden şirketler kandırdı beni valve Capcom ea crytek demek bunlar batıyor sana kötü bi haberim var si de batıyor çünki 10$ lık bi indirime girmişti tabiki bunlar ironi senin ağzından çıkanı kulakların duymuyor galiba nasıl bi mantık yürütüp böyle bi sonuca ulaştın bg son şansıymış ondan 25 tl ye satıyormuş ilk defa böyle bi mantık duydum crysiste orjinal 50$ 75 tl iken 50 tl ye satıldı ea crytek te batıyor demekki bu indirimde steam de kaç kişi orjinal oyunla tanıştı haberin yok senin tabiki bu kampanyalar oyuncuları orjinal ürüne yöneltmeyi ve almayacak kişilerede aldırarak birazda sürümden kazandırmayı hedefler çok büyükte reklam olur cm nin reklamını hepimiz gördük belki reklama okadar harcıyacaklarına türkçeye harcadılar :D (gerçi türkiyede oyun reklamı diye bişey yok :D) bunun en büyük öreneği Killing Floor en çok satanlarda steamda 9 veya 8 deydi herkes aldı 3 dolar diye :D bir çok kaliteli yapımı geride bıraktı şimdi bide 2.sini yaparlar onadan para kazanırlar dediğim gibi burdaki amaç potansiyel dir en doğrusunu yaptılar türkçeyi çıkarttılar riske girdiler bence çok zekice ben araştırıpta girdiklerini düşünüyorum bu pazara crysisin satışlarınıda göz öndünde bulundurmuşlardır muhakkak beklentilerde ona göredir

üçüncü son söylediklerin yok istediğini verir öyle birşeyi dünyada yok sen yeni icat ettin galiba arz talep denen bişey vardır iktisatta müşteri ister bana şöyle birşey lazım firma para kazanacakya çıkartır satar talep olmadan arz olmaz ama arz olmadan talep olur

üretici haları demişsin sen ticaretten fazla anlamıyosun galiba yok isterse çıkarmaz filan sattığı maladestek vermek zorunda o üretici değil tüketici hakları ve sebepsiz yere ben sana şunu stamıyorum diyemez sen bi markete gidip bişey istediğinde sana satmıyorum diyemez sebepsiz yere tabi mal özürlüdür filan ayrı vermek zorunda yoksa mahkemeye verip hakkını çatır çatır ararsın türkiyede bilinçli tüketici fazla yok
haklarını arıyor deimişsin demin söylemiştim sana arz talep tir herşey ben senden şeker talep ediyorum sen bana limon veriyosun olacak işmi bana diyosunki bunu önce al sonra sana şekeri veriyim şeker yapıp yersin bu nekadar mantıklı ticarette risk ve ölü yatırım diye birşey vardır ikisinin arasında ince bi çizgi vardır önemli olan o ince çizgiyi görmek sinin göremediği bu si uzun vadeli düşünmeli 1 müşteri şimdiden kaybetti bile :D bence siz si yi savunanlar biraz iktisat kitaplarını kurcalayın
:D

19yusuf05
09.Ocak.2010, 04:32

ea dünyanın enbüyük oyun firmasıdır

http://www.chip.com.tr/konu/ea-korsana-bakisini-degistiriyor_16972.html

Riccitiello, korsan oyuncuların da potansiyel bir müşteri olduğunu düşünüyor. Oyunu satın almasalar bile indirilebilir içeriğe para ayırabilecekleri veya korsan olarak oynadıkları oyunlardan beğendiklerini gidip satın aldıklarını da söylüyor. Bununla beraber EA korsanı engellemek için çabalarını durdurmuş değil.

sana verecek başka cevabım yok artık si fanatikliğini bırakırsınız umarım bunu sadece ea değil tüm dünya böyle görüyor siz hariç korsan kullanım herzaman olacak önemli olan orjinale yöneltmek ve söylendiği gibi insalara böyle şeyler söyleyemessin bu bir hakarettir Riccitiello nun dediği gibi potansiyel bir müşteridir aranızda ben hiç korsan oyun program vs kullanmadım diyen varmı ama nedir burdaki alanlar bile beğenip almıştır destek olmak isteyip almıştır burda önemli olan orjinal ürüne yöneltmek farkını anlatmak böyle istemeye hakkın yok diye millete ahkam keserek onları sadece uzaklaştırısınız sinin orjinal ürün alın diye bilir ben busene korsan bile oynamadım demosunu bile indirmedim ilk defa bu sene şaştı bu utanç tablosu yüzünden ben si orjinal yapsada almam şahsen korsanınıda almam demosunuda si yaptığı terbiyesizliğin bedelini ödemeli dayatma garip olmamış çok yerinde olmuş tam tefecilerin yapacağı bi hareket si yapmış si türkiyede bu güne kadar ne kampanya yapmış insanları nekadar biliçlendirmişte orjinal üründen bahsediyor böyle dayatmalarla 10.000 alırsan yaparım hiç bir yere varamaz buda ortada zaten kaç kişi si düşmanı oldu sen düşüncelerini tekrar gözden geçir bence yazık böyle düşünenlerin olduğunu görmek

vuque
09.Ocak.2010, 05:09
korsan olarak oynadıkları oyunlardan beğendiklerini gidip satın aldıklarını da söylüyor.
Diğer Yazdıklarına Birşey Demeyeceğim Ancak Bu Yazdığın Gerçekten Doğru...
Benim Pek Çok Arkadaşım Var Oyunu Korsan Alıp Oynayıp Eğer Oyun İyiyse Beğendiyse Emeğe Saygı Diyip Gidip Orjinalini Alan...
Bende Yaptıklarını Doğru Buluyorum Çünkü Hem Öğrenciyiz Hem Türk'üz Ve Durum Böyle Olunca Her Oyunu Orjinal Alıp Oynamak Gibi Bir Lüksümüz Olmuyor...

Flawless Victory
09.Ocak.2010, 08:32
Fifa Manager de İngilizce olmasına rağmen tuttum bu oyunu. FM bitti!

Cengo
10.Ocak.2010, 18:11
hmm ilginç noktalara değinmişsin nerden başlasam bilemiyorum 1$ dan başlayalım 1$ olayı iflas değildir arkadaşım bu konuyu incele bu bir reklamdır prestijini tazelemek isteyen bi firma bu yola gider biz değiştik bizi deneyin diye o 1 $ değildi ama neyse cm nin satışlarının düştüğünü herkes biliyor amaç burda değişimi göstermek

ikinci olarak indirime gelelim bu yılbaşında 7 gün steamda çok büyük indirimler oldu belki duymuşsundur şimdi senin dediklerini duyduktan sonra valva'a kızmaya başladım ve aldığım oyunlar demek batıyor şaşırdım left 4 dead 2 33 (50$)dolara aldım crysis complate pack(59$) 20 dolar (malesef yeni ala bildim)orangebax 14.99$ (30$)Killing Floor 3$ (15$) Street Fighter IV 10$ (40$] kısaca çok büyük kazık yedim iflas eden şirketler kandırdı beni valve Capcom ea crytek demek bunlar batıyor sana kötü bi haberim var si de batıyor çünki 10$ lık bi indirime girmişti tabiki bunlar ironi senin ağzından çıkanı kulakların duymuyor galiba nasıl bi mantık yürütüp böyle bi sonuca ulaştın bg son şansıymış ondan 25 tl ye satıyormuş ilk defa böyle bi mantık duydum crysiste orjinal 50$ 75 tl iken 50 tl ye satıldı ea crytek te batıyor demekki bu indirimde steam de kaç kişi orjinal oyunla tanıştı haberin yok senin tabiki bu kampanyalar oyuncuları orjinal ürüne yöneltmeyi ve almayacak kişilerede aldırarak birazda sürümden kazandırmayı hedefler çok büyükte reklam olur cm nin reklamını hepimiz gördük belki reklama okadar harcıyacaklarına türkçeye harcadılar :D (gerçi türkiyede oyun reklamı diye bişey yok :D) bunun en büyük öreneği Killing Floor en çok satanlarda steamda 9 veya 8 deydi herkes aldı 3 dolar diye :D bir çok kaliteli yapımı geride bıraktı şimdi bide 2.sini yaparlar onadan para kazanırlar dediğim gibi burdaki amaç potansiyel dir en doğrusunu yaptılar türkçeyi çıkarttılar riske girdiler bence çok zekice ben araştırıpta girdiklerini düşünüyorum bu pazara crysisin satışlarınıda göz öndünde bulundurmuşlardır muhakkak beklentilerde ona göredir

üçüncü son söylediklerin yok istediğini verir öyle birşeyi dünyada yok sen yeni icat ettin galiba arz talep denen bişey vardır iktisatta müşteri ister bana şöyle birşey lazım firma para kazanacakya çıkartır satar talep olmadan arz olmaz ama arz olmadan talep olur

üretici haları demişsin sen ticaretten fazla anlamıyosun galiba yok isterse çıkarmaz filan sattığı maladestek vermek zorunda o üretici değil tüketici hakları ve sebepsiz yere ben sana şunu stamıyorum diyemez sen bi markete gidip bişey istediğinde sana satmıyorum diyemez sebepsiz yere tabi mal özürlüdür filan ayrı vermek zorunda yoksa mahkemeye verip hakkını çatır çatır ararsın türkiyede bilinçli tüketici fazla yok
haklarını arıyor deimişsin demin söylemiştim sana arz talep tir herşey ben senden şeker talep ediyorum sen bana limon veriyosun olacak işmi bana diyosunki bunu önce al sonra sana şekeri veriyim şeker yapıp yersin bu nekadar mantıklı ticarette risk ve ölü yatırım diye birşey vardır ikisinin arasında ince bi çizgi vardır önemli olan o ince çizgiyi görmek sinin göremediği bu si uzun vadeli düşünmeli 1 müşteri şimdiden kaybetti bile :D bence siz si yi savunanlar biraz iktisat kitaplarını kurcalayın
:D

Ticarettin anlamıyorum yani? Kim ile konuştuğunuzu bilseniz söyler miydiniz acaba? :)

O aldığınız fiyatlar Steam Yılbaşı İndirimleri için.Batışa sürüklenen firma Eidos değil BSG.Bence iyi araştırın, bildiklerinizin doğru olmadığı ortada.

Sizi kaybettiğine üzüldüklerini sanmıyorum, haklarını aramaya devam edecekler.Oyunu edinmiyorsanız, para harcamıyorsanız eleştirmeye hakkınız yok.Bu hak orjinal kullanıcıların hakkıdır, sizin buna hakkınız yok.

Önce üslup, sonra dilbilgisi, sonra argüman.Birşeyler öğretmeye çalışırken bunlara dikkat edilir, sizin yazdıklarınızda hiçbiri yok.

medievil
10.Ocak.2010, 20:49
"Oyunu edinmiyorsanız, para harcamıyorsanız eleştirmeye hakkınız yok"

Bu cümleyi kurabilmen için en azından seninde oyuna para harcaman gerekir Cengiz. Madem korsan kullananların konuşmaya hakkı yok korsan kullandığını tespit ettiğiniz kişileri kovun. Bunu yapmayada benden başlayın her sene orjinal aldım bu sene almadım. Korsan oynayayım dedim ama oyundan öyle soğumuşumki onuda oyanayamadım. Türk adaletinin yapamadığını siz yapın. Aynı EA ve Crytek şirketlerinin yapamadığı sizin ticaret(!) ahlakınız gibi..

ForsakeN
10.Ocak.2010, 21:18
Belki çokça dile getirilen bir söz olacak ama "SI oyunun orjinal satışlarının artmasını istiyorsa Türkçe çıkarmak zorunda. "

Mesela bir kitabın bir ülkede satılmasını istiyorsanız o kitabı o ülkenin dilinde yayınlamalısınız.Ancak bu şekilde büyük satış rakamları tutturursunuz. Kitabın dilini bilmeyen adamın kitaba para vermesini bekleyemezsiniz.

Madem SI satışlardan bu kadar şikayetçi neden artması için birşeyler yapmıyor. Kaç yıldır demoya lig db'sini koymak dışında ne yaptı? O da bu yıl gerçekleşti zaten...

Cengo
10.Ocak.2010, 21:43
"Oyunu edinmiyorsanız, para harcamıyorsanız eleştirmeye hakkınız yok"

Bu cümleyi kurabilmen için en azından seninde oyuna para harcaman gerekir Cengiz. Madem korsan kullananların konuşmaya hakkı yok korsan kullandığını tespit ettiğiniz kişileri kovun. Bunu yapmayada benden başlayın her sene orjinal aldım bu sene almadım. Korsan oynayayım dedim ama oyundan öyle soğumuşumki onuda oyanayamadım. Türk adaletinin yapamadığını siz yapın. Aynı EA ve Crytek şirketlerinin yapamadığı sizin ticaret(!) ahlakınız gibi..

Amacın üzüm yemek değil Kerim, bağcıyı dövmek.Korsan kullanımı haklı çıkarabilecek bir argüman yoktur, olamaz.

Korsan kullanan sesini çıkarmaz, elbet şartlar yeterli değildir, bir sebebi vardır.Buna rağmen hala ısrarla eleştiriyorsa söyleyecek çok sözüm ve hakkım var.

Bu hak üreticinin hakkıdır, ister bu hakkını kullanır, isterse de kullanmaz.Özgürlük başkasının hakkının sınırına geldiği anda biter.

Üretici hakkını arıyor ve neden hakkını aradığı sorgulanıyor.Üretcinin bu kadar hakkı alınmamış olsa zaten çıkartmaz mıydı hizmet için?

t_01
12.Ocak.2010, 00:52
Ticarettin anlamıyorum yani? Kim ile konuştuğunuzu bilseniz söyler miydiniz acaba? :)

O aldığınız fiyatlar Steam Yılbaşı İndirimleri için.Batışa sürüklenen firma Eidos değil BSG.Bence iyi araştırın, bildiklerinizin doğru olmadığı ortada.

Sizi kaybettiğine üzüldüklerini sanmıyorum, haklarını aramaya devam edecekler.Oyunu edinmiyorsanız, para harcamıyorsanız eleştirmeye hakkınız yok.Bu hak orjinal kullanıcıların hakkıdır, sizin buna hakkınız yok.

Önce üslup, sonra dilbilgisi, sonra argüman.Birşeyler öğretmeye çalışırken bunlara dikkat edilir, sizin yazdıklarınızda hiçbiri yok.

Batmak üzere olan bir firma neden türkiye gibi orjinal oyun kültürü gelişmemiş bir ülkeye yatırım yaparki bence çok mantıksız bir durum. hem batma sürecinde olacaksınız hemde belli bir külfet altına girip orjinal oyunun çok satılmadığı bir ülkede satış yapmak isteyeceksiniz resmen bile bile ladestir bu.

Bilmiyorum yani bu duruma rağmen siz firmanın batacağını sanıyorsanız bence kusuruma bakmayın ticaretten anlamıyorsunuz. adamlar bence çok güzel bir şekilde reklamını yaptılar ve ticarettede en önemli şey reklamdır.

BaGa TaRKaN
12.Ocak.2010, 01:24
Yazmayım Yazmayım Dedim Artık Canıma Tak Dedi. SI'nin Yaptığı Birçok Hatası Var Bunu Kimse İnkar Edemez Hatta Kendileriyle de Çeliştikleri Bir Çok Sorunları Var. Verilen Emek Tabiki Karşılanmak İster Çkartılmak İster. Ama SI Bu Yaptıklarıyla Şart Koşmalarıyla Hiçbir Yere Varamaz. Ticarette En Önemli Unsur Pazar ve Oranın Genel Durumu Tüm Ayrıntılarıyla Beraber İncelenmesi Gerekir. Ekonomi Okuyan İşletme Okuyan Bunu Derslerde de Çok İyi Bilir. Üretimi Sen Pazarladığın Kişiye Her Türlü Techizatlarıyla Kalitesiyle Beraber Sunacaksın ki Tüketicide O Ürünü Alsın Tüketiciyi Tatmin Etsin.

Bana Burada SI SEGA Gibi Firmaların Avukatlıklarını Savunmayın. Ortada Bir Sorun Varsa ve Bu Site O Oyunun Resmi Araştırma Grubundaysa O Oyunu Yapan Kişiler SI'nin Başındakiler Burayı Takip Etmek Zorunda ve Her Ay Yada Belli Zaman Diliminde Burada Türkiye Forumunda Kullanıcılarını Bilgilendirmek Zorunda. Şirket Pazarlayacağı Ürünleri Bir Yerde Satışa Sunarken Kendi Adamından Birini O Bölgeyi Takip Etmesi İçin Mutlaka Birini Bulundurması Lazım. Bu Mustafa Abiyle Ömer Abiyle Değil Bizzat SI'nin Türkiye Pazarı Sorumlusu İlk Ağızlısı Kişi Olmalıdır. Bana Burda Kendiniz Anlatıp Kendiniz Avukatlık Yapmayın. Gelsin Mileste Burayı Takip Etsin. Öyle Yılda 1 Gelmeyle 6 Ayda 1 Gelmeyle Değil. Oturduğu Yerden Açsın Neti Takip Etsin. Yapıyorsa Bir İşi Tam Yapsın. Bende Orjinal Aldım. Memnunmusun Desen Değilim Pişmanımda.

BaGa TaRKaN
12.Ocak.2010, 01:37
Edit: Bu Arada Aklıma Geldi Neden Turksportal SI'nin Beli Bir Yöneticisine Sitenin Bir Köşesinde Yer Verilmiyor Yada Sayfa Açılmıyor. Bu Pekala Haftalık Gayet Çok İyi Olur ve Oyun Hakkında Gerekli Bilgiler, Akıllara Takılan Sorular İlk Ağızdan Yanıt Alınabilir. Bence Böyle Bir Proje Olursa Çok İyi Olur. Bunu Turksportal'ın Yapması Lazım Bence ve SIye İletmesi Lazım.

Cengo
12.Ocak.2010, 21:29
Batmak üzere olan bir firma neden türkiye gibi orjinal oyun kültürü gelişmemiş bir ülkeye yatırım yaparki bence çok mantıksız bir durum. hem batma sürecinde olacaksınız hemde belli bir külfet altına girip orjinal oyunun çok satılmadığı bir ülkede satış yapmak isteyeceksiniz resmen bile bile ladestir bu.

Bilmiyorum yani bu duruma rağmen siz firmanın batacağını sanıyorsanız bence kusuruma bakmayın ticaretten anlamıyorsunuz. adamlar bence çok güzel bir şekilde reklamını yaptılar ve ticarettede en önemli şey reklamdır.

Satış yapamıyorsa kendi dilinde oyuna aç olan bir ülkeye yatırım yapmalarının neresi yanlış? Fiyatı yüksek olsa idi yine satışlar aynı kalırdı ama fiyatı da çekip son riske girdiler.

Dili İngilizce olan ülkelerde zaten satılmıyordu ki neden o bölgeye yatırım yapsınlar?

Ben anlamıyorsunuz derken bu üslubun hoş olmadığını anlamalı, sonra yazmaya karar vermelisiniz.Bilfiil ticaretin içinde bulundum, önce beni tanımalısınız bunu söyleyebilmek için.

medievil
12.Ocak.2010, 22:20
Yani kısaca hali vakti yerinde olan firmanın riske girmesi mantıksız. Batan firmanın hatta çalışanlarını kovan firmanın sizin yaptığınız hesaplar ile yüzbinlerce TL tercüme masrafına girmesi mantıklı. Bumu yani ticaret. Bu dünyada sadece battı batacak olan firmalarmı fiyat krııyor, yatırım yapıyor? Dünyada açık ara en çok satan konsol olan Nintando Wii demi batıyorda fiyat kırıyor? Fıyat kırmadan öncede bu adamlar çok satıyordu zaten?? Ya nintendoda bi anormallik var yada sizin mantıkta. Bunun gibi onlarca yüzlerce örnek verilir ki birçok kişi verdi zaten. Koca forumda SI'nin ticaret anlayışını destekleyen 3-5 kişi var zaten sadece onlar biliyor ticareti. Dilerim o arkadaşlarda ilerde bir mağaza açar firma kurarda görürüz o zaman batıyorlarmı çıkıyorlarmı :)

iboibil
16.Ocak.2010, 12:36

dostum ben ticaretten de anlıyorum, tüketimden de.

dünyanın hiçbiryerinde alırsan yaparım mantığı yok! yapıyorum alır mısın mantığı ile hareket edilir ticarette. zira zaten yapanlar vardır ve sen de bu pastadan pay almak için taşın altına elini sokarsın.

seni, beni, onu kaybettiklerine üzülmezler ama bizi kaybettiklerini üzülebilirler, hak aramak dediğiniz şey, üreticide değil tüketicide olur. üretici malını piyasaya sunar, tüketici beğenirse kral yapar, beğenmezse şikayet dahi eder. bu böyledir.

ben oyunu edindim. steam üzerinden satın aldım.şu an benim için nedir bu oyun biliyor musunuz? masaüstümde bulunan bir kısayol ikonudur. başka birşey değildir! eleştirme hakkım var değil mi? bayılmışım 40$, ağzıma geleni söyleyebilirim edep çerçevesinde. ben bu sene oyunun orijinaline para verdim ki, sevdiğim oyunu turksportal tercümesi ile değil de (turksportalı eleştirmiyorum yanlış anlaşılmasın) orijinal türkçesiyle, kendi dilimde oynayım, gördüğüm her yere "confirm" "accept" diyeceğime, bilerek isteyerek cevap vereyim. ama yok! beyefendiler, satış rakamınız tutmadı diyorlar.

peki soruyorum nedir türkiyedeki satış rakamı? kaç kişi aldı bu oyunu? demoda türkiye ligine yer verilmesinin tek amacı, millete orijinal oyunu satmaktı, türkçe zaten çıkmayacaktı. evet bu da var ticarette. kabul ediyorum. ama bir sonraki sene olacaklar da ticarette yer edinmiştir. sen tepkiye göre ürün çıkarmayacaksın, ürünü çıkaracaksın ve tepkiye göre şekillendireceksin.

amacım polemik değil, ama savunuculuğunu yaptığınız kurum da piru pak değil kusura bakmayın. hak arayacak kişi/kurum onlar değil, biziz. ben resmen kandırıldığımı hissediyorum. hayır orijinal oyun alarak değil, türkçe oyun alamayarak. cm dealabilirdim, ama si beni seni bizi kandırdı. işte bu yüzden az önce sözlerimle noktalıyorum.

seni, beni, onu kaybettiklerine üzülmezler ama bizi kaybettiklerini üzülebilirler..

bozoo1903
17.Ocak.2010, 12:32
Turksportal'ın her yöneticisi aşırı olarak SI'yi savunuyor. Kendileri 3.bir çözüm yolu yerine SI'nin dayattığı çözümü gözümüze sokuyor.

Ne böyle iş olur, ne de zevk.

Universal
17.Ocak.2010, 12:35
Turksportal'ın her yöneticisi aşırı olarak SI'yi savunuyor. Kendileri 3.bir çözüm yolu yerine SI'nin dayattığı çözümü gözümüze sokuyor.

Ne böyle iş olur, ne de zevk.

Lütfen genelleme yapmayınız. Bende SI'nin uyguladığı politikanın bir kısmına karşı çıkıyorum.

El Barto
17.Ocak.2010, 12:38
Olaya yanlış yerlerden bakıyorsunuz bence kimsenin bir şey savunduğu yok. Ama adamların elleri kuvvetli ne yapalım. Ya deveyi güdersin ya bu diyardan gidersin diyor. Ne yapalım gider mi yapalım? Ama adamlar Polat Alemdar falan bilmedikleri için pek sökmez onlara. :icon_lol:

Bursaspor
17.Ocak.2010, 16:48
Ben SI'nin politikasının tamamına karşı çıkıyorum, bu konuda daha önce söylediklerim incelenebilir.

Armutlarla, üzümleri ayıralım ama burada hiç kimse körü körüne SI'i savunmuyor. Herkes durumun farkında fakat elden gelen şu an için bir şey yok.

Universal
17.Ocak.2010, 17:08
Her birey kendinden sorumludur. Lütfen ortamı gerecek mesajlar yazmayınız. Ben bu sitede yöneticiyim ama; düşüncem SI'ye zıt. Buda en demokratik hakkımdır.

ozaniel
17.Ocak.2010, 18:02
Burada SI'nın politikasını yermekle bir yere varılmayacağı açık, tek şansımız 10.000 satışı geçmek. Ayrıca diğer dili eklenmiş ülkelerin de 10.000 satışı çoktan geçmiş olacağını düşünüyorum.

BaFraLı
17.Ocak.2010, 18:07
Burda o kadar mesaj yazıldı.SI ile görüşen Türkiye yetkiliisi kim ise azcık kafa tutabilseydi SI'ye karşı, yani burda bu kadar oynayan var,orjinal alan var.Bunlar bir bıraksa oynamayı,orjinal almayı sizce ne olur ? Ondan sonra oyuna ha koymuşun Türkçe ha koymuşun Çince.Benim için artık Fm pekte önemli değil.Türkçe'de oynarım,İngilizce'de ama Türkçe olsa tabiki herkes sevinir.Kendi dilimiz ile oynamak çok daha başka bişey ama böyle giderse 4-5 sene daha bekleyeceğiz gibi.

El Barto
17.Ocak.2010, 18:08
Bunlar bir bıraksa oynamayı,orjinal almayı sizce ne olur ?

Bak bunun cevabı çok basit Tolga. Kendileri bilir. :)

Sekopej
17.Ocak.2010, 18:17
Evet Tolga, zaten ben buradan para kazanmıyorum, siz olsanız da olur olmasanızda diye mantıkları var adamların. Yani rest çekip, onların bizi düşünmesini beklersek hiç bir şey elde edemeyiz.

Adamların politikalarını eleştirelim, yanlış yaptıklarını söyleyelim ama adamların politikası bu işte. Rest çekip, inatlaşırsan mesela Türkiye Ligi ile ilgili bir değişiklik yapılacağında bunu sıranın arkalarına gönderirler, zaten Türkçe oynayamıyoruz bir de oyunda ligle alakalı hatalar çıkabilir.

Şu mantığı kabullenemiyoruz ya da kabullenmek istemiyoruz, onların yöntemi bu, biz Türkçe için bastırmasak adamların zaten Türkçe eklemek gibi bir niyeti, çalışması, düşüncesi olmayacaktı. Adam diyor ki giderim İngiltere'nin amatör ligi takımının oyuncularının yüzlerini oyuna eklerim, satışlarımı arttırırım, hiç uğraşmam korsan oynayan Türklerle, daha çok kazanırım.

