2009 yılında Efes'in o "gürültülü" şampiyonluğunu saymazsak...
Son yıllarda normal sezonu lider bitiren takımlardan hiçbirisi şampiyon olmadı, olamadı. Önemli olan rakiplerine karşı iki maçın ikisini de kaybetmemek... Böyle durumda playofflara 1-0 geride başlıyorsun. Gerisini umursamaya değmez.
Playofflara kim daha az eksikle, kim daha zinde, kim daha fiziken ve psikolojik olarak daha fit durumda, kim daha vites yükselterek girerse vurur geçer; gerisi hikaye... 2008 yılında normal sezonu birinci bitiren Beşiktaş Cola Turka yarı finalde elendi, finali dahi göremedi.
Aslında NBA'de de aynı tabloyu görüyoruz. 2006 yılında normal sezonu lider bitiren Detroit konferans finalinde Miami'ye takıldı. 2007 yılında normal sezonu açık ara lider bitiren Dallas daha ilk turda 8. sıradan playofflara son maçta kapak atabilen Baron Davis liderliğindeki Golden State'e kaybetti. 2008 yılında normal sezonun lideri Celtics şampiyon oldu ama hem 2009 ve hem 2010'da normal sezonun birincisi Cavaliers finali dahi göremedi.
Fenerbahçe olarak 90'lı yıllarda açık ara ligi lider bitirip playofflarda daha ilk turda Paşabahçe'lere, Çukurova'lara elendiğimiz günleri hatırlamak dahi istemiyorum zaten. Havası mavası masal... Normal sezon çocukların, playofflar ise erkeklerin oyunudur. Normal sezonda eğlenir, playofflarda savaşırsın. Normal sezonda yetenekler öne çıkar, playofflarda yürek, cesaret, tecrübe ve kadro zenginliği... Bu sebeple, normal sezonda liderlilk yarışına girmek ve bunun için maksimumunu ortaya koymak hiç akıl kârı değil... Rolantide oyna, liderlik gelirse öyle gelsin ve tabii böylesi daha şık olur. Ama kendini paralamaya değmez.
Şunu iyi biliyorum: Fenerbahçe Ülker olarak normal sezonu kaçıncı bitirirsek bitirelim... Her kim şampiyon olmak istiyorsa... Bizi yedi maçlık bir seride bir değil, iki değil, üç değil, ama tam dört defa yenmesi gerekecek. Ve şu an itibariyle bu konuda o kadar rahatım ki... Sporda olmaz diye birşey yok. Ama objektif olarak bakınca da, bu takımı dört defa yenmek o kadar düşük bir ihtimal ki... Bekleyip göreceğiz.