Originally Posted by
peluk
Hayat zor. Bu sınav sistemi bize kim bilir ne zorluklar getirdi, koydu önümüze. Robot olduk. Çoktan seçmeli bir hayatımız oldu. Konumuz çoktan seçmeli ve tek olan sınav sisteminin ülkemiz geleceğine getirdiği zararlar, ve üretebileceğimiz çözümler.
OKS ve ÖSS Türkiye’de okuyan bir öğrencinin en önemli iki virajı. Bu virajları kayıp devrilmeden alabilmek için kim bilir kaç öğrenci kaç saat harcıyor. Kaç test kitabı bitiyor, kaç tane deneme sınavına giriliyor, ve daha kaç vs…
Kendi yaşamım çok iyi bir örnek. Daha 4. sınıfa giderken tanıştım dershanelerle. 4. sınıfta ve 5. sınıfta gittim. Sonrasında girdiğim Anadolu Liseleri sınavıyla Bursa Şükrü Şankaya Anadolu Lisesi’ne yerleştim. Tabi bitmedi çoktan seçmeli hayat. 7. ve 8. sınıfta zorlu bir marathon, ve çözülen yaklaşık 50000 test sorusu sonucu girilen OKS sınavı (o zamanlar adı farklıydı) ve kazanılan Bursa Ali Osman Sönmez Fen Lisesi. Biter mi çoktan seçmeli hayat? Sonrasında 9., 10., ve 11. sınıflarda uzun bir dershane maratonu ve çözülen yaklaşık 100000 test sorusu sonucunda kazanılan ODTÜ. Geriye dönüp baktığımda verimli bir eğitim göremiyorum, çünkü öğretilen şeyler genelde aynı hep. Sadece zorlaşıyor yıllar geçtikçe, o kadar. Lise 3. sınıfa giden öğrenciler 2. dönem hiç ders görmüyorlar, gördükleri de ÖSS hazırlık. Neden? Çünkü herşeyi o, aslında çok basit, zeka ölçmeyen sınava dayamışız. Her yıl kim bilir kaç tane okul birincisi barajı aşamıyor sınavda. Bundan büyük bir rezalet mi olur?
Eğitim sistemimiz çökmüş, yanmış, bitmiş… Dünyada ilk 500’e giren bir üniversitemiz yok.
Ne yapabiliriz arkadaşlar, forum kurallarına uygun bir biçimde yorumlarınızı yazın.