Biz bunları yazınca da SI'yı savunuyor oluyoruz. SI'yi niye savunayım yahu bana ne faydası oldu ki oyunu pahalı kazıklamasından başka. Bu nedenle birşeyler istiyorsak biz çabalıyoruz, onlar gelsin, ben müşteriyim dediğinde, daha çok gelmelerini beklersin, gelmezler. Ha orjinal sayısı beklenilen seviyeye çıkarsa bizim de elimize bir koz geçmiş olur, onlar da paranın kokusunu alır ve o zaman müşteri diye bakmaya başlarlar bize yoksa aynı tas aynı hamam.

Ahmet Göktaş
17.Ocak.2010, 19:20
FM 2010 Türkçe Yolda mı?

BaFraLı
17.Ocak.2010, 19:30
O zaman yapacak hiç bişey yok valla.Eylem yapmak isteyen her sene orjinal alıyosa bu sene inat olsun diye almaz oturur.Yani demek istediğim herşey onların elinde olabilir ama bizde karşı çıkmassak,sıkıştırmassak zaten birşey yapmıyorlar yaptıkları şeyleri bari hızlandıralım.

rammstein7
17.Ocak.2010, 21:10
FM 2010 Türkçe Yolda mı?
Değil ne si yapiyo ne turksportal turksportal yapması için resmi bi cevap bekliyor sı gamesde vermıyor garip bi olay bu sene turkce oynayamıyacaz harelde

Sekopej
17.Ocak.2010, 23:33
O zaman yapacak hiç bişey yok valla.Eylem yapmak isteyen her sene orjinal alıyosa bu sene inat olsun diye almaz oturur.Yani demek istediğim herşey onların elinde olabilir ama bizde karşı çıkmassak,sıkıştırmassak zaten birşey yapmıyorlar yaptıkları şeyleri bari hızlandıralım.

Önce Türkçe olması için bir girişimde bulunuldu, tepki olsun diye bir şey yapılmasaydı bu konu tartışılıyor bile olmazdı. Bu sene alacağız diye söz verdik ve aldık, 10 bin sayısına ulaşılmaz ve çıkarmazlar ama çıkarmıyorlar diye tepkiyi 2011'de göstermek gerekiyor. Zaten gereken baskı, sıkıştırma yapılıyor yoksa orjinal oyunda Türkçe olması gündeme bile gelmezdi.

Sanki bu kadar çabayı, işin buralara gelmesini başkaları sağladı da, Türkçe olmasın diye SI'nın avukatlığını yapıyorlar diye itham ediliyorlar. SI'ye Türkçe çıksın diye öneri sunan da taraf da burası, bunun için çabalayan da.

Orjinal satışı arttırın da Türkçe koyalım diye onlardan teklif gelmedi, Türkçe koyun diye artan baskılardan sonra orjinal satışı arttırın o zaman koyalım cevabı geldi. İlk adımı atan da, sıkıştırıp bastıran da bu taraf oldu, karşı taraf değil.

Burada tartışılanlar da eminim iletiliyordur derlenip toparlanıp ve gelecek için uygulanması düşünülen eylemlerin planları da hazırdır, zamanı geldikçe gerçekleştirilir diye düşünüyorum.

Universal
17.Ocak.2010, 23:49
SI kesinlikle şunu bilmeli, Türkiye'de eğer bu oyun bu kadar çok oynanıyorsa yıllardır bu oyunu Türkçeleştiren Turksportal sayesindedir. Çünkü; Türkçe oyun ile çok küçük yaşta kişi bu oyunu oynayama başladı.

Hiçbir yazar kitabın satıldığı adete değil, okunmasına bakar. Çünkü; bir kitap orjinal alındığında, alan kişinin bütün akrabalarını dolaşır ve bir kitabı en az 10 kişi okur, kaldı ki korsanıda ilave ettiğinizde inanılmaz bir okunma oranı çıkar. O yüzden Türkler en çok okuyan millettir. Satılma oranın tam zıttıdır. Oyunlar içinde gerçek budur.

Tabii, sadece kazanacağı parayı düşünen bir şirket politikası ile ilerleyen bir şirketin Türklerin bakış açısını hiç önemesez. Alırsanız yaparız şeklinde bir tavırları var, biz almassak adamların umrunda bile olmaz. Çünkü; onların kaybedeceği birşey olmaz. Bizim kazanamıyacağımız bir dil olur.

Asıl sorulması gereken Türkçe'nin Dünya üzerinde ki önemi. Eğer önemli bir dil olsa, çoktan bu oyuna eklenirdi. Biz önce kendi dilimize sahip çıkıp, dünyaya kabul ettirelim ondan sonra oyuna eklenmesini talep edelim.

DenizlispoR
17.Ocak.2010, 23:52
Bence FM'nin Türkçe çıkması imkansız.Çünkü ;
İlk olarak milletçe nerede beleş oraya yerleş pskolojimiz var,5 TLlik korsanı dururken 90 TLyi kim verir ?
İkinci olarak 90 TL az para değil,90 TL olan diğer oyunlar : Prototype PC.PES 10 PC : PC DVD-Rom 80.99 TL,Resident Evil 5 PC : PC DVD-Rom 80.99 TL ( Fiyatlar D&R'dan alınmıştır.)

Flawless Victory
18.Ocak.2010, 00:10
Framework 3.5'i yükleyebilsem CM 2010'a dikey geçiş yapacağım ama daha yükleyemedim. Türkçe oynama hevesi o kadar ki artık CM'ye dönüş yapacağım.

vuque
18.Ocak.2010, 05:55
Bence FM'nin Türkçe çıkması imkansız.Çünkü ;
İlk olarak milletçe nerede beleş oraya yerleş pskolojimiz var,5 TLlik korsanı dururken 90 TLyi kim verir ?
İkinci olarak 90 TL az para değil,90 TL olan diğer oyunlar : Prototype PC.PES 10 PC : PC DVD-Rom 80.99 TL,Resident Evil 5 PC : PC DVD-Rom 80.99 TL ( Fiyatlar D&R'dan alınmıştır.)
CoD MW 2 Buda 90 Lira ;;)

Flawless Victory
18.Ocak.2010, 10:37
Sports Interactive'in İngilizce cümleleri Türkçe'ye çevirmesinin çok masraflı olduğunu, bu yüzden bu parayı çıkartmak için bu kadar orjinal satılmasını istediklerini birçok arkadaş söyledi ama ben de şimdi şunu söyleyeyim : Sırf daha çok satabilmek için, isim vermek istemiyorum, İngilizce olarak çıkartılan, Türkçe'si olmayan, Türk yapımı oyunlar var. Acaba bu oyunları yapanlar da mı masraftan kaçıyorlar? Demek ki olay sadece çeviri ücretini karşılama isteğinden ibaret değil. Tamamen bizim ülkemize ve Türkçe'ye bakış açısıyla ilgili.

snaru
20.Ocak.2010, 01:54
Beni bu konuda üzen tek şey Turksportal.. Turksportal'dan olupta SI'yi savunan insanlar var. Gerçekten acı veren birşey. Ben yanlış bilmiyorsam bu site bir nevi bizler için yapıldı. Türk CM'cilerini bir araya toplayığ fikirlerini taktiklerini muhabbetlerini paylaşsın diye. Peki ya şimdiki durum... Kusura bakmayın ama aranızda bazı şahıslar SI'nin avukatlığını yapıyor. Ve o şahıslar şunun farkında mı bilmiyorum. Siz bu sene SI ile ortak bir çalışma yaptınız satış yüksek olursa oyun Türkçe olacak diye. Ve sizin sayenizde çoğu üye bunu gördü ve her sene olmasa bile bu sene orjinal almak istedi. Ama sonuç olarak oyun Türkçe olmadı ve bununla ilgili bir çalışmada duyurulmadı. Sence burada SI'nın avukatlığını yapmak yerine onları açıkça kınayan bir yazı yazmak gerekmez mi? Ayrıca bir arkadaş çok biliyor. Hala satış rakamlarına bakıyor. Ya sen SI'nin patronu musun? Sen oyuncusun satışa değil oynayan kişi sayısına bakılır. İnsanlar para verip satın alıyorlar diye hepsi oynuyor mu sanıyorsun... Bana kimse oyun piyasası dersi vermesin. İsterseniz Türkiye'de bir anket başlatın. FM 2010 mu CM 2010 mu diye. Herkes sonucu görsün.

Sekopej
20.Ocak.2010, 02:06
Tamam satış yeterli sayıda olmadı, biz bu saatten sonra Türkçe çalışması yapmayacağız diyene kadar beklemek gerek. Bunu dediklerinden sonra, belli çlçüde tepki de gösterilecektir, bilmiyorum önceki mesajlarımı okudun mu ama sonuçta oyunun yapımcısı onlar, inatlaşıp, rest çekersen senin liginle alakalı düzenlemeleri geriye atarlar. Mesela yeni yayın gelirleri, bunu 03 yamasına eklemezler, önem sırasında geriye atarlar.

Herhangi başka bir site, başka kişiler çıkıp tavrını net koyabilir, ben de bunu şahsi olarak desteklerim, karşı çıkarım ama bu sitenin adminleri oyunun Türkiye ayağının geliştirilmesini, en iyi olmasını sağlayan kişiler.

Zaten karşıt görüşlerin hakaret boyutuna varmadıkça silinmeyip burada belirtilmesine izin verilmesi de, FM oynayanların tepkisini görmek yaşananlar karşısında. Sonuçta sizler varsınız ki bu site var, araştırmacıların bir siteye de ihtiyacı yok, site olmadan da görevlerini yapabilirler, bu site FM severler için.

La BruJiTa
20.Ocak.2010, 03:27
:director:Yahu yazılan mesajlara bakıyorumda herkes 'şunu yapın,baskı yapın,rest çekin,tepki gösterin''vs.vs. onlarca msj yazıyor.Merakla soruyorum bu mesajları yazan ey sizler kaçınız orjinal oyun alıyor.Hadi bu sene FM'yi orjinal aldın,peki geçen sene,yada ondan önceki sene...''Biz müşteriyiz'' mantığını geçin öncelikle.Bu adamlar bu oyunu yıllardır yapıyor.Kaç tanesini orjinal alarak para kazanmalarını sağladın.Sen olsan böyle beleşçi takımı için masraf yapıpta türkçe eklermisin oyuna.''Fiyatı pahalı''Sen önce ülkedeki vergilendirme sistemini düzelt ki 30-40 liraya alabileceğin oyunu saçma vergiler yüzünden 90 liraya alma.Zavvi nasıl sattı oyunu 46 liraya?Çünkü adamlar ülke içinde vergi ödemiyor.Sen sanıyormusun D&R'a ya da Aral'a oyun pahalı geliyor.Adamların ödemek zorunda oldukları vergi oyun başına 30 liradan aşağı değil.

Herkes bir şeyler atıyor,yazıyor,bağırıyor vs.vs. Ben SI'in politikasını kesinlikle doğru ve akıllı bir yatırım olarak görüyorum.Adam ülkeden yıllarca para kazanmamış,önce yapacağı yatırımın maliyetini kurtarsın sonra yapsın.Buradan bu konuyu hala anlayamayan ticari bilgi eksikliği çeken arkadaşlara şiddetle duyurulur.

Saygılar...:director:

vuque
20.Ocak.2010, 09:19
Tamam satış yeterli sayıda olmadı, biz bu saatten sonra Türkçe çalışması yapmayacağız diyene kadar beklemek gerek. Bunu dediklerinden sonra, belli çlçüde tepki de gösterilecektir, bilmiyorum önceki mesajlarımı okudun mu ama sonuçta oyunun yapımcısı onlar, inatlaşıp, rest çekersen senin liginle alakalı düzenlemeleri geriye atarlar. Mesela yeni yayın gelirleri, bunu 03 yamasına eklemezler, önem sırasında geriye atarlar.

Herhangi başka bir site, başka kişiler çıkıp tavrını net koyabilir, ben de bunu şahsi olarak desteklerim, karşı çıkarım ama bu sitenin adminleri oyunun Türkiye ayağının geliştirilmesini, en iyi olmasını sağlayan kişiler.

Zaten karşıt görüşlerin hakaret boyutuna varmadıkça silinmeyip burada belirtilmesine izin verilmesi de, FM oynayanların tepkisini görmek yaşananlar karşısında. Sonuçta sizler varsınız ki bu site var, araştırmacıların bir siteye de ihtiyacı yok, site olmadan da görevlerini yapabilirler, bu site FM severler için.
Onlar Benim Ligimle İlgili Düzenlemeleri Yapmaz,Önem Sırasında Geriye Atarsa Bende Bu Oyunu Oynamam...
Ben Bu Oyunu Oynamayınca Adamlar Önem Sırasını Daha Geriye Alır,Adamlar Geriye Atınca Daha Çok Kişi Oynamaz...
Bu Böyle Kısır Döngü Olarak Devam Eder...
Ve Burada Benim Bir Kaybım Olmaz...
En Fazla Bir Oyun'u Oynamamış Olurum...
Ancak Onların Kaybı Benden Fazla Olur...
Yukarıda Başka Arkadaşlarında Dediği Gibi Ticareti Yapan SI,Riske Giren Ben...
Kusura Bakmayında SI'ninde Elini Biraz Taşın Altına Sokması Gerekiyor...
Haa Diyorsa ki Kardeşim Sizin Satış Rakamınız Beni Tatmin Etmiyor Yok Size Yenilik Falan O Zaman Kampanya Düzenleyip İnsanlara Orjinal Oyun Aldırıp Sonrada Yok Olmadı Demekle Olmaz Bu...
Ya Kampanya Düzenlemeden Türkçe'yi Çıkaracaksın Ve 1 Sene Riske Girip Sonuçlarına Bakacaksın,Yada Eski Hamam Eski Tas Devam Edeceksin Ama Yok Korsan Oynuyorlar Yok Bilmem Napıyorlar Diye Yakınmayacaksın...
Herkes Oyunu Daha Ucuz'a Oynamak İster,O Sebeple Korsan Oynayabilen Korsan Oynar...
Bu Sadece Bizim Ülkemizde Yok,Zengin Diye Tabir Ettiğimiz Gelişmiş Ülkelerdede Oyunu Korsan Oynayan Kitleler Mevcut...
Ancak Sayısı Bizim Ülke Kadar Yok Diyebilirsiniz Ancak Bende O Zaman Şunu Derim Bizim Ülkedeki Yaptırımlar Onların Ülkelerinde'de Olsa Veya Onlardaki Yaptırım Bizde Olsa Görürüm Korsan Oranlarını...
Bizde Korsanla İlgili Hiç Bir Çalışma Yapılmadığı İçin Kullananın Yanına Kar Kalıyor Herkeste Çatır Çatır Kullanırım Diyor...
Ancak Avrupa'da Korsan Bir Oyunu Net'ten Çektiğiniz Zaman Yakalanırsanız(Ki Çok Yüksek İhtimal Yakalanıyorsun İnternetini Devlet Veriyor ;;)) Orjinal Oyun'un Ücreti Kadar Bir Ücret Faturanıza Ekleniyor Ve Üstüne Bir Ceza Ödüyorsunuz...
Korsan Kullanmakta Israr Ederseniz Hapis Cezasına Kadar Gidebiliyor...
Şimdi Bu Durumdaki Avrupa'da Bile Korsan Kullananlar Varsa Türkiye'de Korsandan Kimse Bana Şikayet Etmesin...
Ya Bizdeki Kuralların Oradada Olması Lazım Yada Oradaki Kuralların Buradada Olması Lazım Ki Türkler Korsancı Diyelim...
Ki Görüldüğü Gibi Korsan'ın Ekonomik Boyutundan Ziyade Yaptırım Boyutuda Var...
Ekonomik Boyutu'nu Zaten Sayfalarca Tartıştık...
Hepsi Birleşince Türkler Korsan Kullanıyor Sonucu Çıkıyor Ancak Kimse Korsanı Nasıl Önleriz Demiyor Sadece Sen Korsan Alma Ben Sana Şunu Şunu Yapıcam Diyip Yapmamayı Çözüm Sanıyorlar...

El Barto
20.Ocak.2010, 09:42
Onlar Benim Ligimle İlgili Düzenlemeleri Yapmaz,Önem Sırasında Geriye Atarsa Bende Bu Oyunu Oynamam...
Ben Bu Oyunu Oynamayınca Adamlar Önem Sırasını Daha Geriye Alır,Adamlar Geriye Atınca Daha Çok Kişi Oynamaz...
Bu Böyle Kısır Döngü Olarak Devam Eder...
Ve Burada Benim Bir Kaybım Olmaz...
En Fazla Bir Oyun'u Oynamamış Olurum...
Ancak Onların Kaybı Benden Fazla Olur...

Burada katılmıyorum sana. Sen oyunu oynamamış olursun ama seni tenzih ederek söylüyorum adam zaten senden para kazanamadığı için onun da pek umrunda olmaz. Bir kısır döngü yok yani. Onlar seni önem sırasında arkaya atarlarsa sende oyunu oynamazsın. Onlarda zaten orijinal satamadıklarını düşündükleri bir ülkenin oyunu oynayıp oynamadığını sallamaz döngü burada biter. Sen oyunu oynamadığın ile kalırsın.

Bu olayda anlamadığımız nokta şu adamların eli bizden kuvvetli bu kadar. Buradan adamların yaptıklarını savunduğumu çıkarmayın. 2008'den beri bence daha berbat bir hal alan oyunun üreticilerini ve politikalarını asla savunmuyorum. :)

snaru
20.Ocak.2010, 15:19
:director:Yahu yazılan mesajlara bakıyorumda herkes 'şunu yapın,baskı yapın,rest çekin,tepki gösterin''vs.vs. onlarca msj yazıyor.Merakla soruyorum bu mesajları yazan ey sizler kaçınız orjinal oyun alıyor.Hadi bu sene FM'yi orjinal aldın,peki geçen sene,yada ondan önceki sene...''Biz müşteriyiz'' mantığını geçin öncelikle.Bu adamlar bu oyunu yıllardır yapıyor.Kaç tanesini orjinal alarak para kazanmalarını sağladın.Sen olsan böyle beleşçi takımı için masraf yapıpta türkçe eklermisin oyuna.''Fiyatı pahalı''Sen önce ülkedeki vergilendirme sistemini düzelt ki 30-40 liraya alabileceğin oyunu saçma vergiler yüzünden 90 liraya alma.Zavvi nasıl sattı oyunu 46 liraya?Çünkü adamlar ülke içinde vergi ödemiyor.Sen sanıyormusun D&R'a ya da Aral'a oyun pahalı geliyor.Adamların ödemek zorunda oldukları vergi oyun başına 30 liradan aşağı değil.

Herkes bir şeyler atıyor,yazıyor,bağırıyor vs.vs. Ben SI'in politikasını kesinlikle doğru ve akıllı bir yatırım olarak görüyorum.Adam ülkeden yıllarca para kazanmamış,önce yapacağı yatırımın maliyetini kurtarsın sonra yapsın.Buradan bu konuyu hala anlayamayan ticari bilgi eksikliği çeken arkadaşlara şiddetle duyurulur.

Saygılar...:director:

Bence birşey bilmiyorsan bu kadar konuşma ülkeler arasında pc oyun farkı 1-2 tlyi geçmiyor. Ben bu işi yapıyordum artık bıraktım. Çünkü kâr yoktu. Sadece ps3 ve xbox oyunları farkediyor oyüzden bence biraz daha araştır sen. Şahsen ben orjinal oyun taraftarıyım. Ayrıca senin politika dediğin sömürmekten başka değil. Sen bu kafayla ticaret hayatında naparsın bilmiyorum helede müşteriyle haşır neşir bi işin olursa:)

Sekopej
20.Ocak.2010, 21:34
10.02 yaması çıktı, yeni oyun kurup oynamadım bile, o haldeyim ve kızgınım oyunun bu durumuna. 03 yamasını bekliyorum adam akıllı kariyer yapmak için, oyun için çok eleştirilecek noktalar da mevcut ve bunları da yeri geldiğinde yazıyorum. Ama neden Türkçe yapmıyorsun diye adamları eleştirmiyorum, sizi kandırdık yok Türkçe derlerse seneye orjinal almayarak tepkimi gösteririm fakat elime bir şey geçmez, paranın kokusunu 1 kere alsalar eminim risk alacaklardır, yatırım yapacaklardır, çünkü para tatlıdır. Bu sene bu kokuyu alırlarsa, CM de yüksek sayıda orjinal satarsa, daha çok para kazanmak için risk alırlar, şimdi para kazanacaklarını düşünmediklerinden risk alma durumları yok.

perpetua
21.Ocak.2010, 01:27
Konu sahsen benim icin kapandi ancak ozellikle ceviri ile ilgilenen adminlere getirilen bir elestiriye cevap yazmak istiyorum.

Vieri ve VolkanBaros yillardir Turkce'nin olmasi icin mucadele eden, kendi ozel hayatlarindan calarak bu isi yuruten kisiler. Ustelik Turk FM severlerden hemen hemen hic destek almadan yuruttuler bu isi. Eger FM cevirisini yapmaya devam edecek zamanlari, istekleri varsa eminim devam ederler. Ama unutmamak gerekli ki bu iki arkadas/agabey de bunu bos zamanlarinda yaptilar hep. Hic bir karsilik da almadilar. Hatta ceviri yapmak icin yardim eden cevirmen arkadaslara maddi destek olmak icin verdikleri cabalar baslarini derde bile sokabilirdi.

Son 6 ayda Vieri ve VolkanBaros'un acaba bu forumlarda kac mesaj attigini gordunuz? Belki birisi saglik nedenleri ile buraya giremiyor. Belki birisi isinde terfi etti ve isleri cok yogunlastigi icin zaman ayiramiyor. Belki birisi evlendi ve ozel hayati izin vermiyor artik. Belki birisi isini kaybetti ve internet baglantisini kapatmak zorunda kaldi. Belki birisinin cocugu oldu ve her aksam bebek ile ilgilenmek zorunda. Belki ailesinin bir ferdi rahatsizlandi. Bunlari goz onunde bulundurmadan ozellikle bu iki Turksportal adminine kizmayi hic dogru bulmuyorum.

Turkce'nin SI tarafindan yapilmasi bu nedenle onemli idi. Bu isi bos zamaninda yapan kisilerin yerini, bu isi SI'dan para karsiligi yapacak kisilerin almasi Turkce cevirinin hem zamanli bir sekilde hem de cok daha kaliteli bir sekilde cikmasini saglayacakti. Turkce'nin cikmasinda istikrar saglanacakti. Bugun satin alan, belki de gelecek 10 yil FM'in Turkce olmasindan faydalanabilecekti.

Ama maalesef hemen hemen kimse bunlari dusunmedi, dusunmek istemedi. Gecen sene kac tane satildigina takildi insanlar. Kac kisinin oynadigi bilgisine takildi. Satislarin takibine takildi. Kazik yemekten korktu. Kazik yeme korkusundan, kazanacaklarini gozardi etti. Belki de kazanilacaklar yeterince onemli degildi. Onun muhasebesini yapabilecek durumda degilim acikcasi. Eminim herkesin satin alma veya almama konusunda kendine gore gecerli bir nedeni vardir.

Tipki SI yandasligi ile suclanan adminlerin, Turkcelestirmenin artik SI tarafindan yurutulmesini/finanse edilmesini istemesinde, gecerli bir nedeni oldugu gibi.

La BruJiTa
21.Ocak.2010, 18:15
Bence birşey bilmiyorsan bu kadar konuşma ülkeler arasında pc oyun farkı 1-2 tlyi geçmiyor. Ben bu işi yapıyordum artık bıraktım. Çünkü kâr yoktu. Sadece ps3 ve xbox oyunları farkediyor oyüzden bence biraz daha araştır sen. Şahsen ben orjinal oyun taraftarıyım. Ayrıca senin politika dediğin sömürmekten başka değil. Sen bu kafayla ticaret hayatında naparsın bilmiyorum helede müşteriyle haşır neşir bi işin olursa:)

ülkeler arasındaki fark mı? sen bu ülkedeki gümrük vergisinin ne kadar olduğunu biliyormusun? FM 2010 Amerika satış fiyatının yanlızca 23 $ olması neyi ifade ediyor acaba. İşi bırakma sebebin de (ki buda bir muamma bence) bu olmasın sakın.Kar edebilmek için satılıyo o oyunlar o kadar paraya! Ticaret insanı olsan yurtdışından aldığın ithal mal için ödenen vergiden haberin oldurdu!
Basit bir örnek X-box 360 Türkiye satış fiyatı 900 Tl D&R'da doğrumu!Peki İngiltere satış fiyatı ne kadar aynı ürünün.Yanlızca 130 Pound.Peki oradan 10 tane alıp gümrükten geçirmeye çalış bakalım kaç para ödeyeceksin.Yada şöyle sorayım aynı ürün neden orada bu kadar ucuzda burada bu kadar pahalı. Bilmem anlatabildim mi!!!!

ozaniel
21.Ocak.2010, 20:47
Türkiye'de "satış rekorları" kıran Crysis'in satışları bilişim 2008'de Aral'ın CEO'sunun açıklamasına göre 10.000'in biraz üzerinde. Bilişim 2008( Ekim ayında gerçekleştirildi.) oyunun çıkmasından yaklaşık bir yıl sonra(oyun 2007 Kasım ayında çıktı.) yapıldı. Crysis oyuncusunun FM oyuncusundan daha fazla olduğu ve oyunun 35 TL gibi bir fiyata satıldığını düşünürsek FM'nin Türkçe olsa bile 10.000 sayısına varması imkansız gibi duruyor.

