İyi de ben illaki onlar olucak demedim ki.Onların ayarında daha ucuz oyunculardan bahsettim.Neden bu kadar takıldın bu konuya anlamadım
Printable View
Yabancı sınırı kalkınca böyle oyunculara bekleyeceksiniz ama gelmeyecek onun için.
Hayır ben geleceğin yıldızları veya orta düzeyde veya tecrübeli oyuncular bekleyeceğim:).Ayrıca sınırlamanın kalkması lazım.Avrupa'da başarıyı ancak bize bu getirir.
sınırlamanın kalkmasıyla türkiyede birçok gereksiz yabancı transfer yapılır
Doğu Batı ayrımına katılmıyorum.Ben İzmir'de oturuyorum ve benim futbolcu olma ihtimalim çok düşük çünkü 5 çocuktan 3'ü spor okuluna gidiyor.Çok çok iyi bir yetenek değilsen görülmen zor.Kulüplerin yapıları değişmeli spor okullarında yılda bir seçme oluyor yani oyuncunun 1 maçlık performansı halbuki normal antrenmanları izleseler ancak ihmal ediliyor gereken önem verilmiyor.En önemli sorunlar bence:
1-Yöneteciler ve Scout sistemi
2-Altyapı
Yabancı sayısının değişmesi pek bir şeyi değiştirmez.Çünkü siz zaten 6 iyi yabancı +5 iyi türk yada altyapı oyuncunuzla başarılı olursunuz.
Yabancı sınırının kalkması ancak kadrodaki derinliği arttırır ve türk oyuncularını kamçılar daha çok çalışmaları ,kendilerine bakmaları için.
Kulüplerimizin sitemleri yok günümüz futbolunda Lyon,Psv her sene oyuncu satıyor ancak sistemleri var.1.sorun bu yöneticilerde bitiyor iş gidenin yerine aynı tipte oyuncu bulunuyor.Ancak bu bile yeterli olmuyor ki bu iki kulüp en fazla yarı final oynuyor.
Avrupa da başarının tek yoLu Fatih terimin GaLatasaray da yaptığı gibi yıLmadan düzenLi ve pLanLı bir şekiLde geLecek için adımLarı atmak.Sistem den taviz vermemek günün futboLunun gerektiği şekiLde oynamak.Yabancı imkanLarını en iyi şekiLde ve en yararLı oLacak şekiLde kuLLanmak,SabırLı oLmak,Takım içinde düzeni mükkemmeL şekiLde kurmak aynı şekiLde arkadaşLık ortamınında süper oLması gerek,Hemen bir yenilgi aLınca taraftardan tepki görmemek.Şimdi soruyorum;BunLardan sonra şu anda hangi kLübümüz avrupada başarıLı oLabiLir ?
Güven. 3 büyüklerin üzerinde çok büyük baskı var. Ayrıca yabancılara mücadeleyi aşılamak...
Herşeyin başı istikrar.Ne zaman istikrar sağlanırsa başarı o zaman gelir BKZ: GS'nin uefa'yı aldığı yıllar.
Adam kaçırmayan, hızlı defans, Gol atabilen forvet.. İyi kaleci..
bomba gibi transferler lazim
hakan şükür-tafarel-ümit davala-suat-capone-popescu-HAGI gibileri lazım
Fatih terim gibi işini bilenler lazım
alt yapı lazım anadoludaki insanların bilinçlenmesi lazım
atletic vücutlar,çok iyi we isabetli ortalar,sutlar lazım..tabi en önemlisi...akıl lazım..oyunu okuyabilmek hepsinden önemli
Alt yapıya önem verilmeli ve tesislerinin iyi olması gerekir
Avrupa'da başarı için;
1-) Yabancı sınırı kalkmalı: Yabancı sınırı olduğu sürece diğer Avrupa ülkeleri gibi yabancı genç yetenekler asla keşfedilemez. Çünkü teknik adam ''Zaten sınır var genç oyuncuya yatırım yapıp neden riske atayım?'' der ve genç yabancılara yönelmez.
2-) Teknik adamlarla istikrar sağlanmalı: Teknik adamın ilk hatasında hemen gönderiliyor. Fenerbahçe'nin Daum'u buna örnektir.
3-) Altyapı gelişimi sağlanmalı: Üç büyük kulüp belki buna özen gösteriyor. Ancak anadolu kulüpleri sadece günü kurtarma peşinde geleceği düşünen yok (İstisna olarak Kayserispor çıktı).
