Bu konuda defalarca konu açıldı ve defalarca açıklama yapıldı.
Printable View
Bu konuda defalarca konu açıldı ve defalarca açıklama yapıldı.
daha açılan konudan ve insanların neden ümitlendiğinden bile haberin yok.Oturup SI nın türkiye sistesi "türkçe fm 2012 hayal değil" diye konu açarsa,insanların bunları sormaya,o kadar orjinal adık çıkmıyor,turksportal neden çevirmiyor diye söylenmeye hakları var.Hatta o konuda buydu,sadece konunun ismini değiştirdiler "türkçe fm genel tartışma yaptılar".Önce olan bitenden haberiniz olsun da sonra insanlara küçümser,takip etmeden mesajlar yazmayın der gib şeyler yazmayın.
konunun editlenmeden önce ilk mesajı şu şekildeydi:
http://www.turksportal.net/fmhaber/3...ayal-degil.htm
Turksportal 09 dan sonra yama işini bıraktı, nedendir bilinmez..
Kesinlikle bende böyle düşünüyorum. Hatta bu sene oyunu orjinal aldım belki ileriki seneler için yüzdeyi yakalarız diye ama hep dediğim gibi Müslüman ve Türk oluşumuz, gayr-i Müslim'lerin bize bakışını değiştiriyor. Yoksa, bırak Türkiye Cumhuriyeti nüfusunu, İstanbul kadar nüfusu olmayan Allah'ın Çekoslovakya'lısının, Danimarka'nın direkt olarak dilleri ekleniyorda, Türkçe niye eklenmiyor.
Sırf Miles Jacobson efendiye kapak olsun diye bende destekliyorum yamayı..
Ben de katılıyorum bu yüzde olayı tamamen bizi kandırmak için söylenen bir söz.. burda ne kadar yırtınsakta adamların avrupada satış oranı harika durumda.. yıllardır en çok satılan oyun olarak zirvede fm.. yanii onlar bize muhtaç değil.. biz onlara muhtacız.. paşa gönülleri ne zaman isterse o zaman koyarlar türkçe dili oyuna.. gerçek bu..
Ben hala anlamıyorum.
Siz, bizim amacımız korsan bir yama yapmak yerine türkçeyi eklettirmek diyorsunuz. Ancak karşı taraf eklemiyor. 3 senedir bu böyle. Türk kullanıcılarını önemsemeyen, sallamayan bir firma var karşımızda. Hiç demesinler orjinal oyun alınmıyor diye. Kimse kendi dilinin olmadığı bir oyunu orjnal almak istemez. Nfs değil ki bu ingilizce oynayalım.
Defalarca aynı şeyler tekrarlanıyor. Onlar önce siz orjinal alın biz türkçeyi belki(!) ekleriz diyorlar. Biz de, siz önce türkçe çıkartın alırız diyoruz. bu restleşme böyle sürer gider.
Ben kendi açımdan söylüyorum, türkçe eklemedikleri müddetçe bu oyunu orjinal olarak almayacağım. Paramızla rezil mi olalım.
Bence siteye reklam ekleyip ordan gelecek gelirle çevirmenlere çevirtilebilir.
Türkiye FM nin diğer ayağında para ile değil de gönüllü olarak kullanıcılar çevriliyor zaten ki bende bileğim yettiğince dosya çevirmeye çalışıyorum FM 12 % 70 in üzerinde çevrildi zaten. muhtemelen bu ayın sonunda da %100 olarak çıkartacaklar.
Dediğim gibi sırf Miles Jacobson efendiye kapak olsun diye, Türk'ün gücünü göstermek gerektiği kanaatindeyim.
Türkiye'den para kazanmak istiyorsa Türkçe dilini eklemek zorunda ki dünyada en çok konuşulan ilk 5 dil arasında yer alıyor Ural-Altay dil grubuna ait güzel Türkçe'miz.
Ufak bir özgeçmiş anlatayım size kendimle ilgili. 99/00 sezonundan beri tabi ki korsan olaraktan daha ingilizcenin i sini türkçe yamanın t sini bilmezken bu oyuna başladım ben. o zamanlar adı cm tabi :D hagi felan var o derece güzel bişi. Ben tabi kısa donla dolanan biriyim oyunda maça başlayamıyorum kadromda sakat var ama anlamadığımdan oyunu kapatıyorum açıyorum aa girdi diyorum demek hatalı sözde bilgisayardan anlıyorum ya. Meğer o arada ne yapıyorsam bir şekilde kadro değişiyor giriyorum. İşte böyle bir şekilde başladı bu tutkum. Anlatmaya çalıştığım tüm dünyada öyle oyunlar varken satış listelerinde hep zirveye oynayan bu oyunun türkçe dil desteği çıkmadı ve benim şahsi fikrimdir çıkmayacakta. Sebebini yılların verdiği kendimce 1 teorime dayandırıyorum.
