Quote:
Originally Posted by
OMANA
yazdıklarınızın olumsuzluğuna değil ifade ediliş biçimineydi tepkim ve eleştirim zaten foruma giren üye arkadaşlarımın bir çoğu olumsuz düşüncelerini dile getirecekler ki bir şeyler katsınlar..yoksa çok güzel olmuş çok yerinde olmuş gibi cümlelere zaten gerek yok...
yine söylüyorum size sayın kardeşim asla sırf eleştiriyorsun diye size tepki göstermedim eleştirinizdeki uslubunuza tepki gösterdim. sana göre bu tarz yazma hususu doğru ve kendimi ifade ediş biçimim bu diyorsan söylemiştim benim üstüne ekleyecek bir şeyim yok ama bu uslup ve tarzla insanlara doğru bildğinizi anlatmakta zorlanırsınız..belkide çok haklı olduğunuz bir hususta bile bu tarz bir uslup karşınızdakini size kazandırmaz kaybettirir..
şimdi bana kızabilirsin (bugünden beri olduğu gibi) akıl verme diyebbilirsin sana ne be adamda diyebilirisin (dedin zaten) ama hem bu forumda hemde sosyal hayatta göreceksinki keskin sirke küpüne zarardır..bunu birisi size söyleyince neden hemen hırçınlaşıyorsunuz neden hemen akıl vermeyin büyüklük taslamayın diyorsunuz ...neden malesef özellikle 17-21 arasındaki bizden bir sonraki kuşak her yaptığı işten bu kadar emin ve neden bu kadar hırçın anlamıyorum ki...
bu tartışmaya içinden ne kadar kızarsan kız eminimki forumdaki yazı yazma tarzın değşecek çünkü bunun böyle gitmesine imkan yok makalele dostum niye aanlamak istemiyorsun bak daha işin başında buraların en sakini Burakla fenerbahçe araştırmacımız Cengizle ve benimle tartışmaya girdin evet en ters cevapları ben verdim çünkü benimde tarzım biraz serttir..
ama diyorum bu uslubu sürdürmelelisin..
istediğin eleştiriyi yap be kardeşim zaten ne olacakki memleket meselsi değil ya..ama lütfen rica ediyorum sadece biraz daha sakin biraz daha sakin...
şimdi ben seni muhattaba almam falan....yani hiç yakışıyormu birbirimizi alçakta görmek hor görmek...
ben diyorumki beni muhattaba al eğer yanlış yaparsam söyle eksiğim varsa tamamla..çünkü ben öyle yapacağım....
sizinle değil hiç ama hiçkimseyle problemim yk zaten olayda yerlere kadar kişiselleşti elbette keseceğim burada..lütfen artık özel mesajla konuşalım...
Daha önce yazılan postlarda sizinde üslubunuz buradakinden çok farklıydı ama son cümlenize katılarak tam anlamıyla tanımadığım kimseyle kişisel problem yaşamanın saçma olacağını biliyorum ve ikili münakaşayı kesiyorum.İllaki haklı-haksız olunan taraftarlar vardır.Neyse.
Quote:
Originally Posted by
perpetua
Bari karsilikli yazismalari farkli bir yone cekeyim...
Sadece ortalama (yani tipik Turk oyuncusuna bakarsak), hangi zihinsel ozellikler yuksek, hangi zihinsel ozellikler dusuk olmali?
Mesela yukaridaki ortalamalara bakarak, hangi zihinsel ozellikler daha yuksek, hangi zihinsel ozellikler daha dusuk olmali?
Yoksa bu karsilikli tartismalarin bir yere gidecegi yok.
Perpetua'nın yazdıkları hakkıdna kısaca birşey yazacak olursam yani bir genellemeye gidecek olursam bana göre Türk futbolcularının eksik olduğu noktalar çoğu insanımız gibi belirli bir kariyer planlaması yada hedeflerinin olmamasıdır,en baştaki mental eksiklik budur.Bu yüzdendir ki zamanında İlhan Mansız,Sergen Yalçın,Arif Erdem,Hakan Şükür gibi isimler yurtdışına çıkma,kendilerini daha büyük vitrinlerde gösterme planlarını yapmadan futbol hayatlarıan devam ettiklerinden potansiyellerini kullanamamışlardır,belki Hakan Şükür'ü bunun dışında tutabiliriz çünkü Türkiye için çok büyük bir oyuncuydu.
İlhan zamanında hatta kariyerinin en parlak olduğu yıllarda avrupada herhangi bir kulübe gitmek yerine Japonya'ya gitti.Sergen tekniğiyle oyun zekasını çok iyi kullanmasına rağmen kariyer planlaması yapmadığı için 4 büyük kulüp dahil Siirt Jetpa'yı dahi gördü.Arif İspanya'ya gitti tutunamadı geldi vsvs..Bu örnekleri oldukça efektif şekilde çoğaltabiliriz.Bana göre Türk futbolcuların geçmişteki en büyük mental eksiklikleri oynayacakalrı takım açısından çok profesyonelce hedeflerinin olmaması ve varolan potansiyellerini sırf bu etken yüzünden çoğu zaman kullanamamalarıdır.
Bunun haricinde hedef koyarken istem dışı gelişmelerde olabilir sakatlık,ceza alma gibi belki bu zamanlarda hedeflerde küçültmeye gidebilir oyuncular yada yanılgılara düşebilir.
