-
Cristoph Daum..
Kimilerine göre kokainman kimilerine göre futboldan anlamayan biri!!! ve kimilerine göre ise dahi.. Gerçekten Türkiye'de belkide en çok tartışılan isimlerin başında gelen Daum bu sezon üçüncü şampiyonluğuna ilerlemesine rağmen hala eleştirilerden kurtulamıyor. Bunun tabiki en büyük nedeni Beklenen avrupada ki başarının gelmeyişi.
Bence Cristoph Daum gerçekten çok iyi bir antrenör.. Fenerbahçe'de beğenilen bir tane teknik adam hatırlamayan ben -Löw, Hiddink ,Zeman ,Parreira, M.Denizli vs.. vs.. - Daum'unda bu kadar eleştirilmesini garipsemiyorum. Saydığım teknik adamların başarıları ise zaten ortada. Garip olan şey bu teknik adamların görev aldıkları süreler boyunca hep yerden yere vurulmaları.. Parreira'yı ağır futboluyla eleştirenler, Zeman'ı 4-3-3 oynattığı için eleştirenler ama hep eleştirenler.. Şimdi de Daum yerden yere vuruluyor.
Fenerbahçe'ye geldiğinde ilk açıklamalarından biri duran toplardı.. -Duran toplarda bütün oyuncularım gol atmaya çalışıyor. Oysa golü bir kişi atar, diğerleri buna yardımcı olur- demişti. Şimdi Fenerbahçe'yi duran toplarda nasıl etkili hale getirdiği zaten ortada.. Tabi bazı insanlar bunda Daum'un katkısı olmadığını tamamen Alex'in kişisel becerisinin etkili olduğunu söyleyecektir. Tabi ki Alex'in bu konuda yetenekli olduğunu inkar etmiyorum. Ama örnek vermek gerekirse Tigana'nın gelişiyle Beşiktaş'ın duran toplarda daha etkili hale gelmesini gözler önüne serebiliriz. O yüzden duran topları kullanan oyuncular kadar Bu konuda çalışma yapmakta önemli..
Ayrı bir konuda Daum'un oyuncuları oynattığı mevkiler.. Öncelikle Serkan Balcı'dan başlamak istiyorum. Fenerbahçe'ye ilk geldiğinde herkes Fenerbahçe'nin orta alanda savaşçı bir oyuncu kazandığını düşünmüştü.. Ama Daum Serkan'dan bir sağbek çıkardı. Eskiden hamle zamanlaması olmayan, her hareketi sarı kartlık olan ve kırmızı kart görme ihtimali çok yüksek olan Serkan artık çok daha dengeli.. Başka bir oyuncu da Ümit Özat.. Fenerbahçe'ye ilk transfer edildiğinde gerçekten çok düşünmüştüm Fenerbahçe'de oynayabilir mi diye? Ama o -Açıkcası sevmediğim- o Ümit Özat beni çok yanılttı. Her geçen gün futbolunun üstüne birşeyler koyan Ümit -bu sene düşüş yaşadığını kabul etsemde- artık takımı içinde çok önemli bir oyuncu.. Herkes yaptığı ortaları eleştirirken o ona verilen görevi -beklerin görevi öncelikle savunma yapmaktır.- en iyi şekilde yapmaya çalışıyor. Evet her ortasının mükemmel olduğunu söyleyemeyiz ama bence bir solbek için maç içersinde gereğinden fazla çıkış yapıp oyuna katkıda bulunuyor..
Tabi ki Daum'unda her teknik adam gibi bir çok hatası var. Ama bence Fenerbahçe için gerçekten çok önemli bir teknik adam. Daum'un gitmesini isteyenler de tabiki çoğunlukta.. Ama ben Fenerbahçe'nin başına Capello'nun da gelse bir anda başarıya ulaşılamayacağını düşünüyorum.
Bu arada Anelka Daum hakkında bugünlerdeki bir röportajında şöyle söyledi..
" O, gittiği her takımda başarılı oluyor. Belirli bir sistemi var. Bundan asla vazgeçmiyor. İnandığı oyuncuya kötü de oynasa, sürekli şans verebiliyor....
Christoph Daum’un ilacı başarı. Daum, kendini futbola adamış bir insan. Futbol ile yatıp, futbol ile uyanıyor. Hangi takım ile oynarsak oynayalım, aynı ciddiyet ve disiplin içinde taktiğini veriyor. Bu da bizim sahada iyi motive olmamızı sağlıyor. "
Tabi ki Daum'u beğenmeyenlere de saygı duyuyorum. Ama Daum'u eleştirirken -futboldan anlamıyor- yerine -oynattğı oyun beni tatmin etmiyor- demek daha hoş olacaktır. Çünkü eminim o birçoklarımızdan daha iyi biliyor bu işi..
Saygılarımla...
Mesaj Yetkileri