Hiç bir mal satan insan "ilk önce al , sonra istediğin özelliği eklet" mantığıyla ticaret yapmaz yapamaz batar :D
Ama bizim kurnaz miles amca , önce siz bi alın ingilizce sürümü bize destek olun biz çıkarcaz be yaaa modunda geçmiş. Bu akla mantığa v.s ye sığmaz. O nedenle bunu söyleyebilen bir firmanın (umarım yanılıyorumdur) sittin sene denen kavramda bu oyuna türkçe destek vermeyeceğine cani gönüldne inanıyorum.
Bu gereksiz satırları sizlerle paylaştım birazda okunası bir havada olsun diye garip bir uslüp kullandım. Saygılar sevgiler.
ya SI hilali ahmer mi ki destek olacağız gören de fakfukfon zannedecek :)
bu mesaj ve bu mesajla alakalı yapılan yorumlar siliniyor kardeşim senn mesajın da silinecek birazdan :D
Sebebi şu olabilir: Daha önce çalışmalarımızı, emeklerimizi hatta daha da dramatikleştirmek gerekirse sosyal hayatlarımızdan feda ettiğimiz saatlerimizi hiçe sayarak bizden izinsiz yere yamamızı kullanarak kendileri yapmış gibi çıkaran kişilerin reklamını yapmak istememek. Özür dilendi tamam eyvallah ama yine de kanımıza dokunuyor olabilir.
Mesajları silen kişi ben değilim ama silene de niye sildin diyemem Ama rica ediyorum, bu türden mesajlar silinmesin. Normal şartlar altında bu tür çalışmalara girenlere her türlü desteği veririz. Ben hala da bu desteği vermek istiyorum. Bu yüzden silinmesin o mesajlar.
Bu oyuna hakkıyla emeğini veren kimsenin karşısında durmayız asla.
o haberi ben de görmüştüm ama çok inandırıcı gelmedi. çünkü bir ara buradan cezalıyken o foruma takıldım ve yaşı 20'yi geçen hemen hemen hiç üye yok. Ama habere baakrsanız çeviriyi yapanlar öğretmen,doktor,mühendis :D bir de ben şu kısma takıldım. resmi fan sitesi nasıl olnuyor ? :D neyse ama eğer gerçekten bu emek o siteye aitse ve gençler yaptılarsa tebrik etmek lazım. Biz en iyiyiz diye bir iddaası olmaması lazım bu platformların. birbiriyle kavga ederek ya da emeklerini birbirinden çalarak sahiplenmek yerine yardımlaşması lazım bana kalırsa.
Quote:
Football Manager Türkiye resmi fan sitesinde, bu sene yapılacak çeviri için tüm oyun severlerin aktif olarak katılımını sağladı. 23 Ekim'de başlatılan çalışmada, Türkçe yamanın yaklaşık %70'lik kısmı tamamlandı.
Amatör çevirilerin kabul edilmediği projede, akademisyenler ve öğrenciler dahil, birçok farklı meslek grubundan insanlar çeviri yaptı.
Söz konusu site Turksportal'ın 10 bin imza kampanyasına destek vermemiş, açılan konuları geri dönüşümsüz olarak silmiştir.
Savunduğunuz kişilerin daha önceden neler yaptığını dikkate alarak yazabilirsiniz mesela. :)
İlgili site de SI'ın resmi fan siteleri arasında, bu sebeple bu tabiri kullanabilmek en doğal hakları. Ama resmi fan sitelerinin uymak zorunda oldukları ilkeler var. Bu ilkelerden en önemlisi firmanın izin vermediği konular üzerinde çalışmalar yayınlamak.
Bu ilkeleri göz ardı edebilirler ama haberde resmiyet kavramını bunun içerisine dahil etmeleri oyunun resmi olarak Türkçe çıkacak algısı yaratıyor. İnsanlarda haliyle firmanın henüz net karar vermediği bir özelliğin oyunda olabileceği ihtimalinin beklentisine yol açıyor. Bu da bence yanlış.