Galatasaraylıların peşinde koştuğu Harry Kewell zamanında Milan,Barca gibi takımların Liverpool'un teklifini 5'e katlayacak düzeyde teklif yapmalarına rağmen kariyerindeki hedef koyduğu kulüp olduğu için Liverpool'u seçmiştir.Bu seçin onun kne kadar doğru yada yanlış yaptığını değil,oyuncunun ne kadar azimli,kararlı ve uygulayıcı olduğunu gösterir.Şimdilerde o Kewell kariyer planlamasının yanlış olmadığını ama Liverpool'da gerçekten güzel günler geçirsede futbol olarak üst düzeye çıkamadığnı,potansiyelini kullanamadığını ama Galatasaray'da varolan potansiyelinin hepsini kullanmayı istediğini söylemektedir.Bu bile bir kariyer planlamasıdır,hedeftir.
Eskiden bundan 5-10sene öncesine kadar böyle büyük hedefleri kendine koyabilecek ne bir altyapımız nede bir milli takımımız vardı.Anlık başarılarla efsane olmayı kafasına koyan bir ulusun futbol anlayışının temel nedeni mental zayıflık olabilir fakat bu mental zayıflığın başında yatan oyuncuya kariyer hedefi belirleme,bunu ona aşılama,oyuncunun futbol oynarkenki heyecanı ve hedeflerini gözardı etme,ettirme gibi saçma sapan olaylarda vardır.Bu yanlış olandır.
Bugün Beşiktaşlı Muhammet'i Barcelona denemeye alıyor,aynı takımdan genç bir orta saha oyuncusu var şimdi adını hatırlayamadığım bu oyuncuyu Aston Villa istiyor bu kadar isteğe rağmen takımı oyuncuyu yollamamakta ısrar ediyorsa bu kulübün sadece kendini düşünmesinden kaynaklanıyor.Ondan sonra Türkiye'de kalmaya devam ettikçe en fazla Nihat kalitesinde bir oyuncu yetiştirmiş olabiliyor bu kulüp.Altyapıların planlama açısından yetersizliğinden kaynaklanıyor,oyuncu hedeflerini sen bizim evladımızsın,at şu boş sözleşmeye imza demelerinden kaynaklanıyor,profesyonel düşünmemelerinden kaynaklanıyor.Herşey tesis demek değil,oyuncu fizyolojisi ve en önemlisi olan psikolojiside bu planlamada en büyük etkenlerden birisi.Türkiye'deki oyuncuların en temel sorunu bu.
Şimdilerde bu sorunlar halledilmeye çalışıyor,üniversite destekli altyapılar oluşturuluyor[ En son Galatasaray'ın yaptığı gibi] akademik veriler toplanıp çalışmalar yapılıyor ama belli bir seviyede.Çünkü alttan gelen oyunculara üstte güvenilmediği ve şans verilmediği için alttan gelen oyuncu kariyer planı yapmış olsa bile bazen bu nedenlerden dolayı yeteneklerini köreltebiliyor.
Bugün Arsenal'in,Chelsea'nin Real Madrid'in C takımlarına bile ayrı stad kullandırdığını herkes bilir,bizim PAF takımlarımızın oynadıkları sahalarda apaçık ortada.Bir ülkede bu kadar sistemsizlik varken belki 5 belkide 10 oyuncunun mental olarak kendilerini şanslı oalrak görüp geliştirmeleride pyuncunun hedeflerini gerçekleştirme arzusuyla [ Önrek Tuncay,Nihat ] aynı paralelde.
Brezilya'da,Arjantin'de,İspanya'da,İngiltere'de altyapıya oyuncular artık 6-10 yaş arasında kazandırılıyor zaten bu yaşlarda temel teknik altyapıyı almış oluyorlar.Kısacası orada yetiştirilen her futbolcunun aldığı her nefes göz kırpılmadan izleniyor..
Ben gerçekten bu tarz konular hakkında daha entellektüel yada daha akademik,makaleci bir üslupla yazabilirim..Benim size olan itirazımla sizin bana anlatmaya çalıştıklarınız büyük ölçüde örtüşüyor ama ben genelleme yapmıyorum,geçmişten bugüne sadece tekniksel ve fiziksel anlamda gelişmedi Türk futbolcusu,özellikle şuan alttan gelen 92-93-94-95 ve üzeri yaş guruplarında bulunan oyuncular gerçekten yeteneklilerse kulüp gözetilmeden farkedilebiliyorlar ve topu aldığında kafasını kaldıracağını,topsuz alanda nerede duracağını,boş alanda kimi göreceğinden tutunda nasıl nefes alıp vereceğine kadar öğreniyorlar herşeyi.Tabi çoğu zaman bu oyuncular farkedilip daha iyi takımlara transfer ediliyorlarsada,bir o akdarda farkedilmeyen oyuncular olabiliyor.
Bir ülkenin futbol ekolünü yaratmak için,mental açıdan kuvvetli hale getirebilmek için o ülkenin futbola bakış açısını,altyapılarını ve futbolla alakalı her türlü sistemi değiştirmek gerekir..Dediğim gibi temel sorunlar bu kadar fazlayken iyi oyunculara bile oyunda verilen bazı teknik değerler benim gibi düşünen insanlarda gereksiz sinir yapmaya yol açabiliyor.Ben konuşuyorum ama sadece FM için değil,belki birşeylere katkım olur diye uğraşıyorum.Yoksa editör denen şeyi pekala bende kullanabiliyorum;)
Bu ve bunun gibi yüzlerce örnek verilebilir,ülke futbolumuzun ne halde olduğu alt-üst yapının her şekilde tartışılabilir olduğu birçok şey yazılabilir..
Bu şekilde yazmıyorum her zaman çünkü değer görmeyeceğine inanıyorum benimde önyargım bu,belki bende bundan kurtulmalıyım.Cevap verirseniz zevkle okur yine cevaplamaya çalışırım..Saygılar.
Klavyem sorunlu bu yüzden bazı kelimeler yanlış yazılmış olabilir okuyup düzelteceğim yazdıklarımı,gözden kaçanlar için kusura bakmayın.