Grasshoppers
24.Ocak.2010, 02:01
FM Orjinal Fiyatları Çok pahalı 120 TL'ydi yanlış hatırlamıyorsam her FM seven bu fiyatı karşılayamaz Orjinal CD fiyatları çok uçuk bence fiyatları indirseler onlar karlı olur zarara girmez.

snaru
25.Ocak.2010, 03:48
ülkeler arasındaki fark mı? sen bu ülkedeki gümrük vergisinin ne kadar olduğunu biliyormusun? FM 2010 Amerika satış fiyatının yanlızca 23 $ olması neyi ifade ediyor acaba. İşi bırakma sebebin de (ki buda bir muamma bence) bu olmasın sakın.Kar edebilmek için satılıyo o oyunlar o kadar paraya! Ticaret insanı olsan yurtdışından aldığın ithal mal için ödenen vergiden haberin oldurdu!
Basit bir örnek X-box 360 Türkiye satış fiyatı 900 Tl D&R'da doğrumu!Peki İngiltere satış fiyatı ne kadar aynı ürünün.Yanlızca 130 Pound.Peki oradan 10 tane alıp gümrükten geçirmeye çalış bakalım kaç para ödeyeceksin.Yada şöyle sorayım aynı ürün neden orada bu kadar ucuzda burada bu kadar pahalı. Bilmem anlatabildim mi!!!!
Sen şaka mısın arkadaşım?! Bir kere amerikan oyun getirmeye kalktığında 1 ayda gelirse öpte başına koy. Avrupadan bahsediyorum ben. Fiyatlar tam aynı olmasa bile kargo olayı var. Ayrıca Xbox ile kıyaslama yapma burada Xbox'ı bedavadan dağıt istersen garantisi yok Türkiye için.

Ya zaten aslında düşündüm Turksportal bence rest felan çekmesine hiç gerek yok zaten ben aralarında bazıları SI'yi savunuyor ona üzülüyorum dedim. En büyük rest orjinal oyunu alıp steam'de aktif etmek. Çünkü Steam'de oyunu kaç saat oynadığını yazıyor. Zaten SI istatistikleri bukadar çok seviyorsa gelecek senede nolcağını az çok tahmin ediyordur. Çünkü bir insan oyuna para verip bugüne kadar sadece 10dakika oynadığıysa bir terslik vardır bu durumda.:) Sonuç olarak tek umudumuz belki yeniden Turksportal ailesi bu duruma el atıp kendi çabalarıyla Türkçe yama yapar. Şahsen bende bu sefer gönüllü olarak yardımcı olmak isterim eminimki diğer arkadaşlarda yardımcı olmak ister. En azında belki bir nebze olsun SI'ye şunu ispatlarız onlar bize Türkçe'yi vermesede biz koyarız gibi.

rammstein7
25.Ocak.2010, 03:56
Si yapmiyor sizde yapmiyorsunuz onca yıl hep türkçe yamaları bu siteden indiriyordum ama bu yıl ilk defa baska sıteden ındırdım türkçe yama yapinca baska sitelere yönelmiyelim

La BruJiTa
26.Ocak.2010, 14:35
Öncelikle amerikadan oyunun gelmesi için bir ayın geçmesi fiyatının 23$ olduğu gerçeğini değiştirmez.Aynı şekilde X-Box içinde geçerli bu.Benim anlatmaya çalıştığım şey aradaki fiyat farkı.Sonuçta kullanılan ürünler aynı ama neredeyse 2 katı fiyat farkı var aralarında.Sonuçta burada satılan ile oradan satılan arasında hiç bir fark yok değil mi?Önce okuduğunu anlamak lazım.;;)
not: D&R artık garanti kapsamında satıyor X-Box'ı.

snaru
28.Ocak.2010, 20:47
ya arkadaşım bana okuduğunu anlatmaktan bahsediyorsun. Git amerikada yaşa ozaman. Amerikadan buraya kargoyla getirmekten bahsediyorum. Kargo bedavaya mı getiriyor?Ayrıca Xbox garantisi değil o. Dnr, teknosa ve mediamrkt'te satılıyor fakat xbox garanti yok satan firmaların garantisi var. Yanlışlık olmasın. Ayrıca kimse kusura bakmasın onun vergiyle alakası olduğunu sanmıyorum. Öyle olsa sadece fm'de olmazdı. Bu fiyat farkı. Ayrıca Steam'de mi gümrük vergisine takılıyor? Peki neden mw 2 avrupa fiyatı ile Türkiye fiyatı arasında 1-2 Tl fark var? Nese bunların bir önemi yok madem SI böyle birşey yaptı. Bence artık Turksportal'a yüklenmek yerine çalışmalarında yardımcı olalım.

medievil
29.Ocak.2010, 18:10
Amerikadan değilde Tokya'dan ürün getirttim yanlış hatırlamıyorsam 1 haftada gelmişti İstanbul'a. Amerikadan alınacak ürünlerin aylar sonra geleceğini zannetmiyorum. Bence yurt dışında fiyatların daha ucuz olması vergilerden kaynaklanan birşey. Zamanında zavviden 46 liraya aldığınız oyun için vergimi ödedi sanki buradaki kişiler. Bir nevi kaçak getirmiş oluyoruz.

Fiyat konusu firmadan firmaya değişiyor. FM ve onun kafadakiler 90 liraya satıyor EA gibi battı batacak denilen firmalarda 44.90a satıyor.(fifa 2010) Hem vergilerin hemde firmaların kafa yapısından kaynaklanıyor bence.

ozaniel
29.Ocak.2010, 23:25
FM'yi alacak adamlar genelde hastası olduğu için pahalı satılıyor.:D

Lucas Neill
06.Şubat.2010, 14:20
10.000 oyun bugüne kadar satılmadıysa bundan sonra da satılmaz SI kesin bişey söylesin TSI de ona göre hareket eder Türkçe için .

La BruJiTa
06.Şubat.2010, 21:32
ya arkadaşım bana okuduğunu anlatmaktan bahsediyorsun. Git amerikada yaşa ozaman. Amerikadan buraya kargoyla getirmekten bahsediyorum. Kargo bedavaya mı getiriyor?Ayrıca Xbox garantisi değil o. Dnr, teknosa ve mediamrkt'te satılıyor fakat xbox garanti yok satan firmaların garantisi var. Yanlışlık olmasın. Ayrıca kimse kusura bakmasın onun vergiyle alakası olduğunu sanmıyorum. Öyle olsa sadece fm'de olmazdı. Bu fiyat farkı. Ayrıca Steam'de mi gümrük vergisine takılıyor? Peki neden mw 2 avrupa fiyatı ile Türkiye fiyatı arasında 1-2 Tl fark var? Nese bunların bir önemi yok madem SI böyle birşey yaptı. Bence artık Turksportal'a yüklenmek yerine çalışmalarında yardımcı olalım.

zaten öyle bir fırsatı bulupta bu ülkede kalacak kimse yoktur bence ülkedeki yaşam şartlarına bakarsan!!
olay oyunu oradan alıp kargo vs. getirtip burada oynamak değil sadece aradaki fiyat farkı,doğru ya da yanlış emin olmasamda steam ülke içinde vergi veriyor fakat zavvi vermiyor. steam ilk kurulduğu günden beri ülke içinde satış yapıyor sanırım (pek dijital alışveriş yapmam da) yanlışmıyım?üstelik sadece fm ile ilgili değil bugün almak istediğin onlarca oyun türkiyede 80-90 liraya satışa çıkarken avrupada ortalama 17-25 € arasında fiyatlara satılıyor.bütün olay gümrükte alınan %25'lik lüks vergisinde bitiyor.neden artık ticaret yapmadığın belli bence,vergilerden bile bihaberken....saygılar...

Flawless Victory
07.Şubat.2010, 05:33
10.000 oyun bugüne kadar satılmadıysa bundan sonra da satılmaz SI kesin bişey söylesin TSI de ona göre hareket eder Türkçe için .

Hagi bundan sonra Turksportal'ın da Türkçe işine gireceğini sanmam Mart geldi nerdeyse. İnsanlar 2-3 ay sonra zaten oyundan yavaş yavaş sıkılmaya başlıyor, yeni oyunun hayalini kuruyor. :)

Vassili Zaitsev
07.Şubat.2010, 11:35
Hagi bundan sonra Turksportal'ın da Türkçe işine gireceğini sanmam Mart geldi nerdeyse. İnsanlar 2-3 ay sonra zaten oyundan yavaş yavaş sıkılmaya başlıyor, yeni oyunun hayalini kuruyor. :)

Birader neyin sıkılması. Oyunu oynamak için 10.3 yamasını bekliyorum. Bundan sonra oyunu en son yama çıktıktan sonra alacağım zaten :icon_biggrin:

Flawless Victory
07.Şubat.2010, 13:15
Birader neyin sıkılması. Oyunu oynamak için 10.3 yamasını bekliyorum. Bundan sonra oyunu en son yama çıktıktan sonra alacağım zaten :icon_biggrin:

Dikkat edersen Mart+3 ay= Haziran demişim. Haziran'dan itibaren dediğim gibi çoğu kişi artık yama vs. yapmayı bırakıyor. Senelerdir olan bu.

El Barto
10.Şubat.2010, 16:56
Hani benim zaten pek ümidim yoktu ekleneceği yönünde ki eklenmeyecek gibi de duruyor. Eklenmese de oyunun ne kadar sattığını öğrenebilme şansımız var mı acaba? Ya da nereden öğrenebiliriz?

knsyr
10.Şubat.2010, 23:10
arkadaşlar şimdi 2 taraftan bakcak olursak 70.000.000 nüfuslu ülkede 10.000 oyun satamayan firma kılını kıpırdatıpta birşey yapmaz adamlar haklıdır ne diyelim korsan oyun çok yaygın birde bizim tarafımızdan bakarsak ülkenin fahiş vergileri yüzünden oyun çok çok daha pahalıya satılıyor alamıyoruz maddi durum el vermediğinden sigames bunu görmeyecek kdr kör değil herhalde türkiyeden bir gönüllü komite oluşsa sigames dil dosyasını oyun başlamadan onlara verse onlarda çevirip sigames'e teslim etse ne sigames bundan bir zarar görür ne de oyun satışları bu kadar düşük kalır sonuçta oyunu görenlerin %90'ı ingilizce oyunun sadece textlerden oluştuğunu söyleyip oyunun yüzüne bile bakmıyorlar oysaki türkçe olsa oyunu oynayanların sayısıyla birlikte satış miktarıda artcak benim anlamadığım neden buna yanaşmıyor sigames ?

ayseeg
15.Şubat.2010, 20:52
Yukarida da yazmistim. Belki gounuzden kacti.

BGS, yani CM'in yapimcilari, calisanlarinin %80'ini isten cikartti.

Bundan boyle oyunun kodlanma isi Cin'de yapilacak. Bunun nedenini Turkce'nin cikartilmasina ve Turkiye'de ucuza satilmasina baglayamayiz tabii ki. Ancak bir gercek var ki BGS yeterli gelir uretmiyor ve maliyet dusurmek icin mevcut calisanlarini isten cikartip, cok daha dusuk maliyet ile calistirabilecegi iscilerle calisacak bundan sonra.

işten çıkardı? bgs yi takip etmenizi öneririm. kadrosal değişimler oldu.. daha da iyisi hedeflendiğinden seneye.. Çin'de değil Japonya yalnız! Orada yapılmayacak stüdyo Londra da..(Şirket sadece ortak konumunda ki yerini sağlamlaştırdı)Ve bu satın alma süreci yüzünden çürük eleman diye tabir edilecekler ayıklandı ve kalanlar yükseltildi veya "square-enix" in diğer alanlarında çalışanlar bazlı bir yerine getirme yaşandı.[bilenler bilir dünyanın en çok satılan oyunlarından birinin Final Fantasy serisinin yapımcısı]

CM FM karşılaştırması değil fakat CM nin %80 olayından söz etmeniz şaka gibi geldi,açıklama gereği hissetmemin tek nedeni budur.

perpetua
18.Şubat.2010, 18:46
işten çıkardı? bgs yi takip etmenizi öneririm. kadrosal değişimler oldu.. daha da iyisi hedeflendiğinden seneye.. Çin'de değil Japonya yalnız! Orada yapılmayacak stüdyo Londra da..(Şirket sadece ortak konumunda ki yerini sağlamlaştırdı)Ve bu satın alma süreci yüzünden çürük eleman diye tabir edilecekler ayıklandı ve kalanlar yükseltildi veya "square-enix" in diğer alanlarında çalışanlar bazlı bir yerine getirme yaşandı.[bilenler bilir dünyanın en çok satılan oyunlarından birinin Final Fantasy serisinin yapımcısı]

CM FM karşılaştırması değil fakat CM nin %80 olayından söz etmeniz şaka gibi geldi,açıklama gereği hissetmemin tek nedeni budur.

Ingilizceniz varsa okuyabilirsiniz.

http://www.gamasutra.com/php-bin/news_index.php?story=26269&utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+GamasutraNews+%28Gamasutra+Ne ws%29

Bunu okuduktan sonra yazdiklarimdan farklı bir sonuca varırsanız konuşuruz.

OnuldinhoHizmet
18.Şubat.2010, 19:33
Siz hala Türkçe Manager mi bekliyorsunuz? okul harçlığımı biriktirdim bu oyun için harcamadım yemedim kenara koydum tek istediğim Türkçe çıkmasıydı bekledim Türkçe çıktıktan sonra alırım diye 2-3 hafta geçti yok 1 ay geçti yok

gittim 5 TL ye aldım oyunumu paranın üstü ise hala duruyor Türkçe çıkartırlarsa alacağım için önce ki mesajları okumadım açıklama yapıldıysa özür dilerim ancak adam havadan reklam yaptılar birçok forumda birçok sitede...

millet gitti aldı oyunu şimdi firma kendini korsanın %5 i kadar orjinal satsın diye savunuyor peki bardağın diğer tarafı istenen rakam geçmiş orjinal satışın 10 katından fazla satış yapılması ve bunu oyunun çıkmasına az bir süre kala söylüyorlar ve hala çıkartmıyorlar Türkçe'yi 10.000 rakamında çıkacak dendi 10.000 rakamı +yapım süresi denmedi bu durumda Türkçe'nin hazır olması gerek. hazırladığın Türkçe'yi de oyuna eklemek zor olmasa gerek 10.000 satışı beklemek saçmalık bu durumda.

ben söz verdiğim için paramı ayırdım duruyor bir kenarda ama firmanın Türkçe'yi çıkartcağını sanmıyorum ve bu sitenin imajına da zarar verdi oyunun resmi sitesi kullanıcılarına yardımcı olamazken rakip site kısa sürede hazırladı yamayı yani abartıldığı kadar zor bir şey değil bende farklı oyun Türkçeleştirmelerinde yer aldım evet çok sıkıcı bir işlem ancak zor değil ve siz gerçekten çok profesyonel bir ekip kurup hazırlıyorsunuz yamayı buda işleri daha da kolaylaştırıyor.

bence yapımcı firmanın en başta rakamı düşürmesi gerekir yoksa 10.000 rakamına ulaşılmaz sen bir anda 10 kat arttıramazsın satışları ama bu rakam bu sene 2-3 kat artar seneye 4-5 kat öbür sene herkes elini cöbüne atar.

bir açıklama gelmeli kesin çıkacak veya kesin çıkmayacak diye aksi taktirde sitenin imajı zedelenecektir... şunu söyleyeyim rakip sitede çok daha aktif artık birçok kişi Turksportal'da birşeyler paylaşmıyor bir açıklama yok yeni birşey yok bu işten en çok kaybeden bence TURKSPORTAL'dır...

NOT: yukarda da belirtiğim gibi eğer bir açıklama geldiyse kesin bir açıklama özür dilerim geçmiş mesajları okumadım...

medievil
18.Şubat.2010, 19:38
İsminden ne kadar ciddi bir kaynak olduğu anlaşılıyor.

OnuldinhoHizmet
18.Şubat.2010, 19:45

bana mı dedin?

medievil
18.Şubat.2010, 20:16
Yok sana demedim yukarıdaki linke dedim.

Flawless Victory
19.Şubat.2010, 01:19
TRT'de bir program var şu anda, bilgisayar oyunlarıyla ilgili. Tavsiye ederim. Programda 15 milyon oyuncu olduğu söylendi Türkiye'de ne kadar doğru bilmiyorum ama SI bu durumda büyük hata yapıyor. Programda oyun fiyatlarının pahalı olması bizim gibi ülkelerde korsan satışları arttırdı deniyor, diyen de Radikal gazetesinin bir yazarı.

Ahmet Göktaş
19.Şubat.2010, 01:26
Btmiş.......

Flawless Victory
19.Şubat.2010, 01:27
yok ya TRT 1 devam ediyor.

perpetua
19.Şubat.2010, 11:35

Haber gamesindustry.biz'den kopya.

Gamesindustry.biz'den okumak icin uye olunmasi gerekiyor. Kolaylik olsun diye bu siteyi verdim. Ayni haberi veren yuzlerce farkli site bulabilirsin, tabii ararsan.

:rolleyes:

sasuta
19.Şubat.2010, 13:06
Sırf Türkçe dil eklenmediği için oyunu oynamayı bıraktım. Normalde ingilizcesi ile oynuyordum lakin bundan sonra Türkçe çıkmadığı sürece ne bu oyunu alırım ne de oynarım...

La BruJiTa
20.Şubat.2010, 09:51
hocam yazıktır be bu zihniyet bizde olduğu sürece hiç kimse türkçe oyun beklemesin...yok '' ben aldım ama çıkarmadılar'' yok ''çıkarsınlar ondan sonra alıcam'' yok ''türkçe çıkarmadılar ben artık oynamıyorum''...ayıptır be sizce bu adamlar sizin oyunu oynayıp oynamdığınızla mı ilgileniyor.bu insanların asıl baktığı şeyin satış rakamları olduğunu neden kimse anlamıyor.kişisel olarak oyun için vermiş olduğun 45 ile 90 tl arası para ''sen'' ödediğin için bu adamların türkçe yapmak için harcayacağı parayı karşıladığını falan mı zannediyorsunuz!! her zaman ''benmerkezci''düşünce ile haraket edersek bu oyun veyahut başka bir oyun için türkçe ile kim uğraşır ki.''ucuz olsun,türkçe olsun,alırız'' mantığını geçin hepimiz biliyoruz ki adamlar türkçe çıkarsa orjinal alım yine yükselmeyecek.öncelikle beleşçi mantığımızdan kurtulmalıyız ki yatırım yapmayı düşünsünler.fakat hala daha 5 tl'ye korsanının alındığı bir oyun için 20 tl bile olsa kimsenin alacağını zannetmiyorum.hani nerede imza atan 9500 kişi???kaç tanesi aldı oyunu.oraya imza atmakla bitmiyor hiç birşey.ben şundan eminim ki satış rakamı 9000 rakamın geçsin türkçe yapılacak.ama 3000 bile olduğunu zannetmiyorum.keşke sayıyı öğrenebilseydik...son olarak boş konuşmaktan başka birşey yapmaktan başka bir şey ile uğraşmayan arkadaşların en azından olayın ticaret boyutunu düşünmelerini isterim...saygılar...

snaru
20.Şubat.2010, 16:41
hocam yazıktır be bu zihniyet bizde olduğu sürece hiç kimse türkçe oyun beklemesin...yok '' ben aldım ama çıkarmadılar'' yok ''çıkarsınlar ondan sonra alıcam'' yok ''türkçe çıkarmadılar ben artık oynamıyorum''...ayıptır be sizce bu adamlar sizin oyunu oynayıp oynamdığınızla mı ilgileniyor.bu insanların asıl baktığı şeyin satış rakamları olduğunu neden kimse anlamıyor.kişisel olarak oyun için vermiş olduğun 45 ile 90 tl arası para ''sen'' ödediğin için bu adamların türkçe yapmak için harcayacağı parayı karşıladığını falan mı zannediyorsunuz!! her zaman ''benmerkezci''düşünce ile haraket edersek bu oyun veyahut başka bir oyun için türkçe ile kim uğraşır ki.''ucuz olsun,türkçe olsun,alırız'' mantığını geçin hepimiz biliyoruz ki adamlar türkçe çıkarsa orjinal alım yine yükselmeyecek.öncelikle beleşçi mantığımızdan kurtulmalıyız ki yatırım yapmayı düşünsünler.fakat hala daha 5 tl'ye korsanının alındığı bir oyun için 20 tl bile olsa kimsenin alacağını zannetmiyorum.hani nerede imza atan 9500 kişi???kaç tanesi aldı oyunu.oraya imza atmakla bitmiyor hiç birşey.ben şundan eminim ki satış rakamı 9000 rakamın geçsin türkçe yapılacak.ama 3000 bile olduğunu zannetmiyorum.keşke sayıyı öğrenebilseydik...son olarak boş konuşmaktan başka birşey yapmaktan başka bir şey ile uğraşmayan arkadaşların en azından olayın ticaret boyutunu düşünmelerini isterim...saygılar...
Sen takvime bakmıyorsun galiba. Devir orta çağ değil haberin olsun. hani bilmiyorsan söyleyeyim.sizin orada hala commodore 64 falan var galiba;) Ben sana söyliyim burada 2010 yılındayız sizin orası hangi yılda bilemem devir müşteri devri. Tekel değil. Senin gibi sürü psikolojisini felsefe olarak kabullenmiş insanlar yüzünden onlar istedikleri gibi bizle oynuyor. Tüketici bilinci diye birşey var. Asıl Türk milletinde beleşcilik yerine Tüketici bilinci yok. Beleşi her millet sever. Bunu kafana koy bikere. Bilmiyorum yurtdışına çıkma imkanın oldumu? Ama o Türkiyede beleş bir şey için gördüğün izdihamlar, herşey amerikada fransada italyadada yaşanıyor ben bizzat gördüm. Banane ben almam derim fikrimide paylaşırım orası kimseyi ilgilendirmez. Firmayla ilgili şikayetimide yazarım orasıda kimseyi ilgilendirmez. Sen galiba çin olayını bilmiyorsun adamların ligini koymadılar diye ambargo yedi resmen. Oralarda senin gibi düşünenler yok işte. Ben gidin Sigamese yürüyüş yapında demiyorum. Bir müşterinin en büyük protestosu ya oyunu oynamamaktır yada birdahaki yıl satın almamaktır. Çevresinede bunu yaymaktır. Azcık dolaş nette bak tüketici konularına falan bilinçlenirsin biraz. Yurtdışındaki fiyatları söyliceğine onların tüketici düşüncelerini araştır. Senin gibi napalım adamlar böyle yaptı böyle oldu demiyorlar. Hem şunuda söylemek istiyorum bazı oyun dergilerinde Top 10 listelerine baktım. 1. sırada Cm 2010 var. İşte bu protestodur. Bunları bence iyice bir kavra sonra düşüncelerini paylaş. Ben biliyorumki bu insanlar gerçekten yapıcakları için değil kızgınlıktan buraya öyle şeyler yazıyorlar. bir umutlada olsun oyunu aldılar. Hatta hiç oynamayanlar bile Türkçe çıksın diye aldılar. Ama rakam yetmedi. İnsanlar burada sadece düşüncelerini paylaşıyorlar. Hee Turksportal'ı suçlarlarsa birşey diyemem ama onlarda bunun olmıcağını bilmiyordu sonuçta. O yüzden bence tüketicinin düşüncesine önem ver. Hee ayrıca bir not düşeyim belki bilmezsin Electronic Arts diye dünyaca büyük bir firma var. Onlar ne açıkladı biliyor musun? Dünyada korsana karşı olmak imkansız onun yerine insanlar korsan alsın ama oyunu beğenirlerse orjinalinide alırlar. Ve sonuç olarak fifa 2010 piyasaya geldi orjinalinde grafikler süper ama korsanında berbat çünkü görsel kısımları dlc olarak update etmeyi uygun gördü. Araştır bul googledan bu haberi.

Omer90
20.Şubat.2010, 20:04
Sen takvime bakmıyorsun galiba. Devir orta çağ değil haberin olsun. hani bilmiyorsan söyleyeyim.sizin orada hala commodore 64 falan var galiba;) Ben sana söyliyim burada 2010 yılındayız sizin orası hangi yılda bilemem devir müşteri devri. Tekel değil. Senin gibi sürü psikolojisini felsefe olarak kabullenmiş insanlar yüzünden onlar istedikleri gibi bizle oynuyor. Tüketici bilinci diye birşey var. Asıl Türk milletinde beleşcilik yerine Tüketici bilinci yok. Beleşi her millet sever. Bunu kafana koy bikere. Bilmiyorum yurtdışına çıkma imkanın oldumu? Ama o Türkiyede beleş bir şey için gördüğün izdihamlar, herşey amerikada fransada italyadada yaşanıyor ben bizzat gördüm. Banane ben almam derim fikrimide paylaşırım orası kimseyi ilgilendirmez. Firmayla ilgili şikayetimide yazarım orasıda kimseyi ilgilendirmez. Sen galiba çin olayını bilmiyorsun adamların ligini koymadılar diye ambargo yedi resmen. Oralarda senin gibi düşünenler yok işte. Ben gidin Sigamese yürüyüş yapında demiyorum. Bir müşterinin en büyük protestosu ya oyunu oynamamaktır yada birdahaki yıl satın almamaktır. Çevresinede bunu yaymaktır. Azcık dolaş nette bak tüketici konularına falan bilinçlenirsin biraz. Yurtdışındaki fiyatları söyliceğine onların tüketici düşüncelerini araştır. Senin gibi napalım adamlar böyle yaptı böyle oldu demiyorlar. Hem şunuda söylemek istiyorum bazı oyun dergilerinde Top 10 listelerine baktım. 1. sırada Cm 2010 var. İşte bu protestodur. Bunları bence iyice bir kavra sonra düşüncelerini paylaş. Ben biliyorumki bu insanlar gerçekten yapıcakları için değil kızgınlıktan buraya öyle şeyler yazıyorlar. bir umutlada olsun oyunu aldılar. Hatta hiç oynamayanlar bile Türkçe çıksın diye aldılar. Ama rakam yetmedi. İnsanlar burada sadece düşüncelerini paylaşıyorlar. Hee Turksportal'ı suçlarlarsa birşey diyemem ama onlarda bunun olmıcağını bilmiyordu sonuçta. O yüzden bence tüketicinin düşüncesine önem ver. Hee ayrıca bir not düşeyim belki bilmezsin Electronic Arts diye dünyaca büyük bir firma var. Onlar ne açıkladı biliyor musun? Dünyada korsana karşı olmak imkansız onun yerine insanlar korsan alsın ama oyunu beğenirlerse orjinalinide alırlar. Ve sonuç olarak fifa 2010 piyasaya geldi orjinalinde grafikler süper ama korsanında berbat çünkü görsel kısımları dlc olarak update etmeyi uygun gördü. Araştır bul googledan bu haberi.

:yildiz::k::k: artık bu devirde ipler tüketicinin elinde her zaman müşteri haklıdır.

