sebebi neymiş ?
Printable View
cenaze nedeniyle.
Ah nasil unuttum.
Fikstür
Barış Gerçeker · Tarih: 14 Ocak 2012
Türkiye Futbol Federasyonu’nun 24 haftalık fikstürü açıklamasıyla birlikte Şubat ayı başına kadarki futbol takvimimiz ortaya çıkmış oldu. Ligin geç başlaması ve takvimin sonuna 12 maçlık (6 maç haftası x 2) bir play-off konulmasıyla birlikte iyice sıkışan fikstürde bu sezonun en büyük yeniliği hafta içi maç günleri oldu.
Cuma ve Pazartesi maçı uygulaması bir süredir devam etmekteydi ancak bu kez, Avrupa’da bazı liglerde gördüğümüz Salı, Çarşamba, Perşembe maçları da devreye girdi.
Şu ana kadar açıklanan ancak henüz oynanmayan beş haftayı da hesaba katacak olursak, 17 “hafta”ya denk gelen kısım haftasonu fikstürüne denk gelirken, 7 “hafta”ya denk gelen kısım hafta içine, yani Salı, Çarşamba, Perşembe günlerine denk geldi.
Cuma – Pazartesi maçlarını, eski fikstürün “haftasonu maçları” kategorisine katacak olursak toplamda takımların hangi günler oynadığına bakıldığında karşımıza enteresan bir tablo çıkıyor. O da şu;
Fenerbahçe bu 24 hafta bittiğinde 13 kez deplasmana gitmiş olacak ve bu deplasmanlardan Cumartesi veya Pazar gününe denk gelen / gelecek maç sayısı 0. yazıyla “sıfır”.
Bu 13 deplasmanın 6 tanesi zaten Salı, Çarşamba, Perşembe günlerine denk gelen haftalarda, onlar için söylenebilecek çok bir şey yok. Ama fikstürün “haftasonu” kısmına düşen Cuma, Cumartesi, Pazar, Pazartesi bölümlerinde geri kalan 7 maçın 7’sinin de Pazartesi – Cuma’ya denk gelmesi gerçekten dikkat çekici.
Bunun bir diğer tezahürü de toplama bakınca çıkıyor, buna göre ligde toplama bakınca 17 maçını hafta içi (Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma), 7 maçını haftasonu (Cumartesi, Pazar) oynayan bir takım olacak Fenerbahçe, 24 hafta bittiğinde.
Bu 17-7’lik duruma en yakın diğer takım ise, Avrupa Kupalarında yoluna devam ettiği için ligdeki diğer takımlardan (Trabzonspor hariç) 6 maç fazla oynayan Beşiktaş, ki onların da durumu 13-11. Beşiktaş için hafta içi – hafta sonu farkı sadece 2’yken, Fenerbahçe için bu fark 10. Anormal.
Fenerbahçe’nin durumunun tam tersini yaşayan takım ise Büyükşehir Belediyespor, onlarda durum 7-17. Büyükşehir Belediyespor Pazartesi veya Cuma hiç maç oynamamış, 24 hafta bittiğinde de oynamamış olacak. Bozbaykuşlar, Olimpiyat Stadı yolunda hafta içi trafiğinde sürünmesin istenmiş herhalde. Bu da anormal. Ha, Büyükşehir Belediyespor da bayramın birinci günü saat 13:00’da maç oynadı Olimpiyat Stadı’nda. “Takımla bayramlaşın, büyüklerinize el öpmeye sonra gidersiniz” dediler yani onlara da. O da anormaldi.
İzahı zor bir durum. Fenerbahçe’nin deplasmanda haftasonu oynayacağı ilk maçı iple çeken ciddi bir deplasman kovalayan taraftar kitlesi var doğal olarak. Belki Şubat’tan sonra. Kısmet!
İşin iç saha dış saha durumuna bakacak olursak da evinde haftasonları (Cumartesi, Pazar) en çok iç saha maçı oynayan takım 9 maçla Eskişehirspor ve Medical Park Antalyaspor. Deplasman maçları en çok haftasonuna denk gelen takım ise tahmin edilebileceği gibi 11 kezle Büyükşehir Belediyespor.
Fikstür bu hale gelince dikkat çeken bir diğer şey de maç oynama sıklığı oldu doğal olarak. Toplama bakıldığında, 24 hafta bittiğinde sezonun ilk düdüğünden itibaren 145 gün geçmiş olacak, doğal olarak 145 günde 24 maç hesabından 6 civarı günde bir maç yapılmış olacak. Iki milli maç arası, bir devre arası 15’er günle bu sıklığı epeyi açtı tabii ki. Burada asıl belirleyici olan kimin “kısa” denebilecek arayla maç yaptığı olabilir.
