1 ile 30 arası toplam 457 sonuç

Konu: FM 2009 - Türkiye ligleri ile ilgili genel eleştiriler

Hybrid View

Nesil
    2003

Quote Originally Posted by ridvanv View Post
    herkesin tartistigi sey turk oyunculari az deger almis , 18 olmali 15 olmali ... ama bunu sadece arastirmacilar kabul etmiyor diger ulkelerin abarti oldugunu soyluyorlar. ben sunu anlamiyorum bu verilen degerler sayilar neye gore veriliyor.
    gercek hayatta basin,antrenorler futbolculari fm sayilariyla degerlendirmiyor heralde. serdar ozkani alalim dribblingi 15 demiyor. sizde bi deger veriyorsunuz. madem yabanci arastirmacilar abartiyor neye gore abartiyor anlamiyorum(bazi oyuncular disinda).

ornegin messinin teknigi 20 dir, siz ardayi messiyle kiyaslarsiniz 18 verirsiniz(atiyorum). ona gore kiyaslar ona gore burda tartismak daha elle tutulur olur.her zaman karsilastirarak yapilirsa daha mantikli olur. acaba yabanci arastirmacilarin yaptigi arastirmalari puanlamalari kistas olarak aliyormusunuz merak ediyorum(sanmiyorum)?
    Abartilanlar da var, abartilmayanlar da. Herkez abartiyor denilmiyor burada.

Ancak ornek verilecek oyuncular var, ornek verilmemesi gereken oyuncular var. Ornek verilmemesi (bu nedenle de ornek alinmamasi) gereken oyunculari da herkezin bilmesi mumkun degil cunku diger arastirmacilarin dusunceleri ile ic ice yasamiyor bir cok kisi.

Mesela Modric ornegi verilince, bu oyuncunun profilinde yanlislar oldugunu bilerek nasil bu oyuncu ile karsilastirarak kendi oyuncumu degerlendireyim?

Veya Palombo, veya Maggio veya Gokhan Inler.

Gokhan sert sut cekiyor diye uzun sutlari 19-20 oluveriyor. Halbuki sadece PPM verilmesi lazim.

Maggio gecen sezon bir kac gol atmis diye bitiricilik 17 oluyor. Fernando Torres'in bile o seviyede bitiriciligi yok yahu!!

yani bir ozellik olur mesela finishing. dunyanin gozu onunde olan futbolculardan finishingi en iyi olani 20 olur orn:raul. sizde umit karani guizayi ona gore kiyaslarsiniz. ama guizaaya bitiricilik 18 verip composure i dusuk deyip zaten gol atamiyor derseniz mantikli olmaz. neye gore 18 verdiniz? veya yattaraya crossing 15-16 verip yok teknigi fazla o yuzden guzel orta yapiyor derseniz de olmaz bence. bence ozellikleri tek tek birbirlerinden bagimsiz tartissak daha mantikli ve tatmin edici olur. simdi saniyorum siz onlarin butun oldugunu ayrilamayacagini yazicaksiniz
    Ilk olarak Guiza'nin bitiriciligi bize 18 olarak geldi. Ispanyol arastirmacilarin hangi kritere gore bu 18'i verdigi mechul. Sormama ragmen cevap alamadim. Yani 18'i biz vermedik. Ispanyollar verdi.

Bu adami yillardir izleyen Ispanyollarin herhalde bir bildigi vardir deyip, tekniginin oldugunu ama yeterince soguk kanli olmadigi dusuncesine varip, bunu yansitmak bir yol. Soguk kanliligini ayni birakip bitiriciligini dusurmek de bir yol. Bu konuda tercih yapilmasi gerekti (Guiza'nin kale onundeki performansi goz onune alinarak) ve soguk kanliliginin dusurulmesi gerektigi sonucuna varildi. Belki dogru, belki yanlis. Ama bu bir gorus. Sizin tabii ki farkli gorusunuz olabilir. Bu farkli gorusu de savunabilirsiniz.

Belki Guiza'nin bitiriciliginin dusuk olmasi gerekli, belki de soguk kanliliginin dusuk olmasi gerekli. Belki ikisinin de. Ancak gozardi edemeyecegimiz bir durum, bu oyuncunun belli bir taktik sayesinde Ispanya'da basarili oldugu ancak bunu Turkiye'de basaili olamadigi.

