Originally Posted by
perpetua5099
shenshebek:
Buyuk takimlar oyuncu yetistirme yeri degildir diye talihsiz bir aciklama yapmissin. O zaman Gerrard ve Owen Liverpool alt yapisindan, Giggs, Beckham, Neville kardesler Manchester United alt yapisindan, Messi, Xavi, Victor Valdez Barcelona alt yapisindan ve bir cok buyuk takimin alt yapisindan cikan oyuncu cikmazdi. Tam tersine esas buyuk kulupler alt yapiya cok onem vermelidir. Oyunculara gerekli olan kulturel ve futbol egitimini vermek en gec 15-19 yaslari arasinda olur. Daha yasli oyuncu icin cok gectir.
Alt yapidan futbolcu yetistirmenin en guzel orneklerinden birini Brezilya takimlari verir. Her takimin cok buyuk alt yapisi vardir ve iyi bir oyuncunun alt yapidan geldigini gozlemlediklerinde hemen onun onundeki oyuncuyu satip genc oyuncuya yer acarlar. Brezilya milli takimi iste bu yuzden bu kadar basarilidir. Brezilya'da yabanci futbolcu oynatma izni olsa da bir cok takim bu hakki kullanmaz. Cunku bu takimlar icin onemli olan Brezilyali futbolcu yetistirmektir. Brezilyali futbolcularla kitasal kupalarda mucadele edip basarili olmaktir.
Kemal konusunda gelince. Bir arastirma yapmani tavsiye ederim. Kemal'in son 1.5 senede ne sakatliklari varmis. Benim bulabildigim, fibula kemiginin kirilmasi nedeni ile 8 ay uzak kalmasi. Ayrica sezon basinda darbe nedeni ile odem olusmasi ve carpisma nedeni ile kasinin patlamasi. Bu mu muzmin sakat? Kemal'in bacagi kirildi ve duzeldi. Ondan sonra da forma giyemedi. Forma giyememesinin nedeni herhalde fizik veya teknik acidan yeterli olmamasidir. Kemal'i hazirlamak da Daum'un gorevidir. Haydi diyelim ki muzmin sakat ve her antrenmanda sakatligi tekrarlaniyor. O zaman Daum onun yerine futbolcu almamakla hata yapmistir. Ama Daum'un istedigi gelistirebilecegi bir oyuncu degil. Haftaya takima sokabilecegi oyuncu. O yuzden yabanci limiti yukseltme istegi cunku hemen takima sokabilecegi oyuncuyu Turkiye'de bulamiyor. Genc bir oyuncuyu alip gelistirmeye ugrasmiyor.
Simdi ilk olarak Fenerbahce - Milan macina bakalim. O gollerden hemen once Ancelotti Serginho'yu sokarak Fenerbahce'nin rahatini bozdu. Islemeyen sol kanat birdenbire islemeye basladi ve bu da Fenerbahce'nin defansinin gul gibi acilmasina neden oldu. Gattuso-Vogel degisikligi de orta sahada oyunu yonlendirebilme acisindan Milan'a yaradi. Sonrasi da belli, Kaka olaganustu bir efor ile golu atti, sonra da Serginho'nun asisti ile ucuncu gol atildi. Bu arada Daum sakatlanan Appiah'in yerine Kemal'i aldi. Sonra da skor 3-1 olduktan sonra Kemal cikip Nobre girdi. Bu mu dahilik?
Milan-Liverpool macina gelince. Benitez ikinci yarida sag bek olan Finnan'i alip orta sahaya Hammann'i alip Gerard'in defansif yukunu azaltinca Gerrard birdenbire daha ofansif ve daha iyi oynamaya basladi. Ancelotti ise buna cozum bulamadi ve ilk degisikligini ancak mac 3-3 olduktan cok sonra 86. dakikada yapti. Ayrica devre arasinda belli ki Ancelotti, takimini ikinci yariya hazirlayamadi. Burada tabii ki Benitez'de sansli idi. Oyuncular basariya acliklarini on plana cikartarak toplara daha once basti ve Milan'i gafil avladi.
Simdi, Daum'u elestirdigim kadar Gerets'i de elestirebilirim ancak tabii ki farkli konularda (ornegin bence Gerets yeterince ofansif oyun kurma konusunda antrenman yaptirmiyor). Ayni sekilde Lucescu (yavas oyun, genc futbolcu yetistirmeme), Alex Ferguson (despotluk ve genc oyuncularin her an yollanabilecegi hissini verme) hatta Jose Mourinho (sportmenlik disi hareketler, goze hos olmayan futbol) bile elestirilebilir. Cunku hic bir insan komple degildir. Hepsinin bazi pozitif, bazi negatif yanlari vardir. Daum, Fenerbahce'nin cok ihtiyaci olan disiplini takima kazandirdi ve ozellikle ligde sonuca gitmek icin duran toplara cok onem verilmesi gerektigini cozdu. Ancak kendi takiminin kalitesi veya daha kaliteli takimlara karsi futbolculari hazirlama konusunda bence yeterli degil. Eger Fenerbahce yonetimi icin Daum'un bu becerileri yetiyorsa ve basarili buluyorsa, o zaman hic bir sorun yok. Benim kisisel fikrime gore Daum bu takimi buraya getirdi ama takimin ileriye hamle yapmasi icin ya Daum'un kendisini gelistirmesi ya da baska birisinin getirilmesi gerekir.
Hiddink ve Parreira benim hep sevdigim teknik direktorlerdi. Hala da kendilerini takdir ederim cunku ikisi de cok akilli teknik direktorler. Ancak Hiddink falza birseyler birakamadan ayrildi. Bir bakima Fenerbahce Hiddink'e hazir degildi. Parreira ise Turk futbolunda iz birakti, kontrollu oynamanin nasil basari getirecegini gosterdi. Parreira'yi yavas futbol oynatiyor diye elestirenler, seyir acisindan bu tip futbolun zevksiz olmasindan kaynaklanir. Sonucta futbol bir sovdur ve bizler bu sovu izlemek icin stadyumlara gider, televizyon baslarina geceriz. Bu nedenle bazilarinin Parreira'nin oynattigi futbolu begenmemesi normaldir. Hatta ayni elestirileri Mourinho da Chelsea'ya ilk geldiginde almisti. Ama eger Fenerbahce yonetiminin oynanmasini istedigi futbol, Parreira'nin futboluna uyusuyorsa o zaman yine sorun yok.
Elestiri yapilir. Elestiri yaparken insanlar kendi dogru bildiklerinin elestirilen insan ile cakistigini soylerler sadece. Ama bu demek degildir ki her elestiri birisini isten attirmak icin yapilir. Elestiri bir gorus bildirimidir. Dunyada hic bir teknik direktor hatta isini veya sanatini toplumlarin onune cikartan insanlar elestiriden kacinamazlar. Yapabilecekleri tek sey eger elestiriler dusunmedikleri seyleri ortaya cikartiyorsa kendilerini bu elestirileri goz onunda tutarak gelistirmektir.
Yaptigim elestiri, benim hayalimdeki teknik direktor ile Daum'un ozelliklerinin zit oldugu noktalardir. Benim hayalimdeki teknik direktor elindeki kisitli sartlar (sonsuz imkani olan takim yoktur) ile bile citayi yukseltebilen ve beklenmeyeni yapabilen bir teknik direktordur. Bu ozellikleri ben Daum'da gormuyorum simdiye kadar goremedim. Genc bir oyuncunun buyuk bir patlama yapmasini sagladigini goremedim. Bunlar da Daum'u elestirdigim konular zaten.