Türkçe dili oyuna eklendiği zaman Turksportal ekledi, Ali ekledi demeyeceğiz. Ben hemen kariyere başlarım. Yani bizim bu işle ilgili bazı çabalarımız var. Başka çaba gösterenlerde olabilir. Biz ne kendi çalışmalarımızdan insanları dışlıyoruz ne de başkalarının çalışmalarına balta vuruyoruz. O yüzden algılarda farklı düşünceler varsa sanırım çürümüş olacaktır.
Dediğim gibi Türkçe çalışma yapılıyor olabilir. Bu hayatta her şeyin bir yolu, yordamı vardır. Yaşamdan örnek verirsem dişçiye gittiğimizde önce fiş alırız sonra muayene oluruz, direk doktorun odasına girmeyiz. Eğer yaptıkları çalışmalarla ilgili Turksportal'da bir başlık olmasını istiyorlarsa bizimle irtibata geçebilirlerdi. Sistem anlatılırdı, görüşmeler sonucunda bizde bir karar verirdik.
Ben size süreci anlatayım. Daha ortada Türkçe çalışmaları yokken aylarca bu sitenin reklamları özel mesaj yoluyla sizlere gönderildi. Yani buradaki üyelerin oraya gelmesi için reklam mesajları atıldı. Sizler bunu yöneticilere bildirmekten, ben de bu reklam yapanları siteden uzaklaştırmaktan usandım. Reklam yapılmaması konusunda rica da bulunmama rağmen devam ettiler. Sonrasında Türkçe çalışma yapıyoruz diyerek burada konu açtılar.
Süreç böyle iken reklam amacı taşıyan işlere biz burada müsade etmiyoruz. Ben burada bir çalışma yaptığım zaman başka forumlara gidip konu açmıyorum, destek beklemiyorum. Turksportal içerisinde yapıyorum. Zaten iyi bir çalışmaysa ilgilileri duyup geliyor. Diyelim ki yapacağım çalışmayı başka bir ortamda duyurmak istiyorum. Dediğim gibi her şeyin bir yolu, yordamı vardır. O sitenin yöneticileri ile irtibata geçerim ve kabul ederlerse yayınlarım. Aylarca reklam yapıp yapıp bir kereden konu açmam. Konularım silinince de bizim çalışmalarımıza taş koyuyorlar, destek olmuyorlar demem.
Umarım açıklayıcı olmuştur.
Bizim lisede bi öğretmenimiz vardı şöyle derdi
bir türk dünyaya bedel iki türk birbirini yer
bizde ne zaman aynı kulvarda bikaç rakip varsa hep çamur atmalar yada birbirini kullanmalar ya da rekabet ayakları vardır kimse birleşmek isteez çünkü hepimizde bir BEN duygusu var
birçok fm sitesi var hepsi ben diyor biz denseydi şimdi oyunu belkide çoktan türkçe oynuyor olabilirdik bi oyunda bile bütünlüksağlayamıoruz başka konularda napacağız bilemiyorum :)
xxx.com adli site Sigames'in onayladığı siteler arasına girdi resmi siteyiz demediler.
çeviriyi direk yapip onaylamiyorlar zaten 3 tane admin son kontrolleri yapip eksik yerleri duzeltip onayliyorlar onlarinda yaslari ingilizce icin yeterli zaten,zaten ingilizcenin ogrenilmesi yas ile alakasi yok hocam biliyorum seni 1 hafta vs ordaydin demekki yasi kucukler sana denk gelmis olabilir :D yasi buyuklerde var 23-25 yaslarinda nese arkadaslar bu kosullara ragmen iyi calisiyorlar gec olcak ama guc olmasin :D
Arif ben siteyi değil haberi yapanları suçlayıcı konuştum yanlış anlaşılmasın. akademisyenlere kadar farklı meslekten insanlar çeviri yapıyor diyince insanlar farklı algılar. Bir sitenin bir oyun üzerinde çeviri çalışması bence çok güzel bir olay. bunda bir sorun yok. Fakat bunu reklam ederken düzgün yolları kullandığı sürece bu iş ahlakına yakışır bir çalışma olur.