La BruJiTa
22.Şubat.2010, 09:33

öncelikle bahsettiğimiz olayın hala daha ticaret ile ilgili olduğunu idrak edememen hem bence daha çocuk olduğunu hemde bugüne kadar ticaretle ilgili hiç bir şey yapmadığın,herhangi bir işte çalışmadığın izlenimi uyandırdı bende.sen tüketicisin tamam FAKAT oyunun orjinalini almadığın için aslında yaptığın çalıntı mal almak.bunu bile idrak edememiş olman aslında ne hakkında konuştuğunu bile bilmediğin anlamına gelir.Senin baktığın o oyun dergilerindeki satış rakamlarının aslında sadece reklam olduğunu anlamamışsın.Bu rakamların çoğu sadece satış arttırmak içindir.Yaklaşık 6 yıl Amerika'da yaşadım.Orada da bir şeyin fiyatını ucuzlatırsan izdiham oluyor.Bunun olmaması zaten imkansız.Fakat bu şey aldığın ürünün kalitesinede yansır.Cm 2010 fiyatı düşük tuttu.Bu hem piyasada SI ya kaptırdığı yeri geri almak,hemde akmasada damlar hesabı yapıp ne kazansam yeter demek içindi.aldığın oyun seni tatmin etmiş olabilir ama beni etmedi.ayrıca çin'in protesto etmesi adamları etkilemiştir çünkü orada bu adamlar ORJİNAL oyun satıyor.1 milyarın üzerinde bir nufüsu gözardı edemezsin.çevirmesi çok zor olduğu için (çincede harf yoktur 3000'in üzerinde kelime vardır) dil seçeneği yok.O bahsettiğin Electronics Arts her yıl onlarca oyun yapıyor.SI ise yılda sadece 1 tane oyun yapıyor.ben buraya yorum yaparken oyunun orjinal alanlara hitaben konuşmadım.fakat konunun senin üzerinde yaptığı etki ile rahatlıkla senin ORJİNAL değil korsan oyun kullanıcısı olduğunu söyleyebilirim.Hani bir lafımız vardır ''yarası olan gocunur''diye.Bilmem anlatabildim mi???

ayseeg
22.Şubat.2010, 13:25
Ingilizceniz varsa okuyabilirsiniz.

http://www.gamasutra.com/php-bin/news_index.php?story=26269&utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+GamasutraNews+%28Gamasutra+Ne ws%29 (http://forum.turksportal.net/vb//redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.gamasutra.com% 2Fphp-bin%2Fnews_index.php%3Fstory%3D26269%26utm_source% 3Dfeedburner%26utm_medium%3Dfeed%26utm_campaign%3D Feed%253A%2BGamasutraNews%2B%2528Gamasutra%2BNews% 2529)

Bunu okuduktan sonra yazdiklarimdan farklı bir sonuca varırsanız konuşuruz.

ingilizcem var ve ekiple irtibat halindeyim.. neredeyse türkiyeyle ilgili tüm kısmı ve araştırma üst yönetimle.. stüdyolar bilmem ne ler düşünülebilecek herşey hakkında ilk ağızdan fikrim olabiliyor..ve boşalan pozisyonların ve yerine gelenler hakkında devamlı bildiri mailleri ile etkileşim de mevcut. şimdi bgs ye mi habere mi inanayım :)

perpetua
22.Şubat.2010, 14:31
ingilizcem var ve ekiple irtibat halindeyim.. neredeyse türkiyeyle ilgili tüm kısmı ve araştırma üst yönetimle.. stüdyolar bilmem ne ler düşünülebilecek herşey hakkında ilk ağızdan fikrim olabiliyor..ve boşalan pozisyonların ve yerine gelenler hakkında devamlı bildiri mailleri ile etkileşim de mevcut. şimdi bgs ye mi habere mi inanayım :)

Istediginize inanin. Temasda oldugunuz kisilere soylenecek olanlarin sadece onlarin bilmesi gerekenler oldugunu, buzulun altinin cok buyuk olabilecegini de unutmayin. (Ve hatta zaten bilmemeniz gereken seyler hakkinda yazma konusunda buyuk tereddut etmeniz belki de en dogru olani, ozellikle sizinle bu bilgileri paylasan kisilerin iyiligi icin).

samasti
28.Şubat.2010, 19:48
Arkadaşlar başlık altında yazılanların hepsini okudum ve herkes kendine göre haklı şeyleri savunuyor. Fiyat pahalı olabilir bende öğrenciyim ama oyunu daha zevkli ve daha kaliteli oynamak istediğim için sürekli orjinal aldım ama şunuda söyliyim Türkiye de orjinal oyun alanlarınm sayısı az değil.. En basiti ben FM2009'u Teknosa'dan almaya gittiğimde oyunun bittiği söylenmişti.Buradan da şunu çıkardım varmış ve millet talep etmiş ve bitmiş... 10.000 kişi bulun şöyle olcak, bunu yapın böyle olcak gibi açıklamalar yanlış oyuna okadar dil ekliyorsun Türkçeyi eklemek mi zor geliyor?? Oyunda tahmin etmediğim ülkelerin dili bile var ama bizimkisi yok. Bu sene de aldıracaklar orjinal oyunu seneye tekrardan 10.000 olun koyalım diyecekler ( Sözüm SI' a kimse yanlış anlamasın ) Bu yüzden artık orjinal almıyorum!!!! Bu da benim görüşüm

medievil
01.Mart.2010, 01:38
Arkadaşlar başlık altında yazılanların hepsini okudum ve herkes kendine göre haklı şeyleri savunuyor. Fiyat pahalı olabilir bende öğrenciyim ama oyunu daha zevkli ve daha kaliteli oynamak istediğim için sürekli orjinal aldım ama şunuda söyliyim Türkiye de orjinal oyun alanlarınm sayısı az değil.. En basiti ben FM2009'u Teknosa'dan almaya gittiğimde oyunun bittiği söylenmişti.Buradan da şunu çıkardım varmış ve millet talep etmiş ve bitmiş... 10.000 kişi bulun şöyle olcak, bunu yapın böyle olcak gibi açıklamalar yanlış oyuna okadar dil ekliyorsun Türkçeyi eklemek mi zor geliyor?? Oyunda tahmin etmediğim ülkelerin dili bile var ama bizimkisi yok. Bu sene de aldıracaklar orjinal oyunu seneye tekrardan 10.000 olun koyalım diyecekler ( Sözüm SI' a kimse yanlış anlamasın ) Bu yüzden artık orjinal almıyorum!!!! Bu da benim görüşüm

İzmir mavişehir dr deki reyon görevlisi ile konuştum 150 adetten 3 parti oyun satmışlardı(cm 2010) Yanlış hatırlamıyorsa oyun çıktıktan 1-1.5 ay sonraydı. Bu bahsettiğim sadece 1 mağaza. Toplamda ne kadar sattılar bilmiyorum. Bence orjinal alan alıyor. En basitinden bende toplam 10dan fazla orjinal oyun var. Ama sorun şu: Bu orjinal oyunların kaçını Türkiye'den aldım? Sağdan soldan, kaçak, devlete vergimi ödemeden aldım. Ama cm yi nerden aldım Tr den. Demekki neymiş mesele korsan değilmiş. Mesele fiyatmış ;)

Kalyoncu1905
01.Mart.2010, 02:34
Arkadaşlar belli bi süre ayrı kaldım, bi gelişme var mı acaba?

lexoqe
01.Mart.2010, 02:41
ya sayısal loto cıkarsa söz 10 bin tane orjinal oyun alacam ya :D sadece tr yapsınlar diye :D

Flawless Victory
01.Mart.2010, 09:21
Hala FM 2005'teki kaliteye dönemediler. FM 2005'te şampiyon olmak çok zordu, gerçekten büyük zevk veriyordu ama daha sonraki oyunlar kolay oldu, herhalde daha çok kişi oynasın diye böyle bir şey yaptılar. Ama bence hata yaptılar, oyun şu anda kendi sınıfının dışındaki oyunlarla bile yarışabilirdi verdiği tat olarak ama bu gidişle olduğu yerde dönüp duracak. FM 2011'de bize ne vaad edecekler göreceğiz ama bana kalırsa yapacakları şunlar :

1. 3D'ye yeni animasyonlar eklendi, maç motoru daha güzel hale getirildi.
2. Taktik ekranı genişletildi.
3. Yeni skin eklendi. :p
4. Artık gözlemciler daha bi iyi gözleyecek.
5. Topa vurunca böyle fişek gibi gidecek.
6. Tribündeki taraftar sayısı artırıldı.
7. Saha kenarındaki yedekler artık açma germe hareketleri yapacak.
8. Oyuncu özelliklerine "delikanlılık" eklendi.
9. Antrenman bölümü artık ana ekranda gözükecek.

Al sana FM 2011!

medievil
01.Mart.2010, 14:22
ya sayısal loto cıkarsa söz 10 bin tane orjinal oyun alacam ya :D sadece tr yapsınlar diye :D

Bu seferde 10000 farklı kişi alacak derler herşeye kılıf uydurur bu SI ve onun kafadakiler ;)

vuque
01.Mart.2010, 14:30
Bu seferde 10000 farklı kişi alacak derler herşeye kılıf uydurur bu SI ve onun kafadakiler ;)
10.000 Kişi'ye Para Verir Aldırırız :zuhaha

medievil
01.Mart.2010, 15:12
10.000 Kişi'ye Para Verir Aldırırız :zuhaha

Madem bu işi illa yapacaksınız 10bin oyun alın bedavaya dağıtın başka türlü olmaz :) para versen millet gider evine gıda alışverişi yapar 90 liraya oyunmu alacak :)

lexoqe
01.Mart.2010, 15:34
ortalama 80 desek fiyatı 10 bin oyun 800 milyar yapıyo yani 1 tirilyona yakın... walla 1 trilyonun hepsini yada bi kısmını fm ye veremem kusura bakmayın :D:D

ozaniel
01.Mart.2010, 18:15
Herkes ipler müşterinin elindedir, devir müşterileri dinleme devri diyorsunuz ama hiçbiriniz müşteri değilsiniz. Müşteri sayılmanız için oyunu satın almanız gerekiyor. Oyun Türkiye'de 20.000-30.000 satar, Türkçesi çıkmaz, Türk oyuncular rest çeker, SI o kitleyi kaybetmemek için Türkçe'yi de ekler. Şu an SI'nin kaybeceği bir şey olmadığı için olmadığı için umursamıyor.

Melekovic
01.Mart.2010, 18:19
Hala mı yolda,ne yolmuş yahu uzun ince bir yol galiba. Tam bir değil en az 3 kilit vurulacak bir konu.

Fm2030 türkçe yolda mı diye açılabilinir.

Flawless Victory
01.Mart.2010, 18:31
NBA 2K10 için herkes mail attı 2K Games'e ve şimdi yama çıkarıyorlar. Bu iş biraz baskı yapmakla ilgili galiba.

perpetua
02.Mart.2010, 16:00
Steam'de 1 hafta sureyle (Pazar gunune kadar) ucuzluk yapiliyor. Turkiye icin fiyat 19.99 USD (mevcut kur ile 30.80 TL).

Bu kampanya cercevesinde Steam uzerinden oyunu satin alarak oyunun Turkce olmasi icin gereken 10 bin adet satisa katkida bulunabilirsiniz.

Simdiye kadar hedefin %50'sine ulasilmamis durumda.

Bu fiyat indirimi, ozellikle korsanin cok oldugu ulkelerde korsana yonelme nedenini fiyat olarak gosteren, fiyat duserse satin alirim diyenler icin onemli bir firsat.

farfarforfor
03.Mart.2010, 00:35
yahu ne biçim yolmuş bu bi gelemedi gitti :D hangi yola saptı yanlış yola saptıysa o yolu türkçeye doğru çeviririz zaten hep yol yapıyoruz onuda yaparız :D artık seneye kaldı türkçe umutlarımız inşallah sıgames firması burdaki gerçek potansiyeli görüp türkçe de çıkartırlar belki o zaman orjinal almayanlar orjinal alır...

LaigLeNoiR
03.Mart.2010, 02:31
Steam'de 1 hafta sureyle (Pazar gunune kadar) ucuzluk yapiliyor. Turkiye icin fiyat 19.99 USD (mevcut kur ile 30.80 TL).

Bu kampanya cercevesinde Steam uzerinden oyunu satin alarak oyunun Turkce olmasi icin gereken 10 bin adet satisa katkida bulunabilirsiniz.

Bu fiyat indirimi, ozellikle korsanin cok oldugu ulkelerde korsana yonelme nedenini fiyat olarak gosteren, fiyat duserse satin alirim diyenler icin onemli bir firsat.

Bence burası çok ciddi ve önemli bir nokta.

Alırım diye imza atanları görelim bu konuda.

Oyun gelmesine rağmen sırf katkıda bulunmak için 1 kez daha satın aldım Steamden kuzenlere dağıttım.

Hala parasını düşürsünler biz de alalım diyenler boşa duruyorsa ve buradan satın almıyorlarsa zaten bu oyunu TR olarak istemiyorlardır.

Crazycat
03.Mart.2010, 03:02
NBA 2K10 için herkes mail attı 2K Games'e ve şimdi yama çıkarıyorlar. Bu iş biraz baskı yapmakla ilgili galiba.
Bu konuyla ilgili kaynak verebilir misiniz acaba?Yanlış anlamayın size inanmadığımdan değil ama oyunu Steam'den aldım heyecanlandım şimdi.Türkçe yama mı gelicek oyuna?Yoksa yama dediğiniz normal hatalar için mi?Online oynamaya çalışırken masaüstüne atıyordu oyun bu arada böyle bir durumlar karşılaştınız mı 2k'da?

Oyunu aldım.İnşallah 2011 Türkçe çıkar.Daha 10bin kişinin yarısına ulaşılmadı mı?

snaru
06.Mart.2010, 00:11
öncelikle bahsettiğimiz olayın hala daha ticaret ile ilgili olduğunu idrak edememen hem bence daha çocuk olduğunu hemde bugüne kadar ticaretle ilgili hiç bir şey yapmadığın,herhangi bir işte çalışmadığın izlenimi uyandırdı bende.sen tüketicisin tamam FAKAT oyunun orjinalini almadığın için aslında yaptığın çalıntı mal almak.bunu bile idrak edememiş olman aslında ne hakkında konuştuğunu bile bilmediğin anlamına gelir.Senin baktığın o oyun dergilerindeki satış rakamlarının aslında sadece reklam olduğunu anlamamışsın.Bu rakamların çoğu sadece satış arttırmak içindir.Yaklaşık 6 yıl Amerika'da yaşadım.Orada da bir şeyin fiyatını ucuzlatırsan izdiham oluyor.Bunun olmaması zaten imkansız.Fakat bu şey aldığın ürünün kalitesinede yansır.Cm 2010 fiyatı düşük tuttu.Bu hem piyasada SI ya kaptırdığı yeri geri almak,hemde akmasada damlar hesabı yapıp ne kazansam yeter demek içindi.aldığın oyun seni tatmin etmiş olabilir ama beni etmedi.ayrıca çin'in protesto etmesi adamları etkilemiştir çünkü orada bu adamlar ORJİNAL oyun satıyor.1 milyarın üzerinde bir nufüsu gözardı edemezsin.çevirmesi çok zor olduğu için (çincede harf yoktur 3000'in üzerinde kelime vardır) dil seçeneği yok.O bahsettiğin Electronics Arts her yıl onlarca oyun yapıyor.SI ise yılda sadece 1 tane oyun yapıyor.ben buraya yorum yaparken oyunun orjinal alanlara hitaben konuşmadım.fakat konunun senin üzerinde yaptığı etki ile rahatlıkla senin ORJİNAL değil korsan oyun kullanıcısı olduğunu söyleyebilirim.Hani bir lafımız vardır ''yarası olan gocunur''diye.Bilmem anlatabildim mi???

http://img696.imageshack.us/img696/6420/fm2010j.jpg

Birdaha palavra atmadan önce daha çok düşünürsün.. Ayrıca 1.500.000 Tl para hacmine sahip şirkette hissem olduğuna dair imza sirkülasyonumuda gönderim dahada yerin dibine geçersin. Senin gibilerle uğraşamam. Birkaç şey duymuş hayatını hep boyun eğerek geçirmiş insanlarla işim olmaz. Karşındaki insanın ne yaptığını ne ettiğini bilmeden atıp tutanla hiç işim olmaz. Hadi sana iyi sallamalar..

Aydin
06.Mart.2010, 02:37
Laf lafı açarak konunun tartışılması güzel ama son mesajda konu iyice kişiselleşmiş ve alakasız yere gelmiş. Lütfen bu konuyu devam ettirecekseniz özel mesaj ile devam ettirin.

Herkes ipler müşterinin elindedir, devir müşterileri dinleme devri diyorsunuz ama hiçbiriniz müşteri değilsiniz. Müşteri sayılmanız için oyunu satın almanız gerekiyor. Oyun Türkiye'de 20.000-30.000 satar, Türkçesi çıkmaz, Türk oyuncular rest çeker, SI o kitleyi kaybetmemek için Türkçe'yi de ekler. Şu an SI'nin kaybeceği bir şey olmadığı için olmadığı için umursamıyor.

şu zamana kadar gördüğüm en doğru yorumlardan biri. biz diyoruz fiyatı indir alalım, müşterin olalım. onlar da diyorlar ki sizin memlekette kolpa grossoluk bol. siz bir sözünüzü tutun. biz anca öyle yaparız diyorlar. biz zaten oyunu ingilterede ve avrupanın çeşitli yerlerinde satarak paraya para demiyoruz. bizim size değil, sizin bize ihtiyacınız var diyorlar.

pazarlama mantığı olarak bakıldığında feci yanlış bir olay bence. ama adamların söylediği basit. "top benim, dediğimi yapmayacaksanız topumu alır giderim."

vuque
06.Mart.2010, 02:42
Laf lafı açarak konunun tartışılması güzel ama son mesajda konu iyice kişiselleşmiş ve alakasız yere gelmiş. Lütfen bu konuyu devam ettirecekseniz özel mesaj ile devam ettirin.

şu zamana kadar gördüğüm en doğru yorumlardan biri. biz diyoruz fiyatı indir alalım, müşterin olalım. onlar da diyorlar ki sizin memlekette kolpa grossoluk bol. siz bir sözünüzü tutun. biz anca öyle yaparız diyorlar. biz zaten oyunu ingilterede ve avrupanın çeşitli yerlerinde satarak paraya para demiyoruz. bizim size değil, sizin bize ihtiyacınız var diyorlar.

pazarlama mantığı olarak bakıldığında feci yanlış bir olay bence. ama adamların söylediği basit. "top benim, dediğimi yapmayacaksanız topumu alır giderim."
Bigün Bi Mahalle Amcası Çıkacak "Keserim Ulen Topunuzu" Diyecek İşte O Zaman Ne Olacak Ben Merak Ediyorum :D

bySilver
06.Mart.2010, 02:52
O çok zor işte :) FM ye rakip olacak bir oyun yok çünkü.

vuque
06.Mart.2010, 02:58
O çok zor işte :) FM ye rakip olacak bir oyun yok çünkü.
Cm Aslında Bu Sene Topu Kesmeye Niyetlendi Ama Bıçak Yeterince Keskin Değildi :p
Ama Niyetini Belli Etti En Azından...
Seneye Daha Keskin Bir Bıçakla Denerse Birşeyler Yapabilir Ve Eninde Sonunda Bu Topu Kesebilir...
Veya Pazara 3. Bir Amcam Girer İşte O Zaman Tadından Yenmez :D
Aslında Pazarda EA Gibi Bir Devde Var Ama Sanırım Pek Fazla Önemsemiyor...
Aslında EA Sıkı Bir Çalışmayla Fifa Manager'ı Çok Dişli Bir Rakip Yapabilir...
EA'nin Elinde Müthiş Bir Ekonomik Güç Var...
Parayı Basıp Tüm Liglerin Forma&Logo&Resim Haklarını Alırsa Hadi Hadi Tüm Ligler Olmasın da Önemli Ligler Diyelim Ve Sağlam Bir Oyunla Girerse Bu İşe Yani Ciddiye Alırsa Manager Oyunları Piyasasını Ben SI'yi O Zaman Görürüm...
Şu Anda Tekel Gibiler Ve Ne İstersek Yaparız Bize Mecbursunuz Modundalar... ;)
Premier Manager Fiyaskosunu Dahil Etmiyorum Pazar'a Ama Yinede Onlarında Birşeyler Yapmaya Çalıştıklarını Bilmek Güzel :p

bySilver
06.Mart.2010, 03:02
EA zaten paraya para demiyor ki neden riske girsin bir daha başka bir platform için gerek yok yatırıma geliri var nasılsa uğraşmaya değmez diyor benzer tarzda bir oyun çıkarıyor. SI Games böyle devam ettikçe topu kesecek amca çıkmaz. :)

La BruJiTa
06.Mart.2010, 08:40
http://img696.imageshack.us/img696/6420/fm2010j.jpg

Birdaha palavra atmadan önce daha çok düşünürsün.. Ayrıca 1.500.000 Tl para hacmine sahip şirkette hissem olduğuna dair imza sirkülasyonumuda gönderim dahada yerin dibine geçersin. Senin gibilerle uğraşamam. Birkaç şey duymuş hayatını hep boyun eğerek geçirmiş insanlarla işim olmaz. Karşındaki insanın ne yaptığını ne ettiğini bilmeden atıp tutanla hiç işim olmaz. Hadi sana iyi sallamalar..

evet orjinal kullanıyorsun saygı duyarım fakat yazdığım mesajlarda belirttiğin ana noktanın hala farkında değilsin. 1.500.000 Tl değerindeki şirkette değil, microsoft'ta hissen olsa farketmez, olay ticaret diyorum,sadece 3-5 kişinin orjinal kullanması bir şeyi değiştirmez,hedef rakamın en azından %80 ila %90 lık bir dilimi gerçekleşmeden söz hakkımız olmaz diyorum fakat hala anlatamıyorum. bir anda kendini ispat etmek için giriştiğin çabanın doğru fakat konunun özüne dair bir açıklaması olmadığını farkebilirsen ne mutlu...ayrıca şirkette hisse sahibi olmak kişinin ticaretten anladığını göstermez...

supro
06.Mart.2010, 09:06
Türkçe olmasını geçtim oynanabilir durumda olan bir Türkiye ligi olsaydı daha mutlu olurdum..Hala 5 para etmez oyunculara Chelsealer Realler talip oluyorlar..3. yamaya rağmen bir sürü sorun devam ediyor Türkiye liginde. Adam gibi yapsınlar isterlerse Çince yapsınlar yine alırız..Bıraksınlar bu ayakları..:D

medievil
12.Mart.2010, 16:15
Birazdan yazacaklarımı okuyunca bunun Türkçe fm ile alakası ne diye sorabilirsiniz. Aslında alakası yok ama şu bakımdan alakası var. Konu Türkçe fm olmasına rağmen bir çok kez SI nin Türklere bakış açısı satış politikası konuşuldu tartışıldı.. Ben size farklı bir firmann farklı bir satış politikasından bahsedeceğim.

Firmanın ismi:Sony

Pazarlanan oyun: God Of War III

Bu sony denilen şirket Türkiyedeki potansiyeli görmüş olacakki bakın neler yapmış son 1 haftada. Öncelikle adamlar billboardlara reklam vermiş.

http://i44.tinypic.com/10salw6.jpg

Reklam için Sony sadece billboardları yeterli görmemiş olacakki alışveriş merkezleri, otobus duraklarının yanında Televizyon kanallarınada reklam vermiş. Ben NTV de bu oyunun reklamını izledim. CNN'dede görenler olmuş. ( http://www.youtube.com/watch?v=khhBLCVBwpg )

Ancak buda Sony'ye yetmemiş. Gazetelerde boy boy afişleri olmasada bazı koşe yazarları köşelerinde oyundan bahsetmiş.(örneğin: Cengiz semercioğlu)

Bunlar sadece benim son 1 haftada denk geldiklerim. Kim bilir benim görmediğim daha ne reklam yaptılar.

Bütün bunlarda Sony adlı şirkete yetmemiş. Yeni çıkan ps3 oyunları ülkemizde 180-190 tl ye satılırken Sony Türkiyeye özel 99 lira fiyat etiketi koymuş. 17 marttan itibaren eğer yanlış bilgi almamışsam oyun Sony bayilerinde 99 tl ye satılacak.

Şimdi şunu diyebilirsiniz eyy medievil. Sen değilmiydinki Fm için 90 tl fazla diyen. Sen değilmiydin oyuna 90 tl verilirmi diyen.

Bu oyunun yapımı için 44milyon USD harcanmış. Görüp görebileceğinizde en iyi grafikli oyun olacak. Değermi bence değer.

Şimdi gelelim bizim guzide firmamıza. Adamlar steamde indirim yapmış sadece ve sadece 1 hafta için. Bunun içinde ölçme değerlendirme yapacaz diyorlar. Sizce hangisi ölçme? kimsenin haberi olmayan steamdaki bir indirimmi yoksa gazete tv ve billboardlara alışveriş merkezleri ve otobüs duraklarına reklam veren sonynin yaptığımı?

Şimdi birkaç ticaret adamı arkadaş çıkıp şunları diyecek.

-Sony Türkiyenin son şansı oyun sattı sattı satamadı batar. Oyüzden bu çabalar.

-Sony krizde olduğunden oyunun fiyatını aşağı çekmiş.

-Tv lerde sadece o oyununmu reklamı var fifanında görüyoruz ekstrem bir olay yok bunda.

Size şimdiden peşin peşin cevap vereyim. Bu kadar insan gözlerini açtı bir siz kaldınız. Hala bu reklamları promosyonları görmezden geliyorsanız zaten diyecek bir sözüm yok. Eğer 10 000 adet oyun satmak istiyorsanız önce 10 000 adet oyunu Türkiyeye getireceksiniz. (GOW III ilk etapta 10000 adet gelecekmiş). Daha sonra adam akıllı reklamınızı yapacaksınız. Türkçe fm çıkartıcaz siz alırsanız gibi.. Tabi böyle bir reklam verse yemediği laf kalmaz o ayrı :)

Yani demem o ki hani bu SI bizi ölçeçekmiş ya bizi ölçmek için önce yukarıdakileri yapacak. Sen reklam parası harcama, hiçbir yatırım yapma sonra 10bin satış bekle...

Çok beklerler bu kafayla..

Peki ya SONY'mi?