4-) Basın futbolcu, teknik adam üzerinde olumsuz etki yaratmamalı: Basit görünse de önemli bi olay. Basın her gün kafasına göre onu gönderip bunu alıyor, başkasının ağzından almış gibi konuşmalar yayınlıyor, Ufak bir hata da futbolcuyu (veya teknik adamı) doğduğuna pişman ediyor.
5-) Sabırlı olunmalı: Türk insanının geninde az rastlanır sabıra özellikle teknik adam konusunda sabır gerekir (Bkz. Arsene Wenger, Alex Ferguson). Bu yıl Arsene Wenger ne yaptı neredeyse hiç bişey. Yalnızca Carling Cup'ta final oynadı. Finale kadar 17 yaşındaki Walcott, Baptista vs isimlerle geldi ve bu isimlerle deplasmanda Liverpool'a altı gol attı!. Finalde isteseydi Chelsea'ye yenebilecek kadroyuda çıkarırdı. Ancak ''Buraya kadar gençlerle geldim, önüme 100 Milyon Pound koysalar yine gençleri oynatacağım.'' dedi ve konu anlaşıldı. Kupayı kaybetti ne oldu? Hiç bi şey. Çünkü insanlar sabırlı, adamakıllı kesip biçmeyen basın var.
Özetle: Yabancı sayısı, İstikrar, Altyapı, Basın, Sabır.
Yöneticilerin futboldan anlayan,profesyonel görüşlü kişilerden seçilmesi şart.
Altyapıya önem verilmeli.Avrupa'da başarı için Galatasaray'ın UEFA Şampiyonu olduğu senede yaptığı gibi 3-4 tane sağlam yabancı,gerisi altyapıdan yetişen yetenekli isimler(Emre,Okan,Hakan Şükür)le mücadele etmeli Türk takımları.Yabancı sınırı kalksaydı hiç bir Türk takımı kaliteli,yıldız yabancı oyuncu getiremezdi.Bu yüzden biz Avrupa'da başarı istiyorsak Galatasaray'ın yaptığı gibi kendi gençlerimiz yetiştirip reforma gitmeliyiz.
Avrupda başarı için ilk önce kontenjan serbest bırakılmalı
Ben katılmıyorum Türk takımlarının şu anki haline bak ve gelen oyunculara bak Carlos Lincoln Linderoth bunlar Carlos tamam yıldız ama Ancak Lincoln ve Linderoth un da yaşı genç onlarda ilerde yıldız olabilirler
Yani demek istediğim kimse anasının karnında yıldız çıkmadı Drogba da Şu an Türkiyeye Roberto Carlos geliyorsa çoğu oyuncununda Türkiyeye gelebileceği anlamına gelir ama yine sen bilirsin Drogba da takılıp kalmada..
Kulüplerimizin sistem kurması gerekiyor. Takım oyununa yönelmeleri şart. Takım oyununu kurduktan sonra belli bir seviyeye kadar bu oyun sistemi takımlarımızı götürür. Ama o seviyeden sonra bireysel yetenek şart. Çünkü kulüpleri ayıran en önemli özelliklerden birisi. Bireysel yetenekleri en verimli kullanmak için iyi bir takım hazırlamak ve sistemli oynamak şart.
Kısa zamanda değil uzun zamanda değil, uzun zamanda başarı gerekiyor. O yüzden istikrar şart. Her sezon 10 oyunucu gönderip almak marifet değil. Aynı kadro ve teknik heyet ile ilerlemek gerekiyor. Buda kulüplerimize başarı getirecektir.
Kontenjan kalkmalı...
Artık her sene yeni takım kurma senfonisi bitmeli.
Herseyi Yabancı Kontejanına baglamayın.....
Uefa 2000 deki Galatasarayda yola cıkarak. mesela 1992 de kalli tarafından yapılandırılan kadro 2000 de geldi uefayı aldı.istikrar sart.ayrıca Hoca istikrarı olması lazım mesela fatih terim ligde kötü sonuclar aldı herkez gönderilcek dedi.Baskan arkasında durdu. adam geldi uefayı aldı.Dogru yatırım şart.Alt yapıya önem vermek sart.Daha son olarak cok iiyi birtakım ruhu olusursa basarı gelir...
Yabancı Kontejanı için ingilteredeki kural getirilsin.......Full serbest olmaz..