şu yama çıksada yönetimle futbolcularla sallama muhabbetler kurmasam adamlarla muhabbet ediyorum ne dediğimi bilmiyorum sonra adamlar dengesiz dicekler:D
Bu işi reklam için yaptıkları apaçık ortada.Geçenlerde bu haber çıkınca siteye bir gireyim dedim de adamlar ilan vermişler 'Sitenin parasını ödeyemedik tamda bu Türkçe yama arifesinde site kapanmasın istiyorsak bağışta bulunalım' diye.Böyle bir durumda onlara güvnemek ne kadar doğru tartışılr.Belkide gerçekten doğrudur site gerçekten kapanacaktır ama her ne olursa olsun bu bence yanlış.
evet o durum gerçekten gayrı ahlaki idi ama uzun sürmedi çok şükür umarım yama tamamlandığında yine böyle şeyler yapmazlar böyle şeyler güven zedeleyici...
ben özellikle forumda ki yönetici ve rütbeli kişilerce yapılan yorumları haklı bulmasam da olağan karşılıyorum. çünkü ortada 2 tane rakip site var ve kabul edelim ki bir taraf başarılı, bir diğer taraf ise bir anlamda başarısız veya nötr.
ben tarafsız bir kişi ve iki siteye de aynı mesafede birkaç yıldan beri üye olan birisi olarak kendi açımdan duruma bakış açımı özetlemem gerekirse,
1- yukarıda ki postta bir yönetici kısaca "bizim üzerimizden reklam yapılmak istendi ve biz bunu kaldıramadık" diyor, bende hiçbir zaman emek hırsızlığını, başkasının üzerinden parazitlik yapılmasını doğru bulmuyorum. Fakat burası internet, 600 milyar dolarlık mikrosoft'un ürünleri korsan, milyon dolarlık oyun şirketlerin yapımları korsan, filmler müzikler herşey korsan. Eğer siz bir web site kurmuşsanız bu sitenin içeriğinin çalınmasını doğru bulmasanız da olağan karşılamak zorundasınız, çünkü burası internetse ve siz bir işe kalkışıyorsanız hayali internet sözleşmesini kabul etmişsiniz demektir. Yama çıkarıyorsanız çalınacaktır, kopyalanacaktır bunu göze almalısınız ki her zaman taklitler aslını yüceltir.
2- benim de içinde bulunduğum bir kitle Turksportal ekibine güvenerek orjinal oyun aldı ve SI ile anlaşma yoluna gitti... yıl oldu 2012 hala... bu durum da elimizde şu var, bu gidişatla Turksportal ekibi bizde tam bir hayal kırıklığı yarattı. ve FMG ekibi (legal veya illegal orasını tam bilemem), tam bir koordineli bir çalışma ile başarıya ulaşmak üzere. hee, diyeceksiniz legal? illegal? açıkçası bu saatten sonra bu benim pek de umrumda değil.
3- Eğer FMG'den yetkili kişilerce burada reklam yapılmışsa bunu doğru bulmuyorum. fakat ortada FMG'den yöneticilerin yaptığı bir reklam yoksa ki burası internet platformu takma isimlerle bu başka üyeler tarafından da yapılabilir, ön yargıyıda doğru bulmuyorum.
4- son sözüm ise bu işi reklam için yaptılar, çoluk çocuklar vs. gibi gerçekten kraldan çok kralcı olduğu belli olan arkadaşlara.
diyorsunuz ki, ntvspor reklamında akademisyen yazmışlar onlarda akademisyen doktor ne gezer. abicim sen hiç haber okuyor musun? habercilik nedir bilir misin? bak uluderede ölen 35 kişiye de sınır ticareti yapıyorlar diyorlardı, bienvenu için kaplan sow için kara şovalye diyorlar ne yani fenerbahçe hayvanat bahçesi mi? inci sözlük için çoluk çocuk diyorlar ekşi sözlük için entel diyorlar. böyle her gördüğünüz şeye bu kadar sazanlamayın, burası internet ortamı ben okuduğum üniversitedeki akademisyenlerin hiç aklımın almayacağı sitelere üye olduklarını gördüm. bugün bir çok spor muhabiri fm oynuyor sence bunlar bu oyunu oynarken hiç mi destek almıyorlar sitelerden hiç mi üye olmuyorlar? ben bile kendim yabancı dil bilmediğim için çeviriye 2 tane üniversite mezunu arkadaşımı çağırdım. lütfen bunun gibi yaş muhabbeti yaparak kendinizi basitleştirip sonrada cümlenin sonuna "aman herkes dost olup beraber çalışsın dostluk kardeşlik barış demokrasi" hikayeleri okumayın lütfen.