Sony'nin Türkiyeden bir beklentisi yok! aynı Crytekin zamanında olmadığı ve crysis 2 dede olmayacağı gibi!.. Siz kendinizi kandırmaya devam edin ;)

Melekovic
12.Mart.2010, 16:21
Tek kelimeyle her şeyi özetleyen bir yazı medievil; ama şimdi tahmin ediyorum yine şöyleydi böyleydi diye bir yanıt gelir.

Bu yazının üzerine artık söyleyecek bir şey yok diyorum her şeyi açıklıyor çünkü.

Çok teşekkürler diyerek bu konuyada noktayı koyuyorum bir daha bu konununda üzerine yazman,tartışılacak bir durumu kalmadı çünkü.

Yapanlar nasıl yapıyor değil mi, hem oyu olarak da fiyatı gayet normal bence PS3 olmasına bakarsak,kimse sana boyle mi demiştin diyemez.

Addolorato
12.Mart.2010, 16:31
Loto'dan para falan çıkarsa şöyle yüklü bir miktarda , valla ben tamamlıyacagım artık şu 10.000 oyunun üstünü :D.. Valla bu saatten sonra bence beklemeye gerek yok Türkçe FM'yi falan çıkmayacagı aşikar. Sigames'te başka kampanyalar bulsun artık..

medievil
12.Mart.2010, 16:44
Tek kelimeyle her şeyi özetleyen bir yazı medievil; ama şimdi tahmin ediyorum yine şöyleydi böyleydi diye bir yanıt gelir.

Bu yazının üzerine artık söyleyecek bir şey yok diyorum her şeyi açıklıyor çünkü.

Çok teşekkürler diyerek bu konuyada noktayı koyuyorum bir daha bu konununda üzerine yazman,tartışılacak bir durumu kalmadı çünkü.

Yapanlar nasıl yapıyor değil mi, hem oyu olarak da fiyatı gayet normal bence PS3 olmasına bakarsak,kimse sana boyle mi demiştin diyemez.

Crysis dedik adamlar Türk ondan dediler.

Cm dedik batacak o yüzden dediler.

Tabiki bunada bir kulp takıp SI'yi haklı çıkartacaklardır. Ama şunu görsünler o bana yeter. Seninde dediğin gibi abi isteyince yapılıyormuş.

Buda cnbc-e deki Türkçe reklam filmi..

http://www.youtube.com/watch?v=khhBLCVBwpg

eXcitinG
12.Mart.2010, 16:49
Aa Sigames gibi koskoca, Dünya devi bir firmanın yanında Sony gibi sıradan daha kendini kanıtLamamış bir firmanın bunLarı yapması tabi ki de doğaL. Koskoca Sigames in rekLama feLan ihtiyacı yok ki. OnLar dev, büyük, en iyisi.

Sony kim ? :)

Crazycat
12.Mart.2010, 17:01
2010'da yama gelmeyeceği belli oldu da 2011 için bir çalışma var mı SI ile ya da Turksportal 2011'de Türkçe yama yapacak mı?Bu arada 10000 kişiye daha nasıl ulaşılmadı ilginç.Resmi bi veri var mı SI'nin sitesinde bu 10000 satış ile ilgili?

Aşk-ı Şehir
12.Mart.2010, 17:03
Açıkçası bende SI'in bu tutumundan rahatsız olmaya başladım. Türkçe sadece Türkiye pazarını geliştirmezki. K.K.T.C. pazarını, Azerbaycan pazarını, kısacası Türki uyruklu ülkelerin pazarını geliştirir diyebiliriz. En azından İngilizce'den daha anlanabilir olur onlar içinde. SI Türkçe'yi görmemezlikten gelmemeli artık. 10.000 satış beklemek artık abes kaçıyor bence. Şimdi bu oyunu oynayan çoğu kişi öğrencidir. Öğrencininde 90 lira verebilecek bir durumu yok şu durumlarda. Benim 2 aylık harcamam belki 90 lira eder. (Ne kadar zararsızmışım.:p) Artık birşey yapmalılar yoksa Türkiye pazarını tamamen kaybedecekler...

medievil
16.Mart.2010, 22:24
Yukarda başka bir firmanın satış politikası ile ilgili bazı bilgiler vermiştim. Bu kadar reklam yapıldı acaba ne oldu diye merak edenler için:

"Tüm dünya ile aynı anda Türkiye�e piyasa çıktı!!! Ve 1500 ürün bir günde satıldı. TEŞEKKÜRLER ! Tekrar GELECEK !"

Sony bayisinin sitesinde yazdığı yazıdır...

EDIT: Tüm Türkiye değil tek bayinin sattığı oyun sayısı..

Melekovic
17.Mart.2010, 14:57
Yukarda başka bir firmanın satış politikası ile ilgili bazı bilgiler vermiştim. Bu kadar reklam yapıldı acaba ne oldu diye merak edenler için:

"Tüm dünya ile aynı anda Türkiye�e piyasa çıktı!!! Ve 1500 ürün bir günde satıldı. TEŞEKKÜRLER ! Tekrar GELECEK !"

Sony bayisinin sitesinde yazdığı yazıdır...

EDIT: Tüm Türkiye değil tek bayinin sattığı oyun sayısı..

Canım abisi yazmayacaktım ama yazmadan edemedim,satış rakamları devlet sırrı değil miydi, bileni ortadan kaldırıyolardı falan ya hani :n::n::n:

medievil
17.Mart.2010, 21:30
Canım abisi yazmayacaktım ama yazmadan edemedim,satış rakamları devlet sırrı değil miydi, bileni ortadan kaldırıyolardı falan ya hani :n::n::n:

Abi sırf satış rakamlarının karşılaktırılması için kurulan siteler bile var :) Ama mevzu bahis Football Manager olunca işler değişiyor nedense :)

Flawless Victory
17.Mart.2010, 21:46
Abi Sony ile Sega'yı karşılaştırmak çok yanlış. Sony böyle Sony oldu işte. Sega küçüklüğümüzün oyun firması ama doğru stratejiler izlemediği için fazla büyümedi.

medievil
17.Mart.2010, 22:10
Sony ve Sega karşılaştırılmıyor.
X ve Y oyununun farklı satış pazarlama stratejileri karşılaştırılıyor.
Yatırım yapıldığında karşılığı alınıyor mesajı veriliyor.
Bu kadar yapılan reklamlar boşa gitmesin diye firmalar oyunlarda %40-50 indirim yapabiliyor deniliyor.
İsteyince oluyormuş satan nasıl satıyor denilip ölçme ve değerlendirme öyle değil böyle yapılır mesajı veriliyor :)

Melekovic
17.Mart.2010, 22:32
Bencede öyle abisi ama biz büyük firmayız doğru mantık budur davası güdüyolar, bir de yaptıkları olay doğrudur savunulmasına girişiliyor. Ne tablolar çizildi neler yapıldı evet mantık doğrudur bizim dışımızdaki mantık yanlıştır davası gütmek için.Her türlü istatistikler garip garip analizler zaten geçmiş sayfalarda var.

Sega'daki mantık biraz tanıdık bir mantık. Hiç bir şey verme,her şeyi iste,en pahalısından sun, kendilerini alternatifsiz gördükleri her alanda durum bu. Nasılsa alacaklar yahu rahat olalım düşüncesindeler.

Şimdi Sony'nin yaptıklarını Football Manager için Türkçe çıkararak reklamlarını yaparak gerçekleştirselerdi football manager kaç adet satardı?10 bini geçer miydi geçerdi.

Fakat düşünce şu şekildeydi, biz böyle böyle diyelim 0 reklam parası harcamış oluruz 0 ek yatırımda bulunuruz,zaten oyunun yapımının çoğu beleş üretim,kişilerin bireysel emekleriyle yapılıyor, 3000 bin 5000 bin satar cebimize atarız boşu boşuna uğraşmayada gerek kalmaz.

Öyle bir durum ki bu belkide 10 bini geçse onu bile açıklayamayacakdı.

Bunların satış rakamları 51. bölgede falan saklanıyor herhalde,en büyük sırrın en abuk yerde saklanması gerek çünkü :n:

perpetua
19.Mart.2010, 13:10
Bütün bunlarda Sony adlı şirkete yetmemiş. Yeni çıkan ps3 oyunları ülkemizde 180-190 tl ye satılırken Sony Türkiyeye özel 99 lira fiyat etiketi koymuş. 17 marttan itibaren eğer yanlış bilgi almamışsam oyun Sony bayilerinde 99 tl ye satılacak.

Cok guzel.

Sony bayilerinde 99 TL'ye satilacak, yani araci olan ithalatci firma aradan cikartilmis (Aral). Zira Aral 129.99 TL'ye sattigina gore, bu satis fiyatinin 30 TL'si vergilere gidiyor (tabii 99TL'lik fiyat KDV'yi iceriyorsa ve Sony dukkanlari Aral'in da ithal ettiginde kazandigi normal karlarini kazaniyorsa bu satisdan).

Not: Turkiye'de 90 TL'ye satilan FM, Steam uzerinden 60TL civarina satiliyor. Bu yaklasik 30 TL rakami tekrar karsimiza cikiyor.

Bunun yaninda dikkat etmemiz gereken baska seyler de var tabii.

Mesela Sony'nin bir sirketi var Turkiye'de. Mumessilllerle degil, kendi uzerinden satiyor urunlerini. Turkiye'de vergi de veriyor. Esasinda istiyorsa Turkiye'de bu DVD'leri bastirip, kutulayip, satabilir. Yanilmiyorsam da bu sayede sadece de KDV ve kurumlar vergisine tabii olur. Ithal urunlerin icerdigi vergiye degil.

Sega'nin Turkiye'de bir sirketi olsa ve ihtal vergilerinden muaf olmasina ragmen dusuk fiyata satmak yerine pahaliya satsa, %100 arkandayim. Ama boyle bir sirketleri yok. Sony gibi bir cok farkli urun satan bir sirket de degil Sega, yani Turkiye'ye sirket kurmasinin ne kadar yarari oldugu da soru isareti.

Turkiye'de yurt disinda uretilmis araba satin almis veya fiyatlarini karsilastirmis herkes de bilir bu durumu. Ayni araba Almanya'da 15 bin Euro, Turkiye'de OTV ile beraber 25 bin Euro. Bunun nedeni de arabanin ureticisi degil, odenmesi gereken vergiler.

Durumun yazdiklarimdan farkli oldugunu yazacak birisi varsa eyvallah, hep beraber okuyalim. Aksi takdirde Sony iyi, Sega (hatta ozellikle SI) kotu gibi bir sonuc cikartmaniz mumkun degil.

Diyelim iki sirket var. Birisi SO, digeri SE. Ikisi de ayni urunu uretiyor. Birisi Turkiye'de oyunun CD'sini basiyor ve satiyor, digeri yurt disinda yapiyor ve satiyor. Turkiye'de bir sirket bu oyunu alip, Turkiye'ye ithal ediyor.

Ikisi de 90 TL'ye satiyor oyunu Turkiye'de. ARGE maliyetleri urun basina 40 TL.

Reklam icin birisi 10 TL harciyor, digeri hic harcama yapmiyor.

Ikisi de oyunu perakendecilere %20 kalacak sekilde fiyatlandiriyor.

Iki oyun icin de Turkiye'de KDV odeniyor.

SE, Turkiye'de odedigi KDV disinda bir de Birlesik Krallik'da VAT (yani KDV) oduyor.

Bunun ustunde bir de oyun Turkiye'ye ithal edildigi icin vergi odeniyor.

SE, ithal oyun icin satis fiyati uzerinden vergi oderken, Turkiye'de SO sadece Kar uzerinden vergi oduyor. (Bu demek degildir ki Birlesik Krallik'da kurumlar vergisi odemiyor).

http://www.ressim.net/out.php/i669650_so-se.jpg

Eh tabii SO, SE'ye gore daha ucuza satabilir. Hatta ustune agresif bir reklam kampanyasi da yapabilir. Bu ne bir supriz, ne de SE'nin ayiplanmasini gerektiren bir durum. SO diger urunleri nedeniyle zaten Turkiye'de var. Ne Turkiye pazarina ne yeni girdi, ne de oyun satmak icin girdi. Muzik calar, bilgisayar, TV vs. satmak icin girdi.

SE Turkiye'de sirket kursun diyebiliriz. Turkiye'de bir sirket acip, Turkiye'de yatirim yapmak (ve yatirimini Turkiye'de kilitlemek) yerine, SE bir sonraki en iyi seyi yapiyor. Dijital bir urun sattigi icin bu satislari Steam uzerinden yapiyor ve ithalat vergilerini odemek istemeyenlere bir firsat taniyor. Bunu sadece Turkiye'yi dusunerek yapmiyorlar, Sili'yi, Hindistan'i, Misir'i da dusunerek yapiyorlar.

Hangi ornegi verirseniz verin, bir aciklamasi olacaktir. Bir veya bir baska tarafi karalama/koruma degil bu yazdiklarim. Sadece durum degerlendirmesi. Bir sirketin hangi karari neden aldiginin degerlendirmesi.

Not: Tabii rakamlari farkli aciklamak da mumkun. Vergiler degil, perakendecilerin oyundan istedigi pay daha buyuk olabilir ve Sony bu perakendeci payini azaltarak kendi dukkanlarinda oyunu satabilir. Veya ithalatci firmanin kar marji yuksek olabilir. Yani yukaridaki ornekte fiyatlarin yuksek olmasini vergilere yuklemek yerine, Aral gibi ithalatci, TeknoSA, MediaMarkt vs. gibi perakendecilere de yuklenebilir. Benim bildigim kadariyla Sega dunyanin her yerine oyunu ayni fiyata satiyor. Hatta Steam'e de ayni fiyata satiyor. Oyun Sega'nin elinden ciktiktan sonra fiyatlarin ne olacagini belirleyenler ise vergiler, ithalatci firma ve de perakendeciler.

medievil
19.Mart.2010, 14:57
O yazıyı yazdığımda daha oyun piyasaya çıkmamıştı. Dikkat ederseniz aldığım istihbarata göre demiştim. Şuan oyun çıkmış durumda farklı firmaların farklı fiyatlarını yazayım:

Elektowold: 99 TL

Teknosa: DS3 ile beraber 199TL. (Sadece DS3'ün fiyatı 100tl den fazla)

Sony: 112-116 arası

Vatan: 115TL

Şuan aklıma gelenler bunlar. Yani sadece Sony ucuza diğerleri pahalıya satıyor gibi bir durum ortada yok. Vatandanda alsanız, Araldanda alsanız Sonydende alsanız fiyatlar hemen hemen aynı seviyede. 100-120TL arası.

Benim amacım sega ile sony'i karşılaktırmak değil zaten. Yazının en başında şunu yazdım. Farklı satış stratejileri... Türkiye'de ucuza oyun satılmaz denmiyormuydu? Türkiyede ucuz da olsa alınmaz denmiyormuydu? Hiçbir firma Türkiyeye yatırım yapmaz denmiyormuydu?(Oyunun sadece reklam masrafı 700 000TL). Cm ve Crysis sadece bir istisna denmiyormuydu? Siz bunları söyledikçe bende bu gibi örnekleri vermeye devam edicem. Ne kadar şanslıyımki örnekler bitmiyor..

O yazıdan çıkartılması gereken şu. Bir x firması Türkiyede oyun satacaksa önce bunu gerçekten isteyecek, yatırım yapacak. GOW III öyle süper kaliteli, dünyada milyonlarca fanı olan bir oyun değil. Adam gelsin öldür tarzı bir oyun. Fm ise Türkiyede çok sevildiğini düşündüğüm bir oyun. Ayrı reklamı ayrı yatırımı yapsalar onlarda 10bin satar. Aynı reklamı yapmayada lüzum yok. Adamlar işi abartmış sinemalara bile reklam vermiş. Bu kadarına bile gerek yok aslında. Ama sega yada si Türkiye için ne yaptıki? Yada olayı ters çevirelim biz Sony için ne yaptık ki? Senelerce ps2yi korsan kullanmadıkmı? Yada ps3 çıktığında oyunları ucuz diye yurt dışından kaçak almadıkmı? Ama onlar öyle veya böyle yatırımınıda yapıyor, reklamınıda yapıyor, ucuzada satıyor.

Benimkisi sadece bir örnek. Son kullanıcı sizin gibi ar-ge masraflarını falan düşünmez. Son kullanıcı yapılana bakar. Reklama bakar. Fiyata bakar. Uygunsa Fm nin 6 ayda satamadığınıda 1 günde alır.

Steam olayına yorum dahi yapmıyorum. Çünkü aynı olay ps3 dede olabilir. Hatta ps3'ün yapısı buna çok daha uygundur. Ps3dende download yapılarak satılabilir. Ancak Sony'nin kafası çalışmayan Ceo'su bunun gibi bir güzelliği düşünememiş. Onun yerine 180-200 fiyatını 110lara kadar düşürmüş...

Şu bir gerçekki steamdaki 1 haftalık indirimle bu oyun 10bin satmaz. Yada 10bin alırsan Türkçe olacak vaatleriylede bu oyun satmaz. Bu ülke boş vaatlere alışık olduğundan yemez bunları. Oyunu sırf 10bin rakamına ulaşsın diye alan şuan oynamakta güçlük çeken arkadaşlar varki tamamen madur oldular.

Bu kadar saçma şeylerle uğraşmaktansa Sonynin yaptığı reklamın %10unu yapsalar yada Türkçe oyuna dahil etseler yada fiyatta indirim yapsalar daha iyi olmazmı? Ne çok şey istedim değilmi?

vuque
19.Mart.2010, 15:17
Ayrıca Fm'nin Ucuz Satılması İçin İlla Türkiyede Şirket Kurmaya Gerek Yok...
Steam Üzerinden Türkçe Oyun Özel Bir Fiyatla Satılabilir...
Mesela 50 Lira'dan?
Sezon Geçtiğinde Zaten Oyunu 30 Liraya Düşürüyorlar.Yani Kimse Para Kazanamazlar Maliyetler Karşılanmaz,Zararına İş Yaparlar Demesin...
30 Liraya Sattığında da Para Kazanıyorlar,50 Liraya Sattığında da,90 Liraya Sattığında da...
Sony'i Gerçekten Takdir Ediyorum...
SI İse Şark Kurnazı Gibi Davranmaya Devam Etsin Bakalım ;)

perpetua
19.Mart.2010, 15:40
O yazıyı yazdığımda daha oyun piyasaya çıkmamıştı. Dikkat ederseniz aldığım istihbarata göre demiştim. Şuan oyun çıkmış durumda farklı firmaların farklı fiyatlarını yazayım:

Elektowold: 99 TL

Teknosa: DS3 ile beraber 199TL. (Sadece DS3'ün fiyatı 100tl den fazla)

Sony: 112-116 arası

Vatan: 115TL

Şuan aklıma gelenler bunlar. Yani sadece Sony ucuza diğerleri pahalıya satıyor gibi bir durum ortada yok. Vatandanda alsanız, Araldanda alsanız Sonydende alsanız fiyatlar hemen hemen aynı seviyede. 100-120TL arası.

Benim amacım sega ile sony'i karşılaktırmak değil zaten. Yazının en başında şunu yazdım. Farklı satış stratejileri... Türkiye'de ucuza oyun satılmaz denmiyormuydu? Türkiyede ucuz da olsa alınmaz denmiyormuydu? Hiçbir firma Türkiyeye yatırım yapmaz denmiyormuydu?(Oyunun sadece reklam masrafı 700 000TL). Cm ve Crysis sadece bir istisna denmiyormuydu? Siz bunları söyledikçe bende bu gibi örnekleri vermeye devam edicem. Ne kadar şanslıyımki örnekler bitmiyor..

Cok basit bir soru soracagim.

Turkiye'de FM oynayan herkes oyunu dukkandan almak yerine Steam'den 60 TL'ye alsa, bu oyunun ithalatcisi Aral ve perakendecileri ne yapmak sorunda kalir?

Bana inanmak zorunda degilsin. Ama asagidakini okumani tavsiye ederim.
http://www.computerworld.com.tr/bu-kafayla-turkiyede-oyun-ucuzlamaz-blog_3795.html

vuque
19.Mart.2010, 15:47
Cok basit bir soru soracagim.

Turkiye'de FM oynayan herkes oyunu dukkandan almak yerine Steam'den 60 TL'ye alsa, bu oyunun ithalatcisi Aral ve perakendecileri ne yapmak sorunda kalir?

Bana inanmak zorunda degilsin. Ama asagidakini okumani tavsiye ederim.
http://www.computerworld.com.tr/bu-kafayla-turkiyede-oyun-ucuzlamaz-blog_3795.html
Son Kullanıcı Olarak Hiç Birimiz Aral'ı Düşünmek Zorunda Değiliz,Sega'yıda Düşünmek Zorunda Değiliz,SI'yide Düşünmek Zorunda Değiliz...
Beni Kullanıcı Olarak Hizmetin Kalitesi Ve Ödediğim Ücret İlgilendirir...
O Bu Kadar Kazansın,Şu Aman Zarar Etmesin Benim Derdim Değil Yani...
Para Kazanmak İstiyorlarsa Hizmetlerini Ve Fiyatlarını Ayarlasınlar...
Koskoca Şirketlerde Bunları Düşünen Uzmanlar Vardır Herhalde?
Ben Son Kullanıcı Olarak Önüme Koyulan İş'e Bakarım...
Yani Aral'ın Ettiği %40 Kar Beni Bağlamaz...
Elinde Steam Gibi Bir İmkan Varsa Oyunu Türkçe Çıkarıp 50 Liraya Steam'den Satabilir...
Ve Türkçe Olduğundan Türklerden Başkası Alıp'ta Oynamaz ;)

medievil
19.Mart.2010, 15:59
Aralın araya girmesiyle fiyatın arttığı tabiki doğru.Oyun firmaları ithalatçı firmalara fiyat bakımından ancak öneride bulunabilir. Bu konuda orta yol bulması gerekende onlar. Defalarca yazdım steam die belirttiğiniz sistem Türkiye'de bilinmiyor. Belki siz tüm oyunları oradan alıyor olabilirsiniz ama Türkiye'de yaygın bir sistem değil. Bunu yaygınlaştırması gerekende biz değiliz.

Yine dönüp dolaşıp aynı yere geliyoruz. SI gerçekten Türkiyede oyun satmak istesin bununda reklamını yapabilir. FM 2011 çıkmadan önce Türkiyenin önde gelen sitelerine reklam versin. Bakın billboardmuş tv reklamı falan bunları geçtim.FM 2011 Türkçe ve 50 TL sadece steamda desinler. Bunların hesabını yapacak kişiler biz değiliz onlar. İnsanlar yeri geliyor orjinal oyunları oynadıktan sıkıldıktan sonra satıyor yada takaslıyor. Ben adama gidip sana kod vericem netten indirceksin desem "sana para vereceğime torrentten indiririm aynı şey değilmi" der. Madem steamdan satılınca iki tarafta kazanacak o zaman bunun reklamını yapacaklar fiyattada indirime gidecekler. Yoksa bu kısır döngü aynen devam edecek. Bu durumda bize düşen birşey yok.

Arala geri dönersek aralın getirttiği ve ucuz olan oyunlarda yok değil. EA'in yaptığı oyunlar buna örnektir. 1 fm yerine 2 oyun alabilirsiniz mesela. Bu durumdada fiyatın 90TL olması sadece Aral'a bağlanamaz.

perpetua
19.Mart.2010, 19:10
Aralın araya girmesiyle fiyatın arttığı tabiki doğru.Oyun firmaları ithalatçı firmalara fiyat bakımından ancak öneride bulunabilir. Bu konuda orta yol bulması gerekende onlar. Defalarca yazdım steam die belirttiğiniz sistem Türkiye'de bilinmiyor. Belki siz tüm oyunları oradan alıyor olabilirsiniz ama Türkiye'de yaygın bir sistem değil. Bunu yaygınlaştırması gerekende biz değiliz.

Yine dönüp dolaşıp aynı yere geliyoruz. SI gerçekten Türkiyede oyun satmak istesin bununda reklamını yapabilir. FM 2011 çıkmadan önce Türkiyenin önde gelen sitelerine reklam versin. Bakın billboardmuş tv reklamı falan bunları geçtim.FM 2011 Türkçe ve 50 TL sadece steamda desinler. Bunların hesabını yapacak kişiler biz değiliz onlar. İnsanlar yeri geliyor orjinal oyunları oynadıktan sıkıldıktan sonra satıyor yada takaslıyor. Ben adama gidip sana kod vericem netten indirceksin desem "sana para vereceğime torrentten indiririm aynı şey değilmi" der. Madem steamdan satılınca iki tarafta kazanacak o zaman bunun reklamını yapacaklar fiyattada indirime gidecekler. Yoksa bu kısır döngü aynen devam edecek. Bu durumda bize düşen birşey yok.

Arala geri dönersek aralın getirttiği ve ucuz olan oyunlarda yok değil. EA'in yaptığı oyunlar buna örnektir. 1 fm yerine 2 oyun alabilirsiniz mesela. Bu durumdada fiyatın 90TL olması sadece Aral'a bağlanamaz.

Bana 1 yilda Turkiye'de 10 bin adet satmis 5 oyun goster, SI yerine sana hak vereyim.

La BruJiTa
19.Mart.2010, 20:13
Bana 1 yilda Turkiye'de 10 bin adet satmis 5 oyun goster, SI yerine sana hak vereyim.

5 yerine 3 de olur! benim bildiğim kadarıyla sadece 1 tane var!

ozaniel
19.Mart.2010, 20:20
GOW III öyle süper kaliteli, dünyada milyonlarca fanı olan bir oyun değil.

Buna katılmıyorum. GOW3 çıkınca PS3'ün en çok satan oyunu bile olabilecek kadar fanı olan bir oyun. Tabii Türkiye'de PS3 sayısı az olduğu için satış oranı olarak FM ile kafa kafaya gider.

Ayrıca SI Türkiye'yi riskli görmese zaten Türkçe'sini çıkarırdı. Türkçe çıksa alırım diyenlere güvenmiyor demekki.

medievil
19.Mart.2010, 23:18

Bana hak vermenize gerek yok. Ben olanı söylüyorum. Taktınız 10bin sayısına. Bu adamlar ne yaptı 10bin satmak için. Koca sıfır. Biz ne yaptık Türkçe için oda sıfır. Aslında yaptıkta yeterli değil. Bu kısır döngünün son bulması için bir tarafın adım atması gerekiyor. Bende alın size GOW diyorum. Onlar yaptı sizde onun %10 unu yapın diyorum. Yoksa bu olay böyle senelerce gidecek. Dayatmalarla hiç bir yere ulaşılmaz.