Yabancı sınırlamasının her zaman kalkamasını istemiştim. Ancak eğer kalkarsa, İlhan Cavcav Afrika'dan Türkiye'ye tur düzenler.
Yİne kalkmasını istiyorum ama İngiltere gibi bir sistem olmalı. 6 oyuncu yine serbest girmeli ama 6 yabancıdan sonra alınacak her oyuncu için bazı şartlar aranmalı. Tabii bu kural çok kolay delinebilir, ama bir yoluda bulunabilir.
benim bildiğim tüm ingiltere kamuoyunun bu sistemi eleştirdiği ve değişmesini istediği,herkesin böyle özendiğini görünce şaşırdım açıkçası,,bu kanunun değişmesi gündemde bildiğim kadarıyla çünkü manuların arsenallerin genelde 18li 19 lu yıllarda parlamaya başlayan özellikle brezilyalı futbolcuları alması imkasız gibi,ee daha sonra paranız bile olsa ronaldinhoları kakaları alamıyorsunuz:)ingiliz kulüpleri izleyen herkesi kendine hayran bırakan patoyu transfer edemiyo mesela,gerçi tsl nin bu konuda bir sıkıntısı olmaz ama bn yinede yabancı kontejyanını mantıklı buluyorum,sayı biraz daha arttırabilir ama serbest olması kaliteyi çok düşürür,kurallarında çok rahat delinebileceği bir ülke olduğunu düşünürsek,iiyiz biz böyle.)hem fb nin 9 yabancısı var bildiğim kadarıyla.)sağlam bir altyapı ve istikrar tabiki,bnm başarı için önceliklerim,,,
öncelikle çok güzel bir tartışma konusu olmuş bunu belirtmek istedim..
Andry nin yazdıgı maddelere katılıyorum ama yabancı sınırlaması konusunda bazı endişelerim de var..
kontenjan kaldırıldı diyelim nolacak ???
- Ç.Rize(bu yıl 2 tane oyncu transfer etti brezilya 2.lignden) gibi takımlarımız kadrolarını brezilya 2. liginden oyuncularla doldurmaya devam edecek..bu sene bunun örnegini gördük..
- 3 büyüklerimiz daha kaliteli daha yararlı oyuncular alacak konumda olacak ve anadolu klüpleriyle aralarındaki kalite farkı daha da açılacak
vs vs vs
bence kontenjan kaldırılacaksa belirli standartlar dahilinde kaldırılmalı..3.kalite sıradan oyuncularla dolmamalı TSL
Kaliteli teknik direktör + kaliteli futbolcu + istek
Brezilyalı transferine sınır getirmeyi bile düşünebiliriz.Rize gibi takımlar Brezilya 2.liginden oyuncu getiriyor.Onların ne katkısı olacak ki.
Avruapada başarı için öncelikle lig kalitesinin artması gerekir; şike-teşvik türü olaylar engellenmeli federasyon lige yeni yükselen takımlara destek vermeli yani kaliteli transfer yapabilmesi tesislerini geliştirebilmesi için kaynak yaratmalı bu şekilde büyük kulüplerle mücadele edebilecek duruma geleceklerdir.
Alt yapıya önem verilmeli, gençler daha iyi eğitilmeli eğitim teknikleri geliştirilmeli mesela bizim oyuncularımızın çoğunun fiziği güçsüz oluyor.
Eğitime önem verilmeli şiddet önlenmeli.
Yabancı transferi sınırsız yapılmamalı fakat bazı kurallar getirilmeli mesela Avrupa dışındaki ülkelerin vatandaşı olan oyunculara(AB vatandaşı değil yanlış anlaşılmasın) sınır koyulabilir örneğin bu sayı 3 olabilir, Milli olma şartı olmalı mesela en az 5 defa milli takımda oynamış olmalı.18 yaş altı oyuncularda milli olma şartı aranmamalı ve 18 yaşının altında Türkiyeye gelen oyunculara Türk vatandaşlığı 5 değil de 3 yılda verilmeli. Yabancı sınırı toplamda 8 olabilir fakat bunların hepsi birden sahada olmamalı.
Öncelikle altyapıya önem verilmeli.