Ote yandan Baros'un Ingiltere'de kotu performans gosterip, Turkiye'de gol ustune gol attigini da biliyoruz. Bunda teknik direktorun oyuncu ile iletisimi de var, oyuncunun takima ve lige uygunlugu/uygunsuzlugu da var.

Mesela Guiza 18/10 bitiricilik/soguk kanlilik olmaz da, 14/14 olur, 15/13 olur, 13/15 olur. Belki bu daha dogrudur. Buna karar verecek kisi de Fenerbahce arastirmacisi.

Fenerbahce arastirmacisi demek ki sutlarini aceleye getiren ancak zaman zaman kaliteli vuruslar yapabilen bir Guiza yaratmak istemis ve 18/10 yapmis bu ozellikleri. 14/14 olsa Guiza'nin sutlari belki tam koselere gitmeyecek ama sutlarini aceleye getirmedigi icin sutlari isabetliligi yukselecek.

Tamamen Guiza'nin nasil bir oyuncu olarak tanimlandigina bagli. Bu durumda ben sormadan edemiyorum tabii.. Siz Guiza'yi nasil bir oyuncu olarak tanimliyorsunuz?

Ozellikler birbirinden bagimsiz olarak degerlendirilemez. Oyunda da boyle islemiyor zaten.

Nesil
    2007
    Yer
    artvin

Quote Originally Posted by perpetua View Post

Ancak ornek verilecek oyuncular var, ornek verilmemesi gereken oyuncular var. Ornek verilmemesi (bu nedenle de ornek alinmamasi) gereken oyunculari da herkezin bilmesi mumkun degil cunku diger arastirmacilarin dusunceleri ile ic ice yasamiyor bir cok kisi.

Mesela Modric ornegi verilince, bu oyuncunun profilinde yanlislar oldugunu bilerek nasil bu oyuncu ile karsilastirarak kendi oyuncumu degerlendireyim?

Gokhan sert sut cekiyor diye uzun sutlari 19-20 oluveriyor. Halbuki sadece PPM verilmesi lazim.

Maggio gecen sezon bir kac gol atmis diye bitiricilik 17 oluyor. Fernando Torres'in bile o seviyede bitiriciligi yok yahu!!
    .

Üstad hatırlarmısınız bilmem epeyce bir zaman önce ben arjantinli ve brezilyalı oyuncularıN üst düzeyde olanların neredeyse tek tek CA VE pa LARINI çıkartıp bizimkilerle kıyaslayarak bir knu açmış üzerinede ya onlar yanlış yapıyor yada biz özetinde bir konu açmıştım...

orada da uzun uzadıya tartışmıştık...

sonrasında ben şöyle bir şey yaptım..

oradaki gibi yani tıpkı arjantinliler gibi türk oyuncularına yüksek PA lar vererek bir editörden oyun kurdum bizim ligimizde 30 a yakın oyuncuyu -9 yaptım..

ve inanın size oynanmıyor..

esasında o süreci izleyen ve beni forumda o kadarda tanıyan kimse olmadığı için hiç kimse bana ersoy hayırdır sen daha 1 sene önce aksini yazıyordun şimdi ne oldu diye sormadı

ama madem öyle dedim ben yaratırım profilleri zor bişey değil bizim ligimizi editörden müthiş değerli yaptım...i

oynayamadım...sıkıldım..

kimseyi yetiştirmekle uğraşmıyorsunuz...

hangi taktik le oynarım diye uğraşmıyorsunuz..

rakip ne yapıyor diye umursamıyorsunuz...

yüksek PA lı 3 oyuncuyu satınca zaten para problemide kalmıyo..

fenernbahçe ile 2 sene içinde şampiyonlar ligini alınca zaten şunu anlıyrsunuz ki bu iş abartılı
    bunu şunun için yazıyorum...

gerçekten bu değerler çok yetersiz diyenlere bir örnek hazırlasınlar...

ama öyle Arda deyip geçmek yok...hani senin dediğin gibi kaçmak yok...

Selçuk Şahin 150 ca 170 pa yapılacak....

Cem sultan ahmet arı batuhan özgür çeke -10 verilecek..

vs..vs..
    örnekler artırılabilir...