@ozidnz

Biraz araştırdımda dediğin gibi baya tutulmuş zamanında. Ben demosunu oynadım grafikleri dışında pekde etkilenmemiştim ondan öyle yazdım.

Satışların fm ile kafa kafaya gideceğini sanmam. Şuana kadar 6500den fazla satılmış zaten :)

perpetua
20.Mart.2010, 00:58
Bana hak vermenize gerek yok. Ben olanı söylüyorum. Taktınız 10bin sayısına. Bu adamlar ne yaptı 10bin satmak için. Koca sıfır. Biz ne yaptık Türkçe için oda sıfır. Aslında yaptıkta yeterli değil. Bu kısır döngünün son bulması için bir tarafın adım atması gerekiyor. Bende alın size GOW diyorum. Onlar yaptı sizde onun %10 unu yapın diyorum. Yoksa bu olay böyle senelerce gidecek. Dayatmalarla hiç bir yere ulaşılmaz.

Bu adamlar sattiginin kat kat fazlasi oynanan bir oyun uretti. Bunu yapmak yeterli degil demek ki Turkiye'de satmak icin. Yazdigindan anladigim bu.

Simdi sen FM'in maliyetini bilmiyorsun. Kar marjini bilmiyorsun. Ben de bilmiyorum.

Bize soylenen gayet net. Turkce'yi eklemenin SI ve Sega'ya mali acidan mantikli olmasi icin 10 bin adet satis yapilmasi gerekli. Oyunda Turkce dilinin olmasinin maliyetini ancak 10 bin satis karsiliyor. Hayir daha az satis da kesin olarak bu maliyeti karsilar diyebiliyormusun? Oyunun maliyet muhasebesi hakkinda bu kadar bilgin var mi? Yok. O zaman 10 bin rakami tartisilamaz bir rakamdir.

Bu rakamin yakalanmasi icin bir sinyal olsa, veya daha once bunu basarmis onemli ornekler olsa, bu alinabilir bir risk. Ben de bu pazara girer, payimi alirim dersin. Ama SI'a verebilecegim ornek de yok!

Bana guven, sen yatirimini yap. Sonra bakariz mi diyecegim? Varsayalim dedim, gecmisi takip etmis kim inanir buna? Ben bile inanmiyorum.

Tamam ben de isterim Turkce'nin eklenmesini, ben de isterim daha ucuza satilmasini. Ben de isterim SI'in Turkiye'deki kuluplerin lisansini alip logolarini, formalarini ve oyuncu resimlerini eklemesini. Sen bunlari simdi yaziyorsun ama ben satislarin bu sekilde yukselebilecegini 3 sene once anlatmaya basladim SI'a.

O donemde Mustafa ve Volkan basta olmak uzere bir cok arkadas, sag olsunlar, Turkce icin cok onemli caba harciyorlardi. Hic bir karsilik beklemeden oyunu Turkce yapiyorlardi. Belki bir kac ay gec cikiyordu ama Turkce cikiyordu. O donemde bile satislar Turkce'nin eklenmesinin maliyetini karsilayacak duzeyde degildi.

FM 2007'de Turkce'yi indiren sayisi 122 bin civarindaydi. Herkes 2 defa indirmis olsa, 61 bin kisi bundan yararlanmis demektir.

FM 2008'de 161 bin kisi indirmis. Herkes iki defa indirdi desek, rakam 80 bin civarinda kisi indirmis ve oyunu Turkce oynamis. Ama bunlardan 10 bin satis cikartilamamis.

FM 2009'da 72 bin defa indirilmis ceviri.

FM 2010 icin Turksportal bir Turkce yama cikartmadi ama bir yama (iyi veya kotu onemli degil) cikartildi ve isteyenler Turkce oynayabildi.

Bu forumlarda ve diger forumlarda bir cok kisi yamalar yapti, logo/resim paketleri yapti insanlarin oyundan daha cok zevk almasi icin. Rehberler yazdi, oyunu daha iyi anlayabilmesi icin. Yabanci sitelerden bilgi ve dosya tasidi buralara.

Ama oyunu alan kisi sayisi, bu cabalara ragmen, gerekli seviyelere cikmadi. Sen de bana diyorsun ki SI daha yatirim yapmali. SI'in hic bir ulkede yapmadigi kadar yatirimi bu ve diger forumlarda FM severler yapti. Kac ulkeden gayri resmi Football Manager cevirisi cikti? Kac tanesi %90 seviyesinin ustune cikti? Ama bu imkanlar da olmasina ragmen sonuc ayni. Satislar belli bir seviyede tikandi. Oyun Turkce oynanabilmesine ragmen satislar mevcut seviyesinde tikandi.

Oyuna Turkce eklense, mevcut satislardan daha fazlasinin olacagini kim ve hangi mantikla bekleyebilir? Gayri resmi Turkce ceviriyi oyun ciktiktan kisa bir sure sonra bedavaya indirebilirken bile o kadar satis gerceklestirilemedi. Satislar olursa resmi olarak Turkce'nin cikartilmasina soz verilmesi bile satislari pek etkilemedi.

Bence bu durumda bir seyi kabullenmek gerekiyor. FM'i satin almak icin para harcayacak kemik kitle, Turkce'nin eklenmesinin maliyetini karsilayacak kadar degil. Bu nedenle de artik uzerinde uzun uzun konusmanin bir yarari yok. Gayri resmi yama yapanlar olursa, FM'i Turkce oynar Turkiye. Olmazsa da oynamaz. En azindan kisa donemde goruntu bu sekilde.

medievil
20.Mart.2010, 01:19
Aynı şeyleri konuşmaya gerek yok. Sayfalarca tartışıldı bunlar. Siz dediniz alan yok. Bir başkası fiyat yüksek dedi. Siz steam dediniz. Başkası başka birşey dedi. Böyle uzadı gitti.

Ben sadece önünüze bir örnek koydum. Türkiyede oyun satmak isteyen adam bunları bunları yapmış dedim. Fiyatı kırmış reklamı yapmış karşılığınıda almış dedim. Satış rakamları 3-5 ay sonra açıklandığında bu indirim işe yaramışmı yaramamışmı herkes görür. Böylece SI de 1 haftalık indirimlerle ülke insanımızı ölçme cehaletinde bulunmaz.

Kullanıcıların yaptığı yamalar yatırım olarak görülmemeli. İnsanlar bunları zevk için karşılık beklemeden yapıyor. Bende zamanında pes serisi için TSL yaması yapımına katıldım. Bir dönem sizin yama ekibindede bunlundum. Ama bunları pes yada fm çok satsın diye yapmadım. Ben o yamayı yaptım diye insanlar orjinal alacak diye bir şey yok. Sonuçta resmi olmayan birşey.

Kısa vadede olay tıkanmış zaten. İnsanlar ne kadar örnek verirse versin kafa yapısı aynı değişmiyor. Söylenecek birşey yok. SI daha çok bekler 10bin rakamını. Bizde daha çok konu açarız Türkçe fm için. Uzun vadede de FM populeritesini yitirir kaybolur gider...

perpetua
20.Mart.2010, 01:58
Aynı şeyleri konuşmaya gerek yok. Sayfalarca tartışıldı bunlar. Siz dediniz alan yok. Bir başkası fiyat yüksek dedi. Siz steam dediniz. Başkası başka birşey dedi. Böyle uzadı gitti.

Ben sadece önünüze bir örnek koydum. Türkiyede oyun satmak isteyen adam bunları bunları yapmış dedim. Fiyatı kırmış reklamı yapmış karşılığınıda almış dedim. Satış rakamları 3-5 ay sonra açıklandığında bu indirim işe yaramışmı yaramamışmı herkes görür. Böylece SI de 1 haftalık indirimlerle ülke insanımızı ölçme cehaletinde bulunmaz.

Onume koydugun ornek 3 gunluk 99 TL satis fiyati ornegi. Ozellikle Elektroworld ornegi.

Onun disinda Turkiye'de 129 TL'ye satilan, yurt disinda ise 90 TL'ye satilan bir oyun.

Tipki Turkiye'de 90 TL'ye satilan FM'in yurt disinda 60 TL'ye satilmasi gibi.

1 haftalik indirim, eger yukarida kemik olarak tabir ettigim oyunu satin almak icin hazir insan olsa, satislari onemli sekilde etkilerdi. Insanlarin hasbelkader oyunu almasinin yarari yok. Bugun alir, yarin korsan kullanir. Onemli olan Turkce'yi desteklemeye devam edecek kemik 10 bin kisilik musteri kitlesi.

Bu da Turkiye'de, degil FM icin, hic bir oyun icin yok. Varsa, ben atladiysam soyle.

Kullanıcıların yaptığı yamalar yatırım olarak görülmemeli. İnsanlar bunları zevk için karşılık beklemeden yapıyor. Bende zamanında pes serisi için TSL yaması yapımına katıldım. Bir dönem sizin yama ekibindede bunlundum. Ama bunları pes yada fm çok satsın diye yapmadım. Ben o yamayı yaptım diye insanlar orjinal alacak diye bir şey yok. Sonuçta resmi olmayan birşey.

PES'de Turkiye ligini oynamak istesem ve bu orjinal oyunda mumkun degilse, ama birisi nasil olsa yapar diyebiliyorsam, Turkiye liginin oyunda olmamasi onemsiz hale gelir.

FM'i Turkce'ye ceviren ozverili insanlar varsa ve bana herhangi bir maliyeti olmadan oyunu Turkce oynayabileceksem, oyunda Turkce'nin olmamasi da onemli olmaz.

Sonucta bir oyunu alirken kimin ne kadar kar ettigi umurunuzda degilse, PES'de Turkiye ligini oynayabilmek veya FM'de Turkce oynayabilmek mumkun oldugu zaman da kimin tarafindan yapildigi umurunuzda olmamasi gerekmez mi? Bu nedenle de bu yamalarin varliginin satislari etkilemesi gerekmez mi? Ama etkilemiyor iste. Orjinalde olsa da etkilemeyecek demek ki.

Kısa vadede olay tıkanmış zaten. İnsanlar ne kadar örnek verirse versin kafa yapısı aynı değişmiyor. Söylenecek birşey yok. SI daha çok bekler 10bin rakamını. Bizde daha çok konu açarız Türkçe fm için. Uzun vadede de FM populeritesini yitirir kaybolur gider...

Iki sirket ayni degil. Urun maliyetleri veya Turkiye'deki satis metodlari ayni degil. Birisi kendisi dagitim yapiyor, digeri araci ile dagitim yapiyor. Birisi zaten baska urunleri nedeniyle Turkiye pazarinda, digerinin Turkiye pazarina girmesini gerektirecek urun cesidi yok. Baskalarindan alinmis ornek degil, duruma uygun cozumler uretmek gerekli eger bir seyleri degistirmek istiyorsan.

medievil
20.Mart.2010, 02:20
4 farklı firmanın örneğini verdim. elektroworld ile dr yada vatan arasında 10tl lik bir fark var. Sadece elektrowordu içinden seçmeniz ilginç. Vatandamı 3 günlük indirim yaptı yada dr? 3 gün sonra görürsünüz kaç günlük indirim olduğunu. Yeni çıkan avatar oyununun 210tl ye satıldığını gördüm bazı sitelerde. Bu durumda 110tl lik fiyat bence çok uygun. Sonuçta bir indirim olmuş. Yeterlimi değil tabi ama bunu yapamayanlarda var...

Yamaları hazırlayanlar birşey beklemezken SI'nin satışların artmasını beklemesi başlı başına komedi olur. Böyle bir düşüncelerinin olduğunu zannetmiyorum. Sizin görüşünüzse saygı duymak zorundayız.

Şu verdiğim örneğe bir türlü x oyunu ve y oyunu olarak bakamadınız. Burda firmalara değil oyunların satış politikasına dikkat çekmeye çalışıyorum olay yine nerelere geldi. Kaç paraya satıldıklarıda şu durumda önemli değil. Önemli olan şu: Bir oyun Türkiyede nasıl satar?

Bende diyorum ki işte böyle satar. Bana katılmazsanız anlarım. Ne zaman hemfikir oldukki zaten. Bir kaç ay sonra resmi satış rakamları açıklanır. O zaman sizin küçümsediğiniz 3 günlük indirim işe yaramışmı yaramamışmı görürüz.

Ha bu arada Sony 3 gün yapacağı indirim için o kadar reklam yapmaz demedi demeyin ;)

perpetua
20.Mart.2010, 10:27
4 farklı firmanın örneğini verdim. elektroworld ile dr yada vatan arasında 10tl lik bir fark var. Sadece elektrowordu içinden seçmeniz ilginç. Vatandamı 3 günlük indirim yaptı yada dr? 3 gün sonra görürsünüz kaç günlük indirim olduğunu. Yeni çıkan avatar oyununun 210tl ye satıldığını gördüm bazı sitelerde. Bu durumda 110tl lik fiyat bence çok uygun. Sonuçta bir indirim olmuş. Yeterlimi değil tabi ama bunu yapamayanlarda var...

Yamaları hazırlayanlar birşey beklemezken SI'nin satışların artmasını beklemesi başlı başına komedi olur. Böyle bir düşüncelerinin olduğunu zannetmiyorum. Sizin görüşünüzse saygı duymak zorundayız.

Demogoji yapmaya, detaylarda kaybolmaya bayiliyorsun.

Orada bir sebep-sonuc iliskisi yazdim.

Turkce oyanamak mumkun, ama satislar hala dusuk.

90 TL'ye almak yerine 45 veya 60 TL'ye almak mumkun, ama satislar hala dusuk.

Bu firsatlari SI'in size sundugu ve sunmadiginin ne onemi var? Bu firsat vardi onunde butun FM severlerin. Hem de 1 hafta degil, 3 yildan uzun suredir vardi. Bu firsati kullanan kisinin sayisi FM'i Turkce yapmaya yetti mi? Hayir. Konu kapanmistir.

Şu verdiğim örneğe bir türlü x oyunu ve y oyunu olarak bakamadınız. Burda firmalara değil oyunların satış politikasına dikkat çekmeye çalışıyorum olay yine nerelere geldi. Kaç paraya satıldıklarıda şu durumda önemli değil. Önemli olan şu: Bir oyun Türkiyede nasıl satar?

Bende diyorum ki işte böyle satar. Bana katılmazsanız anlarım. Ne zaman hemfikir oldukki zaten. Bir kaç ay sonra resmi satış rakamları açıklanır. O zaman sizin küçümsediğiniz 3 günlük indirim işe yaramışmı yaramamışmı görürüz.

Ha bu arada Sony 3 gün yapacağı indirim için o kadar reklam yapmaz demedi demeyin ;)

Yilda 10 bin satis gerceklestiren 5 ornek bulunca, bunu nasil basardiklari konusunda konusuruz. Gerisi bos laf.

medievil
20.Mart.2010, 13:19
Olayı yine kişiselleştiriyorsun. Sonra cezayla tartışmalarla ben uğraşıyorum. Demogoji de yapmadım detayada inmedim. Aksine diyorum ki tüketici senin bahsettiğin detaylara girmez fiyata bakar ürüne bakar, iyide tanıtılmışsa ürün satar. Bu kadar basit.

Madem gerisi boş laf bu konuyu neden açtınız. 10bin tane alırsanız Türkçe olacak diyip konuyuda kitleseydiniz. Sizinde boş konuşmada üstünüze yok.

Gün gelir 5 değil 15 örnekte veririm ama bunların hiçbiri "siz 10bin alırsanız türkçe olur" diyen firmalardan olmaz..

perpetua
20.Mart.2010, 18:41
Olayı yine kişiselleştiriyorsun. Sonra cezayla tartışmalarla ben uğraşıyorum. Demogoji de yapmadım detayada inmedim. Aksine diyorum ki tüketici senin bahsettiğin detaylara girmez fiyata bakar ürüne bakar, iyide tanıtılmışsa ürün satar. Bu kadar basit.

Madem gerisi boş laf bu konuyu neden açtınız. 10bin tane alırsanız Türkçe olacak diyip konuyuda kitleseydiniz. Sizinde boş konuşmada üstünüze yok.

Gün gelir 5 değil 15 örnekte veririm ama bunların hiçbiri "siz 10bin alırsanız türkçe olur" diyen firmalardan olmaz..

Yazismanin sen dedin, ben dedim evresine gecmis oluyoruz bir defa daha.

Ugrasmayacagim. Sen kendine gore haklisin, ben de kendime gore.

Benim yazdiklarim gecmiste gozle gorulmus gerceklere ve mantikli oldugunu orneklerle gosterebildigim varsayimlara dayanmaya calisiyor. Seninkiler ise su olursa, bu olursalara. Tabii bence.

Turkiye'de yilda 10 bin tane satan 5 oyun goster, bunu nasil basardilar tartisalim ve ders cikartalim. Bunu basaran yoksa, demek ki sorun satislari yukseltmeyi deneyen veya denemeyen sirketlerde degilmis demek gerekli artik.

medievil
20.Mart.2010, 18:47
Uğraşmayın. cidden uğraşmayın artık. Her yazdığım şeyden sonra tartışma çıkırtmaya yer arıyorsun.

Önüzdeki 6 ay içinde çıkacak 2 oyun 10bini geçecek diye tahmin ediyorum. o zaman gelsin onuda yazarım yine her zamanki gibi onada bir kulp takarsın.

Ilhan
20.Mart.2010, 19:34
:)

Ne kadar komik ki, zamanında çevirisine uğraştığım oyun için tartışmalar dönüyor.

Benim FM oynayan bir sürü arkadaşım var. FM oynayan en az 30 kişiyi bizzat tanıyorum, beraber FM oynadık.

Bugün God of War trailer'ını izledik. Adamlar o oyunu 99 TL'ye satıyorlar. Biz halen FM için fiyat konuşuyoruz.

Yapılacak iş basit. Alacaksın ofisine 2 çevirmen, ver ayda 2000 TL, iki ay çalıştır, iş bitsin. Bunun adam akıllı reklamını yap. O zaman FM şu anda Türkiye'deki boyutunun çok da üzerinde farklı bir boyuta bürünür. Herkes FM alır. Çünkü biz Türkler teknik direktörlüğe çok meraklıyız. En çok satan oyun olmazsa ben hiçbir şey bilmiyorum demektir.

Mevcut tecrübe üzerinden senaryo yazarak iş yapılmaz. Kar için, büyümek için, risk gerekir. Eğer bu olmasaydı inanın şu anda dünya devi olan firmaların hiçbiri olmazdı. Hep babadan oğula sistemli şirketler olurdu. Oyun şu kadar satsın, sonra Türkçe demek de Türkiye'yi devre dışı bırakmaktır. SI oyuna Türkçe dilini ekleyip fiyatı biraz indirdiğinde sürümden bile ne kadar kazanacağını bilmiyor.

rammstein7
20.Mart.2010, 22:34
seneye türkçe dil eklensin bide sony gibi reklamni yapsinlar nerdeyse herkez alir

Knightmare
20.Mart.2010, 23:02
olmayacak duaya amin demeyelim :)

Crazycat
20.Mart.2010, 23:15
2010'da yama gelmeyeceği belli oldu da 2011 için bir çalışma var mı SI ile ya da Turksportal 2011'de Türkçe yama yapacak mı?Bu arada 10000 kişiye daha nasıl ulaşılmadı ilginç.Resmi bi veri var mı SI'nin sitesinde bu 10000 satış ile ilgili?
Turksportal'ın bir çalışması olacak mı Fm 2011'de Türkçe yama ile ilgili?

ulasfb
21.Mart.2010, 19:34
:)

Ne kadar komik ki, zamanında çevirisine uğraştığım oyun için tartışmalar dönüyor.

Benim FM oynayan bir sürü arkadaşım var. FM oynayan en az 30 kişiyi bizzat tanıyorum, beraber FM oynadık.

Bugün God of War trailer'ını izledik. Adamlar o oyunu 99 TL'ye satıyorlar. Biz halen FM için fiyat konuşuyoruz.

Yapılacak iş basit. Alacaksın ofisine 2 çevirmen, ver ayda 2000 TL, iki ay çalıştır, iş bitsin. Bunun adam akıllı reklamını yap. O zaman FM şu anda Türkiye'deki boyutunun çok da üzerinde farklı bir boyuta bürünür. Herkes FM alır. Çünkü biz Türkler teknik direktörlüğe çok meraklıyız. En çok satan oyun olmazsa ben hiçbir şey bilmiyorum demektir.

Mevcut tecrübe üzerinden senaryo yazarak iş yapılmaz. Kar için, büyümek için, risk gerekir. Eğer bu olmasaydı inanın şu anda dünya devi olan firmaların hiçbiri olmazdı. Hep babadan oğula sistemli şirketler olurdu. Oyun şu kadar satsın, sonra Türkçe demek de Türkiye'yi devre dışı bırakmaktır. SI oyuna Türkçe dilini ekleyip fiyatı biraz indirdiğinde sürümden bile ne kadar kazanacağını bilmiyor.
+1 ayrıca SI'nin yaptığı şuna benziyor bir lokanta açtınız millet diyor ki patates kızartmasına daha fazla tuz atın,mekan sahibi de diyor ki siz önce tuzsuz alın tuzsuz yiyen 100 kişi olursa tuz alcaz,ee nolur o zaman bu adama kimse almaz tabii,burda ki çeviri maliyetide oyunun toplam maliyetinde patates kızartmasının tuza oranı gibi yani.Örnek biraz saçma olmuş olabilir ama.

medievil
21.Mart.2010, 21:01
İşte SI'e bu yemek işi biraz tuzlu geldiğinden yanaşmıyor :)

ozaniel
21.Mart.2010, 21:16
SI haklı ya da haksız Türkçe'yi çıkartmıyor. Bence Türkçe çıkartmak için yapmamız gerekenleri tartışalım. SI'yi eleştirmenin buna bir faydası olmayacağı açık.

Crazycat
21.Mart.2010, 22:35
SI haklı ya da haksız Türkçe'yi çıkartmıyor. Bence Türkçe çıkartmak için yapmamız gerekenleri tartışalım. SI'yi eleştirmenin buna bir faydası olmayacağı açık.
SI'yı eleştirsek de bizi dinlemeyecekleri de belli, 2011'de yeni bir çalışma olmayacak mı acaba?Tartışmalarla konu geçti.Benim soru da arada kaynadı sanırım.

Ilhan
22.Mart.2010, 08:17

SI'ın Türkçe'yi çıkarması için başındaki kişilerin değişmesi gerek. Daha açık zihniyetli kişilerin pozisyonlara gelmesi gerek. Bu birinci çözüm.

İkinci çözüm ise, parasız çalışacak cengaverler bulmak. Bu cengaverler FM'yi Türkçe'ye çevirir. Eskiden bizim yaptığımız gibi, Türkçe FM'yi yayınlarız. Ama bu oyunun daha çok Türk tarafından oynanmasını büyük oranda engeller. Çünkü oyunun satışını daha çok etkileyecek şey, oyunun orjinaline Türkçe dil seçeneğinin eklenmesidir.

KaPaLı
22.Mart.2010, 09:06
Dün akşamki maçtan bu görüntüler.. Forma reklamına dikkat.

http://photos-g.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash1/hs425.ash1/23529_10150161939080705_128446205704_11440618_6455 925_n.jpg

http://photos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs385.snc3/23529_10150161939090705_128446205704_11440620_4024 421_n.jpg

http://photos-a.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs385.snc3/23529_10150161940185705_128446205704_11440644_1383 186_n.jpg

medievil
22.Mart.2010, 16:18
Adamlar işi abartmışmı ne :/

perpetua
23.Mart.2010, 13:44
+1 ayrıca SI'nin yaptığı şuna benziyor bir lokanta açtınız millet diyor ki patates kızartmasına daha fazla tuz atın,mekan sahibi de diyor ki siz önce tuzsuz alın tuzsuz yiyen 100 kişi olursa tuz alcaz,ee nolur o zaman bu adama kimse almaz tabii,burda ki çeviri maliyetide oyunun toplam maliyetinde patates kızartmasının tuza oranı gibi yani.Örnek biraz saçma olmuş olabilir ama.

Tam degil.

Yillardir patates'i bedavaya yiyor insanlar (korsan kullanim). Ustune de tuz/ketcap isteyince (Turkce yama), once su surekli bedavaya yedigin patatesin parasini ver diyor restoran sahibi (10 bin adet satis istegi).

perpetua
23.Mart.2010, 13:52
SI'ın Türkçe'yi çıkarması için başındaki kişilerin değişmesi gerek. Daha açık zihniyetli kişilerin pozisyonlara gelmesi gerek. Bu birinci çözüm.

İkinci çözüm ise, parasız çalışacak cengaverler bulmak. Bu cengaverler FM'yi Türkçe'ye çevirir. Eskiden bizim yaptığımız gibi, Türkçe FM'yi yayınlarız. Ama bu oyunun daha çok Türk tarafından oynanmasını büyük oranda engeller. Çünkü oyunun satışını daha çok etkileyecek şey, oyunun orjinaline Türkçe dil seçeneğinin eklenmesidir.

Yama SI/Sega tarafindan cikartilirsa da parasiz calisacak cengaverler gerekli cunku Turkce cikarsa bunun karsiliginin verilecegi konusunda en ufak bir olumlu sinyal yok. Simdiye kadar yasananlar bunu gosteriyor.

Bunu kimsenin kabullenmemesini ben Turkce'nin eklenmesinin cok istenmesine bagliyorum. Konu hakkinda objektif dusunulmesinin onune geciyor bu gercek.

Ama maalesef inatlasma ile bir yere varilmayacak.

Ahmet Göktaş
23.Mart.2010, 14:02
Ömer abi cidden bu kadar mesaj yazıdıgına göre aylardır SI yerden göğe kadar haklı yani ? Hiçbir şekilde oyun yapımcılarını eleştiren bir mesajını görmedim o yüzden.

vuque
23.Mart.2010, 14:38
Tam degil.