Mevcut fikstürde iki maç arasının en kısası 3 gün.
Üç gün arayla 7’şer kez maç oynayan üç takım var, Beşiktaş, Orduspor ve Samsunspor. Bu üç takımı 5’er kez üç gün arayla maç oynayan MKE Ankaragücü ve Gaziantepspor takip ediyor.
Bu güç güne en az maruz kalan takım ise, hiç üç gün arayla maç oynamayan Gençlerbirliği. Gençlerbirliği’nden sonra üç gün arayla en az maç oynayan takımlar ise bu sıklığa iki mez maruz kalan Bursaspor, Galatasaray ve Medical Park Antalyaspor.
Dört gün ve üstü aralığı “normal” kabul ettim, oradan çıkan rakamlarla ilgili söyleyecek çok bir şey yok. Yukarıda adı anılmayan kulüpler nispeten “normal” sıklıkta maç oynuyor denebilir.
Trabzonspor ve Beşiktaş’ın grup aşamalarında altışar maç oynadığı Avrupa Kupası maçlarını bu hesaplara katmadığımı hatırlatmak isterim. Bu durum bu iki takımın Salı, Çarşamba, Perşembe maçlarının yanı sıra (ki Trabzonspor Gençlerbirliği maçını bu nedenle ertelemeli oynadı) Pazartesi, Cuma maçlarını da daha az oynaması sonucunu doğurmuş durumda, ki bu da gayet doğal. Bu iki takımın oynadığı ilave 6 maç hesaba katılınca 145 günde 30’ar maç oynamış olacaklar ki, bu da ligin geri kalanında 6 civarında olan ortalamayı bu iki takım için 5’in altına çekiyor. Yurt dışında mücadele etmenin cilvesi.
Bu playoff işi kaç sezon sürer bilmiyorum. Devre arası transfer döneminin ligin devre arasına denk gel-e-mediği, sadece iki takımı Avrupa’da mücadele ederken, etmeyen 16 takımın fikstüründe adil olmanın becerilemediği bir fikstür en basit tabiriyle planlanamamıştır demek lazım. Şayet 40 maç haftası geçecekse bundan sonraki her sezonda, bu sezon acemilik sezonudur diyip bundan sonrasında iyileşme beklemekten başka bir şansımız da yok.
Lefterin takım arkadaşı kürüden inerken Fenerbahçeli olmak gururdur diyip ağlarken çok duygulandım:)
Bir kez daha iyiki fenerbahçeliyim dedim :)
Fenerbahçe'yi bu kadar sevdiğimi bilmiyordum. Bunu bana süreç öğretti (alıntıdır :D)
sanırım rıdvanın sözü o :)
Evet rıdvan dilmenin ve %100 haklı hiç bir fenerbahçeli inkar edemez
maçlara şu formayla çıksalarya
Tuncay Şanlının doğum günüymüş bugün geçte olsa Doğum günün kutlu olsun Tuncay :)
futbol federasyonu insanların maça gelmemesi için elinden geleni yapıyor ya sabır
Fenerbahçemizin, Spor Toto Süper Lig`in 22. haftasında, 25 Ocak Çarşamba günü, İstanbul Büyükşehir Belediyespor ile Atatürk Olimpiyat Stadı`nda oynanacağı maçın başlama saati 18.00 olarak değiştirildi. TFF`den Kulübümüze gönderilen yazıda, daha önce 20.30`da başlayacağı duyurulan maçın başlangıç saatinin 18.00`e alındığı bildirildi.
fenerasyon iş başında beyler.
allah'ım sen sabır ver.
o da mesajı dün yazmış zaten :D
bende "Bugün, 00:36" kusura bakmayin pardon :)
he tamam o zaman azkalsın enstantane olacaktın :D
Fotoğrafı biraz büyültüp biraz da oynadım.. Wallpaper olarak kullanılabilir sanırım..
http://a1201.hizliresim.com/t/m/1xh17.png
koydum ama caner yüzünden eski haline getirdim masaüstünü arkadaş nası bakıyo bu oğlan yav:D
Sanırım tam yüzüne bi masaüstü simgesi konabilir :)
kiminin yüzüne kiminin neyse simgeleri doğru yerlere koyun :D
O formalar satışa çıksa keşke. Çok şık.
Uzun bir süredir satıştaydı zaten o formalar, Lefter anısına tören olduğu gün fiyatı yarıya indirildi ve tamamen stoklar tükendi.. Yeni hafta başında tekrar stoklara girecek..
Kayseri maçına bileti olan var mı ?