şimdi bunu söyleyenler lütfen üşenmeyip yapsınlar...

göreceklerki oyun oynanmıyor..zevk vermiyor...ha oyuna yeni başlayanlar için demiyorum ...

belli bir süredir oynayanlara söylüyorum...

bu arada üstad Ya biz italyanlşırız yada italyanlar yola gelir dediniz ya..

eminki ...

bir sene abartılı prfiller hazırlayalım...

ikinci gününde abartılı olmuş diye eleştiriler gelir...

daha 2-3 ay önce forumda fenerbahçe çok abartılmış diye yazılıyordu...

şimdi semih gökan gönül gibi oyuncular vesilesiyle fenerbahçeli oyuncular düşük gösteriliyor deniliyor...

bugün üstad..bir Müvekkilim geldi...

kendine tam 6 dönüm arazi kazandırdım..değeri ne eder bilmiyorum...

kendisinin ödemesi gereken 30 tl yi ben ödemek zorunda kaldığımdan parayı istedim...Neredeyse kazandırdığım 6 dönüm için beni tebrik edeceğine 30 tl için kırk laf etti..

işte bir yandan da ofrumu okurken bir yandan da bu müvekkile tartışınca anladımkii...

insanları memnun etmek gerçekten mümkün değil...en azından hiç ama hiç kolay değil....
    BÖBÜRLENME PADİŞAHIM SENDEN BÜYÜK ALLAH VAR

Geçmişini iyi bil ki, geleceğe sağlam basasın.
    Nereden geldiğini unutma ki, nereye gideceğini unutmayasın...”
    Şeyh Edebali

Nesil
    2006

Quote Originally Posted by perpetua View Post

Ilk olarak Guiza'nin bitiriciligi bize 18 olarak geldi. Ispanyol arastirmacilarin hangi kritere gore bu 18'i verdigi mechul. Sormama ragmen cevap alamadim. Yani 18'i biz vermedik. Ispanyollar verdi.

Bu adami yillardir izleyen Ispanyollarin herhalde bir bildigi vardir deyip, tekniginin oldugunu ama yeterince soguk kanli olmadigi dusuncesine varip, bunu yansitmak bir yol. Soguk kanliligini ayni birakip bitiriciligini dusurmek de bir yol. Bu konuda tercih yapilmasi gerekti (Guiza'nin kale onundeki performansi goz onune alinarak) ve soguk kanliliginin dusurulmesi gerektigi sonucuna varildi. Belki dogru, belki yanlis. Ama bu bir gorus. Sizin tabii ki farkli gorusunuz olabilir. Bu farkli gorusu de savunabilirsiniz.

Belki Guiza'nin bitiriciliginin dusuk olmasi gerekli, belki de soguk kanliliginin dusuk olmasi gerekli. Belki ikisinin de. Ancak gozardi edemeyecegimiz bir durum, bu oyuncunun belli bir taktik sayesinde Ispanya'da basarili oldugu ancak bunu Turkiye'de basaili olamadigi.

Ote yandan Baros'un Ingiltere'de kotu performans gosterip, Turkiye'de gol ustune gol attigini da biliyoruz. Bunda teknik direktorun oyuncu ile iletisimi de var, oyuncunun takima ve lige uygunlugu/uygunsuzlugu da var.

Mesela Guiza 18/10 bitiricilik/soguk kanlilik olmaz da, 14/14 olur, 15/13 olur, 13/15 olur. Belki bu daha dogrudur. Buna karar verecek kisi de Fenerbahce arastirmacisi.

Fenerbahce arastirmacisi demek ki sutlarini aceleye getiren ancak zaman zaman kaliteli vuruslar yapabilen bir Guiza yaratmak istemis ve 18/10 yapmis bu ozellikleri. 14/14 olsa Guiza'nin sutlari belki tam koselere gitmeyecek ama sutlarini aceleye getirmedigi icin sutlari isabetliligi yukselecek.

Tamamen Guiza'nin nasil bir oyuncu olarak tanimlandigina bagli. Bu durumda ben sormadan edemiyorum tabii.. Siz Guiza'yi nasil bir oyuncu olarak tanimliyorsunuz?