Yillardir patates'i bedavaya yiyor insanlar (korsan kullanim). Ustune de tuz/ketcap isteyince (Turkce yama), once su surekli bedavaya yedigin patatesin parasini ver diyor restoran sahibi (10 bin adet satis istegi).
Ee Peki Patatesin Parasını Veren Müşteriler?
Siz Sanki Herkes Korsan Kullanıyormuş Gibi Konuşmuşsunuz...
O Zaman Bende Bu Restoran Sahibine Derim Ki;
Parası Olmayana Patates Verme Kardeşim.Beni Ne İlgilendirir?
Ben Paramı Veriyorum Tuz Ve Ketçap İstiyorum.Ona Göre Bir Sistem Oluştur O Zaman(Steam'den Oyunun Türkçe Olarak Ucuz Satılması Konusuna Geliyoruz Yine)...

perpetua
23.Mart.2010, 15:33
Ee Peki Patatesin Parasını Veren Müşteriler?
Siz Sanki Herkes Korsan Kullanıyormuş Gibi Konuşmuşsunuz...
O Zaman Bende Bu Restoran Sahibine Derim Ki;
Parası Olmayana Patates Verme Kardeşim.Beni Ne İlgilendirir?
Ben Paramı Veriyorum Tuz Ve Ketçap İstiyorum.Ona Göre Bir Sistem Oluştur O Zaman(Steam'den Oyunun Türkçe Olarak Ucuz Satılması Konusuna Geliyoruz Yine)...

Patatesin parasini veren musteriler de, vermeyenler yuzunden gumburtuye gidiyor. Iste bu nedenle korsan kullananlara karsi bu kadar sert oldum. Oyunu satin alan ve Turkce isteyen herkes bence ayni sertligi gostermeli.

perpetua
23.Mart.2010, 15:35
Ömer abi cidden bu kadar mesaj yazıdıgına göre aylardır SI yerden göğe kadar haklı yani ? Hiçbir şekilde oyun yapımcılarını eleştiren bir mesajını görmedim o yüzden.

Bu konuda elestirmem cunku adamlara bir ornek bile veremiyorum onlarin bu isten zarar etmeden cikacaklarini gosterecek. 10 bin kisi bile cikmadi satin almaya soz veren. Reklamsa, en azindan yuzbinlerce kisi bu Turkce kampanyasindan haberdar edildi. Radyolarda, televizyonlarda konusuldu. Bloglarda, oyun sitelerinde, dergilerde cikti bu bilgi.

Bu kadar sey yazilmasina ragmen, bir ornek dahi cikamiyorsa, olumlu bir sinyal bile alinamiyorsa onlari neden suclayayim ki?

medievil
23.Mart.2010, 15:36
God of War efsanesi 5 günde 11.700 adet sattı. Hedef 30.000 satış rakamına ulaşmak!

Kaos için geri dönen efsanevi serinin final oyunu God of War 3, PlayStation®3 sahipleriyle buluştuğu 17 Mart tarihinden bu yana geçen sadece 5 günde olağanüstü bir satış grafiği gösterdi.

11.700 adet satış rakamı ile rekor kırdı ve bugün itibariyle stoklarda tükenerek bu güne kadar Türkiye'de en kısa sürede en çok satılan oyun oldu. Sony'nin hedefi God of War 3 ile 30.000 adet satış yapmak.

Galiba 3 günlük indirim biraz! işe yaramış. Örnek al SI ÖRNEK AL!!

Bu arada ilgilenenler için İstanbul Saturnde bir indirim var oyun "60TL"! ye satılıyor bilginize..

KaPaLı
23.Mart.2010, 15:38
:) Adamlar abartmadı aslında. O kadar reklamını yaptılar herkeste merak uyandırdılar. SI hala daha devam etsin. Önce 10.000 rakamını tutturun sonra Türkçe diye.

perpetua
23.Mart.2010, 15:57
God of War efsanesi 5 günde 11.700 adet sattı. Hedef 30.000 satış rakamına ulaşmak!

Kaos için geri dönen efsanevi serinin final oyunu God of War 3, PlayStation®3 sahipleriyle buluştuğu 17 Mart tarihinden bu yana geçen sadece 5 günde olağanüstü bir satış grafiği gösterdi.

11.700 adet satış rakamı ile rekor kırdı ve bugün itibariyle stoklarda tükenerek bu güne kadar Türkiye'de en kısa sürede en çok satılan oyun oldu. Sony'nin hedefi God of War 3 ile 30.000 adet satış yapmak.

Galiba 3 günlük indirim biraz! işe yaramış. Örnek al SI ÖRNEK AL!!

Bu arada ilgilenenler için İstanbul Saturnde bir indirim var oyun "60TL"! ye satılıyor bilginize..

Saturn'de indirim varmis daha dogru olur. Yanilmiyorsam bir gunluk indirimdi. :)

Benzer munferit indirimi acaba neden baska oyunlar icin de yapmadilar? Veya neden sadece bir gunluk yaptilar. Belki de genelde satislarin az oldugu Pazartesi gunu insanlari dukkana cekmek icin ozellikle dusuk fiyat yapmislardir. Tabii bunun Sony ile alakasi yok. Simdi herkes dusunecek, XYZ'ye gitmek yerine Saturn'e gideyim, belki bir indirim vardir. Reklam iste. Ama oyunun degil, dukkanin reklami. Zavvi de yapmisti ve FM'i mailyetinen dusuk fiyata satmisti hatirlarsin.

Tabii bunu kulp takma olarak degerlendireceksin ama bunun Sony ile alakasi yok. Tipki Zavvi'nin fiyatinin Sega ile alakasi olmadigi gibi. :)

Darisi PC kullananlarin basina. Ne de olsa PS3 kullananlar baska, PC kullananlar baska.

Bunu da kulp takmak olarak degerlendireceksin ama bana fark etmez. Gercek ne de olsa.

medievil
23.Mart.2010, 16:05
Madem gerçeklerden konuşuyoruz şunuda belirtelim. Oyun saturnde 1-2 günlük indirime girmiş doğrudur. Ancak daha önce veridğim 99tl fiyatı heryer için geçerlidir(teknosa dışında). Yeni oyunların 180TL ye satıldığı düşünülürse baya baya indirim yapılmıştır. Buda satışlara yansımıştır. Tabi satışların 5 günde 11bini geçmesi sadece fiyatada bağlanamaz. Yapılan reklam promosyonlarında etkisi var. O yüzden şöyle yazdım "Örnek al SI" Madem bu ülkede 10bin oyun satmak istiyorlar ancak böyle satarlar.

Bu arada kaldı 4 örnek ;)

perpetua
23.Mart.2010, 16:20
Madem gerçeklerden konuşuyoruz şunuda belirtelim. Oyun saturnde 1-2 günlük indirime girmiş doğrudur. Ancak daha önce veridğim 99tl fiyatı heryer için geçerlidir(teknosa dışında). Yeni oyunların 180TL ye satıldığı düşünülürse baya baya indirim yapılmıştır. Buda satışlara yansımıştır. Tabi satışların 5 günde 11bini geçmesi sadece fiyatada bağlanamaz. Yapılan reklam promosyonlarında etkisi var. O yüzden şöyle yazdım "Örnek al SI" Madem bu ülkede 10bin oyun satmak istiyorlar ancak böyle satarlar.

Bu arada kaldı 4 örnek ;)

Boyle satabilen satar. Satamayan da satamaz.

Bu oyun indirimsiz bir gunde 550 bin tane satiyor sadece ABD'de.

FM toplamda bir yilda bu kadar satmiyordur.

FM de ABD'de bir gunde 550 bin satabilse, hem gelisim daha hizli oldu, hem de yenilik daha fazla.

Ama fark etmediginiz, FM'in esasinda cok ufak bir kitle tarafindan oynanan bir oyun oldugu.

God of War yapti, siz de yapin demek. Neden Elano'yu Bucaspor transfer etmedi, bak Galatasaray yapabiliyor demek gibi. :)

medievil
23.Mart.2010, 16:40
Ben Türkiye için konuşuyorum. Bu gibi oyunların yanında FM nin adı bile geçemez. Türkiyeyi baz alırsak adamlarınki başarımıdır başarıdır. Bu fiyatla değilde 180-200 arası çıksa, bu reklamlar yapılmasa kaç satardı sizce? Bence 1000i geçmezdi. Benim tarzım olmamasına rağmen ben bile alıcam oyunu. Bakın reklamlar insanı nasıl etkiliyor :)

Her ne kadar bana hiiç inandırıcı gelmesede sizden alıntı yaparsak Türkiyede 200bin kişi bu oyunu oynuyormuş. Pekde az bir rakam değil. İndir fiyatı, yatırımını reklamını yap 5 günde sat 11bin tane. Hadi 5 günde satmaz belki ama 5 ayda satar.

Şunada dikkat çekmek istiyorum. Saturn indirim yaptı sizce neden yaptı indirimi? Neden başka oyuna yapmadı indirim? Sony'nin bu kadar çok reklam yapmasının etkisi olabilirmi?

Garanti reklamından örnek verirsek: :)

Sony bir oyunun reklamını yapar. Oyun çok tutar. X firması bu oyundan yararlanıp kendi reklamını yapar. Kendi reklamını yapmak içinde fiyatı 60a kadar düşürür. Bu gören tüketici orjinal oyunu alır. Sonuçta Sony kazanır. X firması kendi reklamınıda yapar o da kazanır. 180 liraya satılan oyunu 60a alan tüketicide kazanır.

Peki Sony hiç reklam yapmasaydı ne olurdu? Hiçbirşey olmazdı. Yada fiyatı yüksek tutsa...

perpetua
23.Mart.2010, 16:59
Ben Türkiye için konuşuyorum. Bu gibi oyunların yanında FM nin adı bile geçemez. Türkiyeyi baz alırsak adamlarınki başarımıdır başarıdır. Bu fiyatla değilde 180-200 arası çıksa, bu reklamlar yapılmasa kaç satardı sizce? Bence 1000i geçmezdi. Benim tarzım olmamasına rağmen ben bile alıcam oyunu. Bakın reklamlar insanı nasıl etkiliyor :)

Her ne kadar bana hiiç inandırıcı gelmesede sizden alıntı yaparsak Türkiyede 200bin kişi bu oyunu oynuyormuş. Pekde az bir rakam değil. İndir fiyatı, yatırımını reklamını yap 5 günde sat 11bin tane. Hadi 5 günde satmaz belki ama 5 ayda satar.

Şunada dikkat çekmek istiyorum. Saturn indirim yaptı sizce neden yaptı indirimi? Neden başka oyuna yapmadı indirim? Sony'nin bu kadar çok reklam yapmasının etkisi olabilirmi?

Saturn'un indiriminde pek tabii Sony'nin reklaminin onemi vardir.

Ama tabii God of War oyle her yil cikartilan bir oyun degil. Satmasi icin de reklema ihtiyaci var.

Madem 200 bin kisi var FM'i oynayan, bu oyunu oynayan kitlenin onemli bir kismi zaten FM'in Ekim veya Kasim ayinda cikacagini biliyor olsa gerek. Fifa icin de boyle, FM icin de, PES icin de. Bilmiyorlarsa nasil bu oyunu internet'den indirip oynuyorlar ki?

Kim indirsin fiyati? Perakendeci mi? Distributor mu? Sega mi?

Perakendeci normalin 2 kati kar marji aliyorsa bunun suclusu da mi Sega/SI?

Distributor surumden kazanmak yerine, satilacak kadar alip yuksek fiyata satmaya basliyorsa bunun suclusu da mi Sega/SI?

Sega/SI'in fiyatini dusurtecek kim peki?

Distributor'un ta kendisi degil mi? Bunu nasil yaparak basaracak peki? Daha cok oyun alarak. Bunu neden yapmiyor peki distributor?

Ama varsa yoksa suclu SI/Sega.

Urettigi peyniri 3 liraya satan mandiraci suclu tabii. O peyniri kilosu 20 liraya satan dukkanci degil.

medievil
23.Mart.2010, 17:07
Burda savunacağın son firma Aral. Bakın Sega yada SI demiyorum :) Ama bu örnekte olduğu gibi aralda bu oyunu ucuza satıyor. Nasıl oldu bilmiyorum pekde umurumda değil. Sonuçta bu adamlar bu işin altından kalktı. Fiyatın düşük olacağı öğrenildiğinde kimse sportçudan almadı oyunu yada yurt dışından. Forumlarda birlik beraberlik oluştu kampanyalar yapıldı. Sırf insanlar yurt dışından değilde Türkiyeden alsın diye.

Bu forumda ise tam tersi kimse Türkiyeden almıyor. Zavvi steam gibi altarnatifler düşünülüyor.

Öyle bir şey yapacaklarki insanlar aynı bu olayda olduğu gibi oyunu gidecek raftan alacak. İlla sinemalara tvlere reklam vermeyede lüzum yok. Elini sallasan Gow reklamına çarpar oldu zaten. Bu kadarıda abartı tabi.

perpetua
23.Mart.2010, 17:52
Burda savunacağın son firma Aral. Bakın Sega yada SI demiyorum :) Ama bu örnekte olduğu gibi aralda bu oyunu ucuza satıyor. Nasıl oldu bilmiyorum pekde umurumda değil. Sonuçta bu adamlar bu işin altından kalktı. Fiyatın düşük olacağı öğrenildiğinde kimse sportçudan almadı oyunu yada yurt dışından. Forumlarda birlik beraberlik oluştu kampanyalar yapıldı. Sırf insanlar yurt dışından değilde Türkiyeden alsın diye.

Umurunda degilse, SI'a veya Sega'ya sallayamazsin yukarida yaptigin gibi. Dikkat et, elestiremezsin demiyorum. Sallayamazsin diyorum. Elestiri hem iyi, hem de kotu yonleri de icermelidir.

Sallayacaksan da sallayacagin kurum, yurt disindan 60 TL'ye alabildigin oyunu sana 90 TL'ye satan kurumdur. Bir oyun icin dogruyu yapiyorsa, digeri icin neden yanlis yapildigini cozmeye niyetin yoksa ozellikle.

Bu forumda ise tam tersi kimse Türkiyeden almıyor. Zavvi steam gibi altarnatifler düşünülüyor.

Öyle bir şey yapacaklarki insanlar aynı bu olayda olduğu gibi oyunu gidecek raftan alacak. İlla sinemalara tvlere reklam vermeyede lüzum yok. Elini sallasan Gow reklamına çarpar oldu zaten. Bu kadarıda abartı tabi.

Oyle bir sey yapmalari demek, Turkiye'de oyunun dagitimini Sega'nin kendisinin ustlenmesi demek.

Hadi EA bunu yapiyor cunku oyun yelpazesi buyuk ve tek bir oyun uzerinden cikartmaya ugrasmiyorlar butun gelirlerini.

Sony yapiyor cunku zaten baska sektorlerde Sony var Turkiye'de.

Bu durumda elestirilecek, Sega'nin neden aynisini yapmadigi. Bu da demektir ki SI'in olayla en ufak alakasi yok. Zira SI sadece oyunun uretimini yonetiyor. Satis ile ise Sega ilgileniyor.

Peki Sega neden Turkiye'ye EA'nin yaptigi gibi Turkiye'ye girmiyor? Belki de henuz sira Turkiye'ye gelmedi. Belki de Sega'nin urun yelpazesi yetmiyor.

Ne de olsa EA'nin 20'den fazla oyun studyosu var. Sega'nin ise yanilmiyorsam 7.

Kahraman bakkal, supermarket'e karsi.

medievil
23.Mart.2010, 18:04
Gow'un Türkiyede ucuz olmasının sebebi Sony'nin oyunları kendisinin dağıtmasıdır diyorsunuz. Bende diyorum ki sadece Sony bayilerinde ucuz değil oyun. Her yerde ucuz. Ucuz olmasıda önemli değil önemli olan satması zaten. Görüldüğü gibi çatır çatır satıyor. Fiyat yüksek olsa zaten satamazdı bukadar. Buda fiyat ucuz olursa oyunların daha çok satacağı tezimizi doğruluyor. Gerçi sizi inandırmak için daha vermem gereken 4 örnek var ama onlarda gelicek zamanla...

Defalarca söylenen şey oyunun steamdan sadece türkçe olarak ucuza satılmasıydı. Gerçi ben bunada karşıyımda hiç yoktan iyidir. Bu durumda arada ne aral var nede başka bir firma. Yine başa dönüyoruz. Aralla uğraşmak istemiyorlarsa steamdan satacaklar. Ama Türkçe satacaklar. Reklamını yapacaklar. Yoksa ne olursa olsun genede satmaz.

Türkçe fm nin indirilme oranlarındaki düşüş aslında oyunun populeritesinin nasılda düştüğünü gösteriyor. Fm 2011 belkide SI için son şans. Yakında korsan bile oynayan 50bin kişi bulamayacaklar bu ülkede.

Melekovic
23.Mart.2010, 19:16
Dilimin ucunda kelimeler
Bir türlü söyleyemiyorum
Dilimin ucunda kelimeler
Nerden başlasam bilmiyorum

Sezen Aksu'nun şarkısını dinlerken aklıma geldi,nasılsa konuda yiyecek içecek her şeyin üzerinden yorum yapıldı birazda olaya şarkı katmak lazım :D

Ben bu mutlu tabloyu gördükten sonra boşuna niye öyleydi niye böyleydi diye sorop durmayın sevenleri ayırmayın çünkü onlar birbirini bir şekilde sevmişler bir kere,ne yaparsanız yapın o kişinin fikri değişmez diyorum :D

Siz bir dere görürsünüz en uygun nereye köprü yapılır diye düşünürsünüz derenin aktığı en dar alana ulaşıma en yakın noktaya yaparsınız yaparsınız köprüyü,ama diğer taraftan bir zihniyet gider köprünün diğer ayağını karşıya yerleştirmez,bunun yerine derenin üzerinden paralel geçen bir köprü yapar ve size en iyisi budurun ispatını yapıp kabul ettirmeye çalışır.

Yani uzun lafın kısası dilimin ucunda kelimeler şöyle diyor,boşa nefes tüketiminde bulunmayın idareli kullanın :D

Çünkü sözleriniz her zaman değerlidir,değerini bilene harcayın :)

medievil
23.Mart.2010, 19:49
Mesaj alınmıştır :)

perpetua
23.Mart.2010, 20:22
Gow'un Türkiyede ucuz olmasının sebebi Sony'nin oyunları kendisinin dağıtmasıdır diyorsunuz. Bende diyorum ki sadece Sony bayilerinde ucuz değil oyun. Her yerde ucuz. Ucuz olmasıda önemli değil önemli olan satması zaten. Görüldüğü gibi çatır çatır satıyor. Fiyat yüksek olsa zaten satamazdı bukadar. Buda fiyat ucuz olursa oyunların daha çok satacağı tezimizi doğruluyor. Gerçi sizi inandırmak için daha vermem gereken 4 örnek var ama onlarda gelicek zamanla...

EA da oyunlarinin dagitimini kendisi yapiyor Turkiye'de ve bu nedenle oyunlari ucuz.

Hala anlamiyorsan, hangi kelimeleri kullanarak anlatacagimi ben bilemiyorum acikcasi. EA Turkiye'de oyunlarini satarken bir araci kurum kullanmiyor. Sega kullaniyor. Bu araci kurumun ismi de Aral.

Sony icin de aynisi gecerli.

Defalarca söylenen şey oyunun steamdan sadece türkçe olarak ucuza satılmasıydı. Gerçi ben bunada karşıyımda hiç yoktan iyidir. Bu durumda arada ne aral var nede başka bir firma. Yine başa dönüyoruz. Aralla uğraşmak istemiyorlarsa steamdan satacaklar. Ama Türkçe satacaklar. Reklamını yapacaklar. Yoksa ne olursa olsun genede satmaz.

Türkçe fm nin indirilme oranlarındaki düşüş aslında oyunun populeritesinin nasılda düştüğünü gösteriyor. Fm 2011 belkide SI için son şans. Yakında korsan bile oynayan 50bin kişi bulamayacaklar bu ülkede.

Turkce FM indirilme oraninda dusus mu var? Boyle bir dusus varsa demek ki Ingilizce bilenler oyunu oynamaya baslamis. Ama kac kisinin indirdigini bolecegin kac kisinin oynadigi rakamina nasil ulastin bilemiyorum.

Zaten Turkce FM'in indirilme oraninda dusus varsa, bu da demektir ki Turkce yamaya ihtiyac yok.

Ama demek istedigin Turkce FM'in indirilme sayisi dusuyor ise, o zaman cikartilan farkli yamalarin ne kadar indirildigini de gormek lazim. Bildigin gibi FM 2009'da Turksportal'in cikarttigi yama ufak bir yamaydi ve ayni zamanda bir baska yama da cikartildi. Eger daha az kisinin indirdigine dair bir sonuca ulastiysan, buna nasil ulastigini bilmek isterim acikcasi.

Bir kelime bile ne kadar farkli yonlere cekebiliyor degil mi konuyu?

Dagitimci kelimesini ne olarak kullandigimda karisiliklik yasadigin gibi.

Turkce'nin cikartilmasina ve Steam'den satilmasina ve buyuk reklam kampanyasi yapmasina gelince. Keske olsa. Ama olacagini sanmiyorum cunku SI/Sega bu yatirimin maliyetini kurtarabilecek kadar satis yapabilecegini dusunmuyor.

Fikirlerini degistirmek kitle olarak Turk FM severlerin elinde. Benim veya senin elinde degil.

Mesela bunu cok sayida CM satin alarak gosterebilirdi insanlar. Ama bildigim kadariyla bu da olmadi. Ustelik fiyatin cok ucuz olmasina ragmen.

BaFraLı
23.Mart.2010, 20:30
Valla uzun uzun boşa mesaj yazmaya hiç gerek yok.Bu senede yalan oldu Türkçe FM.

perpetua
23.Mart.2010, 20:39
Dilimin ucunda kelimeler
Bir türlü söyleyemiyorum
Dilimin ucunda kelimeler
Nerden başlasam bilmiyorum

Sezen Aksu'nun şarkısını dinlerken aklıma geldi,nasılsa konuda yiyecek içecek her şeyin üzerinden yorum yapıldı birazda olaya şarkı katmak lazım :D

Ben bu mutlu tabloyu gördükten sonra boşuna niye öyleydi niye böyleydi diye sorop durmayın sevenleri ayırmayın çünkü onlar birbirini bir şekilde sevmişler bir kere,ne yaparsanız yapın o kişinin fikri değişmez diyorum :D

Siz bir dere görürsünüz en uygun nereye köprü yapılır diye düşünürsünüz derenin aktığı en dar alana ulaşıma en yakın noktaya yaparsınız yaparsınız köprüyü,ama diğer taraftan bir zihniyet gider köprünün diğer ayağını karşıya yerleştirmez,bunun yerine derenin üzerinden paralel geçen bir köprü yapar ve size en iyisi budurun ispatını yapıp kabul ettirmeye çalışır.

Yani uzun lafın kısası dilimin ucunda kelimeler şöyle diyor,boşa nefes tüketiminde bulunmayın idareli kullanın :D

Çünkü sözleriniz her zaman değerlidir,değerini bilene harcayın :)

Sonunda okunmaya deger bir sey yazdin. Tebrik ederim. Her ne kadar bana karsi bir yazi olarak yazdigini bilsem de, ben kendi lehime de yorumlamaktan cekinmiyorum. Benim yazdigim bu mesaj ise ictenlikle yazilmistir. Altinda bir sey aramana gerek yok.

Crazycat
23.Mart.2010, 23:12
Valla uzun uzun boşa mesaj yazmaya hiç gerek yok.Bu senede yalan oldu Türkçe FM.

Aynen bu şekilde giderse bu sene değil sittin sene gelmeyecek Türkçe FM.Bi 10000 sayısı tutturuldu gidiyor kaç kişi sattı o bile belli değil.SI açıkladı mı kaç kişi satın aldığını?Ben bilmiyorum açıkladıysa da kusura bakmayın.Zaten SI'nın bu tutumu 10000 kişi satın alsa bile Türkçe'yi koymayacaklar gibi görünüyor, en azından ben öyle görüyorum.Türkçe Fm'yi koymak için uğraşması gereken kişi bile bu kadar karşı çıkarsa SI gene hiç takmaz Türkiye'yi bu kadar basit.Bu arada korsan her ülkede var SI oyuna dil eklerken o ülkeye şu kadar alırsan ekleriz almazsan dil mil yok sana gibi bi koşul öne sürdü mü şimdiye kadar.Sürdüyse tamam ama sürmediyse nedir bu ayrımcılık...(c)

Ilhan
24.Mart.2010, 08:33
Yama SI/Sega tarafindan cikartilirsa da parasiz calisacak cengaverler gerekli cunku Turkce cikarsa bunun karsiliginin verilecegi konusunda en ufak bir olumlu sinyal yok. Simdiye kadar yasananlar bunu gosteriyor.

Bunu kimsenin kabullenmemesini ben Turkce'nin eklenmesinin cok istenmesine bagliyorum. Konu hakkinda objektif dusunulmesinin onune geciyor bu gercek.

Ama maalesef inatlasma ile bir yere varilmayacak.

Ömer, bak ben kendi etrafımdaki insanların verdikleri tepkilere göre bir şeyler diyorum.

Benim dayım, benden oyunu öğrenmek istedi, ama İngilizce olduğundan oynayamadı. Ama yine de sabahtan akşama kadar beraber oynadık. Ben ona anlattım, o taktikler yaptı, takımı kazanınca sevindi.

Benim amcam da, kuzenimle ben oynarken yanımıza geldi. O da İngilizce bilmiyor. Aynen "İngilizcem olsa ben bu oyunu sabahtan akşama kadar oynarım." dediğini biliyorum. Onla da beraber oynadık. İnanılmaz zevk aldı.

Bu bahsettiğim iki örnek de ben FM 2005 oynarken olmuştu. Bundan 5 yıl önce.

SI'ın risk almadığını belirtmek istiyorum. SI tıpkı bir robot gibi davranıyor. Evet, elimdeki veriler bunlar, orjinal alan yok diyor. Eğer büyümek istiyorsan, şu anki senaryolar ile, geçmişteki tecrübeler ile bir atılım yapmak imkansız.

Çünkü Türkiye'de FM oynayan insanlar genelde İngilizce bilen gençler. Ve 100 TL, Türkiye'de parasını ailesinden harçlık olarak alan bir genç için çok fazla. Bir üniversite öğrencisinin kıt kanaat geçinirse 8-10 günlük bir harcaması bu rakam. Direkt olarak da oyuna veremiyor bu rakamı tabii. Ama Türkçe eklenirse olacakları bir düşünelim. Genci yaşlısı herkes, futbolla alakalı herkes bu oyunu bilecek, sevecek. Orjinal alanların sayısında patlama yaşanacaktır. Bu da Türkiye için yaptığın harcamayı katlayarak sana kâr olarak geri dönecektir.