reklam için yaptı diyen arkadaşlarda var, abi bu işe kalkışan herkes demedi mi sosyal hayatımızdan vaktimiz den eğitimimizden kıstık buna zaman ayırdık, biz bunu yapamayız demediler mi? şimdi bu adam zamanından çalacak asosyal olacak sınavlarını boşlayacak çeviri yapacak sonrada reklam yapmayacak. oldu canım başka? bu devirde kimse babasının hayrına iş yapmaz, daruşşafaka mı burası? he orası da bağışlarla ayakta kalıyor ya oda ayrı bi konu. ayrıca kimse zorla parada istemiyor gördüğüm kadarıyla, bağış istiyor ve yaptıkları reklam ise kendi sitelerinin reklamı; ya girişte sitenin ismi yazar yada haberlerde sitenin ismi telaffuz edilir. Unutmayalım turksportal'da çıkardığı eski yamalarda bu reklamı yaptı.
Neyse, benim Turksportal veya FMG ile hiçbir bağlantım yok, sadece 3'er 5'er post atmışımdır ikisinde de sadece kendi düşüncelerimi yazdım. He inanmıyorsanız silebilirsiniz de, benim saygılı olan ve gereğini konuşan kimseye lafım yok, sadece böyle bir şeye köstek olmaktan öteye gitmeyen insanlara kızıyorum.
Marifet iltifata tabidir arkadaşlar hani bu sıralar meşhur bir laf var; gittiğiniz yol, yol değil.
Bu iş "haydi 2 dakikaya hallederiz" diyerek yapılacak kadar kolay bir iş olsaydı Turksportal ya da farklı yerler çoktan yapardı. Geçmişte hatta yakın zamanda "hadi yapalım" diyerek işe soyunanların hüsrana uğradığını biliyoruz.
Gerçekçi planlarınız varsa yasal şekilde ilerliyorsanız ve sıfırdan emek veriyorsanız bu iş zaman ister. Bu zaman sonucunda da başarıya ulaşırsınız. Turksportal'ın haklı hayalleri var ve bunlar zamanla birikip gerçek olacaktır.
"hadi 2 dakikaya yapalım" diyerek işleri basit görürseniz, başkalarının emeklerini yeniymiş gibi sunarsanız bu iş zaman istemez, o zaman içinde çoğu site gibi kaybolup gidersiniz. Turksportal'ın uzun süredir neden varlığını sürdürdüğünü umarım anlatabilmişimdir.
Zaten vakit geçtikçe ne demek istediğim daha rahat anlaşılacaktır. Defalarca belirttiğim gibi keşke Türkçe çalışma olsa da oynayabilsek ama... Turksportal bu işi de çözecektir. You're welcome'ı you= sen welcome= hoşgeldin o halde "Sen hoşgeldin" diyerek çevirmek yerine "rica ederim" diye çevirenlere kapımız açıktır.
Ben fmg'nin yaptğı çalışmanın neden burada konuşulma ihtiyacı duyulduğunu hala anlamıyorum.Amaç bakın siz yapmıyorsunuz adamlar yapıyorlar,helal olsun diyerek göndermede bulunmak mı? Yoksa reklamlarını yaparak çevirinin biraz daha çabuk bitmesine katkı sağlamak mı? Nedir yani merak ediyorum.
Onların yaptıkları çalışmanın burada konuşulmaması için bir karar aldık.Bunun doğrultusunda çalışmaları hakkında olumlu ve olumsuz tüm mesajları sildik.Sadece olumluları silsek ve bu konuda eleştiri alsak makul görürüm ama onların çalışmlarının olumlu ya da olumsuz yanlarının burada tartışılmasının gereksiz olduğunu düşünmemizin makul karşılanmasını bekliyorum şahsen.Fmg'ye üye olup,çalışmaları hakkında fikrinizi belirtmek çok zor bir şey değil.
Bir de şu var,biz onların çalışmaları hakkında olumsuz yorumları da silip bu konudaki duruşumuzu gösterirken,orada yazılan "kendini resmi siten sananlara bu çalışma kapak olsun" tarzında mesajlara dokunmayarak onlar da kendi duruşlarını göstermişlerdir.Bırakın da bu adamların rekelamlarının yapılmasına izin vermeyelim ki zaten ilk çalışmaya başladıkları zaman alenen reklam yapmalarına müsade ettik bir süre.
Son olarak şunu da hatırlatmak istiyorum.Turksportal'ın oyuna resmi olarak Türkçe'nin eklenmesi için yaptığı çeviri devam etmektedir.Yani bizim sitemiz de boş durmuyor.İnşallah bu çabalar sonuç verir de,bundan sonra aylarca yama bekleme eziyeti yaşanmaz.