Yabancı kontenjanı şartlı kalkmalı(Non-EU,Work Permit)gibi
Büyük takımlarla anadolu ekiplerinin bütçeleri arasında büyük fark var. Örnek:
R.Carlos = G. Oftaş
İstikrar Önce
Sonra KaLiteLi FutboLcuLar (Hagi-Popescu-TaffareL vb..)Inamoto,Deivid,Runje Gibi AdamLar DeiL SınırLama KaLkmasına Gerek Yok
Uefa Kupası KazanıLdığı Seneki Fatih Terim Gibi Bi Hoca
altyapı ve yabancı sınırı rakiplerimiz 10 yabancıyla oynuyor
Avrupada başarılı olmak için doğal olarak kalitesi belli bir seviyenin üzerinde bir kadro bulundurmak gerekiyor. Galatasaray bu sene bu kadroya sahip ve çoğu Galatasaray'lı taraftar hatta yöneticiler bile bu kadroya bakarak Kadıköy'de finali hedefliyor. Daha yolun başında bu hedef doğru mu peki? Tabii ki doğru değil. Nihatla geçen sene röportaj yapılıyordu. Villareal çok iyi durumdaydi sanırım ligin ortalarıydı ve 3. sırada yer alıyorlardı. Dediği şuydu "Maç maç bakıyoruz. Hedefimiz şampiyonluk, 2.lik ve ya 3.lük değil. Her maça final gibi bakıyoruz, final havasında oynuyoruz." . Sonuçta da ligi 2. bitirip ŞL ye direkt katıldılar. Başarıyı yakaladılar. Galatasaray ise direk finali hedefliyor. Ligin açık ara en güçlü takımı olursan bunu yapabilirsin (Türkiye liginde olduğu gibi). Fakat karşında Sevilla, Milan, Hamburg gibi bir çok iddialı takım var. Sen hedefi orası koyarsan her maçına final gibi bakmassan. Bütün maçlarında tüm gücünü ortaya koymassan bunu yapamazsın. Aklı başında herkes Galatasaray için finalin hayal olduğunu biliyor. Galatasaray için UEFA kupasında çeyrek final bile başarıdır. Ama bu aklı başında kimseler Galatasaray'ın şu andaki kadrosunun ne kadar kuvvetli ve bu hedef için uygun olduğunu biliyorlar. Fakat bu hedefe ulaşılabileceğine inanmıyorlar. Çünkü bu takım uzun zamandır kendisi kadar güçlü bir takımı yenemiyor. Hatırladığınız en yakın Galatasaray zaferi hangisi söyleyin bana? Yıllardır Fenerbahçe'nin de sorunu buydu işte. Kendine güveni yoktu. Oyuncuların kendine inancı yoktu. Galatasaray için de bunlar kesinlikle aynen geçerli. Galatasaray'ın kendine güveni yok. Başarı için takımın öncelikle kapasitesinin farkında olması ve futbolcuların takıma ve kendilerine güvenmesi lazım. Bu da kazanma alışkanlığı ile ilgili birşey. Galatasaray her maçı final niteliğinde oynarsa, kazanmaya alışacaktır. Fenerbahçe'ye geçen sene olduğu gibi. Zico'nun ilk senesindeki Fenerbahçe'li futbolcuların Newcastle United (ki geçen sene yendikleri takımların yanında esamesi okunamaz) karşısında dizleri titriyordu. Ama bir Inter maçı herşeye yetti. Takım kendine inandı ve kazanmaya başladı. Sonuçta başarı geldi. Galatasaray da kazanmaya alıştıkça takım kendine inanacaktır. Fenerbahçe gibi Galatasaray da kazanmaya alışacaktır. Her maçı final havasında oynadığı sürece her maçı kazanıp takımın kendine güveni artacaktır. Bunun sonucunda da başarı gelecektir. Galatasaray şimdiden hedefi final koyarsa (Bunu 2 sene önce ŞL de de yapmışlardı, Grupta sonuncu oldular), o yöne bakarak ilerlemeye çalışırlarsa tökezleyip düşecektir. Önlerine bakarak yürürlerse güçleri yetecekleri kadar gidecektir. Bence bu kafayla kesinlikle birincisi olur ama hadi hayırlısı.
Her alanda olduğu gibi futbolda da en önemli kişiler yöneticilerdir.Futbolcuları teknik adamları kısaca her şeyi onlar belirler.Eğer çok sıkı önlem alınacaksa her isteyenin yönetici olmasının önüne geçilmeli.Futbolla belli bir alakası olan birikimli insanlar iş başına gelmeli.Bu da ancak federasyonun yapacağı bir düzenlemeyle olabilir.
Kendimize Rusyayı Örnek Almalıyız Bakınız CSKA Moskava Zenitin Uefa Şampiyonlukları