SI risk alamam diyorsa, CM risk alır. Ve ileride Türkiye pazarını da eline alır, umarım.

perpetua
24.Mart.2010, 10:56
Ömer, bak ben kendi etrafımdaki insanların verdikleri tepkilere göre bir şeyler diyorum.

Benim dayım, benden oyunu öğrenmek istedi, ama İngilizce olduğundan oynayamadı. Ama yine de sabahtan akşama kadar beraber oynadık. Ben ona anlattım, o taktikler yaptı, takımı kazanınca sevindi.

Benim amcam da, kuzenimle ben oynarken yanımıza geldi. O da İngilizce bilmiyor. Aynen "İngilizcem olsa ben bu oyunu sabahtan akşama kadar oynarım." dediğini biliyorum. Onla da beraber oynadık. İnanılmaz zevk aldı.

Bu bahsettiğim iki örnek de ben FM 2005 oynarken olmuştu. Bundan 5 yıl önce.

Cok hos bir ornek.

SI'ın risk almadığını belirtmek istiyorum. SI tıpkı bir robot gibi davranıyor. Evet, elimdeki veriler bunlar, orjinal alan yok diyor. Eğer büyümek istiyorsan, şu anki senaryolar ile, geçmişteki tecrübeler ile bir atılım yapmak imkansız.

Ilhancigim sen akilli adamsin.

Senden bir sey rica edecegim. Kendi kisisel isteklerini (yani oyunun Turkce olmasi istegini) bir kenara birak.

Onunde 3 tane proje var. Bunlarin ucunun de maliyeti 100 lira. Senin elinde de 100 lira var ve bu projelerden sadece bir tanesine butce ayirabiliyorsun.

Birinci proje oyundaki antrenman sorunlarini ortadan kaldirmak icin yeni kisileri ise almak ve antrenman sistemini gelistirmek. Bu projeyi secersen ozellikle en onemli musterin olan Birlesik Krallik'da satislarin gucelenecek. Sadece Birlesik Kralligi degil, bu oyunu oynayan herkesi etkileyecek bir degisim olacak bu.

Ikinci proje, futbolun gercegi olan futbol direktoru rolunu aktiflestirmek ve kulup baskanligi/kulup sahipligi arasindaki farklari oyuna eklemek. Bunun etkisi hem Real Madrid, Barcelona gibi cok buyuk kuluplere oynayanlar icin olacak, hem de Brezilya liginden tut, Turkiye ligine kadar etki edecek. Oyunun oynanisinda onemli bir degisiklik yaratacak ve her ulkede satislari olumlu yonde etkileyecek. Hatta transfer sisteminin de gelismesini saglayacak.

Ucuncu proje ise Turkce'yi eklemek. Projenin yarari sadece Turklere. Yani sadece ve sadece Turkiye'de yapilan satislar bu yatirimin maliyetini karsilayacak ve kar yaratacak.

Onunde sadece bu uc proje varsa ve sadece bir tanesini yapabiliyorsan, hangisini secersin?

Benim tahminimle ilk iki yatirimin riski de daha azdir, getirisi de Turkce'yi eklemekten daha fazladir. Bu ikisi yerine Turkce'yi secersem sirket sahipleri, profesyonel yonetici olan beni sorgularlar. Nasil bizim paramizla daha cok riskli ve getirisi daha az olan bir projeyi secersin derler.

Portfoyumde daha buyuk getiri saglayacak proje olmasa, pek tabii Turkiye'ye harcarim. Para batarsa da batar (batmasa bile getirisi cok uzun surecler gerektirmektedir). Batmasini onemsemem cunku sirket sahipleri gelir saglamak icin benden risk almami istemistir ve elimdeki getiri/risk orani en yuksek proje ise Turkce'yi tereddut etmeden eklerim.

Demek istedigim su ki, eger oncelik sirasina konulursa, Turkce ekleme projesi SI'in elindeki diger bir cok projenin arkasindadir. Uc degil belki de 53. siradadir. Belki de 103. sirada.

Çünkü Türkiye'de FM oynayan insanlar genelde İngilizce bilen gençler. Ve 100 TL, Türkiye'de parasını ailesinden harçlık olarak alan bir genç için çok fazla. Bir üniversite öğrencisinin kıt kanaat geçinirse 8-10 günlük bir harcaması bu rakam. Direkt olarak da oyuna veremiyor bu rakamı tabii. Ama Türkçe eklenirse olacakları bir düşünelim. Genci yaşlısı herkes, futbolla alakalı herkes bu oyunu bilecek, sevecek. Orjinal alanların sayısında patlama yaşanacaktır. Bu da Türkiye için yaptığın harcamayı katlayarak sana kâr olarak geri dönecektir.

SI risk alamam diyorsa, CM risk alır. Ve ileride Türkiye pazarını da eline alır, umarım.

SI risk almam demiyor. Daha cok getirisi olan ve daha az riskli projelerim var. Ben parami neden az getirisi olan ve daha riskli bir projeye yatirayim diyor.

Ozel bir durum olursa (mesela oyun satislarinin Turkiye'de patlamasi), bu parayi baska yere degil, Turkiye'ye harcayacagini soyluyor Turkce'yi eklemeyi taahhut ederek. Tipki diger ulkelerde yaptigi gibi. Bu bence bir iyi niyet gostergesidir. Bu nedenle de eger Turkler, Turkce'yi hemen simdi istiyorsa, bunun maliyetini kendileri karsilamak zorundalar. Aksi takdirde Turkce eklemenin SI'in elindeki projeler arasinda getiri/risk orani en yuksek olan projelerden birisi olmasini beklemek durumundalar. Oyundaki hatalari ve gelisebilecek bir cok seyi, hatta zaman gectikce dunyanin degismesi ile gelistirilebilecek farkli seylerin ortaya cikmasi goz onunde tutulursa, Turkce'nin SI'in portfoyunde en yuksek getiri/risk oranina sahip olmasi icin cok uzun sure gerekli gibi gorunuyor. Belki o zamana kadar sen de ben de bu oyunu oynamayi birakmis oluruz.

Nasil bir diger konuda SI'in oyunu gelistirirken kullanicilar tarafindan bir o tarafa, bir bu tarafa cekilmesini oyun kalitesine menfi etkisi nedeniyle yanlis bulduysam, bu konuda aynisini yapmamalarini dogru bulmam gerekir.

perpetua
24.Mart.2010, 11:18
Aynen bu şekilde giderse bu sene değil sittin sene gelmeyecek Türkçe FM.Bi 10000 sayısı tutturuldu gidiyor kaç kişi sattı o bile belli değil.SI açıkladı mı kaç kişi satın aldığını?Ben bilmiyorum açıkladıysa da kusura bakmayın.Zaten SI'nın bu tutumu 10000 kişi satın alsa bile Türkçe'yi koymayacaklar gibi görünüyor, en azından ben öyle görüyorum.Türkçe Fm'yi koymak için uğraşması gereken kişi bile bu kadar karşı çıkarsa SI gene hiç takmaz Türkiye'yi bu kadar basit.Bu arada korsan her ülkede var SI oyuna dil eklerken o ülkeye şu kadar alırsan ekleriz almazsan dil mil yok sana gibi bi koşul öne sürdü mü şimdiye kadar.Sürdüyse tamam ama sürmediyse nedir bu ayrımcılık...(c)

Bildigim kadariyla hem Yunanistan'a hem de Cek Cumhuriyeti'ne bu kosulu one surduler..

KaPaLı
24.Mart.2010, 11:51
Korsanın en çok yaygın olduğu Doğu Blok ülkelerinde bu koşulu öne sürüyosa zaten sorun şirketin yönetim aşamasındadır. Bu ülkelerde bizdekinden daha çok korsan var.

Ömer abi üstte yazdığın 3 proje örneğin biraz uçuk olmuş. Eğer oyuna dediğin ilk 2 projeyi eklemek için Türkçe'yle eşit miktarda ücret ödüyosa, senin dediğin satış rakamlarıyla bu şirket hiç kar etmiyo demektir. Sonuçta bu sene geliştirilen maç motoru - Oyuncu profilleri vs vs gibi bir çok yenilik var. Ve bu yeniliklere proje başına Türkçe çeviri kadar bir ücret ödediyse bu şirket yine senin verdiğin satış rakamlarına göre hiç kar etmemiştir. 2005'ten beri sürekli olarak geliştirdiklerini düşünürsek bu şirket 5 yıldır boşuna çalışıyo.

Türkçe'yi çıkarmak bu kadar zor değil. Tercüman büroları bile makul ücretlere çevirebilir bunları ki zamanında Volkan Baros önderliğinde yapmadınızmı. Turksportal kendi üyeleriyle beraber çıkardı Türkçe yamayı. %96 seviyesindeydi geçen senelerde. Demekki istedikten sonrada yapılabilirmiş. Restoran örneği tam yerinde olmuş. SI bize tuzsuz patatesi veriyo biz hani tuz deyince 10.000 porsiyon patates alın sonra tuzunuzu veririm diyo.

perpetua
24.Mart.2010, 12:08
Korsanın en çok yaygın olduğu Doğu Blok ülkelerinde bu koşulu öne sürüyosa zaten sorun şirketin yönetim aşamasındadır. Bu ülkelerde bizdekinden daha çok korsan var.

Ömer abi üstte yazdığın 3 proje örneğin biraz uçuk olmuş. Eğer oyuna dediğin ilk 2 projeyi eklemek için Türkçe'yle eşit miktarda ücret ödüyosa, senin dediğin satış rakamlarıyla bu şirket hiç kar etmiyo demektir. Sonuçta bu sene geliştirilen maç motoru - Oyuncu profilleri vs vs gibi bir çok yenilik var. Ve bu yeniliklere proje başına Türkçe çeviri kadar bir ücret ödediyse bu şirket yine senin verdiğin satış rakamlarına göre hiç kar etmemiştir. 2005'ten beri sürekli olarak geliştirdiklerini düşünürsek bu şirket 5 yıldır boşuna çalışıyo.

Yukarida bir hesap yapmistik.

Turkce'yi eklemek icin profesyonel bir cevirmen kullanmanin maliyeti yaklasik 100 bin dolar civarindaydi.

Bildigim kadariyla bir kodcu asagi yukari 60 bin dolar civarinda maas aliyor. Bunun yanina bir tane yillik maasi 40 bin dolar olan gelistirilen bolume ozel tester eklersen bir yillik maliyet basa bas gelir.

Bir tarafta 100 bin dolar karsiliginda 15-20 bin satilacak oyun ama diger ulkelerde satislari saglayacak yatirim yapilmamis olacak.

Diger tarafta 100 bin dolar karsiliginda yuzbinlerce kisi en azindan oyunun yeni surumunu bu yil da alacak.

Not: Turkiye FM'in korsan olarak en cok kullanildigi 3 ulkeden birisi. Diger iki ulkde dogu avrupa ulkesi degil.

Türkçe'yi çıkarmak bu kadar zor değil. Tercüman büroları bile makul ücretlere çevirebilir bunları ki zamanında Volkan Baros önderliğinde yapmadınızmı. Turksportal kendi üyeleriyle beraber çıkardı Türkçe yamayı. %96 seviyesindeydi geçen senelerde. Demekki istedikten sonrada yapılabilirmiş. Restoran örneği tam yerinde olmuş. SI bize tuzsuz patatesi veriyo biz hani tuz deyince 10.000 porsiyon patates alın sonra tuzunuzu veririm diyo.

Valla ceviri yapmak icin Volkan'in cektigi zorluklari ben degil ya kendisi, ya da Volkan ile o donemde beraber calisan Ilhan anlatsin.

Yapilamayacak bir is degil pek tabii. Ama getirisi yeterli mi sorusunun cevabi bence hayir.

vuque
24.Mart.2010, 12:16
Gerekirse Türkçe Çıkması İçin Çeviriyi Turksportal Üyeleri Olarak Biz Yapalım?
Bence Turksportal Üyeleri Ellerini Taş'ın Altına Sokmaya Hazır...
Ama Yama Olarak Yayınlanmayacak Bu Türkçe.Resmi Olarak Oyunun İçerisinde Yer Alacak...
Ve Bu Para Almadan Yapacağımız Çeviri İçin Tek Bir Beklentimiz Var;
Fm'nin Türkiyede Uygun Fiyata Satılması Ve Tüm Türk Fm Severlerin Bundan Faydalanması...
Aral Falan Katmasınlar Gerekirse İşin İçine,Steam'den Yayınlasınlar Bizim Katkımızla Çıkacak Olan Türkçe Fm'yi Ama 50 Lira Civarında Çıkarsınlar...
Sizin Yazdıklarınıza Göre Bu Onlar İçinde Çok Uygun Olacaktır...
Aral'a Bu Civardan Veriyorlar Oyunları Sizin Yazdığınıza Göre.Steam'den Satarlarsa Kutu'lu Oyun'a Görede Daha Az Masraf Edecekler Buradan da Kazançları Olacak+Uygun Fiyata Türkçe Oyun Sattıkları İçin Türkiyede ki Oyun Satışlarıda Oldukça Artacak...
Sonuçta Kazanan SI/SEGA Ve Türk Fm Severler Olacak...
İşte Herkesin Kazanacağı Bir Yöntem Hemde SI'ye Çeviri Maliyetini Yüklemeden...
Ben Eminim Turksportal'ın Bunu Yapabileceğinden...

perpetua
24.Mart.2010, 12:53
Ama Yama Olarak Yayınlanmayacak Bu Türkçe.Resmi Olarak Oyunun İçerisinde Yer Alacak...
Fm'nin Türkiyede Uygun Fiyata Satılması Ve Tüm Türk Fm Severlerin Bundan Faydalanması...
Aral Falan Katmasınlar Gerekirse İşin İçine,Steam'den Yayınlasınlar Bizim Katkımızla Çıkacak Olan Türkçe Fm'yi Ama 50 Lira Civarında Çıkarsınlar...
Aral'a Bu Civardan Veriyorlar Oyunları Sizin Yazdığınıza Göre.Steam'den Satarlarsa Kutu'lu Oyun'a Görede Daha Az Masraf Edecekler Buradan da Kazançları Olacak+Uygun Fiyata Türkçe Oyun Sattıkları İçin Türkiyede ki Oyun Satışlarıda Oldukça Artacak...

Veya

FM 2011 icin Turkce yamayi Turkler kendi imkanlari ile hazirliyor, ve bununla beraber sayesinde satislarin yukseltmesi icin her turlu reklami yapiyor, korsan almiyor, aldirtmiyor. (Bedava hazirlanmis yamanin oyuna eklenmesini kabul etmiyor SI, bu FM 2007 ve FM 2008'de denenmisti).

Satislar FM 2011'de 10 bin seviyesini astigi takdirde FM 2012'ye Turkce ekleniyor.

Bence bu uygulanabilir bir cozum olur. Tabii elini tasin altina sokacak yeterince insan varsa. Mustafa ile ve de SI ile konusayim bunu.

Ilhan
24.Mart.2010, 12:57

Çeviri işi sanıldığı gibi kolayca biten bir iş değil. Bizzat içinde bulunduğum için biliyorum. Çok çabuk pes ettirebilen bir iş. Ayrıca yapabilmek için oyunu iyi bilmek ve çok iyi derecede İngilizce bilmek gerek. Zamanında bu iş ile uğraşabiliyorduk. Ama tekrardan ekip kurma olayı için zaman, ve de çevirebilecek insanları bulmak için de şans gerek.

ForsakeN
24.Mart.2010, 13:35
Veya

FM 2011 icin Turkce yamayi Turkler kendi imkanlari ile hazirliyor, ve bununla beraber sayesinde satislarin yukseltmesi icin her turlu reklami yapiyor, korsan almiyor, aldirtmiyor.

Türkçe yamayı hazırlamayı bi derece anlarım da oyunun reklamını da biz yapmayalım artık.SI'nin işi ne? O zaman işi gücü bırakalım adamlara çalışalım. Burda hazırcı biz değil,onlar oluyor biraz da.

Ilhan
24.Mart.2010, 13:38
Yukarida bir hesap yapmistik.

Turkce'yi eklemek icin profesyonel bir cevirmen kullanmanin maliyeti yaklasik 100 bin dolar civarindaydi.

Bildigim kadariyla bir kodcu asagi yukari 60 bin dolar civarinda maas aliyor. Bunun yanina bir tane yillik maasi 40 bin dolar olan gelistirilen bolume ozel tester eklersen bir yillik maliyet basa bas gelir.

Bir tarafta 100 bin dolar karsiliginda 15-20 bin satilacak oyun ama diger ulkelerde satislari saglayacak yatirim yapilmamis olacak.

Diger tarafta 100 bin dolar karsiliginda yuzbinlerce kisi en azindan oyunun yeni surumunu bu yil da alacak.

Not: Turkiye FM'in korsan olarak en cok kullanildigi 3 ulkeden birisi. Diger iki ulkde dogu avrupa ulkesi degil.

Valla ceviri yapmak icin Volkan'in cektigi zorluklari ben degil ya kendisi, ya da Volkan ile o donemde beraber calisan Ilhan anlatsin.

Yapilamayacak bir is degil pek tabii. Ama getirisi yeterli mi sorusunun cevabi bence hayir.

Yeni bir dil eklemek için çeviri maliyeti bu kadar yüksekse, bilemiyorum tabi ki. Ama 100000 dolar yıllık maliyet bana çok geldi. Açıkçası ben kendi işimde bu maaşı alabilmek için en az 6-7 yıl ter döküp tecrübe ve mevki kazanmalıyım. Acaba mütercim tercümanlık mı okusaydım dedim şimdi kendi kendime.

perpetua
24.Mart.2010, 13:54
Yeni bir dil eklemek için çeviri maliyeti bu kadar yüksekse, bilemiyorum tabi ki. Ama 100000 dolar yıllık maliyet bana çok geldi. Açıkçası ben kendi işimde bu maaşı alabilmek için en az 6-7 yıl ter döküp tecrübe ve mevki kazanmalıyım. Acaba mütercim tercümanlık mı okusaydım dedim şimdi kendi kendime.

Birisi bir defalik proje, digeri bir kariyer. Yillik 100 bin dolarlik maliyet dememistim.

Rakamlar onemli degil. Bu rakamlarin hesabini yapacak da biz degiliz cunku. SI kendi hesabini yapmis, ve yukarida yazdigim dogrultuda bir sonuc cikartmis ki Turkce'yi biz bile istemeden eklemek yerine, boyle bir cozum onermisler.

medievil
24.Mart.2010, 16:48
http://www.bolumsonucanavari.com/GODOFWARIIIVideoDetay-Oyun_Odasi_Bolum_2_God_of_War_3_Ozel-1060-0

Sony Türkiye ürün müdürü ile yapılmış bir röportaj. Türkçe oyundan tutunda fiyatlara kitleye kadar herşeyden bahsetmiş.

Herkes payına düşeni çıkartsın bu röportajdan..

perpetua
24.Mart.2010, 17:23
http://www.bolumsonucanavari.com/GODOFWARIIIVideoDetay-Oyun_Odasi_Bolum_2_God_of_War_3_Ozel-1060-0 (http://forum.turksportal.net/vb//redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.bolumsonucanav ari.com%2FGODOFWARIIIVideoDetay-Oyun_Odasi_Bolum_2_God_of_War_3_Ozel-1060-0)

Sony Türkiye ürün müdürü ile yapılmış bir röportaj. Türkçe oyundan tutunda fiyatlara kitleye kadar herşeyden bahsetmiş.

Herkes payına düşeni çıkartsın bu röportajdan..

Guzel soylesi olmus.

Benim cikarttigim kendilerine Turkiye'de pazar acmak icin misyon edindikleri ve bunun icin ugrastiklari. Umarim basarili olurlar.

Ama ayni misyonu bir diger sirket ustlenmezse onlara da bozulmam. Nedeni de yukarida yazdigim getiri/risk meselesi. Turkiye pazarinin gelismesinde Sony'nin kazanacagi, eminim ki Sega'nin kazanacagindan cok daha fazla (konsol satisi, oyun yeplazesinin cesitliligi acisindan). Ama tabii Sony'nin pazari acmasindan ve mevcut kulturu degistirmesinden Sega da faydalanir zamanla.

Not: Oyun ABD'de video'da soylendigi gibi 70 USD'ye, veya Avrupa'da 70 Euro'ya satilmiyor. ABD'de fiyat 59.99 USD, Avrupa'da ise 59.99 Euro. Yani 90 TL ile 125 TL arasinda.

yugi
24.Mart.2010, 17:40
GOW 3 , ilk 5 günde 11.700 satarak rekor kırmış.

Nice 5 günlere , nice 10.000'lere..bastır FM :)

Alexi Lalas
24.Mart.2010, 19:06
Sony > Sega olduğu için Sony'nin gücü yetiyor böyle şeylere.Sega risk almaktan korkuyor.Birleşik Krallık dışında adam gibi FM satıldığını da zannetmiyorum.Belki Almanya , Fransa gibi gelişmiş ülkelerde ilk sırada yer alabilir.

Ancak GOW3'ün bu kadar satması , PS3 ün hala kırılmamış olmasınında etkisi var.Dünya üzerinde PS3'ü olupta bu oyunu almayan kimse olmayacaktır.Bende en müsait zamanda almayı düşünüyorum :D Exclusive oyunlar Sony'nin en büyük karı.

@perpetua

Sony konsol satışından kar etmez , konsol başına en az 10 oyun satmadıktan sonra.Senden bir ricam da , FM'nin dünya üzerinde en fazla sattığı 10 ülkeyi söylemen.Fazla olur diyorsan ilk 5'i söylemen yeterli.

Xbox-360'ın resmi olarak Türkiye'ye gelmediğini de hatırlatırım.Yani SI'nin bu kampanyada haklı olduğu taraflarda var , haksız taraflarda.İstese risk alıp ucuz fiyat ve Türkçe dil seçeneği politikası uygulayabilirdi.Ama nedenleri belli.

Türkiye'de oyun kültürü yeni yeni yerleşmeye başladı.Önce oyunların bir sanat eseri değeri taşıdığı bilinmeli.( Önce sanatın ne olduğu öğretilse daha iyi olur gerçi. ) Çoğu korsanın "korsan" olduğunu dahi bilmiyor.Yasalarımız da korsan satan ve kullananlara gelişmiş ülkelerdeki gibi yaptırım uygulamadığı için sorun derinleşiyor.

Nüfusun yarısı 30 yaşın altında da , kaç tanesi ne yaşadığının farkında ? Zenginle fakir arasındaki uçurum bu kadar büyük , memur sınıfı bile kıt kanaat geçinen , 3 tane darbe görmüş , Kuzey Irak'ta savaş yaşayan ve yıllardır iç sorunlarla boğuşan bir ülkede korsan satışların bu kadar fazla olmasına şaşırmamak lazım.

Hadi diyelim korsan kalktı piyasadan , oyun satışları artacak mı zannediyorsunuz ? Yılda 10 tane korsan oyun alan , bir tane orjinal oyun alacak.Crysis satışlarını gördük.Korsanı orjinalinden fazla sattı.Çevremde Crysis'i orjinal alan sayısı çok azdı.Yine zengin kesime yaradı , 2 tane aldı birini hediye etti.EA'nın Crysis 2 de böyle bir politika izleyeceğini zannetmiyorum.( Yerli kardeşler napar eder oyuna Türkçe'yi ekler ama :) )

Lafın kısası SI sonuna kadar haklı.Siz bir işadamından Afganistan'a karşılıksız yatırım yapmasını bekleyemezsiniz.

perpetua
26.Mart.2010, 16:16
@perpetua

Sony konsol satışından kar etmez , konsol başına en az 10 oyun satmadıktan sonra.Senden bir ricam da , FM'nin dünya üzerinde en fazla sattığı 10 ülkeyi söylemen.Fazla olur diyorsan ilk 5'i söylemen yeterli.

Ilk 5 konusunda biraz tuyo vereyim. 3 buyuk ligi ulkeleri + onemli Iskandinav ulkeleri desem yeterli olur saniyorum.

sakary Ali
05.Nisan.2010, 20:55
Fm 10 türkçesiz geçti

Alexi Lalas
05.Nisan.2010, 21:33
Ilk 5 konusunda biraz tuyo vereyim. 3 buyuk ligi ulkeleri + onemli Iskandinav ulkeleri desem yeterli olur saniyorum.

:) Her oyunda böyle zaten :D

Uzak doğu ve Amerika'da oyuna ilgi Hırvatistan , Yunanistan vs ( Türkiye'ye denk ülkeler ) göre nasıl ?

snaru
07.Nisan.2010, 14:39
Bir arkadaş vardı çok biliyormuş gibi vergiden diyordu. Diğer ps3 oyunları 150-180 tl iken gow 3 niye 120 tl? Demek ki herşey vergi değil oyun firmalarında bitiyor. Bakın Aral çakalı naptı? 80-90 Tl'ye sattığı mw 2 yi şimdi 120 tlye satıyor. Bu olaylar oyun firmalarının projeleriyle bitiyor. Mesela fm 2010 yaptığı indirimle benden çok küfür yedi. Bunu başta yapması gerekirken. Aldıktan sonra yaptı. Eğer %50 indirimli ve Türkçe çıkabilir diye satsaydı ozaman şu anki satış fiyatları 2 ye katlanabilirdi. O yüzden bazı insanlar ufuklarını genişletip geniş düşünsünler. Vergide takılıp kalmasınlar.

19yusuf05
19.Mayıs.2010, 00:29
steamda sega hadtası sega pack çıktı ve 89.99$'a yayınlandı içinde fm de var bu hafta sega haftası steamda oyunlara büyük indirimler geliyor fm 2010 'a muhtemelen %75 lik bir indirm gelecek ve 9,99$ 'dan satılacak yani 15 tl artık burakamda 10.000 e ulaşılamassa önümüzdeki 10 yıl im kansız gibi geliyor bana eğer Türkçeyi gerçekten istiyorsanız herkese duyurun bir konu açın ve portal da yayınlanabilir yok sa sittin sene 10.000 olmaz kimbilir 10.000 e ulaşılırsa (hiç sanmıyorum ) belki fm 2011 Türkçe yapılabilir 15 tl yi vermeyen zaten bu oyunu almaz ben karşı olduğum için si nin bu politikasına almayacağım ama beklentisi olanların haberi olsun indirim 24 saati geçmeyeektir bu yüzden erkenden herkesi haberdar etmeniz lazım si'nin reklamını herzamanki gibi sizin yapmanız gerekicek benden söylemesi ................... :D