Ozellikler birbirinden bagimsiz olarak degerlendirilemez. Oyunda da boyle islemiyor zaten.
    anliyorum sizi guizayi sadece bir ornek gosterdim ben. dunyada, birakin dunyayi turkiyede boyle bir suru adam var bunlar bile akliniza gelse guizayi cozerdiniz. emin konusmak istemiyorum ben mallorcada izlemedim ama fenerbahcede her macini dikkatle izledim. bu da cozmeme yeterli oldu. sonucta ben buyucu degilim guiza ilerde soyle olur boyle olur diyemem ama tahmin yurutebilirim.guizada turkiyede 1-2 sezon patlayan sonra noldugu unutulan bir kac adam gibi bence.mesela zafer biryol,okan yilmaz,serkan aykut,fazli ulusan. oyun stili olarak soylemiyorum.ne yapti bu adamlar, bir sene gol krali oldu sonra bitti. su an da nerde oynadiklari belirsiz. birakin buyuk takimlarda oynamayi,su an ligde surunen bir cok santrafor olmasina ragmen super ligde yoklar.

guizada boyle. adam 28 yasinda. hani bundan once ki seneler hep ismi on planda olsa (baros gibi mesela ,baros ornegi verdiniz alakasi yok) duzenli 10 15 gol atsa milli takimda oynasa tamam dicez adaptasyon sorunu var su var bu var. adam bii sene mallorcada 28 gol atti.ayni fazliya benzetiyorum. rekor ucretle transfer oldu. napti 1. yari oynadi oynadi oynadi hala patladi patlicak en sonunda aragonesin elinde patladi. israrla semih yedek kaldi , aragones bakti olmuyor hani vatandasi falan ama yinede adami oynatacak bi sebebi kalmadi. bende amator takimda oynuyorum. bir sene olurki efsane bir sekilde sansin yaver gider, o ortam o saha o maclar forma etrafindaki oyuncular o kadar size uyar ki ne top oynarsiniz. guizada bir sene arka planda kalan bir takimda,stres yok,baski yok, hali saha maci yapar gibi rahat oynadi. hani diyorsunuz ya sistem uymadi guizaya , uyum saglayamadi alisamadi bu sene o yuzden kotu. kariyerinde formu her sene ust duzeyde olsa, bu senenin farkini yargilayabilirsiniz. fakat asil yargilamaniz gereken sene gecen senedir. asil istisna , farkli olan gecen senedir. nasil olmusta bu adam patlamis. siz demezmisiniz hep bazi adamlar iyi form sergilediginde, bi bekleyelim devami gelirmi gelmeden yukseltirsek avrupadaki balon oyunculardan farki kalmaz. guizada bu avrupadaki balon oyunculardan diyorum ben ayni gokhan inler gibi.

tamam kotu oyuncu olmayabilir guiza yerlerde surundurmuyorum, fakat bizim 3 buyuklerde oynayacak kapasitede degil.sinan kaloglu da oynuyor almanyada,guizanin burdaki veriminden azmi? oyun stillerinide benzetiyorum biraz sinanla. vuruslari, telasi, kosusu falan. sinan kaloglunun profilini hatirlamiyorum ama guizanin gecen seneki performansi disinda sene sene cok benzer performanslari. guiza bana gore beyin olarak futboldan cok anlamayan(yani nerde durmasi gerektigini,nere kosmasi gerektigini, topa nasl vurmasi gerektigni,nere pas atmasi gerektigini bilmeyen), fizigi orta derecede,
    teknik olarakda orta derecede bir oyuncu. ben hic guizadan isteyerek bir gokhan unal golu atabilecegine inanmiyorum.gokhan unal ile kiyaslaniyor hep. ama gokhan unal guizaya nazaran cok daha iyi,bilerek topa vuran bir oyuncu. guiza hep panik halinde, ne yapsam ne etsem karar veremeyen bir oyuncu. tamam bitiriciligi 9 olsun 10 olsun diyen yok ama 18 cok abarti olmus diyen var.her ne kadar composure la birlesse bile en fazla 15 i hakeder. attigi golleri hizlanmasi,cevikligi,birazcik bitiriciligi ve defansin arkasina atilan toplarla buldugu pozisyonlardan atti. burdaki arsenal maci ornegin,fenerbahce aynen mallorca gibi oynadi, guiza bir cok pozisyon buldu defansin arkasina sarkip, bence bitiriciligi 18 i haketseydi onlarin 2 tanesini daha gol yapardi.

Mesaj Yetkileri